15 saveta kako da ponovo “osvojite” svoj krevet

Ako dete delimično ili celu noć spava između vas i vašeg partnera, vreme je da pokušate da ga naviknete da se “preseli” u svoj krevet kako biste suprug i vi imali bar malo mira 🙂

spavanje

Dokazano je da nedostatak intimnih trenutaka narušava život velikog broja mladih bračnih parova, prvenstveno zbog nemogućnosti da “izbace” dete iz svog kreveta (jer su ga tako naučili, pa sad “kukaju”). Šalu na stranu, znamo da ovo nije lako, ali se iskreno nadamo da će vam neki od naših saveta u tome pomoći.

1. Upozorite komšije
Pre nego što započnete sa procesom “isterivanja” deteta iz kreveta, objasnite komšijama šta nameravate da uradite te ih upozorite da će u vašem stanu sledećih nekoliko noći biti plača i glasnog negodovanja.

2. Naoružajte se optimizmom
Objasnite detetu da je došlo vreme da celu noć spava u svom krevetu. Budite optimistični i nastojte da dete ohrabrite da to i pokuša. Ako protestuje, ne dozvolite da vas to isprovocira. Odgovarajte odlučno, uz obaveznu dozu humora.

3. Nagradite dete
Napravite za dete tzv. zvezdanu kartu i kupite nalepnice u obliku zlatnih zvezdica (ili nasmejanog sunca). Objasnite mu da će svaki put kada ostane celu noć u svom krevetu dobiti po jednu zvezdicu koju će mu “zasijati” na krevetu. Možete nabaviti i fluorescentne zvezdice i nalepiti ih na zid ili plafon. Osvojiti zlatnu zvezdicu (ili nešto drugo) samo je po sebi nagrada. Nešto starije dete još će se više radovati ako npr. tri sakupljene zvezdice znače i neku dodatnu nagradu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA