10 sigurnih znakova da je vaše dete samovoljno, i zašto je to dobro

Ako ste sebe u više navrata uhvatili u razmišljanju „pa zašto samo ne uradi kako mu kažem?“ velike su šanse da je vaše dete samovoljno ili, drugim rečima, uporno i svojeglavo sa jakim karakterom.

Foto: Pixabay

Dete ima problem da se zaustavi i posluša.

Dok to vama izgleda kao da dete neće da uradi ono što mu kažete, to nije potpuna istina. Kada samovoljno dete radi nešto, ono se potpuno unese. Ono je fokusirano i usredsređeno na ono što radi te mu je zato teže da se samo zaustavi na pola i radi ono što vi hoćete.

Dete vas iscrpi argumentima.

Ponekad poželite da imate detetovu energiju (kako samo može toliko dugo da se prepire?!), ali sa druge strane, ponekad želite da samo odustane?

Sa ovakvom decom ne pali samo „zato što ja tako kažem“ i njihova konstanta ispitivanja nisu bez razloga. Ovakva deca nije da hoće da budu bezobrazna, ona vam iznose činjenice – ili barem ono što veruju da su činjenice. Prihvatite njihovu odlučnost sa divljenjem, priznajte kada niste u pravu i gledajte kako cvetaju.

Dete insistira da se i ono nešto pita.

Ako detetu samo kažete da uradi nešto ono odbija, dok kada mu date mogućnost izbora ono rado sarađuje i sve lakše ide?

Ako je ovo vaš slučaj, verujemo da je iscrpljujuće ali na taj način zapravo imate priliku da gradite poverenje sa detetom. Ono će vam više verovati nego da ga primoravate da vas samo bezpogovorno sluša. Isto tako, dete će znati da ćete biti uvek tu za njega, saslušati ga i pomoći mu kada je potrebno.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA