Žutica novorođenčeta

Sigurno ste do sada slušali razne priče na temu žutice kod novorođenog deteta. Neko vam je to pominjao kao normalnu pojavu, a u drugim pričama je bila razlog za duži ostanak u porodilištu.

beba

Foto: Kulden

Da li je reč o istoj žutici, šta je prouzrokuje, kako se leči…

Žutica novorođenčeta se javlja kod čak 60 odsto terminske dece, a još je zastupljenija kod preterminske dece – oko 80 odsto (bebe rođene pre navršenih 37 nedelja). To je kompleksan problem, sa kojim se svakodnevno suočavaju pedijatri-neonatolozi u porodilištu.

Šta je to «žutica»?

Pod žuticom se podrazumeva žuta prebojenost kože i sluzokoža. To, zapravo, i nije bolest, nego znak bolesti, jer može da bude prisutna kod mnogih, veoma različitih oboljenja.

Nepravilno je, dakle, reći da neko boluje od žutice. Kaže se da IMA žuticu zbog neke bolesti (infekcije, bolesti žučnih puteva, jetre…).

Jedino u periodu novorođenčeta, preciznije – u prvih sedam dana života, žutica može da bude normalna pojava, posledica nezrelosti organizma, i to je takozvana fiziološka žutica. Ona često prođe klinički neopaženo, jer je porast bilirubina nedovoljan da bi koža «požutela».

Ako se i zapazi, spontano se povlači do kraja prve nedelje života, a laboratorijski parametri se normalizuju krajem druge nedelje.

Zašto je koža žuta?

Za žutu boju kože je kriv bilirubin, jedinjenje žuto-zelene boje, koje uglavnom nastaje razgradnjom hemoglobina (krvnog pigmenta) iz naših crvenih krvnih zrnaca (eritrocita). Bilirubin se ne rastvara u vodi, što znači da ne može mokraćom da se izluči iz organizma, nego se u jetri «prerađuje» i izlučuje u žuč (zato je žuč žuto-zelene boje). Potom se žuč luči u početni deo tankog creva, pa se bilirubin stolicom eliminiše iz organizma.

Zašto se kod novorođenčadi javlja žutica?

S obzirom da i zdravo novorođenče «ima pravo» na fiziološku žuticu, u ovom uzrastu se normalnim smatraju vrednosti bilirubina koje su čak i do deset puta veće od vrednosti kod odraslog čoveka. To je iz nekoliko razloga:

* Povećana proizvodnja bilirubina – bebina crvena krvna zrnca kraće «žive», što znači da se više raspadaju, oslobađajući bilirubin.

* Nezrelost jetre – jetra je vrlo složen organ, čije se funkcije razvijaju i po rođenju, tako da jetra nije u stanju da preradi povećane količine bilirubina.

* Nerazvijena bakterijska flora u crevima – beba još nema dovoljno korisnih bakterija koje pomažu varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima, pa se više bilirubina «vraća» u cirkulaciju nego što je normalno.

Kada se žutica novorođenčeta leči?

Žutica može da se smatra patološkom na osnovu nekoliko parametara:

– ako se javi u prvom danu života – ako traje duže od 14 dana – ako je ukupni bilirubin veći od dozvoljenog (ili takozvani direktni bilirubin veći od 15 odsto ukupnog bilirubina)

– ako je porast bilirubina za 24 časa veći od uobičajenog – svaka žutica bolesnog novorođenčeta

Pin It


Komentari

 1. Beba ima punih 7 nedjelja i počela je lepo da napreduje ali i dalje imamo problem sa zuticom.Brine me direktni bilirubin jer se on povećava.
  16.3.17.indirektni 176.20 direktni 16.00
  28.3.17.indirektni 78.80 direktni 20.5
  03.4.17.direktni 87.10 direktni 25.6
  Imamo zakazan ultrazvuk glave i abdomena 19.04.Vakcinu još nismo primili,baš sam zabrinuta,molim za savet?

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani, beba je stara 36 dana, lepo napreduje 1200g je dobio na težini za mesečnu kontrolu.Tada je primio vakcinu. Ishrana je prirodna, bez dohrane, sisanje na zahtev.Radjena mu je samo analiza ukupnog bilirubina iz pupčanika na rodjenju- 32,6. Preporuka pedijatra je da se prati blago žutilo na licu i beonjačama i da se po potrebi uradi analiza. Nismo hteli da čekamo dugo jer se žutilo ne povlači, iako često doji, pa smo odradili i vrednosti su sledeće- Eritrociti 3,14 Leukociti 6,7 Hemoglobin 107 Trombociti 476
  Bilirubin ukupni 208,5 Blirubin direktni 8,4 Bilirubin indirektni 200,1
  Da li je potrebno da se uvede terapija?

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani, beba je rođena u 37 gn, puštena kući sa bilirubinom 182, težine 2460g, sedmi dan po puštanju imala je 2560g, dojim je, ali slabo imam mleka pa je više dohranjujem, stolicu ima 3-4x dnevno, pospana je danju pa je budim, a noću se sama budi na 2,3 sata. Žuta je oko nosića i po bradici. 9 dana je stara. Imam li razloga za brigu s obzirom da nemam mleka dovoljno da bi sisala kako treba?

  Odgovori na komentar
Strana 11 od 11<<<7891011

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.