Zdravi ili bolesni palatinalni krajnici

Kod roditelja uvek postoji dilema, ako ORL specijalista predloži operaciju krajnika detetu, da li to uraditi ili ne? To se uglavnom dešava zbog straha od operacije ali i zbog toga što se ne zna dovoljno o njihovoj funkciji i problemu koji eventualno mogu napraviti. Mišljenja su tokom vremena varirala, bili su davani razlozi i za i protiv.

Foto> Flickr

Kakvu funkciju imaju krajnici u našem organizmu?

Krajnici su u sklopu imunološkog sistema organizma, znači oni su imunološki organ, vrlo značajan do navršene tri godine života deteta. Do tog perioda oni imaju veoma značajnu ulogu u celom odbrambenom sistemu. Kako dete odrasta, imunološki sistem sazreva, a fiziološka uloga krajnika polako opada, da bi drugi imunokompetentni organi preuzeli funkciju. Posle desete, petnaeste godine imunološka uloga krajnika više nije od posebnog značaja u smislu odbrane i zaštite. To možemo videti i na njihovom morfološkom izgledu, jer se krajnici od puberteta značajno smanjuju, tako da odrasli ljudi retko imaju velike krajnike jer su oni u odraslom dobu atrofični. Znači, njihova uloga u organizmu u tome periodu prestaje i polako nestaje.

Kada je neophodno operisati krajnike?

Sve ovo što smo rekli bilo bi dobro da ne postoji mogućnost da krajnici u celoj ovoj priči ne igraju i negativnu ulogu. Znači njihova uloga, od prirode predodredjena je da štite organizam, međutim, oni mogu postati  žarište i opasnost po organizam što se, na svu sreću, ređe dešava. Najveći broj populacije ima krajnike koji ne predstavljaju problem i samim tim nemaju bilo kakvog uticaja na njihovo zdravstveno stanje. Krajnici se operišu ukoliko postanu opasnost za organizam. To bi značilo da postoji mogućnost da žarište tj. upaljeni krajnici,  izazovu komplikacije na udaljenim organima, na primer srcu, zglobovima, bubrezima. Tada moramo biti budni vodeći računa i o tome da predvidimo i predupredimo mogućnost stvaranja takve komplikacije. Retko se dešava se da su palatinalne tonzile ili takozvani palatinalni krajnici toliko veliki da prave detetu mehaničku smetnju sa disanjem, češće se to dešava kada je treći krajnik u pitanju. Međutim, usled njihove hipertrofije može da dodje do problema sa disanjem naročito u snu kada dodje do opuštanja svih mišića pa tako i mišića koji drže i okružuju krajnike.Veoma uvećani krajnici zapadnu na zadnji zid ždrela i znatno redukuju prostor za disanje. To se manifestuje takozvanom apneom.tj. kliničkim sindromom koji je poznat kao sleep apnea i ima dosta negativne posledice za razvoj deteta. Ovakve situacije su veoma retke, ali postoje. Znači u ovom slučaju su krajnici biološki zdravi, ne dolazi do njihove hornične inflamacije ili ponavljanja zapaljenja, ali oni svojom veličinom detetu mogu da prave problem. Znači to ovo je jedna od indikacija za ukljanjanje krajnika, njihova prekomerna veličina koja izaziva te posledice. Međutim, krajnike uglavnom vadimo usled njihovih bioloških neadekvatnosti, tj. usled njihovog zapaljenja.

Koje su to situacije koje zahtevaju operaciju pre treće godine?

Praktično takve situacije ne postoje. Izuzetno retko može mehanička zapreka, tj. prekomerna veličina krajnika da bude toliko izražena da smo prinudjeni da vadimo krajnike pre navršene treće godine života. Krajnici u tom svom razvoju svoju maksimalnu veličinu postižu kasnije, posle treće godine života, negde izmedju četvrte i šeste. Tako da na takvu situaciju nailazimo  izuzetno retko. Druga varijanta, koja je u današnje vreme više teoretska nego praktična, bi bila ako su krajnici uzrok sepse, što se opet veoma retko dešava pre navršene treće godine života. Meni su takvi slučajevi poznati samo iz literature u praksi tako nešto nisam sretao. Krajnici zbog hroničnog zapaljena, ili čestih akutnih angina vrlo retko prave problem pre navršene treće godine živta. Do treće godine života po pravilu deca imaju češći problem sa trećim krajnikom, a od treće godine života se palatinalne tonzile pojavljuju kao problem.

U praktičnom smislu, operacija palatinalnih krajnika pre navršene treće godine života, ne dolazi u obzir.

Da li je istina ili zabluda da svaka infekcija «otići na pluća», posle operacije krajnika?

To je predrasuda sa kojom se mi srećemo onog momenta kada počnemo da se bavimo ovim poslom. Ja sam bio na specijalizaciji kada sam čuo takvo mišljenje. Za to nema adekvatnog objašnjenja. Krajnici nisu ti koji brane pristup donjim respiratornim putevima. Postoje drugi fiziološki mehanizmi i organi koji su od prirode za to zaduženi. Vazduh koji ide u pluća, ne ide preko krajnika izuzev u situaciji kada se diše na usta. Vazduh prilikom disanja na nos, prolazi iza krajnika pa je krajnje nebitno da li krajnici postoje ili ne, jer ih struja koja ide iz nosa zaobilazi.

Rekli smo da ne krajnike ne treba vaditi pre treće godine, da li postoji gornja uzrastna granica za njihovu operaciju?

Krajnici si vade u onom momentu kada padne imunološka barijera i kada oni postanu žarište u organizmu. Mi ne možemo predvideti koji će to period života biti, a to se dešava u svim uzrastima. Naravno da je u mladjem uzrastu češće. Praktično ne postoji tačno definisana gornja granica za vadjenje krajnika.

Kakva je preporuka za operaciju kod dece koja imaju astmu i bolesne krajnike. Da li se tada preporučuje operacija ili ne?

To je pitanje veoma kompleksno i na njega je nemoguće odogovoriti sa jednim kratkim i definisanim odgovorom, odnosno, sa da ili ne. Činjenica je, da je praksa pokazala, da deca koja boluju od bronhijalne astme u nekim slučajevima mogu da imaju pogoršanje astme posle vadjena krajnika. Međutim, u slučaju da postoje ozbiljni razlozi za vadjenje krajnika, ako dete ima bronhijalnu astmu, uvek se konsultujemo sa pedijatrom-pulmologom koji vodi dete pa zajednički dolazimo do konačne odluke. Ako postoje vrlo ozbilji razlozi za vadjenje krajnika, u smislu fokusa i permanentnog uticaja tog horničnog zapaljenja na organizam, tada ih svakako treba otkloniti. Međutim, taj problem zahteva timski pristup. U medicini je uvek bolje kada se stvari sagledaju sa više strana i više specijalnost. Jer svi mi uskostručno gledajući problem ne možemo da ga obuhvatimo kompleksno već samo parcijalno, a to ne daje najbolje razultate.

Na osnovu napred napisanog možemo zaključiti, ukoliko je problem velik, a drugi načini lečenja nisu dovoljno efikasni, preporučuje se operacija, a ako se problem može rešiti i manje invazivnim putem, predlaže se izbegavanje operacije. Krajnja odluka je, naravno, na samom pacijentu ili na roditeljima deteta

Podeli:

Komentari

 1. Potovani, moja devojcica ima 7.5 godina. od oktobra je imala 3 puta upalu krajnika, s tim sto je druga upala bila pre dve nedelje, a treca sada. U oktotobru mesecu, kao i danas levi krajnik je modar i krvari i izgleda kao da ima hematom na njemu. Naravno i sada je dobila penicilinsku terapiju. Godisnje ima upalu krajnika 3-5 puta, nekad laksu, a nekad pracenu temperaturama i do 40 stepeni. Da li bi takve krajnike trebalo operisati i da li je neophodno da se to sto pre odradi? Hvala, najlepse.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,moj sin od 6 godina ima uvecane krajnike i vec nekoliko meseci ima problem sa disanjem na nos.Nazalno prica i stalno kao da ima potrebu da nesto izduva iz nosa, a nos je cist, prohodan.Kada prsnemo marisol u nos uz jace duvanje nekad izadje malo slajma.Nema upale krajnika.DR orl je rekao da on ima mehanicku smetnju i da su mu krajnici zdravi.Dr mu je dao kapi tobradex u nos i bilo je bolje dok je trajala terapija.Kada spava dise na usta, pomalo slabo hrce i ponekad se upiski.Da li je neophodno vadjenje krajnika i koje su druge metode koje bi mu pomogle? Da li bi mu odlazak na more ublazio tegobe?
  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
  • Vaše dete MORA da.pregleda ORL.specijalista koji se bavi decom, pa.da.se proceni da.li je vreme za vađenje krajnika! Drugacije se to zaista NE može utvrditi.

   Odgovori na komentar
 3. Molim Vas za odgovor! Prije dvije sedmice sam sinu od dvije god. I sedam mjeseci primjetila jako uvecan lijevi krajnik.Inace je jako zivahan djecak,ima odlican apetit.Rijetko je bolestan.Jedini simptomi su sto ponekad hrce I cesce spava otvorenih usta.Bili smo kod ORL,koji je predlozio operaciju sa navrsene tri god.Ono sto mene brine je to sto nam trazi UZ vrata,KSS I kad se operise PH verifikaciju? Kontrolu imamo za jesec dana.Da li je moguce da se sumnja na ono najgore?Dr je zurio,pa nisam imala vremena ds ga pitam je li to normalno. Mnogo sam zabrinuta,jer dijete nema nikakvih problema sa upalama I prehladama,a tako mu se odjednom uvecao.

  Odgovori na komentar
 4. Postovani, moj sin ima 3ipo godine. Polovinom maja je operisao sva tri krajnika, stanje mu se popravilo, nije nijednom bio bolestan od tad. Medjutim pre par dana smo primetili da na mestima gde su bili krajnici opet ima izrasline kakve je imao i pre operacije samo manje velicine. Odveli smo ga kod pedijatra koji nam je rekao da to jesu opet krajnici. Zakazali smo kod specijaliste orl ali me zanima kako je moguce da se opet vrate krajnici? da li je moguce da doktor nije dobro odradio operaciju? 7 dana nakon operacije smo isli na kontrolu na kojoj nam je receno da je sve u redu i da lepo zarasta. Molim vas za brz odgovor

  Odgovori na komentar
 5. Otkada su mi to đubre izvadili iz usta, sa šest god ja vise u zivotu nisam primila inekciju. Da ne govorim o opštem stanju organizma, boljem apetitu. Antibiotik popijem jednom u dve god. Ne mislite se i ne mučite decu, vadite to.

  Odgovori na komentar
 6. Imam 16 godina,imam problema sa krajnicima od malih nogu,trebao sam da ih operisem odavno,ali me je sprecila stafilo koka koja je veoma cesta pojava kod mene
  Mnogo me muče i dan danas,ogromni su,kapi za nos koristim bas dugo
  Ja bih da operisem ali doktori su mi rekli da ne treba jer su navodno zdravi i da ce svaka bolest otici na pluca,da li mozete vi da mi pomognete i da kazete sta treba da radim…..hvala Vam unapred!

  Odgovori na komentar
 7. Poštovani, jako me interesuje i vaše mišljenje. Moja devojčica ima 8,5 god. Prirodno su joj krajnici malo uvećani ali nisu oboleli,gotovo da za svojih 8.god. i nije imala problem sa grlom.Pre par dana desilo se sledeće : dete je počelo da priča kao da je neko steže oko vrata, kada sam joj pogledala grlo naravno da sam se prestravila, njeni krajnici su se tek-tako još više uvećali i izgledaju kao dve kugle kojima jako malo treba da se sastave.Usledili su pregledi pedijatra, specijaliste ORL, KKS, i ništa ne pokazuje da su upaljeni već da se sami od sebe još uvećali.Odgovor je od strane svih isti : pratite i dajte Aerius za alergiju.Međutim ni posle antihistaminika krajnici se nisu povukli.
  Molim za Vašu preporuku, žao mi je da operišemo zdrave krajnike, a definitivno da predstavljaju smetnju.Na koji način bi oni možda mogli da se povuku……Hvala puno unapred.

  Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA