Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

zatvor-kod-bebe

Kako pomoći?

Najbolje je preduprediti problem – isključivo dojenje u prvih 6 meseci ( dojene bebe retko pate od zatvora ), zatim uvođenje raznovrsne ishrane ( akcenat je, pre svega, na svakodnevnom unosu voća i povrća, kao i na samostalnom pripremanju obroka za vašu bebu, umesto ishrane isključivo kupovnim kašicama ), unos dovoljne količine tečnosti, kao i svakodnevna fizička aktivnost u skladu sa uzrastom deteta.

U slučaju konstipacije, ukoliko se beba hrani adaptiranom mlečnom formulom, pre svega uverite se da je pravilno pripremate, tj. da stavljate količinu vode koja je propisana od proizvođača. Ukoliko je sve u redu sa pripremom, razmotrite tip formule koji upotrebljavate, jer je netolerancija na proteine kravljeg mleka ( od kog se formule prave ) čest uzrok zatvora, pa je kao alternativu majčinom mleku najbolje koristiti tzv. hipoalergene formule, u kojima su proteini „usitnjeni“, pa je njihov alergogeni potencijal umanjen ( nažalost, ove formule su i skuplje ). Korisne su tople kupke, kao i lagane vežbe i masaža stomačića, što vam može pokazati vaš pedijatar.

Kod starije odojčadi, poželjno je izbegavanje namirnica koje stvrdnjavaju stolicu – banana, pirinač, pire od jabuke ( za razliku od soka, sadrži pektin, koji stvrdnjava stolicu ), kupovne kašice od žitarica ( prednost imaju integralne žitarice ), beli hleb, tost, testenina, keks, krekeri i sl, mleko i mlečni proizvodi ( neophodne proteine možete nadomestiti mesom i jajima, a kalcijuma ima sasvim dovoljno u raznom povrću ). Preporučuje se unos što raznovrsnijeg voća– šljive, breskve, kajsije, kruške, maline, i povrća – brokoli, spanać, tikvice, paradajz, šargarepa… Kod nas duboko ukorenjena i široko rasprostranjena navika davanja voćnih sokova bebama i deci uopšte u slučaju zatvora može biti vrlo korisna, naročito kada su u pitanju sokovi od šljive i kruške ( najbolje je razblažiti sok vodom, u odnosu pola-pola, i dati bebi da ga popije 2 puta dnevno; sok od šljive ima izraženije dejstvo ). Naravno, kada se problem reši, preporučujemo povratak na unošenje svežeg voća umesto sokova ( sa izuzetkom sveže ceđenih sokova ).

Lekove i  pomoćna lekovita sredstva nikada nemojte primenjivati bez konsultacije sa pedijatrom.

Ukoliko beba uporno povraća, odbija hranu, izmenjenog je ponašanja ( bilo da je izrazito uznemirena, ili da je pospana, nezainteresovana, „odsutna“ ), kada je stomačić uvećan, tvrd, ukoliko je stolica bela, crna ili prošarana krvlju trebalo bi da se što pre obratite pedijatru.

Dr Ivana Veljić, pedijatar

Podeli:

Komentari

 1. Postovani, moja beba ima 5.5 meseci, zadnjih dva dana je kakila jako gustu kaku po malo, a danas kaku sa tragovima sveze krvi. Inace se puno napinjao da kaki. Jede šargarepu, krompir i tikvicu, a juce sam uvela jabuku. Molim vas kazite mi da li treba da me brine ta krv ili je od napinjanja? Pozdrav

  Odgovori na komentar
 2. Moj beban ima 2meseca i ne kaki po 3-4 dana,jako malu kolicinu sisa 20-30ml ostalo je dohrana sa hip.Jako se napinje i place stolica je jako gusta zuto-zelene boje,nas pedijatar je savetovao sladjenu kamilicu,ali evo posle nedelju dana primene stanje je isto.Mozete li nam dati neki savet kako da mu olaksamo praznjenje creva

  Odgovori na komentar
  • BESMISLENO je i potpuno POGREŠNO davati bilo kakve “šećerne vodice” bebi ovog uzrasta!

   Ovo što ste opisali je NORMALNA pojava i NE treba da se leči. Beba, koja lepo jede i napreduje ima pravo da NE KAKI 7 do 10 dana (a kad samo sisa i 14 dana).

   Odgovori na komentar
Strana 26 od 26<<<2223242526

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.