Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

zatvor kod beba

Detaljnost opisa nijanse, konzistencije i učestalosti stolice potvrđuje značaj koji roditelji pridaju ovoj fiziološkoj pojavi, i nameću potrebu da probamo da definišemo šta je normalno…

Krajnje pojednostavljena definicija opstipacije bila bi da je to izostanak spontanog pražnjenja creva. Ovaj poremećaj je vrlo redak, a može biti manifestacija anatomskih defekata ( nedostatak inervacije dela creva, oboljenja koja zahvataju mišićni sloj creva, nedostatak čitavog segmenta creva, postojanje „pregrada“ u šupljini creva… ) ili oboljenja drugih sistema ( hipotireoza, cistična fibroza… ). Često se termin nepravilno upotrebljava umesto 2 znatno češća poremećaja: konstipacija što predstavlja otežano pražnjenje tvrde, oskudne stolice, i pseudoopstipacija – neredovno pražnjenje, kada je stolica normalnih karakteristika, a defekacija je bez tegoba ( ovo, dakle, i nije poremećaj, jer ne stvara tegobe ). Učestalost, ritam i lakoća pražnjenja creva toliko su različiti i promenljivi ( u zavisnosti od uzrasta, ishrane, fizičke aktivnosti i sl ), da je ponekad vrlo teško razlučiti da li je u pitanju poremećaj pražnjenja creva ili varijetet normalnog. Kada govorimo o prvoj godini života, izdvajaju se dva bitno različita razdoblja – period do šestog meseca, kada se odojče hrani mlekom i period nakon šestog meseca, kada ishrana postaje raznovrsna. U okviru prvog razdoblja, po svojim specifičnostima izdvaja se i prvi mesec života bebe – period novorođenčeta…

Krenimo od početka…

Još pre rođenja u crevima fetusa nakuplja se gusta stolica crno-zelene boje, bez mirisa, koja se naziva mekonijum. Pražnjenje ove stolice dešava se u prvih 72 časa nakon rođenja, što pažljivo prate i beleže pedijatrijske sestre u porodilištu. Izostanak ove stolice ( opstipacija ! ) bitan je znak koji može ukazati na neka od urođenih oboljenja, kao što su urođeni megakolon ili cistična fibroza, ili na postojanje neke anatomske prepreke prolasku crevnog sadržaja, i tada je svakako neophodno obaviti detaljnije preglede novorođenčeta.

Kod velike većine beba se pokreti i pražnjenje creva uspostavljaju spontano već u prvom danu života. Pražnjenje mekonijalne stolice nastavlja se i u narednim danima, obično do trećeg, četvrtog dana života, sa prosekom od 4-5 stolica na dan, koje mogu biti vrlo različitih zapremina ( vrlo obilne, ali i oskudne, tzv. stolice „u tragu“ ). Nakon mekonijalne, javlja se tzv. „prelazna stolica“, koja je žuto-zelene boje, obično tečno-kašaste konzistencije. Zelena nijansa posledica je prisustva žučnog pigmenta – bilirubina, koji, zbog ubrzanih pokreta creva, nije oksidirao do žute i braon boje ( dakle nije pokazatelj da je beba gladna! ). Najčešće se tokom druge nedelje života formira zlatno žuta stolica gušće konzistencije ( i dalje meka ), kiselkastog mirisa, sa „zrncima“ koja su ustvari neresorbovana masnoća. Ukoliko je beba na adaptiranoj mlečnoj formuli, stolica je nešto svetlija, gušća i neprijatnijeg mirisa. Broj stolica znatno varira od deteta do deteta. Obično bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju veći broj stolica dnevno, često i posle svakog podoja ( prosečno 6-8 ), a stolice su tečnije nego kod beba na adaptiranim mlečnim formulama. No, odstupanja u broju stolica mogu biti znatna, naročito kod beba koje sisaju, zato što je majčino mleko do te mere lako svarljivo i prilagođeno bebinim potrebama da od njega nekada „ne ostane ništa“, tj. beba nema stolicu i po nekoliko dana, ili čak i do dve nedelje! U ovakvim situacijama roditelji se po pravilu zabrinu, pa potraže savete od okoline. Ono što je bitno da znate jeste da je ovo česta i normalna pojava kod beba koje se hrane majčinim mlekom, naravno pod uslovom da beba lepo jede i napreduje, ne povraća, i ponaša se uobičajeno. Ukoliko ste ipak zabrinuti i nesigurni, uvek savet potražite od vašeg pedijatra, koji će otkloniti sve sumnje, i sprečiti primenu nekih metoda i sredstava koji nisu prikladni za primenu kod beba ( mikroklizme, laksativi ( bilo da je reć o prirodnim ili sintetskim ), mehanički nadražaj anusa itd ).

Pin It


Komentari

 1. Imamo bebu od osam meseci jede kasastu hranu po preporuci pedijatra ,zadnja tri dana kaki cvrstu stolicu (tj suvu uz mnogo naprezanja ) Cime bismo mogli da mu pomognemo da se lakse iskaki ?

  Odgovori na komentar
 2. Moj sin od 19 mjeseci zadnjih dana ima po 3-4 kasaste stolice dnevno. Davala sam mu probiotik, izbacila mlijeko, ali i dalje ne prestaju. Da li je normalno da beba u ovom uzrastu ima neformiranu stolicu, vise puta dnevno?

  Odgovori na komentar
 3. Imam bebicu od 12 dana koja je ranije bila na mom mleku pa joj je dodavana dohrana jer nisam imala dovoljno mleka.Preestali smo sa dohranom na nagovor pedijatrijske patronazne sestre da nam to nije potrebno i par dana je iskljucivo dojim.Stolicu nema vec 7dana ima gasove svo vreme.Rodjena je sa 4200 g pri izlasku je imala 4070.Prekjuce merena imala je 3950.Danas smo je merili i ustanovili da je za 2 dana izgubila 80g.Pocinjem da panicim zbog svega .Ona je pospana i moram je buditi na sisi da bi sisala.Posle podoja budim je na 3h da sisa uglavnom prespava svo vreme.Patronazne sestre mi kazu da se do 10 dana tolerise sto nema stolicu ,ako napreduje lepo ali ona gubi na tezini .

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani,
  moja beba je stara 5 meseci. Još uvek je samo na mom mleku. Pre nekog dana dala sam joj kukuruzni griz, i već sutradan je imala stolicu nakon četri dana. Zbog prehlade, pedijatar mi je rekao da joj nedajem ništa sem mog mleka i evo već šesti dan nema stolicu. Šta bih joj mogla dati? Unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
 5. Moja beba ima 6 meseci. Nije imala stolicu 5 dana, sinoc je pocela panicno da place, kada sam skinula pampers, bila je kaka velicine lesnika, suva i tvrda, tako je bilo i jutros, i popodne, a ona panicno place. Probala sam mikroklizmicu, nije pomogla, farmaceut mi je preporucio laksativ za bebe, ni to nije pomoglo. Sta onda?

  Odgovori na komentar
Strana 20 od 20<<<1617181920

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.