Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

zatvor-kod-beba-916.jpg

Detaljnost opisa nijanse, konzistencije i učestalosti stolice potvrđuje značaj koji roditelji pridaju ovoj fiziološkoj pojavi, i nameću potrebu da probamo da definišemo šta je normalno…

Krajnje pojednostavljena definicija opstipacije bila bi da je to izostanak spontanog pražnjenja creva. Ovaj poremećaj je vrlo redak, a može biti manifestacija anatomskih defekata ( nedostatak inervacije dela creva, oboljenja koja zahvataju mišićni sloj creva, nedostatak čitavog segmenta creva, postojanje „pregrada“ u šupljini creva… ) ili oboljenja drugih sistema ( hipotireoza, cistična fibroza… ). Često se termin nepravilno upotrebljava umesto 2 znatno češća poremećaja: konstipacija što predstavlja otežano pražnjenje tvrde, oskudne stolice, i pseudoopstipacija – neredovno pražnjenje, kada je stolica normalnih karakteristika, a defekacija je bez tegoba ( ovo, dakle, i nije poremećaj, jer ne stvara tegobe ). Učestalost, ritam i lakoća pražnjenja creva toliko su različiti i promenljivi ( u zavisnosti od uzrasta, ishrane, fizičke aktivnosti i sl ), da je ponekad vrlo teško razlučiti da li je u pitanju poremećaj pražnjenja creva ili varijetet normalnog. Kada govorimo o prvoj godini života, izdvajaju se dva bitno različita razdoblja – period do šestog meseca, kada se odojče hrani mlekom i period nakon šestog meseca, kada ishrana postaje raznovrsna. U okviru prvog razdoblja, po svojim specifičnostima izdvaja se i prvi mesec života bebe – period novorođenčeta…

Krenimo od početka…

Još pre rođenja u crevima fetusa nakuplja se gusta stolica crno-zelene boje, bez mirisa, koja se naziva mekonijum. Pražnjenje ove stolice dešava se u prvih 72 časa nakon rođenja, što pažljivo prate i beleže pedijatrijske sestre u porodilištu. Izostanak ove stolice ( opstipacija ! ) bitan je znak koji može ukazati na neka od urođenih oboljenja, kao što su urođeni megakolon ili cistična fibroza, ili na postojanje neke anatomske prepreke prolasku crevnog sadržaja, i tada je svakako neophodno obaviti detaljnije preglede novorođenčeta.

Kod velike većine beba se pokreti i pražnjenje creva uspostavljaju spontano već u prvom danu života. Pražnjenje mekonijalne stolice nastavlja se i u narednim danima, obično do trećeg, četvrtog dana života, sa prosekom od 4-5 stolica na dan, koje mogu biti vrlo različitih zapremina ( vrlo obilne, ali i oskudne, tzv. stolice „u tragu“ ). Nakon mekonijalne, javlja se tzv. „prelazna stolica“, koja je žuto-zelene boje, obično tečno-kašaste konzistencije. Zelena nijansa posledica je prisustva žučnog pigmenta – bilirubina, koji, zbog ubrzanih pokreta creva, nije oksidirao do žute i braon boje ( dakle nije pokazatelj da je beba gladna! ). Najčešće se tokom druge nedelje života formira zlatno žuta stolica gušće konzistencije ( i dalje meka ), kiselkastog mirisa, sa „zrncima“ koja su ustvari neresorbovana masnoća. Ukoliko je beba na adaptiranoj mlečnoj formuli, stolica je nešto svetlija, gušća i neprijatnijeg mirisa. Broj stolica znatno varira od deteta do deteta. Obično bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju veći broj stolica dnevno, često i posle svakog podoja ( prosečno 6-8 ), a stolice su tečnije nego kod beba na adaptiranim mlečnim formulama. No, odstupanja u broju stolica mogu biti znatna, naročito kod beba koje sisaju, zato što je majčino mleko do te mere lako svarljivo i prilagođeno bebinim potrebama da od njega nekada „ne ostane ništa“, tj. beba nema stolicu i po nekoliko dana, ili čak i do dve nedelje! U ovakvim situacijama roditelji se po pravilu zabrinu, pa potraže savete od okoline. Ono što je bitno da znate jeste da je ovo česta i normalna pojava kod beba koje se hrane majčinim mlekom, naravno pod uslovom da beba lepo jede i napreduje, ne povraća, i ponaša se uobičajeno. Ukoliko ste ipak zabrinuti i nesigurni, uvek savet potražite od vašeg pedijatra, koji će otkloniti sve sumnje, i sprečiti primenu nekih metoda i sredstava koji nisu prikladni za primenu kod beba ( mikroklizme, laksativi ( bilo da je reć o prirodnim ili sintetskim ), mehanički nadražaj anusa itd ).

Od uvođenja nemlečne ishrane…

Odojče postepeno započinje sa unosom hrane koja je drugačije konzistencije ( nije više tečna, nego kašasta, a zatim i sitno seckana, rendana itd ), sastava ( sadrži i neke teže svarljive supstance, npr. biljna vlakna, složene šećere, „nove“ proteine itd ), boje ( naročito pigmenti prisutni u voću i povrću ), mirisa ( odjednom stolica postaje izrazito neprijatnog mirisa )… Većina beba u ovom uzrastu još uvek nema zubiće ili ima jedan ili dva sekutića, i tek treba da nauči da žvaće hranu, umesto da je samo guta. Prisustvo nesvarenih i delimično svarenih ostataka hrane u stolici normalna je pojava, kao i promena boje stolice ( npr. u zelenu – kada je beba jela brokoli, spanać, blitvu, narandžastu – nakon šargarepe, ili bordo ili crvenu – posle cvekle, paradajza i sl ).

Uvođenje nemlečne ishrane kod nekih beba dovede do proređivanja pražnjenja creva, a kod drugih može imati sasvim obrnuti efekat ( naročito kod naprednih, ješnih beba koje su se hranile isključivo majčinim mlekom, pa im je bilo svojstveno da imaju stolicu na svaka 2-3 dana, a kada sa istim apetitom „navale“ na nemlečnu hranu, koja nije tako lako i potpuno svarljiva, stolica se mnogo brže „nakupi“ ). Kod većine beba je pražnjenje creva prisutno svakog dana, kod neke odojčadi i 2-3 puta dnevno, što je i dalje zavisno od svih navedenih faktora, pa su izostanak i promena uobičajenog ritma vrlo česti i spadaju u normalne pojave ukoliko ne stvaraju tegobe.

Neraznovrsna ishrana, sa malo voća i povrća ( naročito svežeg, ali i u obliku variva ), nedostatak fizičke aktivnosti i nedovoljan unos tečnosti ( pre svega vode! ), mogu dovesti do poremećaja koji smo definisali kao konstipacija, tj. do otežanog, bolnog pražnjenja stolice. Takva stolica je tvrda, i često dovede do povrede sluzokože anusa i pojave fisure – „pukotine“ u sluzokoži. Fisura je vrlo bolna, krvari, sporo zarasta i vrlo se lako obnavlja na istom mestu prilikom sledećeg pražnjenja. S druge strane, dete koje ima takve poteškoće, može početi svojevoljno da zadržava stolicu, što vodi u začaran krug. Odlaganje defekacije se ipak ne dešava kod beba, nego kod starije dece, koja su uspostavila voljnu kontrolu pražnjenja creva. Kod beba možete primetiti bolnu grimasu, plač, uznemirenost i oskudnu, tvrdu stolicu, preko koje može biti tragova sveže krvi, ukoliko dođe do nastanka fisure.

Kako pomoći?

Najbolje je preduprediti problem – isključivo dojenje u prvih 6 meseci ( dojene bebe retko pate od zatvora ), zatim uvođenje raznovrsne ishrane ( akcenat je, pre svega, na svakodnevnom unosu voća i povrća, kao i na samostalnom pripremanju obroka za vašu bebu, umesto ishrane isključivo kupovnim kašicama ), unos dovoljne količine tečnosti, kao i svakodnevna fizička aktivnost u skladu sa uzrastom deteta.

U slučaju konstipacije, ukoliko se beba hrani adaptiranom mlečnom formulom, pre svega uverite se da je pravilno pripremate, tj. da stavljate količinu vode koja je propisana od proizvođača. Ukoliko je sve u redu sa pripremom, razmotrite tip formule koji upotrebljavate, jer je netolerancija na proteine kravljeg mleka ( od kog se formule prave ) čest uzrok zatvora, pa je kao alternativu majčinom mleku najbolje koristiti tzv. hipoalergene formule, u kojima su proteini „usitnjeni“, pa je njihov alergogeni potencijal umanjen ( nažalost, ove formule su i skuplje ). Korisne su tople kupke, kao i lagane vežbe i masaža stomačića, što vam može pokazati vaš pedijatar.

Kod starije odojčadi, poželjno je izbegavanje namirnica koje stvrdnjavaju stolicu – banana, pirinač, pire od jabuke ( za razliku od soka, sadrži pektin, koji stvrdnjava stolicu ), kupovne kašice od žitarica ( prednost imaju integralne žitarice ), beli hleb, tost, testenina, keks, krekeri i sl, mleko i mlečni proizvodi ( neophodne proteine možete nadomestiti mesom i jajima, a kalcijuma ima sasvim dovoljno u raznom povrću ). Preporučuje se unos što raznovrsnijeg voća– šljive, breskve, kajsije, kruške, maline, i povrća – brokoli, spanać, tikvice, paradajz, šargarepa… Kod nas duboko ukorenjena i široko rasprostranjena navika davanja voćnih sokova bebama i deci uopšte u slučaju zatvora može biti vrlo korisna, naročito kada su u pitanju sokovi od šljive i kruške ( najbolje je razblažiti sok vodom, u odnosu pola-pola, i dati bebi da ga popije 2 puta dnevno; sok od šljive ima izraženije dejstvo ). Naravno, kada se problem reši, preporučujemo povratak na unošenje svežeg voća umesto sokova ( sa izuzetkom sveže ceđenih sokova ).

Lekove i  pomoćna lekovita sredstva nikada nemojte primenjivati bez konsultacije sa pedijatrom.

Ukoliko beba uporno povraća, odbija hranu, izmenjenog je ponašanja ( bilo da je izrazito uznemirena, ili da je pospana, nezainteresovana, „odsutna“ ), kada je stomačić uvećan, tvrd, ukoliko je stolica bela, crna ili prošarana krvlju trebalo bi da se što pre obratite pedijatru.

Dr Ivana Veljić

Pin It


Komentari

 1. mi imamo problem koji traje mesecima. mi nemamo zatvor, ali jako bolne stolice.tvrde,krune se zaglave se beba vristi preznojava se,cupa kosu.ali ima tri puta dnevno i sva tri puta je bolna. pisala sam dnevnik sta beba jede i kako se ponasa na koju namirnicu.primetila sam da kod uzme keks da glodje, pojede pola mozda ona ima taj problem.za dorucak kad jede voce, malo je bolje. ne znam u cemu je problem.molim vas da mi pomognete, i da mi napisete koje namirnice da joj dajem.beba ima deset meseci.problem traje sigurno 5meseci

  • Prvo korak je PREGLED analnog regiona od strane pedijatra i dečjeg hirurga! Ako je “dole” sve kako treba, onda je povećan unos tečnosti i svežeg (ili ceđenog) voća jedino pravo rešenje na duže staze.
   NEMA čatrobnog “recepta”, ali je važno da Vi eliminišete sve što primetite da smeta bebi.

  • Moje dete ima 22 meseca i u poslednjih 6 meseci imam problem kada kaki bili smo kod naseg pedijatra i objasnila da kad treba da kaki to je vriska preznojavanje i jak bol dete place dok se neiskaki .zanima me vase misljenje sta da radim neki put kaki svaki drugi dan ali vecinom svaki dan bilo da je stolica tvrda ili meka dete place sta da radim

 2. Postovani, imala bih jedno pitanje moja beba ima osam meseci i ruckamo vec uveliko ali u poslednjih mesec dana nam se javlja problem da ima problema sa stolicom, tvrda je i cesto se napinje a nista nece napolje i uz pomoc cepica jedino moze da se iskaki. Mi jos uvek i sisamo i pijemo vodice al opet imamo taj problem, pa vas molim za savet! Unapred hvala

  • NE SMETE stavljati čepiće! Navićiće se beba na ovaj potpuno neprirodni način pražnjenja, a to neće rešiti problem, naprotiv – biće sve teže.

   Povećajte unos svežeg i ceđenog voća i zaboravite na čepiće, a beba će morati da prođe fazu “mučenja” dok se ne stabilizuje pražnjenje creva.

 3. Moja bebica ima dva meseca i ima problema sa zatvorom po sedam dana i stalno place a sisa.Zanima me da li bih mogla da mu dam caj od suvih sljiva posto sam cula da pomaze?HVALA

  • Za sad NIŠTA ne treba davati bebi. 7 do 10 dana bez stolice se toleriše, a kod beba koje samo sisaju i do 14 dana.

   Suve šljive au ZABRANJENE u ovom uzrastu!

 4. Moja djevojčica od 20 mjeseci ima problema sa stolicom. Nismo ubacili ništa sto bi moglo dovesto do zatvora. Jede jako puuuno voca i povrća, pije dovoljno tekućine… Medutim, evo vec četvrti dan ne ide na tutu… Trbuh nije tvrd i generalno je ništa ne muči. Bili smo kod pedijatrice koja ju je pregledala i nema nikakvih promjena a dala nam je i portalak sirup, koji djevojčici dajem ali nista se ne desava… dakle ovo je vec drugi put, prosli put se samo sve regulisalo..

 5. Izvinite,imam problem sa dečakom od 4 godine.Piški van pelene u nošu,ali odbija da kaki nekad i po petnaest dana pa završimo na hirurgiji,klistiraju ga i opet se dešava isto.Dali su mu sirup ali ništa ne deluje.Tvrdji mu je stomačić ali veseo je i nema bolove.Odbija da kaki van pelene,a kad mu stavim pelenu izbaci samo malo i tvrdo kao kamen.Evo danas je sedmi dan kako nije kakio normalno.A stalno kod lekara mu je ulilo strah i mnogo se plaši.Nikada do sad nije imao taj problem.Jede čorbasto i ima normalan apetit.Ne znam kako da mu pomognem a da ne idemo više po bolnicama,već je asmatičar i često je ostajao sam u bolnici da sad ima strah od lekara.Molim vas ako možete odgovor što pre veoma sam zabrinuta.Ili ako neko zna nešto o tome neka mi piše na 0644847200

  • Pelenu bacite i NE vraćajte više!

   Sve dok dete ne zaboravi pelenu i ne prihvati činjenicu da je nema, imaćete problem. Dakle, nema pelene i naoružajte se strpljenjem jer će trebati još nekoliko nedelja da se to reši. Povratak pelanama je katastrofa!

 6. Postovana,

  Decak ima 7 meseci, kasljuca pomalo, pije beli slez i koristimo fitobalm, mast koja se nanosi ispod nosica i na grudi kako bi se razgradio slajm. Danas je imao stolicu svetlo smedje boje, boje bele kafe, neujednacene boje. Da li to ima veze sa prehladom koju ima, da li je stolica takva od slajma ili to ukazuje na nesto ozbiljnije?

  Hvala unapred.

 7. Poštovana,
  Moja ćerkica ima punih 6 meseci 10 dana. Stolica je na svakih 4-5 dana tvrda (brabonjčići). Zadnja 3 dana kaki svaki dan tako, po malo, vise puta na dan. Dajem joj šljive malo prokuvane u vodi ili pekmez od šljiva (domaći bez šećera), barene jabuke, malo banane. Popije vode u toku dana oko 50ml. Da li je to malo vode? Inace sisa i pocela sam da joj uvodim cvrstu hranu sa 5,5 meseci. Problem se javio od kad sam pocela da uvodim cvrstu hranu. Sad ima dva cela obroka jedan od povrca, drugi od pirinca ili kukuruza. Hvala.

 8. Dete mi ima 7 dana,verovatno zbog žutice je stalno pospano i teško se budi,nekada to traje i sat,dva,tu je već problem sa ritmom sisanja ali nije ni kakio 5 dana,samo jednom kako je izašao iz porodilista i tamo 2 puta,brinemo,jel ima kakva pomoć?

 9. Poštovani,
  Moja beba ima 7 meseci. Odbija da pije bilo šta sem mleka već mesecima. Sve sam probala. Uspem joj po koju kašičicu vode dati. Već neko vreme joj formulu koju pije posle ručka razblažim sa vodom 1:1. To popije. Da li je pogrešno?
  Od kada uvodimo čvrstu hranu, uvidela sam problem sa žitaricama koje imaju gluten. Dete postaje nervozno, ima grčeve, plače i razdražljiva je, a nema proliva, alergije i slično. Ima svaki dan stolicu ali se dešava jer ne pije vodu da je stolica tvrda, onda se muči, stenje, plače i zacrveni se jako u licu i počne da vraća mleko u maloj količini na nos i usta. Šta da radim, molim vas za savet.

 10. Postovana,imam bebu od mesec i 10h dana…Ne doji vec jede adaptirano mleko.Primetila sam da stolicu ima samo noci i jako tesko kaki.Stenje,crveni dok prazni creva kao da ima zatvorDa li treba da s

 11. Moja beba ima 7 meseci i vec mesec dana ima cvrstu stolicu, creva se prazne retko i po jako malo, a ja joj svako vece pomazem stimulisuci anus vrhom toplomera i pavl.mascu. Ne mogu da pusti da prolaze dani jer smo tako u sred noci stigli u tirsovu jer se budila na 20 min placuci da bi lekari na ultra zvuku utvrdili da je puna gasova i sadrzaja….jedino je preostalo da promenim ishranu ali ne znam kako….ona je jos mala za sveze voce a sa druge strane mnogo jede. 3 puta dnevno pije po 2ooml formule, ujutru 2ooml hopove vocne kase, popodne 200 gr mesnog obroka sa povrcem koji sama pravim (4o grama piletine ili junetine, sargarepa krompir,tikva i brokoli) predvece milupa zitne pahuljice sa vocem. Popije i oko 1oo ml.vode dnevno. Tako napunjena creva mora da se prazne. Takosje joj i masiram stomak i ona je aktivna beba, ali ne mogu je valjda doveka stimulisati da kaki, a ne znam kako bi uspela sama. Molim Vas za savet. Hvala

  • Ishrana je sasvim u redu, samo polako povećavajte unos cedjenog svežeg voća.

   Ono što NIJE u redu je ova potpuno pogrešna i štetna stimulacija pražnjenja termometrom u guzu! To ODMAH morate prekinuti, po cenu da danima nema stolicu – ovako navikavate rektum da se VEŠTAČKI prazni i drastično pogoršavate situaciju!

 12. Imam ćerkicu 6 meseci. Nikad nismo imali problem sa stolicon do juče. Ne može da kaki a napinje se kao da će. Ni ranije nije imala svaki dan ali nije ni imala nagon kao sada. Probali smo sa pavlovićevom i vidimo sadržaj ali ona ne može da ga izbaci. Nikad nije ovoliko plakala kada kaki. Mislim da sam pogresila jer joj dajem pirinač sa voćem (jabukom i bananaom) od skoro sam počela da joj dajem kajsiju i breskvu, a vidim u tekstu da ove namirnice hoće da stvore zatvor. Jela je jedno vreme samo voće npr. jabuku i krušku ali posle toga je toliko plakala da su mi rekli da u voće stavim pirinač. Od povrća jede krompir, šargarepu, karfiol, tikvice, s tim sto u svaki obrok stavljam krompir. Molim Vas za savet, sta da radim. Hvala

  • Ovo je potpuno normalna i uobičajena faza!

   Pirinač NE stavljajte u voće, a nemojte davati bananu 4 nedelje. Sve ostalo neka ide kao do sada. Beba ovog uzrasta ima pravo da NE kaki i 7 dana, pa budite strpljivi.

 13. IMAM DEČAKA OD 4 GOD. OD KAKO JE POCEO SA NEMLEČNOM ISHRANOM IMAMO RPOBLEM SA STOLICOM. IMA STOLICU SVAKI DAN ALI JE KAO KOD KOZE KLIKERČICI I IMA IH MALO U ODNOSU KOLIKO JEDE JEDE KUVANO SVAKI DAN PIJE DOSTA VODE. MOLIM VAS ZA SAVET ŠTA PREDUZETI

 14. Imam kcerku od mjesec i po i jednom kaki na dan samo kad joj podignem nogice i pritisnem ih na stomak .mlijeko koje pije je vec za laksu probavu samo me brine zasto ide jednom na dan (nije tvrdo) moram li prestati da je drzim za noge inace nece da kaki ?

 15. Moja beba ima 17 dana, vec 3.dan ne kaki, stalno se grci, place i prdi, a kada sisa, nakon toga isto pocinje da se grci i place,da li ima zatvor ili su to samo grcevi i sta mogu da radim da mu pomognem? Hvala unapred

 16. Moja beba za nedelju dana puni 6 meseci. Do pre mesec dana je redivni kakila, a sada se desava da ne kaki i po 12 dana. Pre dve nedelje smo uveli jedan nemlecni obrok, jela je do sada tikvicu, jabuku i palentu. Nije kakila i nedelju dana pre uvodjenja dohrane pa racunam da nije zbog toga. Ona je vesela i ne daje nukakve znake da joj nesto fali. Sta mi je ciniti?

 17. Zdravo..moja beba za dva dana puni 4 mjeseca..vec par dana ima tecniju zelenkastu stolicu kiselkastog mirisa..sa skroz malo zrna u srbi..stolicu inace ima 2-3 puta na dan..dosada su mu bile zlatno zute boje, dosta zrnaste I gusce..Iskljucivo je dojena beba..Molim vas savjet..unaprijed hvala..

   • E ovako. .znaci pisala sam vam i pissla sam vam prije o tecnoj stolici kod moje bebe..nakon vaseg savjeta da dam bebi probiotik otisla sam kod porodicnog ljekara koji mi je savjetovao isto i propisao linex baby..Beba je pila 9 dana bez poboljsanja..znaci stolica i dalje tecna, zelenkasto zuta..Veceras sam bebu odvela kod dezurnog pedijatra (s naglaskom da je jako mlada i tek pocela radit, ali tako nas zadesilo)…kao prvo “optuzila” me da nepravilno hranim bebu.. (bebu dojim svako 2-3 sata, s tim da beba nekad podoji jednu a nekad obje dojke)..dalje , kaze da je beba predebela za svoj uzrast ( porodjajna tezina 3.600 gr a sa 4 puna mj ima 7.880 gr..)..ne vjeruje mi da je beba iskljucivo dojena vec nastavlja da me optuzuje da je nepravilno hranim i vjerovatno dohranjujem..(ponavljam da samo dojim bebu, bez dodavanja iceg, niti dohranjujem, cak niti caj niti vodu),, dalje ne vjeruje da je stolica kod bebe tako tecna nakon cega ja izgubim zivce i uzmem mobitel da joj pokazem stolicu (jer sam prethodno slikala bebinu stolicu) ali ona nije htjela ni da pogleda..i ostaje pri svome da beba nema tecnu stolicu ..ne zeleci se raspravljat sa njom dalje spakujem bebu i krenem iz ordinacije dok sestra trci za nama i daje mi recept za WAYA kapi da dajem bebi..Molim vas vas savjet da li da dajem te kapi ili da idemo kod drugog pedijatra. .i da li mislite da je moja beba preteska za svoju dob i da li grijesim s obrocima u razmaku 2-3 sata?

    • Bebu NE treba hraniti u manjim intervalima od 3 sata! Prečesti obroci mogu dovesti do viška kilolograma. Vaša bebe ja jedan mesec ranije udvostručila telesnu masu, pa NEMA potrebe da je prečesto hranite.

     Izbacite mleko i ml.proizvode iz Vaše ishrane pa da se vidi hoce li se u narednih 5 do 7 dana popraviti stolica.

 18. Imam problem sa bebom sisa ali vec deset dana ne kaki i uvece nom stop place strah me je da nije mozda gladno i da nemam dovoljno mleka. na kontroli je kaliralo 100g posle nedelju dana posle izlazka iz bolnice.

 19. IMAM JEDAN PROBLEM SA BEBOM OD DESET MESECI IMA PROBLEM SA TVRDOM STOLICOM VISE OD DVE IPO NEDELJE NIJE IMO STOLICU I KAD JE IMA TO SU JAKI BOLOVI OBRATILI SMO SE SE PEDIJATRU ON JE REKAO DAA JE TO NORMALNO RECI TE NAM STA DA RADIMO I ZA SAVET UNAPRED HVALA

 20. Poštovani,
  moja beba je 24.12 navršila 6 mjeseci.Pije adaptirano mlijeko. Prije 6 dana počeo je problem sa stolicom kada se nikako nije mogao isprazniti. Kada ga presvlačim,beba se počinje naprezati i vidim kako stolica izlazi i onda ga na brzinu zamotam,on se koprca 10-tak minuta, stenje,crveni,grebe se i odustane jer mu bude preteško.Tako je bilo do ponediljka, konstantno se mučio i tek je u ponediljak nakon kašica od kruške, soka od šljive uspio se malo isprazniti u dva navrata al je to bilo tvrdo kao kamen. Inače se i prije malo mučio sa stolicom koja je dosada bila uredna i nikada nije trajalo ovoliko dugo nego se odmah toga riješio. Onda je opet u utorak počela ista agonija i evo još nije uspio ništa,treći dan. Zvala sam pedijatra i ona mi je preporučila termometar da uguram u guzu,al to nisam radila jer svi kažu da je greška pa ne znam,također je preporučila skuhati kamilicu i staviti toliko šećera da se dobije nešto kao blagi sirup pa da bi mu to možda pomoglo. Iskreno, ne preferiram tu doktoricu,jedina je u gradu pa nisam imala izbora,pa od Vas tražim drugo mišljenje. Molim Vas,pomozite mi.

  • NIKAKVI toplomeri i “šećerne” vodice NE treba davati bebi!

   Beba ima pravo da NE kaki 7 do 10 dana, zato ovo NIJE opstipacija i ne treba je lečiti. Polako uvodite žitarice bebi i ovo će se u narednim nedeljama polako regulisati.

 21. Postovani,
  moja beba sutra puni dva meseca, i u toku ovog meseca ima problema sa stolicom. Na pocetku je to bilo zanemarljivo, jedan dan ima jedan nema, pa je proslo sedam dana, pa je dva dana bila normalna stolica, pa ponovo sedam dana, pa jedan dan stolica i danas je tacno deveti dan od poslednje stolice. Jasno mi je da je normalno kod dojene dece, ali nigde ne nalazim infomaciju da li je normalno da to bude ustaljen ritam ili je normalno samo ako se povremeno desava? Takodje, iako su mu stolice, kad se konacno pojave, normalne (zute, mekane) on se strasno napreze kada treba da se olaksa i cesce trazi da jede (uvek u toku hranjenja pokusava da se olaksa). U prva dva navrata je neprezanje i ponasanje koje ukazuje na to da bi da se olaksa kretalo dan pre nego sto se stolica pojavi, medjutim sada vec tri dana radi isto ali i dalje nema stolice. Stomacic mu je naizmenicno mekan i tvrd, masiramo ga i ponekad na pocetak masaze reaguje blazim placem (iako mu ne stiskamo stomak, samo izvodimo blage kruzne pokrete po njemu), takodje mu redovno masiramo i stopala, grejemo stomacic (rukama ili termoforom) i pravimo tople kupke. Gasove ima redovno i redovno mokri. Inace ima veoma blage grceve, bez jakih bolova i intenzivnog placa i oko njih nam pomaze blaga masaza i utopljavanje stomaka. Zanima me da li je normalno da ovakav izostanak stolice bude redovna pojava, pracen jakim naprezanjima iako stolica nije tvrda? Da li savetujete da se obratimo pedijatru ili da sacekamo redovnu kontrolu koja sledi za par dana? Da li izostanak stolice ukazuje na neki nedostatak u kvalitetu mog mleka i da li ja mogu svojom ishranom nekako da mu pomognem-unosom nekih namirnica koje pomazu pri varenju i sl.?
  Unapred hvala.

 22. Imam bebicu 3.5 meseca.Beba je napredna.Jeo je Aptamil 1,presla sam mu na kravlje mleko.Pravim dvije solje vode i jedna solja mleka.Beba ima jako tvrdu stolicu u obliku klikera.Sta uraditi? Unapred hvala.

  • Od sutra da PRESTANETE da dajete kravlje mleko bebi! To je neprihvatljivo loša hrana za bebu ovog uzrasta.

   Ako nema majčinog mleka (koje je ubedljivo najbolje za bebu) formula je neuporedivo bolje rešenje od kravljeg mleka.

 23. POstovani …. imam decaka 16meseci imao je problem yatvor nije kakijo dve nedelje vodila sam ga kod pedijatra pa mu je hirurg vadio napolje i kristirali su ga,za dve nedelje smo imali kontrolu rekli su nam sta da jede i sve to mu dajem ali nepomaze on i dalje ima tvrdu stolicu jako se muci kada kaki po tri cetri dana nekaki i kada dodje do toga nemoye da izbaci kuvam mu sljive dajem mu kompot voce povrce neznam sta da radim da se nemuci vise?

 24. Imam bebu od sest i po mesecu.sisa, a od nedavno i cvrstu hranu mu spremam.vidu je tek poceo da pije kad smo poceli sa cvrston hranom i to po par kasicica posle obroka.pmdoj je samo sisao kakio jebar jedanput dnevni pa i cetri putai bila je skroz retka stolica.risjen je sa 3100 sad ima 8200.sad kaki jednon u 3-4 dana. I desavalo se dva puta da povrati recimo drugi treci dan, pa posle kaki.ta stolica uopste nihe cvrsta vec kasasta i u njoj se prrpoznaje hrana koju je jeo.ja nu ne miksam hranicu vec gnjecim kao pire.tako i meso koje mu kuvam.bude kasica glatka alu se osete sitne zrnkice mesa uzmefju jezika i nepca.da li tu gresum?ili treba vise vode da mu dajem?vodu mu dajem na kasicicu koliko on hoce ali to nihe vise od par kasicica.a kasice koje napravim nisu guste.redovno piski.raspolozen je. Ima gasove.ali vec treci dan vidi se da mu smeta krene da se napreze pa bljucne.danas je sesti dan kako nije imao stolicu.sta da radim ako opet pocne da povraca?

 25. Moja beba ima mesec ipo dana inace samo sisa,ali nije kakila ovo je vec 9 ti dan,ne primecujem nikakve promene kod nje sem sto joj se gasovi po neki put osecaju imala je i pre gasove samo sto su bili bez mirisa.Zabrinuta sam moli vas recite mi da li da sacekam jos malo ili joj mogu nekako pomoci pre nego sto je odvedem kod pedijatra?

 26. Beba 6 meseci i 5 dana, sisa i ručka hranicu koju joj spremim. Nije kakila 5 dana stomačić joj mekan.,prducka normalno, jako slabo tečnosti pije odbija flašicu čak sam joj i na špric davala neće. .. danas za doručak sam joj dala šljivu još se ništa ne dešava! Šta da radim?

 27. Pozdrav. Molim vas za odgovor. Moj sin ima 3 mjeseca,do prije mjeec dana imao je stolicu svaki dan u prosjeku od 2 do 5 puta, onda je primio vakcinu i nakon toga kaki jednom sedmicno. Samo doji i znam da da je tolerantno da nema stolicu tako cesto,ali me zanima dali je moguce da je vakcina izazvala tu naglu promjenu u praznjenju. Unaprijed hvala !

 28. Pozdrav! Imam bebu od 11 dana, samo sisa i ima 6-7 obroka dnevno i otprilike isto stolica. Stolica je dosta tecna (ne znam da li je normalno tecna, prva mi je beba) ali je zute boje, sa sitnim belim gromuljicama i bez nekog izrazenog mirisa. Juce sam primetila da mu je sluzokoza na anusu kao napukla i izrazito jarko crvena. Kao da je zguljena koza… Nema krvarenja. Ja pazim sta jedem uglavnom blazu hranu, nista kiselo, uglavnom corbice, bareno meso povrce… Jedino sto pijem kafu. Da li je to zabrinjavajuce i da li zahteva pregled lekara?

  • Analni otvor mažite kremom protiv ojeda (sa cinkom i pantenolom), a za stolice budite strpljivi – treba nekad i 3 do 4 nedelje da se formira stolica. Najvažnije je pratiti kako beba napreduje u težini – ako je to u redu, NEMA brige.

 29. Moja beba ima 5 meseci i nekaki redovno mesec dana i malo jace jede vocne kasice i povrce kuvano sargarepu krompir karfijol tikvicu pije sokic od jabuke kruske jabika i visnja jabuka kajsija i breskva…
  Jako se muci prilikom praznjenja creva stolica bude tvrda kali svaki peti sesti eventualno sedmi dan ima jake bolove napinje se i zacrveni u licu i pocne da place dajte mi neki savet kako da pomognem mojoj bebi hvala unapred

 30. Moj mali decak ima sedambaest meseci i imamo problem sa stolicom pije mleko na flasici veseo je ali stolica je jaka i bolna cak i krvava ponekada bili smo kod doktora i nists dobio je neki prasak da mu dajem ali nikakve velike promene stolicu ima svaki drugi dan nekada svaki dan nekada dva puta dnebno sta da radim zao mi je muci se dala sam sljive dala sam supice dala sam svasta i isto vodu nece samo sokice i mleko neznam sta da radim pomoccc Hvala

  • Što više tečnosti, kompot od suvih šljiva, cedjeno voće…uz to povećajte unos integralnih žitarica i mahunarki. Smanjite mleko, a povećajte unos jogurta.

   Sve to traži nekoliko nedelja da bi se videli pravi rezultati, ali nema drugog puta ka trajnom rešenju.

 31. Moj decak ima 2 meseca i kaki na svakih 7,8 dana i to samo kada ga toplomerom podstaknemo. Incena hrani se adaptivnom formulom NAN 1 a probali smo i NAN 1 sensitive i isto se desava. Stolice su mu zeleno crne. Kako da mu pomognemo? Hvala unapred

  • NIKAKO ne treba stimulistai pražnjenje creva toplomerom!

   To je pogrešan put koji vodi u ODVIKAVANJA bebe od prirodnog izbacivanja stolice

   Beba ovog uzrasta može da NE kaki i 10 dana, pa treba biti strpljiv.

 32. Moja cerkica ima sedamnaest meseci i pravi je vragolan jede svu hranu samo sto cesto izvoljeva te hoce te nece a ustvari sve jede mnogo je alava i pije mnogo cajeva vodu slabo i mleko slabo. ali problem nastupa samo nocu nakon dva tri sata cvrstog sna pocinje sa mnogo cestim budjenjem i plakanjem ponekada samo flasica sa cajem je smiri ili ustajanje i da je drzimo u ruke a da napomenem nije naviknuta na ruke. Kako da joj obezbedim miran san?

  • Miran san će doći “sam od sebe” u mesecima koji dolaze, i tu se prakticno ništa ne može uraditi.

   Ispijanje čajeva NIJE rešenje jer stvara ružnu naviku. Maženje, priča, pevušenje…može da pomogne.

 33. Beba ima13 mje.Svaki Dan IMA redovnu solicu ali Sam primjetila kada je muce zubici DA joj je stolica tvrda I kaki brabonjcice Ali ni tad se nemuci puno dok kaki,medjutim juce je pocela kakiti I pro prvi put DA se je mucila,nije plakala Ali Sam vidjela DA je muci,ali da napomenem da je sad nemuce zubi ,Dana’s je kakila brabonjcice Ali su mekani I nisu je mucili,in ace jede svu cvratu hranu,voce,povrce onako,pije yogurt vise nego vodu i sokice,davala Sam joj keks I mlijeko Ali sad Sam keks iybacila samo mlijeko pije,molim vas Da li je to normano DA zbog zuba IMA tvrdu stolicu,I state DA joj dam za tvrdu stolicu in ace hvala

 34. Postovani, moja beba ima 2.5 meseca i ima problema sa stolicom,prazni se svaki treci, cetvrti dan..Moram da napomenem da beba ne sisa, ali joj dajem moje izmuzeno mleko i dobija do 2 obroka dohrane dnevno.To praznjenje je muci i ima gasove dok god se ne isprazni..Da li promeniti formulu ili je to normalno?

  • Ništa ne treba menjati ako beba lepo napreduje!

   Beba ima pravo da NE kaki 10 dana (pa i do 14 kod beba koje sisaju), a grčevi (gasovi koje pominjete) bi trebalo da se polake smire narednih nedelja.

 35. Imam problem sa bebom hidre Uskrsa počeli su problemi nemoze da kaki jako plaće,vodila sam je doktoru rekli mi da je normalno ali ovo je već bas dugo ona inače doji napreduje lepo ali nikako da kaki stavljala sam joj toplome,caj od kamilice nista ne pomaze sta da joj radim? :( hvala unapred

  • Beba koja samo sisa ima pravo da NE kaki 10 do 14 dana! Zato, kad beba lepo napreduje NEMA razloga za brigu!

   NE SME se bebi gurati toplomer u guzi i NE treba davati bilo kakve čajeve!

 36. Dobar dan.. Imam bebu stara 7 dana… Dojim se sama pa dam bebi da popapa to mljeko i još je nadohranjujem,,poslje svakog jela ima tešku stolicu,počinje da se grci,pocrveni sva,plaće i stisne ručice i tiskaa,,stolica joj je žuto zelene boje u granulicama,zanima me jel joj mogu kako pomoći da je ne boli toliko dok kaka? Prva mi je beba a nema ko da mi pomogne,sama sam s njom… Unaprijed hvala

 37. Moja beba ima 2 meseca,nemamo stolicu vec 7 dan vidim da je vas savet ne paniciti,ja samo imam pitanje dalu je normalno da beba ima ucestale gasove neprijatnog mirisa po nekad place nekad ne,dva dana joj dajem espumisan kapu dva puta dnevno po 25 kapi

 38. Postovani,
  Imam sina 2.5 godine, lepo napreduje, jede uglavnom sve, pije i cajeve, sokove, kompot, jedino meso nece nikakvo, cak ni ribu. Zadnjih 4-5 meseci ima problem sa praznjenjem, kaki na svaka 3-4 dana i bas se muci, a stolica mu je kasnije normalna niti tvrda niti prolivkasta. Molim vas za savet. Unapred hvala…

 39. Postovani,imam bebu od sest ipo meseci,od kada smo poceli sa cvrstom hranom,pre nekih mesec dana,jako tesko kaki,uvek je tvrda stolica.Mislila sam da mu napravim pire od skuvanih suvih sljiva,da li smem u ovom uzrastu?Inace jos uvek i sisa.

 40. postovani,
  nasa beba ima nesto preko 5 mjeseci Rodjena je sa 3980 grama a sada ima 7880 grama i samo je dojena Od prije desetak dana uveli smo joj oko podna kuvano povrce tikvica blitva mrkva karfiol krompir i to je jako dobro prihvatila Pojede bukvalno sve sto joj se spremi Prije par dana uveli smo joj popodnevni obrok u vidu kuvane jabuke i banane sto je isto tako odlicno prihvatila Problem je u stolici U pocetku je imala na svakih par dana u vidu loptica koje su suvlje a zadnjih par dana kaki te loptice par puta dnevno i nateze se da ih izbaci cak se i zaplakala danas dok je kakila
  Molim za savjet

  • Sve što ste opisali je POTPUNO normalno kod beba koje lepo jedu nemlečne namirnice.

   Imate naprednu i zdravu bebu, a ova “faza” može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci i tu NIŠTA ne treba da se radi.

 41. Moj sin ima problema sa tvrdom stolicom vec dosta dugo. Nece da jede voce i povrće. Mleka pije puno a kada treba da kaki to je katastrofa. Stolica mu je tvrda previše napinje se preznojava place pa nekada moram da mu pretiskam stomak da bi mogao da se isprazni. U poslednje vreme ponekad mu je krvava stolica. Doktori kažu da mora voce da jede i nesme da pije vise od 600 mililitara mleka. Sin mi ima 2 godine. Ako možete da mi pomognete bio bih vam zahvalan. Hvala vam unapred.

 42. Imam bebu osam meseci,dojila sam je 2.5 meseca i mleka nisam imala vise,do sestog meseca je pio bebellac,nakon toga hipp mlecnu formulu,kada smo presli na hipp 2 pio je sasvim malo u toku dana i noci skoro i da nije da se skupi sve oko 100/150ml,presli smo na kravicu posle sedmog meseca,pio je fino,kakio po 7-8 puta dnevno,zadnje 2-3 nedelje je kakio mozda 4 puta,zadnje dve stolice su mu bili toliko bolne da je vristao,preznojavao se,plakao,stolica mu se zaglavil,bila je sarena nekim delom i crna,nismo mogli nikako da mu pomognemo da izadje,i pored klizmica i praska za praznjenje creva njemu ne pomaze,jede voce,pije sokici,iskljucivo kuvano i blendano i domaci sok.Bili smo u dezurnom savetovalistu ali nisu hteli da ga klistiraju jer mu je trenutno stomak bio mek.Po ceo dan se samo napinje jadnicak i nece da se iskaki…Osim ishrane,i nedovojno unosenja tecnosti sta moze da bude uzrok tom bolnom praznjenju creva….Molim savet i ako je neka majka imala takav problem neka pise….Unapred hvala……

  • Jedna stvar je sasvim jasna – KRAVLJE MLEKO NE TREBA DAVATI BEBI!

   Samo jedan od razloga je Vaš opisani problem, ali su tu i mnogi drugi, pa je stav jasan – NEMA kravljeg mleka u prvoj godini!

 43. Moj sin je napunio godinu i moram da prestanem da ga dojim, zbog vrtića,tako da sada ima jutarnji i večernji podoj. Postepeno ga odbijam. Ne prihvata mleko na cuclu, niti bilo kako drugačije. Inače imao je jako tvrde stolice jednom do dva puta dnevno,ali sada ga muči stomačić i svaki drugi dan ima po malo, takođe,tvrdu stolicu. Počeo je i da povraća ručak poslednja tri dana, ali to nije puno i posle toga prihvata hranu i nastavlja da jede, mada manje nego što ja mislim da bi trebalo da pojede. Mojom krivicom je počeo da jede kasno gnječenu hranu, pa se sada gadi na komadiće hrane koju ne sažvaće. Nisam sigurna da li je zatvor – povraćanje – manje jela zbog odbijanja ili vrućine ili neke infekcije. Veseo je i igra se. Banane ne voli, sokove ne voli, pirinač ne jede,keks slabo jede i to sa mlekom, jogurt je počeo da pije pre dva dana.

  • To je sada naprosto nemoguće proceniti!

   Ako se ovo nastavi i naredinoh dana – pregled je neophodan pa da se vidi da li je u pitanju infekcija, ili se dete “buni” što prestaje da sisa.

 44. Maksim ima 3 ipo meseca,lepo napreduje i pije majcino mleko koje mu prija. Imamo mali problem sa stolicom. Vec treci put za redom ima retko stolicu.Pri put je bilo jednom u nedelju dana,pa jednom u 10 dana,sad po treci put proslo je 12 dana.Na vasem sajtu sam procitao da se tolerise do 14 kod deteta koje se doji.On ima dosta gasova koje dosta izbacuje sto je znak da creva rade dobro. Danas i juce je dosta nervozniji i poceo je da bljucka posle svakog dojenja i iskreno se nadam da ce imati stolicu do tog 14 dana,sto,znaci da ima fore jos 2 dana,u suprotnom cemo morati da posetimo lekara. Dali postoji neki caj,bilo koji, za decu u tom uzrastu koji samo moze da pomogne detetu da ima ucestaliju stolicu,a pritom da ne skodi?!?Majka pije caj koji smo dobili u apoteci,samo za dojilje,da bi dete sto manje grceva imalo. Dali sme kamilicu da pije ,ili taj caj sto majka pije samo u kolicinama prilagodjenim njemu?! Unapred hvala…

  • Ništa NE treba da se radi, imajući u vidu da beba lepo napreduje.

   Ako stolice nema dve nedelje – treba obaviti pregled, ali je skoro sigurno u pitanju uobičajena “faza” koja kože da potraje nekoliko nedelja

 45. Beba ima 3 mjeseca. Sa 2 mjeseca prešla na ad i od tad stolicu ima svako 4., 5. dan, prvo tvrdu i zelenu, a onda u toku dana kašastu i žutu. Nema grčiće, ne plače. Pedijatrica (pred penziju) 😉 reče da se stolica mora regulisati na svaki dan, i da joj prije prvog jutarnjeg hranjenja dajem 20ml kamilice sa pola kašikice šećera. Znam da se ne preporučuje bebi davati šećer prije navršene godine dana, šta da radim kako da pomognem bebi da ima redovniju stolicu?

  • NIKAKAV šećer i čajevi!

   To je besmisleno, zato što beba može da NE kaki 5 do 7 (pa i 10) dana – to je NORMALNO u ovom uzrastu!

   Najvažnije je da beba lepo jede i napreduje!

 46. Imam bebu 4,5 meseca, kada se danas ukakio dok sam brisala on je nekako najmanji prstic sa spoljne strane umazao kakom. Posto ne vadi rukeiz usta upladila sam da mozda to nije liznuo! Idmah sam ga oprala detakjno, ali sam zabrinuta. Sta moze da se desi i kakvi su simotomi? I koliko treba vremena da prodje bez simptoma da budemo sugurni da je beba ok? Hvala

 47. Beba ima 10 mjeseci rodjen sa 3kg trenutno ima 10kg i 300gr dnevni meni izgleda otprilike ovako:rano jutro podoj,dorucak oko 9h palenta,proso,vocni jogurt itd,uzina oko 12h svjeza vocka sljiva kruska ,kajsija itd rucak povrce sa mesom teletina,piletina…..ili sa zumancem uzina oko 17h opez neka vocka nekad sa 7 zitatica nekad bez vecera nekad psenicna krupica,palenta,zobene pahuljice itd sa jogurtom ili kajmako.zadnja dva mjeseca imamo problema sa neredovnom tvrdom stolicom koja je veoma bolna.isli smo ljekaru i nalazi su u redu,nema ranana na anusu….pije puno tecnosti sisa 3,4 puta dnevno.Vise ne znam sta daradim.Napominjem da ne dajem mrkvu,pirinac,jjabuku,bananu…ima 6 zubi i rekla bih da mu trojke gornje nicu….zubi mu ne nicu po knjiznom redu…prvo su nikle gornje dvojke pa jedinice….

 48. Moja devojcica ima tacno mesec dana,napreduje,ali se bojim da ne sisa dovoljno. Stolice svaki dan,zuckaste,nekad zuckasto-zelenkaste manje ili vece kolicine,cesto i gasovite. Zadnjih nekoliko dana se napinje i muci,grci i zacrveni. Uvece sve postaje dramaticnije. Dajemo joj povremeno espumisan i coli ef kapi. Kako bih mogla da joj pomognem,da li da probam cesce dojenje,za sada je dojim na 3h. Mislim da bi mogla vise da sisa,samim tim imam sve manje mleka,kao da je lenja. Hvala unapred.

 49. Imam djecaka od 9 mjeseci. Prije par nedelja se prvi put javio problem sa zatvorom. Dajem mu raznovrsnu hranu, 5 obroka dnevno, 3 glavna i 2 uzine koje su uvijek voce. Rucak uvijek kuvam i zastupljeno je razno povrce, meso, pirinac… Danas opet imamo zatvor, pokusao je nekolika puta da kaki, i par pura izbacio samo po 2 male kuglice,ovaj put tvrdje nego inace. Zabrinjava me to sto zadrzava kakenje, vjerovatno zbog straha od bola. Pomazem mu tako sto mu savijam nogice kada dovije nagon i blago masiram stomak, dajem caj od kamilice i po malo kompota od sljiva. Molim vas dajte mi jos neki savjet, jako je tesko gledati kako se muci!

 50. Poštovani,
  Imam djevojčicu od 2 god. i zadnjih 20 dana ima problem sa stolicom. Stolica je jako tvrda i grumenjasta. Napreže se dok kaki i često se žali da je boli . neće da sjedne na tutu i ukaki se u gaćice. Dajemo joj dosta vode i čaja od kamilice ali ne pomaže. Pošto pije još uvijek 2-3 flašice toplog mlijeka dnevno interesuje me da li to može biti problem pošto smo skoro prešli na domaće mlijeko koje je jako masno.

 51. Postovani, imam bebu od 10,5 meseci od samog pocetka creva je praznio veoma retko i tesko.Zadnjih mesec,inace ima 4 cvrsta obroka i 2 flasice mleka, puni pelenu tacno nakon svakog obroka pritom stolice nisu prolivaste vec podsecaju ili na plastelin ili na kremu., analiza stolice je uredna.Interesuje me da li je ovo uredu ili evenutalno ukazuje na neki problem?

 52. Jedno pitanje moja beba ima mjesec dana i hranim je na flasicu ali kad kaki napinje se i zacrveni od plača na izadje napolje po dva dana i stolica joj bude nekad gusta nekad ne i zuto zelenkaste boje je neznam šta da joj sam pije i kamilicu ali ništa ne pomaže molim vas odgovoritemi hitno je

 53. Beba mi ima 2,5 mjeseca i 3 dana nema stolicu. Beba doji ali i dobija dohranu, 1flasica dnevno. Ima jako ucestale vjetrove. Znam da je normalno da bebe koje doje nemaju i po 14 dana stolicu, ali moja neutjesno place prilikom naprezanja. Molim za pomoc.

 54. Beba mi ima 6 meseci i stalno je gladna dojim je a i pije mleko.isto tako jede sargarepu krompir banane jebuke plazmicu,ponekad joj skuvam griz. Pije vode ali ne bas mnogo. Par dana ima problem sa stolicon sva se preznoji pocrveni i place. Iskaki jako malo i vidim da oce jos. I krene malo al nista. Sta da radim dal smem da joj dam cepic jer vidim da je guza boli

  • Kravlje mleko i plazmu IZBACITE – to NIJE hrana za 6 – mesečnu bebu.

   Opisani problemčić sa stolicom je UOBIČAJENA pojava kod beba koje prelaze na namlečnu hranu i NE zahteva bilo kakav tretman. NEMOJTE stavljati čepiće i provocirati stolicu – to je potpuno pogrešno. Morate biti strpljivi, pošto ovo može da potreje nekoliko nedelja.

 55. Beba mi ima 6 meseci dojim je ali pije i mleko jer dohranu nece. Uvodim joj i cvrscu hranu. Sad ima problem nemoze da se iskaki kada kaki sva pocrveni preznoji se place nemogu da je smirim. Dali mogu da joj dam cepic jer vidim da oce da kaki krene malo al dalje nejde. Sta da radim?

  • Kravlje mleko i plazmu IZBACITE – to NIJE hrana za 6 – mesečnu bebu.

   Opisani problemčić sa stolicom je UOBIČAJENA pojava kod beba koje prelaze na namlečnu hranu i NE zahteva bilo kakav tretman. NEMOJTE stavljati čepiće i provocirati stolicu – to je potpuno pogrešno. Morate biti strpljivi, pošto ovo može da potreje nekoliko nedelja.

 56. Pozdrav, moj djecak ima pet i po mjeseci u poslednjih 10ak dana ga dohranjujem, do sad je dojen. Pokusala sam sa kozijim razblazenim mlijekom i bio je ok, medjutim na razne savjete da ne valja sam uzela ad, Novalac 1. Od tad ima problema sa stolicom, tvrda i zelena, u apoteci mi kazu da mu dam Novalac 2 (misleci da je zelena stolica znak gladne bebe) medjutim od tad tek ne moze da se isprazni. Krene i boli ga pa vrati. Jako, jako tvrdo je, nije kakio vec 3 dana… Pokusala sam zasladjen caj od kamilice ali nista se nije desilo. Hvala unaprijed.

  • Prvo i najvažnije – KOZJE i KRAVLJE mleko NIJE za Vašu bebu!

   Ako je dohrana potrebna – treba davati mlečnu formulu.

   U ovom uzrastu je normalna pojava (faza koja može da potraje od par nedelja donpar meseci) da beba NE kaki čak 7 do 10 dana, ali i da ima tvrdu stolicu – to naprosto nije za brigu.

 57. Postovani, imamo bebca koji ima 2 meseca. Rodjen je sa manjom tezinom 2390g, ali je bas lepo napredovao i ima preko 4100g. Posto ima grceve i gasove, mnogo je halapljiv, dajemo mu colief kapi i espumisan pred svaki podoj. Odkad smo poceli colief kapi da mu dajemo primetili smo da ima u svakoj stolici dosta belih grudvica. Moje pitanje je u kojoj meri se tolerisu te grudvice i da li da prestanem sa davanjem tih kapi? Hvala unapred na odgovoru. Pozdrav.

 58. Imam bebu od 4 meseca,iskljucivo je na dojenju.Pre svakog obroka mu dajem enterokind kapi i imao redovnu stolicu zlatne boje.Medjutim od pre nekoliko dana poceo je jako da se muci a stolice nema…pije vodu..veoma je veseo,nocu spava samo se budi da bi kakio..a stolice nema pa se muci.Sta valja ciniti?Srdacan pozdrav!

  • Porpuno NORMALNA faza sazrevanja creva!

   Beba koja samo sisa ima pravo da NEMA stolicu 10 – 14 dana, a najvažnije je da lepo jede i napreduje.

   Bebi NE TREBA dodavati vodu, pošto je sve od vode što treba u Vašem mleku.

 59. Postovani moja beba ima 4 IPO mjeseca prestala sam je dojiti kad je imala 4 mjeseca jer sam izgubila mlijeko.probala sam da je hranim sa adaptiranim mlijekom (probala sam vise vrsta) koje je povracala non stop I gubila je na tezini.kada sam probala kravljre mlijeko razblazeno sa vodom nije nikako povracala I pocela je odlicno da napreduje.sad imamo nakon 15 Dana problem sa tvrdom stolicom.do tad je bilo sve uredu da napomenem uvela sam kasice a najbolje je prihvatila mrkvu I jabuku.takodje sam joj davala sokice koje je pila.pozdrav

  • Kravlje mleko NIJE htana za bebu ovog uzrasta, a opstipacija je samo jedan (drugi su mnogo opasniji) od razloga za PREKID davanja kravljeg mleka!

   Kad mama NE može da doji – naprosto se mora pronađi adekvatna formula.

 60. Postovani,
  Moja beba ima 7 meseci, do 5 i po meseci je iskljucivo dojena, a od tada sam pocela da joj postepeno uvodim nemlecnu hranu, uz dojenje. Situacija sa stolicom se od tada postepeno pogorsava – biva sve tvrdja i sve redje prazni creva. Sada, iako izbegavam sve sto “zatvara” (kasu od jabuke, pirincane pahuljice, bananu…) i dajem joj kasice od kruske, sljive, breskve, palentu, razno povrce, sok od jabuke i sljive, vodu prokuvanu sa kimom, radimo vezbice, masiramo stomacic, prodje i po sedam dana bez stolice, a onda uz strasno plakanje uspe da izbaci stolicu – jako tvrdu i obilnu. Sada je bila i prehladjena, imala je temperaturu nekoliko dana, pa se bojim da ce biti jos teze da isprazni creva. Da li postoji jos neki nacin da joj se pomogne – svakako bih izbegavala bilo kakvu stimulaciju analnog otvora, jer razumem da predstavlja samo kratkorocno resenje sa dugorocnim posledicama.
  Srdacan pozdrav i hvala unapred

 61. Postovanje! Moja beba ima 16 dana i oduvijek ima jednu stolicu u 24 h, a ponekad 24h nema uopste. Svjesna sam da se ne radi o zatvoru. Ali me brine to sto su stolice oduvijek jako tvrde. Ona mnogo place dok se ne pokaki, bez obzira na to u koje se to doba dana desava. Puno place i umiri se tek kad se pokaki. Onda je mirna beba sve do par sati prije narednog praznjenja.
  Beba doji, ali i dohranjujem je vrlo cesto. Dohranu spravljam prema uputstvu a probala sam i sa par kasicica prokuvane ohladjene vode, za sad bez rezultata. Neki savjet koji bi joj olaksao praznjenje?

 62. Moja beba ima 3 mjeseca i kakila je svaki 3 dan od kad sam joj uvela adaptirano mlijeko, znaci sisa pa onda adaptirano mlijeko… sad mi nije kakila 5 dana i evo vec drugi dan povrace a cak sam joj i smanjila dozu adaptiranog mlijeka… ne znam sta da radim, molim Vas odgovorite mi… trebam li da se javim pedijatru?

 63. Postovani,
  moja beba ima 4 meseca i 5 dana od samog pocetka je na vestackom mleku koje je odlicno prihvatila, rodjena je sa 3210 g, a sada ima pre 7500g, imali smo problema sa grcevima koje smo resili uz pomoc coliff kapi jos pre vise od mesec dana, a stolica nam je bila promenljiva na svaki drugi, treci dan…u poslednje vreme svakog treceg dana…ono sto me brine jeste da u poslednja 3-4 dana beba jako nemirno spava, budi se i grci kao da ponovo ima grceve, a istovremeno ima i gasove… da li je moguce da su u pitanju ponovo grcevi ili samo gasovi koje teze podnosi i da li je potrebno da joj uvedem neki probiotik?…
  Unapred Vam hvala…

 64. Postovanje,
  moja beba je danas 14 dana, i hrani se NOVALACOM. U bolnici je dobivala NAN, ja sam nastavila kod kuce, ali imali smo problema nakon svakog hranjenja, grcenje, vristanje, izvijanje…..koristimo biogaja kapi, i u ljekarni su mi savjetovali da bebi dam NOVALAC. Njega koristimo vec dva dana, beba je super, lijepo spava, uredno jede, uz novalac pije i caj od koromaca jer sad ima jako tvrdu i bolnu stolicu. Trbuscic je tvrd, bolan, o stolica je u obliku velikic kuglica. Jako se napinje, toliko da nekad i prestane disati, zacrveni se, zagrcne, onda dolazi do stucanja, koje traje i po 20 minuta… Kako da joj pomognem, da li da idemo pedijatru?
  Unaprijed hvala

 65. Postovani, moja beba ima mesec i po dana, malo doji, malo se dohranjuje. Ima ceste i obimne stolice, ali vec dva dana tesko kaki. Zacrveni se u licu od napinjanja i place, vristi, tako celi dan. Kad uspe da se iskaki stolica je normalna, zuta i kasasta. Vodu i caj odbija, pa mu ni ne dajem. Sta da uradim? Iz ishrane sam izbacila mleko i preradjevine.

 66. Poštovani, beba 10 meseci jede voće povrće, doji po malo.kasice sam mu do skoro spremala na ad mleku sada sam po malo počela da ubacujem kravlje. Mog mleka ima vrlo malo a flašicu neće nikako.od kada smo na dohrani stolica mu je tvrdnja alu redovna, retko se desi da preskoči dan. Jutros je imao napad plakanja od sat ipo nismo više znali šta je. Nakon toga se ispraznio tvrdo, a sat vremena kasnije malo mekše ali sa bordo ivicama. Trag na pelene mi Izgleda kao sasusena krv,.nije jeo ništa u crvenoj narandžastoj boji dan pre. Primetila sam da mu je koža oko anusa blago ispucala i kao malo ojedena. Imao je još jedno pražnjenje bez crvenih tragova. Da li su to fisure i treba li se javiti pedijatru? Zadnja dva dana slabo je pio vode. Hvala

  • Skoro sigurno se radi o bezazlenim “mikrofisurama” koje ne traže hitan pregled već redovnu higijenu uz kremu sa cinkom i pantenolom.

   Ako za 3 do 4 dana ne bude bolje ili ako se pojavi veća količina sveže krvi (što je malo verovatno) – treba obaviti pregled.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*