Zatvor kod beba

U prvim godinama, a naročito tokom prvih meseci života, dok beba deluje nemoćno i zavisno od nas, svaki roditelj opterećen je, pre svega, fizičkim blagostanjem svog mezimčeta – da li je gladno, šta i koliko jede, i, prirodno, kako i koliko često kaki

zatvor-kod-beba-916.jpg

Detaljnost opisa nijanse, konzistencije i učestalosti stolice potvrđuje značaj koji roditelji pridaju ovoj fiziološkoj pojavi, i nameću potrebu da probamo da definišemo šta je normalno…

Krajnje pojednostavljena definicija opstipacije bila bi da je to izostanak spontanog pražnjenja creva. Ovaj poremećaj je vrlo redak, a može biti manifestacija anatomskih defekata ( nedostatak inervacije dela creva, oboljenja koja zahvataju mišićni sloj creva, nedostatak čitavog segmenta creva, postojanje „pregrada“ u šupljini creva… ) ili oboljenja drugih sistema ( hipotireoza, cistična fibroza… ). Često se termin nepravilno upotrebljava umesto 2 znatno češća poremećaja: konstipacija što predstavlja otežano pražnjenje tvrde, oskudne stolice, i pseudoopstipacija – neredovno pražnjenje, kada je stolica normalnih karakteristika, a defekacija je bez tegoba ( ovo, dakle, i nije poremećaj, jer ne stvara tegobe ). Učestalost, ritam i lakoća pražnjenja creva toliko su različiti i promenljivi ( u zavisnosti od uzrasta, ishrane, fizičke aktivnosti i sl ), da je ponekad vrlo teško razlučiti da li je u pitanju poremećaj pražnjenja creva ili varijetet normalnog. Kada govorimo o prvoj godini života, izdvajaju se dva bitno različita razdoblja – period do šestog meseca, kada se odojče hrani mlekom i period nakon šestog meseca, kada ishrana postaje raznovrsna. U okviru prvog razdoblja, po svojim specifičnostima izdvaja se i prvi mesec života bebe – period novorođenčeta…

Krenimo od početka…

Još pre rođenja u crevima fetusa nakuplja se gusta stolica crno-zelene boje, bez mirisa, koja se naziva mekonijum. Pražnjenje ove stolice dešava se u prvih 72 časa nakon rođenja, što pažljivo prate i beleže pedijatrijske sestre u porodilištu. Izostanak ove stolice ( opstipacija ! ) bitan je znak koji može ukazati na neka od urođenih oboljenja, kao što su urođeni megakolon ili cistična fibroza, ili na postojanje neke anatomske prepreke prolasku crevnog sadržaja, i tada je svakako neophodno obaviti detaljnije preglede novorođenčeta.

Kod velike većine beba se pokreti i pražnjenje creva uspostavljaju spontano već u prvom danu života. Pražnjenje mekonijalne stolice nastavlja se i u narednim danima, obično do trećeg, četvrtog dana života, sa prosekom od 4-5 stolica na dan, koje mogu biti vrlo različitih zapremina ( vrlo obilne, ali i oskudne, tzv. stolice „u tragu“ ). Nakon mekonijalne, javlja se tzv. „prelazna stolica“, koja je žuto-zelene boje, obično tečno-kašaste konzistencije. Zelena nijansa posledica je prisustva žučnog pigmenta – bilirubina, koji, zbog ubrzanih pokreta creva, nije oksidirao do žute i braon boje ( dakle nije pokazatelj da je beba gladna! ). Najčešće se tokom druge nedelje života formira zlatno žuta stolica gušće konzistencije ( i dalje meka ), kiselkastog mirisa, sa „zrncima“ koja su ustvari neresorbovana masnoća. Ukoliko je beba na adaptiranoj mlečnoj formuli, stolica je nešto svetlija, gušća i neprijatnijeg mirisa. Broj stolica znatno varira od deteta do deteta. Obično bebe koje se hrane isključivo majčinim mlekom imaju veći broj stolica dnevno, često i posle svakog podoja ( prosečno 6-8 ), a stolice su tečnije nego kod beba na adaptiranim mlečnim formulama. No, odstupanja u broju stolica mogu biti znatna, naročito kod beba koje sisaju, zato što je majčino mleko do te mere lako svarljivo i prilagođeno bebinim potrebama da od njega nekada „ne ostane ništa“, tj. beba nema stolicu i po nekoliko dana, ili čak i do dve nedelje! U ovakvim situacijama roditelji se po pravilu zabrinu, pa potraže savete od okoline. Ono što je bitno da znate jeste da je ovo česta i normalna pojava kod beba koje se hrane majčinim mlekom, naravno pod uslovom da beba lepo jede i napreduje, ne povraća, i ponaša se uobičajeno. Ukoliko ste ipak zabrinuti i nesigurni, uvek savet potražite od vašeg pedijatra, koji će otkloniti sve sumnje, i sprečiti primenu nekih metoda i sredstava koji nisu prikladni za primenu kod beba ( mikroklizme, laksativi ( bilo da je reć o prirodnim ili sintetskim ), mehanički nadražaj anusa itd ).

Od uvođenja nemlečne ishrane…

Odojče postepeno započinje sa unosom hrane koja je drugačije konzistencije ( nije više tečna, nego kašasta, a zatim i sitno seckana, rendana itd ), sastava ( sadrži i neke teže svarljive supstance, npr. biljna vlakna, složene šećere, „nove“ proteine itd ), boje ( naročito pigmenti prisutni u voću i povrću ), mirisa ( odjednom stolica postaje izrazito neprijatnog mirisa )… Većina beba u ovom uzrastu još uvek nema zubiće ili ima jedan ili dva sekutića, i tek treba da nauči da žvaće hranu, umesto da je samo guta. Prisustvo nesvarenih i delimično svarenih ostataka hrane u stolici normalna je pojava, kao i promena boje stolice ( npr. u zelenu – kada je beba jela brokoli, spanać, blitvu, narandžastu – nakon šargarepe, ili bordo ili crvenu – posle cvekle, paradajza i sl ).

Uvođenje nemlečne ishrane kod nekih beba dovede do proređivanja pražnjenja creva, a kod drugih može imati sasvim obrnuti efekat ( naročito kod naprednih, ješnih beba koje su se hranile isključivo majčinim mlekom, pa im je bilo svojstveno da imaju stolicu na svaka 2-3 dana, a kada sa istim apetitom „navale“ na nemlečnu hranu, koja nije tako lako i potpuno svarljiva, stolica se mnogo brže „nakupi“ ). Kod većine beba je pražnjenje creva prisutno svakog dana, kod neke odojčadi i 2-3 puta dnevno, što je i dalje zavisno od svih navedenih faktora, pa su izostanak i promena uobičajenog ritma vrlo česti i spadaju u normalne pojave ukoliko ne stvaraju tegobe.

Neraznovrsna ishrana, sa malo voća i povrća ( naročito svežeg, ali i u obliku variva ), nedostatak fizičke aktivnosti i nedovoljan unos tečnosti ( pre svega vode! ), mogu dovesti do poremećaja koji smo definisali kao konstipacija, tj. do otežanog, bolnog pražnjenja stolice. Takva stolica je tvrda, i često dovede do povrede sluzokože anusa i pojave fisure – „pukotine“ u sluzokoži. Fisura je vrlo bolna, krvari, sporo zarasta i vrlo se lako obnavlja na istom mestu prilikom sledećeg pražnjenja. S druge strane, dete koje ima takve poteškoće, može početi svojevoljno da zadržava stolicu, što vodi u začaran krug. Odlaganje defekacije se ipak ne dešava kod beba, nego kod starije dece, koja su uspostavila voljnu kontrolu pražnjenja creva. Kod beba možete primetiti bolnu grimasu, plač, uznemirenost i oskudnu, tvrdu stolicu, preko koje može biti tragova sveže krvi, ukoliko dođe do nastanka fisure.

Kako pomoći?

Najbolje je preduprediti problem – isključivo dojenje u prvih 6 meseci ( dojene bebe retko pate od zatvora ), zatim uvođenje raznovrsne ishrane ( akcenat je, pre svega, na svakodnevnom unosu voća i povrća, kao i na samostalnom pripremanju obroka za vašu bebu, umesto ishrane isključivo kupovnim kašicama ), unos dovoljne količine tečnosti, kao i svakodnevna fizička aktivnost u skladu sa uzrastom deteta.

U slučaju konstipacije, ukoliko se beba hrani adaptiranom mlečnom formulom, pre svega uverite se da je pravilno pripremate, tj. da stavljate količinu vode koja je propisana od proizvođača. Ukoliko je sve u redu sa pripremom, razmotrite tip formule koji upotrebljavate, jer je netolerancija na proteine kravljeg mleka ( od kog se formule prave ) čest uzrok zatvora, pa je kao alternativu majčinom mleku najbolje koristiti tzv. hipoalergene formule, u kojima su proteini „usitnjeni“, pa je njihov alergogeni potencijal umanjen ( nažalost, ove formule su i skuplje ). Korisne su tople kupke, kao i lagane vežbe i masaža stomačića, što vam može pokazati vaš pedijatar.

Kod starije odojčadi, poželjno je izbegavanje namirnica koje stvrdnjavaju stolicu – banana, pirinač, pire od jabuke ( za razliku od soka, sadrži pektin, koji stvrdnjava stolicu ), kupovne kašice od žitarica ( prednost imaju integralne žitarice ), beli hleb, tost, testenina, keks, krekeri i sl, mleko i mlečni proizvodi ( neophodne proteine možete nadomestiti mesom i jajima, a kalcijuma ima sasvim dovoljno u raznom povrću ). Preporučuje se unos što raznovrsnijeg voća– šljive, breskve, kajsije, kruške, maline, i povrća – brokoli, spanać, tikvice, paradajz, šargarepa… Kod nas duboko ukorenjena i široko rasprostranjena navika davanja voćnih sokova bebama i deci uopšte u slučaju zatvora može biti vrlo korisna, naročito kada su u pitanju sokovi od šljive i kruške ( najbolje je razblažiti sok vodom, u odnosu pola-pola, i dati bebi da ga popije 2 puta dnevno; sok od šljive ima izraženije dejstvo ). Naravno, kada se problem reši, preporučujemo povratak na unošenje svežeg voća umesto sokova ( sa izuzetkom sveže ceđenih sokova ).

Lekove i  pomoćna lekovita sredstva nikada nemojte primenjivati bez konsultacije sa pedijatrom.

Ukoliko beba uporno povraća, odbija hranu, izmenjenog je ponašanja ( bilo da je izrazito uznemirena, ili da je pospana, nezainteresovana, „odsutna“ ), kada je stomačić uvećan, tvrd, ukoliko je stolica bela, crna ili prošarana krvlju trebalo bi da se što pre obratite pedijatru.

Dr Ivana Veljić

Pin It

 1. mi imamo problem koji traje mesecima. mi nemamo zatvor, ali jako bolne stolice.tvrde,krune se zaglave se beba vristi preznojava se,cupa kosu.ali ima tri puta dnevno i sva tri puta je bolna. pisala sam dnevnik sta beba jede i kako se ponasa na koju namirnicu.primetila sam da kod uzme keks da glodje, pojede pola mozda ona ima taj problem.za dorucak kad jede voce, malo je bolje. ne znam u cemu je problem.molim vas da mi pomognete, i da mi napisete koje namirnice da joj dajem.beba ima deset meseci.problem traje sigurno 5meseci

  • Prvo korak je PREGLED analnog regiona od strane pedijatra i dečjeg hirurga! Ako je “dole” sve kako treba, onda je povećan unos tečnosti i svežeg (ili ceđenog) voća jedino pravo rešenje na duže staze.
   NEMA čatrobnog “recepta”, ali je važno da Vi eliminišete sve što primetite da smeta bebi.

 2. Postovani, imala bih jedno pitanje moja beba ima osam meseci i ruckamo vec uveliko ali u poslednjih mesec dana nam se javlja problem da ima problema sa stolicom, tvrda je i cesto se napinje a nista nece napolje i uz pomoc cepica jedino moze da se iskaki. Mi jos uvek i sisamo i pijemo vodice al opet imamo taj problem, pa vas molim za savet! Unapred hvala

  • NE SMETE stavljati čepiće! Navićiće se beba na ovaj potpuno neprirodni način pražnjenja, a to neće rešiti problem, naprotiv – biće sve teže.

   Povećajte unos svežeg i ceđenog voća i zaboravite na čepiće, a beba će morati da prođe fazu “mučenja” dok se ne stabilizuje pražnjenje creva.

 3. Moja bebica ima dva meseca i ima problema sa zatvorom po sedam dana i stalno place a sisa.Zanima me da li bih mogla da mu dam caj od suvih sljiva posto sam cula da pomaze?HVALA

  • Za sad NIŠTA ne treba davati bebi. 7 do 10 dana bez stolice se toleriše, a kod beba koje samo sisaju i do 14 dana.

   Suve šljive au ZABRANJENE u ovom uzrastu!

 4. Moja djevojčica od 20 mjeseci ima problema sa stolicom. Nismo ubacili ništa sto bi moglo dovesto do zatvora. Jede jako puuuno voca i povrća, pije dovoljno tekućine… Medutim, evo vec četvrti dan ne ide na tutu… Trbuh nije tvrd i generalno je ništa ne muči. Bili smo kod pedijatrice koja ju je pregledala i nema nikakvih promjena a dala nam je i portalak sirup, koji djevojčici dajem ali nista se ne desava… dakle ovo je vec drugi put, prosli put se samo sve regulisalo..

 5. Izvinite,imam problem sa dečakom od 4 godine.Piški van pelene u nošu,ali odbija da kaki nekad i po petnaest dana pa završimo na hirurgiji,klistiraju ga i opet se dešava isto.Dali su mu sirup ali ništa ne deluje.Tvrdji mu je stomačić ali veseo je i nema bolove.Odbija da kaki van pelene,a kad mu stavim pelenu izbaci samo malo i tvrdo kao kamen.Evo danas je sedmi dan kako nije kakio normalno.A stalno kod lekara mu je ulilo strah i mnogo se plaši.Nikada do sad nije imao taj problem.Jede čorbasto i ima normalan apetit.Ne znam kako da mu pomognem a da ne idemo više po bolnicama,već je asmatičar i često je ostajao sam u bolnici da sad ima strah od lekara.Molim vas ako možete odgovor što pre veoma sam zabrinuta.Ili ako neko zna nešto o tome neka mi piše na 0644847200

  • Pelenu bacite i NE vraćajte više!

   Sve dok dete ne zaboravi pelenu i ne prihvati činjenicu da je nema, imaćete problem. Dakle, nema pelene i naoružajte se strpljenjem jer će trebati još nekoliko nedelja da se to reši. Povratak pelanama je katastrofa!

 6. Postovana,

  Decak ima 7 meseci, kasljuca pomalo, pije beli slez i koristimo fitobalm, mast koja se nanosi ispod nosica i na grudi kako bi se razgradio slajm. Danas je imao stolicu svetlo smedje boje, boje bele kafe, neujednacene boje. Da li to ima veze sa prehladom koju ima, da li je stolica takva od slajma ili to ukazuje na nesto ozbiljnije?

  Hvala unapred.

 7. Poštovana,
  Moja ćerkica ima punih 6 meseci 10 dana. Stolica je na svakih 4-5 dana tvrda (brabonjčići). Zadnja 3 dana kaki svaki dan tako, po malo, vise puta na dan. Dajem joj šljive malo prokuvane u vodi ili pekmez od šljiva (domaći bez šećera), barene jabuke, malo banane. Popije vode u toku dana oko 50ml. Da li je to malo vode? Inace sisa i pocela sam da joj uvodim cvrstu hranu sa 5,5 meseci. Problem se javio od kad sam pocela da uvodim cvrstu hranu. Sad ima dva cela obroka jedan od povrca, drugi od pirinca ili kukuruza. Hvala.

 8. Dete mi ima 7 dana,verovatno zbog žutice je stalno pospano i teško se budi,nekada to traje i sat,dva,tu je već problem sa ritmom sisanja ali nije ni kakio 5 dana,samo jednom kako je izašao iz porodilista i tamo 2 puta,brinemo,jel ima kakva pomoć?

 9. Poštovani,
  Moja beba ima 7 meseci. Odbija da pije bilo šta sem mleka već mesecima. Sve sam probala. Uspem joj po koju kašičicu vode dati. Već neko vreme joj formulu koju pije posle ručka razblažim sa vodom 1:1. To popije. Da li je pogrešno?
  Od kada uvodimo čvrstu hranu, uvidela sam problem sa žitaricama koje imaju gluten. Dete postaje nervozno, ima grčeve, plače i razdražljiva je, a nema proliva, alergije i slično. Ima svaki dan stolicu ali se dešava jer ne pije vodu da je stolica tvrda, onda se muči, stenje, plače i zacrveni se jako u licu i počne da vraća mleko u maloj količini na nos i usta. Šta da radim, molim vas za savet.

 10. Postovana,imam bebu od mesec i 10h dana…Ne doji vec jede adaptirano mleko.Primetila sam da stolicu ima samo noci i jako tesko kaki.Stenje,crveni dok prazni creva kao da ima zatvorDa li treba da s

 11. Moja beba ima 7 meseci i vec mesec dana ima cvrstu stolicu, creva se prazne retko i po jako malo, a ja joj svako vece pomazem stimulisuci anus vrhom toplomera i pavl.mascu. Ne mogu da pusti da prolaze dani jer smo tako u sred noci stigli u tirsovu jer se budila na 20 min placuci da bi lekari na ultra zvuku utvrdili da je puna gasova i sadrzaja….jedino je preostalo da promenim ishranu ali ne znam kako….ona je jos mala za sveze voce a sa druge strane mnogo jede. 3 puta dnevno pije po 2ooml formule, ujutru 2ooml hopove vocne kase, popodne 200 gr mesnog obroka sa povrcem koji sama pravim (4o grama piletine ili junetine, sargarepa krompir,tikva i brokoli) predvece milupa zitne pahuljice sa vocem. Popije i oko 1oo ml.vode dnevno. Tako napunjena creva mora da se prazne. Takosje joj i masiram stomak i ona je aktivna beba, ali ne mogu je valjda doveka stimulisati da kaki, a ne znam kako bi uspela sama. Molim Vas za savet. Hvala

  • Ishrana je sasvim u redu, samo polako povećavajte unos cedjenog svežeg voća.

   Ono što NIJE u redu je ova potpuno pogrešna i štetna stimulacija pražnjenja termometrom u guzu! To ODMAH morate prekinuti, po cenu da danima nema stolicu – ovako navikavate rektum da se VEŠTAČKI prazni i drastično pogoršavate situaciju!

 12. Imam ćerkicu 6 meseci. Nikad nismo imali problem sa stolicon do juče. Ne može da kaki a napinje se kao da će. Ni ranije nije imala svaki dan ali nije ni imala nagon kao sada. Probali smo sa pavlovićevom i vidimo sadržaj ali ona ne može da ga izbaci. Nikad nije ovoliko plakala kada kaki. Mislim da sam pogresila jer joj dajem pirinač sa voćem (jabukom i bananaom) od skoro sam počela da joj dajem kajsiju i breskvu, a vidim u tekstu da ove namirnice hoće da stvore zatvor. Jela je jedno vreme samo voće npr. jabuku i krušku ali posle toga je toliko plakala da su mi rekli da u voće stavim pirinač. Od povrća jede krompir, šargarepu, karfiol, tikvice, s tim sto u svaki obrok stavljam krompir. Molim Vas za savet, sta da radim. Hvala

  • Ovo je potpuno normalna i uobičajena faza!

   Pirinač NE stavljajte u voće, a nemojte davati bananu 4 nedelje. Sve ostalo neka ide kao do sada. Beba ovog uzrasta ima pravo da NE kaki i 7 dana, pa budite strpljivi.

 13. IMAM DEČAKA OD 4 GOD. OD KAKO JE POCEO SA NEMLEČNOM ISHRANOM IMAMO RPOBLEM SA STOLICOM. IMA STOLICU SVAKI DAN ALI JE KAO KOD KOZE KLIKERČICI I IMA IH MALO U ODNOSU KOLIKO JEDE JEDE KUVANO SVAKI DAN PIJE DOSTA VODE. MOLIM VAS ZA SAVET ŠTA PREDUZETI

 14. Imam kcerku od mjesec i po i jednom kaki na dan samo kad joj podignem nogice i pritisnem ih na stomak .mlijeko koje pije je vec za laksu probavu samo me brine zasto ide jednom na dan (nije tvrdo) moram li prestati da je drzim za noge inace nece da kaki ?

 15. Moja beba ima 17 dana, vec 3.dan ne kaki, stalno se grci, place i prdi, a kada sisa, nakon toga isto pocinje da se grci i place,da li ima zatvor ili su to samo grcevi i sta mogu da radim da mu pomognem? Hvala unapred

 16. Moja beba za nedelju dana puni 6 meseci. Do pre mesec dana je redivni kakila, a sada se desava da ne kaki i po 12 dana. Pre dve nedelje smo uveli jedan nemlecni obrok, jela je do sada tikvicu, jabuku i palentu. Nije kakila i nedelju dana pre uvodjenja dohrane pa racunam da nije zbog toga. Ona je vesela i ne daje nukakve znake da joj nesto fali. Sta mi je ciniti?

 17. Zdravo..moja beba za dva dana puni 4 mjeseca..vec par dana ima tecniju zelenkastu stolicu kiselkastog mirisa..sa skroz malo zrna u srbi..stolicu inace ima 2-3 puta na dan..dosada su mu bile zlatno zute boje, dosta zrnaste I gusce..Iskljucivo je dojena beba..Molim vas savjet..unaprijed hvala..

   • E ovako. .znaci pisala sam vam i pissla sam vam prije o tecnoj stolici kod moje bebe..nakon vaseg savjeta da dam bebi probiotik otisla sam kod porodicnog ljekara koji mi je savjetovao isto i propisao linex baby..Beba je pila 9 dana bez poboljsanja..znaci stolica i dalje tecna, zelenkasto zuta..Veceras sam bebu odvela kod dezurnog pedijatra (s naglaskom da je jako mlada i tek pocela radit, ali tako nas zadesilo)…kao prvo “optuzila” me da nepravilno hranim bebu.. (bebu dojim svako 2-3 sata, s tim da beba nekad podoji jednu a nekad obje dojke)..dalje , kaze da je beba predebela za svoj uzrast ( porodjajna tezina 3.600 gr a sa 4 puna mj ima 7.880 gr..)..ne vjeruje mi da je beba iskljucivo dojena vec nastavlja da me optuzuje da je nepravilno hranim i vjerovatno dohranjujem..(ponavljam da samo dojim bebu, bez dodavanja iceg, niti dohranjujem, cak niti caj niti vodu),, dalje ne vjeruje da je stolica kod bebe tako tecna nakon cega ja izgubim zivce i uzmem mobitel da joj pokazem stolicu (jer sam prethodno slikala bebinu stolicu) ali ona nije htjela ni da pogleda..i ostaje pri svome da beba nema tecnu stolicu ..ne zeleci se raspravljat sa njom dalje spakujem bebu i krenem iz ordinacije dok sestra trci za nama i daje mi recept za WAYA kapi da dajem bebi..Molim vas vas savjet da li da dajem te kapi ili da idemo kod drugog pedijatra. .i da li mislite da je moja beba preteska za svoju dob i da li grijesim s obrocima u razmaku 2-3 sata?

    • Bebu NE treba hraniti u manjim intervalima od 3 sata! Prečesti obroci mogu dovesti do viška kilolograma. Vaša bebe ja jedan mesec ranije udvostručila telesnu masu, pa NEMA potrebe da je prečesto hranite.

     Izbacite mleko i ml.proizvode iz Vaše ishrane pa da se vidi hoce li se u narednih 5 do 7 dana popraviti stolica.

 18. Imam problem sa bebom sisa ali vec deset dana ne kaki i uvece nom stop place strah me je da nije mozda gladno i da nemam dovoljno mleka. na kontroli je kaliralo 100g posle nedelju dana posle izlazka iz bolnice.

 19. IMAM JEDAN PROBLEM SA BEBOM OD DESET MESECI IMA PROBLEM SA TVRDOM STOLICOM VISE OD DVE IPO NEDELJE NIJE IMO STOLICU I KAD JE IMA TO SU JAKI BOLOVI OBRATILI SMO SE SE PEDIJATRU ON JE REKAO DAA JE TO NORMALNO RECI TE NAM STA DA RADIMO I ZA SAVET UNAPRED HVALA

 20. Poštovani,
  moja beba je 24.12 navršila 6 mjeseci.Pije adaptirano mlijeko. Prije 6 dana počeo je problem sa stolicom kada se nikako nije mogao isprazniti. Kada ga presvlačim,beba se počinje naprezati i vidim kako stolica izlazi i onda ga na brzinu zamotam,on se koprca 10-tak minuta, stenje,crveni,grebe se i odustane jer mu bude preteško.Tako je bilo do ponediljka, konstantno se mučio i tek je u ponediljak nakon kašica od kruške, soka od šljive uspio se malo isprazniti u dva navrata al je to bilo tvrdo kao kamen. Inače se i prije malo mučio sa stolicom koja je dosada bila uredna i nikada nije trajalo ovoliko dugo nego se odmah toga riješio. Onda je opet u utorak počela ista agonija i evo još nije uspio ništa,treći dan. Zvala sam pedijatra i ona mi je preporučila termometar da uguram u guzu,al to nisam radila jer svi kažu da je greška pa ne znam,također je preporučila skuhati kamilicu i staviti toliko šećera da se dobije nešto kao blagi sirup pa da bi mu to možda pomoglo. Iskreno, ne preferiram tu doktoricu,jedina je u gradu pa nisam imala izbora,pa od Vas tražim drugo mišljenje. Molim Vas,pomozite mi.

  • NIKAKVI toplomeri i “šećerne” vodice NE treba davati bebi!

   Beba ima pravo da NE kaki 7 do 10 dana, zato ovo NIJE opstipacija i ne treba je lečiti. Polako uvodite žitarice bebi i ovo će se u narednim nedeljama polako regulisati.

 21. Postovani,
  moja beba sutra puni dva meseca, i u toku ovog meseca ima problema sa stolicom. Na pocetku je to bilo zanemarljivo, jedan dan ima jedan nema, pa je proslo sedam dana, pa je dva dana bila normalna stolica, pa ponovo sedam dana, pa jedan dan stolica i danas je tacno deveti dan od poslednje stolice. Jasno mi je da je normalno kod dojene dece, ali nigde ne nalazim infomaciju da li je normalno da to bude ustaljen ritam ili je normalno samo ako se povremeno desava? Takodje, iako su mu stolice, kad se konacno pojave, normalne (zute, mekane) on se strasno napreze kada treba da se olaksa i cesce trazi da jede (uvek u toku hranjenja pokusava da se olaksa). U prva dva navrata je neprezanje i ponasanje koje ukazuje na to da bi da se olaksa kretalo dan pre nego sto se stolica pojavi, medjutim sada vec tri dana radi isto ali i dalje nema stolice. Stomacic mu je naizmenicno mekan i tvrd, masiramo ga i ponekad na pocetak masaze reaguje blazim placem (iako mu ne stiskamo stomak, samo izvodimo blage kruzne pokrete po njemu), takodje mu redovno masiramo i stopala, grejemo stomacic (rukama ili termoforom) i pravimo tople kupke. Gasove ima redovno i redovno mokri. Inace ima veoma blage grceve, bez jakih bolova i intenzivnog placa i oko njih nam pomaze blaga masaza i utopljavanje stomaka. Zanima me da li je normalno da ovakav izostanak stolice bude redovna pojava, pracen jakim naprezanjima iako stolica nije tvrda? Da li savetujete da se obratimo pedijatru ili da sacekamo redovnu kontrolu koja sledi za par dana? Da li izostanak stolice ukazuje na neki nedostatak u kvalitetu mog mleka i da li ja mogu svojom ishranom nekako da mu pomognem-unosom nekih namirnica koje pomazu pri varenju i sl.?
  Unapred hvala.

 22. Imam bebicu 3.5 meseca.Beba je napredna.Jeo je Aptamil 1,presla sam mu na kravlje mleko.Pravim dvije solje vode i jedna solja mleka.Beba ima jako tvrdu stolicu u obliku klikera.Sta uraditi? Unapred hvala.

  • Od sutra da PRESTANETE da dajete kravlje mleko bebi! To je neprihvatljivo loša hrana za bebu ovog uzrasta.

   Ako nema majčinog mleka (koje je ubedljivo najbolje za bebu) formula je neuporedivo bolje rešenje od kravljeg mleka.

 23. POstovani …. imam decaka 16meseci imao je problem yatvor nije kakijo dve nedelje vodila sam ga kod pedijatra pa mu je hirurg vadio napolje i kristirali su ga,za dve nedelje smo imali kontrolu rekli su nam sta da jede i sve to mu dajem ali nepomaze on i dalje ima tvrdu stolicu jako se muci kada kaki po tri cetri dana nekaki i kada dodje do toga nemoye da izbaci kuvam mu sljive dajem mu kompot voce povrce neznam sta da radim da se nemuci vise?

 24. Imam bebu od sest i po mesecu.sisa, a od nedavno i cvrstu hranu mu spremam.vidu je tek poceo da pije kad smo poceli sa cvrston hranom i to po par kasicica posle obroka.pmdoj je samo sisao kakio jebar jedanput dnevni pa i cetri putai bila je skroz retka stolica.risjen je sa 3100 sad ima 8200.sad kaki jednon u 3-4 dana. I desavalo se dva puta da povrati recimo drugi treci dan, pa posle kaki.ta stolica uopste nihe cvrsta vec kasasta i u njoj se prrpoznaje hrana koju je jeo.ja nu ne miksam hranicu vec gnjecim kao pire.tako i meso koje mu kuvam.bude kasica glatka alu se osete sitne zrnkice mesa uzmefju jezika i nepca.da li tu gresum?ili treba vise vode da mu dajem?vodu mu dajem na kasicicu koliko on hoce ali to nihe vise od par kasicica.a kasice koje napravim nisu guste.redovno piski.raspolozen je. Ima gasove.ali vec treci dan vidi se da mu smeta krene da se napreze pa bljucne.danas je sesti dan kako nije imao stolicu.sta da radim ako opet pocne da povraca?

 25. Moja beba ima mesec ipo dana inace samo sisa,ali nije kakila ovo je vec 9 ti dan,ne primecujem nikakve promene kod nje sem sto joj se gasovi po neki put osecaju imala je i pre gasove samo sto su bili bez mirisa.Zabrinuta sam moli vas recite mi da li da sacekam jos malo ili joj mogu nekako pomoci pre nego sto je odvedem kod pedijatra?

 26. Beba 6 meseci i 5 dana, sisa i ručka hranicu koju joj spremim. Nije kakila 5 dana stomačić joj mekan.,prducka normalno, jako slabo tečnosti pije odbija flašicu čak sam joj i na špric davala neće. .. danas za doručak sam joj dala šljivu još se ništa ne dešava! Šta da radim?

 27. Pozdrav. Molim vas za odgovor. Moj sin ima 3 mjeseca,do prije mjeec dana imao je stolicu svaki dan u prosjeku od 2 do 5 puta, onda je primio vakcinu i nakon toga kaki jednom sedmicno. Samo doji i znam da da je tolerantno da nema stolicu tako cesto,ali me zanima dali je moguce da je vakcina izazvala tu naglu promjenu u praznjenju. Unaprijed hvala !

 28. Pozdrav! Imam bebu od 11 dana, samo sisa i ima 6-7 obroka dnevno i otprilike isto stolica. Stolica je dosta tecna (ne znam da li je normalno tecna, prva mi je beba) ali je zute boje, sa sitnim belim gromuljicama i bez nekog izrazenog mirisa. Juce sam primetila da mu je sluzokoza na anusu kao napukla i izrazito jarko crvena. Kao da je zguljena koza… Nema krvarenja. Ja pazim sta jedem uglavnom blazu hranu, nista kiselo, uglavnom corbice, bareno meso povrce… Jedino sto pijem kafu. Da li je to zabrinjavajuce i da li zahteva pregled lekara?

  • Analni otvor mažite kremom protiv ojeda (sa cinkom i pantenolom), a za stolice budite strpljivi – treba nekad i 3 do 4 nedelje da se formira stolica. Najvažnije je pratiti kako beba napreduje u težini – ako je to u redu, NEMA brige.

 29. Moja beba ima 5 meseci i nekaki redovno mesec dana i malo jace jede vocne kasice i povrce kuvano sargarepu krompir karfijol tikvicu pije sokic od jabuke kruske jabika i visnja jabuka kajsija i breskva…
  Jako se muci prilikom praznjenja creva stolica bude tvrda kali svaki peti sesti eventualno sedmi dan ima jake bolove napinje se i zacrveni u licu i pocne da place dajte mi neki savet kako da pomognem mojoj bebi hvala unapred

 30. Moj mali decak ima sedambaest meseci i imamo problem sa stolicom pije mleko na flasici veseo je ali stolica je jaka i bolna cak i krvava ponekada bili smo kod doktora i nists dobio je neki prasak da mu dajem ali nikakve velike promene stolicu ima svaki drugi dan nekada svaki dan nekada dva puta dnebno sta da radim zao mi je muci se dala sam sljive dala sam supice dala sam svasta i isto vodu nece samo sokice i mleko neznam sta da radim pomoccc Hvala

  • Što više tečnosti, kompot od suvih šljiva, cedjeno voće…uz to povećajte unos integralnih žitarica i mahunarki. Smanjite mleko, a povećajte unos jogurta.

   Sve to traži nekoliko nedelja da bi se videli pravi rezultati, ali nema drugog puta ka trajnom rešenju.

 31. Moj decak ima 2 meseca i kaki na svakih 7,8 dana i to samo kada ga toplomerom podstaknemo. Incena hrani se adaptivnom formulom NAN 1 a probali smo i NAN 1 sensitive i isto se desava. Stolice su mu zeleno crne. Kako da mu pomognemo? Hvala unapred

  • NIKAKO ne treba stimulistai pražnjenje creva toplomerom!

   To je pogrešan put koji vodi u ODVIKAVANJA bebe od prirodnog izbacivanja stolice

   Beba ovog uzrasta može da NE kaki i 10 dana, pa treba biti strpljiv.

 32. Moja cerkica ima sedamnaest meseci i pravi je vragolan jede svu hranu samo sto cesto izvoljeva te hoce te nece a ustvari sve jede mnogo je alava i pije mnogo cajeva vodu slabo i mleko slabo. ali problem nastupa samo nocu nakon dva tri sata cvrstog sna pocinje sa mnogo cestim budjenjem i plakanjem ponekada samo flasica sa cajem je smiri ili ustajanje i da je drzimo u ruke a da napomenem nije naviknuta na ruke. Kako da joj obezbedim miran san?

  • Miran san će doći “sam od sebe” u mesecima koji dolaze, i tu se prakticno ništa ne može uraditi.

   Ispijanje čajeva NIJE rešenje jer stvara ružnu naviku. Maženje, priča, pevušenje…može da pomogne.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*