Zašto dete koje ima proliv ne treba da jede keks, hleb…?

Nekada se znalo – leto je vreme kad su prolivi jedan od najčešćih problema kod dece, onda je jesen miran period, pa se onda zimi opet mogu očekivati problemi koje izaziva Rotavirus. Sve se promenilo – nema više pravila, veliki broj dece ima dijareje. Prolivi su neretko praćeni i povraćanjem, pa to otežava celu “priču”.

 

 • Ko je kriv za prolive?

Najčešći uzročnici  proliva se u organizam unose spolja – prljavim rukama, neadekvatnom hranom, ili u kontaktu sa već bolesnim detetom.

Prvu grupu čine mikroorganizmi: bakterije, virusi, ređe crevni paraziti i gljivice. Oni uzrokuju crevne infekcije, koje su praćene pojavom proliva. To je najčešči problem ovih dana i nedelja.

Druga grupa uzročnika su nepoželjne materije (toksini), koji u kontaktu sa detetovim želucem i crevima dovode do proliva (a često i mučnine i povraćanja – trovanja). Ovo je više “letnja priča” , i nećemo je obrađivati ovom prilikom

 • Koji su mikroorganizmi aktuelni?

Crevni virusi – enterovirusi

Oni lako dospevaju u creva, gde se veoma brzo razmnožavaju, oštete (“obrišu”) sluzokožu i tako onemoguće normalno varenje hrane.

Ima ih mnogo vrsta, nisu važna imena, ali je važno da se prenose prljavim rukama, ali i neopranim voćem i povrćem.

Crevne bakterije

One uglavnom vole tople dane, ali “nemaju ništa protiv” jesenjeg vremena. Nalaze se u namirnicama u koje opet dospevaju prljavim rukama nekoga ko je zaražen. Salmonela je “prototip” ovih infekcija, obično se javlja u kolektivima, ali nažalost ima i drugih bakterija koje mogu napraviti ozbiljan problem deci (ali i roditeljima).

 • Šta se desi u crevima pa nastane proliv?

Zdrava crevna sluzokoža od neprocenjivog značaja za normalno varenje. U njoj se nalaze mnogobrojne ćelije (enterociti) koji stvaraju supstance (enzime) koji razlažu šećere (ugljene hidrate), proteine i maste koji se unose hranom. Ovo “seckanje” velikih molekula je neophodno da bi se hranljive materije iz crevne šupljine stigle u krv i stavile na raspolaganje organizmu.

Sve što ubija ćelije crevne sluzokože (bilo da se radi o mikroorganizmima ili toksinima) onemogućuje normalno varenje. Zato nesvarena hrana ostaje u crevima, “povlači” vodu iz zida creva pa nastaje proliv. On traje sve dok se crevna sluznica ne regeneriše (obnovi) što se kod ogromne većine dece brzo dešava (za nekoliko dana), a do tada treba da pomognemo detetu da se izbori sa veoma neprijatnim problemom.

 • Šta znači krv u prolivastoj stolici?

Ovo se retko javlja kod jesenjih proliva, ali primese krvi u tečnim stolicama traže da se što pre uradi koprokultura – mikrobiološki pregled stolice! Obično se radi o bakterijama (Campylobacter, ređe Shigella) koje se relativno lako leče kad se stigne do dijagnoze. Najčešče se radi o “mini epidemijama” po vrtićima.

Ređe virusi daju primese krvi u stolici, ali se ona može videti i kod takozvanih “eksplozivnih” dijareja kad dođe do prolaznog oštećenja sluznice završnog dela creva.

 • A sluzave stolice?

Sluz se može javiti kod oštećenja crevne sluznice u sklopu proliva, ali nije razlog za paniku! Kad se dete izbori sa infekcijom, sluz se brzo “povlači” iz stolice.

 • Kako se stiže do dijagnoze?

Pregled pedijatra je prvi korak!

Lekar će kod skoro sve dece postaviti dijagnozu na osnovu podataka koje daju roditelji, uz pregled deteta. Ponekad je potrebno da se obave dodatne laboratorijske analize.

Pročitajte i: Prolivi kod novorođenčeta

Postoji pregled stolice, koji jasno pokazuje prisustvo virusa u stolici (adeno i rotavirusa), a koprokultura (mikrobiološki pregled stolice) može da pokaže eventualno prisustvo i drugih mikronapadača (bakterija i gljivice – kandide).

 • Da li mogu nastati komplikacije?

Nažalost mogu!

Iako komplikacije zavise od uzročnika, zajednička komplikacija svih proliva je gubitak tečnosti koji se stručno naziva dehidracija. Dete ne gubi samo vodu, već i elektrolite (na primer natrijum, kalijum…) koji se veoma bitni za normalno funkcionisanje dečjeg organizma. Zato je glavni zadatak terapije nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Dehidrirano dete je nemoćno, pospano, često naizmenično nervozno i obamrlo, nema želju da jede i pije i deluje veoma iscrpljeno. To je stanje koje valja izbeći!

Kod bakterijskih crevnih infekcija (kakva je Samonela) se, kod dece sa slabijim imunitetom može desiti širenje bakterije u krv, pa i po celom organizmu. Slična komplikacija se može desiti deci koja su iscrpljena i neadekvatno lečena prvih dana bolesti. Srećom, ovo se retko dešava, ali traži bolničko lečenje.

Podeli:

Komentari

 1. Molim vas, dete ima 25 dana proliv…. I pirinac, sangarepa, lineks, smekta, caj od dunje, nzm sta nismo probali sad 7 dana bulardi… Dali su antibiotik baktrim… Pije dva dana al nista…. Sta jos da uradim?

  Odgovori na komentar
 2. Dete mi ima dva dana proliv bili smo kod lekara danas dao mu je sirup Ospamoks pije probijotik ali I dalje ima jako retku stolicu u stolici ima I tracke krvi. Od hrane jede samo supicu iz kesice i sve dijetalno. Dete mi ima teparaturu danas 37 juce bila I veca. Vadili smo krvnu sliku I leokociti su 17. Mozete mi pomoci

  Odgovori na komentar
 3. pozdrav .. moje dete ima 20 meseci , sinoc je dobio temp 37.8 dala sam mu paracetamol kad je presla 38 , danas ima proliv ne bas obilno i zelenkaste boje , i temp nikako da se vrati u normalu ,2, 3h posle sirupa i tusiranje mlakom vodom bude 37.5 i opet se digne na 38.5 38.9 .. da li je opasno

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno se radi o virusnoj infekiciji – za sada samo da se prati, a dajte detetu dosta tečnosti, “lagane” obroke i probiotik… i da se prati

   Odgovori na komentar
 4. Postovani imam bebu od 15 meseci, kada smo se vratili sa mora dobila je proliv i povracala je 1 dnevno pila je probiotik i posle 6 dana su stale vodene stolice i povracanje apetit jlj se vratio lepo je raspolozena nije imala bolove i temperaturu ! Ali sada ima 3-4 kasaste stolice dnevno ! Ona jede sve da napomenem ! Volela bih da mi date savet sta da radim ?!

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, devojcica od 15 meseci jede sve i nismo imali problema sa hranom ! Posle mora dobila je proliv i jednom dnebno povracanje koje je frajalo 5-6 dana i prestalo je ali vec nedelju dana pksle toga ima kasaste stolice nisu vodene do 5 dnevno nekada su veve nekada manje ! Ona jede lepo spava lepo raspolozena je,ima samo jedinice iznikle i sisa palac ! Treba li da radim rezultate i moze li nesto od ovoga biti uzrok takvoj stolici ? I sta treba da uradim molim za savet ?

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, pitala bih Vas za savet. Sin ima 20 meseci i vec 5 dana ima proliv. Kako nesto pojede odmah kaki. Pritom on je na dijeti od prvog dana ali i dalje nije prestalo. Isli sko kod dr, rekla nam je da bi trebalo da traje tri dana ali se oduzilo. Plasim se jer je vikend. Sta da radim? Pozdrav i hvala

  Odgovori na komentar
Strana 10 od 10<<<678910

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.