Zašto dete koje ima proliv ne treba da jede keks, hleb…?

Nekada se znalo – leto je vreme kad su prolivi jedan od najčešćih problema kod dece, onda je jesen miran period, pa se onda zimi opet mogu očekivati problemi koje izaziva Rotavirus. Sve se promenilo – nema više pravila, veliki broj dece ima dijareje. Prolivi su neretko praćeni i povraćanjem, pa to otežava celu “priču”.

 

 • Ko je kriv za prolive?

Najčešći uzročnici  proliva se u organizam unose spolja – prljavim rukama, neadekvatnom hranom, ili u kontaktu sa već bolesnim detetom.

Prvu grupu čine mikroorganizmi: bakterije, virusi, ređe crevni paraziti i gljivice. Oni uzrokuju crevne infekcije, koje su praćene pojavom proliva. To je najčešči problem ovih dana i nedelja.

Druga grupa uzročnika su nepoželjne materije (toksini), koji u kontaktu sa detetovim želucem i crevima dovode do proliva (a često i mučnine i povraćanja – trovanja). Ovo je više “letnja priča” , i nećemo je obrađivati ovom prilikom

 • Koji su mikroorganizmi aktuelni?

Crevni virusi – enterovirusi

Oni lako dospevaju u creva, gde se veoma brzo razmnožavaju, oštete (“obrišu”) sluzokožu i tako onemoguće normalno varenje hrane.

Ima ih mnogo vrsta, nisu važna imena, ali je važno da se prenose prljavim rukama, ali i neopranim voćem i povrćem.

Crevne bakterije

One uglavnom vole tople dane, ali “nemaju ništa protiv” jesenjeg vremena. Nalaze se u namirnicama u koje opet dospevaju prljavim rukama nekoga ko je zaražen. Salmonela je “prototip” ovih infekcija, obično se javlja u kolektivima, ali nažalost ima i drugih bakterija koje mogu napraviti ozbiljan problem deci (ali i roditeljima).

 • Šta se desi u crevima pa nastane proliv?

Zdrava crevna sluzokoža od neprocenjivog značaja za normalno varenje. U njoj se nalaze mnogobrojne ćelije (enterociti) koji stvaraju supstance (enzime) koji razlažu šećere (ugljene hidrate), proteine i maste koji se unose hranom. Ovo “seckanje” velikih molekula je neophodno da bi se hranljive materije iz crevne šupljine stigle u krv i stavile na raspolaganje organizmu.

Sve što ubija ćelije crevne sluzokože (bilo da se radi o mikroorganizmima ili toksinima) onemogućuje normalno varenje. Zato nesvarena hrana ostaje u crevima, “povlači” vodu iz zida creva pa nastaje proliv. On traje sve dok se crevna sluznica ne regeneriše (obnovi) što se kod ogromne većine dece brzo dešava (za nekoliko dana), a do tada treba da pomognemo detetu da se izbori sa veoma neprijatnim problemom.

 • Šta znači krv u prolivastoj stolici?

Ovo se retko javlja kod jesenjih proliva, ali primese krvi u tečnim stolicama traže da se što pre uradi koprokultura – mikrobiološki pregled stolice! Obično se radi o bakterijama (Campylobacter, ređe Shigella) koje se relativno lako leče kad se stigne do dijagnoze. Najčešče se radi o “mini epidemijama” po vrtićima.

Ređe virusi daju primese krvi u stolici, ali se ona može videti i kod takozvanih “eksplozivnih” dijareja kad dođe do prolaznog oštećenja sluznice završnog dela creva.

 • A sluzave stolice?

Sluz se može javiti kod oštećenja crevne sluznice u sklopu proliva, ali nije razlog za paniku! Kad se dete izbori sa infekcijom, sluz se brzo “povlači” iz stolice.

 • Kako se stiže do dijagnoze?

Pregled pedijatra je prvi korak!

Lekar će kod skoro sve dece postaviti dijagnozu na osnovu podataka koje daju roditelji, uz pregled deteta. Ponekad je potrebno da se obave dodatne laboratorijske analize.

Pročitajte i: Prolivi kod novorođenčeta

Postoji pregled stolice, koji jasno pokazuje prisustvo virusa u stolici (adeno i rotavirusa), a koprokultura (mikrobiološki pregled stolice) može da pokaže eventualno prisustvo i drugih mikronapadača (bakterija i gljivice – kandide).

 • Da li mogu nastati komplikacije?

Nažalost mogu!

Iako komplikacije zavise od uzročnika, zajednička komplikacija svih proliva je gubitak tečnosti koji se stručno naziva dehidracija. Dete ne gubi samo vodu, već i elektrolite (na primer natrijum, kalijum…) koji se veoma bitni za normalno funkcionisanje dečjeg organizma. Zato je glavni zadatak terapije nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Dehidrirano dete je nemoćno, pospano, često naizmenično nervozno i obamrlo, nema želju da jede i pije i deluje veoma iscrpljeno. To je stanje koje valja izbeći!

Kod bakterijskih crevnih infekcija (kakva je Samonela) se, kod dece sa slabijim imunitetom može desiti širenje bakterije u krv, pa i po celom organizmu. Slična komplikacija se može desiti deci koja su iscrpljena i neadekvatno lečena prvih dana bolesti. Srećom, ovo se retko dešava, ali traži bolničko lečenje.

Pin It


Komentari

 1. Poštovanje, beba 10 mjeseci, prije 5 dana dobila temperaturu, 3 dana trajala, doktor prije 2 dao propisao amoksicikin, takodje ga je pila aa 6 mjeseci, jako slabo doji, da bi juče dobila proliv , odbija hranu skroz, nakon 12 h je dojila, da bi kroz 2 h sve povratila( baš baš obilno), samo leži i spava, još dajem joj linex baby? Ponovo je vrijeme za antibiotik, da li da joj i dalje dajem iako baš nista ne jede :(. Hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
  • OBAVEZNO da se daje probiotik i što više tečnosti – često po malo!

   Ako NE bude bolje u narednih 24h – da se obavi kontrolni pregled. BESMISLENO je davati oralni antibiotik detetu koje povrača i ima proliv!

   Odgovori na komentar
 2. Poštovani, sin ima 16 meseci. Nedavno smo došli sa puta. Uvece je dobio prvu retku stolicu a narednih tri dana retke stolice su se nastavile. Po tri u toku dana, jako smrdljive. Od prvog dana sam mu davala probiotik forte ali stolica se nije normalizovala. Pri tom lepo je jeo I bio raspolozen. Četvrti dan odvela sam ga pedijatru jer dobio 37’8 temperaturu. Dobio je terapiju enterofuril 3puta pre obroka, sinacilin jer mu je bilo crveno grlo I nistatin kapi. Danas je peti dan, stolica se normalizovala od prve doze enterofurila, ali me sad brine visoka temperatura koju od sinoc jedva obaram. Bude 39, od eferalgana spadne na 37’5 ali na svega 4 sata pa opet skoci. Da li imam razloga za brigu? Da li da ga opet povedem pedijatru?

  Odgovori na komentar
 3. Naser Envera Smajlovic 09.05.2017 u 10:31

  Postovani,kcerka mi ima 16 mj.,i vec 5 dana ima proliv ,po 2-3 x na dan..Hranu skroz odbija,aa dojenje ne odbija..Dajem joj waya kapi,pro Life i ORS,pedijatar nam dao..moje pitanje je da li moze sta bit’ bebi,jer ne jede vec 5 dana..samo doji?!?Hvala!!

  Odgovori na komentar
 4. Moj sin ima 19 meseci. Juce je imao proliv 4 puta, i danas jednom. jako je vodenast i smrdi. Jede normalno svu hranu, nema temperaturu. Zanima me sta mu mozemo dati da mu bude bolje, neki antibiotik? Jede supicu i svu tecnu hranu, mada juce je pio sok od jagode, pa smo mislili da je od toga. Molim savet.

  Odgovori na komentar
 5. Molim vas za savijet ..
  Sin mi ima 9mj, pre 7dana dobio je proliv sa vodenastim stolicama ali ne i obilnim, vec po malo ali vise puta (7,8) .
  Hoce da jede,bez povracanja,bez temperature.
  Hrana koju mu dajem je domace kravlje mlijeko pomijesano sa kasicom npr cokolino.
  Vodila sam ga pedijatru i propisao mu je enterofuril sirup,linex baby i prah za rehidrataciju.Dajem mu tu terapiju vec 2dana ali nikakvog pomaka ?
  Sta da radim ?
  Da li da idemo u bolnicu na dalje pretrage ?
  Zaboravih napisat da su mu izbila dva donja zubica u isto vrijeme sad da li je mozda i do toga ?
  Hvala na razumijevanju!

  Odgovori na komentar
  • Antidijaroična ishrana podrazumeva laganu, termički dobro obrađenu hranu (koja se veoma lako vari). U nju spadaju bareni pirinač i kuvana šargarepa, sa malo barenog krompira, uz dodatak soli. Prvih dan-dva, dijeta mora da bude striktna. Sa postepenim smanjivanjem broja i količine prolivastih stolica, treba postepeno normalizovati ishranu. Kuvano belo pileće meso ili teletina u supi su najbolji način da se napravi iskorak ka «normalnijem» obroku.

   Treba izbegavati hranu koja sadrži veću količinu ugljenih hidrata (slatkiši, hleb, testenine) – jer šećer «izvlači» vodu iz crevnog zida i tako razređuje i onako retku stolicu.

   Odgovori na komentar
 6. Dobar dan postovani,moja beba ima 11 meseci i trenutno smo na letovanju,prekljuce je dobila prolivaste vodene stolice i jako povraca,ima povisenu temperaturu 38,7,dala sam joj probiotik i Ener plus rehidrant,da li smem dati nesto za temperaturu?Jela je kasice od pirinca i malo dohrane Humana,da li je potreban pregled pedijatra?

  Odgovori na komentar
Strana 8 od 8<<<45678

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.