Zašto dete koje ima proliv ne treba da jede keks, hleb…?

Nekada se znalo – leto je vreme kad su prolivi jedan od najčešćih problema kod dece, onda je jesen miran period, pa se onda zimi opet mogu očekivati problemi koje izaziva Rotavirus. Sve se promenilo – nema više pravila, veliki broj dece ima dijareje. Prolivi su neretko praćeni i povraćanjem, pa to otežava celu “priču”.

 

 • Ko je kriv za prolive?

Najčešći uzročnici  proliva se u organizam unose spolja – prljavim rukama, neadekvatnom hranom, ili u kontaktu sa već bolesnim detetom.

Prvu grupu čine mikroorganizmi: bakterije, virusi, ređe crevni paraziti i gljivice. Oni uzrokuju crevne infekcije, koje su praćene pojavom proliva. To je najčešči problem ovih dana i nedelja.

Druga grupa uzročnika su nepoželjne materije (toksini), koji u kontaktu sa detetovim želucem i crevima dovode do proliva (a često i mučnine i povraćanja – trovanja). Ovo je više “letnja priča” , i nećemo je obrađivati ovom prilikom

 • Koji su mikroorganizmi aktuelni?

Crevni virusi – enterovirusi

Oni lako dospevaju u creva, gde se veoma brzo razmnožavaju, oštete (“obrišu”) sluzokožu i tako onemoguće normalno varenje hrane.

Ima ih mnogo vrsta, nisu važna imena, ali je važno da se prenose prljavim rukama, ali i neopranim voćem i povrćem.

Crevne bakterije

One uglavnom vole tople dane, ali “nemaju ništa protiv” jesenjeg vremena. Nalaze se u namirnicama u koje opet dospevaju prljavim rukama nekoga ko je zaražen. Salmonela je “prototip” ovih infekcija, obično se javlja u kolektivima, ali nažalost ima i drugih bakterija koje mogu napraviti ozbiljan problem deci (ali i roditeljima).

 • Šta se desi u crevima pa nastane proliv?

Zdrava crevna sluzokoža od neprocenjivog značaja za normalno varenje. U njoj se nalaze mnogobrojne ćelije (enterociti) koji stvaraju supstance (enzime) koji razlažu šećere (ugljene hidrate), proteine i maste koji se unose hranom. Ovo “seckanje” velikih molekula je neophodno da bi se hranljive materije iz crevne šupljine stigle u krv i stavile na raspolaganje organizmu.

Sve što ubija ćelije crevne sluzokože (bilo da se radi o mikroorganizmima ili toksinima) onemogućuje normalno varenje. Zato nesvarena hrana ostaje u crevima, “povlači” vodu iz zida creva pa nastaje proliv. On traje sve dok se crevna sluznica ne regeneriše (obnovi) što se kod ogromne većine dece brzo dešava (za nekoliko dana), a do tada treba da pomognemo detetu da se izbori sa veoma neprijatnim problemom.

 • Šta znači krv u prolivastoj stolici?

Ovo se retko javlja kod jesenjih proliva, ali primese krvi u tečnim stolicama traže da se što pre uradi koprokultura – mikrobiološki pregled stolice! Obično se radi o bakterijama (Campylobacter, ređe Shigella) koje se relativno lako leče kad se stigne do dijagnoze. Najčešče se radi o “mini epidemijama” po vrtićima.

Ređe virusi daju primese krvi u stolici, ali se ona može videti i kod takozvanih “eksplozivnih” dijareja kad dođe do prolaznog oštećenja sluznice završnog dela creva.

 • A sluzave stolice?

Sluz se može javiti kod oštećenja crevne sluznice u sklopu proliva, ali nije razlog za paniku! Kad se dete izbori sa infekcijom, sluz se brzo “povlači” iz stolice.

 • Kako se stiže do dijagnoze?

Pregled pedijatra je prvi korak!

Lekar će kod skoro sve dece postaviti dijagnozu na osnovu podataka koje daju roditelji, uz pregled deteta. Ponekad je potrebno da se obave dodatne laboratorijske analize.

Pročitajte i: Prolivi kod novorođenčeta

Postoji pregled stolice, koji jasno pokazuje prisustvo virusa u stolici (adeno i rotavirusa), a koprokultura (mikrobiološki pregled stolice) može da pokaže eventualno prisustvo i drugih mikronapadača (bakterija i gljivice – kandide).

 • Da li mogu nastati komplikacije?

Nažalost mogu!

Iako komplikacije zavise od uzročnika, zajednička komplikacija svih proliva je gubitak tečnosti koji se stručno naziva dehidracija. Dete ne gubi samo vodu, već i elektrolite (na primer natrijum, kalijum…) koji se veoma bitni za normalno funkcionisanje dečjeg organizma. Zato je glavni zadatak terapije nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Dehidrirano dete je nemoćno, pospano, često naizmenično nervozno i obamrlo, nema želju da jede i pije i deluje veoma iscrpljeno. To je stanje koje valja izbeći!

Kod bakterijskih crevnih infekcija (kakva je Samonela) se, kod dece sa slabijim imunitetom može desiti širenje bakterije u krv, pa i po celom organizmu. Slična komplikacija se može desiti deci koja su iscrpljena i neadekvatno lečena prvih dana bolesti. Srećom, ovo se retko dešava, ali traži bolničko lečenje.

Pin It


Komentari

 1. Postovani, decak 13 meseci. Vec treci dan ima proliv, temperaturu i povraca. Prekjuce temperatura isla do 39,3 tek juce je spustili na normalu, evo sada ponovo ima 37,6. prekjuce nije povracao, juce jednom, danas 2 puta. Danas je imao stolicu 5 puta ali sada nije bas tecna vise je kasasta. Danas odbija da jede. Juce je jeo slabije nego inace. Dajem mu probiotik, Ors i antibiotik amoksicilin po preporuci pedijatra. Spava vise nego inace ali kada se probudi raspolozen je i igra se.
  Krvnu sliku smo radili i ona izgleda ovako:
  WBC 11,1
  RBC 5,01
  HGB 13.3
  HCT 0.417
  MCV 83.2fl
  MCH -26.5pg
  MCHC 31.9g/dl
  PLT AG* 136
  LYM% +52.6%
  MXD% 11.3%
  NEUT% -36.1%
  LYM# 5.8
  MXD# 1.3
  NEUT# 4.0
  RDW-SD 41.6 fl
  RDW-CV 12.9 %
  PDW -9.2fl
  MPV 8.4fl
  P-LCR 16.6%
  PCT * 0.11%
  Zeljezo 8.5 umol/l
  CRP 11.6mg/l
  Da li je krvna slika u redu. Da li je navedena terapija dovoljna.
  Hvala unapred, srdacan pozdrav

  Odgovori na komentar
 2. Dobar dan. Moj sin od 3 godine se vec peti dan muci sa prolivom. Pocelo je sa jednim povracanjem, pa onda skokom temperature koja je prve noci isla do 40,3. Dete je u toku te prve noci dobilo proliv. Prvi dan je imao oko 15 stolica, a naredna 4 dana oko 10. Bili smo odmah kod lekara, odneli smo stolicu na analizu i dobili potvrdu da nisu u pitanju bakterije i paraziti ali greskom laboratorije nisu uradjeni testovi na viruse. Dr smatra da je u pitanju adenovirus, a ne rota (imali smo rota virus i ovo duze traje). Dete samo pije orosal i dupli dozu probiotika. Kada kaki jako se grci i od sinoc u stolici ima tragova krvi. Temperaturu je imao i danas peti dan od pocetka muke ali danas je prvi dan kontrolisana bez brufena. Sutra idemo na kontrolu. Da li vam se cini da se ovoj muci blizi kraj?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Imam bebu od 14 meseci, poslednjih nedelju dana ima retku stolicu,ali jednom ili dva puta dnevno. A i prethodne nedelje se desavalo da poneke ima redju stolicu. Pre dva dana je i povracala,pa je pila humana elektrolite. Od juce pije probiotik Prolife suspenziju. Juce nije imala stolicu,a danas imala dve retke,ali opet cvrsce nego pre. Lepo jede i spava. Pored ovoga joj je i nos malo zapusen,a i izbijaju joj zubici. Nismo radili nikakve analize. Zbog cega se ovako nesto desava i ima li razloga za brigu?
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.