Zapušen nosić kod bebe

Zašto se bebi zapuši nosić?
Virusi su ubedljivo prvi na listi “zapušivača” bebinog nosa. Ima ih mnogo tipova (i podtipova), a najviše vole da se uvale u finu “bebi – sluznicu” nosa gde se nesmetano razmnožavaju.

Svi ti virusi liče jedni na druge – stvaraju sekret, koji je uglavnom bistar, “vodenast”.

Te viruse donose starije bate i seke, ali i mama i tata (naravno i brojna familija i prijatelji). Bebin imunitet je veoma oskudan, tako da veoma mala količina virusa može da zapuši nosić.
Iako u samom početku izgleda potpuno bezazleno, zapušen nosić ume da se pretvori u dosadan problem, koji se ponekad može nepotrebno iskomplikovati. Većina starije dece ume sama da se izbori sa zapušenim nosem, ali bebe naprosto traže našu pomoć – teško sisaju, uznemirena su, ponekad loše spavaju. Zato smo odlučili da novopočenim” roditeljima pomognemo da razumeju ovaj problem i da ga jednostavno reše.

Koliko dugo može nosić da bude “blokiran”?

Do proleća!
Sa manjim ili većim pauzama će beba imati zapučen nosić nedeljama! Zato moramo da se obučimo da “servisiramo” bebin nosić, držeći ga prohodnim i čistim.

Može li se desiti neka komplikacija?
Naravno, ako je nosić duže zapušen mogu se javiti posledice – evo glavnih:
images (4)

* Zapaljenje srednjeg uva
Izvodni kanali srednjeg uha (Eustahijeve tube) otvaraju se baš na mestu gde se nos produžava ka grlu. Čim je dugo zapušen nos, dolazi i do zapušenja Eustahijevih tuba. A kad se one zatvore prestaje i normalno isticanje finog sekreta koji iz šupljine srednjeg uva odlazi u grlo. Čim se ovaj sekret nakupi u srednjem uvu stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterijske infekcije. Kada se to desi nastaje zapaljenje srednjeg uva – otitis media. Dete je plačljivo, uznemireno, loše jede, a često vrisne tokom sisanja. Dijagnoza se postavlja isključivo otoskopskim pregledom, kada lekar jasno vidi da li postoji zapaljenje ili ne. Pipkanje i pritiskanje uva nije put ka pravoj dijagnozi, posle koje sledi adekvatna i efikasna terapija.

* Bolovi u uvu
Deca sa zapušenim nosićem veoma često imaju bolove u uvu bez zapaljenja srednjeg uva. To se dešava zato što se često formira pritisak (naročito tokom gutanja, duvanja nosa ili brze promene nadmorske visine) na bubne opne. Bubne opne su opremljene velikim brojem nervnih završetaka koji prenose bol, pa je ovaj fenomen veoma bolan.

Da se ovo ne bi desilo evo nekoliko saveta za brzo i jednostavno otpušavanje nosića.
Kada i koliko puta otpušavati nosić kod beba?
Pre svakog obroka, a nikada posle podoja.
Razlog je jednostavan – dete će lepo i lako “primiti” podoj, a “ispiranje” nosića posle obroka može izazvati bljuckanje i povraćanje.

Čime se nosić čisti?
Kod beba nisu pogodni “sprejevi” sa fiziološkim rasvorom jer se ne može postići dobar “propir” kroz majušne nosne kanale. Zato je najbolje koristiti stari dobri fiziološki rastvor (0,9% NaCl), iako nismo protiv lepo zapakovanih plastičnih “ampula” u kojima se nalazi fiziološki rastvor.
Tu su i “pumpice” koje pomažu da se sekrat izvuče iz nosića, pa evo kako to treba obaviti.

Kako se nosić pravilno čisti?
* Za svaku nozdrvu ne treba više od jednog mililitra (1ml) rastvora, a kod beba u prvom mesecu života dovoljno je i pola mililitra. Zato nema potrebe da se izvlači više od 2 ml fiziološkog rastvora
* Ako niste sigurni da možete da “dozirate” količinu rastvora po sistemu po pola u svaku nozdrvu, odmerite gore navedenu zapreminu (0,5 ili 1 ml) za jednu nosnicu, pa kada završite ponovo uzmite istu količinu i za preostalu nosnicu

* Glava mora biti postavljena “u stranu” jer se tako izbegava nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom delu dušnika što može izazvati nepotreban kašalj i “zagrcnjavanje” bebe.
* Dok su bebe male (u prvih par meseci) ovo može obaviti jedan od roditelja, ali kada bebe ojačaju obavezno je da jedan roditelj (predlažemo tate) čvrsto drži bebinu glavu dok drugi (nežnije su mame) polako ispira nosić.

*Uvek se ispira “gornja” nozdrva – desna kada je bebina glava okrenuta u bebinu levu stranu (i obrnuto). Ne treba snažno i brzo gurnuti klip šprice, već nežno i lagano
*Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja leve i desne nosnice

Ako se beba zagrcne podignite je, polako okrenite napred, sa glavicom lagano ukošenom na dole (ne da visi uhvaćena za noge) i sve će proći za nekoliko trenutaka

Pin It


Komentari

 1. Postovani, nasa beba ima tek dve nedelje a od sinoc joj je zapusen nosic, slinice joj nisu vodenkaste vec ima sekreta. Ispiram joj fizioloskim u cistim pumpicom. Mene samo plasi taj zreo sekret. Imamo batu koji ide u vrtic, a trenutno i on ima isti problem pa ja povezyjem sa tim.

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,beba ima 10 meseci, kada nije prehlađen dr nam je rekla da uveče čistimo nosić pred spavanje,ali on je često prehlađen, imao je u januaru upalu ušiju i sada opet ima upalu uha, 3-4 puta dnevno mu čistimo nos, orl nam je preporučio sinomarin sprej za nos, ali njemu se dosta čuje kako je zapušena desna nozdrva,naročito noću, čak i kada očistimo. Koristili smo do sada “kruškicu” za čišćenje, ali sada i noska, ali se plašim njega često da koristim. Volela bih,a ko biste mogli da nam date savet kako da mu pomognemo da lakše diše i da nam se upala više ne ponavlja. Hvala puno na izdvojenom vremenu

  Odgovori na komentar
  • Uzmite MARISSSIMO baby sprej i koristite ga pre svakog obroka. “Noskom” izvucite serdet – ako ga ima, i to je to!

   Ukoliko se upale srednjeg uha ipak ponavljaju – da se zakaže i obavi ORL pregled kod specijakiste koji se bavi bebama i malom decom.

   Odgovori na komentar
 3. Vesna Pekić 05.04.2017 u 17:39

  Tema je super. Većinom djece ima problema sa začepljenim Nosićem.Moja beba ima 11 mjeseci, imao je gripu. Gripa je prošla ali mu je još uvek začepljen nosić. Koristila sam Dehamethason-neomucin. Da
  li da nastavim sa ovim lijekom? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 4. Drage mame mojoj bebi se nosiczapusio 15 dana vec nedelju dana ispiramo nosic fizioloskim rastvorim.
  Uzeli smo phisiomer sprej i nazalni aspiratir confort plus.
  Pre svakog podoja ispiramo a na svaka 2-3 izvlacimo sa ovom spravicom. Vidno izvucemo slinice.
  Pitanjce : Da li radimo ispravno i da li ulazimo u problem posto to traje vec 5-6 dana i ne prolazi?

  Odgovori na komentar
 5. Moja kcerkica ima 10 mjeseci, prije dva mjeseca bio joj je zacepljen nosic primala je inhalacije, snimali smo pluca sve je uredno bilo .. Ali beba i sada ima zacepljen nosic ,nikad joj nije skroz prestao .. Citava dva mjeseca stavljam aquamaris sprej i cistim nosi setom .. Ali nista nije bolje.. Da li bi nesto drugo pomoglo i zbog cega je tako dugo nos zacepljen ?

  Odgovori na komentar
  • Probajte MARISSIMO baby sprej – bar 2 nedelje u kontinuitetu, pa da se vidi kako će ići.

   Ako NE bude bolje – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra

   Odgovori na komentar
 6. Beba ima mjesec dana i svako jutro kao dio higijene čistimo nosić s fizioloskom i izvlacimo sekret rucno s pumpicom za nos. Da li pritisak isisaja s pumpicom moze štetno utjecati s obzirom da fontanela jos uvijek nije zatvorena u potpunosti?

  Odgovori na komentar
Strana 10 od 10<<<678910

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.