Zablude o zapaljenju slepog creva

Dete pre polaska u školu ne može da dobije zapaljenje slepog creva, to je bolest starije dece
Nažalost to nije tačno!

Činjenica je da većina dece sa apendicitisom (to je medicinski naziv za zapaljenje “slepog creva”) ima više od pet godina kada stigne kod hirurga. Ipak, to nije medicinsko pravilo, a izuzeci su brojni. Uopšte, statistika je od male koristi onima koji se u nju ne uklapaju. Svako dete je 100% za sebe i svoje rositelje, ali i za lekara koji ga leči. Potpuno je jasno da i predškolci “imaju pravo” da se razbole od ove bolesti, a apendicitis definitivno nije “privilegija” starije dece.

 • Bez visoke temperature nema upale slepog creva, ona je obavezan pratilac apendicitisa

Većina dece zaista ima povišenu temperaturu tokom zapaljenja “slepog creva”, ali ima dece kod koje to nije tako. Ovo uglavnom važi za stariju decu koja mogu da “lokalizuju” infekciju. To se dešava kada fina trbušna maramica “opkoli” zapaljeni crvuljak (to je “slepo crevo” – apendiks) i tako ne dozboli da se infekcija proširi putem krvi. To lokalizovano zapaljenje može da prođe bez visoke temperature, ali je bol veoma jak pa deca ipak brzo stignu do hirurga.

 • Dovoljno je da hirurg “ispipa” trbuh da se postavi dijagnoza, to je bar lako

Nije lako postaviti dijagnozu apendicitisa!

To je relativno jednostavnije kod takozvanih tipičnih slučajeva, ali se ni tada hirirg ne oslanja samo na “pipanje” trbuha. Rade se najmanje dve dodatne analize – krvna slika i pregled mokraće. One mogu pomoći lekaru da postavi dijagnozu.

Kod netipičnih (“sumnjivih”) formi ove bolesti dijagnozu je veoma teško postaviti. Tada se “u pomoć” pozove ultrazvulni pregled trbuha koji može pomoći da se vidi da li je crvuljak (“slepo crevo”) otečen – upaljen. Ipak, ni to nije “apsolutna sigurnost”. Kada se pregled upotpuni odgovarajućim analizama i praćenjem deteta donosi se važna odluka – da li pristupiti hirurškom intervenciji ili ne.

 • Slepo crevo nikada ne boli sa leve strane – to je sigurno nešto drugo

Nažalost, ovo nije baš tako!

Nekada se dešava da je crvuljak (apendiks) veoma dugačak i tako postavljen da ide “ulevo”. Kada se takvo slepo crevo upali, bol se može lokalizovati i sa leve strane.

Dešava se i da neka deca imaju jak bol u donjem levom delu trbuha, iako im je apendiks na desnoj strani (gde mu je i mesto). Tada se radi o takozvanom refleksnom bolu, koji se nalazi dalje od mesta uzroka bola. Ipak, najveći broj dece sa refleksnim bolom, pre ili kasnije pokaže prstom i na donji deo desne strane trbuha, kao mesto koje veoma boli.

Najređi razlog “levostranog” bola kod dece sa zapaljenjem slepog creva je anatomski postavljen apendiks u levoj polovini trbuha. To su deca koja imanju “ispreturane” organe u telu, pa je sve što se normalno nalazi desno “prešlo” na levu stranu. Dakle svi organi su, kao slika u ogledalu, postavljeni suprotno od normalnog položaja. Ovaj fenomen je prilično redak, radi se o razvojnom (embriološkom) poremećaju ali i na njega mora da se misli.

 • Proliv nikada ne ide sa zapaljenjem slepog creva – to je sigurni znak neke druge bolesti

Ovo nije baš tako.

Ogromna većina dece sa prolivom ima enterolkolitis kao uzrok bola u trbuhu. Eneterokolitis je “obično” zapaljenje sluzokože tankog i debelog creva, dakle nija upala slepog creva (apendicitis). Infekcije creva (virusne ili bakterijske) najčešće idu sa prolivom, skoro po pravilu su praćene bolom u trbuhu. Kada dete ima zapaljenje slepog creva, obično ima zatvor, nekada normalnu stolicu, ali veoma retko proliv može biti pratilac apendicitisa.

Dakle, dete sa upaljenim slepim crevom može da ima i proliv, obično se radi o duguljastom i neobično postavljenom crvuljku (apendiksu). On se nalazi sa desne strane, ali je postavljen pozadi i “naslanja” se na završni deo debelog creva (koji se stručno zove rektum). Kada se ovako postavljn apendiks upali on otekne i pritika ovaj deo creva pa se ono se brže prazni i nastane proliv. Ovaj scenario se ne odvija često, ali se ipak može desiti.

• Posle nekoliko meseci od operacije, dete je ponovo zabolelo u predelu slepog creva – malo žigne, pa prođe, ali ponekad jako zaboli. Mora da se bolest vratila.

Srećom, ovo je nemoguće! Apendiks (crvuljak – slepo crevo), kada se jednom hirurški odstrani, ne može da ponovo “poraste”! Pa šta onda boli.

Obično bole priraslice koje su nastale tokom zapaljenja apendiksa, ali se neretko javljaju i posle otvaranja trbušne duplje. Pritaslice su u stvari “trake” vezivnog (ožiljnog) tkiva koje nastaju ka jedna vrsta odbrane od zapaljenja i hirurške traume. One mogu pritiskati okolne nerve koji prenose bolni nadražaj. Ti su bolovi povremeni, probadajući, kratkotrajni. Pre i posle “bolne epizode” dete se normalno ponaša, živahno je i veselo, i nikada nema povišene temperature.

Daleko ređe se radi o opasnim priraslicama koje pritiskaju crevo i onemogućavaju normalno “proticanje” crevnog sadržaja. To je ileus (“vezana creva”), a radi se o veoma ozbiljnoj bolesti. Tada dete ječi od bolova, koji su sve jači i učestaliji, trbuh je tvrd a dete brzo “propada” i gubi živost i raspoloženje. Srećom, ovo se veoma retko dešava.

Pin It


Komentari

 1. snezana-krstic 07.04.2013 u 17:27

  moj srednji sin operisao je sljepo crevo pre 2mj.pre nego sto je do toga doslo od novembra do februara imao je ceste upale grle 3 do 4 puta inace boluje od alergijskog brohitisa na promjene vremena,vlaznost… zadnji put kad je dobio upalu grla prepisani su mu pencilini,primio je 5,i produzeno jos 5,sedmi dan navece dobio je 39.6 tem,i zalio se na bol u desnoj nogi,drugi dan radjena mu je kompletna krvna slika,uz koljena -malo nateceno koljeno-do navece tem.40c,pregled hirurga i opet uradjena krvna slika. nalazi krvi uredu apsolutno uredni iako imajaku temp.malo ga bolilo dok ga je hirurg pregledao sa desne strane, odluka-hitna operacija slepog creva,rezultat upaljeno slepo crevo i duguljasto,noga prestala da boli,upala grla nestala,a klasicne siptome nije ni imao. hirurg-da ovako nije imao djete sa ovim simp.slepog creva

  Odgovori na komentar
 2. marko-berkovic 03.06.2013 u 15:52

  ja uskoro idem na operaciju slepog creva imam jako cesto bolove i vec sam zavrsio u bolnici ali me je bolelo sa leve strane i izgleda da to nije bilo slepo crevo nego samo nisam isao u WC.ali imam i upalu slepog creva.ma da kad ga budem operisao sve ce biti u redu.

  Odgovori na komentar
 3. Dete mi ima 17 god.U Junu mesecu je imao strasne bolove u stomaku ali u predelu zeludca.Uradjeni leukociti u Urgentnom i sedimentacija 17.Dobije infuziju Klometol II amp.+ Ranisan IIamp +Ringer rastvor i sve nekako prodje,medjutim pojavi se oko 5 septembra ponovo ostar bol u zelucu preko noci i u bolnici Dr.Misovic mu urade UZ stomaka i vide da je slepo crevo.Posalju me da odem sa detetom u Urgentni i tamo mu daju iste inf.kao i gore navedene i oni ne vide na UZ UPALU SLEPOGCREVA nego gastritis. malo se to smiri s tim sto su leukociti ovog puta 22,7.Kod kuce dobije temperaturu oko 38,5 i nize.U Tirsovoj kazu da se povukla upala jer su Le.13.Kazu idi kuci pazi na ishranu i ako ti se desi jos jedan napad moras na operaciju.dete i dalje boli po malo donji stomak a oseca i svrab iznutra stomaka.Jel po vama sve ovo kako treba?Pomozite nam ,Molim vas sta da radimo.Pozzz!

  Odgovori na komentar
  • Ovo očigledno NIJE bila akutna upala slepog creva! Jer da jeste, NE bi se ovako povukla bez intervencije.
   Treba Vam jedan dobar abdominalni hirurg da prati dete.

   Odgovori na komentar
  • Bez pregleda, i to tada kad boli, je teško reći o čemu se radi. NE liči na bilo kakav ozbiljan problem, a ako se ovo učesta, ili ako su bolovi voma jaki, ima smisla da se dete pogleda.

   Odgovori na komentar
 4. Meni se bol pojavio u desno donjoj strani stomaka preciznije od pocetka noge.Neki kazu da je prepona.Kada se krecem boli me kada sjednim i lezi ne boli me.Nemam mucnine stomak me ne boli nekad me samo malo zigne ali ja mislim da je sljepo crjevo. STA DA RADIM.

  Odgovori na komentar
  • Ovo zaista liči na problem sa preponskim ligaamentom. Jednostavan pregled će isključiti problem sa “slepim crevom”, pa to lepo obavite kod svog lekara.
   Ovo zaista NE liči na ozbiljan problem, ali bez pregleda nema dijagnoze!

   Odgovori na komentar
 5. Ajde i ja svoje iskustvo da prenesem. Pre petnaestak dana sam operisao slepo crevo. Operacija je bila strasna, kada su me budili iz anestezije imao sam osecaj da sam umro. Bio sam svestan glasova oko sebe ali u isto vremee sam osecao kako gubim dah i svest i onda sam se probudio. Da li se to svima desava? Meni je to bilo traumaticno iskustvo. Pusac jesam, ali i drugi pusaci nisu pricali takvo iskustvo sa te spinalne anestezije. Proslo je petnaestak dana, imam osecaj da me s vremena na vreme malo zaboli tamo gde sam operisao, ne bas ni tamo, ali kao da me pecne. podigao sam danas krevet i uplasio sam se da nemam kilu. Valjda se kila ne dobija ako namestis krevet u sofu nije ni nesto tezak narocito, Uglavnom trbuh mi je malo naduven, pa da vas pitam da li je normalno imati malo naduven stomak, ne previse, nakon operacije? Da li moze da dodje do komplikacija i slicno? Icicu na ultrazvuk i na kraju cu da shvatim da sam se svo vreme brinuo da ne umrem kao i vecina ljudi posle prve operacije u zivotu i to na stomaku 🙂

  Nemam konstantan bol, pecne me sa vremena na vreme uglavnom posle dole navedenog mi se takav bol desava.
  Podigao sam dva puta malo teze ali nista narocito tesko, ne vise od 5 kila mase mozda i 7-8, imao sam malo bolove i vise ne dizem.
  Vozio sam biciklu pa sam imao malo bolove i vise je ne vozim.
  I da, kao da mi je malo naduven trbuh, sta s tim? Jel bi trebalo da sam ok?

  Odgovori na komentar
  • Ovo nije retka priča! Ništa od ovoga ne izgleda kao nešto ozbiljno, ali jedino pregled hirurga koji je obavio intervenciju daje potpun uvidi u postoperativni oporavak.

   Odgovori na komentar
 6. Pozdrav… e sad, zelim da i ja pitam nesto.. 🙂 u donjem desnom delu stomaka na dva tri cm-a od pupka mi je malo cudno jer cini mi se da je malo tvrdje nego sa leve strane … kad pritisnem ne boli me, nego opet kao da mi je nelagodno u sopstvenom stomaku jer je uvek tako kad pocnem razmisljati o slepom crevu .. nemam nikakve mucnine, nemam temp. ne povracam, mada su to simptomi za upalu.. i da , ne trne mi noga :).. pitanje je da li sam hipohondar ili je mozda neka vrsta stomacnog virusa buduci da mi rekose da u poslednjih 10 dana je dosta ljudi zahvatilo… hvala 🙂

  Odgovori na komentar
  • Jedno je sasvim jasno – ovo NIJE akutna upala slepog creva!

   AKo se pojavi proliv – to je nda virusna infekcija, pa na dijetu uz probiotik. Ako proliva nema, ako NEMA povišene temperature i jakih bolova, ovo treba zanemariti!

   Odgovori na komentar
 7. Tripujem se da nije slepo crevo u pitanju a ne upala istog, jer svako prica svoju pricu, jaki bolovi, da trne desna noga i sta vec jos… proliv nemam za sad niti temp.. hvala..

  Odgovori na komentar
 8. Hmm..juce me je boleo stomak svuda, gde god da pipnem. Imao sam i dijareju. Temp nisam imao, a nemam ni sada. Danas nema dijareje, malko je otecen stomak, ali ne boli kao juce. Ne znam da li je mozda slepo crevo ili sam samo istripovao. Kazu mi da neki stomacni virusi vladaju.

  Odgovori na komentar
 9. Imam pitanje, moj sin od 11 godina ima po dijagnozi hirurga “suspektan manji koprolit u lumenu”, slepo crevo nije bilo upaljeno, ultrazvuk stomaka smo radili iz drugih razloga, pa ispalo ovo. Da li ova dijagnoza obavezno dovede do upale slepog creva, da li postoje neke mere da se spreči upala sa ovom dijagnozom? Zabrinuta mama

  Odgovori na komentar
  • Ovo NE mora da znači da će se desiti upala slepog creva!

   Inače se tu ništa ne može uraditi da se apendicitis desi, pa je besmislen strah “unapred”.

   Odgovori na komentar
 10. Zdravo.. Sinoc su mi bolovi poceli u predelu zeluca da bih jutros poceli i bolovi na desnoj strani.. Moslila sam da su mi bolovi od zeluca jer smo to vece jeli tesku hranu.. Nemam temperaturu.. ali sam zato popila ranotidin od 75 mg.. i nakon pola sata sve ispovracala.. sada osecam blago olaksanje ali i dalje imam blage bolove.. Da li mislite da to ima veze sa slepim crevom..?

  Odgovori na komentar
  • Simptomi MOGU odgovarati prvoj fazi apendicitisa, ali to NE MORA ništa da znači!

   Bez pregleda je nemoguce postaviti dijagnozu, pa ako ne bude poboljšanja ili ako se bolovi pojačaju OBAVEZAN je pregled!

   Odgovori na komentar
   • zdravo, imam 20 godina i vec 4 danai imam temparaturu oko 39,5, leukociti su mi 16 a primam terapiju preko infuzija tj geramicin vec treci danm stomak me boli vec drugi dan u cijelom podrucju a najvise oko pupka i imam apsoultno sve simptome, zatvor pa proliv, mucninu i sl ali ne osjecam pretjeran bol u nozi. Sta mislite da moze biti?

    Odgovori na komentar
 11. Zdravo ,moj sin ima 10 godina.Prije 15 dana ga zabolio jako stomak oko pupka,bol je presao na desni dio stomaka.Bolila ga je noga desna nije mogao da hoda.Odvela sam ga doktoru uputili su nas hirurgu,vadili su mu odma nalaze leukociti su bili14,5,ultrazvuk abdomena uredan.Sumnjali su na slijepo crijevo.Dali su mu infuziju nakon druge infuzije bolovi su prestali.Otpusten je kuci cetvrti dan.Ponovo se to isto desilo,opet je ostao u bolnici samo sto je ovaj put i povratio.Leukociti su bili ovaj put 22,nakon dvije infuzije bolovi su ponovo nestali i leukociti su pali na 5,4.Dijete je jos u bolnici na pretragama.Rekli su mi da na ultrazvuku se vidi da je slijepo crijevo i manje nego sto treba da bude.Dali se ovdje radi o upali slijepog crijeva ili je nesto drugo.Inace se dijete nikad nije zalilo na bolove stomaka do ovo zadnje vrijeme.Bojim se ako se ovo nastavi ovako,a ipak bude slijepo crijevo da nepukne.

  Odgovori na komentar
  • Ako je lekar uspeo da vidi slepo crevo i da ono NIJE uvećano – nema opasnosti da ono sada perforira (pukne).

   Ipak, dete mora da se prati, a uzrok ovih bolova ce se otkriti tek posle praćenja deteta i ponavljanih anliza.

   Odgovori na komentar
 12. Postovani,

  Obracam vam se povodom pomoci koja mi je potrebna da mi objasnite neke stvari koje se ticu bolesti slijepog crijeva. Imao sam prije nekoliko mjeseci bolove u desnom doljnjem dijelu trbuha ali to su bolovi po par sekundi i stanu pa tako opet nakon nekog vremena pocne,i cak mi se dogadjalo da stezanje od gardarobe mi smeta medjutim nakon vadjenja nalaza i pregleda na ultrazvuk sve je u redu medjutim ista stvar mi se desila prije neki dan nalazai i ultra zvuk sve u redu ali bolova ima i imao sam proliv i ponekad bol cjelog stomaka a tem nisam imao dje sam primio par infuzija ali sve isto pa vas molim da me uputite sta da radim dali je u pitanju slijepo crijevo?

  Unaprijed hvala. Poz!

  Odgovori na komentar
  • Ovi bolovi zaista NE ukazuju na upalu slepog creva, što je potvrdio i ponavljani ultrazvučni pregled.

   Ako se bolovi nastave najbolje je da se uzme uput za gastroenterolaga pa da se proceni šta dalje da se radi.

   Odgovori na komentar
 13. Postovani, stomak me je zaboleo u donjem desnom delu, isti dan sam otisao kod doktora koji me je uputio na hirurga i on mi je rekao da ne vidi da je slepo crevo. Drugog dana posle pojave bola sam izvadio krv, leukociti su bili 12,7 a CRP 37,79. Cetvrtog dana sam radio ultrazvuk na kom se vidi da postoji zadebljanje zida od 3,5mm. Hirurg me je posle toga pregledao, bolovi su mi manji bili nego prvog i drugog dana, bio je u dilemi sta raditi. Izvadio sam krv istog dana, leukociti su bili 11 a CRP 14,4. Poslat sam kod sledeceg hirurga u bolnicu Zemun (u medjuvremenu su me pregledala 3 hirurga i nisu bili sigurni da li je za operaciju), on mi je rekao posle pregleda analiza i trbuha da mi je upala u fazi smirivanja, da mogu da idem kuci i da mirujem, proci ce. Isto mi je rekao da sam dosao par dana ranije, SIGURNO bi me operisao po onome sto vidi iz nalaza. Moje pitanje glasi, da li je moguce da slepo crevo samo od sebe prestane sa upalom i dal li postoji sansa da cu u buducnosti imati problema sa tim ukoliko ga sada ne operisem? Unapred zahvalan

  Odgovori na komentar
  • To je zaista NEMOGUĆE proceniti bez kontrolnih ultrazvučnih pregleda!

   Ako se debljina zida slepog creva smanjuje kako se popravlja stanje – sasvim je moguće da se organizam sam izborio sa upalom.

   Odgovori na komentar
   • Hteo bih da pitam prvi bol je nastao duz celog stomaka malo iznad besike al ta bol je trajala nekoliko sec posle oko mesec dana bol se pomerila na desnu stranupocelo je jako da.me boli pa sam popio brufen imao sam osecaj kao da sam trudan:) brzo sam disao stomak mi je bio jako naduven nisam smeo nigde da pipnem jedva sam disao bolovi su se malo smirili ali i dalje osecam neprijatno nadimanje desno od stomaka imam osecaj kao da ce nesto da pukne svaki cas bela krvna zrnca (?leukociti valjda?) 12,9

    Odgovori na komentar
 14. Danas me manje boli.
  osetila sam bolove najvise dok hodam, mokrim I obavljam nuzdu.
  Imam cestu potrebu za nuzdom nego inace.
  Hvala Vam na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 15. Postovani vec dva dana me povremeno boli zeludac, od sinoc sam imao blagu temperaturu, a od juce proliv. I danas imam proliv a poceo sam danas i da osecam bol u desnom donjem delu stomaka koji je povremen. Sta mi vi savetujete? Nisam imao mucninu niti sam povracao u proteklom periodu.

  Odgovori na komentar
  • Ovo sve liči na virusnu infekciju želuca i creva. Dijeta (lagana hrana) i probiotik su sve što za sada treba da se preduzima.

   Jaki – neizdrživi bolovi u trbuhu bi bili razlog za pregled.

   Odgovori na komentar
 16. ’99 Sam imala operaciju kada sam imala samo godinu ipo dana, slepo crevo mi je puklo , operacija je trajala oko 15 sati, jer tadasnji lekari su moje roditelje 3,4 dana vukli i odbacivali po raznim lekarima s objasnjenjem da im je dede samo prehladjeno, i davali lekove za kasalj i smanjenje temperature, sve dok posle ta 4 dana otkako je puklo jedan lekar kod koga su ih poslali jer su moji bili previse uporni nije ustanovio da je u pitanju slepo crevo i zakazao hitnu operaciju i jedno vreme mi se borili za zivot, koliko se secam cini mi se da su moji spominjali i neku infekciju zbog koja se desila zbog neopreznosti lekara. Nakon toga, eserihija do 10te godine, ostecen vid kako kazu lekari zbog previsoke temperature( oko 39 sa nesto) 6 meseci stroge dijete, ogroman oziljak koji se i dan danas vidi i odvratan je , kao udubljenje neko mi stoji preko polovine stomaka tu ispod posto imam stomacic i ponekad se desi da zaboli oziljak. Mogu reci da mi je samo drago sto sam bila tako mala i ne secam se ni tih bolova ni operacije ni nicega, imam zelju samo da nestane taj oziljak.

  Odgovori na komentar
 17. Već dva dana imam nelagodu u desnom delu stomaka ,ali ne osećam toliko jak bol,već samo nelagodu,osećam mali bol tek kada pritisnem taj deo stomaka.

  Odgovori na komentar
    • I jas sam imala upala slepog creva kad sam imala4i pol god i jedva sam prezivela jer tadasni dr nije hteo da me operise na vreme nista nije ukazivao na to da je ispucanog slepo crevo 5dana sam cekala da me operise i kad je dosao vec pet do dvanaeset viknuo je dr hajde saberete se imamo hitan slucaj imamo hitna operacija i posle toga mozda 15god nisam mogla da ostanem trudna na hsg je pokazao da desna strana nije proodna i ajde morala sam na jos jedna operacija koja nije potpuno zavrsena radi pad na krvnog pritiska i sad me ceka jos jedna

     Odgovori na komentar
 18. Imam 20 god, operisala sam slepo crevo pre dva meseca, al mi se sad cesto pojavljuju bolovi pri dnu stomaka i nalazila sam krv iz anusa. Obratila sam se lekaru, pregledao mi je vanjske hemoroide i nemam ih, i tu se je zavrsio ptegled. Dobila sam da pijem Orvagil tablete i cepice od kantariona. Posle toga sam ptimjetila da mi je bas tamna stolica ( tamno smedja ). Ne znam sta da radim?

  Odgovori na komentar
 19. Postovani,jos prije dva mjeseca sam odjednom dobio mucninu i imao jedno obimno povracanje i jednu dijareju.nakon toga sam osjecao blagi pritisak i gornjem pojasu abdomena sa desne strane,a bol se ponekad spustala i odnji desni dio abdomena. U pocetku sam vadio sve nalaze,i jedino je bio bilirubin povisen,i na UZ su rekli da imam presavijenu zuc i da je ona reagovala. Nakon sto mi se taj pritisak u gornjem pojasu abdomena povukao skroz,ostao je samo bol u donjem desnom abdomenu. Bol nije konstatan,vec u vidu ziganja.javlja se kod dugog sjedenja,fizicke aktivnosti…bio sam uporan i isao kod vise doktora,i jedan me je poslao da uradim irigografiju…nalaz irigografije kaze da je uredan osim “post upalno izmjenjenog apendiksa”…dakle taj bol u vidu ziganja traje vec dva mjeseca,stolica mi je normalna,redovna…nemam nekih drugih tegoba…da li je moguce da se radi o hronicnoj upali?i sta bih trebao uraditi? Unaprijed hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 20. Pre 23 dana su mi se javili jaki bolovi u donjem delu stomaka,nakon nedelju dana sam otisla kod lekara.Stolica je bila promenljiva,proliv pa 3-4 dana zatvor,povracanje samo prvi dan.Bolovi se smanjuju i pojacavaju,ali traju non stop.Najjace me boli me kada se smejem,kasljem ,posle jela i u vecernjim casovima.Pregledalo me je dva hirurga,jedan kaze da je mozda slepo crevo,drugi kaze da nema sanse.2 puta radjene analize krvi,u oba slucaja dobri,CRP:0,6.Mokraca sa dosta bakterija.Soli nedovoljno.Na pregledu kod ginekologa,sve u redu.Kod urologa isto,samo zbog tih bakterija dobijeni lekovi.Na ultrazvuku se ne vidi slepo crevo.Mene bolovi ne prestaju,sta da radim?

  Odgovori na komentar
 21. Poštovani hteo sam Vas upitati naime ja imam temperaturu laganu vec nekoliko meseci do 37.2 najvise sto dodje,uradili smo kompletnu krvnu sliku naime CRP mi je 0.02 a sedimentacija 20 sada kako vi objasnjavate ovaj slucaj? Nemam nikakvih bolova u stomaku,sem što me jako brine ta temperatura cesta.Infektivno je sve uredu sem što čekam rezultate anti tela na štitastu zlezdu…
  Sve je uredu kazem krvna slika je super,brine me iskreno ta sedimentacija kako je moguce a CRP tako nizak ??Imate li vi objašnjena?Unapred zahvalan.

  Odgovori na komentar
  • Zaista je nemoguće napraviti preciznu procenu bez pregleda i praćenja stanja i svih nalaza.

   Ono što je dobro je da su svi nalazi dobri, a ako i nalazi pomenutih antitela budu dobri – savet je da prestanete da merite temperaturu!

   Odgovori na komentar
 22. Dobro jutro, hvala Vam na godinama vašeg rada !

  Pitanje:
  Sinu ( 17 ) su pre 5 dana operisali slepo crevo pod upalom gde je operacija protekla kako treba te potom je ostao u bolnici na njezi i infuziji jos 4 dana. Danas je pušten ali slavlje nije proteklo dugo jer je vec kod kuce osecao bolove u stomaku ( desna strana ) u obliku grceva i imao vec povisenu temperaturu.
  Doktori iz krvnih nalaza mi govore da mu je povišen CPR koji je na 78 te da ima temperaturu od 38-9.
  Šta da radim, koji su predlozi? O kakvom virusu se radi?

  Sa poštovanjem Mirnel

  Odgovori na komentar
 23. Poštovani,
  Imam bolove u celom stomaku, i boli me desna strana na pritisak. Imam i dijareju i malo povisenu temperaturu. Da li je u pitanju samo stomacni virus ?

  Odgovori na komentar
 24. Postovani, prosle godine u ovo doba se iznenada javio prvo slab bol u desnom donjem delu stomaka do jutra se bol znatno pojacao. Nakon posete lekaru utvrdili su da je upala slepog creva ali zbog mojih traumaticnih iskustava sa doktorima ostavili su malo da proprate, do sledeceg dana upala se smirila vec treci dan nisam osecao bolove, jedino ukoliko bih potegao neki tezi predmet. Sad s vremena na vreme ukoliko duze lezim kao da osjetim bol ali cim se pokrenem on polako prestaje. Da li sam mozda ipak trebao vec tada obaviti operaciju?

  Odgovori na komentar
 25. Operisao sam slepo crevo 2010 godine, kada sam imao 9 godina. Operacija je obavljena u Nisu, ali se samo zapaljenje desilo u Grckoj. Ja sam bio paralizovan od struka nanize (od bolova), doktori su jedva uspeli da shvate sta je. Nije me bolela samo desna strana, boleo me je ceo stomak. Da li je to normalno prilikom zapaljenja slepog creva? (do duse, operacija je bila izuzetno dobra odluka i ja i moji roditelji smo doneli odluku bez razmisljanja, sve je dobro proslo, evo, sesta godina od kako sam se operisao, jos sam ziv :D)

  Odgovori na komentar
 26. Postovani,
  Vec 10-ak dana me probada u donjem desnom delu stomaka..Desavalo mi se i ranije ponekad posle velike nuzde ili tereta da bocne po nekoliko puta ali brzo prodje.Sada traje 10 dana ali ne bih to nazvao konstantnim bolom vec nekoliko puta dnevno al osecam teret u tom delu stomaka..nemam vidljivu kilu, ne boli me na pritisak rukom, nemam ni jedan drugi propratni simptom..ono sto me plasi je dal moze pocetak upale izgledati ovako..sve sam u iscekivanju da ne zaboli jace i da ne pukne slepo crevo? Za sada sam samo dao urin i ti nalazi su skroz ok.
  Hvala
  Pozdrav

  Odgovori na komentar
 27. 24.10.2016.godine sam operisala apendik,sedmog dana su mi skinuli konce,ali mene i dalj neso boli u stomaku na desnoj strani,po nekad imam osecaj kao da me nisu ni operisali,tako isto mi se desava da me boli i na levoj strani,nzm sta je to,pa vas molim da mi odgovorite..Sta smem da jedem?Doktor mi kaze da ne smem da jedem slatko i grickalice,moja drugarica je isto to operisala,ali njoj je puklo slepo crevo,ona je operisana nekoliko dana samo pre mene,sme da jede slatko,voce,grickalice,ali ja nee,Zasto ja ne smem,a ona smee??Hvala unapred 🙂

  Odgovori na komentar
  • Nemoguće je proceniti uzrok bola bez pregleda, ali se po opisu NE čini da.postoji neko ozbiljan problem.

   Slatko i grickalice treba jesti ŠTO REĐE, bez obzira na operaciju!

   Odgovori na komentar
 28. Moja majka je imala bolove pre tri meseca u zeludcu. Pila je buskopan, controlok i ostale tablete, bol nije prolazio. Zatim je otisla kod doktora. Dali su joj inekciju. Ali bol se nastavio. Sada se sirio svuda. I na desnu stranu i na levu. Odveli smo je u bolnicu kod hirurga. Ostavili su je tu noc da joj obave sve analize. Leukociti su joj bili 11. U mokraci je imala neki kamencic, ostali nalazi uredni. Radili su joj ultrazvuk, jer su posumnjali na slepo crevo, medjutim sve je u redu bilo. Temperaturu nije imala. Kao ni dijareju a ni povracanje. Noga joj se nije kocila. I kada su joj ukljucili infuziju, bolovi su prestali. Otpustena je iz bolnice i rekli su joj da je to gastritis ipak bio. A ona inace ima utvrdjen jak gastritis. Medjutim, pre neki dan su joj se opet bolovi javili u predelu zeludca, i sada se bol sirio ka ramenu. Infuziju je primila u kojoj su ukljuceni bili buskopan i neki vitamini i bol je prestao. Da li je to slepo crevo u pitanju ili gastritis ipak? I sta vi predlazete da uradimo?

  Odgovori na komentar
 29. Jelena Martinov 29.11.2016 u 11:35

  Dobar dan!
  Moja majka ima 81 god.i tesko se krece zbog bolova u kolenima i osteopoze koju ima godinama.Ima slabo srce i pije lekove,ali sada joj se pojavio bol sa desne strane stomaka u predelu prepona pa sam pogledala(koliko sam mogla) da nije kila-bruh, ali naista nisam napipala,mada je punija i ima dosta sala,pa sumnjam na slepo crevo da nije u upali,Nece da ide kod lekara (druga cerka-moja sestra, joj je umrla pre 6 godina pa ona nece da se leci ) pa sta Vi predlazete da joj dam od lekova – da li bi pomogli antibiotici i koji, jer joj je slabo srce i ne verujem da bi je operisali ako je problem sa slepim crevom!?Nismo u gradu pa je problem i doci do bolnice sa njom!
  Srdacan pozdrav!

  Odgovori na komentar
  • Napamet davati antibiotike nije dobra zamisao. Bilo bi dobro uraditi krvnu sliku i.pregled mokraće – to bi mnogo pomoglo u proceni.

   Svakako, ako se bolovi budi pojačavali – mora se organizvati pregled.

   Odgovori na komentar
 30. Postovani,
  Pre par meseci mi se javio bol na desnoj strani stomaka,tacnije odmah ispod rebarnog luka.Bol traje par sekundi,kao da me nesto bode.Krvna slika odlicna,mokraca takodje,Se-5,Crp-2,na UZ abdomena sve u najboljem redu,sem ciste na desnom bubregu,za koju mi je receno da je bezopasna.Stolica normalna,temperaturu nisam imala,niti povracanje.Bolovi se navljaju povremeno,ne bude ih neko vreme pa se opet nave.Kome da se obratim?

  Odgovori na komentar
 31. Poštovani, već tri dana imam bolove u desnom donjem dijelu stomaka koji se juče prenio i na lijevi. Osjećam neki tup bol i u djelu nižem od toga čak i na preponama povremeno. Nemam ni proliv, ni temperaturu, ni zatvor, ali ni mučninu i povraćanje. Može li ovo ukazivati na upalu slijepog crijeva? Hvala.

  Odgovori na komentar
 32. Radulov Sanja 22.02.2017 u 10:29

  Moje dete je pre par godina tacnije sa 4,5imao napad slepog creva,lezali u bolnici nedelju dana ,primali infuzije i pusteni kuci sa odgovorom da je jos uvek mali za operaciju,sad mu se pojavljuju ponovo bolovi u desnoj nozi vec nekoliko dana i ima proliv i bolovi sa desne strane stomaka,ali ne tako jaki bez temperature i povracanja,pa ne znam dali je moguce da se bolest vraca,sad ima 9god.

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.