Zablude o brisu grla

Svakom detetu treba uraditi bris grla čim se malo zacrveni, pa i kada nema povišenu temperaturu. Bris treba uraditi onda kada za to ima potrebe, a ovo definitivno NIJE ta situacija.

bris grla

Ako je dete dobro raspoloženo, lepo jede i nema povišenu temperaturu – nema potrebe da se radi bris grla! Blago crveno grlo je kod dece veoma čest problemčić, jer se veliki broj virusa lako «uvali» u njega i «napravi» blago zapaljenje. E, virusi se ne otkrivaju u rutinskim brisevima, već bakterije.

Bakterije koje «traže» terapiju, uvek izazivaju značajne tegobe kod dece: povišenu temperaturu, gušobolju, loše stanje deteta i drastičan pad apetita. To su prave indikacije za bris grla!

 • Bris je neophodan uvek kada se dete požali na bol u grlu.

Nije baš tako!

Kao i kod blagog crvenila grla, ni bol u grlu – sam za sebe, nije razlog za bris. Prolazna gušobolja bez pratećih (važnih) tegoba (povišene temperature pre svega), česta je kod dece, a prolazi posle par dana, jer su opet virusi glavni krivci.

Naravno da svaka gušobolja praćena visokom temperaturom JESTE razlog za pregled, ali i za bris grla. I tada je moguće da je u pitanju virusna infekcija, ali to mora da se proveri brisom grla, jer je moguće da se radi o početku gnojne angine.

 • Bris nosa uvek treba da se radi uz bris grla, to mora zajedno..

Ne mora i ne treba da «ide zajedno»!

Bris nosa se zaista retko radi, a razlog je jednostavan – ogromna većina bakterija, i kada se nađe u nosu, NE zahteva terapiju!

Zato se bris nosa uglavnom radi iz takozvanih epidemioloških razloga: kod osoblja koje radi sa novorođenim bebama, ili transplantiranih pacijenata, ili kod onih koji učestvuju u pripremi obroka za decu.

Pin It


Komentari

  • To liči na stomačni virus. Ako beba počne slabije da jede, a prolivi se učestaju, ili ukoliko temperatura bude visoka (preko 38.5) potreban je pregled.

   Odgovori na komentar
 1. Danas sam primetila da moja trogodisnja cerkica u duboko u nosnoj suplini postoji nesto bjelicastvo a nije sektrt. Jer sam pokusa sa aspiratorom da to uklonim.

  Odgovori na komentar
 2. Povremeno tako kada se zakasljam ili ne izbacim iz grla neka sitna jajasca (cini mi se ) koja su sastavljena i u obliku su malog kruga ali uzasno smrdi. Ne znam sta je . Da li mozete da mi kazete vase strucno misljenje ? Uzgred imam 16 godina.

  Odgovori na komentar
 3. Moja devojcica od dve i po godine je 31. dobila temperaturu , 38, 8 i bele tacke po krajnicima .Dr je bez brisa grla konstataovala gnojnu anginu i dala Ospamox 5 dana , na 12 sati po 5ml.Temperatura je spala odmah , zavrsila je u nedelju sa antibiotikom , medjutim vidim da ima i dalje gnoja po krajnicima .Inače je sve vreme odlicnog raspolozenja i super jede.Zanima me da li bih sutra mogla da joj izvadim bris grla , obzirom da jedan dan nije pod antibiotikom.

  Odgovori na komentar
 4. Od koliko dete moze da vadi briz grla.moja curica ima 1.5 mjeseci i od 6 mjeseca svakih mjesec dana joj je crveno grlo nas doktor nam je rekao da nemogu djeca da vade briz grla do 3 god.molim za odg

  Odgovori na komentar
 5. Nije nam nista rekao za kandidu vec da su virusno al kada nam da antibiotik posle mjesec opet s3 pojavi crvenilo u grlu i temperatura …i tako vec od njenog 6 mjeseca

  Odgovori na komentar
 6. Imam blizance koji imaju milimetarski medijalni rascep mekog nepca stari su 14 meseci ovih dana su trebali da idu na operaciju nepca, ali nikako da imaju dobre nalaze brisa nosa i grla, taman se rešimo jedne bakterije ono se pojavi neka druga a hirurg nam je rekla da nema operacije dok sve ne bude savršeno, dok naš pedijatar tvrdi da se sve bakterije koje im se javljaju u nosiću ne mogu lečiti i izlečiti antibioticima i da nisu uopšte opasne već da su redovni stanovnici nosne duplje i guše odnosno da se u njihovom slučaju i javljaju zbog rascepa, šta raditi u ovom slučaju, pošto se i deca i ja mučimo oni ne mogu da krenu u vrtić jer upravo zbog navedenog problema jedu samo fine kašice ne smeju komadiće dok se sve ne sanira operacijom zbog velike opasnosti od gušenja.

  Odgovori na komentar
  • Vaš pedijatar je APOSLUTNO u pravu!

   Da se proba terapija LOKALNIM antibiotskim rastvorima ili mašću za nos – da Vaš pedijatar to prepiše, ali SAMO zbog provremenog “nestanka” bakterija u brisu, pa da se obavi operacija.

   Odgovori na komentar
 7. Imam kćerkicu od godinu i pol, trebali smo vaditi bris nosa i grla za ljekarsko uvjerenje za vrtić., međutim ona se prehladila,ima malo zapaljeno grlo, bila na inhalacijama i još ima terapiju od sedam dana da pije amoksicilin. Zanima me da li moram čekati da prođe sva terapija prije vađenje brisa da bi nalazi bili uredni. Ona je sada dobro. Terapiju ima do utorka, a meni ljekarsko uvjerenje treba do petka.. S obzirom da se nalaz brisa čeka par dana, ja bih uzorak trebala predati u ponedeljak da bih do petka sve stigla uraditi.

  Odgovori na komentar
 8. Moje dete ima operaciju krajnika za 6 dana ali je pod hemicinom zbog streptokoka iupale krajnika. Dali mozemo uraditi bris grla i nosa dans sobzirom da je treci dan kako pije hemomicinirup

  Odgovori na komentar
 9. Imam 34 godine, od pre godinu dana mi se pojavio suvi kasalj. Narocito kasljem uvece, kao da mi stoji nesto u grlu i pokusavam da izbacim ali bezuspesno. Radila sam bris grla i nasli su mi stafilokoku, ali posto sam bila pri kraju trudnoce nisam primala nikakvu terapiju. Porodila sam se u maju i nakon toga sam radila ponovo bris grla ali rezultat pokazuje da nemam bakteriju. Kako je sada to moguce da je imam pa nemam. Nista mi nije jasno i ne znam sta da radim. I dalje imam suvi iritirajuci kasalj , i stvarno ne znam sta dalje da radim. Da li ponovo bris grla, ili mozda alergo test ? Mozete li me nekako posavetovati ?

  Odgovori na komentar
 10. Dijana Geca 21.10.2016 u 13:05

  Pozdrav! Moje drugo dete od 2 meseca ima eserihiju u brisu grla. Bio je na antibioticima, cefaleksin sirup 5 dana tei put na dan po 1.5ml posle pinovljenog brisa opet je prisutna ali u manjem broju. Pedijatar nam je dao genomičkim sirup, 1×1.ml pola sata pre jela na prazan stomak. Bris treba ponoviti posle 1.novembra. Beba je vesela, raspolozena i lepo napreduje jedini problem je vec đuze vremena za epljen nos i krkljanje sto je bila indikacija za bris a u nosu nema ništa. Izvlacim redovno fizionerom hipertonicni rastvor i usni aspirator. Kapi za nos marisol 3x dnevno. Koliko je opasna ta bakterija ukoliko bude i dalje prisutna i to krkljanje iako sekreta ima sve manje i bele je boje ?!

  Odgovori na komentar
 11. Postovanje,koliko sme da bude “star” bris grla i nosa kako bi bili validni za operaciju krajnika? Koliko vremena mora da prodje od zadnjeg dana kada je popijen antibiotik do vadjenja gore pomenutog brisa?

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.