Vrtoglavica kod dece

Otkud vrtoglavica kod dece?

Ima raznih tipova (podvrsta) vrtoglavice, a ova je jedna od najčešćih, ali i najbezazlenijih. Vrtoglavica obično nastaje kao rezultat smanjenog dotoka krvi u mozak, ali može da bude uzrokovana i poremećajem centra za ravnotežu, koji se nalazi duboko u unutrašnjem uhu.

Vrtoglavica može da se javi i kada dete ima visoku temperaturu, ali i u nekim drugim, ređim stanjima.

Ovog puta ćemo pričati o već pomenutoj, ujedno i najčešćoj varijanti vrtoglavice.

 • Zašto se zavrti u glavi od naglog ustajanja iz kreveta?

To je lako razumeti!

Kada dete leži, dosta krvi stiže u glavu, a tako i u mozak – jer se on nalazi «u liniji» sa srcem, koje pumpa krv. Ako se naglo ustane iz kreveta, dolazi do «slivanja» krvi iz gornjih delova tela (pa i glave) u donje «partije», tako da mozak privremeno ostaje bez dovoljne količine krvi. Sa manjkom krvi ide i nedostatak kiseonika, bez koga mozak ne može da radi. Zato se on brani, i to vrtoglavicom – koja nas tera da se vratimo u «horizontalu» i tako popravimo dotok krvi i kiseonika. E, to se baš tebi dešava.

 • A zašto se ne dešava mom starijem bratu?

Ili brat neće da prizna, ili ima malo «jači» kardiovaskularni sistem (to je jedno ime za srce i sve krvne sudove).

Ova vrtoglavica se češće javlja kod devojčica, ali i kod one dece koja imaju niži krvni pritisak. Ako, na primer, tvoja mama ima niži pritisak, postoji realna mogućnost da takav slučaj bude i sa tobom! Zato, neka ti neko izmeri pritisak. Skoro sigurno će biti niži – videćeš.

 • Leti mi se ovo mnogo češće dešava. Zašto?

Zato što je leti toplo, a često i veoma vruće!

Kada je toplo, naši krvni sudovi se šire (baš kao i skoro sve ostalo). A kada se oni šire, dolazi do pada krvnog pritiska. To dodatno smanjuje dotok krvi i kiseonika u mozak, što dovodi do vrtoglavice. Slično se dešava i kada si bolesna i imaš visoku temperaturu.

 • Može li ovo da mi ozbiljno naškodi?

Ne može, ako se izuzme pad pored kreveta i nezgodan udarac glavom – što se, ipak, retko dešava!

 • Pa, kako da se rešim ovog problema?

Prvo, ujutru nemoj da skačeš iz kreveta! Sedi malo u krevetu, protegni se, pa polako ustani (što bi rekla naša braća iz Crne Gore: «Valja se malo odmorit’ od spavanja»).

Potom obavi ono što mora da se obavi u kupatilu, pa odmah za sto, na doručak! Doručak je najvažniji obrok – to sigurno znaš, a za tebe je posebno važan.

Tokom dana, treba redovno da uzimaš dosta tečnosti, ali bi bilo dobro i da se baviš nekom sportskom aktivnošću. Tako ćeš rešiti ovaj, ne tako opasan, ali ponekad neprijatan problem.

Pin It


Komentari

 1. Pozdrav, imam 17 godina i u zadnje vrijeme mi se zna dogoditi da mi se zavrti u glavi. Nije tipična vrtoglavica nego kad mi dođe taj čudan osjećaj nemogu ostati usredotočen u neki predmet nego mi sve nekako bježi. Inače aktivno igram nogomet. Što da radim dali da se zabrinem ili?

  Odgovori na komentar
 2. Pozdrav,moje dete ima 7 god i zali se na glavobolju i vrtoglavicu tj kad gleda u nesto ono mu se pomera tj taj predmet. Molim vas za vas odg,jako sam zabrinuta sta to moze biti… Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. Imam dete 2,5god.pre dva tri meseca desila mu se iznenadna vrtoglavica,glava mu je bila crvena i mokra kao da je kvasio glavu nije dugo trajalo oko 3 minute.tad je se igrao sa igrackama i trco pa sam pomislila da nije od vitlanja.Medjutim danas mu se ponovo desilo isto iz cista mira dok je sedeo i igrao se pozalio se da ga boli i glava u tom momentu pa sam se malo zabrinula .da li to moze biti opasno neznam sta da radim.

  Odgovori na komentar
 4. Imam 14 godina i od juce mi se vrti u glavi na 2,3 sekunde kada sedim na stolici , i kada lezim, ali to je samo u odredjenom polozaju glave, i da, jeo sam belog luka juce, mozda mi je pao pritisak, nemam vrtoglavicu kada stojim. Da li je opasno? Pozdrav

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 4<1234

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.