Vrtoglavica kod dece

Otkud vrtoglavica kod dece?

Ima raznih tipova (podvrsta) vrtoglavice, a ova je jedna od najčešćih, ali i najbezazlenijih. Vrtoglavica obično nastaje kao rezultat smanjenog dotoka krvi u mozak, ali može da bude uzrokovana i poremećajem centra za ravnotežu, koji se nalazi duboko u unutrašnjem uhu.

Vrtoglavica može da se javi i kada dete ima visoku temperaturu, ali i u nekim drugim, ređim stanjima.

Ovog puta ćemo pričati o već pomenutoj, ujedno i najčešćoj varijanti vrtoglavice.

  • Zašto se zavrti u glavi od naglog ustajanja iz kreveta?

To je lako razumeti!

Kada dete leži, dosta krvi stiže u glavu, a tako i u mozak – jer se on nalazi «u liniji» sa srcem, koje pumpa krv. Ako se naglo ustane iz kreveta, dolazi do «slivanja» krvi iz gornjih delova tela (pa i glave) u donje «partije», tako da mozak privremeno ostaje bez dovoljne količine krvi. Sa manjkom krvi ide i nedostatak kiseonika, bez koga mozak ne može da radi. Zato se on brani, i to vrtoglavicom – koja nas tera da se vratimo u «horizontalu» i tako popravimo dotok krvi i kiseonika. E, to se baš tebi dešava.

  • A zašto se ne dešava mom starijem bratu?

Ili brat neće da prizna, ili ima malo «jači» kardiovaskularni sistem (to je jedno ime za srce i sve krvne sudove).

Ova vrtoglavica se češće javlja kod devojčica, ali i kod one dece koja imaju niži krvni pritisak. Ako, na primer, tvoja mama ima niži pritisak, postoji realna mogućnost da takav slučaj bude i sa tobom! Zato, neka ti neko izmeri pritisak. Skoro sigurno će biti niži – videćeš.

  • Leti mi se ovo mnogo češće dešava. Zašto?

Zato što je leti toplo, a često i veoma vruće!

Kada je toplo, naši krvni sudovi se šire (baš kao i skoro sve ostalo). A kada se oni šire, dolazi do pada krvnog pritiska. To dodatno smanjuje dotok krvi i kiseonika u mozak, što dovodi do vrtoglavice. Slično se dešava i kada si bolesna i imaš visoku temperaturu.

  • Može li ovo da mi ozbiljno naškodi?

Ne može, ako se izuzme pad pored kreveta i nezgodan udarac glavom – što se, ipak, retko dešava!

  • Pa, kako da se rešim ovog problema?

Prvo, ujutru nemoj da skačeš iz kreveta! Sedi malo u krevetu, protegni se, pa polako ustani (što bi rekla naša braća iz Crne Gore: «Valja se malo odmorit’ od spavanja»).

Potom obavi ono što mora da se obavi u kupatilu, pa odmah za sto, na doručak! Doručak je najvažniji obrok – to sigurno znaš, a za tebe je posebno važan.

Tokom dana, treba redovno da uzimaš dosta tečnosti, ali bi bilo dobro i da se baviš nekom sportskom aktivnošću. Tako ćeš rešiti ovaj, ne tako opasan, ali ponekad neprijatan problem.

Pin It


Komentari

  1. Postovani doktori;i mene kao mamu zanimaju razlozi vrtoglavice kod djece i molim vas da mi odgovorite…
    Djecak uskoro puni 9 godina,vrtoglavice su pocele vec od 2016 god.radjen mmr mozga tad se ispostavilo jaka upala svih sinusa kao i treci krajnik…ali kao sto napisah to je bilo 2016 god.mmr radjen u oktombru mjesecy…od tad svakih mjesec dva je bio na terapiji antibioticima svu 2017 god.kao roditelji smo radili na podizanju imuniteta a od tad djecak je bio sve manje bolestan ali periodicno se vrtoglavica vracala uvjek pracena glavoboljom…naocare su mu ukinute od strane oftamologa i vec 10 mjeseci ih ne nosi…krvna slika je ok kao i urin.posjetili smo prije 5 dana orl specijalisty ali ni on ne zna zasto se javlja glavobolja .jedino je posumljao na pritisak koji kako je rekao i djeca mogu imati…i savjetovao posjet oftamologu……dragi doktori s obzirom da te vrtoglavice periodicno se javljaju pracenje glavoboljom sta mi savjetujete…kojem specijalisti se trebam javiti da li je to neuropedijatar ili netko drugi…Bas Vas molim za misljenje i savjet..unaprijed hvala…

    Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.