Vodena kila

Prvi «set» pitanja je posvećen jednom veoma čestom problemu, koji je izvor brojnih briga, ali i zabluda.
Na pitanja je odgovorio dr Miroslav Đorđević, specijalista dečje hirurgije – urolog

 • Zašto nastaje vodena kila kod dece? Šta je uzrok?

Vodena kila («popularno») ili hidrokela (hidrocela) predstavlja kolekciju tečnosti koja se iz trbušne duplje spušta preko produžetka trbušne maramice u omotače testisa. Predstavlja urođeni nedostatak, u stvari posledicu nezatvaranja kanala, odnosno produžetka trbušne maramice, kroz koji tečnost cirkuliše iz trbuha ka testisu/testisima i obrnuto. Ovaj kanal se zatvara spontano u normalnim uslovima trudnoće.

 • Da li je tačno da od toga češće boluju dečaci?

To je bolest dečaka. Postoji slično stanje kod devojčica, koje se naziva Nuckovom cistom, ali je dosta retko.

 • Zašto se operacija preduzima što kasnije? Šta se čeka?

Lečenje nije hitno i obično se čeka prve tri godina života, jer je u tom periodu moguće spontano zatvaranje kanala. Ukoliko se to ne desi, preostaje hirurško lečenje. U retkim slučajevima, lečenje može da se preduzme i u ranijem periodu, ako je količina tečnosti tolika da deformiše skrotalne kesice (u kojima su testisi).

 • Da li može nešto da se iskomplikuje ako se ništa ne preduzima?

Potrebno je da se adekvatno utvrdi dijagnoza i dete prati svakih šest meseci, kako bi se isključile neke druge promene ingvinalnog kanala, koje mogu da budu udružene sa vodenom kilom. Uvek treba utvrditi položaj testisa, a ako je to onemogućeno – potrebno je da se dete uputi na ehosonografski pregled.

 • Da li kila može da se uklješti?

Uklještenje je stanje kada se neki od delova creva nađe u kilnoj kesi pa, zbog nemogućnosti da se vrati u trbuh, zaostaje u ingvinalnom kanalu, predstavljajući akutno stanje. Kod vodene kile, uklještenje nije moguće. Ponekad se veća količina tečnosti zadrži na nivou ingvinalnog kanala, što može da izgleda kao uklještenje, ali se to pregledom isključuje.

 • Da li postoji neki «lek», a da to nije hirurški zahvat?

Lečenje je, ako se postavi indikacija, isključivo operativno.

 • Koliko traje sam operativni čin?

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje između 20 i 30 minuta. Inače, radi se o jednodnevnoj hirurgiji, kada dete napušta bolnicu istog dana, nekoliko sati nakon zahvata.

 • Šta se, konkretno, postiže operacijom?

Odstranjuje se postojeći kanal, kroz koji cirkuliše tečnost, čime se postiže stanje kao prilikom normalnog razvoja ploda u trudnoći.

 • Da li vodena kila može da se «vrati»?

Ponekad se može desiti da, nakon operacije, zaostane određena količina tečnosti među ovojnicama testisa, pa se – ako ne dođe do spontane resorpcije, to stanje poistovećuje sa vodenom kilom odraslih.

 • Koliko dugo posle intervencije dete mora da miruje?

Mirovanje je stanje koje zavisi od samog deteta. Obično su deca sposobna za uobičajene aktivnosti dan, dva nakon operacije.

 • Kada dete može da ide na plivanje?

Sportske aktivnosti (u punom obimu) su moguće nakon dve nedelje.

Pin It


Komentari

 1. U Aprilu ce nas najstariji decak napuniti 3 godine, a od rodjenja ima vodenu kilu.
  Operacija nam sleduje svakako-trudna sam sa trecim detetom i u dilemi-kad je najbolje obaviti operaciju-odmah ili cekati dok beba ne poodraste?

  Odgovori na komentar
   • Vukcevic Rajka 18.03.2017 u 18:33

    moj unuk ima 9 godina. Prije godinu dana primijetila sam neke promjene na njegovim testisima-postali su tvrdi i nekako uvecani.Skrenula sam paznju snahi,ali nije reagovala. Prije mjesec dana primijetila sam nesto cudno,kesa testisa se mnogo uvecala. Ovih dana radice mu nalaze i planira se operativni zahvat.Plasim se. Zeljela bih kontaktirati dobrog dijagnosticara.Posavjetujte nas,molim Vas. Kolika je cijena lijecenja ? Hvala.

    Odgovori na komentar
 2. Imam problem sa desnim testisom, nisam shvato to ozbiljno sve do sad.
  Iznad desnog testisa pojavljuje se kesica sa vodom koja se povlaci dok lezim ili odmram, ali kad radim ili duze stojim uvek je prisutna. nekad malo kao da zaboli ali to je bas neprimetno nikakvih drugih problema nema sve normalno vunkcionise ne pece me nista nema krvi u mokraci ili spermi. Dali bi mogli da mi kazete o cemu se radi unapre Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Imam pitanje,sta znaci nalaz
  Oba testisa u skrotumu.Prisutne obostrane hidrocele precnika oko 5cm
  Dete nista ne boli nema ni vidljivih promena,dete ima dve godine.Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 4. Moj sin ima sest godina, dobio je vodenu kilu na jednoj strani testisa. Bili smo kod urologa, radjen je ultrazvuk i ima kontrolu za 3 dana. Toga istoga dana je izasao iz bolnice zbog jace upale pluca, da li je moguce da je dobio od kaslja ili te jake upale?Nastavlja jos sedam dana kuci piti antibiotik zbog upale pluca, pa je urolog rekao da bi mu taj antibiotik trebao malo pomoci i vezano za to i rekao kontrolu za 3 dana.. I da li mogu ostati posledice od vodene kile kasnije za plodnost? Unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
  • Vodena kila (hidrokela) NEMA nikakve veze sa plućima, ali ni direktne veze sa kašljem.

   Urolog će napraviti pravu procenu i predložiti terapiju, a svakako treba biti optimista.

   Odgovori na komentar
 5. Moj sin ima 14 mjeseci,prije pola godine su ustanovili vodenu kilu na lijevoj mošnici.Međutim ta vodena kila je često u toku dana dosta velika i pedijatar nam kaže da misli da je to ipak kila “klasicna” a ne vodena.Isli smo kod vise djecjih hirurga koji je i dalje tretiraju kao vodenu i kao nesto sto ne treba dirati dok dijete ne napuni 3 godine. Obzirom da pedijatar gleda tu kilu češće nego hirurg,na zadnjem pregledu je rekao da se kila dosta povecala i uputio nas opet kod hirurga.Hirurg i dalje stoji pri tome da je to nesto sto ne treba operisati.Intersuje me postoje li neke detaljne pretrage koje mi mozemo uraditi djetetu da bi se otklonila sumnja da li ta kila zahtijeva interevenciju ili ne ? neki posebn pregled ultrazvuk ili nesto drugo ?

  Odgovori na komentar
 6. Molim Vas da li i koje posledice moze imati hidrokela? Beba je stara tri meseca, na rodjenju dijagnostikovana hidrokela na desnom testisu, pedijatar redovno prati, rekli su nam da ce nas poslati decijem hirurgu ali pedijatar veruje da ce se ona sama povuci. Inace u porodilistu hirurg nam je rekao da se pre trece godine nista ne radi. Kila jeste manja nego sto je bila ali je jos prisutna. Mene samo interesuje da li i koje posledice od nje mogu biti? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 7. Djordje Knezevic 27.06.2017 u 00:41

  Imam 16 godina i pre godinu ipo dana sam dobio jak udarac loptom u testise.Nakon godinu dana isao sam na institut za majku i dete i rekli su da je vodena kila i da samo pozovem kad hocu da bude operacija,tada mi je levi testis bio dosta veci od desnog.Pa nakon nekog vremena stvar se preokrenula levi testis mi je bas bas mali a desni preveliki i dobio je neki cudan oblik izgleda kao kupa ima spic.Nisam zakazao operaciju a proslo je ukupno godinu ipo dana od samog udarca.Pa sam zato zabrinut jer mi je levi testis mnogo mnogo manji od desnog a i desni ima spic i izgleda kao kupa.

  Odgovori na komentar
Strana 8 od 8<<<45678

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.