Vodena kila

Prvi «set» pitanja je posvećen jednom veoma čestom problemu, koji je izvor brojnih briga, ali i zabluda.
Na pitanja je odgovorio dr Miroslav Đorđević, specijalista dečje hirurgije – urolog

 • Zašto nastaje vodena kila kod dece? Šta je uzrok?

Vodena kila («popularno») ili hidrokela (hidrocela) predstavlja kolekciju tečnosti koja se iz trbušne duplje spušta preko produžetka trbušne maramice u omotače testisa. Predstavlja urođeni nedostatak, u stvari posledicu nezatvaranja kanala, odnosno produžetka trbušne maramice, kroz koji tečnost cirkuliše iz trbuha ka testisu/testisima i obrnuto. Ovaj kanal se zatvara spontano u normalnim uslovima trudnoće.

 • Da li je tačno da od toga češće boluju dečaci?

To je bolest dečaka. Postoji slično stanje kod devojčica, koje se naziva Nuckovom cistom, ali je dosta retko.

 • Zašto se operacija preduzima što kasnije? Šta se čeka?

Lečenje nije hitno i obično se čeka prve tri godina života, jer je u tom periodu moguće spontano zatvaranje kanala. Ukoliko se to ne desi, preostaje hirurško lečenje. U retkim slučajevima, lečenje može da se preduzme i u ranijem periodu, ako je količina tečnosti tolika da deformiše skrotalne kesice (u kojima su testisi).

 • Da li može nešto da se iskomplikuje ako se ništa ne preduzima?

Potrebno je da se adekvatno utvrdi dijagnoza i dete prati svakih šest meseci, kako bi se isključile neke druge promene ingvinalnog kanala, koje mogu da budu udružene sa vodenom kilom. Uvek treba utvrditi položaj testisa, a ako je to onemogućeno – potrebno je da se dete uputi na ehosonografski pregled.

 • Da li kila može da se uklješti?

Uklještenje je stanje kada se neki od delova creva nađe u kilnoj kesi pa, zbog nemogućnosti da se vrati u trbuh, zaostaje u ingvinalnom kanalu, predstavljajući akutno stanje. Kod vodene kile, uklještenje nije moguće. Ponekad se veća količina tečnosti zadrži na nivou ingvinalnog kanala, što može da izgleda kao uklještenje, ali se to pregledom isključuje.

 • Da li postoji neki «lek», a da to nije hirurški zahvat?

Lečenje je, ako se postavi indikacija, isključivo operativno.

 • Koliko traje sam operativni čin?

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje između 20 i 30 minuta. Inače, radi se o jednodnevnoj hirurgiji, kada dete napušta bolnicu istog dana, nekoliko sati nakon zahvata.

 • Šta se, konkretno, postiže operacijom?

Odstranjuje se postojeći kanal, kroz koji cirkuliše tečnost, čime se postiže stanje kao prilikom normalnog razvoja ploda u trudnoći.

 • Da li vodena kila može da se «vrati»?

Ponekad se može desiti da, nakon operacije, zaostane određena količina tečnosti među ovojnicama testisa, pa se – ako ne dođe do spontane resorpcije, to stanje poistovećuje sa vodenom kilom odraslih.

 • Koliko dugo posle intervencije dete mora da miruje?

Mirovanje je stanje koje zavisi od samog deteta. Obično su deca sposobna za uobičajene aktivnosti dan, dva nakon operacije.

 • Kada dete može da ide na plivanje?

Sportske aktivnosti (u punom obimu) su moguće nakon dve nedelje.

Pin It


Komentari

 1. Sin (2godine) je u aprilu operisao spuštanje desnog testisa. Danas smo bili na trećoj kontroli od operacije i doktorka-hirurg koja ga je i operisala je napipala u mošnici levog testisa vodenu kilu. To nije od rođenja jer je pre operacije rađen ultrazvuk, pa me zanima kako nastaje kasnije? Hvala unapred na odgovoru

  Odgovori na komentar
 2. Molim Vas za misljenje. Beba rodjena u terminu avgustu decak, na prvoj kontroli pedijatar ustanovi postojanje kile na desnom testisu. Upuceni smo kod decijeg.hirurga koji potvrdjuje da je kila vodena i na moje pitanje kako je dosli do stvaranja kile, receno mi je da je beba rodjena sa kilom. Da li je moguce da se ovakva stvar ne napise u otpusnoj listi bebe, koja je pritom pregledana od strane neonatologa i pedijatra u porosilistu?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, beba je rodjena u septembru i na prvoj kontroli pedijatar je ustanovio da beba ima kilu na testisu, sada, posle mesec dana primetila sam da te kile vise nema, pa me zanima da li je moguce da se to tako brzo povuklo i da li je potrebno posetiti pedijtra da pregleda ili da sacekamo sledece savetovaliste?

  Odgovori na komentar
  • Sasvim je moguće – vodena kila se se spontano može povući, ali i opet pojaviti…ovo svakako NIJE za brigu, a redovne kontrole su dovoljne da se ovo isprati.

   Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.