Voće i povrće u ishrani odojčeta

Voće ili povrće mogu biti prva hrana za vaše odojče. Izbor vrste kojom ćete početi uslovljen je i sezonom – teško ćete u decembru pronaći sveže kajsije ili breskve. Za početak se preporučuju jabuka, kruška, breskva, kajsija, šargarepa, krompir, tikvice, bundeva…

voce i povrće u ishrani odojčeta

Foto: Flickr

Preporučeni uzrast za početak uvođenja nemlečne hrane je 6 meseci, što se naročito odnosi na bebe koje su isključivo dojene ( majčino mleko sadrži sve što je bebi potrebno za optimalan rast i razvoj do ovog uzrasta, pa bi bilo besmisleno takvu hranu zameniti biološki i nutritivno manje vrednom), ali i na bebe koje imaju genetsku sklonost ka alergijama ( ako roditelji imaju bilo kakve alergijske manifestacije, velika je verovatnoća da će i dete biti sklono alergijama ).

Najbolje je da, ako ste u mogućnosti, bebi sami pripremate hranu, i to za svaki obrok svežu, naročito ako imate pouzdanog snabdevača organski uzgajanim voćem i povrćem.

Prvo je potrebno voće i povrće dobro oprati, pogotovo ukoliko dolaze u kontakt sa zemljom, zatim ih oljuštititi i očistiti od semenki.

Većina beba do uzrasta od 8 meseci ima poteškoće pri varenju svežeg voća i povrća, zbog toga što sadrže celulozu. Uz to, bebi moramo ponuditi hranu u obliku u kom je može „obraditi“, a da to ne predstavlja opasnost ( sveža šargarepa u ustima šestomesečne bebe ne zvuči baš bezbedno ), pa se zato u početku savetuje termička obrada ( kuvanje, kuvanje na pari, pečenje u rerni ). Dobro bi bilo ne  „prekuvati“ voće ili povrće, kako bi se što više sastojaka zadržalo u najkorisnijem obliku. Samo se poslužite logikom – „Jede li se ovo voće/povrće sveže?“. Ako je odgovor „da“, znači da je dovoljno da ga skuvate tek toliko da možete dovoljno da ga usitnite da bi ga beba bez problema pojela. Ovo se naročito odnosi na voće, koje i jedemo sveže, pa je odličan put za prelazak sa termički obrađenog na sveže – sve slabija termička obrada voća koje je beba lepo prihvatila. Neko voće, npr. bananu, dinju, lubenicu, grožđe i sl, nećete uopšte ni obrađivati termički, ali ih nećete dati bebi kao prvo voće, a kada ih budete uvodili trebalo bi da ih u malim količinama pridodate namirnicama koje beba već jede.

Voće možete davati u vreme buduće prepodnevne užine (sat, sat i po vremena pre ručka ), a povrće u vreme budućeg ručka. Voće je takođe zgodno za kombinovanje sa žitaricama ( pirinač, kukuruz, a kasnije i žitarice koje sadrže gluten ), kada za spravljanje obroka, osim izblendiranog voća, možete iskoristiti i vodu u kojoj ste voće kuvali, i na taj način dodati žitaricama prirodnu aromu voća. Obzirom da je u početku izbor namirnica sužen, ovo vam može pomoći u kreiranju raznovrsnijih obroka za vašu bebu. Koristite žitarice namenjene ishrani beba ( to je najsigurnije ), i to one bez šećera.

Nemojte dodavati so ni šećer u bebinu hranu. U ovom uzrastu potrebe za solju su izuzetno male ( do 12 meseci maksimalno 1g dnevno ) zbog nezrele bubrežne funkcije, a u većinu gotovih proizvoda, so je već dodata!

Možete dodati nekoliko kapi maslinovog ulja ( ekstra devičanskog ) u “slani” obrok neposredno pre nego što ga ponudite bebi ( ne tokom kuvanja/pečenja ), ono sadrži brojne korisne materije ( nezasićene masne kiseline, vitamine, antioksidanse… ), a korisno je i za sprečavanje pojave zatvora kod bebe. Ukoliko dodate previše, beba može dobiti proliv.

Preporučljivo je uvođenje novih namirnica u prepodnevnim časovima, da biste tokom dana mogli lepo da ispratite kako beba na njih reaguje. Mogu se javiti nadimanje, gasovi, proliv, ali i alergijske manifestacije ( crvenilo oko usana, koprivnjača, a retko i ozbiljnije reakcije ). Zato ne žurite! Uvodite po jednu novu namirnicu na 3-5 dana, ili čak na 5-7 dana ukoliko je beba sklona alergijama ( ima ekcem, izraženu reakciju na ujed insekata i sl ). Postepeno uvođenje omogućava vam da lako uočite da li neka namirnica bebi smeta. Prvog dana neka to bude jedna kašičica, drugog dve, pa četiri, a zatim koliko beba želi.

Pin It


Komentari

 1. Danka ima tačno 4 meseca i 6,3 kg, najmanja težina joj je bila 3,7 kg.
  Isključivo je dojila od 2-og meseca, a juče je dobila prvi sokić ( 20ml jabuke sveže cedjene i 20ml vode) po nalogu pedijatra da se krene sa sokovima. Malo je pila ali je u toku noći i jutra strašno boleo stomak sve dok nije dobila stolicu. Mislite li da lepo napreduje i da je možda prerano za sokove i/ili nemlecnu hranu?
  Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,

  Vrlo je lep i koristan sajt! Hvala što nam pomažete 🙂
  Moj Nemanja ima sedam i po meseci i osim što doji jeo je dosad žitarice za bebe, krompir, luk, tikvice, šargarepu, brokoli, bundevu, domaću cveklu, jabuku, krušku, bananu i supicu od mesa. Planiram uskoro i kajsije, meso, mlečne proizvode…
  Moje pitanje je kad mogu da prestanem da kuvam bebi one namirnice koje i mi odrasli jedemo sirove, poput voća i ponekog povrća? Kad mogu da mu dam mlečne proizvode kao što su jogurt i pavlaka i da li smem da mu dajem kozje mlečne proizvode?

  Hvala lepo,
  Anđa

  Odgovori na komentar
  • Pazljjvo odabrano i dobro oprano voće može da se daje svež ceđeno ili pasirano, a povrće i dalje da se termički obrađuje.

   Prw punih 10 meseci NE treba davati jogurt, a bar do kraja prve godine se NE daje kravlje mleko.

   Odgovori na komentar
 3. Beba ima 7,5 meseci, htela bih da uvedem milupa 7 vrsta zitarica, pa me zanima da li mogu odmah tako da uvedem ili je potrebno prvo svaku posebno uvoditi?

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani,

  Beba ima 10m i sled. raspored obroka :

  8-9h griz, kacamak + ad mleko nakon obroka
  11-12h vocna uzina
  14-15h ručak
  17-18h razblazen sok ili 120ml mleka
  20-21h humana kasica + ad mleko nakon obroka

  Pitanja za Vas su :

  Da li je ovo dobar raspored i izbor obroka ( beba lepo napreduje) ? Tj. da li je bolje da za drugu uzinu dajemo voće ili ?
  Da li svo voće mogu davati neobradjeno u ovom uzrastu ?
  Pošto beba neće da pije vodu, razblazim joj sok( 40ml soka+ 60ml vode) i to pije. Da li je to u redu, nije previše šećera ?

  Hvala unapred,

  Srdacan pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Ovaj raspored je u redu. Bolje je da dete ima dve vocne uzine.
   Sok nije potreban vasoj bebi, moze cedjeno voce.
   Sve detalje razmotrite sa pedijatrom koji prati Vasu bebu.

   Odgovori na komentar
 5. Beba ima 6 i po meseci, zanima me kada se prestsje sa kuvanjem vocnih namernicama?
  Raspored obroka:
  7h podoj
  10h vocna uzina
  13-14h povrce sa belim mesom
  18-19h voce sa zitaricama
  21- 22h podoj
  Da li je raspored u redu?
  Pokusali smo sa ad mlekom i zitarica sa mlekom, ali se pojavi crvenilo oko usnica i posle 10 ak min nestane, da li je to vrsta alergije i koje mleko nam preporucujete?
  Hvala pozz

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.