Visoka temperatura, kašalj

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

prehlada

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

 • Odakle ovaj dosadan kašalj?

Tih dana kašalj zna da se pojača, pa nisu retki napadi kašlja. Od suvog, on prelazi u «sazrelu», vlažnu formu, mada dete i tada nema šta da iskašlje. Neka deca povrate poneki put, obično posle jačeg kašlja. Povraćanje je, pre svega, refleksnog tipa – usled nadražaja, ali je i sam virus delimično odgovoran, jer voli da napadne i sluznicu želuca (gde može da izazove upalu – gastritis).

 • Zašto se javlja promukli kašalj, koji užasno zvuči?

Jedan broj dece dobije klasičan laringitis – zapaljenje grkljana, koje se obično lokalizuje na nivou glasnih žica, pa se javlja karakterističan promukli kašalj. On liči na lavež psa i ume veoma da uplaši roditelje.

 • Kakve veze ovi virusi imaju sa crvenim očima koje su ujutru pune krmelja?

Ima dece koja zarade konjunktivitis (zapaljenje vežnjače), pa su im oči crvene, a neretko krmeljaju. Ogromna većina ove dece ima zaptiven nos, zbog čega je zapušen jedan mali kanal koji odvodi suze iz oka u nosić. Čim nastane «zastoj» suza, javlja se infekcija oka, pa je zato ono crveno i «krmeljivo». Kada se nos pročisti i oči se oporave, uz redovno čiščenje sterilnim rastvorom troprocentne borne kiseline. Neka dečica dobiju pravi virusni konjunktivitis – tada virus direktno napadne okce, koje biva crveno, baš kao i nos i grlo.

 • Zašto ima bolova u leđima i grudima, da li je i to od virusa?

Jedan broj veće dece (najčešće su to adolescenti) se žali na bolove u grudima ili leđima, koji se obično javljaju u fazama bolesti bez temperature. Ovi bolovi su, najčešće, rezultat prolaznog i blagog zapaljenja međurebarnih nerava, ali mogu da budu uzrokovani i dugotrajnim kašljem, koji prekomerno «rasteže» grudni koš. Iako su nekada dramatični, bolovi prolaze posle nekoliko dana i ne ostavljaju nikakve posledice, pa nisu vredni straha koji ih često prati.

 • Koje su najčešće komplikacije?

Faza sa visokom temperaturom traje nekoliko dana (obično tri do pet), posle čega dolazi do ozdravljenja ili komplikacija. Prvi znak ozdravljenja su sve duži periodi bez temperature, koja polako prestaje. Treba znati da kašalj poslednji odlazi (nekada traje i po par nedelja), pa zato treba imati strpljenja. Za razliku od gripa, ovi virusi ređe prave komplikacije deci, ali one ipak mogu da se jave. Evo najčešćih:  U «lokalne» komplikacije spada upala grla i uva. Može da nastane kao rezultat ulaska bakterija u već oštećenu sluznicu. Srednje uvo se lako upali, naročito kada se nos ne «servisira» redovno, pa je skoro stalno zapušen. Veća deca mogu da dobiju i sinuzitis – zapaljenje sinusa, koji su vrlo blizu ognjišta zapaljenja, a i tu zapušen nos (ali i nasledni faktor) igra važnu ulogu.  Bronhoopstrukcija (spazam malih i srednjih disajnih puteva) je relativno česta komplikacija, koja može da se javi na početku bolesti, ali i kada se čini da je dete već skoro ozdravilo. Napadi kašlja, a potom i šištanje, znak su ove komplikacije. Zato svako pogoršanje kašlja treba ispratiti slušanjem detetovih pluća, jer rane faze bronhoopstrukcije lekar može da otkrije a da se ne vide karakteristični znaci. Na ovaj problem treba misliti i kod dece koja produženo kašlju bez temperaure.  Zapaljenje pluća je retko (za razliku od gripa, kada se daleko češće javlja), ali se ipak sreće i ovih dana. Pojačanje kašlja, ali i produženje perioda visoke temperature, nagoveštaj su pneumonije. Upadljivo je i drastično pogoršanje raspoloženja deteta – koje je klonulo, loše jede i pije i postaje nezainteresovano za okolinu. Na upalu pluća treba misliti kod dece koja kašlju a temperatura ne prolazi posle pet do sedam dana od početka bolesti. Pneumoniju lekar može da otkrije pregledom, a kod «sumnjivih» pacijenata može da se napravi i rendgenski snimak, koji tada mnogo pomaže u postavljanju dijagnoze.

 • Kako ovi virusi mogu da se dokažu?

U svakodnevnoj praksi obično nije potrebno dokazivati prisustvo virusa – jer je nama, doktorima, ali i visprenijim roditeljima jasno da je virus «posetio» dete. Pošto većina dece lepo izgura ove infekcije (sa ili bez doktora), nepotrebno je utvrđivati koja grupa virusa uzrokuje bolest. Virusološke analize nisu jeftine, pa pedijatru treba prepustiti odluku o eventualnim dopunskim ispitivanjima. Ponekad je potrebno uraditi običnu krvnu sliku i pregled mokraće, da bi se isključile komplikacije. Bris grla je retko potreban, ali može da bude od pomoći kod dece koja imaju gušobolju.

 • Kako se lečiti od zimskih mikrouljeza?

Kao i za većinu virusa, ni za ove nemamo efikasne lekove. Primenjuje se takozvana simptomatska terapija – koja je, dakle, usmerena na olakšavanje detetovih tegoba. Dobra toaleta nosa, uz obaranje visoke temperature, stubovi su ove terapije. Lagana hrana i dosta blagih biljnih napitaka su neophodni za oporavak. Ne treba terati dete da jede ako ne može, ali da pije mora – da ne bi izgubilo tečnost iz organizma (dehidracija). Antibiotici se ne prepisuju, osim ako se ne javi neka od komplikacija koja traži ovu terapiju. Davanje antibiotika unapred je neprilično, jer većinu komplikacija pravi virus kome antibiotik ne može ama baš ništa. Tek kada se komplikacija desi, treba je lečiti.

 • Da li posle ovih virusa ostaje imunitet?

Nažalost, ne! Pošto postoji veliki broj virusa koji prave slične tegobe (preko 200 tipova), velika je verovatnoća da isto dete dobije serijsku infekcju različitih virusa, sa skoro istim manifestacijama.

 • Može li dete u obdanište?

Naravno da ne može – dok ima temperaturu i «ripa», raznoseći viruse oko sebe! Mudro je povući dete iz školice već prvih dana bolesti. Ovo je dobro i za obolelo dete, ali i za zdravu decu u obdaništu (ako je još neko tamo ostao zdrav), jer će biti jedan izvor rasipajućih virusa manje. Skoro svi virusi obaraju imunitet dece, pa su ona prijemčiva i za druge infekcije. Zato je bolje da mališan nekoliko dana ostane kod kuće, pa da se vrati zdrav u kolektiv.

 • A sportić?

Treba da prođe barem sedam dana od ozdravljenja do povratka sportskim aktivnostima. Iako se predškolska deca uglavnom ne izlažu većim naporima, treba dobro da se oporave pre nego što nastave da treniraju. Uostalom, ima vremena za sport.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Kada dete počne prvo suvo da kašlje, da li mu nešto treba dati( biljni sirup i sl.) i možda tako preduprediti da se razvije u nešto više (veći kašalj, bronhitis…)i samim tim zaustasviti taj suvi kašalj?

  • Kod ogromne većine dece se radi u virusnim infekcijama koje dovode do stvaranja sekreta u nosu i grlu, pa i do nadražajnog – suvog kašlja.
   Nažalost, nemoguće je “unapred” sprečiti eventualne komplikacije, ali biljni sirupi mogu pomoći detetu da se malo “umanji” ovaj dosadni kašalj. Dete naprosto mora da se izbori sa virusom, a ako se ipak dese komplikacije (bronhitis, upala uha…) one se posebno leče uz nadzor pedijatra.

 2. molim vas recite mi sta je to spazam.vodila sam dete pedijatru zbog kaslja i skripanja u grudima kaze procice i nema nikakvu terapiju.medjutim kasalj je sve jaci i skripanje takodje.kad se iskaslje skripanje prestane za kratko vreme.unapred veliko hvala

 3. Postovani,
  Imam cerku za dva mjeseca puni 3 godine prehladila je krmeljine iz oci jedva gleda kad se probudi,temoeratura 38 kasalj. Ako ste u mogucnosti posaljite vase misljenje I lijek
  S,postovanjem

  • Krmelji znače konjunktivitis – upalu vežnjače koju treba lečiti antibiotskim kapima (Gentokulin, Marocen…). Važno je da se nos redovno čisti, a ako kašalj potraje ili bude u napadima, obavezan je pregled kod pedijatra.

 4. Poštovani.
  Imam sina starog 3 gd. Već 7 dana kašlje , u početku suhi a nakon 2 dana vlažni kašalj,prva 3 dana imao je i konjuktivitis(on je prošao).
  No peti dan dobio je i temperaturu, temp. varira od 38 preko dana do 39.5 po noći (temp mjerim u uhu), skoro svaki put temp. se spusti sama od sebe, pez lijekova za sniženje.
  Jučer smo mu vadili krv i nalazi pokazuju:
  hemoglobin 108(niski), mpv 6.8(niski), leukociti 3.5(niski), monociti 19.0(visoki), neutrofilno gran. 21(niski), Neseg gran. 3.0 (visoki)
  p.s. u pošetku bolesti uz kapi za oko pedrijatica mu je i dala antibiotik (Klavocin) koji uzima već 5 dana (no antibiotik ne pomaže).
  Zahvaljujem na odgovoru.
  l.p.
  Matija

  • Ovo je JASNA virusna infekcija, a tu antibiotik nema ama baš nikakvog učinka!

   Bolest traje 5 do 7 dana, a ako i posle 7 dana povišena temperatura ostane, potreban je kontrolni pregled.

 5. Molim vas da mi pomognete! Moja cerkica ima 2 god i vec vise od 2 meseca kaslje, temperatura varira 2-3 dana bude i do 39 pa se spusti posle neki dan opet poraste. Dete kaslje i danju i nocu i stalno place i vice boli me,zadnjih par dana slabo jede klonula je i danas ceo dan povraca. Prosle nedelje je pila eritromicin,stalno je spricaju niripanom ali nema nista bolje,ima i povecanje leukocite 14000 i anemicna je. kad dise puno joj se cuje u plucima kako krci.Molim vas sto pre za savet

  • Savet je jednostavan: Vaše dete treba da vidi pedijatar – pulmolog i da isplanira dalju terapiju ali i eventualne dodatne analize. To je put ka trajnijem rešenju problema koje dete ima.

 6. Postovani,
  moj sin ima 15 meseci,pre 12 dana je dobio temperaturu koja je trajala 5-6 dana uz curenje nosica i kasalj,a onda je pocelo da se smiruje.Vodili smo ga kod pedijatra,radjena krvna slika sa leukocitima 10.5 i blago povisenim limfocitima,pluca i grlo uredni.Nakon 4 dana bez temperature ponovo je dobio i to visoku preko 39 koja samo.uz brufen spada i to na neka 4 sata.Pedijatar kaze opet virus,pluca u redu,puno kaslje i ima zeleni sekret iz nosa.Da li da insistiram na pregledu pulmologa?Koliko jos da cekam?Koliko dugo sme brufen (ibalgin) opet da pije koji je vec pio do pre 5 dana?Ova nova temperatura traje vec 3 dana

  • Da, skoro sigurno je novi virus.

   Ibalgin nije problem, ali ako se visoka temperatura produži na 4 do 5 dana (i ne počne da pada uz sve duže period bez temperature) onda ima smisla da se ponovi krvna slika i CRP (sve iz prstića) i da se obavi kontrolni pregled.

 7. Postovani,dijete ima cetiri godine i od sestog februara je pio Ospen sirup da bi cetvrti dan dobio temperaturu 39sa 7 i od tada se stalno vraca,inace ima laringitis,dva puta bio na hitnoj i dobio niripan,danas na kontroli kazu dobro je i da nista nekoristimo vise a on i dalje ima temperaturu i strasno kaslje pun je slaima,sta je u pitanju i sta da radimo,unapred hvala

  • Da se nosić redovno (pre obroka) ispira fiziološkim rastvorom, a ako za par dana NEMA boljitka, treba da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra!

   Pregled je potreban ukoliko se javi visoka temperatrura, ili ako neće da jede, ili ako se pojavi ubrzano i otežano disanje.

 8. Imam sina od 3 godine,kasalj vuce vec par dana,a od jutros ima temperaturu koja je ceo dan konstantno od 37.8 do 38.0,nit raste nit pada. Da li ima potrebe za brufenom? NoC je,treba dda spava, a ja ne znam da li da mu dam lek za spustanje temp ili ne?

 9. Postovani doktore, interesuje me koji sirup preporucujete za kasalj kada su deca u pitanju? Doktora nam je savetovala Bronkamil, ali u opisu ovog leka ne vidim da on moze da ubrza sazrevanje kaslja. Isto tako, da li je Fluimucil 100 pogodan za izbacivanje sekreta? Hvala unapred!

 10. Ja imam 18 god problem je oko mene 2 meseca mi blago curi nos i grlo blago crveno , pre mesec sam otisao kod pedijatra i dao mi je sinacilin za grlo sve sam popio i bolje mi je bilo ali nisam se skroz izlecio da bi posle toga se vratilo na staro i sve gore i gore do pre 3 dana pojavio mi se zeleni sekret koji je mnogo gadan i suvkast kasalj nije strasan predvece temp. 37 i sutradan 37 popio brufen i defrinol ..i posto mi je bio zacepljen nos uzeo sam marisol da bio mogao malo disati ..Da bi uvece zaglavio na hitnu i imao 39,3 cekao sam 20 min ko slepac ko da nije hitna i da li su mi novogetol nisu smeli pencilin jer nisam kao radio bris grla ..zaboravio sam da kazem da sam isao kod sbog doktora i dao mi je uput kod otorioolaringologa i dan pre nego sto mi je zakazano kod njega dobio temp ..Sutradan sam imao 37 temp posle hitne to je jel i normalno koliko sma zakljucio da je virus . isao kod doktora dala mi uput za vadjenje krvi homblg malo povisen ja sam celu pricu pojasnio doktoru on mi je pregledao grlo ni taj ni moj doktor nije slusao pluca svasta ..preporucio mi defriniol i marisol ono sto sam vec imao i za temp nista i rekao je da ne treba nikakv antibiotik za grlo sto se slazem .Zaboravio sam da kazem da mi je hitna dala uput za bris grla to radim sad u pon. a doktor mi je rekao da nema pot ipak ja cu ga uraditi ali to je najbolje odmah ali posto se to ne radi petkom cekam ponedeljak za to i za specijalistu za uho, nos , grlo …. temperatura ne spada ispod 37 sve je do 38 i tako za sada jer ja pijem brufen inace bi bila veca.Moje pitanje ko je tu lud , sta sam ja pogesio ja nista gazirano slad nisam uzimao ?? i jos nes da li bi mi valjalo da uzmem spiralinu za imunitet ?? hvala unapred ako mozete lepo da mi pojasnite ..Ja znam ima nes sa mlekom i lukom za temperaturu da probam sa tim i preseca me od srca dole do rebara tp je od temperature verovatno , i izvinjavam se sto sam ovoliki tekst napisao ali nisam mogao krace.

  • SVE navedeno ukazuje na VIRUSNU infekciju, a tu antibiotici NE pomažu!

   Ako se ovo nastavi TREBA uraditi bris grla (BEZ brisa nosa – to je nepotrebno) pa da se vidi da li se na virus “nakalemila” bakterijsa. Mala je šansa u opisanim okolnostima, ali se to lako brisom utvrdi.

   Zdrava hrana (uključujući sveže voće, kao i povrće), redovan san i redovna (najbolje da bude umerena) fizička aktivnost (kad prođe infekcija) su stubovi zdravog imuniteta! Kad se ovo posštuje NEĆE biti potrebe za “pojačivačima” imuniteta!

 11. Moje dete ima dve i po godine,od nedelje traje temperatura koja u toku dana ne ide preko 39 dok u toku noci zna da skoci i na 39,5.Brufen uglavnom obori temperaturu nekad na kraci a nekad na duzi vremenski perio(i do 8 sati bez temperature)Kks uredna i samo ona radjena od analiza.Zanima me vase misljenje za dalje.Unapred hvala.

 12. Inace dete od simptoma ima jos i kasalj koji je sad vec i zreliji i zapusen nos sekret iz nosa je zuto zelene boje i dosta curi u odnosu na prethodne dane.Inace na pregledu grlo i pluca urednog nalaza.Unapred zahvalna.

 13. Sin ima 3.5god i visoku temperaturu 2 dana (oko 39) koja spada sa paracetamolom do 37.5. Ali moram da mu dajem na svaka 4h. Zali se da ga boli grlo i krajnici su mu bas veliki. Ne curi mu nos i ne kaslje. Mislim da grlo nije mnogo crveno i nema belih pecata. Zivimo u inostranstvu i ovde lekari veoma retko daju antibiotike. Uvek nam govore vurus je i nikada ne rade bris. Retko je bolestan i pio je antibiotik samo 2 puta u zivotu. Ja sam iz Srbije donela Ospamax suspenziju i znam da li da mu dam? Hvala unapred!

  • NE treba davati antibiotike bez pregleda lekara i jasne bakterijske infekcije.

   Šansa da upala grla u ovom uzrastu bude bakterijska je manja od 5%!

   Dakle, prvo pregled, pa antibiotik – ako bude potrebno

 14. Postovani,sin star 4 god je dobio temperaturu u petak popodne,pre nedelju dana 39,3. Boleo ga je stomak i povratio par puta,slinavio i kasljao. Uradjena ks,leukociti 10,9 crp 8. Pluca cista ali dosta sekreta. Posle 4 dana visoke temperature uradjena ponovo ks,leukociti 8 crp 33,urin sterilan,kasalj i dalje traje ali bez naznaka bronhitisa. Grlo pomalo crveno,mucnine nema niti bolova u stomaku. 5.dan temperature ukljucen cefzil jednom dnevno,inhalacija pulmicortom. Temperatura samo jednom dnevno do 39,dok je nocu nema. Sada je vec 8 dan,zadnja 3 dana temperatura do 37,8 koja sama padne jer se dete preznoja puno. Molim vas za vase misljenje koje jako postujem i cenim. Da li je normalno da temperatura ovako dugo traje? Ovo nam se desava po prvi put,do sada je virusna temperatura maksimum trajala 3-4 dana.Hvala unapred!

  • Ovo se može očekivati kod produženih virusnih infekcija, a sve ukazuje da se baš to dešava!

   Iako je to nemoguće sigurno proceniti (bez pregleda i praćenja deteta) mslim da su velike šanse da dete bude bolje u narednih nekoliko dana.

 15. Poštovani,curica stara 20 mjeseci počela je pred sedam dana sa temperaturom od 38,7 drugi dan je nije bilo da bi sljedeći dan opet temperatura ali 37,3. I tako pet dana zaradom,noćas mi se probudila u 23h i plakala do 2, stavila joj lupocet 240 i zaspala ko da ništa nije bilo..jutros joj pitam uha,nadam,pa pretpostavljam da su uši,bila san pred 4 dana kod doktorice opće prakse,jer mi pedijatra nemamo,rekla je da je grlo čisto,pluća isto,a uši da nevini jer da su puni smole…šta raditi sada???? Hvala na odgovoru

 16. Postovani,dete mi ima godinu dana. Pre 5 nedelja je dobila blagu temperature,da bi to posle preslo u 38,7,kijanje,kasljanje,ostajanje bez daha itd. Svih 5 nedelja sam svaki dan isla kod pedijatra,i 2 put su joj vadili krv,leukociti su joj 17,4,poviseni trombociti,limfociti itd. Svo vreme njen pedijatar govori da joj nije nista,da ce proci,tako da smo ziveli na brufenu mesec dana zbog temperature. Na kraju sam otisla kod druge doktorke koja mi je dala uput za plumologa,i otkriveno je da ima upalu pluca koju mora leciti na Institutu majke I dete. Moje pitanje je,da li je moguce sa takvim rezultatima krvi I simptomima koje je imala,da njen pedijatar nije znao sta joj je i da li je imao pravo da me sa takvim rezultatima stalno salje kuci? Hvala unapred

  • To je naprosto nemoguće ispravno proceniti, pošto nismo imali uvid u stanje deteta TADA kad je imala opisane tegobe.

   Mislim da je najvažnije da se beba izleči, a na dobrom ste putu, pošto je dijagnoza postavljena.

 17. Moja cerka od 7 godina je imala povisenu temp.(38.6) i grlobolju.Nije mogla da guta,a onda joj je procurio i nos.Uradjeni su nalazi krvi (CRP 7,Le 12) kao i bris grla i nosa.U nosu su nadjene bakterije stafilokok aureus i morazela.Lijecena je amoksicilinom i hloramfenikolom u nos prema antibiogramu.Ono sto me brine je pojava ovih bakterija vec treci put u ovoj godini u nosu.Svaki put su lijecene antibiotikom i opet su se vracale nakon par mjeseci.Sta raditi dalje?

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*