Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

Pin It


Komentari

 1. Moj sin ima 17g ,ima temp 20dana ..izutra nema al u vecernjim satima ima 37 pa cak i 37,2 al tu granicu ne prelazi …krvna slika je uredu takodje i urin …dokle ce to da traje

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani, moja ćerka ima 4 godine, u četvrtak je dobila visoku temperaturu, ide i do 39 stepeni, na svakih šest sati pije ili brufen ili paracetamol. Od toga joj spada ispod 37. U petak je rađena kks, limfociti su 26% , granulociti 67,5, a CRP 2,1. Ostalo je u redu, kao i urin. Inhalira se pulmikortom jer je imala promukao kasalj. Doktorka je rekla da je virus, ali me zanima koliko dana sme da traje ovakva temperatura koja se ponavlja na 6 sati. Dete je raspolozen kad nema temperaturu, slabije jede, uzima tečnost. Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Moje detete ima temp.od utorka prva tri dana mu je bila 39 sa 8 i nisu mu ni sirupi za skidanje temp.ni cepici pomogli,pio je ta tri dana hemomicin,u petak i juce temp.mu se javi samo kad spava i bude oko 38 sa 5, od jutros mu je opet krenula do 39 popije sirup ona padne posle 4 sata opet krene… Danas smo radili laboratoriju sve mu je dobro jedino su leukociti 3,7 dr.kaze virus ponovo ga pregledao,grlo dobro,usi isto na plucima se nista ne cuje,pa me zanima da li moze ovo da bude virus i koliko ce jos ta temp. Da traje… Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 4. Imam bebu od 14 meseci ona ima temperaturu vec 5 Dana cim izvetri sirup ili cepici opet dobije temperatura je 37 så 2. 38 dostize 39 kaslje bol u grlu odbija hranu i tecnost. samo sisa.

  Odgovori na komentar
Strana 7 od 7<<<34567

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.