Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

Pin It


Komentari

 1. Poštovani,
  Dečak star 16ipo meseci je 11.sept prvi put krenuo u vrtić,odmah po povratku sa mora. Nakon 1 dana u vrtiću (sat ipo vremena) krenulo je curenje nosića u velikim količinama,praćeno kašljem i blago povišenom tempreraturom tokom noći (do 38°). Odveli smo dete kod lekara,dobio je Operil P za nosić i sirup za kašalj. Radili smo i redovne inhalacije sinomarinom. Delovalo je kao da se stanje stabilizovalo,na kontroli je sve bilo ok,kašalj je samo i dalje trajao. Nekih 7 dana kasnije,opet nakon dvodnevnog boravka u vrtiću po sat ipo vremena dete je juče povraćalo u dva navrata tokom pre podneva i ponovo je proslinavio. Lekar je rekao da može da bude od zubića (trojka) koji treba da izbije. Dobili smo sirup za imunitet Marsovci i prepisana dijeta,uz konstataciju da nije dehidrirao. Jutros je dete dobilo temperaturu 37,4° koju smo brufenom brzo skinuli. Međutim 5 sati kasnije ista temperatura se vratila. Nosić i dalje curi,kada skinemo temp dete je super,dok je ima plače i nervozan je. Molim Vas za predlog šta da radimo dalje,kao i mišljenje da li je virusna infekcija,reakcija na vrtić ili je moguće da se čisti po dolasku sa mora? Nikada do sada nije ovoliko dugo nosić curio i nisam više pametna šta da radim. Bili smo inače kod 2 lekara,ni jedan nije tražio da radimo krvnu sliku ne znam da li je to ispravno ili pogrešno. Unapred zahvalna mama Ana

  Odgovori na komentar
  • Potouno je jasno da.se radi o VIRUSNOJ infekciji!

   Tu NE pomaže k.slika, a temperatura se NE obara dok ne pređe 38-38.5.

   Za sada da se nos redovno.čisti i dete prati.

   Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.