Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Ovih dana je zaista veliki broj dece «na nišanu» virusa. Naročito su na udaru obdaništa, u kojima gotovo da nema deteta bez nekog od simptoma virusne infekcije. Kašljanje i kijanje su svuda prisutni, ali neka deca imaju i visoku temperaturu, veoma su lomna, i stvarno izgledaju kao da imaju grip… ali epidemije gripa još uvek nema.

Zato smo rešili da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja, koja su vezana za aktuelne infekcije.

 • Šta je, ako nije grip?

Ima mnogo vrsta virusa, a ovi koji sada haraju (napadaju i mame i tate) – spadaju u respiratorne viruse. Oni prevashodno napadaju disajne organe. Za razliku od letnjih «kolega», veoma im prija hladnoća, baš kao i virusu gripa. Ima virusa vrlo srodnih gripu, koji pripadaju familiji parainfluence (i ime im je slično). E, oni haraju ovih dana, ali nemaju «ekskluzivu» za napadanje dece i odraslih, pa se uspešno mešaju sa ostalim virusima, čijim imenima ne bismo da vas zamaramo.

 • Kako bolest počinje?

Deca prvo pomalo kašljucaju, pre svega zbog sekreta koji se iz nosa sliva unazad u grlo. Ovaj sekret draži sluzokožu ždrela (koja je i sama mesto razmnožavanja virusa), pa nastaje suv – nadražajni kašalj. Kako se sekret prevashodno sliva niz grlo, prvih dana se ne vidi curenje nosa, ali već posle par dana deca proslinave.

 • A temperatura?

U početku nema povišene temperature, ali posle nekoliko dana dete počinje da polako «gorucka», a neka deca čak imaju veoma visoku temperaturu (preko 39,5 stepeni). Sa skokom temperature, deca polako gube apetit i postaju sve manje zainteresovana za igru i komunikaciju. Kada temperatura padne, deca se obično oraspolože, ali sa novim skokom febrilnosti – klinci se opet «potule». U fazi razbuktavanja infekcije, deca najveći deo dana imaju povišenu temperaturu. Glavobolja je gotovo redovan pratilac visoke temperature, naročito kod veće dece.

Pin It


Komentari

 1. Postovani, dete od godinu dana dobilo temperaturu od 37.9 pre dva dana, odbija da jede, pije vodu i trazi da sisa, bilo je u bolnici na ispitivanju i svi nalazi (krvna slika, crp, urin, stolica, …) su u redu, malo snizeno gvozdje, komentar je da je to voris. Da li je normalno da ovakva temperatura potraje 5-7 dana kod ovako male dece?
  Unapred zahvalni,
  roditelji

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,
  Dete od 23 meseca pre 4 dana dobije temperaturu 39,6 do 40. Temperatura teško spada, ne skida je paracetamol, brufen tek malo. Uporna i vraća se. Treći dan malo spala na 37.9 do 38.2 a već danas petog dana opet ide do 39.2
  Radjena KKS i urin i sve u normalnim granicama. Od pre 2 dana ukljucena inekcija penicilina, Medjutim stanje nepromenjeno. Pluća čista, grlo nije crveno. Kaslje užasnog zvuka, nesazrelo, nos curi malo, malo ne curi, sadržaj gusto žutog sekreta do prividnog. Interesuje me vaše mišljenje. Zabrinuta sam zbog temperature. Hvala. Pozdrav.

  Odgovori na komentar
 3. Postovana, moja cerka od 22m vec 3 dana ima temperaturu 37,8, i ide do 38,6. Nikako da spadne ispod 37… Pluca su cista, al nosic pun, gust zuti sekret. Grlo joj malo upaljeno. Da li treba da se rade neke dodatne analize, da se ukljuci antibiotik, ili se radi o virusnoj infekciji koja traze 5-7 dana? Dete je raspolozeno, i lepo jede… Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Da se NE “uključuje” antibiotik!

   Sve ukazuje na VIRUSNU infekciju, a ako temperatura bude preko 38 duže od 4-5 dana ima smisla da se uradi krva slika i obavi kontrolni pregled.

   Odgovori na komentar
 4. Postovani,
  Dete staro cetiri godine vec peti dan ima povisenu temperaturu 38,5. Ona reaguje na brufen, ali se vraca. Juce pocelo da kasljuca i zaousio se nos. Davli ukljuciti antibiotik i da li treba raditi nesto dodatno?

  Odgovori na komentar
Strana 8 od 8<<<45678

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.