Alergija na polen trava i histamin

Vaše pitanje:

Poštovani doktore, Ina Nikolić, Vaša pacijentkinja sa blokom 2. stepena, tip Wenckebach ima i problem alergije na polen trava i histamin. Nikada nismo bili načisto šta, kada i kako činiti povodom toga, a, svašta smo probali. Jer svi doktori i farmaceuti su imali neke svoje predloge i ponude pomoćnih sredstava i lekova u prevenciji alergijskih poteškoća. I svaki put period cvetanja bi se završio sinuzitom. Molimo Vas za detaljnije uputstvo koje bismo pratili ove godine, jer jako cenimo Vaša znanja i stručnost u svim oblastima. ~Kada početi (prevencija) i kada prekinuti terapiju! ~Koje lekove koristiti i da li uvek isti ili ih kombinovati (Aerius, Pressing. . . )! ~Da li Polinol uključiti kao pomoćno sredstvo (jer samo on nije bio dovoljan )! ~Da li je opasno dugotrajno korišćenje tih lekova, ili je gore ne upotrebljavati pa oštetiti sluznicu nosa! ~Da li zapostavljena i nelečena alergija može da prouzrokuje devijacije nosa, pojavu astme i problema na plućima! Hvala unapred na savetima, uskoro je vreme da se krene u akciju borbe protiv alergija pa je pravo vreme pitati stručnjake za najbolji savet. Srdačan pozdrav od Ine i mame Jelene Srdačan pozdrav

Odgovor:

Ako dete ima izražene alregijske manifestacije, prvi korak je antihistaminik (Pressing je dobar izbor) koji treba uzimati par nedelja PRE cvetanja trava. Kad će to biti ove godine - tesko je reći, ali ako se ovi topli dani nastave, krajem februara ima smisla da se krene sa Pressingom.

Ukoliko nos ipak krene da "lije" ima smisla da se da lokalni antihistaminik - Alergodil spray. Ako i to ne pomogne treba obaviti pregled kod Vašeg pedijatra, pa da se vidi šta dalje da se radi.

Akergijski rinitis se lepo moze držat npod kontrolom, a kada se poštuju doze i trajanje terapije - neželjeni efekti antialergijskih lekova su izuzetno retki i blagi.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram