anemija

Vaše pitanje:

Postovani, Imam devojcicu koja za dve nedelje puni 5 meseci. Do sada je bila bolesna 3x. To su uglavnom bili virusi koji nam stariji sin prenosi i donosi iz vrtica. Lecena je antibioticima. Medjutim, na poslednjem pregledu nam je dr dala da izvadimo krv jer se opet razbolela i rbc je bio 3, 58 a hemoglobin 98. Dr nam je rekla da su sve bebe anemicne na pocetku ali nam je ipak dala uput za hematologa. Da li njena krvna slika moze da ima veze sa tim sto je do sada pila 3 antibiotika u kratkom periodu, i to sto je dala krv kada je bila bolesna! Do sada je lepo napredovala, pije ad mleko, i niko nikad u porodici nije bio anemican niti sam bila ja u trudnoci. Takodje , kako sam uvela jednu zitaricnu kasicu mleko je smanjila sa 150ml na 120ml pa i manje po nekad po obroku! Da li i to ima veze sa tim sto je bila bolesna! I kada bi trebao da joj se vrati apetit s obzirom da ovako pije mleko vec druga nedelja! Unapred hvala.

Odgovor:

Ova vrednost hemoglobina NEMA veze sa antibioticima!
VIRUSNE infekcije se NE MOGU izlečiti antibioticima, a jedina prevencija je STRIKTNO odvajanje od bolesnog - starijeg deteta.
Treba pregledati bebina usta i videti da se candida (soor) nije "zapatila" posle antibiotika, pošto to može biti uzrok slabijeg apetita.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram