Ponasanje devetomesecne bebe

Vaše pitanje:

Postovani, Imamo decaka starog devet i po meseci, zdravog, naprednog, znatizeljnog i zivahnog. Rano je propuzao, uspravlja se i seta uz namestaj, zna da se zaigra sam ali voli i drustvo. Sa osam meseci je sticajem okolnosti posao u jaslice svakodnevno na tri sata u toku dana. Ono sto je mene zbunjivalo, iako je do tada pokazivao veliko interesovanje za decu, je sto mu odvajanje nije bio nikakav problem kad ga ujutru ostavljam u vrticu a nije pokazivao ni posebnu radost kada dodjem po njega. Po recima vaspitacice shvatila sam da se u vrticu ponasa kao i kod kuce pa nisam brinula. Prethodne dve nedelje je bio kuci samnom zbog virusa, poceo je povremeno da me trazi sa zvanjem mama i nesto vise se mazio ali nema drugih promena. I dalje hoce svima i odusevljen je kada vidi decu. Od juce je krenuo ponovo u vrtic, isto ponasanje, s tim da je vaspitacica skrenula paznju da je za razliku od pre dve nedelje sada poceo da pokazuje znake agresivnog ponasanja. Nije precizirala, ali dovoljno da se zabrinem :-) kod kuce nije problem kada mu nesto ne damo, brzo se zainteresuje za nesto drugo. Problem je presvlacenje kada se odupire nogama i migolji se i nervoza pred spavanje. Takodje cesto kao da rezi dok se igra ili jede, ispusta mmmmm zvuk, to radi od rodjenja skoro, ali nije praceno nekim specificnim ponasanjem, uglavnom taj zvuk prati neku aktivnost koju obavlja. Izvinite na opsirnom objasnjavanju, interesuje me da li to sto hoce svima treba da nas zabrine, i da li je rano za ispoljavanje agresije i kako na nju reagovati! Hvala unapred.

Odgovor:

Nista od navedenog, osim "agresije" (za koju nemamo objektivnog opisa) nije za brigu u ovom uzrastu! Veoma raduje činjenica da dete ostvaruje dobar kontakt sa vršnjacima i da se rado igra

Ako se agresivno ponašanje ipak desi - strpljivo, uporno i nežno (bez vikanja) ukazivanje na neprihvatljivost takvih "akcija" je sve što treba da se radi.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram