Urinarne infekcije

Vaše pitanje:

Postovni, juce sam na bebinoj(22 mjeseca ima) pisi primjetila blago crvenilo na vrhu pise . Pomislila sam da se ojeo, namazala sam ga kremom , i nikakve promjene nije bilo do jutros. Kada se probudio da piski u nosu, primjetila sam da je na korijenu pise oteceno . Posto se trenutno nalazimo u Bosni gdje beba nema osiguranje, na odmoru smo, odvela sam ga u domu zdravlja, Nedelja je, pa je bila samo dr. opste prakse , rekla je kao da imamo osiguranje da bi ga odmah uputila u bolnicu na pedijatriju, to je mehanicki jer mu kao kozica nije odvojena a kao do sada bi vec trebala da je skroz. Kao da u pokusam kamilicom smiriti. . . ja je pitam treba li izvaditi urin, da nije neka infekcija pa da necim izlijecimo , ona kao ne, ne to je mehanicki. Ja bebi nikada nisam forsirala da odvojim kozicu, povlacila sam mu i kupala onoliko koliko je to samo od sebe dozvoljavalo, vrh pise je odvojen bio . . medjutim sada kako mu je nateklol ne mogu da odvojim a i ne da mi jer ga vjerovatno boli. . citala sam na internetu sa ovim simptomima da bi to mogao biti balanitis, da ako nije odmaklo stanje moze se izlijeciti troprocentnim rastvorom borne kiseline i antibiotskikm mastima. . . Ako mi vi mozete dati neki savjet sta da radim, bas sam se prepala. Unaprijed zahvalna

Odgovor:

Pregled pedijatra ili jos bolje decjeg hirurga se mora obaviti, jer je drugačuje nemoguće postaviti dijagnozu!

Do tada treba pišu oprati, pa isprati 3%bornom kiselinom, pa namazati antibiotsku mast (Gentamicin ili Enbecin ili Chloramphenicol).

Ako se desi da beba dobije povišenu temperaturu - pregled se mora ŠTO PRE obaviti, a valjalo bi da se obavi pregled mokraće.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram