Moj pedijatar

Strahovi kod bebe

Vaše pitanje:

Dobar dan. Pisala sam vam i ranije o strahovima moje bebe (strah od nepoznatih i strah od dece). Strah od nepoznatih smo nekako prevazisli, i dalje ne voli da ga nepoznati odmah diraju i to je to, tako smo to i prihvatili, prvo ga pustimo da se sam prilagodi a onda moze sve :D E sad, problem su deca i dalje, i to traje vec puna 4 meseca. Cim neko dete u blizini povisi ton ili zaplace on odmah u vrisku. Tacno se vidi da mu generalno nije prijatno kad su deca u blizin. Zamolila bih vas za savet po tom pitanju. Kako da se ophodimo prema tom problemu! Za sad ga ne forsiramo toliko, tacnije ne provodi puno vremena sa decem. S vremena na vreme odemo do parka gde ih on posmatra i tada ne place iako deca galame, ali ako nam neko dodje u goste sa decom i dete zaplace nastaje haos. Pritom decak sada ima 8 meseci, a takav je od cetvrtog. Molim za savet. Postajem pomalo uplasena. Da li je ovo za brigu i kako da se mi ponasamo po tom pitanju! Ako je faza u pitanju kolio bi mogla da traje! Hvala u napred na odgovoru.

Odgovor:

Pravi put JESTE strpljivo i postepeno "izlaganje" bebe društvu ostale dece. Neka gleda decu, neka to za sada bude sa distance, pa polako i strpljivo!

Proceniti razvoj deteta je zaista nemoguće bez pregleda i praćenja bebe, pa Vaš pedijatar to svakako najbolje može da uradi.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram