Moj pedijatar

Bakterija streptokok

Vaše pitanje:

Dobar dan, moje postovanje. Imam jednu nedoumicu. Ja sam majka deteta starosti 4 godine koje je zadnjih par meseci bilo cesto pod upalom grla i antibiotskom terapijom. U istom periodu sam bila bolesna i ja sa upalom grla. Pre dve nedelje kod mene je konstatovano da imam psorijazu, slab imuni sistem i bakteriju streptokoku u vecem broju i ceste stresne situacije, sto je izgleda i proizvelo tu koznu bolest. Ja sam dobila Eritromicin 10 dana, dete opet ima upalu grla koju lecimo Ospamox sirupom 7 dana. Njegova terapija je zavrsena pre par dana, i posto dete trenutno boravi kod oca, nije odvedeno na kontrolu. Recite mi da li postoji mogucnost da sam dete zarazila pomenutom bakterijom i da li smatrate da je potrebno da to labaratorijskim brisem ispitamo! Unapred zahvalna, Tatjana.

Odgovor:

To je sada NEMOGUĆE proceniti jer Vašem detetu nije uzet bris PRE terapije antibiotikom. Čak i da se to desilo, antibiotik to rešava bez problema.

Daleko je veća šansa da dete ovog uzrasta ima VIRUSNU upalu grla, a ona se NE leči antibioticima. Zato se bris uzima pre terapije da ne bi bilo nedoumica.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram