nosic

Vaše pitanje:

Postovani, upravo sam pročitala vas clanak Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva-odličan. Imamo dete 19 meseci kome je počeo nosic da curi, providni sekret, ali ga ima dosta, zaspala je oko devet i jednom dvaput se zakasljala, kao da se nagomilao u grlu. kazite nam, sta mozemo da joj damo vec ujutru da ga se lakse resi da ne sidje u bronhije ili se pretvori u nesto ozbiljnije. Imali smo bronhiolitis pre par meseci, i pre dve nedelje smo pili hemomicin, jer je bila puna slajma. Da li joj mozemo dati fluimucil, sirup bocko, inhalacije/sa cime i u kojoj razmeri/i nesto po vasem savetu sa god, kako bi sprecili da se stvar pogorsa! nosic stalno cistimo fiziomerom, marisol ali to izgleda nije dovoljno, i pored redovne toalet nosa opet imamo problem. zaista smo zabrinuti. i sta ciniti za ubuduce, kada detetu tako krene da curi nosic, kako postupiti ili sta dati kako bi se u korenu saseklo. Hvala.

Odgovor:

Na žalost NE postoji čarobni inhalatorni lek koji će sprečiti da se (od obične prehlade koju sada dete ima) spreči nastanak bronhiolitisa!

Pregled deteta (slušanje) pluća je jedini način da se proceni ima li bronhiolitisa koji se posebno leči. Kad dete ima česte bronhoopstrukcije onda pedijatar ili pulmolog prepisuje profilaksu - preventivnu terapiju koja se svaki dan uzima mesecima!

Dakle, za sada samo da se nos održava prohodnim uz eventualne inhalacije fiziološkim rastvorom.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram