reakcija na vakcinu

Vaše pitanje:

Prije 10dana smo primili vakcinu koja se daje kada dijete napuni godinu dana i tada nam je receno da je moguce da se reakcija javi 5-15dana od tog dana. juce nam je imala temperaturu od 38, koja je porasla za sat vremena na 38. 7, Dala sam joj febricet, koji je spustio temperaturu relativno brzo. Na 6 h sam joj dala opet. Uz to, problem sa stolicom ima iako jede raznovrsno i kuvano , povrce i voce. Juce nije imla stolicu uopste i stomak je bolio, a kako treba i zbucici da izadju, jer prsticem pritiska dok place , ne znam sta je sa cime povezano i koja je reakcija konkretno za ocekivati od te vakcine , kolika temperatura moze biti ako je kao reakcija, molim vas pojasnite mi malo bolje. I akako da joj olaksam bol stomaka zbog stolice. Portalak sam joj davala 7dana po kasiku, pa napravila pauzu. donekle je pomagalo. Ona ima 13 mjeseci.

Odgovor:

NIJE pametno da se Portalak daje bebi - to je NEPRIRODAN način regulacije stolice, a dodatno povećanje unosa tečnosti (najbolje ceđenog svežeg voća) je jedini prirodni način da se ovo reguliše na duže staze.

Posle MMR vakcine se može očekivati baš ovakva reakcija koja obično NE traje duže od 3 do 5 dana. Osim "skidanja" temperature nema potrebe da se bilo šta radi.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram