pospanst kod deteta

Vaše pitanje:

Postovani, Prvo da se zahvalim na brzom odgovoru na prethodno postavljena pitanja, i na adekvatnim savetima. Problem je sledeci- posle prekida dojenja i desetak neprospavanih noci, pracenih i dnevnom nervozom i blagom agresivnocu deteta, situacija se potpuno promenila. . . u vrticu je kenjakav, ne odvaja se od vaspitacica, kada dojemo kuci, uglavnom je pospan i tuzan, skoro pa i nezainteresovan za okolinu i jedino bi da bude u mom krilu. Zaspi oko 20h, , budi se oko 07h ( spava manje vise u kontinuitetu, kako kada), i tokom dana spava oko 1. 5 h. Temperaturu nema, solidno jede, jedino ujutru kaslje produktivno, i ima relativno ceste i sluzave stolice ( 4-5 tokom dana). Takodje, vec par dana ima blagi konuktivitis, koji bas i ne reaguje na bornu kiselinu. Od pocetka pohadjanja vrtica, manje ili vise slinavi, bez povisene temperature. U sklopu redovne kontrole, pre dve nedelje krva slika i urin su bili u redu. Da li ovakvo stanje moze da bude reakcija na prekid dojenja, i zakasnela adaptaciona reakcija na jasle ( krenuo je pre mesec i po dana u jasle)! Pomalo brinem, jer je u pitanju vrlo zivo i nasmejano dete, kome nista nije moglo da promakne, i do sada nije bilo tako skokovitih promena raspolozenja. Pre je karakterisika radoznalost nego nezainteresovanost. Razlog za mozda preteranu brigu je veci broj rekurenthin urinarnih infekcija koje nisu adekvatno lecene na vreme ( sada su sanirane) i dijagnostikovana razvojna ekspresivna disfazija. Hvala.

Odgovor:

Ovo se zaista uklapa u, pre svega, psiholosko-razvojnu reakciju deteta na vrtić, ali i prekid dojenja i kontakta sa majkom.

Virusne infekcije su neminovnost boravka u kolektivu, pa i one imaju uticaja na opisano ponašanje.

Osim praćenja deteta, koje po potrebi uključuje i logopeda, za sada nema šta da se radi. Podrazumeva se nežnost i strpljenje.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram