Problemi sa praznjenjem creva i sluz u stolici kod bebe

Vaše pitanje:

Moj sin ima 7 meseci. Od rodjena sam imala poteskoca, jer je jos kao jako mali odbijao da kaki u pelenu, skidala bih ga i onda bi se on sa podignutim nogicama praznio na vl. maramicu. Ponekad mu je tata koristio vrh toplomera kada ne bi uspevao da kaki. Ja to ne umem i nisam nikada praktikovala, ali sam pravila drugu gresku za koju mi je pedijatar rekla da nije strasno, ako je tako bebi lakse! Podigla bih mu nogice i vrhom prsta i vl. maramicom kruzno masirala otvor na guzi i malko ga sirila u stranu dok kaka ne krene. To je sve stalo kada je moj sin sa nepunih 6 meseci krenuo na nosu! Zna da objasni i trazi nosu, ali veliki problem je taj sto to radi skoro non-stop, sto znaci, da i kada kaki on i dalje ima potrebu za praznjenjem, koju izrazava kroz nervozu, specificne zvukove itd. Ono sto me najvise brine pored toga je to sto bez problema ume da iskaki samo lepo formiranu kaku - ni tvrdu, ni suvise mekanu. Cim je drugacije, u stanju je da se zacenjuje, da ne jede i ne spava sve dok mu to nesto (to je nekada samo klikercic) ne izadje iz njega ponovo pomocu gore pomenute metode praznjenja. Uz to vec nekoliko noci ima strahovite grceve, budi se i trazi da kaki, a kada ga stavim na nosu desi se da se toliko napinje, a izbaci samo malo sluzi koja se razvlaci i prati ga od rodjenja. Posto odbijam vec neko vreme da mu onako pomazem da kaki, ima grceve pracenje vristanjem, creva su mu pod prstima jako aktivna itd. Sa svim ovim je njegov pedijatar upoznat, ali samo mu menja formule, jer je na vestackoj ishrani, a od cvrste hrane, koristim iskljucivo teglice, bas iz straha od svega gore navedenog, ali nista ne pomaze. Danas sam zvala privatnu kliniku, zelim da se konacno neki lekar malo ozbiljnije pozabavi njime, plasi me i ta sluz, ali pregled je priv. relativno skup. Odvescu ga tamo u krajnjem slucaju, ali bih Vam ipak bila jako zahvalna ako biste mogli da mi kazete Vase misljenje, sta je to sa mojom bebom, tj. sta to nije u redu! ! Inace, ja imam Morbus Chron i sve ovo me jako plasi! Hvala unapred!

Odgovor:

Jedna stvar je sasvim jasna - Vi ste ovim "manevrima" onemogućili bebi da se prazni prirodnim putem! To NIKAKO ne treba da se ponavlja, a NE treba dete od sedam meseci stavljati na nošu, to je potpuno neprirodan i preran način pražnjnja creva.

Mislim da Vam treba pregled pedijatra gastroenterologa, a do tada da NE primenjujte bilo kakve mere za "pomoć" pri pražnjenju. Ne mislim da je to hitno, ali obavite pregled pa da se vidi šta dalje.

S poštovanjem,
Specijalisti pedijatrije
dr Tatjana Vukomanović i ass. dr Goran Vukomanović

Sva pitanja i dogovori Pretraga pitanja i odgovora Postavite pitanje pedijatru

Vesti

Instagram