Varičele

Kada vlada epidemija varičele, to je naročito izraženo kod dece u vrtićima. S obzirom da je to zarazna bolest, često se čuje pitanje: «Kako se zaštititi?». Zato ćemo se ukratko osvrnuti na varičele, sa akcentom na prevenciju.

 • O kakvoj bolesti je reč?

Odomaćen izraz za to oboljenje je – ovčje boginje, a redak je predškolski kolektiv bez deteta koje ne «pati» od varičele. Inače, njen uzročnik je virus koji spada u familiju herpes virusa.

Ti virusi naročito vole da se smeste u kožu i sluzokožu, pa se rezultat njihovog «rada» vidi u formi boginja. Međutim, virus putem krvi cirkuliše po celom organizmu i izaziva i druge smetnje, o kojima ćemo kasnije detaljnije da govorimo.

Radi se o virusu koji se prenosi preko disajnih organa – to je «kapljična» infekcija, pa se virus lako prenosi sa deteta na dete. Tako će jedan mališan u grupi da zarazi skoro svu decu koja su bila sa njim u kontaktu (naravno, ne i onu koja su preležala ovčje boginje). Virus se, dakle, lako i brzo širi – izuzetno je zarazan.

 • Kako prepoznati ovčje boginje?

To, uglavnom, nije teško! Pre izbijanja tipične ospe, dete je par dana «mrljavo», neka deca imaju povišenu temperaturu (ali ne previsoku), a neki mališani prođu tu fazu bolesti bez temperaturice. Ima dece kod koje nema ovog «uvoda» u ospu, pa dobiju kožne manifestacije bolesti «iz punog zdravlja».

Prvo se pojavi «bubuljičica», koja brzo nabubri, ispunivši se prozirnom tećnošću (to se zove vezikula). Potom se bistra tečnost zamuti, pa izgleda žućkasto – kao gnojanica (ta promena se naziva pustula). Pustula potom «pukne» i formira se «krasta», koja se posle nekoliko dana osuši i otpadne. Tipično je da su promene razbacane po koži, bez ikakvog pravila. Mogu da se pojave svuda, pa i na bizarnim mestima (genitalije, čmar, vežnjača, spoljašnji slušni kanal). Na jednom «polju» kože se obično vide različite faze boginja.

Sve strašno svrbi, pa se deca češu i tako pogoršavaju stvar, jer može da nastane infekcija «boginje». Naime, bakterije koje normalno žive na površini kože, dospevaju u dublje slojeve (kroz otvorena «vrata» – češanjem kožnih promena) i naprave infekciju – koja može da ostavi ružne ožiljke.

● Kako se leči?

Postoje losioni i «puderi» koji smanjuju svrab, temperatura se obara ako je ima, dete se redovno tušira i… ostaje samo da se čeka da bolest prođe. To je takozvana simptomatska terapija, kada se ne leči uzrok bolesti, već pomaže detetu da je prebrodi.

 • Ima li zaštite od ove bolesti?

Ima – postoji vakcina protiv varičele!

U SAD se deca više od jedne decenije vakcinišu i rezultati su odlični! Sve je više zemalja koje ovu vakcinu svrstavaju u obavezne. To je potpuno razumljivo, jer se radi o bolesti koja može da bude veoma neprijatna, a dete je najmanje dve nedelje osuđeno na kućno lečenje. Naravno, moguće su komplikacije, a tu je i opasnost za trudnice (i bebe koje one nose). Da ne govorimo o situacijama kada se dete razboli pred put ili tokom odmora. Zato nema dileme, vakcina je ubedljivo najefikasniji način sprečavanja ovčjih boginja.

 • Zašto nema vakcine kod nas?

Radi se o relativno skupoj vakcini, pa donekle može da se razume oklevanje da se daje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja. Ipak, valjalo bi da ta vakcina može da se kupi i da je deca prime – po želji roditelja. Verovatno bi većina njih to prihvatila kao razuman trošak, imajući u vidu korist od vakcinacije.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Poštovani, beba 22 meseca je dobila varicele 24.01,nema.ih mnogo,neke krastice su već otpale…temperaturu je imao samo prvi dan i to 37,6.juce posle osam dana smo.bili.na kontroli, grlo je blago crveno,inače kasljuca i kija od početka.Dr kaže da.Se sve to.javlja kod boginja ali ako bi se javila neka temperatura to bi bio znak neke komplikacije… Molim.vas za.mišljenje..moze.li.to.biti i.novi virus?Uplašena mama

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, mozete li mi reci kad je period boginja? Kazu na jesen i proljece da li je stvarno tako? Bitno mi je zbog zastite male bebe, jer je starije u vrticu?

  Odgovori na komentar
 3. Dobar dan.Zanima me kada mogu dete da izvedem napolje i kada moze da se vrati u vrtic,varicele smo dobili pre tacno dve nedelje?I do sad sam.ga kupala samo.vodom,kada mogu da pocnem.kupkom i samponom?Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Dobro veče. Danas je sin dobio varičele. Dok smo čekali na pregled u sobi za izolaciju družili smo se sa drugarom dobrih sat vremena kome je doktorka dijagnostikovala šarlah. Kada sam pitala doktorku šta mogu da očekujem, nisam dobila odgovor, jednostavno se posvetila drugom detetu. Šta može da se dogodi? Molim Vas za odgovor.
  Preplašena mama

  Odgovori na komentar
 5. Postovani doktore,
  Dete od 4 god. je bilo izlozeno virusu varicele pre 5 dana. Za koji dan radimo kozne probe po preporuci orl specijaliste zbog sumnje na polensku kijavicu. Bilo je reči da ce joj dati kortiko sprej za nos i sirup Aerius, pa me interesuje ako joj se ta terapija poklopi sa boginjama, da li je opasno koristiti kortiko sprej za vreme boginja? Hvala najlepse.

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.