Varičele

Kada vlada epidemija varičele, to je naročito izraženo kod dece u vrtićima. S obzirom da je to zarazna bolest, često se čuje pitanje: «Kako se zaštititi?». Zato ćemo se ukratko osvrnuti na varičele, sa akcentom na prevenciju.

 • O kakvoj bolesti je reč?

Odomaćen izraz za to oboljenje je – ovčje boginje, a redak je predškolski kolektiv bez deteta koje ne «pati» od varičele. Inače, njen uzročnik je virus koji spada u familiju herpes virusa.

Ti virusi naročito vole da se smeste u kožu i sluzokožu, pa se rezultat njihovog «rada» vidi u formi boginja. Međutim, virus putem krvi cirkuliše po celom organizmu i izaziva i druge smetnje, o kojima ćemo kasnije detaljnije da govorimo.

Radi se o virusu koji se prenosi preko disajnih organa – to je «kapljična» infekcija, pa se virus lako prenosi sa deteta na dete. Tako će jedan mališan u grupi da zarazi skoro svu decu koja su bila sa njim u kontaktu (naravno, ne i onu koja su preležala ovčje boginje). Virus se, dakle, lako i brzo širi – izuzetno je zarazan.

 • Kako prepoznati ovčje boginje?

To, uglavnom, nije teško! Pre izbijanja tipične ospe, dete je par dana «mrljavo», neka deca imaju povišenu temperaturu (ali ne previsoku), a neki mališani prođu tu fazu bolesti bez temperaturice. Ima dece kod koje nema ovog «uvoda» u ospu, pa dobiju kožne manifestacije bolesti «iz punog zdravlja».

Prvo se pojavi «bubuljičica», koja brzo nabubri, ispunivši se prozirnom tećnošću (to se zove vezikula). Potom se bistra tečnost zamuti, pa izgleda žućkasto – kao gnojanica (ta promena se naziva pustula). Pustula potom «pukne» i formira se «krasta», koja se posle nekoliko dana osuši i otpadne. Tipično je da su promene razbacane po koži, bez ikakvog pravila. Mogu da se pojave svuda, pa i na bizarnim mestima (genitalije, čmar, vežnjača, spoljašnji slušni kanal). Na jednom «polju» kože se obično vide različite faze boginja.

Sve strašno svrbi, pa se deca češu i tako pogoršavaju stvar, jer može da nastane infekcija «boginje». Naime, bakterije koje normalno žive na površini kože, dospevaju u dublje slojeve (kroz otvorena «vrata» – češanjem kožnih promena) i naprave infekciju – koja može da ostavi ružne ožiljke.

● Kako se leči?

Postoje losioni i «puderi» koji smanjuju svrab, temperatura se obara ako je ima, dete se redovno tušira i… ostaje samo da se čeka da bolest prođe. To je takozvana simptomatska terapija, kada se ne leči uzrok bolesti, već pomaže detetu da je prebrodi.

 • Ima li zaštite od ove bolesti?

Ima – postoji vakcina protiv varičele!

U SAD se deca više od jedne decenije vakcinišu i rezultati su odlični! Sve je više zemalja koje ovu vakcinu svrstavaju u obavezne. To je potpuno razumljivo, jer se radi o bolesti koja može da bude veoma neprijatna, a dete je najmanje dve nedelje osuđeno na kućno lečenje. Naravno, moguće su komplikacije, a tu je i opasnost za trudnice (i bebe koje one nose). Da ne govorimo o situacijama kada se dete razboli pred put ili tokom odmora. Zato nema dileme, vakcina je ubedljivo najefikasniji način sprečavanja ovčjih boginja.

 • Zašto nema vakcine kod nas?

Radi se o relativno skupoj vakcini, pa donekle može da se razume oklevanje da se daje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja. Ipak, valjalo bi da ta vakcina može da se kupi i da je deca prime – po želji roditelja. Verovatno bi većina njih to prihvatila kao razuman trošak, imajući u vidu korist od vakcinacije.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Postovani,
  moje dete dobilo je varicelu,sto je dr ustanovila 22.02. Nakon dve nedelje bili smo na kontroli,savet je bio da ne krece u kolektiv jos nekoliko dana,tj. do sutra,jer mu nisu sve krastice otpale. Sada imam nedoumicu,jer jos uvek ima 5-6 krastica,voditi ga,ili ne? Inace,on se dobro oseca,novih plikcica odavno nema,ks je dobra.
  Hvala na odgovoru!

  Odgovori na komentar
 2. Pozdrav. Moja cerka ima nepunih 6 godina. Dobila je prvo crvene cibice koje se posle pretvaraju u mjehurice pune tecnost koji posle puknu. Svrbi je dok ne pukne a posle je ta krastica boli. Cak joj se jedna ponovo pretvorila u mjehuric pun tecnost. Jesu li to varicele posto je bole krastica?
  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Sin od 2.5god, dobio je varicelu u nedelju, imao je temp. u utorak i sredu, u cetvrtak nije imao, a danas je opet dobio ima 37 sa 7, inace nos mu je pun, kaslje..danas nam je 6dan..da li treba da se brinem? Unapred zahvalna, s postovanjem

  Odgovori na komentar
  • Sve se ovo uklapa u tipičan tok varičele…mislim da, za sada, nema razloga za brigu.

   Pojava VISOKE temperature u 2. ndekji traži kontrolni pregled kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
 4. Dobar dan. Cerkica 3.5g mislim da ima boginje. Posto se ne nalazi na tipicnim mestima(stomaj,ledja,prepone,glava) nasa doktorka kaze da nisu boginje,dok doktorka u dezurstvu kaze da jesu boginje,dom privatno lekar kazu da jesu boginje i jos jedan lekar poznanik kaze da jesi boginje. Ne ide u kolektiv povukla sam je,ali ja sada prosto ne znam da li jesu ili nisu boginje. Sta mi je ciniti da budem sigurna da dete ima ili nema boginje? Ima po prstima i nadlaktici i na vrati. U malom su broju oko 15komada. Bilo je crveno,zatim plih ispunjen tecnoscu koji pukne i sad se stvara krastica. Jedna zabrinuta mama.

  Odgovori na komentar
 5. Dete mi je dobilo ovcje boginje,nije u kontaktu samnom,ja sam trudna 5.mesec,posto ne znam da li sam prelezala isla sam da dam krv,danas mi rezultat stigao:
  VARICELA ZOSTER VIRUS IgG At
  REZULTAT:418,2
  JEDINICA:mIU/ml
  REF.VREDNOSTI:100
  METODA:CLIA
  Treba mi pomoc,jer neradi mi moj doktor,pa da mi kazete da li sam ja prelezala ili ne? Hvala u napred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 6. Zdravo ove boginje su pocele negde od 1 Maj kod mene nalaze see na nezgodnom mestu kod struk vec su suve Ali jos uvek stoje I promene idu polako da li je to zbog znojenja kod struk ili sta vec ovo je drugi mesec ili su mozda oziljci ostali bio Sam kod doktrora dva puta.imam 16 godina

  Odgovori na komentar
Strana 14 od 14<<<1011121314