Varičele

Kada vlada epidemija varičele, to je naročito izraženo kod dece u vrtićima. S obzirom da je to zarazna bolest, često se čuje pitanje: «Kako se zaštititi?». Zato ćemo se ukratko osvrnuti na varičele, sa akcentom na prevenciju.

  • O kakvoj bolesti je reč?

Odomaćen izraz za to oboljenje je – ovčje boginje, a redak je predškolski kolektiv bez deteta koje ne «pati» od varičele. Inače, njen uzročnik je virus koji spada u familiju herpes virusa.

Ti virusi naročito vole da se smeste u kožu i sluzokožu, pa se rezultat njihovog «rada» vidi u formi boginja. Međutim, virus putem krvi cirkuliše po celom organizmu i izaziva i druge smetnje, o kojima ćemo kasnije detaljnije da govorimo.

Radi se o virusu koji se prenosi preko disajnih organa – to je «kapljična» infekcija, pa se virus lako prenosi sa deteta na dete. Tako će jedan mališan u grupi da zarazi skoro svu decu koja su bila sa njim u kontaktu (naravno, ne i onu koja su preležala ovčje boginje). Virus se, dakle, lako i brzo širi – izuzetno je zarazan.

  • Kako prepoznati ovčje boginje?

To, uglavnom, nije teško! Pre izbijanja tipične ospe, dete je par dana «mrljavo», neka deca imaju povišenu temperaturu (ali ne previsoku), a neki mališani prođu tu fazu bolesti bez temperaturice. Ima dece kod koje nema ovog «uvoda» u ospu, pa dobiju kožne manifestacije bolesti «iz punog zdravlja».

Prvo se pojavi «bubuljičica», koja brzo nabubri, ispunivši se prozirnom tećnošću (to se zove vezikula). Potom se bistra tečnost zamuti, pa izgleda žućkasto – kao gnojanica (ta promena se naziva pustula). Pustula potom «pukne» i formira se «krasta», koja se posle nekoliko dana osuši i otpadne. Tipično je da su promene razbacane po koži, bez ikakvog pravila. Mogu da se pojave svuda, pa i na bizarnim mestima (genitalije, čmar, vežnjača, spoljašnji slušni kanal). Na jednom «polju» kože se obično vide različite faze boginja.

Sve strašno svrbi, pa se deca češu i tako pogoršavaju stvar, jer može da nastane infekcija «boginje». Naime, bakterije koje normalno žive na površini kože, dospevaju u dublje slojeve (kroz otvorena «vrata» – češanjem kožnih promena) i naprave infekciju – koja može da ostavi ružne ožiljke.

● Kako se leči?

Postoje losioni i «puderi» koji smanjuju svrab, temperatura se obara ako je ima, dete se redovno tušira i… ostaje samo da se čeka da bolest prođe. To je takozvana simptomatska terapija, kada se ne leči uzrok bolesti, već pomaže detetu da je prebrodi.

  • Ima li zaštite od ove bolesti?

Ima – postoji vakcina protiv varičele!

U SAD se deca više od jedne decenije vakcinišu i rezultati su odlični! Sve je više zemalja koje ovu vakcinu svrstavaju u obavezne. To je potpuno razumljivo, jer se radi o bolesti koja može da bude veoma neprijatna, a dete je najmanje dve nedelje osuđeno na kućno lečenje. Naravno, moguće su komplikacije, a tu je i opasnost za trudnice (i bebe koje one nose). Da ne govorimo o situacijama kada se dete razboli pred put ili tokom odmora. Zato nema dileme, vakcina je ubedljivo najefikasniji način sprečavanja ovčjih boginja.

  • Zašto nema vakcine kod nas?

Radi se o relativno skupoj vakcini, pa donekle može da se razume oklevanje da se daje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja. Ipak, valjalo bi da ta vakcina može da se kupi i da je deca prime – po želji roditelja. Verovatno bi većina njih to prihvatila kao razuman trošak, imajući u vidu korist od vakcinacije.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

  1. Postovani, moje dete od 16m pre tri dana je dobilo temperaturu, vodili smo ga u d.z i dr kaze pocetak gnojne angine i da mu 4 longacefa. Juce je primio drugu injekciju i sinoc sam uočila par tačkica na licu i par na stomaku. Danas pre injekcije ga dr pregledala i kaze da nije sigurna da su boginje nego da pratimo i ipak da ipak nastavi longacef jer mu je malinasto grlo.
    U jaslama vec dve devojčice imaju boginje i to bas iz njegove grupe. Ne znam da li je ona temperatura znacila kao najava boginja ili ipak ima veze sa anginom. I da li je potrebno da primi sutra cetvrtu injekciju ako mu se danas razviju do te mere da mogu da se zavedu pod boginje. Da li je možda taj longacef smanjio tj usporio to izbijanje jer dr kaze da se one odmah razmnožavaju i izbijaju itd a ove su manje i nema ih puno zato se ona dvoumi da li su.
    Dala nam je da uradimo bris grla sutra.
    I ako su po njoj male, u odnosu na sinoc prilično su vece i sad već opipljive pod rukom. A sinoc su samo tacke bile.
    I ukoliko jesu, koliko dana može da se ocekuje temperatura? On vec slabije jede a mleko skoro uopšte nece vec 5,6 dana.

    Odgovori na komentar
      • Evo od ponedeljka su boginje definitivno, dobili smo penu za hlađenje i sirup za imunitet, da li mozemo i neki puder ubaciti da zasusujemo? Longacef je prekinut posle 3 injekcije, kada su ustanovljene boginje.
        Nije varicela lecena antibiotikom nego ta gnojna angina u pocetku.
        To za bris nisam znala, zbog čega je besmisleno?

        Odgovori na komentar
  2. Marija Kocic 15.12.2017 u 21:48

    Postovani,moje dete je upravo dobilo varicele a ja sam u devetom mesecu trudnoce,zapravo ostalo mi je jos 20dana do porodjaja,jel postoji neka opasnost za bebu? Ja sam ih prelezala kao mala.
    Unapred hvala

    Odgovori na komentar
Strana 12 od 12<<<89101112

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.