Varičele

Ako u ovom periodu vlada epidemija varičele, što je naročito izraženo kod dece u vrtićima. S obzirom da je ta zarazna bolest trenutno aktuelna, poslednjih nedelja se često čuje pitanje: «Kako se zaštititi?». Zato ćemo se ukratko osvrnuti na varičele, sa akcentom na prevenciju.

varicele-11
  • O kakvoj bolesti je reč?

Odomaćen izraz za to oboljenje je – ovčje boginje, a redak je predškolski kolektiv bez deteta koje ne «pati» od varičele. Inače, njen uzročnik je virus koji spada u familiju herpes virusa.

Ti virusi naročito vole da se smeste u kožu i sluzokožu, pa se rezultat njihovog «rada» vidi u formi boginja. Međutim, virus putem krvi cirkuliše po celom organizmu i izaziva i druge smetnje, o kojima ćemo kasnije detaljnije da govorimo.

Radi se o virusu koji se prenosi preko disajnih organa – to je «kapljična» infekcija, pa se virus lako prenosi sa deteta na dete. Tako će jedan mališan u grupi da zarazi skoro svu decu koja su bila sa njim u kontaktu (naravno, ne i onu koja su preležala ovčje boginje). Virus se, dakle, lako i brzo širi – izuzetno je zarazan.

  • Kako prepoznati ovčje boginje?

To, uglavnom, nije teško! Pre izbijanja tipične ospe, dete je par dana «mrljavo», neka deca imaju povišenu temperaturu (ali ne previsoku), a neki mališani prođu tu fazu bolesti bez temperaturice. Ima dece kod koje nema ovog «uvoda» u ospu, pa dobiju kožne manifestacije bolesti «iz punog zdravlja».

Prvo se pojavi «bubuljičica», koja brzo nabubri, ispunivši se prozirnom tećnošću (to se zove vezikula). Potom se bistra tečnost zamuti, pa izgleda žućkasto – kao gnojanica (ta promena se naziva pustula). Pustula potom «pukne» i formira se «krasta», koja se posle nekoliko dana osuši i otpadne. Tipično je da su promene razbacane po koži, bez ikakvog pravila. Mogu da se pojave svuda, pa i na bizarnim mestima (genitalije, čmar, vežnjača, spoljašnji slušni kanal). Na jednom «polju» kože se obično vide različite faze boginja.

Sve strašno svrbi, pa se deca češu i tako pogoršavaju stvar, jer može da nastane infekcija «boginje». Naime, bakterije koje normalno žive na površini kože, dospevaju u dublje slojeve (kroz otvorena «vrata» – češanjem kožnih promena) i naprave infekciju – koja može da ostavi ružne ožiljke.

● Kako se leči?

Postoje losioni i «puderi» koji smanjuju svrab, temperatura se obara ako je ima, dete se redovno tušira i… ostaje samo da se čeka da bolest prođe. To je takozvana simptomatska terapija, kada se ne leči uzrok bolesti, već pomaže detetu da je prebrodi.

  • Ima li zaštite od ove bolesti?

Ima – postoji vakcina protiv varičele!

U SAD se deca više od jedne decenije vakcinišu i rezultati su odlični! Sve je više zemalja koje ovu vakcinu svrstavaju u obavezne. To je potpuno razumljivo, jer se radi o bolesti koja može da bude veoma neprijatna, a dete je najmanje dve nedelje osuđeno na kučno lečenje. Naravno, moguće su komplikacije, a tu je i opasnost za trudnice (i bebe koje one nose). Da ne govorimo o situacijama kada se dete razboli pred put ili tokom odmora. Zato nema dileme, vakcina je ubedljivo najefikasniji način sprečavanja ovčjih boginja.

  • Zašto nema vakcine kod nas?

Radi se o relativno skupoj vakcini, pa donekle može da se razume oklevanje da se daje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja. Ipak, valjalo bi da ta vakcina može da se kupi i da je deca prime – po želji roditelja. Verovatno bi većina njih to prihvatila kao razuman trošak, imajući u vidu korist od vakcinacije.

Nadamo se da će u skorijoj budućnosti ova vakcina stići i kod nas – na radost dece, ali i roditelja, jer varičela ipak nije obična bolest, mada kod većine dece prođe bez ozbiljnijih komplikacija.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It

  1. Postovani, ovo je vise pitanje nego komentar, obzirom da sam malo zbunjena danasnjim ophodjenje lekara prema deci koja su dobila varicele, u odnosu na ono sto su nase majke nekad primenjivale. Da budem malo preciznija, dete mi je pre 4 dana dobilo varicele i nas pedijatar je rekao da dete slobodno moze da izlazi napolje, samo da u prvih 3 dana izbegavamo sunce. Medjutim, nase bake se ne slazu sa tim pristupom i uporno ponavljaju da kada smo mi bili mali izlazak napolje nije bio dozvoljen, odnosno kucno lecenje je bilo obavezno. Molim Vas da me malo posavetujete kako je najbolje da se opohodim u ovom slucaju? Da li je dobar ovaj nov, vise fleksibilan pristup, ili je mozda ipak bolje biti rigorozniji kada su varicele u pitanju. Unapred se zahvaljujem mama Milica

  2. Poštovani, naša ćerka, koja uskoro puni 4 godine, nekoliko dana ima desetak tačaka po telu, i jedne noći je imala povišenu temperaturu. Izabrani pedijatar ju je pregledao i rekao da moramo da sačekamo još neki dan i vidimo da li će se pojaviti na koži glave (kaže da, ako se to ne desi, ne može biti reči o varičelama). Kakvo je Vaše mišljenje? Hvala.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*