Varičele

Kada vlada epidemija varičele, to je naročito izraženo kod dece u vrtićima. S obzirom da je to zarazna bolest, često se čuje pitanje: «Kako se zaštititi?». Zato ćemo se ukratko osvrnuti na varičele, sa akcentom na prevenciju.

 • O kakvoj bolesti je reč?

Odomaćen izraz za to oboljenje je – ovčje boginje, a redak je predškolski kolektiv bez deteta koje ne «pati» od varičele. Inače, njen uzročnik je virus koji spada u familiju herpes virusa.

Ti virusi naročito vole da se smeste u kožu i sluzokožu, pa se rezultat njihovog «rada» vidi u formi boginja. Međutim, virus putem krvi cirkuliše po celom organizmu i izaziva i druge smetnje, o kojima ćemo kasnije detaljnije da govorimo.

Radi se o virusu koji se prenosi preko disajnih organa – to je «kapljična» infekcija, pa se virus lako prenosi sa deteta na dete. Tako će jedan mališan u grupi da zarazi skoro svu decu koja su bila sa njim u kontaktu (naravno, ne i onu koja su preležala ovčje boginje). Virus se, dakle, lako i brzo širi – izuzetno je zarazan.

 • Kako prepoznati ovčje boginje?

To, uglavnom, nije teško! Pre izbijanja tipične ospe, dete je par dana «mrljavo», neka deca imaju povišenu temperaturu (ali ne previsoku), a neki mališani prođu tu fazu bolesti bez temperaturice. Ima dece kod koje nema ovog «uvoda» u ospu, pa dobiju kožne manifestacije bolesti «iz punog zdravlja».

Prvo se pojavi «bubuljičica», koja brzo nabubri, ispunivši se prozirnom tećnošću (to se zove vezikula). Potom se bistra tečnost zamuti, pa izgleda žućkasto – kao gnojanica (ta promena se naziva pustula). Pustula potom «pukne» i formira se «krasta», koja se posle nekoliko dana osuši i otpadne. Tipično je da su promene razbacane po koži, bez ikakvog pravila. Mogu da se pojave svuda, pa i na bizarnim mestima (genitalije, čmar, vežnjača, spoljašnji slušni kanal). Na jednom «polju» kože se obično vide različite faze boginja.

Sve strašno svrbi, pa se deca češu i tako pogoršavaju stvar, jer može da nastane infekcija «boginje». Naime, bakterije koje normalno žive na površini kože, dospevaju u dublje slojeve (kroz otvorena «vrata» – češanjem kožnih promena) i naprave infekciju – koja može da ostavi ružne ožiljke.

● Kako se leči?

Postoje losioni i «puderi» koji smanjuju svrab, temperatura se obara ako je ima, dete se redovno tušira i… ostaje samo da se čeka da bolest prođe. To je takozvana simptomatska terapija, kada se ne leči uzrok bolesti, već pomaže detetu da je prebrodi.

 • Ima li zaštite od ove bolesti?

Ima – postoji vakcina protiv varičele!

U SAD se deca više od jedne decenije vakcinišu i rezultati su odlični! Sve je više zemalja koje ovu vakcinu svrstavaju u obavezne. To je potpuno razumljivo, jer se radi o bolesti koja može da bude veoma neprijatna, a dete je najmanje dve nedelje osuđeno na kućno lečenje. Naravno, moguće su komplikacije, a tu je i opasnost za trudnice (i bebe koje one nose). Da ne govorimo o situacijama kada se dete razboli pred put ili tokom odmora. Zato nema dileme, vakcina je ubedljivo najefikasniji način sprečavanja ovčjih boginja.

 • Zašto nema vakcine kod nas?

Radi se o relativno skupoj vakcini, pa donekle može da se razume oklevanje da se daje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja. Ipak, valjalo bi da ta vakcina može da se kupi i da je deca prime – po želji roditelja. Verovatno bi većina njih to prihvatila kao razuman trošak, imajući u vidu korist od vakcinacije.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Postovani,
  Cerkici od tri godine su izbile prve boginjice u nedelju, u ponedeljak je imala blago povisenu temperaturu, od utorka do 39 I nije se spustala ispod 38. Danas je petak, ona I dalje ima tako visoku temperaturu, samo mi se cini da se brze obara. Inace su joj pluca cista, malo nosic curi. Da napomenem, tesko su joj izbijala prva dva dana, sada ih vec ima svuda. Zanima me, do koliko dana se tolerise visoka temperatura, posto me ova sad vec zabrinjava. Hvala!

  Odgovori na komentar
 2. Starija cerka je dobila boginje pre 5 dana,s tim sto se pojavila jedna bubuljica na vratu,i nisam znala sta je u pitanju,do povratka iz vrtica kada ih je bilo vise! Tog istog jutra mladja,od nepunih 6 meseci je primila drugi pentaxin. Razdvojene su,qli ja boravim kod obe,s tim sto se lepo umijem i operem ruke. Bebu dojim,recite mi,sta da ocekujem,i kada? Da li nesto moze da naskodi bebi to sto je primila i vakcinu,i mozda zarazena varicelom??

  Odgovori na komentar
 3. Da li tapkanje losiona po boginjama istom vaticom utiče na povećanje broja boginje? Ima ih previše pa je nemoguće koristiti pojedinačno vaticu za svaku, a brinem se da li na taj način utičem da ih ima još više?

  Odgovori na komentar
 4. Pozdrav..cerkica mi je pre 3 dana dobila boginje,da li jr smem tusirati?? Kupili smo u apoteci tecnost za boginje i mazem je. Hvala. I koliko puta treba mazati u toku dana i noci

  Odgovori na komentar
 5. 14.6. su se kod cerkice(5god) pojavile tackice slicne boginjama, odvela sam je kod pedijatra i doktorica nam je potvrdila da su varicele, dala tecni puder i sve sto treba. Medjutim, njoj vise nista nije izaslo na telu, te tackice su tu i dalje bez promene. Vadili smo krv, i nalaz pokazuje virusnu infekciju. Pije antibiotik zbog grla. Stvarno ne znam sta da mislim, da li je moguce da se boginje “povuku” ili je doktorica pogresila?

  Odgovori na komentar
Strana 10 od 10<<<678910

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.