Varičele

Kada vlada epidemija varičele, to je naročito izraženo kod dece u vrtićima. S obzirom da je to zarazna bolest, često se čuje pitanje: «Kako se zaštititi?». Zato ćemo se ukratko osvrnuti na varičele, sa akcentom na prevenciju.

 • O kakvoj bolesti je reč?

Odomaćen izraz za to oboljenje je – ovčje boginje, a redak je predškolski kolektiv bez deteta koje ne «pati» od varičele. Inače, njen uzročnik je virus koji spada u familiju herpes virusa.

Ti virusi naročito vole da se smeste u kožu i sluzokožu, pa se rezultat njihovog «rada» vidi u formi boginja. Međutim, virus putem krvi cirkuliše po celom organizmu i izaziva i druge smetnje, o kojima ćemo kasnije detaljnije da govorimo.

Radi se o virusu koji se prenosi preko disajnih organa – to je «kapljična» infekcija, pa se virus lako prenosi sa deteta na dete. Tako će jedan mališan u grupi da zarazi skoro svu decu koja su bila sa njim u kontaktu (naravno, ne i onu koja su preležala ovčje boginje). Virus se, dakle, lako i brzo širi – izuzetno je zarazan.

 • Kako prepoznati ovčje boginje?

To, uglavnom, nije teško! Pre izbijanja tipične ospe, dete je par dana «mrljavo», neka deca imaju povišenu temperaturu (ali ne previsoku), a neki mališani prođu tu fazu bolesti bez temperaturice. Ima dece kod koje nema ovog «uvoda» u ospu, pa dobiju kožne manifestacije bolesti «iz punog zdravlja».

Prvo se pojavi «bubuljičica», koja brzo nabubri, ispunivši se prozirnom tećnošću (to se zove vezikula). Potom se bistra tečnost zamuti, pa izgleda žućkasto – kao gnojanica (ta promena se naziva pustula). Pustula potom «pukne» i formira se «krasta», koja se posle nekoliko dana osuši i otpadne. Tipično je da su promene razbacane po koži, bez ikakvog pravila. Mogu da se pojave svuda, pa i na bizarnim mestima (genitalije, čmar, vežnjača, spoljašnji slušni kanal). Na jednom «polju» kože se obično vide različite faze boginja.

Sve strašno svrbi, pa se deca češu i tako pogoršavaju stvar, jer može da nastane infekcija «boginje». Naime, bakterije koje normalno žive na površini kože, dospevaju u dublje slojeve (kroz otvorena «vrata» – češanjem kožnih promena) i naprave infekciju – koja može da ostavi ružne ožiljke.

● Kako se leči?

Postoje losioni i «puderi» koji smanjuju svrab, temperatura se obara ako je ima, dete se redovno tušira i… ostaje samo da se čeka da bolest prođe. To je takozvana simptomatska terapija, kada se ne leči uzrok bolesti, već pomaže detetu da je prebrodi.

 • Ima li zaštite od ove bolesti?

Ima – postoji vakcina protiv varičele!

U SAD se deca više od jedne decenije vakcinišu i rezultati su odlični! Sve je više zemalja koje ovu vakcinu svrstavaju u obavezne. To je potpuno razumljivo, jer se radi o bolesti koja može da bude veoma neprijatna, a dete je najmanje dve nedelje osuđeno na kućno lečenje. Naravno, moguće su komplikacije, a tu je i opasnost za trudnice (i bebe koje one nose). Da ne govorimo o situacijama kada se dete razboli pred put ili tokom odmora. Zato nema dileme, vakcina je ubedljivo najefikasniji način sprečavanja ovčjih boginja.

 • Zašto nema vakcine kod nas?

Radi se o relativno skupoj vakcini, pa donekle može da se razume oklevanje da se daje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja. Ipak, valjalo bi da ta vakcina može da se kupi i da je deca prime – po želji roditelja. Verovatno bi većina njih to prihvatila kao razuman trošak, imajući u vidu korist od vakcinacije.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Farkaš. Ana 28.06.2017 u 23:08

  Ćerkica mi je dobila boginje prvi dan na moru, jednu je otkinula odmah na početku sad kao da se zacrvenelo oko te krastice,šta da radimo? A imamo i bebu od devet meseci koju nismo u mogućnosti da izolujemo, da li je problem što su stalno u kontaktu?

  Odgovori na komentar
 2. Sin od 20 meseci je dobio boginje u ponedeljak (tada su se pojavile kožne promene) .Od utorka ima temperaturu isključivo preko noći 38,6 koju teško obaramo, evo već treća noć. Od terapije ima samo paracetamol na 5 sati (prva 5 dana od pojave ospe) i aerius samo uveče. Da li je terapija ok? I jos koliko dana će imati temperaturu? Inače , posle svake temperaturne noći ima novo izbijanje boginja…, imao je dva naleta i još koliko da očekujemo? Sav se osuo, ospa je polimorfna. Malaksao je, nema apetita i ne znam čime i kako da ga hranim. Da li postoji neka dijeta u toku bolesti i kada će apetit da mu se vrati? Hvala puno na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Devojcica ima 20 meseci, ide u jaslice. U jaslicama su se pojavile varicele jos pre mesec dana,sto smo danas tek saznali. Ima zakazanu vakcinaciju mmr za 11. Septembar. Zanima me na koji nacin moze da se utvrdi da virus nije slucajno u periodu inkubacije i da li odloziti vakcinu i sacekati da prodje inkubacioni period za svaki slucaj? Hvala.

  Odgovori na komentar
 4. Postovanje,
  Molim Vas za odgovor da li je dozvoljena upotreba Brufena za skidanje povisene temperature u slucaju ovcijih boginja? Postoje oprecna misljenja po pitanju upotrebe ovog leka, pa me zanima i Vase misljenje.
  Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, cerka od 3.5 godineje dobila pre neki dan varicele, ima promena po telu i temperaturu, ali ima i jednu na untrasnjoj strani donjeg kapka. spolja je kapak crven i otecen malo, ali iznutra se vidi tackica. sta se radi u tom slucaju? hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
Strana 11 od 11<<<7891011

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.