Vakcine u prvim godinama života

Zdrave bebe u porodilištu dobijaju dve vakcine: BCG vakcinu i prvu dozu vakcine protiv hepatitisa B. Vidimo da nam život počinje uz vakcine, a mnoštvo je pitanja vezano baš za vakcinacije, pa smo odlučili da vam približimo vakcine koje se daju u prvoj godini života

 • Šta je u stvari vakcinacija

Vakcinacija – imunizacija je najbolji način sprečavanja (prevencije) oboljevanja od zaraznih bolesti. Ovako se sprečava širenje zaraza među decom, ali i odraslima.

Vakcine se sastoje od oslabljenih ili “iseckanih” mikroorganizama (virusa ili bakterija), a tako su napravljene da ne mogu da izazovu infekciju, ali pomažu imunološkom (odbrambenom) sistemu organizma da nauči da se bori sa izazivačima zaraznh bolesti.

Postoje vakcine koje sadrže delove hemijskih supstanci (toksina) kojima mikroorganizmi napadaju čoveka i izazivaju veoma teška oboljenja (na primer tetanus, a nekada davno i difterija).

 • Šta se dešava u organizmu deteta koje je primilo vakcinu

Kada se vakcina da detetu odbrambeni (imunološki) sistem “vidi” sadržaj vakcine kao uzročnika bolesti. Počinje proces stvaranja otpornosti (imunizacija) na mikroorganizam (ili toksin) koji se sastoji u stvaranju antitela, ali i “uvežbavanju” pojedinih imunoloških ćelija za borbu protiv prouzrokovača bolesti.

Kako smo već napomenuli, vakcina ne može da izazove bolest, ali je dovoljno “jaka” da se imuni sistem nauči da prepozna mikronapadače, tako da ako nekada stignu u organizam biće uspešno “utamanjeni”. To je suština imunizacije.

 • Zašto ih dajemo tako rano – već u prvim danima života

 

Kad se beba rodi njen imuni sistem je prilično “tanak”. Nešto antitela (to su proteini – borci protiv mikronapadača)  beba preuzme od mame, ali prvi meseci života su ujedno i početak prve faze sazrevanja imunološkog sistema deteta. Zato je logično da se u taj proces sazrevanja “ugrade” i važne imunološke informacije o prouzrokovačima opasnih infekcija, a to se nesumnjivom najbolje sprovodi ranom vakcinacijom.

 • Zašto se neke vakcine daju više puta (revakcinacija)

Imuni sistem je jedna veoma složena armija različiti ćelija – vojnika, i biohemijskih procesa i supstanci koji učestvuju u odbrani organizma od infektivnih agenasa. Prilikom pravljenja nekih vakcina (što je jedan veoma složen farmako-tehnološki proces) prouzrokovači bolesti (virusi, bakterije ilji toksini) moraju biti oslabljeni tako da ne mogu da izazovu infekciju, ali stimulišu detetov imunitet.

Zato je potrebno “osvežiti pamćenje” odbrambenog sistema i ponavljati iste vakcine da bi se došlo do potpune imunizacije, dakle sigurne zaštite od mikroorganizama protiv kojih se vakcinacija sprovodi.

 • Ima li neželjenih efekata vakcinacije

Naravno da ima, ali su kod ogromne većine dece neželjeni efekti vakcinacije blagi i prolazni. Sa osavremenjivanjem farmako-tehnoloških postupaka dobijene su “čiste” vakcine što je značajno smanjilo pojavu neželjnenih efekata imunizacije.

Mogu se javiti takozvane lokalne reakcije (na mestu uboda) – otok, crvenilo, bol što obično dovede do nervoze i “kenjkavosti” beba.

Porast temperature, koji je retko drastičan, traje par dana (to su takozvani sistemski neželjeni efekti). Sve to, kod ogromne većine beba, prođe sa malo analgetika, a često i bez lekića, a dete će za par dana zaboraviti na vakcinu.

Izuzetno retko se dešavaju ozbiljne (neurološke) komplikacije vakcinacije koje se lako uočavaju od strane roditelja i brzo dovode decu pedijatru. Sa poboljšanjem procesa proizvodnje vakcina ove komplikacije su pravi raritet.

Jedno je sigurno – neželjeni efekti vakcina su beznačajni, u poređenju sa nesumnjivom koristi koje imunizacija pruža.

 • Koje su obavezne vakcine u prvoj godini života

Naš imunizacioni protokol predviđa sledeće obavezne vakcine:

 • BCG vakcina – protiv tuberkuloze
 • Di – Te – Per protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (pertusis), Polio  – protiv dečje paralize , HiB – protiv opasne bakterije Hemofilus influence (Haemophilus influenzae)
 • Vakcina protiv hepatitisa B

Da li ima još neka vakcina koja je u sistemu redovne vakcinacije a prima se kasnije?

 • MMR vakcina – male boginje, zauške rubeole
 • Revakcina DT-Per-HiB-Polio
 • Revakcina DT-Polio
 • Kada se daju

BCG vakcina se daje u porodilištu, kao i prva doza vakcine protiv hepatitisa B.

Revakcinacija (druga doza) protiv hepatitisa B se sprovodi mesec dana posle prve doze, a treća doza se daje pet meseci posle druge (šest meseci posle prve doze). Hepatitis B je infekcija uzrokovana hepatitis B virusom (HBV), koji se prenosi preko oštećenja na koži ili preko sluznica u slučaju izloženosti zaraženoj krvi ili telesnim tečnostima. Veoma je zarazan i odlično je da je vakcinacija protiv Hepatitisa B u sistemu redovne vakcinacije za svu novorodjenu decu.

 • Di-Te-Per, HiB i polio vakcina se daju kada dete udje u treći mesec, a još dve doze sa razmakom od 6 nedelja (dakle ukupno tri doze u prvoj godini života). Revakcina DT-Per-HiB-Polio vakcinom daje se godinu dana od treće doze u drugoj godini. Revakcina DT-Polio vakcinom u sedmoj godini i četrnaestoj godini
 • MMR vakcina – u drugoj godini i revakcina u šestoj godini
 • Mogu li se vakcine kombinovati

Naravno da mogu!

Pokazalo se da kombinacije vakcina efikasno imunizuju dete, a tako se smanjuje broj“bockanja”beba.Kodnas je registrovana kombinovana petovalentna vakcina: Pentaxim. Ova vakcina sadrži Di-Te-Per-Polio-HiB u sebi. Takodje postoji i kombinovana šestovalentna vakcina koja pored svih komponenti petovalentne vakcine sadrži i vakcinu protiv Hepatitisa B-  Infarix hexa.

 • Kada dete nije za vakcinaciju

Dete treba da je zdravo kada se vakciniše!

Ako ima jasne znake infekcije: kija, kaščljuca, curi mu nos, ima crveno grlo i temperaturu, mudro je sačekati bar nedelju dana. Nije dobro da se dete vakciniše danas, a za par dana da dobije febrilnu virusni infekciju koje je tek počela da se razvija na dan vakcinacije.

Nove preporuke kažu da se bebe, koje nemaju povišenu temperaturu, a imaju “kijavicu” (lako curenje nosića, a lepo jedu, raspoložene su, dobro spavaju) mogu vakcinisati.

Bebe koje dobijaju transfuzije (derivate krvi) posle rođenja (zbog operacija ili lečenja anemija…) se malo kasnije vakcinušu (obično se odlaže za 6 meseci), a detaljno uputstvo se dobija uz otpusnu listu.

Pin It


Komentari

 1. Postovani. Pisem iz Makedonije. Beba ja 6 ipo meseca i juce je primila 6 valentnu (di-te-per-polio) revakcinu i vakcinu protiv pneumokoke. Dali postoji rizik zdravlja bebe ako su primljene 2 vakcine u isti dan?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, Dete ima 4 godine, i vakcinisan je uredno po kalendaru. Zanima me da li je zasticen prilikom posekotina od tetanusa (primljen je pentaksim tri doze do 1. godine i primljena je 4. doza posle godinu dana) ili bi morao ici na ponovnu vakcinaciju? Hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Postovanje,bebica ima 16mesec otkili su joj da ima cistu na pocetku jezicnog kanala,da li sme da primi vakcinu posto nismo primali vakcine od 4 mecesa.

  Odgovori na komentar
 4. Kako jedan roditelj da se opustii i ne brine oko vakcina kada procita da je neko dete par dana ili vec sledeci dan nakon vakcine umrlo. Dete mi je u periodu vakcinacije, treba primiti treci Pentaksim ali smo mi prestraseni. Strah me najgoreg. Nemoguce da je svaki put koincidencija kada se takve stvari dese. KOliko je Pentaksim pouzdan i koliko cesto se zabelze teske nuspojave?

  Odgovori na komentar
 5. Do kada se mogu desiti nuspojave Pentaksima? Koliko nakon vakcinacije mozemo odahnuti i reci da je proslo bez reakcije? Koliko dugo je potrebno pratiti dete i da li da dajem Paracetamol bez temperature ili samo u slucaju temperature? Mnogo sam uplasena .

  Odgovori na komentar
  • Prvo i najvažnije – NEMA razloga za strah.

   U prva dva do tri dana se mogu ocrkivati blagi i prolazni nezeljeni efekti: povisena tempertura, nervoza, otok na mestu davanja vakcine…NIŠTA od toga ne treba da Vas brine!

   Odgovori na komentar
 6. Poštovani,
  naša ćerka treba da primi danas Prevenar vakcinu drugu dozu. A za 27. dana je zakazana revakcina Pentaxima?
  Dal sme u tom razmaku da je primi?
  s obzirom da je jedan dan manje od četiri nedelje?

  Odgovori na komentar
   • Hvala Vam. Znam da mogu istovremeno. Prvu dozu Prevenar vakcine je primila isti dan sa MMR vakcinom, al su tada rekli da ili primi isti dan ili sa razmakom od 4 nedelje. Kako sad nije moguce da primi obe isti dan, uplasilo me je dal to sto fali jedan dan do 4 nedelje ima neki uticaj, al sad ste me smirili. Hvala

    Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.