Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčeščih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

dete
 • Šta je apedincitis

Iako se ovaj naziv – “slepo crevo” prilično odomaćio on je pogrešan. Slepo crevo (Coecum – cekum je latinsko ime) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje ili sumnja na zapaljenje. Iako medicinski pogrešan, mi ćemo ga, zbog lakšeg praćenja, povremno koristiti u daljem tekstu (baš kao što stoji u naslovu).

 • Zašto se dešava zapaljenje “slepog creva”

Neverovatno je (ali je tako) da se pouzdano ne zna pravi uzrok jednog od najčešćih hirurških bolesti! Šta tačno započinje upalu crvuljka ne znamo, ali kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

upala-slepog-creva-apendicitis-216

 • Kako izgleda dete koje ima apendicitis

Pogrešno je misliti da sva deca imaju iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od pozicije apendiksa, od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje. Opisaćemo kako se bolest ispoljava kod većine dece.

Bolest kod manje dece (iako se retko sreće pre pete godine života) obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu.

Starije dete se žali da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj se bol se postepeno pojačava, a potom se obično preseli u donji desni deo trbuha i tada se dodatno pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete relativno brzo (nekada za par sati, a nekada za dan – dva) “kljokne” – prvo je razdražljivo, potom je klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak postaje sve tvrđi.

Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom ima normalnu stolicu ili zatvor. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, deca brzo stižu kod lekara.

Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu jer su i tegobe manje karakteristične.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kada je ispoljavanje bolesti tipično dete relativno brzo stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja definitivnu dijagnozu, najčešće uz pomoć rutinskih laboratorijskih analiza. Ponekad nije lako odlučiti da li treba otvarati dete da bi se obavilo operativno uklanjanje zapaljenog apendiksa. Srećom, tu su “pomoćnici”:

U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorisjki pokazatelji zapaljenja.

Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.

 • A ultrazvučni pregled

Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

23

 • Može li dete da ima i proliv i upalu slepog creva

Retko!

Lekari se obraduju kada dete, koje boli stomačić, dobije proliv. To je zato što većina dece sa prolivom ima enterolkolitis – zapaljenje creva  kao uzrok bola u trbuhu. Eneterokolitis je “obično” zapaljenje sluzokože tankog i debelog creva, dakle nije apendicitis. To su, dakle, infekcije creva i najčešće idu sa prolivom, skoro po pravilu su praćene bolom u trbuhu.

Kada dete ima zapaljenje slepog creva, obično ima zatvor, nekada normalnu stolicu, ali veoma retko i proliv može biti pratilac apendicitisa.

Ipak, ima dece sa upaljenim slepim crevom imju proliv! Obično se radi o duguljastom i neobično postavljenom crvuljku (apendiksu). On se nalazi sa desne strane, ali je postavljen pozadi i “naslanja” se na završni deo debelog creva. Zato debelo crevo može izbaciti stolicu pre nego se proces varenja završi pa nastaje proliv!

 • Mogu li se javiti bolovi sa leve strane trbuha

Iako se ne dešava često, može!

Nekada se dešava da je crvuljak (apendiks) veoma dugačak i da se prostire i do leve strane trbuha. Kada se takvo slepo crevo upali, bol se može lokalizovati i sa leve strane.

Dešava se i da neka deca imaju jak bol u donjem levom delu trbuha, iako im je apendiks na desnoj strani (gde mu je i mesto). Tada se radi o takozvanom refleksnom bolu, koji se nalazi dalje od mesta uzroka bola. Ipak, najveći broj dece sa refleksnim bolom, pre ili kasnije pokaže prstom i na donji deo desne strane trbuha, kao mesto koje veoma boli.

Najređi razlog “levostranog” bola kod dece sa zapaljenjem slepog creva je anatomski postavljen apendiks u levoj polovini trbuha. To su deca koja imaju “ispreturane” organe u telu, pa je sve što se normalno nalazi desno “prešlo” na levu stranu.

 • Kako se leči apendicitis

Kod dece se akutna upala slepog creva leči hirurškim zahvatom – operativnim uklanjanjem apendiksa. Kod odraslih (daleko ređe kod starije dece) postoji i hronični apendicitis koji se periodično “aktivira” pa su bolovi veoma jaki. Desi se da uz “jake” antibiotike napad prođe  i izbegne operacija. Ipak, zapaljenje “tinja” pa su moguće komplikacije (nikad se ne zna kada će i gde da se upala razbukta).

Dakle, kada se postavi dijagnoza, ili “osnovana sumnja” na apendicitis hirurška intervencija je neminovna!

 • Kakva je to operacija

Svaka hirurška intervencija je ozbiljan zahvat. Nekritično mišljenje “ma to nije ništa” je pogrešno. Ipak, ne radi se o preteškom operativnom zahvatu, ali sve detalje o intervenciji saopštava dečji hirurg koji će dete operisati. Većina dece pregura apendektomiju (kako se stručno naziva ova operacija) bez većih problema, i posle nekoliko dana (obično unutar jedne nedelje od operacije) ode kući.

Klasična operacija i dalje dominira, ali se radi i laparaskopska apendektomija. Radi se o posebnom instrumentu koji se uvodi kroz “rupicu” na trbuhu čime se izbegava otvaranje trbučne duplje, pa je i oporavak je brži. Ipak, ova procedura se ne može obaviti kod svakog deteta, ali zahteva i posebnu opremu i obučene hirurge. U svakom slučaju, dečji hirurg odlučuje da li je intervencija potrebna, i koju će metodu koristiti.

 • Mogu li se desiti komplikacije

Posle svake hirurške intervencije se mogu desiti komplikacije! Srećom, one su kod apendektomije retke, naročito kada se intervencija obavi na vreme.

Ne valja kada bolest odmakne, ili ako dođe do “pucanja” slepog creva (perforacija apendiksa). Tada se gnoj (produkt zapaljenja) može proširiti po trbušnoj duplji, pa su komplikacije zapravo počele i pre hirurške intervencije. Kod ove dece, sama operacija je teža, duže traje, a oporavak je teži, pa je i šansa da se dese komplikacije veća.

Terapija i nega deteta posle hirurške intervencije je veoma važna, sprovodi se veoma detaljno uz redovne kontrole hirurga, ali i anesteziologa. Tako se ogromna većina dece lepo oporavi i reši se ovo neprijatne bolesti.

 • Kako to da ima dece koje ponovo boli “slepo crevo” iako je hirurški odstranjeno – da li je moguće da se bolest vratila

Jednom izvađeno slepo crevo se ne može “vratiti” – tu nema bojazni! Povremena žiganja u predelu operativnog područja su normalna pojava, jer je sam proces ožiljavanja (zarastanja) operatovnog reza dug, a stvoreni ožiljak (koji nije samo spolja) može povremeno da bolucka.

Daleko ređe se dešava da se posle operacije slepog creva stvaraju debele priraslice (adhezije) u trbušnoj duplji. Priraslice su trake prilično tvrdog vezivnog tkiva koje nastaju na mestu gde hirug prođe skalpelom, ili u regionima trbuha gde je bilo zapaljene. Ove priraslice nekada pritiskaju crevo i tako ometaju normalni prolaz crevnog sadržaja. Tada može nastati ileus (narodni termin je “zavezana creva”) kada ne postoji mogućnost da se uspostavi normalni prolaz crevnog sadržaja. Tada su i bolovi veoma jaki, i stalno se pogoršavaju, pa dete brzo stiže kod lekara. Ova vrsta ileusa zahteva brzu intervenciju kojom se presecaju priraslice i creva “oslobađaju” da normalno rade.

Srećom, ovaj scenario nije čest kod dece, ali se češće dešava kod perforacije (“pucanja”) apendiksa pre operacije.

 • Da li svaki bol u trbuhu traži neodložan pregled hirurga

Naravno da ne!

Lista uzroka bolova u trbuhu kod dece je ogromna, a samo manji broj otpada na prave hirurške bolesti. Ipak, ako se dete žali na jake bolove, koji se pogoršavaju dete treba da bude pregledano, ali to obično prvo obavi pedijatar.

Ako dete ima i povišenu temperaturu, loše izgleda, povraća (a nema proliv) dečji hirurg zaista treba da pregleda dete što pre. Postoje i druge bolesti koje liče na apendicitis, a zapravo to nisu.

Posle detaljnog pregleda deteta, i osnovnih analiza se donosi odluka o daljem postupku. Neka deca se samo posmatraju (opservacija), pa nije retko da se dete nekoliko puta pregleda pre nego se konačno postavi dijagnoza. Treba reći da ima potpuno bezazlenih bolesti koje veoma liče na upalu slepog creva, a posle nekoliko sati praćenja se dete popravi, a posle dan – dva potpuno oporavi bez hirurške intervencije.

MEDA BANER 1

 • Šta raditi sa ožiljkom

Većina dece posle sedam dana od operacije ima izvađene konce i “suvu” i čistu ranu. Proces zarastanja uvek ostavlja ožiljak – to je neizbežno! Ipak, ima proverenih, pouzdanih i neškodljivih preparata koji mogu značajno smanjiti veličinu postoperativnog ožiljka.

Na primer, primena silikona zaista pomaže! Ako se tretman počne na vreme (a to znači čim je rana potpuno zarasla i suva), sprovodi pravilno (dva puta dnevno posle pranja kože) i traje dovoljno dugo (bar osam nedelja) rezultati su odlični. Ne treba očekivati čudo – potpunu eliminaciju ožiljka, ali je moguće ožiljak učiniti daleko manje upadljivim. Ovo nije kozmetički trik, već medicinskim istraživanjima potvrđen tretman sa odličnim rezultatima.

Ass.dr Goran Vukomanović, spec.pedijatrije

Pin It

 1. Devojka 17 godina pre dve nedelje je imala operaciju slepog creva.Rana lepo zarasta koliko gledam svakog dana,medjutim posle dve nedelje sam primetio mali otok na rani ,juce a danas malo vise.Zamolio bih vas za odgovor da li je to normalno u procesu zarascivanja rane?

 2. Imam 20 godina.. Pre par dana sam osetila stravican bol u trbuhu, i onesvestila se(pretpostavljam od bola), kasnije sam povratila.. Primila sam infuziju i injekciju, da bi mi kasnije bilo malo bolje, u smislu da mi se pritisak povecao. Ali, bol se premestio na desnu stranu abdomena, i s vremena na vreme me opomene da je tu. Imala sam temperaturu 38, danas je mnogo bolje, ali ta desna strana i dalje boli, pogotovo kada pomeram desnu nogu, kada se nasmejem, nakasljem. Da li su to simptomi akutnog apendicitisa?

  • Mogu, ali i NE moraju biti znaci zapaljenja slepog creva!
   Ključno je da se obavi pregled, a ako treba i krvnu sliku i urin. Tako će biti najbolje da se utvrdi uzrok bola. Apendicitis je samo jedan od brojnih mogućih uzroka.

 3. Imam 16 godina. Pre deset dana sam operisala slepo crevo, konci su mi izvadjeni i rana je bila uredna dok nisam primetila da se ispod polovine rane stvara nesto tvrdo, tu je takodje i stvorio mali otok. Zanima me da li je to normalno pri zarastanju ili ipak treba da se obratim hirurgu koji je uzvrsio operaciju? Hvala unapred!

 4. Samo bi hteo da pitam jer vidim prave i stvarno realne i iskusne odgovore od doktora operirao sam slepo crevo pre 2 god. i tu kod vas naso sam neki odgovor bas kako je i moj slucaj ali da napomenem da imam 52god posle operacije proslo 2 godine i potom javio se ileus bas kod slepog creva i bio pod hitnom prebacen u bolnici zbog jakih bolova i doktor je odmah konstatirao zastoj rada creva i hteo me odmah operirati ali ja sam hteo da prvo proba drugim metodom ili kako mi je on to urtadio sa nekom crevom kroz nosa i sve se za nekoliko dana vratilo u normali ali mi reko to ne znaci da se ne moze ponoviti sta trebam sada ja raditi u strahu li ziveti sa time da se4 ileus ne vrati opet.

  • NE treba da živite u strahu, već da se trudite da zdravo jedete i pijete i bavite se rekreativnim fizičkim aktivnostima.
   Postoji šansa da se ovo ponovi, ali i da se NIKADA ne desi! Ipak, ako se i desi, zasita može da Vam se pomogne i bez operacije, što je veoma dobro. Mislim da treba da budete optimistični.

 5. Imam bolove u stomaku propracene temperaturom ponekad i povracanjem ali ne uvek.Nakon nekog vremena boli me samo donji desni deo,ali zanimljivo je da mi se to desava jednom u mesec dana ili dva meseca.Moze li to biti upala slepog creva?

  • Treba tada (kad je bol prisutan) uraditi ultrazcuk abdomena i da se pokuša videti ima li zapaljenja ili ne. Po opisu NE liči na apendicitis, ali bi valjalo da se proveri.

  • To liči na virusnu infekciju. Ako bol potraje duže od 3 do 5 dana potreban je pregled kod pedijatra.

   Pregled je potreban i ako se pojavi visoka temperatura ili povraćanje.

 6. pre tacno 6meseci operisala sam slepo crevo,posle nedelju dana na kontroli rana mi se otvara .. moj lekar je rekao da je slepo crevo puklo tokom operacije i da je to uzrok otvaranja rana zbog infekcije .. Medjutim ,vec treci dan osecam bolove u donjem desnom delu ispod rane, bol se spusta do noge i ponekad nemam osecaj za nogom .. Kada pipnem bol je jos veca .. Sta bi to moglo da bude ? Skoro 2meseca sam se jako namucila oko toga i vise ne znam sta je ..

  • Obavezno da se uradi ultrazvučni pregled abdomena sa posebnim akcentom na ovom delu koji stvara probleme.

   Posle toga treba organizovati pregled hirurga pa da se vidi šta dalje da se radi.

 7. Postovanje! Cerka mi je pre 8 dana operisala slepo crevo, juce smo isli na kontrolu i sve je bilo ok, ali su vadjenje konaca odlozili za ponedeljak! Danas se pojavio otok oko rane koji je posle par sati splasnuo, ali sada iz rane curi gnoj! Zanima me da li je to normalno i da li koze doci do vecih komplikacija! Unapred hvala!

  • Gnoj je znak infekcije rane (obično je to deo rane) i to obavezno treba da vidi hirurg, a najbolje je (ali može i neko drugi) da to bude lekar koji je operisao dete. Ogromne su šanse da će to sve biti kako treba, ali je kontrolni pregled neophodan.

 8. Desava mi se kad se probudim i krenem da se okrecem na drugu stranu ili se istezem,da osetim jaku bol u donjem desnom uglu(tacnije,na sredini desne polovine stomaka).Isto mi se desava i kad kijam,kao da se stvori neki grc koji traje 10-ak sekundi!?Bolovi nisu cesti,nekada jednom u dve nedelje,nekad dva puta dnevno!To traje 4,5 meseci…da li moze da bude slepo crevo ili sta bi moglo da bude uzrok bola?Hvala

  • Ovo nije pokazatelj akutne upale slepog creva!

   Najviše liči na mišićni bol (istezanje mišića) ali se bez pregleda ne može znati tačan uzrok. Kad se ovako retko dešava ne bi trebalo da je za brigu.

 9. Imala sam 5 godina kada mi je puklo slepo crevo ,veoma dobro se sjecam kao da je juce bilo tih bolova .Nasi doktori su mi rekli da imam upalu mokracnih kanala!da mi moja majka nije napipala oteklinu na desnoj strani mozda nebi danas ni bila ziva ,bolovi su sve u svemu bili strasni, nista nisam mogla progutati, stomak me je boljeo a doktori pogresili dijagnozu strasno! Zato oprez i ako vam se desi obavezno izmasirajte i prepipajte djecije stomacice ako ih bole lep pozdrav

 10. Imam 17.godina. Pre mesec dana mi je dijagnostikovano sitno nanizano kamenje u zucnoj kesi sa nesto guscim sadrzajem. Bolovi u stomaku ne prestaju vec mesec dana povracala sam i imam subfebrilnu temperaturu. Sinoc su mi dijagnostikovali jos i chr.apendicitis koji je okrenut ka zeludcu i najverovatnije ima priraslice koje stvaraju bol.
  Da li je u ovakvom slucaju potrebna operacija i koliko smem da cekam na nju ?

 11. Dete ima 6 godina ,i ima ceste upale krajnika , doktori su utvrdili da je zbog bakterijske infekcije , istovremeno se desava da je tada boli stomak sa desne strane i u predelu pupka .Da li postiji mogucnost da upalu krajnika prati i upala slepog creva ili bubrega , posto u zadnjoj analizi mokrace ima povisene leukocite ( 35-40), a imala je jak bol u donjem delu stomaka, sa temperaturom 37.2 i povracanjem.Za par dana imamo zakazan pregled kod hirurga, ali sam uplasena , da ne postji neka mogucnost da upalu grla prati jos nesto. Hvala unapred!

 12. Postovani, imam 23 godine i krajem septembra sam imala jake bolove u celom stomaku i ledjima tj bol je prvo poceo u zeludcu a kasnije se premestio u donji deo stomaka i predeo oko pupka, jedva sam mogla da hodam, povracala sam i imala temp 37,7 otisla sam ba hitnu i tamo su mi leukociti bili 23.3 onda su me poslali na ultrazvuk pa kod ginekologa i kada su iskljucili da je problem ginekoloski vratili su me hirurgu gde sam opet vadila krv i leukociti bili 25.5 crp 187 temp 37.1 a rektalna 38.3 trebali su me da me operisu ali zbog popunjenosti poslali u drugu bolnicu i tamo su me pripremirili za oper ali ipak odustali i lecili antibioticima, posle mesec dana mi se napad vratio opet sam otisla u bmicu i leukociti su bili 19 i simptomi isti kao prvi put ali je bol bila manja i opet sam lecenq antibioticima..lekari nisu bili sigurni da li je slepo crevo iako su iskljuceni ginekoloski i uroloski problemi..sada se to smirilo ali sam i dalje na dijeti..moje pitanje je da li jd to bila upala slepog creva i da li treba da ga odstranim sada kad nije pod upalom ili ne? Hvala unapred na odgovoru!

  • To je sada nemoguće proceniti. Jedina prava procena je ona koju hirurg napravi kada se napad dešava.

   Ako se ovo ponovi (nadamo se da neće), velika je šansa da je apendicitis u pitanju. Ipak, to hirurg mora da potvrdi.

 13. tema je dobra moj problem je 2000godine operisano mije slepo crevo ali prije par meseci poceli su bolovi i zigovi i ispod slepog creva pojavio se otok tacno iznad stidne kosti prema slepom crevu ponekad me pecka i svrbi blagi bol dalije opasno moramli kod hirurga ilice proci samo hvala

 14. operisala sam slepo crevo pre 2 nedelje.. medjutim,desava mi se vrlo cesto,poslednjix mozda 5 dana da odjednom dobijem jak bol u zeludcu,veceras mi se desilo isto,pocela sam da se znojim i osecala sam smalaksalost ..imala sam osecaj kao da mi se povraca ali nisam mogla da povratim.. isto,2 dana uzastopno sam imala cesto stolicu i do 5 -6 puta na dan (nekad tvrdu,nekad ne).. rana je u redu,zarasta.. dobila sam tablete ”Dexomen”,protiv bolova kada su me pustili kuci iz bolnice.. i nezeljena dejstva su bas ovi simptomi koje ja imam.. moje pitanje je da li je ovo od tix lekova (4 sam samo popila) ili imam ozbiljnix problema sa zeludcom? ako moze koji savet,zabrinuta sam

 15. Pre dva dana dete 12 god mi je operisano od slepog creva ali posle operacije doktor je rekao da slepo crevo nije bilo mnogo upaljeno nego bolove u stomaku su stvarale neke zlezde po crevima.Zanima me dali te zlezde su mogle da se otkriju pred operacije i dali sad posle operacije je normalno da dete ima jake bolove u stomaku

  • To je nekada moguće videti PRE operacije, a nekada je to naprosto veoma teško videti dok se dete ne otvori.

   Jedno je jasno – slepo crevo je izvađeno i neće praviti probleme detetu u kasnijem životu.

 16. Imam 24 godine i slepo crevo sam operisala pre 5 dana. Danas mi se desio presecajuci bol u stomaku, koji se proteze i na ledja. Da li je to normalno nakon operacije? Sta god da pojedem, a jedem iskljucivo kasastu i laganu hranu odmah imam redju stolicu. Koliko traje oporavak nakon operacije? Kada cu moci da se vratim na posao ?

 17. Pre 8 dana sam operisala slepo crevo. Juce su mi skinuti konci. Hirurg kaze da je sve u redu. Medjutim, primecujem pri kraju rane da curi neka vodica ili ne znam sta. Al’ to vrlo malo, tackica jedna. Pa bih volela da mi kazete ima li razloga za brigu. Hvala unapred.

 18. Pre 5 dana suprug je operisao slepo crevo i danas je pocela rana da curi,javio se kod hirurga koji ga je operisao ali smo dobili odgovor da je to ciscenje masti i da je to normalno.Interesuje me Vase misljenje jer ja smatram da je normalno kada je rana suva.

 19. Moja cerka od 2,5god.vec dva Dana ima nespecifican i blagi bol stomaka koji traje kratko,jede normalno ,nema temperaturu ni proliv .Bol se javlja i u toku noci zbog čega nemirno spava.Vase misljenje?

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*