Upala slepog creva – apendicitis

Sledi priča o jednom od najčeščih hirurških bolesti kod dece, naravno, iz ugla pedijatra, koji veoma često vidi dete pre dečjeg hirurga.

 • Šta je apedincitis

Iako se ovaj naziv – “slepo crevo” prilično odomaćio on je pogrešan. Slepo crevo (Coecum – cekum je latinsko ime) je zapravo jedan kraj debelog creva koji se “slepo” završava. Na njemu se nalazi apendiks – crvuljak, koji se uglavnom sastoji od limfnog tkiva, a na njega se misli samo kada postoji zapaljenje ili sumnja na zapaljenje. Iako medicinski pogrešan, mi ćemo ga, zbog lakšeg praćenja, povremno koristiti u daljem tekstu (baš kao što stoji u naslovu).

 • Zašto se dešava zapaljenje “slepog creva”

Neverovatno je (ali je tako) da se pouzdano ne zna pravi uzrok jednog od najčešćih hirurških bolesti! Šta tačno započinje upalu crvuljka ne znamo, ali kako god da počne infekcija brzo dovede do uvećanja (zadebljanja) apendiksa. Zapaljenje se iz apendiksa brzo prenosi na okolinu, a to brzo počinje da boli.

upala-slepog-creva-apendicitis-216

 • Kako izgleda dete koje ima apendicitis

Pogrešno je misliti da sva deca imaju iste simptome i znake ove bolesti. Tegobe zavise pre svega od pozicije apendiksa, od uzrasta, ali i od same reakcije detetovog organizma na zapaljenje. Opisaćemo kako se bolest ispoljava kod većine dece.

Bolest kod manje dece (iako se retko sreće pre pete godine života) obično počinje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u trbuhu.

Starije dete se žali da ga stomačić boli u predelu pupka. Taj se bol se postepeno pojačava, a potom se obično preseli u donji desni deo trbuha i tada se dodatno pojačava. Ono što je prilično karakteristično je da dete relativno brzo (nekada za par sati, a nekada za dan – dva) “kljokne” – prvo je razdražljivo, potom je klonulo, neće da jede, jedva i pije, a stomak postaje sve tvrđi.

Ako pokušamo da pipnemo trbuh dete oseća jak bol i brani se. Najveći broj dece sa apendicitisom ima normalnu stolicu ili zatvor. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, deca brzo stižu kod lekara.

Treba imati u vidu da jedan broj dece ima netipični oblik bolesti, kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu jer su i tegobe manje karakteristične.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kada je ispoljavanje bolesti tipično dete relativno brzo stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja definitivnu dijagnozu, najčešće uz pomoć rutinskih laboratorijskih analiza. Ponekad nije lako odlučiti da li treba otvarati dete da bi se obavilo operativno uklanjanje zapaljenog apendiksa. Srećom, tu su “pomoćnici”:

U krvnoj slici se obično nađe povećan broj belih krvnih zrnaca, a prisutni su i drugi laboratorijski pokazatelji zapaljenja.

Pregled mokraće je veoma bitan, jer zapaljenje bubrega i mokraćnih kanala ume da liči na apendicitis, a to se relativno lako vidi u pregledu urina.

 • A ultrazvučni pregled

Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

Pin It


Komentari

 1. Poštovani,

  Prekjuče mi se javio blagi bol u predelu stomaka desno od pupka (10ak cm desno). Uz to stomak mi se naduo, i tako je bilo par sati. Juče sam ceo dan bio bez bolova, do uveče, kada mi se javio ponovo bol, uz blagu nadutost. Danas sam imao ponovo blagi bol pri pokretima i dubokom disanju. Naravno, palo mi je na pamet da je slepo crevo u pitanju, ali nemam nikakve posebne simptome (ni temperaturu, ni povraćanje, ni mučninu,ni oštar bol…),no svakako se brinem. Razmišljao sam da odem sutra na ultrazvuk abdomena, pa me interesuje da li bi moglo biti slepo crevo? Napomenuo bih da mi se i stolica proredila u prethodna dva dana.

  Unapred zahvalan!

  Odgovori na komentar
 2. Pozdrav, imam 23 godine i 9og januara sam operisao slepo crevo. Preključe sam pušten kući. Slepo crevo je bilo puknuto i počelo da se raspada, tako da su rekli da je bila komplikovana operacija. Međutim, dok sam bio u bolnici bilo je sve ok, ali odkad sam došao kući, evo vec drugi dan mi se pojavljuje žuta fleka na rani. Doktor koji me previja, kaže da ima i sukrvice. Jel to normalno da se rana čisti ili treba da se zabrinem? I da napomenem da imam i dalje jednu kopču na sredini reza. Hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Imao sam operaciju slepog creva pre 3 dana, juce su me pustili kuci, sutra treba da idem na kontrolu, problem je u tome sto ne mogu sam da se ispravim u sedecem polozaju, a kad to uradim uz pomoc nekoga, imam osecaj kao da ostajem bez daha, kuci sam pojeo samo jednu supu i nesto pire. Povremeno osetim u stomaku tacno na mestu ispod rane kao da se nabusi nesto i to je praceno uz bol, i bas cesto osetim krcenje ispod rane jel su ove pojave normalne i imate li neki predlog za prehranu, koliko puta dnevno i sta bih mogao da jedem

  Odgovori na komentar
 4. imalasam operaciju slepog creva laparapovski ima vec 20 dana ali bolovi jos imam i neznam staje i ponekad imam mucninu da povracam ali nemogu da povracam a anesteziju nisam povracala mozda zbog toga imam mucninu

  Odgovori na komentar
 5. Pozdrav svima..Operisao sam slepo crevo pre 2 nedelje..imao sam dve kontrole do sada i sve je u najboljem redu..doktor mi je rekao da mogu da počnem lagano da treniram inače se profesionalno bavim sportom..počeo sam da trčim ali osećam bol ispod rane..da li da nastavljam dalje?

  Odgovori na komentar
 6. Marija Kopanja 27.03.2017 u 21:48

  Postovanje!
  Dete, 4 godine pocinje da se zali na jak bol u donjem delu stomaka, ispod pupka. Tesko hoda, savijenih nogu u kolenima, najvise joj prija lezanje na boku sa savijenim nogama. Posto je vece, odlazimo u hitnu. Stomak nakon pregleda mekan, nalaz urina uredan, leukociti u krvi 16. Salju nas kuci sa uputnicom za decijeg hirurga, za svaki slucaj, jer ide noc. Bolovi istog inteziteta, najmanji osecaj boli u polozaju koji sam vec napisala. Dete je zaspalo tako. Ima li potrebe voditi dete kod decijeg hirurga ujutru (ne racunajuci ako se u toku noci probudi sa jakim bolovima, tu se odlazak podrazumeva)?
  Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
Strana 12 od 12<<<89101112

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.