Trzanje tokom sna

Primetila sam da se 11 – mesečna devojčica povremeno trza u snu, naročito tokom zapadanja u san. Da li je to opasno, zabrinula sam se.

Nije – radi se o normalnom (fiziološkom) fenomenu!

Kada se beba uspava, pogotovo kada zapada u dublji san dolazi do spontanih “električnih pražnjenja” u mozgu koje se manifestuju trzanjem pojedinih delova tela. Obično su to ruke ili noge, ređe glavica. Ovu pojavu treba razumeti kao normalno odmaranje delova mozga koji imaju zadatak da kontrolišu one deliće moždanog tkiva koji stvaraju impulse za pokretanje delova tela.

Pojava je potpuno bezazlena i nije znak bolesti, već normalna pojava koja se može videti i kod starije dece!

Pin It


Komentari

 1. Postovani,
  Beba od 4,5 meseca vec dva puta u toku sisanja krene da trese glavicom i rukicama i to kad joj krene mleko malo jace i kad je u dubokom snu. Cim joj izvadim dojku iz usta natavi da sisa lagano.
  Ovo cu svakako napomenuti pedijatru na kontroli, ali zanima me i Vase misljenje sta bi to moglo da bude.
  Inace, lepo napreduje, zivahna je, idemo kod fizijatra zbog vezbi za tortikolis.
  Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
 2. Beba od mesec dana (samo dojena) preko dana ne spava uopste, zaspi 10 min i onda iznenada vrisne i pocinje da place, trese se i smiri se tek u narucju. Uvece zaspi normalno. Prvi sistematski nam je tek za 10 dana. Da li imamo razloga za brigu?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Beba 15.avgusta puni 5 meseci.
  U zadnje vreme je nemirno spavala sto se smanjilo(vrtenje,komesanje). Primetila sam da svaki put kad zapadne u san ona se trzne(nalik kao da se uplasi,nekad otvori okice nekad ne) to se desava i popodne i tokom noci.Nekad zatrese rukicom 1-2 sekunde ali blago.Takodje u snu reaguje na zvuke(skripa vrat itd) i tada se promeskolji ili trzne rukicu nogicu zavisi. Beba inace lepo napreduje,motoricki razvoj odlican vesela smeje se bistar pogled. Na AD melku.

  Odgovori na komentar
 4. Beba od 7meseci kad spava stalno skoro place u snu , sve jeca i onda se naglas pocne derati … na kontroli sve super lepo napreduje lepo jede… samo slabo spava cak i nocu… ako moze neki odgovor … hvala unapred…

  Odgovori na komentar
 5. Zdravo ,moj sin ima 3 ipo.godine …ima trzajle kad.zapada u san ,ranije kao manji je.imao ali mislim da ih nisam toliko primecivala….isto u.toku.noci i.kad zaspe ima trzaje na.prstima ,i izutra pre budjenja primetim…kafa zaspe.i.preko.dana,popodne desava.se.ist …inace.je.napredan pametan decak…

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,
  Moja devojcica ima 30 dana i vrlo nemirno spava. Cim zaspe, pocinje da se izvija, bacaka rukicama i nogicama i stenje. Isto to radi i dok doji. Dojim je na silikonske bradavice, pokusavam da je odviknem ali ne ide, ne ume da je uhvati i posle par sekundi se naljuti i pocne da place. Cak sam primetila da u zadnje vreme i preko sesirica slabo vuce zbog cega puno vremena i provodimo dojeci. Ima bar dve prljave pelene i 4/5 mokrih. Brine me ovo trzanje i stenjanje dan-noc.
  Pozdrav

  Odgovori na komentar
Strana 7 od 7<<<34567

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.