Trzanje tokom sna

Primetila sam da se 11 – mesečna devojčica povremeno trza u snu, naročito tokom zapadanja u san. Da li je to opasno, zabrinula sam se.

Nije – radi se o normalnom (fiziološkom) fenomenu!

Kada se beba uspava, pogotovo kada zapada u dublji san dolazi do spontanih “električnih pražnjenja” u mozgu koje se manifestuju trzanjem pojedinih delova tela. Obično su to ruke ili noge, ređe glavica. Ovu pojavu treba razumeti kao normalno odmaranje delova mozga koji imaju zadatak da kontrolišu one deliće moždanog tkiva koji stvaraju impulse za pokretanje delova tela.

Pojava je potpuno bezazlena i nije znak bolesti, već normalna pojava koja se može videti i kod starije dece!

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani
  Moja beba ima 2 meseca , dečak, lepo napreduje. Zanima me zašto kada zavrsimo proces dojenja tj sisanja uzmem ga u naručje da podrigne i držim ga još malo tako on zaspi , ali posle kad ga spustim u krevetac on se trza, meskolji (uglavnom rukama) onako naglo, oči zatvorene jer verovatno spava već ali se dugo ne umiruje ?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, moja beba ima 9 ipo meseci i primetila sam nekoliko puta da je trzala glavicom kada zapada u san. Kada sam sa 6 meseci je vodila kod pedijatra na redovnu kotrolu, rekla je da je to normalno. Ali pre dva dana je imala temperaturu 37.8 i nicu joj gornje jedinice i dvojka , i kada je sisala da se uspava popodne pocela je fa trese glavicom vise nego pre. Ona se tada probudila i uplasila, malo plakala ali nastavila da sisa. Posle toga punih 24h nije htela da sisa i jako je plakala.
  Da li mislite da je to regularan razvoj ili ipak trebam da se obratim doktoru. Da napomenem, ona se lepo razvija, stoji, pomera se uz namestaj, oponasa zvuke “tata”,”baba”, “jaja”, lepo jede. Sada sisa sa oprezom, i to sam je jedva stavila koliko se branila. Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 3. Moj sin ima 3 mes,i ne spava uopste preko dana… zaspi i spva samo 15 min i tako po ceo dan. Nocu se budi na 2 h… inace lepo napreduje,ima li razloga za brigu?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,
  Moj decak ima godinu dana i zadnjih desetak dana je poceo bas cesto da se trza kad zaspeva? Cim ucvtsti san nista ali dok zaspeva bas se mnogo trza. Da li je to normalno kod godinu dana starosti? Hvala puno

  Odgovori na komentar
 5. Od 20h uvece do 1h nocu uspavljujem svoju bebu najmanje 4 puta jer se toliko puta i probudi do 1h. Zanima me razlog toga. Ima 3 meseca,pedijatar kaze da dobro napreduje i da je zdrava beba. Hvala vam u napred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • NEMA “razloga” – Vi ste stvorili LOŠU NAVIKU!

   beba SAMA da se uspava u svom krevecu, a kda je zdrava i napredna, BOLJE je da otplače, nego da je Vi SATIMA uspavljujete!

   Odgovori na komentar
 6. Mama Tamars 30.10.2018 u 11:08

  Postovani,
  Beba ima 3 meseca. Do sada je spavao od 7 do 9h bez budjenja. Sada je poceo da se budi posle 3h da se trza… dam mu da jede… zaspe na dojci i cim ga spustim u krevetac ponovo pocne da se trza i nema spavanja… Da li treba da brinem?!
  Pozdrav,
  Mama

  Odgovori na komentar
  • Potpuno uobičajna “faza” za ovaj uzrast, ali NEMOJTE podojem smirivati bebu – stvoricete lošu naviku! Sve možda (maženje, ljuljuskanje…) ali NIKAKO u Vaš krevet i da se NE teši podojima!

   Odgovori na komentar
Strana 8 od 8<<<45678

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.