Sve što niste znali o trećem krajniku

Adenoid (adenoidna vegetacija) ili treći krajnik, kod neke dece može da uzrokuje brojne tegobe. Pored toga što je izvor problema, treći krajnik je i izvor brojnih zabluda, od kojih su neke opasne po dete. Zato ćemo ispričati priču o adenoidu, razbijajući najčešće zablude.

sve-sto-niste-znali-o-trecem-krajniku-269.jpg
 • Nemaju sva deca treći krajnik.. On se nalazi samo kod bolesne dece i nema nikakvu ulogu u organizmu, osim da pravi probleme..

Nije tačno! Sva deca imaju adenoid, ali on ne pravi svima probleme.

U gornjim disajnim putevima se nalaze limfni čvorići, koji imaju značajnu ulogu u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji na «mikronapadače» (viruse, bakterije…). Na prelazu nosa u ždrelo, nalazi se treći krajnik.. Ispod nepčanih lukova se nalaze nepčani krajnici (palatinalne tonzile), a u korenu jezika su mali jezični krajnici.. Adenoid je prva linija odbrane od mikroorganizama koji kroz nos ulaze u grlo. Tu se baš i nalazi – na mestu gde se nos «uliva» u grlo. Kada nije uvećan, on je koristan deo odbrambenog sistema deteta.

 • Uvećan treći krajnik nema veze sa nasleđem, to može da se desi svakom detetu.

Zabluda!

Problem dugotrajno uvećanog adenoida se daleko češće dešava kod dece čiji su roditelji imali slične probleme u detinjstvu. Svakako da postoje deca koja imaju problema sa trećim krajnikom a da su im roditelji bili potpuno zdravi.. Ali, to se ipak ređe dešava.

Naravno, ovo ne znači da će svako dete čiji su mama ili tata imali problematičan treći krajnik, takođe da ima problem. U porodicama sa više dece – neka imaju, a neka nemaju uvećanje trećeg krajnika koje traži operativno lečenje.

 • Tegobe koje pravi treći krajnik su uvek podmukle i dugotrajne, retko se ispoljavaju naglo i burno..

Nije baš uvek tako!

Kada se uveća – obično zbog zapaljenja, može da uzrokuje akutne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana). Obično virusi napadnu nos i grlo, pa se «usele» i u treći krajnik, što dovede do njegovog naglog uvećanja.. Tada nastaje akutno zapaljenje trećeg krajnika (adenoiditis), koje je obično praćeno povišenom temperaturom i bolom u ušima.

 • Treći krajnik nema veze sa upalama srednjeg uha. Tu je problem u «lošem» uhu, a ne u trećem krajniku..

Naprotiv, adenoid je najčešći uzrok ponavljanih upala

srednjeg uha kod dece..

Na mestu gde se nalazi treći krajnik, završavaju se i unutrašnji ušni kanali – Eustahijeve tube, koje su povezane sa srednjim uhom. Kada uvećan treći krajnik zapuši tube, veoma lako nastaje zapaljenje srednjeg uha. Ako je srednje uho deteta često zahvaćeno zapaljenjem, može da dođe i do oštećenja sluha deteta. Ne mora samo «klasično» (gnojno) zapaljenje uha da bude opasno za dete. Postoji upala srednjeg uha, kada se u njegovoj šupljini nalazi bistar (serozni) sekret. Ukoliko se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh, a baš je uvećanje trećeg krajnika najčešći uzrok tog problema kod dece. Dakle, uho je bilo zdravo, ali dugotrajno i nelečeno uvećanje adenoida može stvarno da ga ošteti.

 • Pedijatar lako može da postavi preciznu dijagnozu hronično uvećanog trećeg krajnika..

Pedijatar može da nasluti da dete ima hronično uvećan treći krajnik. Takva deca obično noću hrču, imaju česte infekcije grla, a neretko imaju učestale upale srednjeg uha. Ako je treći krajnik dugo uvećan, dete poprima karakteristične crte lica: otvorena usta, izraženi podočnjaci, bleda koža. To jasno ukazuje da detetu nije dobro.

Ipak, definitivnu dijagnozu može da postavi samo specijalista za bolesti uha, grla i nosa (ORL doktor), koji će videti da li je treći krajnik zaista uvećan. ORL specijalista će videti i kakvo je stanje bubnih opni i da li u unutrašnjosti srednjeg uha ima sekreta. Naravno, proceniće se i kako dete čuje.

 • Odluku o operaciji donosi pedijatar, ionako će svako dete morati da se operiše.

Nije tako! Neće baš svako dete sa uvećanim trećem krajnikom biti operisano!

Odluku donosi ORL specijalista, ali mu pedijatar koji prati dete može mnogo pomoći. Reakcija deteta na virusne infekcije, kao i problemi sa srednjim uhom, važni su parametri za donošenje odluke o operativnom uklanjanju adenoida. Tu nema dileme.. ORL lekar će obaviti operaciju, naravno, kada proceni da je pravo vreme!

 • Operacija trećeg krajnika je opasna i komplikovana.

Svaka intervencija nosi određene rizike, ali ova spada u one sa minimalnim mogućim komplikacijama. Iskusan ORL specijalista će za relativno kratko vreme da izvadi treći krajnik i reši dete muka. Ogromna većina dece ode kući nekoliko sati posle operacije!

 • Ne treba ići na operaciju trećeg krajnika – ona se radi u lokalnoj anesteziji, a to mnogo boli, dete će strašno da se istraumira..

Ovo više (hvala Bogu) nije tačno!

Nekada se stvarno radilo u lokalnoj anesteziji, ali je to zaista neprihvatljivo bolna i stresna situacija. Sa ogromnim napretkom anesteziologije, rizik od opšte anestezije je zanemarljivo mali, a postoperativni tok brz i bezbedan. Zato se već decenijama ova procedura obavlja u opštoj anesteziji.

 • Treba čekati da dete poraste, bar do trećeg rođendana, da ojača..

Ako je treći krajnik stvarno za vađenje, treba ga vaditi što pre!

Ne treba čekati da dete zaradi hronične probleme sa uhom i sluhom, a još je besmislenije lečiti upale srednjeg uha antibioticima svakih mesec-dva.

Zna se da deca koja imaju hronično uvećan treći krajnik češće oboljevaju od astme, a kasnije i od hroničnog sinuzitisa.. Pa zašto, onda, čekati? Za hirurga, ali ni za anesteziologa, nema značajnije razlike što se tiče uzrasta deteta – da li ima 18 meseci ili tri godine!

 • Priprema deteta za operaciju je komplikovana i traži mnogo vremena

Netačno!

Dovoljno je da pedijatar pregleda dete pre operacije i da da «dozvolu», odnosno da nema smetnji da se dete operiše. Obavezno je uraditi kompletnu krvnu sliku (sa vremenom krvarenja i koagulacije) i bris gla, a jedan broj anesteziologa zahteva da se uradi i EKG pregled pre operacije. Sve ovo se obavlja u saradnji sa pedijatrom koji prati dete, a obavi se za jedan dan!

 • Treći krajnik se «vraća» kod većine operisane dece, zato je bolje čekati da sam «uvene».

Baš suprotno. Kod većine dece, treći krajnik se neće «vratiti»!

Zato to nije razlog da se odlaže neophodna intervencija. Involucija («uvenjavanje», spontano smanjivanje) trećeg krajnika se zaista postepeno dešava posle šeste-sedme godine života. Međutim, besmisleno je čekati da se ovo desi kod dece koja imaju dugotrajno uvećanje adenoida! Čekajući, dete ne dobija, već gubi – sluh, a opšte stanje mu je sve gore. Deca koja imaju hronično uvećanje adenoida slabije napreduju u težini, a nemaju ni potrebnu energiju za igru i druženje sa ostalom decom (da se ne ponavljamo kakve sve bolesti mogu da se očekuju). Čak i ako se krajnik «vrati», reintervencija rešava problem. Tačno je da nema garancije da se adenoid neće vratiti, ali je garantovano da će detetu čekanjem biti još gore!

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Zdravo,zanima me ako dodje do uvecanja treceg krajnika u pocetnoj fazi kod deteta dali postoji neka prevencija ili lecenje da nebi doslo do daljeg uvecanja krajnika. Imam bebu od sest meseci koja vec ima neke znake uvecanog krajnika:hrce dise na usta,bledunjavo je i nos mu je stalno zapusen,stim sto mu ne curi nego se dubinski cuje(rezanje). Na test brisa nema bakterije.ORL kaze da mu je malo uvecan 3.krajnik.I zanima me dali mu steti cesce isisavanje pumpicom sekrata iz nosa jer dete reaguje vrlo burno(vristi).Unapred zahvalan!

  • Samo nastavite “servis” nosića fiziološkim rastvorom!
   Na adenoid (“treći krajnik”) se NE MOŽE “preventivno delovati” – tu NEMA lekova niti bilo kog drugog načina! To je stvar konstitucije, a jedina prava prevencija je redovna ORL kontrola! Ako adenoid”poraste” i bude za vađenje, NE treba čekati! Naravno, to je u nadležnosti ORL specijaliste.

   • Moje dijete ima 4god,sa 2,5 smo mu izvadili treci krajnik,nakon zahvata je bilo puno bolje,dijete se preporodili,ali zadnjih 2mijeseca je opet cesto bolestan,temperatura ide do 40,nocu hrce ,pa me zanima dali postoji mogucnost da se vratio treci krajnik,unaprijed hvala…

 2. Postovani doktore, molimo vas za vase misljenje o terapiji koju je dobio nas decak od 3 i po godine. Na pregledu kod ORL specijaliste preporuceno je da se operise treci krajnik. Pre toga rekli smo da Uros ima probleme sa disanjem, dok spava hrce, ima i prekid disanja, cesto slini, prehladjen je jednom u mesec ili jednom u dva meseca… Radili smo alergo test, alergican je na histamin i malo na korov. Doktorka nam je pre konacne odluke o operaciji treceg krajnika dala terapiju sirupom Aerius i NASONEX i rekla da dodjemo za mesec dana, vidimo ako pomaze, ako ne, da se ide na operaciju. U domu zdravlja kada smo dosli po recept, negodovali su zasto je dobio Nasonex, rekavsi da je lek na hormonskoj bazi.. Da li mislite da je ovaj lek neophodan i da li mislite da postoji mogcnost da ostavi posledice? Da li mislite da je mozda bolje da odmah zakazemo operaciju ili potrazimo misljenje drugog lekara? Citajuci o trecem krajniku shvatila sam da on za operaciju i nije tako mali, je l’ sam u pravu? Da li mislite da je potrebno da radi i timpanometriju, o kojoj sam upravo citala ili je se to radi ako su ceste upale uha u pitanju? Unapred zahvalna na odgovoru, Aleksandra

  • Nasonex je ODLIČNA terapija, i kad se poštuje doza i trajanje tretmana (ne duže od 14 dana) NEMA opasnosti za dete!
   SVE ukazuje da će adenoid (“treći krajnik”) ipak biti za vađenje, pa Vam je ORL specijalista prava “adresa” za dalje kontrole.

 3. Postovani, moja beba od 16 meseci već treći put ima upalu, pedijatri smatraju adenoida. Prvi put je uzimala amoksicilin 8 dana, 3 puta dnevno. 10 dana nakon toga javila se gnojna angina koja je tretirana 4 dana azitromicinom. Dan nakon prestanka uzimanja antibiotika opet se javila povisena temperatura preko 38 C (Se je bila 100 nakon azitromicina, a crp miran), zbog čega smo zavrsili u bolnici na I.V. terapiji longacephom 2 x dnevno, 3 dana. Poboljsanje je nastupilo odmah i terapija je nastavljena jos 7 dana per os pancef. 15 dana nakon toga moja beba od punih 16 meseci opet je febrilna i koristi od danas ceclor. Izuzetno sam zabrinuta i trazim vasu strucnu pomoć i predlog koji bi resio probleme moga deteta, jer ne znam dali je resenje da svakih 15 dana koristi tako jake antibiotike. Inače svi brisevi, urinokulture, ultrazvuk stomaka su u redu, osim povisene sedimentacije. Molim vas za savet.

  • Postovana Jasmina procitao sam vas komentar i mogu da vam kazem da smo i ja i moja porodica u slicnoj situaciji, sto se tice tih temperutra upala i neznam vise ni ja cega. naseg klinca koji sada ima 1 godinu uhvatilo je nesto , pa mogu slobodno reci kao centrifuga u masini i ne pusta ga, nije napredovao evo skoro 4 meseca i ima 8 kila sa 1 godinom. Pa vas pitam da li ste resili to sa vasim detetom i skinuli taj treci krajnik, da li je bilo poboljsanja ?

  • NEMA čekanja ako je treći krajnik uvećan, a ORL specojalista kaže da treba da se vadi – to treba obaviti čim dete bude zdravo! Nije to “ultrahitno”, ali odlaganje NE pomaže, naprotiv!

 4. Postovani doktore, zanima me da li se nakon operacije treceg krajnika, detetu sklanjaju podocnjaci i da li ce nakon toga disati lepo na nos ili ce i dalje imati otvorena usta? Unapred zahvalna!

  • Sve pomenuto će se postepeno normalizovati, ali treba mnogo strpljenja, naročito ako se čekalo sa operacijom. Podočnjaci najduže ostaju, nekada i za ceo život (ali u značajno manjoj meri).

 5. Imam jedno pitanje. Pre cetri meseci smo mom sinu,koji ima 4god.operisali treci krajnik,jeste ovo je sve tacno sto ste napisali,ali mi nije jasno zasto on i dalje hrce,manje za nekih 40%,ali opet mu smeta sto hrce.HVALA

 6. Dete staro 7 godina,hrce,ima problem sa gornjim disajnim putevima,zali se na slivanje sekreta u grlo i vec dvadesetak dana “duva” na nosic, duva tako karakteristicno a nista nema da izduva,doktor nam je rekao da to vrlo lako mogu biti tikovi ali da jesu ona se ne bih zalila na to i umarala od duvkanja govoreci kako joj smeta i kao da je nesto otvoreno.Da li bi to mogao biti treci krajnik? Uz to joj inace i oci suze.HVALA unapred.

 7. postovani doktore,imam dijete od 16 mjeseci koje ima problem sa trecim krajnikom i upalama uha. vec dva mjeseca ima problem. prvo je kasljala pa se to sve odrazilo na srednje uho tako sto se nakupio sekret i nikako da se rijesimo toga. nas ORL nam je dao pancef i adrianol kapi za nos i fluimukan sirup za kasalj. upala je prosla i sve je bilo u redu 7 dana i sve se ponovo vratilo,kasalj,zacepljenje srednjeg uha..aparat pokazuje da dijete ne cuje. doktor nam predlaze ugradjivanje cjevcica? ov se sve pocelo desavati kada smo presli na kravlje mlijeko. da li je moguce da je mlijeko izazvalo alergiju ,a kasalj upalu uha?

  • ŠTO PRE da ovo reši, a to znači kad dete ozdravi da se obavi operacija! Očigledno je da treći krajnik mora napolje, a ORL specijalista će tokom oerpacije tačno znati treba li ugraditi cevčice (a obično treba). Odlaganje NEĆE pomoči, naprotiv.

   Kravlje mleko NEMA direktne veze sa ovim problemom.

 8. Postovani doktore,imam curicu od 14 mjeseci,vec dva mjeseca kaslje i ima sekret iz nosa(pretezno zelen)..prije mjesec dana bila je na klavocinu,medutim temperatura se nakon 15 dana vratila..opet upala grla,nos..uho malo blaze..dobila je opet antibiotik cefalexin..prije njega CRP je bio dosta povecan..evo sad tri dana otkad je zavrsila s antibiotikom dobila je opet temp.38 i vise,ali sad jako kaslje i kad se zakaslje place jer ju boli i promukla je..Recite mi Vaše misljenje..ja osobno sumnjam na treci krajnik.( ako ista znaci.. ja i moja braca smo imali problema s njim i vadili smo ga s god.i pol)Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

  • Što pre da dete pregleda ORL specijalista koji se bavi malom decom!

   Zaista sve ukazuje na problem koji ste naslutili. Ipak, bez ORL pregleda nema dijagnoze. Svakako NIJE rešenje da se detetu stalno daju antibiotici.

  • Kada se uvećan adenoid (treći krajnik) na vreme operiše dete procveta posle operacije! Apetit se poboljšava, dete mnogo laše diše…sve je bolje.

   Ukoliko se predugo čeka sa operacijom, sve ovo traje mnogo duže.

  • Nas sin 6god. je operisan u Junu ove godine, imao je od malena problema sa upalom srednjeg uha. Godisnje po 3-4 puta, pedijatar nas tada nije odmah poslao kod ORL jer je rekao to je zbog toga sto odrasta uz dva jezika (Srpski i Nemacki). Sa 3 godine je krenuo kod Logopeda, trebalo mu je godinu dana da uopste pocne da prica da ga drugi razumeju (ja sam ga naravno razumela jer sam u medjuvremenu zanala sta i kako izgovara), ali je imao dosta poteskoca u vrticu. Znaci tek sa 4 god. je poceo da prica, tada je isto imao problema sa hrkanjem i cesto je bio prehladjen ali ni ORL nam nije rekao da treci krajnik mora biti operisan. Tek kada je imao 5 godina su nam to prvi put predlozili, jer svaki put (inace idemo na redovne kontrolle na 3meseca) na testu koliko dobro cuje on nije cuo 100%. Zakazali smo naravno odmah operaciju koja je trebala da bude za mesec dana. Medjutim smo u medjuvremenu otisli na more i kada smo se vratili pre pregleda za operaciju doktor nam je rekao da je sve u redu i da dete cuje 100%, da operacija nije neophodna. Tako da tada nismo operisali, bilo je sve ok neke pola godine i mugu vam reci da je u tom periodu jako napredovao po pitanju govora a i drugih stvari. Posle nekih 6mes. se ponovo prehladio i naravno odmah je sve otislo na srednje ugo tj. treci krajnik. Tada smo doneli odluku da konacno otklonimo treci krajnik i puno je sada bolje, mada posle prehlade pre 2 meseca ima ponovo problema jer uma sekret u uhu i sada moramo da uradimo operaciju cevcica u uhu. Samo se nadam da ce posle toga sve biti kako treba… More mu je puno pomoglo (mada ove god. u hrvatkoj ne toliko koliko prosle u spaniji), mislim da treba ici bas zbog toga na more, cak mozda i u slane sobe jer to je ipak neka druga varijanta 😉 zelim vam sve najlepse! poz. Jelena

   • Ništa od navedenih mera NE može da reši problem uvećanog adenoida – trećeg krajnika. Lepo je i zdravo otići na more, ali što pre treba obaviti operaciju.

    Zakasnilo se – bez dileme, pa sad to treba obaviti bez odlaganja.

    • Postovani doktore, nisam se mozda najbolje izrazila, samo sam opisala celu nasu situaciju. Treci krajnik smo naravno konacno sa 5god. (ove godine u Junu) uklonili i od tada je puno bolje mada sada mora dobiti cevice zbog sekreta u usima, pri operaciji krajnika to nije bilo potrebno ali sada posle prehlade opet ne cuje najbolje (cuje oko 70%) i moraju se ugraditi cevcice. Da li vi mozda mislite da se treci krajnik vratio? Da li je moguce to u tako kratknom periodu (u roku od 6meseci) ??

     • To je malo verovatno da se desilo, a to ce ORL lekar proceniti vrlo lako. Cevčice ce resiti problem – samo budite strpljivi.

 9. Postovani…! Imam sina od 3 god.i 9 meseci. Od proleca je jako cesto bolestan. Ispio je puno antibiotika. CRP mu je jedanput bio 130 a drugi put 152. Oba puta je pio Pancef sirup… posle toga mu je CRP bio normalan. Posle 20 dana,poceo je da hrce nocu. Juce sam primetila da mu je nateklo ispod uva. Danas smo bili kod pedijatra,rekli su nam da su mu uvecane limfne zlezde. Nakon toga poslali su nas kod infektologa,gde su mu prepisali PALITREKS sirup. I obavezni su rezultati,koje cemo uraditi sutra… Jos da dodam da je dete izgubilo apetit. Dali ima mesta panici? Niko mi nista ne govori… Unapred zahvalna!!!

  • Ne treba davati antibiotik PRE nego stignu rezultati. I virusna infekcija (koja se NE leči antibioticima) može biti uzrok ovog problema.

   Drugi važan korak je pregled ORL specijaliste koji se bavi malom decom, pa da se vidi da li je problem možda u trećem krajniku.

 10. Postovani…! Moje dete ima 2 god. i 2 meseca. Od prosle jeseni cesto je bolestan, nekada i dva puta u toku meseca. Nije imao upale uha i ne hrce nocu jedino spava otvorenih usta. Ne prodje ni mesec dana da ne pije antibiotik. Vodili smo ga kod doktora za ORL i zakazali su nam operaciju treceg krajnika jer smatraju da mu on pravi problem ali pedijatar koji vodi dete nije dozvolio da se dete operise jer smatra da dete jos uvek nije za operaciju jer nema standardne simptome koji prate uvecan krajnik. Da napomenem da dete ima ceste upale grla i da mu temperatura ide nekada i do 40. Sta da radim? Unapred zahvalna!

 11. Postovani,
  moj sin od 20 meseci za poslednjih mecec i po dana je vec 3 puta imao visoku t (preko 39). Krece nadrazajni kasalj,curenje iz nosa, pluca puna slajma…Prvi put smo pili Pancef jer je CRP bio preko 100+inhalacije berodualom. Drugi put smo prosli bez antibiotika jer je t sama spala. Pluca su bila puna slajma ( jako je kasljao) pa smo samo imali inhalacije. Treci put javlja se visoka t, dete malo kaslje, nos mu cak ni ne curi a on ima upalu uva. CRP JE 140. Dobili smo antibiotik Tridox ( koji on odbija da pije, vec je dva puta povracao), kapi za nos (operil P) i kapi za usi (dexamethason-neomycin).
  Da li je moguce da ove probleme pravi treci krajnik?
  Hvala

  • Čim se sanira ova infekcija (dakle kad je dete zdravo) da se organizuje pregled ORL specijaliste koji se bavi malom decom!

   Treći krajnik (adenoid) MORA da se proceni jer je njegovo uvećanje jedan od glavnih uzroka upala srednjeg uha kod dece ovog uzrasta. Ako Vam dete hrče noću VELIKA je verovatnoća da je baš to problem!

 12. Dete ima 3 ipo godine. Treba da ide na operaciju trećeg krajnika, i pošto slabije čuje, od sekreta koja se nakupila u ušima, rečeno je da će se obe bubne opnice bušiti, da sekret izađe napolje, ali se neće stavljati cevčiče, što meni nikako nije jasno. Međutim, problem je što dete ima streptokoku u nosu 90%. Završili smo treću terapiju, u trajanju od po 8 dana, posle 5 dana radimo bris, tri puta isti rezultat. Mene zanima, da li se operacija može obaviti i sa tim, jer kažu da je to hronično, ako je uzrok tome treći krajnim, zašto ga ne izvaditi, kada već terapije ne pomažu. Ili da dete načisto ogluvi. Hvala vam!

 13. imam 16 godina i imam treci krajnik. Isao sam na neki pregled kada sam imo 10 godina i rekli su mi da to ne treba dirati da ce to u bubertetu nestati . Imam neki osjecaj da su mi krajnici otekli ovo mi ovako nije nikad bilo.

  • Obavezno da se uradi pregled kod ORL specijaliste i da se tačno definiše situacija. Posle pregleda će sve biti jaasno, tako da nema potrebe da se pregled odlaže. Nije to “ultrahitno” ali to treba uraditi.

 14. Noci hrcem,nemogu da disem na nos, dok sam manji bio imao sam cesto upalu uha i slabo sam cuo … sada vec nemam upalu uha i bolje cujem… upale uha su mi se desavale skoro svaki mjesec…

 15. Postovani, moj sin ima 19 meseci. Vec nekoliko meseci, vise od pola godine, njemu je nos skoro uvek zapusen, svaki dan ali ne po ceo dan, i po danu a i kada spava uglavnom dise na usta, jer mu je dok spava nos veci deo vremena zapusen, a ne curi. Kada spava kao da hrce, imam utisak kao da mu u dubini nosa ima nesto pa krci kad dise. Vise puta sam njegovom pedijatru skretala paznju na taj problem, ali ona je to povezivala sa mogucom alergijom, koja nije ispitivana, treci krajnik nije pominjala. Da li mozete da mi odgovorite zasto se to desava? Radili smo mu bris nosa i grla koji je u redu. Ne znam da li je povezano sa tim, ali zadnjih 20ak dana ima upalu desnog uva koja nikako da prodje. Bio je malo prehladjen i imao je neke bele tackice na krajnicima (brisevi u redu) pa mu je pedijatar dala gel daktanol, kako ga nije prolazilo tek posle desetak dana uputila nas je na ORL (u Beogradu). Tamo su ustanovili da ima upalu desnog uva. Dr mu je dala Ospamox sirup, pio je 5 dana, zatim je jedan dan imao temeraturu do 38. Kako smo se tad zatekli u Kragujevcu vodili smo ga tamo na ORL. Dr se cudila zasto su mu dali blag sirup pa mu je prepisala Cefzil sirup koji pije vec 14 dana, prvo sedam dana a onda mu je produzila jer mu nije bolje i dala mu je Aerius zbog zapusenog nosa, koji je i dalje zapusen. Sutra cemo opet na kontrolu i bojim se da ga upala jos uvek nije prosla. Zanima me zasto toliko dugo traje i da li moze da ostavi posledice po sluh? Dete pije antibiotike vec 20 dana. Takodje ni specijalista na ORL nije pominjao da ima uvecan treci krajnik. Hvala unapred!

  • Ovde je SVE jasno – kad prodje ova upala uha da dete OBAVEZNO pregleda ORL specijalista koji se bavi malom decom pa da se problem reši. Gotovo je sigurno da je baš adenoid (treći krajnik) uzrok problema, ali je izuzetno važno da to proceni lekar koji se baš time bavi.

 16. Postovanje,
  Moja kcerkica ima cetiri godine i malo uvecan treci krajnik. Od svih simptoma ona je bleda, s podocnjacima, ima slab apetit i hrce nocu. Nikad nije bila bolesljiva, osim onog klasicnog smrljenja, popila je dva antibiotika u zivotu. Mislite li da su ovi problemi dovoljan razlog za operaciju?

  • Sve, ali baš sve što ste opisali ukazuje da je neophodan pregled kod ORL specijaliste (koji se bavi decom)! Ogromna je verovatnoća da je ovo za vadjenje, ali to mora da proceni ORL lekar. Nemojte odlagati ovaj pregled.

 17. Postovani doktore,
  moje dete ima 4 godine,poslednjih godinu dana tacnije od kada je krenula u vrtic imala je jako ceste upale usiju i stalno je bila bolesna i pod antibioticima.Pregledom ORL specijaliste utvrdjeno je uvecanje treceg krajnika i na kraju smo uradili operaciju, sluh je bio u redu tako da cevcice nisu bile potebne u tom trenutku.Posle nepunih mesec dana od operacije krenula je u vrtic i opet dobila upalu usiju!Vidim da vecina roditelja pise kako deca vise nemaju odredjene probleme posle operacije,da li je to pitanje vremena posle ili sta?Mene zanima da li ce sve opet biti po starom i bez tog treceg krajnika?zanima me vase strucno misljenje…
  pozrav

  • Ovo se može očekivati kod dece kod kojih je adenoid (treći krajnik) dugo bio uvećan pre vadjenja. Treba vremena da sve to “legne” posle operacije.

   Podrazumeva se kontrola kod ORL specijaliste koji je operisao dete.

  • Kod nas isto kao kod vas, uklinili smo treci krajnik, sad bi trebale cevcice a tada pri operaciji treceg krajnika nije trebalo … Medjutim bili smo i kod drugog ORL i on nam je dao antibiotik i kapi za nos pa trebamo za 2 nedelje na kontrolu i onda cemo videti da li moramo stavljati cevcice… Ja se nadam da nemora ali ako mora mora sta da se radi. Mada posle mora je sve bilo super sve dok se malo nije prehladio, cim se prehladi opet problemi .. :-(

   • MOLILA BIH GOSPODJU JELENU KOJA SE JAVILA NA TEMU TRECEG KRAJNIKA DA MI SE JAVI. POSTO MI IMAMO IZGLEDA PROBLEMA I SA GOVOROM ZBOG DVA JEZIKA(srpski i njemacki) AKO MOZE NA E-MAIL

 18. Postovani,
  Imamo devojcicu od 26 meseci. Vise od mesec dana joj je zapusen nosic,kaslje,narocito u lezecem polozaju. Za sve ovo vreme nije imala temperaturu,raspolozena je,lepo jede,igra se…. Pre 7 dana smo bili kod pedijatra,dobila Pancef sirup , Dexamethason-neomyicin kapi i uput na orl. Specijalista kaze :Obostrano lako hiperemicne b.opne,skracen refleks. Timpanometrija desno tip A,levo C2. Rinoskopski dosta sekreta.Orofarinkus slivanje mukopurulentnog sekreta niz zadnji zid zdrela. Uz vec postojecu terapiju doda Operil p i Flavamed. Posle toga stanje se znatno popravilo,nosic skoro i da ne curi,retko kad se nakaslje,ali juce na kontroli pokaze na oba uha C2,pa nas je uputio da vadimo briseve grla,nosa i jezika. Pominjao je i treci krajnik,ali nekako nedefinisano… Kakvo je Vase misljenje o svemu ovom? Srdacan pozdrav i veliko hvala

 19. Postovanje….moja curica ima uvecan treci krajnik tako mi je jednom rekla pedijatrica.ponekad hrce ali stvarno ponekad kada je bila mala beba jako cesto i jako glasno je
  Hrkala….ima smedj sekret iz usiju jako gust a nikada se nezali na bol cak pedijatrica nasa nista nespominje kad odemo na kontrolu pregled uha je ok..samo me zanima da li je to povezano u njenom slucaju….i da li treci krajnik moze da napravi probleme i bez upale i temperature…kao majka sta mi je cinit dosad nismo imali nekih problema sa krajnicima upale i sl..

  • Resenje problem je jednostavno: obavite pregled kod ORL specijaliste koji se bavi decom pa da se proceni treći krajnik!

   Najbolje je da se to obavi kad je dete zdravo – tako će biti realna slika i neće biti dileme.

 20. Postovanje,
  Moj sin ima 18 meseci i malo cesce je bolestan, ne takko cesto…kaslje mnogo i curi mu nos, ne hrci nocu uopste i nema podocnjake… sve to traje dva dana i bude mu bolje…nije pio nijednom antibiotike ali isao je na inhalacije…niko nam nista ne govori, da li je u pitanju treci krajnik ili nije?

  • Ako NE hrče, i NEMA upale srednjeg uha, skoro sigurno NIJE u pitanju uvećan adenoid (“treći krajnik”).

   Ovo što ste opisali je sasvim normalno za dete od 1.5 godinu – mislim da nema razoga za brigu.

  • Da ORL specijalista (koji se bavi decom) pregleda dete i proceni adenoid (treći krajnik). Mi pedijatri možemo da postavimo “osnovanu sumnju”, ali ORL lekar postavlja konačnu dijagnozu!

 21. Postovanje!

  Moj sin ima 4 godine i za koji dan treba da operise treci krajnik.Hteo bih da vas pitam,dali je dobro da idemo na planinu nakon operacije ili bi setnja pored mora bila korisnija?
  Hvala unapred !

 22. Imam dete pet ipo godina vec nekoliko dana unazad tesko dise nocu dok spava i to sve na usta na nos gotovo da i ne moze taj problem se javljao i ranijih godina obicno kad zahladni sa jeseni i tokom zime ali je sada disanje bas otezano . Dete nijeimalo zapaljenje srednjeg uva nikad do sada ali jeste par puta otok na vilici blizu uva pracen bolovima doktori su nam rekli da je to bio zapusen kanal pljuvacne zlezde. Pitam se da mu sve to nije od treceg krajnika i molim Vas za savet jer vec dve noci dise samo na usta na nos gotovo i da ne moze cim pocne odmah se budi

 23. Molila bih za savet. Dete nam ima 20 meseci od pre dve nedelje poceo je da blago hrce nocu,i stalno cesa usi.Orl specijalista je za operaciju treceg krajnika,a pedijatar je preporucio da se saceka i proba sa nekim sirupom koji se pije tri meseca pa se pravi pauza dete nije imalo upale uha i grla,niti je pilo antibiotike.Ne ide u Kolektiv, ali se plasimo da ga mozda sve to ceka kada krene.Da li cekati sa operacijom?

  • Ma kakvi sirupi!

   Da se uvećan adenoid (treći krajnik) vadi – to je PRAVA stvar! Nema čekanja – NEĆE doneti boljitak, naprotiv – povećava se rizik od komplikacija (slabljenje sluha, slabiji razvoj gornjih respiratornih puteva, veći rizik od pojave astme…)

 24. Postovani,imam bebu od 15mj.
  Od 5mj zivota ima akutni bronhitis i akutni rinitis,ima sve simpome treceg krajnika,mjesecima je pun slajma,jako tesko dise,slabo jede,hrce,ima prekide u disanju dok spava,usta uvijek otvorena,doktor jos nagada da li je treci krajnik.
  Zanima me kako je moguce operirati dijete koje tako tesko dise i koje je prepuno slajma(inhaliramo

  ga mjesecima i izvlacimo nosic)da li je moguca operacija u takvom stanju,?
  Hvala puno,lijep pozdrav

 25. postovani,moja cerka ima 2god.i5meseci zakazana nam je operacija treceg krajnika 12.12 ona vec mesecima ima obilnu sekreciju iz nosa i puna je slajma. nalaz na plucima uredan ali kad se nakaslje cuje se da bas ima sekreta. nas pedijatar nam daje prolaz za operaciju a mene brine taj slajm. da li bi anestezija mogla pogorsati to njeno stanje i dovesti do komplikacije. unapred hvala na odgovoru koji mi je jako bitan jer sam mnogo uplasena

  • MORATE izvaditi adenoid – treći krajnik!

   To je UZROK opisanog šlajma, a odlaganje operacije neće rešiti problem – naprotiv.Zate je Vaš pedijatar dao “zeleno svetlo” za intervenciju.

   Svakako će anesteziolog PRE operacije proceniti da li je dete za intervenciu – tu nemate razlog za brigu jer je ta procena objektivna i u interesu deteta.

 26. ponovo vam se javljam dobili smo bris grla i nosa. grlo 40% a nos 50%pneumococus spp,kazite mi koliko je to opasno i kako ga leciti. pretpostavljam da od operacije za sad nema nista tek za dva dana idem kod orl spec. na antibiogramu stoji da se leci penicilinom,eritromicinom i clindamicinom dete nema ni temperaturu niti je loseg apetita niti cesto kaslje. da li se ova bakterija u ovom procentu leci posto citam na internetu da upotreba sirupa i nema nekog dejestva kao ni kapi,masti.i da ako dete nema nekih tegoba da se ne leci sto meni uopste nije jasno a s obzirom na smanjenu ventilaciju kroz nos zbog treceg krajnika kako ce to da se resi. unapred hvala

 27. Postovani,posle pregleda ORL-dobili smo Nazoneks i Aerius sirup.Dete ims 2,5 god.Kasalj se smirio ali dete dise na usta i hrce i dalje.Do 2.god nije imala tih problema i sve je pocelo sa polaskom u vrtic.Hoce li zapusenost nossa proci?Terapiju koristimo nedelju dana

  • Ako dete NE prestane da hrče posle 10 dana terapije mora se obaviti kontrolni ORL pregled. Suština je da se proceni da li adenoid (treći krajnk) pravi problem i da li je za vadjenje. Ako jeste – da leti napolje!

 28. Postovani,moje dete ima 3 godine,ide u vrtic,od septembra je pocela da kaslje i stalno sa sekretom,pila je razne terapije,kasalj se smanji,ali nikako skroz da prestane. Cesto slini,ali desava se da joj je nos zapusen,ali nista ne izbacuje iz nosa. Zadnja dva meseca je pocela da hrce nocu,najvise kaslje kad lezi,i primetili smo da slabije cuje,glasnije prica,pojacava televizor… Moj suprug je kao dete operisao treci krajnik. Danas sam trazila uput za orl. Dali su nam da radimo alergo test,bris grla i nosa,i obavili su pregled nekim aparaticem i kazu da ima sekreta u srednjem uhu. Ali dok ne stignu svi rezultati nisu nista vise hteli da pricaju. Do sada nije imala upalu usiju,ali u zadnje vreme mi je dosta bleda i ima podocnjake,krvna slika je u redu. Da li ovo sve moze da bude od treceg krajnika? Jer niko do sada od lekara mi nije pominjao treci krajnik i zato sam na kraju ja trazila uput za orl. Ako je to problem i operisemo ga da li ce se sluh vratiti na staro? Koji vremenski period nelecenja moze da osteti sluh? Nadam se da nismo zakasnili. Pozdrav!

 29. moj sin ima 10 god pre godinu dana smo operisali treci krajnik i ostala dva jer mu je treci krajnik unistio ona dva ,ni jedne sekunde se nismo pokajali,djete mi je procvetalo dobilo 5kg u roku od 3 mj.Za god dana nepamtim kad je bio bolestan. Savjetujem da svima kome smeta krajnik dali je u pitanju treci ili ostala dva da to urade

 30. Postovani,
  moja cerkica ima 2 godine i 9 meseci. U ovoj 2014-oj god.imala je 3 ili 4 zapaljenja uha. Inace ne hrce nocu, nije mrsava i bledunjava, i ne drzi usta otvorena. Ali imala je ta nekoliko zapaljenja uha, i ima na 2 meseca prehlade, nosic curi i kaslje. Ide u vrtic, i bukvalno su sva deca takva non stop. Doktorka pedijatar, radila joj test za treci krajnik. Ona kaze da se treci krajnik moze korigovati ishranom, smanjenjem slatkisa, grickalica, suhomesnatog, i sokica, jer je to puno aditiva. Kazite mi vase misljenje? Inace ja mislim i vidim da moje dete cuje sasvim dobro.
  Hvala

  • Nema dileme – Vaše dete treba da oregleda ORL specijalista koji se bavi decom!

   To je JEDINI pravi način da se egzaktno proceni adenoid (treći krajnik) kod dece ovog uzrasta!

 31. Postovani, dete od 22 meseca je operisalo treci krajnik pre pet dana. Na operaciju smo se odlucili mesec dana od pojave simptoma hrkanja i apnea, zbog puno uvećanog treceg krajnika. Skoro da nikad nije bolovala. Dete sada posle operacije glasno hrce i ima poneku apneu. Da li je to normalno pet dana posle operacije? Hvala vam puno!

  • Da, ovo je sasvim OK.

   Potrebno je najmanje par nedelja da sve “legne” kako treba posle operacije, a ponekad i nekoliko meseci da se opisani fenomeni potpuno izgube. Zaista nema mesta za brigu.

 32. postovani,moj sin ima 3god.i imao je do sada jednu upalu srednjeg uha i lijecio se antibioticima..prije nekih 2mj..i sada sam primjetila da navecer kad legne u krevet i kad mu pricam nesto malo tise ne cuje bas dobro i moli me da mu ponovim na uho glasnije i to nekoliko puta!jako sam se prestrasila i otisla pedijatru sutradan i kaze da mu je malo crveno u uhu tj.oba i dala mu kapi Tobrex!inace nema bas ove simtome za treci krajnik.ne hrce niti je bljedunjav..ima dosta sekreta u nosu i kaslje ali nista strasno(vrticke boljke)!Zanima me da li je smetnja sa sluhom vezana uz tu malu upalu uha,prehladu ili sta vec..?da li da obavim pregled kod Orl iako pedijatar nije predlozio?

 33. Doktore molila bih Vas za savet. Bicu kratka… Moja beba sada ima 5 meseci. Ima problema sa sekrecijijom u nosu i cujno dise, vec tri meseca kaslje i pun je slajma. To traje od njegovog DRUGOG meseca. Bili smo svuda po lekarima, dijagnoza je bronhiolitis acuta. Dobijao je inhalacije pulmicortom i berodualom svaki put, kada je imao bakterije u nosu i ocima pio je antibiotike (sinacilin i panklav), sve vreme je pun slajma, Smanji se dok je pod terapijom antibioticima ali cim prestane opet jovo nanovo. Cistimo nosic redovno, nekad izvucem nesto, nekad ne. Pred novu god je zaradio upalu oba uha i bili smo u bolnici i primao je longacef, uz berodual. Bilo mi je ok 7 dana i sad opet ima upalu desnog uha i opet pije panklav, i posto je opet pun slajma inhalira se vec navedenim lekovima. ORL specijalista sumnja na treci krajnik ali kaze da je jos mali da bi mu se to dijagnostikovalo. Moje pitanje je: kada ce biti dovoljno star da se pregleda, da li treci krajnik moze da bude uzrok svemu ovome i da li mu on pravi probleme, posto je ovo cetvrti put da beba pije antibiotik i verujte da sam ocajna!!! Inace stvar koju lekare buni je to sto je on ovako dobrog opsteg stanja, nema temp (osim kad je imao upalu uha), jede, spava celu noc, ima lepu boju koze, veseo je, smeje se ko god da mu pridje. I uopste ne deluje bolesno, ali ja vise ne znam sta da radim, vec tri meseca nije zdrav. Molila bih za savet i misljenje, hvala.

  • Do uzrasta od 10 do 12 meseci se teško može adekvatno proceniti adenoid (treći krajnik). Do tada treba redovno ispirati nosić fiziološkim rastvorom i SVE učiniti da beba ne dolazi u kontakt sa aktuelnim virusima.

 34. Sin mi ima 9 godina i ima treci krajnik. Niko nam nije predlagao operaciju a u zadnjih 20 dana mu se u vecernjim satima javlja osip na kozi u vidu koprivnjace. Da li je moguce da se to desava zbog trecag krajnika?
  Unapred hvala

 35. Moja devojcica uskoro puni 6 god.,prosle zime smo kao i svake prethodne imali dosta problema sa upalom grla,tj.krajnika,sa visokim temperaturama,sa hrkanjem dok spava i slevanjem sekreta iz nosa u grlo,upale usiju nije imala nikad.Uvek smo sve resavali antibioticima.Ove zime smo imali jednu blazu upalu krajnika i kasalj bez visoke temperature,koju smo brzo sanirali,ali ipak smo isli kod orl i preporuka je operacija treceg krajnika,pa me zanima dali je neophodna i u njenom slucaju jer ona nije imala vecih zdravstvenih problema,napredna je, ima dobar apetit?Hvala.

 36. Postovanje doktore. Pa evo i ja zelim napisati nesto sto se tice moga klinca koji ce sada za 8 dana da napuni godinu. Naime sve je pocelo 20 septembra 2014, kada je klinac dobio bronhialitis i primili su nas u bolnicu i lezao deset dana, tada je bio na terapiji longacef, urbazon, berodual, pulmikort, izasao je zdrav, nakon toga upala usiju, terapija sinacilin 10 dana, ubrzo nakon toga opet upala usiju, terapija pancef 10 dana, a u medjuvremenu je i poceo rast zubica pa je imao i 4 temperature doduse do 38. 16 decembra je ponovo nastupila temperatura i rasla do 39, obarali je paracetom i trajala je 7 dana, a drugog dana primaju u bolnicu i ukljucuju longacef 3 dana, nakon toga sa tri potpisa idemo za KG gde rade sve moguce analize i sve je ok, a ostaje na pancefu jos 7 dana jer je ustanovljena nova upala usiju, i svaki drugi dan je imao temperaturu, a i vece pre nego nas puste dete povraca 5 puta. Pustaju nas i dete dan nakon pustanja ponovo povraca i opet nas primaju u bolnicu i pustaju bakon dva dana posto je primao infuziju. Nakon toga 2 dana dete pocinje da kaslje i dobija temperturu opet 38,5, ustanovljen bronhitis i to traje 7 dana. Sada trazimo uput za Tirsovu i tamo mu rade sve analize, snimak pluca itd, opet je sve ok, ne zadrzavaju ga nego nas pustaju, medjutim navece njemu je gore jak kasalj koji ga tera da povrati i to vece nas zadrzavaju na jednoj decijoj klinici u BG na terapiji longacef, pulmikort urbazon, a uz sve to krenuo je da opet povraca, proliv i gubitak na tezini, naravno nisam napisao da za tih 5 meseci on nije dobio nista na kilazi, ima podocnjake, doduse ne hrce nocu. Iz te bolnice uspeli smo nekako da dodjemo do doktora na institutu koji ga je pogledao i zakazao operaciju treceg krajnika . On je za sada dobro, pa cemo videti kako ce biti posle operacije, samo se molimo Bogu da je to, da nije nesto ozbiljnije. Sta vi mislite, da li sve ovo sto sam vam napisao i opisao, da li te stvari moze da izazove taj treci pogani krajnik ?

  • Treći krajnik MORA napolje, bez dileme!

   Sve navedeno ne može biti SAMO od uvecanog 3.krajnika, ali on drastično pogoršava situaciju!

   Zato ima mesta za optimizam uz obaveznu kontrolu pulmologa kad se 3.krajnik izvadi.

 37. Poštovanje doktore,molim vas za savjet.Moj sin ima 11 i pol godina,sa tri godine dobio je dijagnozu alergijskih bronhitis i alergijski rinitis od tada smo na redovnim kontrolama kod pulmologa. Bio je dobro do prije tri mjeseca, ponovo se nos zapusio, konstantno drži otvorena usta, hrče dok spava, od prije 15 dana se žali da su mu uši začepljen. Već 10 dana prima inhalacije atrovent,bisolvon u fizioloskoj otopini, ventolin, singular, flixotid, i macropen, jer je kaže doktor.pun je slajma.Juče smo bili na Orl dobio je Tafen nasal sprej,da bi danas na kontroli pulmolog rekao da sumnja na treći krajnik. Inače od rođenja nikada nije imao problem sa krajnicima niti upale bilo kojeg uha,sada nam je to prvi put pomenuto. Hvala

 38. Postovani,
  Moj sin ima 2 god i 8 meseci. Svake zime imamo probleme sa crvenim grlom i veoma visokim temperaturama (imao je feb.konvulzije sa 13 meseci, a ni jedna bolest ne prolazi bez temperatura preko 40C). Ove zime je pocelo u oktobru sa upalom uha(pio ospamox), pa onda u prvoj polovini decembra pocinju upale grla 3x za mesec dana (pio cefalexin) , 21. januara dobija laringitis (dobio hemomycin i pulmicort), a 23. -28.01. je na Institutu zbog upale pluca. Davali su mu 3xdnevno 3sprica antibiotika (ne znam kojih) i na kraju longacef. Posle 15 dana opet temperatura, i posto nismo mogli da je oborimo od 13. – 16. 02. Opet je na Institutu, ovaj put nisu utvrdili sta mu je, a primao je longacef. Ovaj put smo isli i kod ORL (nije spec. za decu) rekla je da krajnici nisu strasni, konstatovala blagu upalu i prepisala ospamox, ali eto on je zavraio u bolnici. Trenutno pije palitrex i hrapavo prica. Inace od ovolikih bolesti, bled je i ima podocnjake. Mislim da mu se potpuno izoblicio lik. Usta jesu poluotvorena, hrce ali ne uvek i ne po celu noc. Svaki put na pregledu pomenemo treci krajnik, ali dr uvek kaze da nije (osim prerposlednji put).
  Da li je moguce da oni ne vide to dobro?! Ili niko ni ne gleda!? Ili stvarno nema naznaka da jeste? Meni se cini da ima, ali ja nisam dr i mogu samo da nagadjam. Ocekivala sam da ce nas pedijatar uputiti sta da radimo, ali eto i u bolnici dete bilo pa su samo resili trenutno problem.
  Znaci za 2,5 meseca je 7x dobijao antibiotike… Da ne pricam sad o mucenju sa visokim temperaturama, povracanju lekova i td…
  Imate li neki savet? (Trudimo se da se hrani zdravo, u kuci se ne pusi, provetreno je 24h dnevno i kad smo zdravi idemo u setnje sto cesce)

 39. Samo da dodam da lose jede, ima 13,3 kg i 93 cm i izgleda preterano mrsavo. Vec mesecima nije dobio gram, a ni porastao. I do skoro nije ni pljuvacku redovno gutao, pa je nosio portiklice. Nosic mu cistim od rodjenja svaki dan, bez obzira da li je pun, ako nije makar pred spavanje isperemo fizioloskim…

 40. Postovani,
  nas decak ima 6 godina i 4 meseca. Nema jasno izrazene simptome treceg krajnika ali neki od navedenih simptoma postoje kao npr. otvorena usta, bledilo, mrsavost, sekrecija iz nosa, prigusen govor,retko hrkanje. Sluh je dobar i sa usima nije bilo problema. Kada se razboli zali se povremeno na glavobolju. Jesenas su mu reagovale zlezde sa leve i desne strane vrata, napred. To se ovih dana ponovilo jer je imao temperaturu. vidno je malaksao kada se razboli za razliku od mladjeg deteta.Hematolog kaze da je to sve u normali i da je verovatno takve strukture. Pulmolog je utvrdio blagu alergiju na kucnu prasinu i grinje (dva plusa). ORL je nakon prvog pregleda rekao da smatra da treci krajnik treba operisati a na kontrolnom pregledu (nakon terapije Nasonexom, zimskog raspusta isl.) rekao je da cemo stanje pratiti. Ja sam ipak trazila operaciju koja je zakazana za kraj marta ali sam u nedoumici da li sam ispravno postupila. Kakvo je vase misljenje? Unapred hvala.

  • Ako je treći krajnik (adenoid) uvećan – treba ga vaditi!

   Naravno, KONAČNU odluku donosi ORL specijalista koji je planirao intervenciju, a posle kontrolnog pregleda (koji se UVEK obavlja PRE operacije).

 41. Postovani,
  moj djecak ima 5 godina izadnjih 2 mjeseca ima zacepljen nos i jako hrce kada spava,uz to i kaslje vise kao produktivni kasalj koji se javlja samo ujutru poslije budenja.Pedijatar mi je prepisao otol h sprej za nos i bisolex sirup(sprej 3 dana sirup 7)koristila sam i aquamaris sprej.To je pomoglo na 3 dana pa je opet pocelo stim da mi je sada prepisan opet otol h i bisolex kapi(sprej 3 dana kapi 5 dana po 15 kapi svaki 8 sati)ali ja nevidim nekakvu promjenu,pedijatar to prepisiva bronhitisu i da ne dovodim djete doktoru u ovo doba gripa i viroza ako nema temperaturu!!
  Kao i svaka majka jako sam zabrinuta i neznam sto je uzrok tome niti sto da radim!
  Imate li vi neki savjet zbog cega toliko hrce itaj uporno zacepljeni nos popracen kasljem,dali moze biti ipak treci krajnik,dali da ga svejedno opet vodim doktoru????

  • Kad dete ovog uzrasta ima dugotrajno zapusenje nosa i hrče, OBAVEZAN je pregled ORL specijaliste koji se bavi decom.

   Ako tu sve bude ok, sledeći korak je da se obavi alergološka obrada i vidi da li je tu problem.

 42. Postovani, moj sin od 5 god.ima uvecan treci krajnik ali nije nikada imao upalu uha,od simptoma ima disanje na usta i ponekad hrkanje.ORL specijalista nam je dao da izmjerimo sluh i uradimo ASTO nalaz.Nakon sto je taj nalaz bio pozitivan a mjerenje sluha pokazalo da slabije cuje,ORL nam daje sljedecu terapiju; antibiotik per os,fluimukan sirup i septo aqva sprej za nos.Nasa pedijatrica nije bila SIGURNA zasto je dobio antibiotik pa je preporucila da uzimamo samo sirup i sprej.Zanima me zasto je dobio ovakvu terapiju, zbog cega antibiotik kada nema temperaturu i ne kaslje?hvala

  • Poslušajte Vašeg pedijatra!

   Kad ova infekcija prodje, dete treba da vidi ORL specijalista koji se bavi decom i da se proceni kakav je adenoid (3. krajnik) i da li tu nešto treba dodatno da se radi. AKo je uvećan, i dete slabije čuje, skoro sigorno treba da se vadi!

 43. Poštovanje,
  moj sin koji 24.aprila puni 4 god. ima zakazanu operaciju trećeg krajnika i ugradnju cevčica za timpanodrenažu 23.marta.Međutim već nedelju dana mu curi nosić,pretpotstavljam da je virusno,mada smo ga pre 10-tak dana isključili iz vrtića,da bi bio zdrav zbog operacije.Naglašeno nam je pri zakazivanju iste da dete mora biti zdravo bar 2 nedelje pre hirurškog zahvata,pa brinem da li je sekrecija iz nosa kontraindikacija za operaciju.Nije previše obilna i retka je,providna.Unapred zahvalna

 44. Postovani,imam dete od 14 meseci,dosad je bio da kazem prehladjen 100puta.. Svaki put krene naglo,dobije gusenje od slajma,zavrsimo na hitnoj i Lemod Soly dobije. 2,5 meseca je bio na Pulmikortu i berodualu,tad je bilo ok. Medjutim,od kako je primio MMR vakcinu,desetak dana posle nje,krecu muke sa nosicem,pa zatim kasalj. Danas smo bili kod ORL,stariji covek,iskusan.. Predlaze operaciju treceg krajnika. Da li to izgleda tako? znaci,dete je bolesljivo,cesto slinavi,kaslje,lose spava,nervozan je jako,ne hrce,bled je.. hvala..

  • Kad ova akutna infekcija prodje, obavite još jedan ORL pregled – potražite još jedno mišljenje.

   Ako i drugi ORL specijalista nadje da je adenoid (treći krajnik) uvećan i POSLE prestanka ove infekcije – obavezno ga vadite!

 45. Postovani,

  moj sin je tacno dve godine i danas nam je dijagnosticiran treci krajnik. Preporuka ORL je da izvadimo sva tri medzutim da nije sad vreme vec bi trebalo da sacekamo Septembar. Moje pitanje je dali ima potrebe da cekamo tako dugo i dali da izvadimo sva tri ktajnika?
  Hvala,

  • Treći treba vaditi što pre, a za ova druga dva…to je već nešto što mora da proceni ORL lekar. Ako su ipak sva tri za vadjenje – to treba obaviti u istom zahvatu.

 46. Poštovani,
  dete mi ima 2 godine i 2 meseca, treci krajnik smo operisali pre 15 dana, ponašanje mu se primetno promenilo…dr.je nam je rekao da je krajnik bio ogroman,a takodje su mu i cevcice stavil u usi. Malo me buni ponovno hrkanje, tj.kao da nije ni prestalo, ali se znatno smanjilo. Idemo na kontrolu za 15 dana, da li je ovo mozda normalno, ako je vec taj krajnik bio toliko uvecan?
  Hvala :)

 47. Mi smo obavili operaciju trećeg krajnika i detetu je ugrađena cevčica u levo uvo.Operisan je pre 2 dana,a danas sam videla da mu je iz tog uveta curio sekret,kad sam primetila vec se bilo skorilo.Brine me da li je to uobicajeno tako brzo posle operacije.U to uho mu stavljamo dexamytrex kapi po preporuci dr koji ga je operisao

 48. Dobar dan
  Moj sin je 23.03.2015 operisao sva tri krajnika, ali jos prica nazalno I to tako da ga nekad nista ne razumijemo.Mozete li mi reci koliko traje taj nazalni govor jer me vec to pomalo zabrinjava, A kontrola je tek 10.04.

  HVala Vam unaprijed

 49. Postovani,moja cerka ima 3 godine i 8 mjeseci.Imala je par puta tokom prosle godine bronhitis,pracen jakim kasljem i obilnim sekretom ali antibiotik bi rijesio problem.Pulmolog je konstatovao da je sve u redu.Orl je rekao da ima uvean treci krajnik ali da pokusamo sa terapijom da izbjegnemo operaciju,Fluimucil prasak i mjesavina kapi efedrin i dexametazon.Nos se jedan period smirio ali ona sada ima konstatno zacepljen nosic,iako je cist i prohodan i govori nazalno.Nocu spava otvorenih usta,povremeno hrce i po cijelu noc nesto guta u snu.Da napomenem da je imala jednu upalu srednjeg i povremeno bol u usima prosle godine,timpanometrija je u redu.Molim Vas da mi date neki savjet ili Vase mislenje.Unaprijed hvala!

 50. Poštovani, evo i ja imam pitanje: sin mi ima 19 mj., a već dulje razdoblje imamo problema s nosićem.. Glasno hrče, ima tokom sna fazu prestanka disanja na par sekundi, dugotrajan zelenkasti i gust isjedak ( više od 6 mj), a po brisu nosa imao je streptokok pneumonie … Tek prije 4 dana smo se prvi put susreli s upalom grla i uha; možda je postojala i ranije no naša ped. nije “znala ” da je to ( navodim ovo jer je sad bio visokofebrilan , CRP76,6 , L26.. ona nam je rekla ” ima upalu, ali ne znam čega???, nije uho ni grlo jer su čisti, da bi drugi liječnik nam potvrdio da je u pitanju i uho i grlo ).. Sad me zanima jeli to znak trečeg krajnika jer nam je ped. u bolnici rekla da je, pa se naručujemo sutra na pregled kod Orl… ?? Postoji li šansa da bi moglo biti problema sa sluhom? Ne primječujem reakcije od njega da bi slabo čuo, ali je jako blijed , već 3 mj. nije napredovao ( TT 12 200, TD 86 ) , a da i spomenem da je napravio alergološka testiranja – sve neg. , i pio 3x antibiotik ( sumamed- zynat-10 dana – sumamed forte) kroz 2 mj. …
  Unaprijed hvala

  • ŠTO PRE da se obavi pregled kod ORL specijaliste koji se bavi decom!

   Opisani problemi su, gotovo sigurno, uzrokovani uvećanim adenoidom (3.krajnik), ali bez ORL pregleda nema prave dijagnoze.

 51. Postovani., imam sina od 10 meseci, sa 5.5 je krenuo da slinavi i jako kaslje, pedijatri kazu nista strasno da bi otisli jesno vece u institut i tamo nam rekli da ima bronhiolitis, zadrzali nas 5 dana i kuci, bolje mu je bilo, al opet krene nosic, ne curi nego se cuje negde u korenu nosa da krci, nekad hrce, ispiram sa fizioloskim, i onda ispadne i sekret, krene sa kasljem oni odmah ukljucuju inhalacije sa berodualom, dise na usta.. I sad je opet slinav, kasljuca ima sekreta, nije imao upalu usiju, a imao je upalu grla, da li postoji naznaka da je u pitanju treci krajnik, mada niko nam to nije rekao… hvala

 52. Postovani beba 15 mj prije 2 tj povratila slajm,od tad hropti i hrce ponekad,ima prekid disanja i otvorena usta tokom spavanja.i inace je bljeda.slajm pokusali izvuc na sve nacine ali ga nema.pedijatrca kaze 3 krajnik da samo u nos fiziolosku spricamo.ako nece izazivat upale uha ili grla da je to ok.do sad nije bas bila bolesna.zanima me vase misljenjedali ce ovi simptomi proc i kako joj jos mogu pomoc?m

 53. Postovani moj sin je operisao treci krajnik sa 8 god.koji je bio izuzetno veliki.On sada ima 13 god. i vec duze vreme iste simptome ko pre…lekar je potvrdio da se treci krajnik vratio ali da on ne smeta disajnim putevima.Dal da ponovo operisemo on je sad u pubertetu i bojim se dal je to bezbedno?Hvala unapred!!!

 54. Pozdrav vama i svima ,
  Moje dijete je izvadilo treci krajnik prije nekih dva mjeseca,operacija je prosla stvarno perfektno i oporavak je bio super brz.
  Znaci dva mjeseca,poslije nos mu je i dalje pun i slini kao i prije operacije nas doktor nam je propisao neke antialergijske kapi ali nema promjena
  Molio bi vas za neki savjet do cega mu i dalje nos curi ima li kakva preventiva i bilo koji savjet
  Hvala

 55. Poštovani,
  molim Vas za mišljenje da li ima potrebe za operacijom trećeg krajnika.Sin mi ima 4 ipo godine i prošle godine je imao 5 upala ušiju.Porodično smo svi bele puti pa jako često doktori to smatraju jednim od simpoma, što mislim da i ne mora da znači.U principu ne hrče nocu, doduše desi se ponekad kad je baš prehlađen ali uzglavnom ne.Pregledom je ORL stručnjak utvrdio je ima uvećan krajnik ali i da dobro čuje. Suprug i ja nismo operisali krajnike kao ni njegova starija sestra. Molim Vas i za odgovor sa koliko godina taj treći krajnik kod dece počinje da se smanjije i prestaje da pravi problem? Zapravo nisam više ni sigurna da li je uopšte za operaciju, iako mi je jedan doktor rekao da bi mogao jer će mu kvalitet života biti bolji.Nisam to “mogao” shvatila kao “mora” i nisam ni sigurna da li sve ovo ukazuje na treći krajnik ili je možda problem u nečemu drugom. Molim Vas za Vaše mišljenje na osnovu svega pomenutom.

 56. Postovani, imam sina od 20 godina koji je u petom razredu operisao krajnike i zadnjih godina se borimo sa neugodnim zadahom koji se povremeno javlja. Uradili smo dosta pretraga od stomatologa do bakterija u želudcu ali rijesenja nema….higijena usta mu je besprijekorna. Pitanje glasi da li ovaj zadah moze da ima vezu sa trecim krajnikom vezano za bakterije. Pozdrav!

 57. Mi smo.kod obadvije djevojcice imali te tegobe i operisali obadvije kad su bile stare2.5godine izvadili sva tri krajnika i prezadovoljna sam stvarno. Nikad vise ni anrmtibiotik ni nista sad je starijoj 9a mladzoj 5god. Puno nas j okolina osudjivala sto im to radmo doktori pojma nemaju pretace to do 7god i tako al ja nisam nikog slusala zasto patit djete7god kad se ve rijesi za par dana. Zato drag mame slobodno pomozite svojoj djeci sto su manji to je lakse. Sretno

 58. Ocajna sam. Moja beba ima 8 meseci i do sada 5 upala usiju prvu je imala sa dva. Ispila je do sada 9 antibiotika. Da li vi mozda imate neko resenje? Svuda smo je vodili i nista ona opet upalu i opet antibiotik. Hvala unapred!

 59. Moj sin ima problem sa disanjem, nocu hrce, dise na usta , ima nazalni govor, imao je problem i sa bronhitisom, takodje smo radili i alergo test, alergican je na grinje i kucnu prasinu, koristio je sirup xyzal i avamis sprej za nos, ali nista mu nije pomoglo on i dalje nocu hrce i dise na usta, pa vas molim da mi kazete da li je u pitanju treci krajnik ili je zapusen nos zbog alergiskog rinitisa, a sluh mu nije ostecen a ORL predlaze operaviju?

 60. Jutros sam se probudila sa grloboljom ,imam 37 temperaturu otekao mi je lijevi krajnik(malo) ,a netaknuta resica mi se priljubljuje za lijevi krajnik,pa bi volila da mi kazete da li je nesto ozbiljnije ,da li trebam da se javim ljekaru ??

  • Najbolje bi bilo da uradite bris grla pa da se vidi ima li bakterija koje treba lečiti. Postoji i BRZI BRIS na streptokoke koji za 15-tak minuta pokaže eventualno prisustvo bakterija.

 61. imam sina od pet godina. ima ceste upalegrla i bar jedanput mesecno smona antibiotiku lose jede i jako je bled. na pregledu god orl jedini komentar je bio da ga dovedemo na operaciju
  sta vi mislite

 62. Postovani, pedijatar nam je rekla da je treci krajnik ponekad uvecan. Dete nikad nije imalo ipalu usiju, ali smo tri puta bili na inhalacijama zbog blazeg laringitisa. Dete sada ima 22 meseca. Hrce ponekad, dakle ne svaku noc, nego kada se prehladi. Bili smo skoro na ORL potvrdili su da je treci krajnik malo uvecan, ali nista nisu predlozili. Koji je Vas savet?

 63. Kerka ima 5 godina imala je bronhitis i primala 6 dana za redom sumammed. Evo vec 1 i pol mesec svako jutro kima uporan kasalj sve dok ne izbaci neki sekret. Isli kod orl doktora i dijagnoza Adenoidna vegetacija hipertrophirana i pokrivena sa mukopurulenten sekret. Gradus ii-iii. Tonsillitis hypertrophica. Gradus iii/
  sve i svasta prepisano

  • Treba sprovesti terapiju koju je ORL specijalista prepisao – uz planiranu kontrolu.

   najvažnije je da se proceni da li je adenoid (3. krajnik) problematičan i da li ga treba vaditi.

 64. Zdravo imam Devojcicu ima 5god. Ima probleme sa dugo trajnim kasljem od nov. meseca pa do marta meseca. Jednom do dva puta mesecno je prehladjena nos curi i kasalj je tu. Ne hrce i nema podocnjake. Analize kod Pedijatra su sve dobre. Dali je u pitanju Treci krajnik?

 65. Postovani, pre 3 meseci cerkici je operisan treci krajnik, ali kada spava ponekad se cuje da hrce kada naglo udahne,jel to normalno? i pre operacije joj timpanometrija bila losa da li sada treba opet da to proveravamo ili ne? Hvala unapred

 66. Postovani doktore moja cerka je prvi put operisala treći krajnik decembra 2014. kada je imala 2 ipo god. U martu 2015. treci krajnik se vratio,orl je predlozio da se izvade sva tri tako da smo u avgustu opet otisli na operaciju kada su joj izvadjena sva tri krajnika da bi u novembru mesecu dete pocelo opet da hrce,bude cesto pod temperaturom,da se zali da ne cuje. Opet se javimo pedijatru pa kod orl koji kaze da se treci krajnik opet vratio,sluh je ostecen imala je velik cep u desnom uhu,masnoca je jako velika. Sad po njihovom savetu hoce da nas posalju u Bg na Institut za majku i dete da bi je uspavali i snimili kamerom ako kazu da treba da se vadi ponovo to tamo i obavimo. Zaista vise nisam pametna dete ne cuje slabo jede. Sta uraditi,ima li svrhe i po treci put ici na operaciju kad se stalno vraca,i zbog cega dolazi do vracanja treceg krajnika. Unapred hvala na odgovoru ocajna majka

 67. Dobro jutro. Iimam 19 godina i vec 4 dana sam bolesna, prvi dan sam imala puno simptoma, povisenu temperaturu, ukocen vrat, bol u ledjim i bubregu, zapusen nos, otezano gutanje, bol u usima, sutradam me je sve proslo cak sam i isla do drugarice koja je 20 km od mene, bila kod nje ceo dan i sve mi je bilo super, jedino mi je gutanje i dalje bilo otezano, uvece sam dosla kuci i kada sam legla da spavam, nema sanse da zaspim, temperatura se opet povecala, grlo ubija koliko boli, popijem jedan brufen od 400 mg i nekako zaspem, ujutru se probudim i dalje bolesna, prelezim ceo dan, ne bude mi bolje, dan posle toga prodje me upala uha i ukocenost u vratu, ali dobijem temperaturu 39 i pocnem da iskasljavam slajm toliko puno da mi bude muka od njega, danas sam se probudila u 5 sati, lezim u krevetu, pa sam odlucila malo da istrazim o tome. Recite mi ako znate sta bih mogla da uradim da mi bar taj slajm prestane ako nista drugo

 68. dobro vece moja cerka ima 4godine vec godinu dana tesko dise na nos i hrce nocu neki put joj jako zapusen nos nije imala temparaturu niti upalu krenika nezali se da je boli grlo samo nocu nemoze da dise bili smo na pregled URL rekli su da su joj uvecani sva tri krajnika i da treba operacija sta da radim dali da je operisem dali ce posle da normalno dise ili je kasno za operaciju. hvala unapred

 69. Postovani,
  Moj sin ima 15 meseci do prve godine je imao 9 upala usiju! Sa 13 meseci mu je izvadjen treci krajnik i ugradjene cevcice. 2 meseca nakon op on je ponovo dobio upalu usiju! Da li je to normalno?
  Hvala

 70. Nama je treci krajnik kao zacarani krug. Prvi put je cerkica operisana sa 4godine, pa se vratio za par meseci, pa je opet operisan sa 5 ipo godina, da bih se posle 6meseci opet vratio. Mada drugi put kada je operisana receno nam je da ce da joj ugrade cevcice, ali oni to nisu odradili, i 6 meseci posle operacije dete pocinje da ima opet problem sa sluhom, da bi mi doktorka rekla ako se ovako nastavi da moraju opet da je operisu, da bi joj ugradili cevcice. A inace vodim je na VMA. Vise ne znam sta da radim.

 71. Oostovani, moj sin ima 1godinu i sest meseci,nasi oroblemi oocinju u početkom novembra, kad je imao uoalu uha i grla, dobili smo sinacilin, posle pet dana dobio je temperatura, inace je i bio na inhalacijama pa su sumnjali na upalu pluća, ali nije, pa su mu promenili lek na oanklav, dobio je i afte svuda u ustima, i proliv, na sledecem pregledu i dalje je imao upalu dobio je oancef, bio je bolje ali je dobio bronhitis i jedva smo se izvukli posle mesec dana, bio je zdrav mesec dana, sada je opet na osoamoxu jer je imao upalu grla i bele ceoice na krajnicima, koji su se pojavili i pre toga ali su sami nestali bez terapije i bris je bio dobar, inace ima dijagnozu dronhijalna astma, vec je imao upalu uha sa sest meseci, i bili smo par puta na orl i kazu da nije treci krajnik, mene zanima kako je tako cesto bolestan, uglavnom smo kuci i neide u vrtic, zaboravila dam da napomenem da je kad je imao bronhitis pio i hemomicin i to je pet antibiotika za tri i po meseca

  • To je KATASTROFALNO mnogo antibiotika! Ogromna većina pomenutih infekcija su VIRUSNE infekcije, a tu antibiotik NE pomaže!

   PRE davanja antibiotika treba uraditi k.sliku, bris grla i eventualno pregled urina, pa SAMO ako je JASNA bakterijska infekcija – da se ide sa antibiotikom.

   • Hvala vam puno, zanima me vase mišljenje da li da ga vodim na kontrolu i dalje ima ceoice na krajnicima, ali to smo ispitali prosli put i u redu je, doktorka nam je rekla da se desava da sami nestanu i da se vrate zbog slinica, pitam vas da li da ga vodim jer vladaju virusi, i stvarno se plašim da ne pokupi jos nesto, inace malo mu curi nosic i po malo kija, inace je raspolozen i lepo jede.I da li bi nam preporučili neke vitamine, nesto za podizanje imuniteta,hvala vam jos jednom, mozda sam vas malo udavila aa pitanjima, ali znate da kad odemo kod lekara vecina nam ne objasni sve sto treba. Pozdrav

    • NEMOGUĆE je određivati terapiju bez pregleda deteta, a NEMA vitamina koji mogu da izleče ovaj problem.

     Ako je dete dobro raspoloženo i aktivno – nema potrebe da se žuri sa pregledom.

 72. Postovani,mom detetu koje puni 3 god. U maju,je zapusen nos vec pet meseci. Ponekad curi vodica ali je uglavnom gnojav belicast ,povremeno zelenkast sekret. U tom periodu je imao tri upale uha i upale grla. Pedijatar stalno prepisuje ospamox i gentamicin kapi. Kod ORL ista situacija,daju upute za bris ali kontrolni bris niko ne trazi. Vrtimo se u krug jer je nos i dalje zapusen. Jako sam zabrinuta. Pedijatar govori da je to normalno i da je to jer ide u kolektiv ali svalo malo dobije temperaturu i upalu uha ili grla. Ne hrce dok spava. Interesuje me vase misljenje?! Hvala

  • Dete treba da pregleda ORL specijalista koji se bavi malom decom, pa ako se ISKLJUCI uvećanje 3.krajnika – dete treba da se alergološki ispita. Ako je i to ok – onda se radi o serijskim virusnim infekcijama.

   Svakako NIJE rešenje u ponavljanim antibiotskim terapijama, a besmisleno je raditi briseve nosa! Bakteruje u nosu se (osim u izuzetno retkim situacijama) NE leče antibioticima!!!

 73. Primetila sam da je moj sin od 2 i po godine nagluv. Juce sam ga vodila kod specijaliste. Dijagnoza je otitis media secretoria bil i vegetationes adenoidae. Timpanometrijom utvrdjen tip b. Terapija je siomarin sprej za nos, flavamed sirup dve nedelje i otoglobe balon. Kontrola za mesec dana.Ide u vrtic i od sinoc je poceo da hrce. Nije savetovano ispisivanje iz vrtica jer dolazi lepse vreme. Kako vam se cini terapija?

  • Terapija je uobičajena za ovaj problem.

   NAJVAŽNIJE je da dete prati ORL specijalista koji se bavi decom i da se proceni da li adenoid (treći krajnik) treba da se vadi. Ako treba – da se to obavi što pre.

 74. Postovani,moj sin ima 7 godina.do lani nije imao problema s krajnicima.kad je prvi put dobio akutnu upalu,dakle cudno zacepljen nos bez sline,dobio je nasonex.malo se zalijecilo.prije mjesec dana isto.nakon 2 antibiotika,opet isto.boli ga glava.ponekad malo i uho.ima podočnjake.streptokok nema.isao je kod logopeda zbog krivog izgovora nekih glasova.narucila sam ga kod orl za mjesec dana.citam da se od 7 godine trci krajnik smanjuje,ali njemu se tek pojavio?je li to moguce.lp

  • Mala je šansa da se sada pojavio 3.krajnik!

   Ipak, ORL pregled jenjedini način da se to proceni, ali vidi da li su i ova dva “obična” krajnika problematična i da li ih treba vaditi ili samo pratiti dete.

 75. Postovani
  Moja cerkica starosti 4 godine pre mesec dana je operisala je 3 krajnik i posle par nedelja pocela je da kasljuca i smrcka. odradili smo briseve grla i nosa i oba su dobra. Da li bi kasljucanje moglo biti posledica operacije ili je to sasvim drugi problem u pitanju
  Pozdrav

 76. Postovani,imam cerku sad ce tri god. Od septembra od kad je krenula u vrtic cesto dobije napade kaslja,skuplja joj se sekret koji ne zna da izbaci,posle odredjenog vremena spustio joj se slam na pluca i zavrsi na inekciji,uzbazonu,do sad je par puta to imala,u zadnje vrijeme,ne spusta se na pluca vec se pojavljuje veliki slajm u grlu koji ne zna da izbaci,pocinje da kaslje. Bi smo na pregledu kod pulmologa,kazu pluca su cista,moguc uvecan treci krajnik,dao joj je da pije ontibiotik panklav 2x. I presing sirup jer sumnja na elergiju. Ona po nekad nocu hrce,ali sasvim malo,blijeda je i ima male podocnjake,ali super jede i ima apetit,pa me int.vas savijet dta trebamo da radimo . U nsprijed hvala

  • Prvi korak je pregled ORL specijaliste koji se bavi decom! Ako postoji uvećan adenoid (3. krajnik) – da se vadi.

   Ukoliko ORL pregled bude OK, sledeći korak je alergološka obrada deteta.

 77. Poštovani,
  Imam sina koji je napunio 6 godina. Do četvrte godine retko zdravo dete. Poslednjih godinu i po dana hrče noću, ima konstantno u brisu nosa streptokoku pneumoniu. Noću kašlje, oko nedelju-dve, pa isto toliko bude bez kašlja, ali hrče uvek. Nikad se ne guši. Sekret u nosu, ali ne preterano mnogo. Kada mu se da marocen kapi za nos, situacija se popravlja, ali po prestanku terapije se pogoršava. Apetit odličan, aktivno dete. Dosadašnji pregledi kod pedijatra i ORL za odrasle – smatraju da treći krajnik nije uvećan. Pregled rađen pre oko 9 meseci. Da li je moguće da treći krajnik jeste bolestan ali nije uvećan? Na preporuku dr Kona, imunologa, januara ove godine smo ga vakcinisali prevenar vakcinom protiv streptokoka. Situacija se popravila u februaru i martu, ali je sada ponovo problematično. Da li bismo eliminisali “izvor gomilanja” streptokoke operacijom trećeg krajnika? Da li je moguće da pravi problem treći krajnik iako nije uvećan?
  Unapred se zahvaljujem

  • DIlema je jasna, a rešenje je pregled ORL specijaliste koji se bavi decom!

   To je pravi put da se dete proceni, a ODLIČNO je što je dete vakcinisano pneumokoknom vakcinom.

 78. dragi doktore, ja sam sva tri krajnika opeisala kao beba, sa nepunih godinu dana..
  I sad imam 29 godina. I pre 5 dana je poxelo uvo da me boli, jak I tup bol, posto sam trudnica lekar mi je prepisao sinacilin . delovao je, upala je prosla. ali sad mi je antibiotic pri kraju, odnosno ostala je jedna kapsula, a uplala se ponovo vratila. I bol je nepodnosljiv..
  prija mi cuvarkuca I hydrogen..
  ali samo malo ublazi bol? sta mi savetujete I da li je moguce da se posle toliko goina treci krajnik vratio?
  I da nateceno mi je ispod uha, od uha prema licu.. vratna zila, boli me I prija kad masiram vratnu zilu odma ispod vilice, nos I deo oko ociju bole, na blagi dodir I masazu prijaju..
  sta mi savetujete.. veliki poz

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*