Stolica beba – zablude

Beba mora imati prvu stolicu čime se rodi, ili u prvih par sati posle porođaja! Ne mora! Prvo pražnjenje se može, ali ne mora desiti u prvom danu života.

Foto: Jim-makos/flickr

Prva stolica se zove mekonijum i obično se vidi u pelenici tokom prvog (nekada drugog dana) po rođenju bebe.

Tačno je da većina beba ima mekonijom u prvom danu života, ali to ne znači da beba mora da kaki odmah pošto izađe iz najudobnijeg mesta na svetu.
Ako ni posle dva dana od rođenja nema stolice konsultuje se hirurg – neonatolog koji preduzima potrebne dijagnostičke mere. Kada je nedostatak prve stolice (mekonijuma) znak neke bebine bolesti onda (skoro uvek) ima i drugih znakova i simptoma koji ukazuju da nešto nije u redu.
Bilo kako bilo, beba je tada u porodilištu, ima redovne nenonatološke preglede pa mama ne mora da brine – tu su doktori specijalisti za tek rođene bebe!

Ako beba sisa stolica mora uvek biti zlatno žuta.
Tačno je da bebe koje jedu najbolju hranu na svetu (to je naravno mamino mleko) imaju zlatno žutu boju stolice, ali to ne mora uvek da bude tako. Beba ima pravo da ponekad ima i zelenkastu stolicu, čak i sa malo sluzi. Ovo se često dešava kada bebe imaju zapušen nosić sa dosta sluzavog sekreta. To je prolazna stvar, pa se posle nekoliko “mešovitih stolica” ponovo pojavi zlatno žuta boja.

Stolica je zelena, beba je sigurno gladna hajde da je dohranjujemo.
Jedna ili dve zelene stolice ne znače da je beba gladna!
Ako je beba vesela, lepo jede i lepo napreduje nema razloga da se žuri sa dohranom. Najbolji “procenitelj” je težina – ako beba ima normalan prirast u telesnoj masi to znači da je mamino mleko dovoljno i tu nema dileme.
Zelena stolica, naročito ako je “tečnija” može biti znak prolazne i blage crevne infekcije (toga zimi ima dosta). Ne valja da dete ima mnogo (preko pet) vodenih zelenih stolica. To bi značilo da ima neku ozbiljniju infekciju.
Prave “stolice gladi” su praćnje uznemirenošću bebe i njenim plakanjem i posle podoja. Ako se to desi posle svakog (ili skoro svakog) podoja probajte jednu “foru”. Napravite dve merice (60 ml) adaptiranog mleka i dajte bebi “na kašičicu”. Ako beba rado popije ovaj dodatak to stvarno znači da mu je mamino mleko nedovoljno. Tada treba dopuniti bebine obroke, ali nikako ne treba prekidati dojenje. Mama treba da se, na sve načine, potrudi da očuva i “pojača” svoje mleko. Redovna ishrana zdravom “jakom” hranom, dosta tečnosti ali i redovno spavanje i odmor su načini da maminog mleka bude dovoljno, a znamo da je mamino najbolje!

Pin It


Komentari

 1. Pozdrav. Moja beba ima 3 mes.i nekoliko dana. Do sada nismo imali probleme sa stolicom,ali vec 8 dana je nema. Stomak joj je mekan,vesela je,ima gasove vrlo cesto,ali nikako stolicu. Dajem joj caj od kima i zasladjenu kamilicu,namazala sam joj cmar Pavlovicevom mascu i sad cekam. Da li imate jos neko resenje? Hvala

  Odgovori na komentar
  • NIŠTA ne treba da se radi!!!

   Beba ima pravo da NE KAKI i 10 dana, a ako sisa toleriše se i 14 dana bez stolice. Najvažnije je da beba lepo jede i napreduje.

   Odgovori na komentar
 2. jelena kovačević 20.08.2017 u 13:37

  Molim vas, beba 4 ipo mes danas posle podoja treci put kaki gusto tamno zeleno, kao flasa knjaz milos jos malo tamnije! Prvi i drugi put se osecala jace stolica treci put ne! Mozete li mi reci da li je to do mog mleka mislim nista novo nisam jela sto ne jedem svaki dan ili da se javimo pedijatru! Hvala izvinite

  Odgovori na komentar
 3. Beba ima 24 dana. Prvo je kakila zuto vodenkasto par dana, juce je imala temperaturu vodili je pedijatru na osnovu krvi vidi se virus, nos i grlo u redu. Od nocas nema temperaturu ali slabo sisa, ne vuce, malo (5 min) i posle mrljavi i stolice su zelenkaste, ne skroz retke ali kad ispusta gasove izleti vodeno. Spava po 2-3 sata. Molim vas za pomoc, da li je to od virusa ili nedovoljno sisa…? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 4. poz, beba ima mesec dana, nije imala stolicu 3 dana i uz masazu stomacica koji je bio tvrd uspela je da kaki. medjutim ponovo sada dva dana nista, stomacic je mek i ona jede ali nema stolice. u pitanju je beba rodjena u sedmom mesecu, hrani se dojenjem i aptamilom kao dohranom.

  Odgovori na komentar
 5. Beba ima 2 i po meseca. Do pre dve nedelje je normalno kakila, svakog dana. Sada ima problem jer ne kaki po 5-6 dana. To je muci i place. Dojim je. Stavljala sam joj par puta cepice da joj pomognem i iskaki se tada ali posle toga nista po par dana. Kazu da ni to nije resenje da se izaziva vestacki. Ona fino napreduje, normalno sisa. Da li to ukazuje da ima neki problem ili je to normalno? Kako mogu da joj pomognem da se prirodno iskaki?

  Odgovori na komentar
  • Ovo NIJE problem, već NORMALNA pojava koja NE zahteva bilo kakvo lecenje!

   Beba (ovog uzrasta) koja sisa može da NE kaki 10 do 14 dana.

   Najvaznije je da lepo jede i napreduje.

   Odgovori na komentar
 6. Postovana, sta smem dati bebi od 8dana protiv grceva. Nikako ne moze da ucvrsti san i jako malo spava. Cim je spustim izvija se i stenje, vraca joj se hrana. Samo je dojim. Stolica je zlatno zuta sa gromuljicama ali ima i sluz tj rastegljive je sadrzine. Da li nesto nije u redu. Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 28 od 28<<<2425262728

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.