Stolica beba – zablude

Beba mora imati prvu stolicu čime se rodi, ili u prvih par sati posle porođaja! Ne mora! Prvo pražnjenje se može, ali ne mora desiti u prvom danu života.

Foto: Jim-makos/flickr

Prva stolica se zove mekonijum i obično se vidi u pelenici tokom prvog (nekada drugog dana) po rođenju bebe.

Tačno je da većina beba ima mekonijom u prvom danu života, ali to ne znači da beba mora da kaki odmah pošto izađe iz najudobnijeg mesta na svetu.
Ako ni posle dva dana od rođenja nema stolice konsultuje se hirurg – neonatolog koji preduzima potrebne dijagnostičke mere. Kada je nedostatak prve stolice (mekonijuma) znak neke bebine bolesti onda (skoro uvek) ima i drugih znakova i simptoma koji ukazuju da nešto nije u redu.
Bilo kako bilo, beba je tada u porodilištu, ima redovne nenonatološke preglede pa mama ne mora da brine – tu su doktori specijalisti za tek rođene bebe!

Ako beba sisa stolica mora uvek biti zlatno žuta.
Tačno je da bebe koje jedu najbolju hranu na svetu (to je naravno mamino mleko) imaju zlatno žutu boju stolice, ali to ne mora uvek da bude tako. Beba ima pravo da ponekad ima i zelenkastu stolicu, čak i sa malo sluzi. Ovo se često dešava kada bebe imaju zapušen nosić sa dosta sluzavog sekreta. To je prolazna stvar, pa se posle nekoliko “mešovitih stolica” ponovo pojavi zlatno žuta boja.

Stolica je zelena, beba je sigurno gladna hajde da je dohranjujemo.
Jedna ili dve zelene stolice ne znače da je beba gladna!
Ako je beba vesela, lepo jede i lepo napreduje nema razloga da se žuri sa dohranom. Najbolji “procenitelj” je težina – ako beba ima normalan prirast u telesnoj masi to znači da je mamino mleko dovoljno i tu nema dileme.
Zelena stolica, naročito ako je “tečnija” može biti znak prolazne i blage crevne infekcije (toga zimi ima dosta). Ne valja da dete ima mnogo (preko pet) vodenih zelenih stolica. To bi značilo da ima neku ozbiljniju infekciju.
Prave “stolice gladi” su praćnje uznemirenošću bebe i njenim plakanjem i posle podoja. Ako se to desi posle svakog (ili skoro svakog) podoja probajte jednu “foru”. Napravite dve merice (60 ml) adaptiranog mleka i dajte bebi “na kašičicu”. Ako beba rado popije ovaj dodatak to stvarno znači da mu je mamino mleko nedovoljno. Tada treba dopuniti bebine obroke, ali nikako ne treba prekidati dojenje. Mama treba da se, na sve načine, potrudi da očuva i “pojača” svoje mleko. Redovna ishrana zdravom “jakom” hranom, dosta tečnosti ali i redovno spavanje i odmor su načini da maminog mleka bude dovoljno, a znamo da je mamino najbolje!

Pin It


Komentari

 1. Beba ima 7 meseci . Lepo napreduje mesecno 500,600gr. Jede aptamil mleko , za rucak povrce , uzina voce, popodne zitarice .. Stolica je non stop zelenkasta , onako tamno zelena i nekad se oseti na kiselkasto. Raspolozenje mu se menja iz minuta u minut malo raspolozen smeje se igra onda gura ruke u usta nervoza cese lice vice usi i tako u krug nocy se budi . Da li je stolica normalna kao takva? Ponekad ima narandzastu tj kad jede bundevu …

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,
  Moja beba ima 15 dana. Samo sisa, na zahtjev, a nekad je budim na 3sata da bi jela. Sisa fino nismo imalo problema. Zadnja 3 dana ima zelenkastu stolicu. Kad sisa ponekad zna da zaplače jako, pa krene da kaki I bude zelenkasta I 2,3 puta je bila I tečnija. Idemo na kontrolu za 2 dana ali I medjuvremenu ako mi mozete reci da li je nesto ozbiljno u pitanju? Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani! Moja beba ima 6 meseci i 6 dana. Ima 8 kg i 200gr. Već duže vreme ima zelenkastu stolicu,oko 1,5-2 meseca,bilo je jednom i končić krvi. Počeli smo sa povrćem skoro i promenljiva je ali se i dalje pojavljuje zelenkasta stolica i ponekad se jako oseti. Majka i beba su bili pre 3 nedelje u bolnicu i ležali 5 dana zbog nekog virusa i visoke temperature bebe,tamo su mu radili k.sliku,urin i stolicu i sve je ok. Juče i danas ima zelenkastu stolicu koja se jače oseti. Ne znam više šta da mislim i čemu da se nadam. Bebi su izašla donja dva zuba pre 4 nedelje i sad će izgleda i gornja dva. Imam poverenja u našeg pedijatra i gastroenterologa ali da pitam i vas za vaše mišljenje. Oni sumnjaju da je alergičan ili osetljiv na proteine kravljeg mleka ali supruga je sebi ukinula mlečnu ishranu već skoro mesec dana a i dalje se pojavljuju zelenkaste i jače osetne stolice. Da napomenem da je beba samo sisala i dalje sisa i uveli smo povrće i još uvodimo. Udavi ja sa ovolikim tekstom. Hvala unapred! Brižni otac.

  Odgovori na komentar
Strana 32 od 32<<<2829303132

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.