Šta pokazuje krvna slika?

Krvna slika je ubedljivo najčešće korišćena laboratorijska analiza u pedijatriji, ali i u ostalim oblastima medicine. Ona daje dragocene podatke lekaru o trenutnom zdravstvenom stanju deteta, ali je izvor informacija o eventualnim infekcijama, ili drugim bolestima koje se mogu “naslutiti” kroz poremećaje u krvnoj slici.
Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

laboratorija-krvna-slika

Krvna slika  je “laboratorijska slika” na kojoj se gledaju krvni elementi – broj i “kvalitet” pojedinih krvnih loza, kao i poremećaji u sazrevanju krvnih ćelija.

 • Mogu li mame i tate da tumače rezultate krvne slike?

Među laicima često vlada mišljenje da se radi o “običnoj krvnoj slici” koja i “nije neka mudrost”. Ovo je potpuno pogrešno – krvna slika je puna informacija koje su od ogromnog značaja za dete, ali su i velika pomoć pedijatru.

Pravilno tumačenje rezultata laboratorijskih analiza je ozbiljan i odgovoran posao! Nije dobra varijanta “sam svoj majstor” u čitanju krvne slike, a naročito je opasno nestručno upoređivati vrednosti ove analize kod dece sa normalnim vrednostima. Aktuelna bolest deteta (na primer virusne infekcije) može poremetiti normalne vrednosti, a da to ne samo da nije opasno već je i normalno za dete u datoj situaciji.

Zato je neophodna komunikacija sa pedijatrom i sva pitanja koja imate treba postaviti doktoru koji analizira krvnu sliku. Lekar koji traži ovu analizu upoređuje rezultate sa stanjem deteta i tek tada je moguće dati pravi zaključak!

 • Kada se “vadi” krvna slika mališanu?

Krvna slika  se kod dece uglavnom radi iz dve grupe razloga:

1Prvo, kada se prati rast i razvoj beba, veoma je bitna procena efikasnosti kostne srži (koja je prava fabrika krvnih ćelija) u stvaranju krvnih elemenata. Tako se, na primer, između oko šestog meseca života bebi radi krvna slika da se proceni ima li anemije (malokrvnosti) ili ne. U tom periodu života se normalno očekuje nešto “slabija krvna slika” – nivo hemoglobina se smanjuje zbog postepenog praženjenja rezervi gvožđa u bebinoj jetri. Kada lekar vidi krvnu sliku, tačno zna da li je dete “normalno” (fiziološki) anemično ili je stepen anemije takav da je potrebna terapija preparatima gvožđa.

I dalje tokom rasta i razvoja postoje termini kada se sistematski uzima krvna slika, a to naravno određuje pedijatar.

Druga grupa razloga (indikacija) za uzimanje krvne slike kod dece su bolesti ili sumnje na oboljenja, gde nam krvna slika pomaže u uspostavljnju dijagnoze. Naravno, ona se ne uzima detetu uvek, već samo kada lekar proceni da mu je ona od koristi na putu do pronalaženju uzroka bolesti.

 • Da li je opravdano ako roditelj samoinicijativno radi detetu krvnu sliku “za svaki slučaj”?

Kao sve analize koje se koriste u proceni zdravlja deteta, ili kao pomoćno sretstvo za postavljanje dijagnoze, i krvnu sliku traži isključivo lekar! NIKADA to ne radite na svoju ruku. Iako se vadi iz prsta, ipak se radi se o bolnoj analizi pa je grehota da se deca bodu, ako to nije potrebno. Sa druge strane, ako nestručno tražite krvnu sliku može se desiti da izostavite neki važan parametar. Tako se neretko desi da se dete mora ponovo ubosti kako bi se željena analiza kompletirala.

 • Kako krvna slika pomaže da vidi da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji?

Krvna slika je korisno pomoćno sredstvo u razlikovanju virusnih od bakterijskih infekacija, ali NIJE siguran i jedini pokazatelj. Samo u kombinaciji sa pregledom može sa pravilno tumačiti i nalaz krvne slike. To isključivo radi lekar, nikako mame i tate koji to ne znaju (ne važi za roditelje pedijatre).

Tipično kod virusnih infekcija leukociti (bela krvna zrnca) nisu povećani (ili im je broj i smanjen), a dominiraju limfociti u leukocitarnoj formuli. Kod bakterijskih infekcija su obično leukociti visoki, a preovlađuju granulociti u formuli. Izuzetaka ima, tako da najteže bakterijske infekcije (sepse) mogu ići sa malim brojem leukocita, a neki virusi mogu dati veliki broj belih krvnih zrnaca.

 • Šta može da “pokvari” krvnu sliku, iako je dete zdravo?

Zdravo dete ima normalnu krvnu sliku!

Nestručno uzimanje, loš aparat ili loši reagensi mogu dati lažne vrednosti krvne slike, ali se to zaista retko dešava. Zato je važno odabrati pouzdanu laboratoriju koja će obaviti analizu. Sertifikovane laboratorije sa višegodišnjim iskustvom su garant tačnih rezultata.

 • Mora li dete da se vodi u laboratoriju?

Srećom ne mora!

Postoji patronažna služba koja to efikasno obavlja u detetovom domu. To je odličan način da se manji trauma, ali i spreči kontakt sa drugom bolesnom decom

 • Šta je to leukocitarna formula?

Leukocitarna formula pokazuje odnos među različitim podvrstama belih krvnih zrnaca. Tako se lekar može orijentisati u pogledu razlikovanja različitih infekcija, ali se mogu naslutiti i neke retke, ali potencijalno opasne hematološke bolesti.

Roditelji jednostavno ne treba da se bave detaljima leukocitarne formule, jer se radi o složenoj grupi poremećaja koje ipak treba prepustiti pedijatru.

 • Kako se uzima krv maloj bebi?

Bebama se krv za krvnu sliku uzima iz prstića, ređe iz petice (kada se radi o izuzetno malim bebama). Ako se radi o nekim drugim ozbiljnijim bolestima, bebama se uzima krv iz vene za detaljnije analize. Tada naprosto nije dovoljna sama krvna slika da bi se procenilo stanje bebe. To OBAVEZNO treba da rade iskusne sestre koje znaju da “ubodu venu” kod male dece, što nekada ume da bude veoma teško, naročito kada su deca bolesna!

Pin It

 1. Mojoj bebi je vadjena krv u razmaku izmedju 44 i 54 dana života 5 puta iz vene. Imam razloga da sumnjam u kompetentnost svog pedijatra stoga je moje pitanje: Da li je moja beba PRVI ZABELEŽENI SLUČAJ U ISTORIJI MEDICINE kojoj je, sa mesec ipo, 5 puta vađena krv iz vene u tako kratkom periodu? Pitanje koje se dalje nameće je: O kojoj količini krvi govorimo i da li je dovoljna da ugrozi zdravlje moje bebe? (izazove anemiju na primer)

  • Srećom. bebama se uzima MALA količina krvi za rutinske analize, pa to NE bi trebalo da bude problem.
   Zaista nije etički da mi komentarišemo razloge ovako čestih analiza jer nismo upućeni u stanje bebe i indikacije. Nadamo se i želimo da Vam beba bude zdrava i vesela.

 2. Postovani,moja beba sada puni 3 meseca,pre 4 dana joj je izasao neki osip po telu i licu kao da su ujedi nekog insekta,vodili smo je pedijatru primila je neku injekciju osip se uvece skroz povukao ali se ujutru ponovo pojavio,onda je primila jos dve injekcije ali neke druge,sada vec 2 dana je ok ali su joj leukociti 19000 i doktor kaze da su mnogo poviseni,dok sam ja ovde procitao da je oko 18000 normalno za bebe.Beba se normalno ponasa,izgleda zdravo,jede,spava,smeje se… od pre 10 dana smo joj u ishrani ubacili bebelak,pa sumnjamo dali to ima veze sa alergijom koja se pojavila?mada prvih 5 dana je dve bilo ok.

 3. lPostovani: Molim Vas da mi protumacite nalaze za jednogodisnje dijete : Leukociti- 5, 29 Netrofili 17, 7 Limfociti 66,O Monociti 10,4 EozinofiliI 5, 7 Bazofili O,2 Eritrociti 4,0 Hemoglobin- 112 Hematokrit-0, 323 MCV-79 MCHC-347,O MCH-28 RDW-13,1 RDW- SD- 36,5 tROMBOCITI- 256 MPV- 10 PDW- 10,9 PCT0,24 P-LCR- 21,O

 4. molim vas da mi protumacite krvnu sliku za sestomesecnu bebu.Leukociti 10,eritrociti 5,22 hemoglobin97,hematokrito,316,trombociti493.o,mcv61.0mch18.6,mchc 306,rdw16.3,mpv8.8.LEUKOCITNA FORMULA LIMFOCITI77.9,MONOCITI 5.5 ,SEGMENTIRANI 16,6.UNAPRED HVALA

 5. Postovani, Nase dete ima dijagnostifikovanu neutropeniju i trenutne rezultate (nije u infekciji): Leukociti 7,02 Eritrociti 3,90 Hemoglobin 99 Hematokrit 0,297 MCV 76,2 MCH 25,4 MCHC 333 Trombociti 340 Granulociti 10,5 Limfociti 60,3 Monociti 20,9 Eozinofili 6,7 Bazofili 1,6 LUC 0,0 Granulociti su u julu bili 8,5 tako da nam se cini da se situacija popravlja ali vas molimo za tumacenje, dok ne budemo stigli do naseg dr na zakazan pregled. Hvala

 6. moja beba ima sest meseci, danas mu je vadjena krv, cisto kontrole radi, pa me zanima da li su rezultati ok. sve je u normali sem MCV 76.0, MCHC 362, NEUT 22.8, LYMPH 62.0. I zanima me sta znaci ovo MICRO + BLASTS + + NRBC + PLTCLM + HVALA UNAPRED

 7. moje dete ima dve godine i sest meseci, danas mu je vadjena krv, kontrole radi pred polazak u vrtic a i poslednja dva dana ima redju stolicu (dete se ponasa sasvim normalno, jedino sto pre nego sto ce da kaki uporno ponavlja “GIBI” sto jos uvek nisam protumacio sta znaci (svrbi ili grebe)), pa me zanima da li su rezultati ok. hemoglobin 122;eritrociti 4.55;leukociti 12.4; hematokrit 0.31;trombociti 406;MCV 67.3;MCH 26.8;MCHC 398;MPV 5.5. nalaz urina SEDIMENT: 1-2 SV.ER. 2-3 LE. MALO BAKTERIJA MALO SLUZI

 8. Postovani,imamo bebu sa rascjepom sada treba na operaciju i radili smo nalaze eritrociti 3,77 hemoglobin 114,fe 10,6 leukociti 9,9 trombociti 461 da li je ovaj nalaz ok za bebu od 6 mjeseci ?

 9. molim Vas za misljenje, moje djete ima temperaturu dva dana, temperaturu skidamo cepicima ( temperatura je u intervalu od 38,5 do 39,5), slabije jede, nicu mi zubici na obje strane donje vilice, klinicki nalaz je uredan, a nalaz krvne slike je sljedeci: leukociti 11,3, diferencijelna slika leukocita: segmentiranih 0,58, limfocita 0,42. Hvala i pozdrav

 10. Naša beba za par dana puni 11mes, danas smo po uputu pedijatra vadili krv i rezultati su: wbc 9,4; ly 65; mo 4; gr 31; ly% 6,1; mo% 0,4; gr% 2,9; rbc 4,34; hgb 120; hct 0,352; MCV 81,2. Da li je ovaj nalaz u redu? Hvala…

 11. imam dete od 18 meseci vec 6 meseci pije fero c za povecanje gvozdja ali njemu hemoglobin sa 101 za 6 meseci opao je na 72 smanjili smo mu mleko. ali rezultati se ne menjaju.lekari u nasoj ustanovi neznaju sta je u pitanju na svaki mesec dana mu proveravaju krvnu sliku.i jos ga kljukaju sirupima ali nema nikakvog poboljsanja pa me zanima vase misljenje.sada su nam dali uput za kliniku majku i dete a pre 6 meseci iako sam trazila da dete vodim dalje nisu hteli ni da cuju .hvala i pozdrav

 12. imam bebu od 10 meseci, vadili smo nalaze, pa me zanima vase misljene da li su nalazi u redu.hemoglobin 122, eritrociti 4.28,leukociti 17.2, hematokrit 0.27, trombociti 246, MCV 64.2, MCH 28.5, MCHC 444, MPV 7.9. NALAZ URINA,Sedimentacija 2 do 3 le, retke bakterije, malo sluzi.Unapred hvala, pozdrav!

 13. imamo decaka od 2 god.ima 2 dana temperaturu,oko 39 vadili smo krv i kazu da su leukociti poviseni,aurin uredan i dalje dobija temp.dali su mu sirup cefzil. sta da radimo? hvala puno…

 14. Decak ima 2 god. i 7 meseci, dobio je temperaturu 38.1 i uradjena je krvna slika: WBC 10.3, LYM 4.9 48.0%, RBC 4.91, HGB 112, HCT 36.7, MCV 74.8, MCH 22.8, MCHC 305, RDW 18.5%, PLT 353 DOKTORKA RECE DA JE U PITANJU VIRUSNA INFEKCIJA I MALO SLABIJA KRVNA SLIKA. MOLILA BIH VAS ZA SAVET, DA LI BI TREBALO UVESTI IKAKAV PREPARAT ZA POBOLJSANJE KRVNE SLIKE ILI JE DOVOLJNO POJACATI ISHRANU… NAJLEPSE HVALA..

 15. devojcica ima 11 meseci,vadjena joj je krv pre dva meseca i wbc joj je bio 11,04 pa je dobila da pije feroglobin…sada joj je wbc 11,01,plt 475 i pct 0,39..pedijatar nas sada salje kod specijaliste ali mene interesuje samo da li taj sirup moze da prouzrokuje takvu krnu sliku?unapred zahvalna jelena

 16. dobar dan.moja beba ima 9 mjeseci.radila sam mu nalaze krvi pa bi vas molila da mi kazete vase misljenje.:hgb 11.2 ,wbc 5.2, mchc37.1. mch 25.9,rdv 11.5. rbc 4.31,hct 30.1,lym 3.9,gra 17.6,mpv 7.2.. unaprijed hvala

 17. poštovani,moja curica ima 4,5g prije dva tjedna je imala upalu grla i popila je klavocin bid,i sada nakon tjedan dana od završetka uzimanja antib.je počela jako kašljati,odvedem ju doktoru i sve je ok,al dr.je ipak htjela da se napravi krvna slika,leukociti su joj 19 000,sada pije sumamed forte!To je već drugi puta da se poslije klavocina brzo razboli,dali je moguče da joj taj antibiotik ne odgovara?unaprijed hvala

 18. Postovani,da li je uredu krva slike djevojcice od tri godine,RBC 4.07,MCV 77.5,RDW% 12,1,HCT 31,6 ,PLT 166 ,WRC 6,406, HGB 11.3 MCHC 35,9 LIM% 49.9 GRAN%41.6 MID%8.5,,,unaprijed zahvalna

 19. Postovani, imam sina od dvadeset meseci,danas je radjena krvna slika i evo rezultata eritrociti 4,6 leukociti 7,6 hemoglobin 125 hematokrit 0,37 MCV 79,5 MCH 27 trombociti 319 Receno mi je da su trombociti malo nizi ali da moze biti zbog neke virusne infekcije,on sada nije prehladjen bio je pre dva meseca i tada su hemoglobin i mcv bili malo nizi Hvala

 20. Poštovani ipak nas je doktorica poslala da napravimo urinokulturu,nalaz glasi urin sterilan,leukociti prisutni(+++),dr nas je opet poslala da provjerimo urin!Dali je moguće da je došlo do neke zabune kod ispisa nalaza?unaprijed zahvaljujem

 21. Molim vas vase misljene o nalazima, 9-to mjesecnog djecaka: wbc-5,8 ; rbc-4,18 ; hgb-8,9 ; hct-28,9 ; mcv-69,1 ; mch-21,3 ; mchc-30,8 ; plt-375. Beba je ranije rodjena, u osmom mjesecu trodnoce.

 22. Poštovani,molim Vas za mišljenje o nalazu za 18-mesečnog dečaka:leukociti 6,70,eritrociti 4,86,hemoglobin 121,hematokrit 0,342,MCV 70,4,MCH 24,9, MCHC 354, trombociti 212,LEUKOCITNA FORMULA:granulociti 53,4, limfociti 37,8, monociti 7,0,eozinofili 1,2, bazofili 0,6.LUC 0,0. Neke vrednosti su ispod ili iznad ref.vrednosti( MCV,MCHC,trombociti,monociti.)ima li razloga za brigu?Krv je vađena, jer je imao temperaturu 38,4, kašlje i curi mu nosić.Unapred zahvalna mama!

 23. Postovani molim vas za misljenje o nalazu..1 mjesecne bebe u koje su leukociti poviseni 20…sve ostali nalazi uredni…dijete je prehladjeno nema temperaturu al kaslje i zeleni sekret izlazi iz nosa..unaprijed hvala…

 24. Vadili smo krvnu sliku pa su me odmah zvali iz laboratoriije i uneli mi paniku,poprilicnu,cak mi rezultate poslali mejlom,a nasa doktorka je na putu. . .LEULKOCITI 19,8 , HEMOGLOBIN 132, NEUTROFILNI GRANULOCITI 61,1 , LIMFOCITI 6,5 , MONOCITI 1,1 I NEUTROFILNI GRANULOCITI 12,2 . . . nadam se brzom odgovoru,hvala unapred.

 25. Molim Vas za mišljenje o nalazu petomesecne bebe: WBC6,0; RBC5,25; HGB93; HCT.312; PLT464; PCT.398;CRP0,0; MCV59,4; MCH17,7; MCHC298; RDW19,7; MPV8,6; PDW9,4. DIFF: LYM67,7; MON4,8; GRA27,5; LYM4,0; MON0,2; GRA1,8. Ovo je bila redovna kontrola ali su mi malo rezultati cundni pa bih vas molio za mišljenje. Unapred hvala.

 26. Postovani, molim Vas za misljenje o nalazu desetomesecne bebe: RBC 4.39; WBC 7.5; HGB 111; HCT 0.34; PLT 298; MCV 76.3; MCH 25.3; MCHC 333; GRA 0.32; LYM 0.52; MON 0.14; eozinofili 0.01. Dete ima temperaturu do 39.5 vec drugi dan. Unapred hvala!

 27. Postovani, radili smo danas krvnu sliku sedmomesecne bebe:nalazi su ovi: wbc 8.8, ly 81.3, gr 12.9, ly 7.2, gr 1.1, mch 26.2, mchc 326, mpv 6.3, distribucija trombocita 17.2… molim za misljenje. unapred hvala

 28. Molim vas za tumacene krvne slike od sedmomjesecne bebe/ WBC-7.6, Lymph-4.8, Mid-0.9, gran-1.9, lymph-62.6, mid-12.5, Gran-24.9, HGB-120, RBC-4.59, HCT-35.7, MCV-77.9, MCH-26.1, MCHC-336, RDW-CV-13.2, RDW-SD-37.6, PLT-269, MPV-8.6, PDW-15.4, PCT-0.231. UNAPRED HVALA.

 29. Molila bi Vas ako možete da mi protumačite krvnu sliku bebe od 9 mjeseci WBC-6.5, RBC-3.92, HGB-99, HCT-29.8, MCV-76, PLT-424, MCHC-332, RDW-12.5, PCT-0.16, MPV-4.0, PDW-17.7 a gvožđe je 12.40.Unaprijed zahvaljujem.

 30. postovani molim za pomoc.za sledecu nedelju nam je zakazana operacija(obrezivanje)u totalnoj anesteziji jer dete ima fimozu.ima 14 meseci imao je upalu i gnoj na penisu.iskoristili smo terapiju urologa.a rezultati krvi koji nas brinu su Wbc 11,7;lym 9,3;gran1,8;lym% 80,0 ;gran% 15,0 ;plt 546; pct3,7 ; mpv 6,9. molim vas za odgovor posto naseg pedijatra nema do ponedeljka a mi cemo poludeti ceo vikend ;)

 31. Molila bih Vas ako možete da mi protumačite krvnu sliku bebe od 6 meseci: -WBC 7.6; RBC 4.49; HGB 126; HCT 35.5; MCV 79.1; MCH 28.1; MCHC 355; PLT 380 -LY 64.7H%; MO 5.9%; GR 29.4L% -RDW 11.9%; PCT 0.27%; MPV 7.2fl; PDW 15.9% Hvala unapred!

 32. molim misljenje za ovaj nalaz,leukociti 2.7,neutrofilni granulociti 1.07,limfociti1.17,monociti 0.334,eozinofilni granulociti 0.074,bazofilni granulociti 0.058,neutrofilni granulociti 39.6,limfociti 43.2,monociti 12.3,eozinofilni granulociti 2.7,bazofilni granulociti 2.13,eritrociti 4.32,hemoglobin 137,hematokrit 0.374,mcv 86.6,mch 31.7,mchc 366.0,distribucija eritrocita 14.4,trombociti 232,mpv 6.05,pct 1.400,distribucija trombocita 17.5.Dete ima 20.meseci,od 1.11 ove godine se mucimo se leukocitima koji padnu cak i do 1.7,zadnji je 4.1,a ovaj koji sam vam sada dala je od veceras!Ona nema nikakvih znakova prehlade,ni temperature!

 33. molim misljenje za ovaj nalaz djevojcica 23 mjeseca WBC 12,O RBC 6,62 HGB 112 HCT 39,9 MCV 60,2 MCH 16,9 MCHC 281 CHCM 246 CH 14,8 RDW 22,7 HDW 28,4 PLT 583 MPV 7,O NEUT 28,8 LYMPH 52,8 MONO 9,3EOS 2,5 BASO 1,2 LUC 5,3

 34. posto smo mi iz sapca,dobili smo uput za IMD u Beogradu da li se zakazuje pregled i ako da da li bih mogla dobiti broj posto kod nas niko nista nezna!??Ja se izvinjavam ako vas malo davim ali sam iskreno uplasena!Puno vam hvala jos jednom….

  • Ovo su brojevi koji se nalaze na njihovom sajtu, za zakazivanje:
   Заказивање редовних прегледаСваког радног дана од 10-14 ч можете заказати прегледе код специјалиста на:     •  Педијатријској клиници на телефон 011 3108 242     •  Дечијој хируршкој клиници 011 3108 182     •  ОРЛ амбуланти 011 3108 108 лок. 305 од 12-13 ч      •  Клиници за хуману репродукцију 011 3108 102     •  Центру за планирање породице 011 3108 278     •  Очна амбуланта – телефоном 011 3108 166 или лично од 12:00-13:30 ч
   Više informacija možete naći na njihovom sajtu http://www.imd.org.rs/kako-do-instituta-za-majku-det.html

 35. Postovani, pre par dana smo vadili krv iz prsta nasem 7-mesecnom sinu (navrsio 7 meseci 14.12.2013) sa sledecim rezultatima: WBC 8.0, LYM 6.0, MID 0.6, GRAN 1.4, RBC 4.53, HGB 82, HCT 26.1, MCV 57.7, MCH 18.1, MCHC 314, RDW 19.3, PLT 497. Pedijatar je rekao da su nalazi ok, osim hemoglobina koji je previse nizak. Zakazano je novo vadjenje krvi za 7 dana (da se ne bi odmah krenulo sa nekom terapijom), a u medjuvremenu da se pojaca ishrana (meso i jaja). Moram da priznam da meso jos nismo davali bebi, ali zumance jesmo, posto je dete lepo napredovalo-dojeno je od rodjenja, sada smo na 9,7 kg (naravno, uveli smo voce i povrce kad je pedijatar rekao). Kako se vama cine rezultati, posebno imajuci u vidu da je beba po rodjenju imala dosta jaku zuticu (supruga i ja imamo AB i 0 krvne grupe) pa su proveli u Tirsovoj oko dve nedelje po rodjenju. Unapred hvala.

 36. Pozdrav. imam devojcicu od 2 godine.Nocas smo bili u Tirsovoj zbog temperature 40. Nema nikakve znake prehlade, niti joj curi nos niti kaslje. Uradjena je krvna slika sa sledecim rezultatima: WBC-15,9 ; RBC-4,26 ; HGB 111,0 ; HCT-31,1 ; MCV-73,0 ; MCH-26,1 ; MCHC-357,0 ; PLT-245,0 ; LY%-20,4 ; MO%-5,7 ; GR%-73,9 ; LY#-3,3 ; MO#-0,9 ; GR#-11,7 ; RDW-12,4 ; PCT-0,090 ; MPV-3,8 ; PDW-17,4. CRP 56,5. Ja sam u trudnoci imala crp preko 150 i njoj su nakon rodjenja preventivno davali antibiotke ali nikakve infekcije nije bilo. Dete je veselo, inace slabo jede i jako cesto menja dan za noc. Urin i urinokulturu danas radimo. sumnjam da je u pitanju neka bakteriska infekcija, mozda je eserihija, ali videcemo. mene zanima na koji nacin ja njoj da popravim krvnu sliku a da to ne bude nekim preparatima, osim za povecanje apetita, mada ona odbija da jede meso i povrce, jedino voli supu i paradajz. Hvala

 37. Molim za misljenje za nalaz devojcice od pet meseci WBC-12.7,RBC-4.26,HGB-113,HCT-0.335,PLT-395,PCT-0.282,MCV-78.6,MCH-26.5,MCHC-337,RDW-13.9,MPV-7.1,PDW-14.5,Limfociti%62.6,Monociti%5.1,GRAN%32.3,Limfociti#7.9,Monociti#0.6,GRAN#4.2 Dete je odlicno,super jede,vesela je,ne primecujem nikakve promene pa me malo brinu uvecani limfociti koji je uzrok njihovog povecanja i moze li nekakvom terapijom da se smanji.Unapred hvala.

 38. Molim Vas za mišljenje. Moje dete ima 7 godina i od 4.godine je povremeno, na svaka 2-3 meseca podložno infekciji, upali gornjih disajnih puteva i lečeno je pretežno sinacilinom.. Pre dva meseca se pojavilo jako nateknuće trećeg krajnika i začepljenje nosa potpuno kao i drastično uvećenje dva nepčana krajnika. Poslati smo na ORL, urađeni su pregledi i dati saveti, dete je dobilo lek Cefzil i ACC kao kapi za nos. Međutim zbunjuje prilično nejasna krva slika. Ona izgleda ovako: Leukociti 15.4; Eritrociti 5,17; Hemoglobin 136; Hematokrit 0,425; Trombociti 439; PCT 0,311; MCV 82.3; MCH 26,3; MCHC 320; Distr.eritrocita 14,8; MPV 7,1; Distr.trombocita 12,9; Limfociti % 35,4; Monociti % 6,1; Granulociti % 58,5; Limfociti 5,4; Monociti 0,9; Granulociti 9,1; CRP 0,00. Takođe je infektolog tražio analize na mononukleozu i druga oboljenja jetre i izveštaj je negativan, bez oboljenja. Napominjem da je krvna analiza rađena posle tri dana uzimanja navedene terapije i ne znam i nije mi rečeno da li to ima ikakve veze sa rezultatima, kao i nije mi objašnjeno šta je zbunjujuće u rezultatima. Hvala unapred

 39. Postovani,
  molila bih Vas za komentar dela rezultata krvne slike za 7 meseci staru bebu- hemoglobin 109, a MCV fl 74.
  Iskljucivo dojena do 6 meseci, jos nismo uveli zumance i meso.

  Hvala!

 40. Molim vas za savjet..Nama je krvna slika kako pedijatar kaže potpuno uredna, sedimentacija 6/17, WBC 11.0, itd., jedino mpv 5,77, ali kaže da je sve uredno. Radili smo i ultrazvuk abdomena i urotrakta i sve je b.o. Međutim, beba intenzivno odbija hranu i gubi na težini već tri sedmice, sve smo probali da mu ponudimo,, slabo šta da hoće pojesti, uglavnom dva-tri zalogaja i to je to..Naizgled je sasvim ok i ponašanje ok. Mislimo da nam je bolnica slijedeća stanica jer ovo stvarno više nije dobro, a ono što ja hoću da vas pitam: možete li mi barem dati ideju do čega ovo može biti, kojem doktoru da idemo?? U svakom slučaju voljeli bi da ga liječimo ambulatno, samo ne znamo na šta više da sumnjamo…Unaprijed hvala

 41. Postovani molim Vas za komentar krvne slike decaka od 15 meseci:
  Leukociti 6.7, Eritrociti 4.29, Hemoglobin 115, Hematokrit 0.344, Trombociti 388, MCV 80, MCH 26.8, MCHC 335, RDW 13.8, MPV 7, Limfociti 68.8, Monociti 8.5, Segmentirani 22.7
  Po ovoj krvnoj slici oni su naveli da je malo je smanjen Hematokrit, dosta smanjen Segmentirani i dosta povecani Limfociti. Iako je doktorka je rekla da je sve u redu, kuci sam kasnije uporedio rezultate i mozda bez razloga zabrinuo u vezi gore navedenih nalaza. Mene zaista brinu ovi limfociti koji su poviseni, mada sam negde procitao da to moze da bude normalno kod male dece. Mada prilikom vadjenja krvi dete je bilo blago prehladjeno (curenje iz nosa). Takodje i segmentirani su dosta smanjeni, iako ne znam sta je to. Molim Vas za strucno mislljenje i ima li razloga za brigu. Inace dete se normalno psiho-fizicki razvija. Hvala

 42. POSTOVANJE,INTERESUJE ME KOMENTAR KRVNE SLIKE DECAKA OD TRI GODINE,ERITROCITI 4,75,LEUKOCITI 11,6,HEMOGLOBIN 120,HEMATOKRIT 0,35
  TROMBOCITI 346,MVC,74,1,MCH 25,3,MCHC 341,
  LE FORMULA,SEGMEN 0,72,LIMFOCITI 0,17,MONOCITI 0,08 EOZINOFILI 0,03
  BAZOFILI 0,00
  UNAPRED HVALA

  • NEMA pravog komentara bez uvida u detetovo stanje! Dakle pregled deteta uz krvnu sliku omogućava pravo tumačenje. Ovde nema nekih ozbiljnijih odstupanja, ali blago povišeni leukociti i granulociti mogu ukazivati na infekciju. Ipak, to je nemoguće proceniti bez pregleda.

 43. Molim Vas za savet.
  Dete od nepunih 15 meseci je pre nekoliko dana primilo MMR vakcinu.
  2 puta su vakcinisanje ranije odlagali zbog prehlade.
  Treci put smo izvadili krv i krvna slika je bila uglavnom dobra ali su limfociti bili poviseni,cini mi se negde oko 70. Inace u tom momentu dete je bilo malo prehladjeno bez temperature ali je cureo nos.
  Medjutim pedijatar je odlucio da primi MMR vakcinu i tako je i uradjeno.
  Zanima me da li moze da bude nekih posledica zato sto je dete dobilo vakcinu iako nije bilo potpuno zdravo? Ima li razloga za brigu?
  Takodje prica se da ta MMR vakcina kasnije moze da izazove autizam.
  Sta je po tom pitanju istina ili je to samo pretpostavka?
  Unapred hvala
  Svako dobro

  • MMR vakcina je najbolje da se da kad je dete potpuno zdravo! Ipak, Vaš pedijatar je pregledao dete i odlučio se za vakcinaciju, pa ne bi trebalo sumnjati u tu odluku.

   Šta će kod dece koja (nažalost) imaju predispozicuju za autizam dovesti i do same pojave ove bolesti je veoma složena i duga priča. Ono što je nekoliko velikih istraživanja (na skoro svim kontinentima su obavljena) sasvim jasno pokazalo je da MMR vakcina NIJE uzrok autizma!

 44. Molim tumacenje rezultata krvi za dete od 2 god i 3 meseca. WBC 16.3 LYM% 36.2 MID% 10.5 GRAN % 53.3 LYM 5.9 MID 1.7 GRAN 8.7 Hemoglobin 133 MCHC 342 RDW 12.9 Trombociti PLT 442 CRP 13.1. Vec dve nedelje kaslje imala dva tri dana temperaturu oko 37.8 brzo spala puna slajma. Prvo smo dobili sirup ospomax pre nedelju dana. Posle dva dana ukljucena inhalacija berodual. Danas nakon ovih rezultata koje sam napisala dobili sirup palitreks inhalacija berodual i pulmocort. Doktorka kaze da je ipak bakterijska upala. Inace su leukociti i limfociti vec godinu dana poviseni bez nekog propratnog stanja hematolog kontrolise i kaze da je genetski. Zanima me da li smo sad dobili dobru dijagnozu da je bakterijska upala i da li se pravilno leci. Hvala

  • Krvna slika zaista pokazuje nešto povišenu vrednost leukocita, ali se dijagnoza ISKLJUČIVO postavlja pregledom deteta! Po Vašem opisu se čini da je to primarno bila viroza na koju se nadovezala bakterijska infekcija. Treba 2-3 dana da se proceni efekat terapije.

 45. Postovanje.
  Voljela bih da mi kazete Vase nisljenje o nalazima krvi za dijete od dvije godine.Hvala Unaprijed
  WBC 5.10 RBC 4.40 HGB 107 HCT 31.9 PLT 404 NEUT 0.22 LYMPH 0.61 MONO 0.13 EO 0.3

  • Hemoglobin bi valjalo da je bolji. Povećajte unos prirodnog gvožđa (meso, žumance), a smanjite mleko na maksimalno dve šolje dnevno. Naravno, Vaš pedijatar će najbolje protumačiti nalaz posle pregleda deteta.

 46. molom vas za savet.u pitanju su jednomesecni blizanci nedonoscad rodjeni sa 8 meseci.jedan sada ima 3800 a drugi 3200 gr.napredovali su po 1 kg.krvna slika veceg je sledeca:
  leukociti 8.30
  eritrociti 3.34
  hemoglobin 116
  hematokrit 0.312
  mcv 93.4
  mch 34.7
  mchc 372
  trombociti 253
  granulociti 21.1
  limfociti 58.9
  monociti 15.9
  ezinofili 3.9
  bazofili 0.2
  luc 0.0
  krvna slika manjeg je sledeca :
  leukociti 8.14
  eritrociti 3.24
  hemoglobin 112
  hematokrit 0.303
  mcv 93.5
  mch 34.6
  mchc 370
  trombociti 279
  granulociti 31.0
  limfociti 54.0
  monociti 15.0
  ezinofili 0.0
  bazofili 0.0
  luc 0.0
  unapred hvala za savet

 47. Molim Vas da mi kazete kakav je nalaz dvomjesecne bebe,imamo granulom pupka i morali smo nalaze da radimo.
  Leukociti 10,8
  Eritrociti 4,80
  Hemoglobin 13,8
  Hematokrit 0,41
  MCV 85,1
  MCH 28,7
  MCHC 33,7
  RDW 12,5
  Trombociti 378
  MPV 7,8

 48. Postovani,

  beba ima 6 meseci a nalazi KS su sledeci:

  WBC 13.89 RBC 4.51 HGB 118 HCT 31.7 PLT 299 NEUT 2.96 LYMPH 9.32 MONO 1.08 EO 0.49

  CRP 2.8

  Na pregledu je bila potpuno zdrava, usi ok,grlo ok,nos ok,nalaz urina ok

  Medjutim doktor nije hteo da joj da vakcinu (treca doza Infanrix ® -IPV+Hib)

  Dobila je da pije palitrex.

  Da li je ovakav nalaz KS ok za njen uzrast i da li je opasno odlagati vakcinu (posletnju je primila pre 2,5 meseca) ?

  Unapred hvala na odgovoru ,savetima, i tekstovima koji nam pomazu da se kvalitetno informisemo.

 49. Molim vas za misljenje, djecak ima 2 godine I 5 mjeseci, ne pokazuje nikakve simptome prehlade ili neceg sličnog, raste mu zubic cetvrti za kratko vrijeme I malo je blijed. Ovo je krvna slika radjena danas:
  leukociti 13,7; limfociti 7,7; MID 0,4; granulociti 5,6; limfociti pr 56,3 %, MIDpr 2,6;granulociti pr 41,1; eritrociti 4,86; hemoglobin 123; hematocrit 0,369; MCV 76,0; MCH 25,3; MCHC 333; RDW 12,5; trombociti 338. Hvala

 50. Imam sina napunio je sad tri godine i bio je skoro prehladjen mada jos uvek mu curi nosic i kaslje,radili smo mu analize krvi i svi rezultati su mu odlicni jedino limfociti su mu malo poviseni 79,mada je doktor jrekao sve je ok i dao mu sirup za kasalj i neke antibiotike.Samo me intresuje dal su mu puno poviseni limfociti.
  Unapred zahvalan.

 51. molila bih vas da mi protumacite ove rezultate, krvnu sliku smo radili kad je beba imala skoro 3 meseca, bebu dojim, WBC 8,6 LY 73,2 MO 6,2 GR 20,6 LY# 6,3 MO# 0,5 GR# 1,8 RBC 3,66 HGB 100 HCT 31,2 MCV 85 MCH 27,3 MCHC 320 RDW 12,8 PLT 381 MPV 5,6 PCT 0,213 RDW 16,7 BEBI SU Vadili krv i dve nedelje pre toga tad je hemoglobin bio 110

  • odnosno hemoglobin je 110 bio tri nedelje pre ovih rezultata koje sam iskucala, pa smo ponovili jer je pedijatar rekao da je beba malokrvna a i ima proliv mada je s kilazom napredovala ima preko 6.5 kg, na rodjenju je imao 3,6

   • Kad dete ima proliv NIJE REALNO procenjivati hemoglobin! Dakle, 110 je ok za ovaj uzrast, a tek kad proliv prođe i dete bar dve nedelje ima normalnu stolicu, može se razmišljati o kontrolnoj krvnoj slici.

  • molila bih vas da mi protumacite ove rezultate, krvnu sliku smo radili kad je beba imala skoro 3 meseca, bebu dojim, WBC 8,6 LY 73,2 MO 6,2 GR 20,6 LY# 6,3 MO# 0,5 GR# 1,8 RBC 3,66 HGB 100 HCT 31,2 MCV 85 MCH 27,3 MCHC 320 RDW 12,8 PLT 381 MPV 5,6 PCT 0,213 RDW 16,7 BEBI SU Vadili krv i dve nedelje pre toga tad je hemoglobin bio 110

 52. Molim Vas, recite mi Vase misljenje o rezultatima mog deteta. Moja devojcica je nedavno napunila godinu dana, zdravo i veselo dete, jede skoro sve, naravno pripremljeno u skladu sa njenim uzrastom. Juce smo uradeli k.sliku, ali do naseg pedijatra je malo teze doci a ja sam kao i svaka majka pomalo zabrinuta cim su parametri malo iznad ili ispod granice. Rezultati su sledeci: leukociti 10.40, eritrociti 3.67, hemogl.103, hematokrit 29.60, MCV 80.9 MCH 28.0 MCHC 347, RDW16.7, trobocit.255, MPV 8.8, PCT 224.00, %NEUT 25.6, %LYMPH 66.4, %MONO 8.0, #NEUT 2.7, #LIMPH 6.9, #MONO 0.80. hVALA UNAPRED

   • Da li to vazi samo za kravlje mleko? Ona inace i ne popije tj. unese u org. vise od 300 do 350 ml mleka dnevno, ali zato i dalje sisa po nekoliko puta na dan (noc). Jedini nacin da smanjimo je da prestane da sisa skroz. Sta predlazete? I recite mi da li bih smela da joj dajem maticni sok od aronije i koliko? Hvala.

     • Molim Vas da mi protumacite krvnu sliku, dete ima 14 meseci. Rezultati su sledeci: leukociti 12.10, eritrociti 4.43, hemoglobin 119, hematokrit 34.90, MCV 79.0, MCH 26.8, MCHC 340, RDW 16.1, trombociti 287, MPV 8.7, PCT 249.00, %NEUT 17.3, %LYMPH 76.0%MONO 6.7, #NEUT 2.1, #LYMPH 9.2, #MONO 0.80. Hvala unapred!

     • Sasvim korektna krvna slika za ovaj uzrast.

      Naravno, pravo tumačenje daje Vaš pedijatar posle pregleda deteta.

 53. Molim Vas možete li mi protumaciti nalaz.Radi se o djecaku od 4god.Sedimentacija 9/20
  Urinalisis. SG 1.030,LEU 25,NIT pos,PH 5,ERY neg,PRO neg,GLU norma, ASC neg,KET neg,UBG norm ,BIL neg.
  WBC 10,1 LIM 4.00 MID 0.4,GRN 5,7,LIM %40,MID % 4,GRN 56%,RBC 5,38,HGB 142,HCT 0.417,MCV 77,4 ,MCH 26,4,MCHC340,RDW 12,4,PLT 316,PCT 2,2,MPV 6,8, PDW 0,128
  Unaprijed zahvalna.

 54. da li je u redu krvna slika moje cerkice: leukociti 14.9 ,eritrociti 4.9 ,hemoglobin 122, hematokrit 0.34 ,MCV 71, MCH 25, MCHC 351, ntiranitrombociti 644, limfociti 0.66, monociti 0.05, segmentirani 0.29.Unaprijed zahvalna!

 55. Molim vas da mi protumacite rezultate krvne slike…wbc 4,4 ; rbc 4,34; htc 36,1; hgb 116 ; mcv 83,2; mch 26,7 ; mchc 321; rdv-cv 12,9; rdv-sd 41,8 ; plt 232; mpv 7,3; pdv 14,9; pct 0,169; lymp 65,5%; mid 6,3%;gran 28,2; segmentirani 0,15; limfociti 0,85 crp 1,47… Beba ima 8 mjeseci i malo je prehladjena…hvala puno

 56. Molim Vas da mi protumačite krvnu sliku šestogodišnje djevojčice. Krvna slika je rađena čisto radi kontrole. WBC 5,7 LYM 2,9 MON 0,6 GRA 2,2 LYM% 50,1 MON% 11,2 GRA% 38,7 RBC 4,57 HGB 130 HCT 0,395 MCV 86,4 MCH 28,4 MCHC 329 RDW 14,2 PLT 438 MPV 8,8 PCT 0,385 PDW 13,7. Hvala Vam najljepša!

 57. Pozdrav!Da li mi mozete pomoci Vasim misljenjem o krvrnoj slici moje devojcice stare 2.5 god?Na sta mogu da ukazuju ovi rezultati?

  MPV=6,33
  Neutrofilni granulociti%=10,40
  Limfociti%=81,10
  Neutrofilni granulociti#=0,74
  Limfociti#=5,78
  Sve ostalo je u granicama normale.

  Veoma sam zabrinuta posto joj je radjena krvna slika u nedelju i doktorka zeli da je prekosutra ponovimo,posto je brine ovako veliki broj limfocita.

 58. Hvala, na ovako brzom odgovoru.Zaboravila sam da napisem da joj je na osnovu rengenskog snimanja ustanovljena bronchopneumonia i ona trenutno pije cefzil.Inace od rodjenja ima povecane limfocite i limfaticne je konstitucije.Informisala sam se na nekim sajtovima,konkretno vezano za limfocite,pa sam naisla da iza rengenskog snimka pneumonie moze da se krije nesto drugo,ne bih ni da imenujem….. Menjala sam pedijatra,posto njen prethodni pedijatar nije ozbiljno shvatio njenu 6-odnevnu visoku temperaturu i nije se slozio sa mojim misljenjem da je stanje za antibiotik, a takodje nikada nije obracao paznju na visoke limfocite,smanjene trombocite…
  Nova doktorka je odmah ustanovila bronchopneumoniu,poslala nas na Institut za majku i dete,gde su to i potvrdili.A nakon kontrole je insistirala da se opet uradi krvna slika,zabrinuta je zbog limfocita….Veliki pozdrav i hvala Vam!!

 59. Bebi od devet meseci radjena KKS, rutinska kontrola prvi put. Sve je dobro osim limfocita koji su poviseni 77,4 i neutrofilni granulociti niski 14 (ona druga vrednost 1,29). Hemoglobin mislim da je odlican, 114 je. Da li imam razloga za brigu?

 60. Postovani, imamo zakazan odlazak u savetovaliste za nedelju dana, kako bi beba dobila MMR vakcinu, ali bih Vas molila da mi kazete da li ovakav rezultat krvne slike zahteva da se pedijatru javimo ranije. Brinu me poviseni limfociti. Devojcica inace ima 17 meseci, dobrog je zdravstvenog stanja, osim sto joj uveliko rastu zubici, pa ume da bude placljiva na mahove.
  WBC 8,9; LY 68,1; MO 4,8; GR 27,1;
  LY# 6,1; MO#0,4; GR# 2,4;
  RBC 4,54; Hgb 130; Hct 378;
  MCV 83,3; MCH 28,7; MCHC 344; RDW 12,5;
  Plt 349; MPV 8,0; Pct 0,278; PDW 16,0.
  Unared hvala.

 61. Postovani, veoma smo zabrinuti vezano za nase 10 meseci starog sina! Pre 4 dana je dobio temperaturu, ne ide preko 39, preko 38,5 obaramo sa EFERALGANOM! Danas mu je uradjena krvna slika i leukocitna formula! Rezultati su sledeci WBC 5,5 RBC 4,4 HGB 96 HEMATOKRIT 0,327 TROMBOCITI 140, FORMULA LYM 50,0 MON 8,4 GRA 41,6 CRP 5,73! Najvise nas brine sto on nema nikakve simptome, sem temperature, bili smo kod pedijatra, koji nam je rekao da je NAJVEROVATNIJE VIRUS, bez sigurnosti, samo predpostavka! Interesuje nas da li je dobro protumacena krvna slika, posto je bila guzva i redjali smo se kao na pokretnoj traci, pa je dr. mozda nesto prevideo! Hvala u napred i veliki pozdrav!

 62. postovani molim vas da mi kazete da li krvna slika uredu.bebe ima 5 meseci.hemoglobin 115, Hematokrit O.348, MCV 76,1 MCH 25,2 leukociti 8,9 eritrociti 4,57 MCHC 33O trombociti 372 MPV 9.8 PCT O.24O distribucija trombocita 12.9 Limfociti 8O.5OO RDW CV O129 RDW SD 39.4.HVALA PUNO:

 63. Dobar dan,beba mi ima 9 meseci,danas treci dan ima temperaturu koja padne i povisi se do 38,5 i juce je dobio proliv. Inace se ponasa sasvim normalno,danas smo bili kod pedijatra koji kaze da je verovatno virus. Uradili smo krvnu sliku,evo rezultata,ako moze misljenje,hvala..
  RBC 3.87
  WBC 3.5
  HGB 88
  HCT 27
  PLT 291
  LYM 67.2
  MID 5.3
  GRA 27.5

 64. Postovani,

  imam pitanje u vezi nalaza devojcice od 3 godine. Naime, poslednjih 6 meseci je bila bolesljiva. Poslednji put je dobila temperaturu, curi joj nosic i iskocila joj je zlezda (čvorić) iza jednog uha (ne ispod, gde je mekano tkivo, vec na samoj kosti), i ne pomera se, stoji. Proslo je 3 nedelje od tada, zlezda jos uvek stoji, a ona je opet bolesna (temperatura, razdrazljivost, sekret u nosicu).
  Izvadili smo samoinicijativno KKS, gvozdje, CRP, UIBC/TIBC, AST, ALT.
  Doktorica joj je prepisala antibiotik (mada je prvo rekla da je virus), i nakon toga ce joj uvesti terapiju gvožđem na 6 nedelja. Njen stav je da nece dobro upijati gvozdje iz namirnica makar joj damo kilogram konjskog mesa. Bez obzira na to smo ishranu pojacali namirnicama bogatim gvozdjem (mada inace pazimo da jede ove namirnice ).

  Veoma smo zabrinuti kako je doslo do ovoga, i kako pojavljivanje zlezde ima veze sa tim.
  Pitanje glasi na osnovu krvne slike ispod, i opisa detetovog stanja u poslednje vreme – da li mislite da bi trebali da se konsultujemo sa hematologom, ili nekim za zlezde? Brine nas da nije u pitanju nesto prikriveno, ozbiljnije, i da cemo sa gvožđem samo lečiti posledicu, a ne i sam uzrok nedostatka gvožđa. Koliko dugo moze zlezda (čvorića) da stoji iza uveta, i sta znaci njeno pojavljivanje? Do sada nije imala (izmeren) povisen CRP, kada treba da se spusti vrednost CRP-a?

  Nalazi su sledeci:
  WBC 13,71
  NEUT 9 (109/l); 65.7+% ref: (1.80-9.00)#, (30-60)%
  LYMPH 3.44 (109/l); 25.1-% ref: (2.40-9.00)#, (40-60)%
  MONO 1.22; 8.9
  EO 0.00 ; 0.00 0% ref:(0.00-0.75)#, (0.0-5.0)%
  BASO 0.04; 0.3% ref:(0.00-0.15)#, (0.0-1.0)%
  IG 0.03; 0.2% ref:(0.00-1.50)#, (0.0-10.0)%
  RBC 4.37
  HGB 120
  HCT 0.377
  MCV 86.3+ ref:(70.0-86.0)
  MCH 27.5
  MCHC 318 -
  RDW-SD 39.6
  RDW-CV 12.9

  PLT 327
  MPV 8.2
  PDW 8.0 -
  P-LCR 11.3 -
  PCT 0.027
  WBC IP message: Leukocytosis

  ————————

  Gvožđe 1.6 – ref: (10,7-32,2)
  UIBC 50.8
  TIBC 52.4
  % zasićenja transferina 3.1 – ref:(16-45)
  AST (got) 26
  ALT (gpt) 9
  CRP 9.2 + ref:(do 5)

  Unapred hvala, molim da mi odgovorite, veoma smo zabrinuti i ne bi smo da cekamo ako postoji jos nesto da se uradi povodom niskog nivoa gvožđa i žlezdice (čvorića).

  • Sve ovo ukazuje na VIRUSNU infekciju, a vrednost CRP je veoma malo povišena da bi zaslužila brigu. Treba poštovati terpiju Vašeg pedijtara, a ogromne su šanse da će ovo brzo proći.

 65. Molim vas da mi protumacite krvnu sliku za bebu od 6 meseci, kontrolno vadjenje je u pitanju
  WBC-11.9 LY-71.4 MO-5.9 GR-22.7 LY*-8.5 MO*-0.7 GR*-2.7 RBC-4.36 HGB-117 HCT-34.9 MCV-79.9 MCH-26.9 MCHC-337 RDW-13.8 PLT-231 MPV-8.2
  N znam sta j GR, to jedino poprilicno odsupa

 66. moja cerkica je predva meseca dobila temperaturu 39.3 i trajala je oko dva,tri dana i to prracena uz kasalj,curio je nos.Inhalirala se pulmokortom i berudualom.Itada sam primetila natecene limfne cvorice.Nakon dve nedelje opet dobija temp.38.6 i tada nam dr.da da radimo krvnu sliku koja glasi wbc 6.9 lim 54.8% mid11.7 gran 33.5% rbc 4.23 hgb 118 hct 33.1% mcv 78.3 mch 27.8 mchc 35.6 rdw-sd 38.5 rdw-cv 14.9 plt 285 mpw 9.5 pdw 13.6 pct 0.27 p-lcr 20.3. Dete smo odveli kod pulmologa posto ima bron.astmu i ceste infekcije disajnih puteva i ona nam prepiala HEMOMICIN.Nakon dve nedelje ponovili KS i rezultatai sledeci sedimentacija 18 wbc 11.7 lu 61.1% mo 6.3 gr 32.6 lu 7.1 mo 0.7 gr 3.8 rbc 4.74 hab 125 hct ,380 mcv 80.2 mch 26.3 mchc 328 rdw 14.4 plt 422 mpw 8.1 pct ,341 pdw 15.6 Dete je staro 17 meseci.Unapred hvala

 67. Molim vas da mi protumacite krvnu sliku za 2 god. dete nakon prelezanu varicellu i bronhopneumonia,dete je bilo bolnjicki ljeceno,izasli smo prije 5 dana iz bolnici:
  Hb.129 , RBC 5210, WBC 8.6, Tr 498, Hem 0.36 , Ne 0.33, Ly 0.53, Mo 0.12, Eoz 0.02, Se 5
  Unapred hvala :)

 68. Danas smo radili krvnu sliku, dali imam razloga za brigu. wbc 10.2 , lymph 6.8 , mid o,5, gran 2.9 , lymph 66.2 , mid 5.0 , gran 28.8 , hgb 119 , rbc 4.62 , hct 36.5 , mcv 79.1 , mch 25.7 , mchc 326 , rdw cv 14.8 , rdw sd 43.2 , plt 281, , mpv 8.5 , pdw 15.9 , pct 0.238. DO PRE 4 DANA KASLJAO JE I PIO HEMOMICIN I SPALMOTIL, DECAK IMA 7 MESECI. UNAPRED ZAHVALNI.

 69. Molim Vas da mi protumačite krvnu sliku za dečeka, ima 4 meseca (za 2 dana)
  leuociti 9,3
  eritrociti 3,81
  hemoglobin 114
  hematokrit 0,329
  trombociti 516
  MCV 86
  MCH 29,9
  MCHC 346
  RDW 11,3
  MPV 6,9
  limfociti 82,2
  monociti 5,6
  segmentirani 12,2
  Rezultati urina:
  izgled slabo zamućen
  boja žuta
  reakcija kisela

  UNAPRED HVALA

  relativna gustina 1015
  proteini, glukoza, acton, hemoglobin, nitriti – negativan
  urobilinogen i bilirubin – normalan
  leukociti 6-8
  epitelne ćrlije (pločaste) malo
  bakterije malo

 70. Postovani, Pisem Vam iz Makedonije, vrlo me zanima Vase mislenje, oko vrednosti krvne slike za moja 7 mesecna bebe, koju dojim. Ovo su parametri:WBC 11.1, RBC 4.33, HGB 107, HCT 333, PLT 334, PCT 254, MCV 77, MCH 24.7, MCHC 321, RDW 14.7, MPV 7.6, PDW 13.6, LYM 68.6, MON 12.4, GRA 19.0, LYM 7.6, MON 1.3, GRA 2.2.
  Hvala na odvojeno vreme. Pozdrav….

 71. Postovani,
  moja kcerka ima 4,5 mjeseca, molim Vas da mi protumacite njen nalaz hematoloskih pretraga:
  E 3,86
  Hgb 108
  L 12,7
  Htc 0,33
  TR 310
  Mch 28
  Mcv 87
  MC HC 319
  Segmentirani 0,17
  Limfociti 0,72
  Monociti 0,10
  Eozinofili 0,07

  regmentirani

 72. Molim Vas da protumacite krvnu sliku, djevojcica ima 3 godine. Ima osip po rukama.Wbc 5.1, lypm 2.5, mid 0.5, gran 2.1, lymph 49.3% mid 9.8%, gran 40.9%. HGb 131, RBC 5.21, HCT 40.4,MCV 77.6, MCH 25.1, MCHC 324, RDW-CV 13.4, RDW-SD 39.7, PLT 240,MPV 7.3, PDW 15.1, PCT 0.175. Limfociti 0, 70
  Hvala

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*