Šta ako beba plače tokom vožnje?

Neke bebe zaspu u auto sedištu već dok palite motor, dok neke ne mogu da izdrže ni pet minuta pre nego što počnu da negoduju i plaču.To se obično dešava zato što je dete fizički sputano, ili je samo na zadnjem sedištu pa ne može da dobije vašu pažnju onoliko koliko bi htelo.

Voziti dok beba plače na zadnjem sedištu je izuzetno teško i frustrirajuće, a time i opasno po bezbednost. U tom slučaju jednostavno zaustavite automobil, pa tek onda pokušajte da smirite bebu. Nemojte pokušavati da je smirite niti se okretati dok je automobil u pokretu (naravno, ako ste vi vozač).

2Bebu možete pokušati navići na auto sedište na nekoliko načina. Evo strategija koje predlažemo:

* Donesite sedište kući i dozvolite detetu da se igra u njemu ili sa njim. Pošto se upozna sa sedištem, možda će ga lakše prihvatiti u automobilu.
* Uvek u autu imajte mekane ili plišane igračke. Ako su dovoljno interesantne, možda će uspeti da zadrže pažnju bebe u vožnji. (izbegavajte oštre, plastične igračke, jer mogu da izazovu povrede pri naglom kočenju).

* Možete staviti viseću igračku ispred bebe, nešto sjajno i šareno. Stavite ih tako da beba može da ih dodirne. Pazite na to da su igračke lagane i mekane, zbog bezbednosti. Ovakva igračka (šareni lanac za bebe ili traka) se može postaviti vertikalno ili horizontalno.

* Pokušajte sa muzikom. Neke bebe jako vole uspavanke ili pesmice za decu. Pustite omiljenu muziku vašeg deteta. Neke bebe vole da slušaju mamu ili tatu kako pevaju. Pevajte dok vozite, to će možda bebu zabaviti i smiriti dok ne stignete na odredište.

* Možete pokušati i sa CD-om smirujuće muzike ili čak snimiti belu buku (zvuk usisivača ili fena za kosu). Takav zvuk inače smiruje bebe.

* Kada je bebe raspoložena, naspavana i sita, napravite kratku vožnju. U početku neka neko sedi pored bebe (najbolje mama ili tata) dok se ne navikne na sedište.

* Pokušajte da date bebi cuclu ili grickalicu za zubiće. Kada ima nešto za sisanje ili žvakanje biće mnogo srećnija i smirenija. Imajte na umu da ne dajete bebi male igračke koje bi mogla da proguta.

* Okačite ogledalo ispred bebe. Neke prodavnice opreme za bebe čak imaju i posebno izrađena ogledala za ovu svrhu. Tako će na neko vreme zaboraviti da ste vi u automobilu i koncentrisati se na svoj odraz.

* Ponekad, veliki problem u automobilu za bebe može predstavljati jako sunce. Stavite neku zaštitu od sunca na zadnje prozore. Pripazite na to da je zaštita na prozorima dobro pričvršćena, savetuje

* Ako idete na duže putovanje, pravite česte pauze. I mi odrasli ne volimo da budemo fizički sputani duže vreme. Iskoristite vreme kada beba spava da nadoknadite zaustavljanja. Ako je potrebno, napravite kratke pauze svakih 30-40 minuta.

* Otvorite prozore. Svež vazduh i povetarac mogu biti vrlo umirujući.

Podeli:

Komentari

  1. Moja beba voli da spava u autosedistu preko dana …ima dva meseca..da li je to u redu i koliko smemo da je drzimo u autosedistu posto ona obozava da bude u njemu?

    Odgovori na komentar
  2. Neurohiriug je rekao za zbog oticanja mozdanih komora dete ne sme da place, odnosno da se treska i napreze. Na koji nacin da ga naučimo na sediste? Ove kovencionalne metode ne prolaze.

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA