Sprečite fras

Kako pomoći detetu i kako ih sprečiti?

fras

Sa dolaskom jeseni stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije. One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

 • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

 • Kako prepoznati fras?

Lako!

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a ponekad povrati, ukoliko je prethodno jelo.

 • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE ako ne traje duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

 • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Kada se desi prvi put, roditelji su potpuno zatečeni, pa je najbolje da što pre odvedu dete u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemaju mogućnosti za transport, treba pozvati hitnu pomoć. Dok dete ne stigne kod lekara (ili dok hitna pomoć ne stigne kući) – dete treba staviti na bok, NE VADITI JEZIK i ne prskati hladnom vodom dete po licu. Treba ga ostaviti samo u peleni.

Roditelji koji su ovo proživeli, znaju šta treba da se radi, a potrebno je imati malo pribranosti i dati lek koji se zove Diazepam, i to u mikroklizmama (tubicama za rektalnu primenu).

– Dete odmah staviti na bok – tako mu neće «zapasti» jezik, a ako povrati – neće doći do prodiranja povraćenog sadržaja u pluća.

– Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu), uvući je detetu u guzu i istisnuti CEO sadržaj.

– Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle – STISNUTIH prstiju, da se lek ne bi usisao, nazad u tubicu

– Po vađenju tubice, stisnuti detetu guzu par minuta, da lek ne iscuri napolje.

– Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali potom mora da se nastavi sa obaranjem visoke temperature i da se dete odvede na pregled kod pedijatra..

 • Može li da se ponovi?

Može!

Ova sklonost (osetljivost) mozga da burno reaguje na visoku temperaturu traje obično do pete godine života. Zato svaki sledeći skok temperature treba spremno dočekati, dobro naoružani lekovima za obaranje febrilnosti (antipiretici), a obavezno treba imati i spasonosni Diazepam – «tubice».

 • Da nije epilepsija?

Febrilne konvulzije liče na epileptični napad, ali fras NIJE EPILEPSIJA, to su veoma različite bolesti.

Iako se veliki broj epilepsija kod dece na vreme dijagnostikuje i lepo leči, febrilne konvulzije SAME PRESTAJU posle pete godine života. Zato ne treba poistovećivati ove dve bolesti.

KAKO SPREČITI FEBRILNE KONVULZIJE (FRAS)

 

Ova naprijatna situacija se sprečava na dva načina: efikasnom borbom protiv povišene temperature i preventivnim davanjem diazepama.

Kako “skinuti” povišenu telesnu temperaturu?FebricetSirup-

Aksilarna temperatura do 38oC kod najvećeg broja dece ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere.

Evo šta treba uraditi da se što pre obori povišena temperatura:

 

–   Rashlađivanje deteta

Dok pripremate antipiretik (leka za  obaranje temperature) skinite detenemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od nastanka frasa!.

Kod dece koja su već imala fras OBAVEZNA mera rashlađivanja je i tuširanje mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

 

–   Lekovi – antipiretici

Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature i dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati), ali kod dece sa frasom koja imaju preko 38 stepeni (aksilarna temperatura) NE TREBA čekati efekat rashlađivanja već obavezno dati antipiretik!

Lekovi su stub borbe sa visokom temeperaturom. Njih treba davati kada je telesna temperatura iznad 38oC, a kod dece koja su imala febrilne konvulzije antipiretik se može dati i kad temperatura krene preko 37,5, a posle rashlađivanja (skidanja deteta) i dalje raste!

FebricetTablete

Na našem farmaceutskom tržištu postoji nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke telesne temperature kod dece, a najčešće se koriste paracetamol (Febricet) i ibuprofen (Nurofen)

Salicilati (acetil-salicilna kiselina) se NE ne daju deci za obaranje temperature! Salicilati kod dece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se već mnogo godina ne koriste za snižavanje povišene telesne temperature. Ove komplikacije (Reye-ov sindrom) su veoma retke, ali izuzetno opasne.

Ibuprofen i paracetamol NIKADA ne izazivaju ove retke opasne reakcije, a imaju istu ili bolju efikasnost kao i salicilati.

Kako se daju lekovi za obaranje temperature?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lek da kašičicom, ali ako dete povraća ili odbija lek na usta mogu se primeniti čepići (Ferbicet supozitorije). Važno je poštovati doz ekoje prepiše lekar ili ih naći u uputstvu za korišćenje leka.

Kako staviti čepić (supozitoriju) detetu?

Kod primene čepića, dete staviti potrbuške, nežno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija (Febricet supozitorije), za razliku od ibuprofena koji u Srbiji nije dostupan u vidu čepića.

Doze su praktično iste, a efekat leka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata. Zato su supozitorije paracetamola (Ferbicet supozitrije) idealan antipiretik za sprečavanja skoka temperature kod dece koja imaju fras!

Supozitorije ne treba davati kada dete ima proliv jer tada se lek ne može resorbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debelog creva.

 

Koji je antipiretik dati prvi –paracetamol ili ibuprofen?

 

Posle trećeg meseca života (pa čak i ranije kad pedijatar predvidi) i pracetamol i ibuprofen se bezbedno (uz poštovanje preporučene doze i intervala primene leka) mogu bezbedno dati deci.

Neka deca bolje reaguju na paracetamol, a neka na ibuprofen – zato je najbolje dati onaj lekić koji je već dokazan kao efikasan “spuštač” temperature.

Paracetamol ima prednost “brzog dejstva” kad se da u obliku supozitorija (Febricet supozitoprije), što je važno kod dece sa febrilnim konvulzijama.

Ibuprofen ima prednost jer deluje i antizapaljenski (antiinflamatorno)! Dakle, pored snižavanja temperature (antipiretski efekat) i tretmana bola (analgetski efekat) ibuprofen smanjuje upalu, što je veoma važno kod zapaljenja srednjeh uha (ototis). Paracetamol nema ovaj antizapaljenski efekat, iako je efikasan antipiretik i analgetik.

NIKAKO i NIKADA ne treba prekoračivati preporučenu dozu, kao ni skraćivati intervale davanja bez konsultacije sa lekarom.

Mogu li se paracetamol i ibuprofen davati istovremeno?

Ne treba davati oba leka istovremeno “na svoju ruku”!

Postoje definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena (u intervalima kad istekne dejstvo jednog leka, a ponovo se javi veoma visoka temperatura), ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra. Ovakvo kombinovanje je baš važno u sprečavanju ponavljanja febrilnih konvulzija (“frasa”)!

Evo primera kombinacije antipiretika: dete je ranije imalo fras, temperatura kreće preko 38. Roditelju su rashladili dete i dali Febriect supozitoriju na koje dete inače lepo reaguje. Posle 15 do 20 minuta temperatura ipak i dalje raste, dete je istuširano mlakom vodom, ali visoka tempertarura ne jenjava. Tada se može dati i ibuprofen sirup IAKO nije prošlo nekoliko sati od prethodne doze paracetamola!  Važno je da se ISTI antipiretik ne primeni ranije od preporučenog intervala između dve doze, ali RAZLIČITI lekovi se ovako mogu kombinovati, naročito kod dece koja su imala fras (febrilne konvulzije)! Podrazumeva se da ovu kombinaciju odobri pedijatar koji prati dete!

 

Kako se antipiretici doziraju?

Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbedni i mame treba da znaju koliko dete može dobiti leka, a da se ne pretera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta. Uputstvo za upotrebu sadrži bezbedno doziranje, pa ga UVEK treba pročitati.

 

Kada počinje dejstvo leka?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. Čepići (supozitorije) imaju nešto brži efekat od sirupa.

 

Preventivno davanje Diazepama

Diazepam može da se da i preventivno (dakle, ne samo kao “prekidač” napada) – ili tubicama, ili u vidu tableta, ali je doze (kao i intervale davanja) potrebno definisati sa pedijatrom. Pedijatar će detaljno objasniti roditeljima kada se i kako lek daje preventivno.

Na kraju, roditelji dece  koja imaju problme sa febrilnim konvulzijama znaju da “nema mrdanja” bez antipiretika i dizaepama. Ovi lekovi moraju biti na dohvat ruke i u kući i na putovanju – to je naprosto neophodno za efikasno sprečavanje febrilnih konvulzija!

Pin It

 1. %d1%98%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0 April 27, 2013 at 11:43 pm - Odgovori na komentar

  Обзиром да сам се са проблемом фебрилних конвулзија са својом ћерком, сада девојком од 21 године борила више годин,јер је имала нетипичне фебрилне конвулзије због ниског температурног прага – испод 38 степени које су се први пут јавиле у деветом месецу живота, па са две и по године, а последње само неколико дана после навршене пете године, због чега је сврстана у тежи облик и свакодневну терапију карбомазепином пила наредних четири године и када се стање почело стабилизовати упућена је 2000.г. у Београд на магнетну резонанцу, након чега је препоручено нароћито постепено искључење карбомазепина са такође постепеним укључењем таблета Ефтила, неко време била само на Ефтилу, да би и њега крајње постепено под будним оком неуролога био искључен априла 2002.г. Ово сам све детаљно описала како бих родитељима, нарочито мајкама указала да морају бити дисциплиновани, да пуно читају о болести и верује лекару у чију се стручност уверити и сада када се присетим свих непреспаваних ноћи и стрепњи да не пређе у епилепсију пролази ме језа и уноси немир. Мој савет свим родитељима је да је текст одличан као добар основни савет, чага није било дре 21 године, када су се клизме Дијазепама тешко налазиле, када сам окапавала код педијатара-неуролога већих центара у Србији у потрази за најстручнијим и сваког дана страховала од изненадне температуре или да недај боже прескочим терапију у одређено време и тако изазовем нову кризу, а да не говорим о проблемима нередовне снабдевености апотека оваквим лековима тих година,обзиром да ми је ћерка рођена почетком 1992.г.Надам се да ће овај мој коментар бити од користи родитељима са сличним проблемом и да никако не паниче и буду максимално присебни, јер само тало могу дати квалитетне информације лекару – неурологу, ради њихове добре дијагностике и одaбира терапије.

 2. ja sam kao mala dva puta pala u fras…so sedme godine sam pila EFTIL i neko vreme sam isla na snimanje glave…mama mi non stop prica kako ne smem da pijem lek protiv povracanja jer to moze da izazove napad (ja ga, naravno, nisam pila) i pitam se zasto? kako je to povezano?

 3. Moja beba ima konvulzije od kako su joj poceli zubici tj.od 7 mj.Doktori su joj propisali sirup depakine ali joj taj lijek ne pomaze i pocela je da ima sve cesce te napade.Mene sad zanima vase misljenje sta bi vi rekli na to ? Samo jos da napomenem da beba sad ima 15 mj i da prije napada dobije temp.i da temp.spadne cim se napad prekine.Napad ne traje vise od 3 min.

  • Ovo su ATIPIČNE febrilne konvulzije, a one traže redovne preglede neurologa.
   Najvažnije je agresivno obaranje temperature, čim krene da raste. Ipak, treba biti optimističan, veće su šanse da se ovo posle pete godine izgubi, nego da se razviju u neku opasniju bolest. Još jednom, neurološko praćenje je veoma važno.

 4. Htela sam da pitam.Moje dete ima 18meseci i u roku od mesec dana dva puta je imala decji fras.Prvi put je bilo sa 40.4temperaturom koja je naglo skocila i nije mi jasno kako jer nije imala temperaturu. DA POJASNIM krenuli joj zubici i vece pre toga je imala malu temperaturu,sutra dan odvela sam je na pregled,dobila je ospamox i paracetamol,dala sam joj u tri,a napad je dobila u pola osam u tom vremenu nije imala temperaturu…Dete je samo palo.Drugi put sam joj obarala tem.po svetu lekara sa odeljenja,cak sam joj na 38 dala pola klizmice i nastavila sa terapijom paracetamola,medjutim njoj je tem.i dalje varirala,bili smo kod lekara bila je uredu i imala je 37.3 dok smo stigli kuci ona je pala opet na odeljenju je izmerena 39.4.Jel to moze da znaci da se njoj to moze desiti i na manjoj temp.ili kako vec.Sta da radim i dali ima posledice na sve ovo?Koliko cesto moze da se desi i zbog cega dolazi do toga? Moj suprug je imao kao dete,ali samo jednom i to je to,a njoj vec dva puta.Treba mi jedan pravi i kvalitetan savet od nekog pametnog i strucnog jer kod nas u bolnici su nam cak rekli da ako opet dodje do toga tamo ne idemo,da nema potrbe…Jel to normalno? I sta treba od pregleda da se uradi? unapred hvala

  • Da Vam Vaš pedijatar prepiše Diazepam mikroklizme, pa da (pored agresivnog obaranja temperature) Vas nauči kako se koriste, pa da nemate više potrebe da idete u bolnicu! To je prava stvar, a generalno, ovo je proći sa rastom deteta.

 5. Mozete li da mi pomognete u vezi dejstva Diazepama posto mi je dete posle upotrebe vrlo pospano i i gleda vrlo dezorjentisano vrlo slabo se krece, da li je to normalno od dejstva leka ili sta vec?? Dete ima 22meseca.

 6. Moje dete je pre 9 meseeci imala fras koji je trajao manje od 2 min, bili smo u bolnici,konstatovano joj je crveno grlo, koje je uzrokovalo visoku temp, ali od tada ona je svakih 20 dana dobijala visoke skokove temperature.naravno ja bih brzo reagovala obarajuci temp i davanjem po potrebi diazepam, i napad joj se nije ponovio..skokovi temp su se redje javljali kalo je vreme prolazilo,i sada bas retko dobije temp i to do 38 najvise.mene interesuje jeli to normalno sto je posle fras cesto dobijala visoke temp.

 7. Hvala na odgovoru recite mi jos samo da li lek dajemo odmah na 37 ili da cekamo da temperatura malo skoci, i da li sme da se daje cesto posto dete i posle 12 sati dejstva leka dobije temperaturu pa moramo odmah da joj damo ponovo takoreci non stop je pod dejstvom diezepama, da li to sme tako?

  hvala unapred

 8. Postovani, moja starija cerka (4.5 god.) je pre 2 godine imala febrilnu konvulziju i od tada sam u stalnom strahu od ponovnih epizoda. Agresivno spustam temperaturu i dajem diazepam. Imam i cerku od 7 meseci i, naravno, bojim se da ce ona imati istu sklonost ka tome. Interesuje me kako se postupa s tako malim bebama kada je u pitanju diazepam, tj. kako se odredjuje doza u slucaju napada? Hvala unapred!

 9. Dobar dan, Prvo cu reci da Su iskustva majki koje to podijele sa nama od velike koristi, a i nekako nas smiruje to sto znamo da ce na krajuu biti sve ok. Ja imam djecaka koji danas puni 5 godina. Prvi napad je imao sa 3 mjeseca kada mu je ukljucen fenobarbiton tableta. sa 5 mj. se ponovio iskljucena je tableta ukljucen sirup Eftil koji je pio 3 godine. napade nije imao vise. Prosle godine u januaru je iskljucen i Eftil. Magnetnu je radio 2 puta, EEG radimo svake 4 mj. i sve je OK. Imamo problem sa otezanim govorom i psihomotornim funkcijama. Znaci malo zaostaje od svojih vrsnjaka. Zato molim nekog strucnog da mi odgovori ako je moguce dali je taj razvoj njemu usporio Eftil sirup koji ga je bukvalno umirivao i uspavljivao ili je neki poremecaj od napada. i dali mi to mozemo ispraviti vremenom s obzirom da idemo kod logopeda i defektologa svaki dan.
  hvala.

  • Šanse da su pomenuti lekovi značajnije usporili psihomotorni razvoj deteta su skoro NULA!

   Zato je NAJVAŽNIJE da se sa detetom svakodnevno, strpljivo i uporno radi, a očigledno je da Vi imate odličan kontakt sa defektologom i logopedom. Ogromne se “rezerve” kriju u centralnom nervnom sistemu deteta i treba ih na pravi način angažovati. To je suština i samo napred, uz redovno praćenje deteta od strane stručnjaka.

 10. prije 2mj moje cerka je imala prvi put feb konvulzije. tajalo je oko 30sekundi i samo je prestalo. bili smo u bolnici 5 dana jer je konstantno imala povisenu temp. ustanovljeno je upala grla i viroza i pila je ampicilin.a 7 dana prije toga je isto imala temp i pila je Pancef. otpusteni smo kuci i nakon toga je imala jos 2 puta temp u roku od 20dana pa je pila i Sumamed 3 dana i primala inhalacije,al bez konvulzija sreca.znaci u roku od mjesec dana 4 puta temp i 3 antibiotika. prvi put kada se temp vratila smo joj dali pola doze dijazepana preventivno,i ona je odjednom zivnula a do tada je bila pospana i umorna. dok drugi put nismo i sreca nije imala febr kon. mene zanima sledece,posto znam da je diazepam nesto kao bensedin,dal je stetno to davati preventivno,jer kada su nas otpustali rekli su nam da dajemo preventivno na 38,5 rektalno i da nakon toga damo neki antipiretik i kada se temp spusti vodimo dete dr bas iz razloga jer je to za smirenje lijek, dok na otpusnom pismu pise samo u slucaju sledeceg frasa da damo diazepam. i da li je neophodno hitno odmah nakon davanja “preventivne” doze dizapema ici kod dr ili hitnu pomoc ili to moze da saceka jutro pa kod nadleznog pedijatra? hvala na odg,u velikoj sam nedoumici dal davati preventivno ili samo u slucaju sledecg frasa,

  • Kad imate Diazepam Vi možete da rešite problem BEZ odlaska u hitnu službu u sred noći. Kad se dete lepo smiri i temperatura padne možete sačekati jutro i pregled kod Vašeg pedijatra.

   Ispoštujete preporuku lekara za preventivno davanje Diazepama, tako je najaigurnije

 11. moja cerkica je imala vise puta febrilne konvulzije koje su uvek bile posledica visoke temp,uradili smo eeg koji beezi veoma lake epileptiforne promene,nismo dobili terapiju za sad,dobili smo samo ek koji cemo joj davati umesto dijazepama kad dodje do temp.Recite mi molim vas da li joj treba neka terapija?i da li ima ona epilepsiju?Da naglasim da sam ja imala deciji fras kao mala beba i moja sestrica je imala 2 x

 12. Pozdrav :) moja ćerka je imala febrilne konvulzije na 38,2 ,bili smo pet dana u bolnici,a za nedelju dana treba da krenemo na more,interesuje me vaš savet da li ići. Neurolog nam je rekao da možemo,posle mora nam je zakazan EEG. Ima često upalu grla i pri tom joj skoči i temperatura,do sada je imala i preko 39 pa nikada nije došlo do konvulzija…

 13. moja beba ima 20 meseci,odjednom je prevrnula oci,pocela da se grci,i da se trese,ali nije imala temperaturu,to je trajalo mozda manje od 2 min,al mi ceo taj dan izgledala lose,kao da nije ona,bila je mnogo bleda u licu! Pa me sad zanima,sta to treba da znaci,da li je imala fras,ili je mozda nesto drugo u pitanju!? Tek treba da uradimo sve preglede! Hvala

 14. nasa beba ima 10 meseci.imao je temp. 38,2 dali smo mu febricet i odveli ga kod pedijatra ali mu je temp. onda skocila na 38,5. U bolnici su mu 3 sata posle febriceta dali brufen i poslali nas kuci. Njemu je kod kuce za dva sata skocila temp na 39,3 za to vreme smo ga kupal mlakom vodom ali nista mu nije pomoglo da temp padne. Kada smo nazvali pedijatriju rekli su nam da nam oni u bolnici nemogu dati nista a da mi to nemamo kod kuce! Mi smo njega stavili u auto i na pola puta je dobio fras. Zena i dete su bili u bolnici 3 dana da bi ih potom pustili kuci i rekli nam da su njegovi nalazi svi u redu. Dobio je da pije palitreks 2×5 ml pet dana. Cim je prosla terapija prvi dan mu je skocila temp na 37,5. U bolnici kazu da smo panicari, mi jedino sto trazimo od njih je da nam kazu sta je uzrok povisene temp ali ko god ga je pregledao i svi nalazi pokazuju da je dete zdravo. Mi smo doktore par puta upozoravali da je zena imala fras kao beba i da se bojimo da ne dobije i on ali oni su nam stalno govorili “bice to sve Ok”. Kome da se obratimo i sta da radimo da bi dete dobilo odgovarajucu terapiju i da nam kazu sta nije u redu?

  • Nema dileme da je Vaše dete imalo infekciju, a zbog toga i povišenu temperaturu.

   Koji je tip infekcije (virusna ili bakterijska) zavisi od uvida u stanje deteta i lab. analize (krvna slika, urin…). Na žalost, mi to ne možemo da procenimo, ali je svakako Vaš pedijatar ipak najbolja “adresa” na koju se treba obratiti za dalje praćenje deteta.

 15. Moja beba ima 14meseci,prvi fras je imala sa 3meseca!svi nalazi su uradjeni i beba je bila ok,doktor nam je rekao da ako hocemo zbog nas odemo u Beograd i da uradimo eeg,to smo i uradili!prvi put je odradje eeg i sve je bilo u’redu,doktor je zakazao za 3 meseca ponovno snimanje i kontrolu.otisli smo i drugi put i sve je bilo u’redu,da bi sada sa 14meseci opet imala,ali nije bilo temperature!bila je prehladjena zadnjih sedam dana,bilo je crveno grlo i curio je nosic!zanima me da li se fras javlja samo kada je temperatura ili moze i od virusa?i kada se to desi-samo dete da stavimo na bok i bice ok,kasnije kod doktora?

  • FRAS – FEBRILNE konvulzije se ISKLJUČIVO javljaju prilikom povišene temperature! Zato se tako i zovu.

   Kada se dese i BEZ “skoka” temerature, obavezno je da dečji neurolog pregleda dete i isplanira dodatna ispitivanja.

 16. Pozdrav
  Moj sin je sa set meseci dobio fras sa temp od 38.5 i ponavljali se napadi na svakih tri meseca uglavnom od naglih skokova temperature.Sada ima pet god.i od proslog septembra svaki mesec ima po jednu krizu ali niko ne zna razlog. Detetu je sa 1.5 godina ukljucen eftill sirup a prosle godine novembra meseca i frizzijum tablete. Posle kriza koje su icestale uvedena je i keprra sirup a od pre mesec dana i lamictal tablete, Pritom dva puta radjena magneza sve je u redu Bogu hvala i eeg uglavnom ne belezi znakove trpljenja jedan je samo belezio lake epilaptorne promene.Pokusali da iskljucimo eftill nismo uspeli sada iskljucujemo keprru naravno ne dok se stanje ne stabilizuje. Treba mi vase misljenje.
  Unapred zahvalna
  Zabrinuta mama prelepog decaka

  • Sasvim je jasno da Vaše dete mora da prati pedijatar – neurolog. To je put ka dobroj kontroli bolesti, a postepeno isključivanje jednog po jednog leka traži strpljenje i redovne kontrole. Vi očigledno idete tim putem, pa tako i nastavite – uz optimizam.

 17. Saosecam sa svim majkama cija deca su dozivela fras.Moj decak je imao fras pre 7 meseci,pri visokoj temp.Trajalo je oko 3 min.Brzo smo odjurili u bolnicu,i preporuka lekara je da se ne salje dalje,vec da se prati hoce li se fras ponoviti jos neki put,pa tek onda uput za dalje,jer zivimo u malom gradu,gde se dalja analiza ne sprovodi.Kazu da se obicno deca ako dozive samo jednom ne salju na dalje lecenje.Nisam seoporavila jos uvek,i svakodenvevno strepim.Moj strah povecava misao da se moze razviti u epilepsiju.Nakon tog napada,kasnije,setila sam se da mi jos jedan put bilo sumnjivo njegovo stanje.Mislim da je tada imao oko godinu dana,spavao je sam u sobi,i spavanje se neuobicajeno oduzilo,kad sam pokusala da ga probudim videla sam pljuvacni iscedak,mlitavo telo,nekako i bordo boja lica,neki plac vise kao kad se neko budi iz nekog stanja mlitavosti…pa vise lici na zavijanje.Bilo mi je sumnjivo i kad sam ga uzela u narucje imao je blagu temp.na dodir.Da li to znaci da sam morala nakon dva frasa,ako je ovo prvi put uopste bio fras,da ga odvedem na snimanje glave ili…..?

  • Sve što ste opisali zaista liči na fras – febrilne konvulzije. Ako se dete normalno razvija i ima uredan neurološki nalaz onda ne bi trebalo da brinete.

   Ipak, ukoliko se fras ponovi imalo bi smisla da dete vidi pedijatar-neurolog.

 18. Ovo je zaista dobra i vazna tema, koju ja tako zeljno iscekujem obzirom da je moja devojcica imala sedam puta FK. Kada je imala dve i po godine, u toku 2010.godine desili su se pet puta u četiri febrilne epizode, znači prve tri su u razmacima, a četvrta i peta u jednom danu, nakon čega je EEG nije bio baš dobar i preporučen joj je eftil. Ona mi je odbijala sirup i ja sam ga prekinula ubrzo, Bila je dobro dve godine, nije ni imala temperaturu nikako, ali kada je imala pet godina i pet meseci su joj se još dva puta ponovile, a napominjem da sam bila sprečena od strane njenog oca da joj dam diazepam . Ovo je za mene bilo kobno što sam mislila da joj se više nikad neće ponoviti, ali na žalost jesu prošle 2013.godine. Ona će sada u januaru 2015. nbapuniti sedam godina.
  Zanima me da koja je granica za FB kod dece, da li je to pet ili šest godina, meni su u bolnici rekli čak i sedam? Hvala

  • Kada se febrilne konvulzije jave POSLE pete godine OBAVEZNA je neurološka evaluacija, uključujući i kontrolni EEG! Tada će se znati da li je potrebna terapija, a to zaista ne treba odlagati. Ako se utvrdi da je terapija neophodna, ona se MORA sprovesti jer je to pravi način da se spreče neželjene komplikacije. Dakle, zakažite pregled kod dečjeg neurologa pa da se ovo reši.

 19. Zahvaljujem na brzom odgovoru, ali ako mogu, vezano za pitanje od juče, zaboravila sam da kazem da sam ja odmah posle ovih poslednjih konvulzija obavila pregled na “Insitutu za majku i dete”i obavili smo neurološki pregled a takođe i EEg u spavanju i u budnom stanju, gde je evidentirano nekoliko talasa u trajanju od 1 sekunde a savet doktora je da se još naredne dve godine u stanju febrilnosti koriste tablete Bensedin.Drugu terapiju nije dobila. Kada sam ga pitala da li to nekada može biti epilepsiija kod nje, rekao mi je da se nekada smatralo da kada se dese više od dva puta to je epilepsija, tako da me je to zbunilo. Ostao je ovaj savet uz bensedin, bez druge terapije, a dijagnoza Atipični febrilni napadi ( Posle prve tri su bile samo FK – a posle četvrte i pete atipične FK). NIje mi trenutno ovde otpusna lista da tačno citiram nalaz EEg-a, pa eto zanima me vaše mišljenje u vezi napred iznetog. I dalje živim u strahu i brinem za svoje dete. Hvala vam puno

 20. Obzirom da je lekar kod kojeg smo išli na kontrolu sada u pezniji ( doktor Zamurović sa Instituta) , tako su mi rekle sestre sa Instituta, kod koga bih mogla sada da vodim dete, da li možemo kod vas ili da li možemo dobiti neku vašu preporuku? Hvala

 21. Pre godinu dana mi je sin u toku noći zapao u nesvesno stanje.Instinkt nas je probudio.Nismo mogli da ga probudili.Bio je tek napunio 6 godina,toga dana krenuo u školu,imao 2 puta priliv u toku dana.Inače,zdravo dete.Povratio se nakon fizioloske,kao da se ništa nije desilo.Temperatura mu je pala bila na 35.Pre toga nije imao povišenu temperaturu.Zadržali su ga u bolnici,zaspao je.Kada se probudio,ugledao infuziju,pogled mu se ukocio,pao je u nesvesno stanje.Nastao je užas,borba doktora da ga osveste,anesteziolozi,pedijatri,kardiolozi,cela bolnica,trajalo je pola sata-vecnost.Na kraju je povracao,imao stolicu,upiskio se.Usmrtila su snimanja,skener i magnetna-u redu.Eeg prvi je bio loš,a onda narednih dana dobar .Idemo na kontrolu kod poznatog neurologa.Jedan Eeg je pokazao ponovo da postoje neke promene.Poslednji Eeg je bio dobar.Nije se ponovo desio “napad”,prošla je godina,pije Eftil,uskoro ćemo na kontrolu.Doktor kaže da nije epilepsija.Ipak nas je strah.Do kada će morati da pije tablete?Do kada ćemo živeti u strepnji?Sve je atipicno,koliko se može na osnovu Eeg prepisivati terapija?

  • EEG je izuzetno važan i jeste jedan od vodiča za započinjanje, ali i praćenje terapije. Dužina tretmana kao i prognoza su u ISKLJUČIVOJ nadležnosti neurologa koji leči Vaše dete. Po Vasem opisu se čini danima mesta za optimizam.

 22. Postovanje. Sin mi je nocas 4 x u roku od 22 mjeseca ( rodjen je 23.02.2011 g prvu konvulziju je imao na Bozic 2013 g ) dobio febrilne konvulzije pri temperaturi oko 38 c . Napad je trajao najvise 4 do 5 min , ali smo mu preventivno dali rektiolu diazepama od 5 mg u 00 i 15 medjutim napad je dobio u 03 i 35 h pa me interesuje da li je moguce da se to desi nakon primjene rektiole. Bili smo u B. Luci gdje je radjen eeg i na osnovu njega su nam dali dijagnozu da se radi o atipicnim febrilnim konvulzijama. I propisali su sirup Depakine . Medjutim mi smo sa tim nasim nalazima a na preporuku nase pedijatrice zakazali pregled u BG na klinici Belmedik gdje ordinira povremeno doktor neurolog iz bolnice u Tirsovoj. On se nije slozio da se radi o atipicnim konvulzijama i tako da nismo ni davali djetetu taj sirup. Samo sto nam je on propisao bensedin tablete da dajemo preventivno pri visokoj temperaturi a mi smo davali diazepam rektiole od 5 mg na 12 h. Da napomenem da nam je sin imao povisenu temperaturu par puta od poslednjeg napada i da je ta febrilnost prosla bez napada uz rektilu koju smo davali na 12 h. Konkretno me interesuje da li vam je poznato da se napad moze desiti 3 h i 30 min nakon davanja rektiole. Kao i upotreba tog sirupa depakine koliko je stetan ? Napominjem da se radi u sustini o zdravom i pravom djecaku koji se ni po cemu ne izdvaja od svojih vrsnjaka niti ima nekih drugih problema sem tih fb konvulzija. Hajduk u pravom smislu te rijeci :D . Pozdravljam i nadam se odgovoru.

  • Poslušajte predlog i mišljenje neorologa iz Tiršove – Vaš dete treba PREVENTIVNO da dobia Bensedin, samo kad ima povišenu temperaturu!

   To je pravi način da se pomogne i sačeka 5. rodjendana kada bi ova situacija trebalo da se okonča.

 23. moj sin je sa deset mjeseci imao fras i sad ima 4 dodine i nije ga vise imao.i sad imam jos jednog sina koji ima 5 mjeseci pa me zanima dali postoje sanse da i on dobije fras?hvala unaprijed….

 24. Imam cerkicu od 2 godine i 4 meseca…par dana je kasljala,dobila je temperaturu,dali smo joj brufen sirup i sve je bilo ok ali pred zoru je uhvatila groznica,ponovio sam sirup medjutim posle 20ak minuta je dobila fras sa svim simptomima,grcenje,gusenje,pozvao sam hitnu pomoc dali su joj diazepam rektalno i odneli smo je u bolnicu….delovala je dezorijentsano posle par sati je dosla sebi…posto nasi lekari grama osecaja nemaju molim za neki savet za ubuduce…hvala

 25. Moja brat je kao beba imao fras i pio je dugo terapiju i ponavljao mu se dva puta, ljetos je opet isao na snimanja i svi snimci su uredu, sada ima 17 god i dodje mu neka muka cesto poplave mu usne, ruke mu se ukoce, isto kao da dobije neki grc i posle mu se spava, to mu se desi nekolika puta na dan i onda za 10-20 dana nista, nekad posle toga popije bromazepam al ne znam koliko mu pomogne od cega to dolazi? Imate li neki savjet?

 26. Moj bratanac ima 4 meseca a evo 2 mesece ima grc sva se trese na dan ima 4 ili 5 puta plasim se da ne preraste. U nesto drugi roditelji su mnogo ocajni beba lezi u bolnicu 2 meseci

  • Ovo je ozbiljna situacija, a naprosto je NEMOGUĆE dati bilo kakav komentar i procenu bez pregleda i praćenja deteta, kao i uvida u laboratorijske analize.

   Sve detalje morate razmotriti sa doktorima koji leče i prate bebu.

 27. postovanje
  moj sin ima 7 i po mjeseci, i 3 dana je imao visoku temperaturu koju sam obaral na 38 ali nikako nisam uspjela spustiti na normalu, treci dan oko 10 prije podne je dobio napad zavrsio je u bolnici gdje su mu ustanovili FRAS, ali meni nije jasno kako citam sve ovo po netu siptomi se opisuju ovako: povracanje, gubljenej svjesti, modrilo oko usta, trzanje, a moj sin se samo zabacivao u nazad i vise na svoju lijevu stranu ali je bio pri svjesti, ne znam da li je to to…ja kao djete sam imala 3 puta djeciji FRAS..ali sa siptomima koje sam vec navela: gubljenje svjesti, modrilo, trzanje i td. Ali moj sin je samo izgledao umorno i pospani te se zabacivao kao sto sam vec spomenula u nazad…u bolnici je, nalazi su mu itvadjeni danas idem da mi ocitaju nalaze….kazu tepmeratura je spala primao je infuzju koja je do jutros iskapala….trazim vase strucno misljenje o tom slucaju koji nije uobicajan kod djecijeg FRASA i da li se mogu nadati da se to moze ponoviti ali iznenada bojim se situacije koja bi nas mogla zadesiti da sve bude uredu i samo odjednom da se to desi..molim za savjet
  Unaprijed hvala! S postovanjem zabrinuta majka Edita…

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*