Sprečite fras

Kako pomoći detetu i kako ih sprečiti? Sa dolaskom jeseni stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

 • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

 • Kako prepoznati fras?
Pin It


Komentari

 1. Postovani, dete je imalo 2 napada u 24h. Prvi sa 39 temperaturom, a drugi sa 37 pod lekarskim nadzorom. I receno nam je da nije bitno da li je temperatura 37 ili 39, mogu se javiti onog trenutka kada temperatura pocne da raste dok je svuda navedeno da se javlja sa visokom temperaturom. Pitamo se kada zapravo imamo razloga za brigu? Nakon vakcine protiv gripa ni paracetamol ni ibuprofen nisu uspevali da joj spuste temperaturu duze od sat, savet smo dobili da ih na svakih 4 sata dajemo neizmenicno tako da izmedju 2 doze istog leka bude 8 sati kao sto je i preporucena doza na leku. Interesuje me vase misljenje da li je to ispravno? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani doktore, cerkica je pre neki dan imala temp. 39, tresla se, a ruke i noge su joj bile hladno ledene, i spavalo joj se bas puno, da li je to Fras ili ne, jer nisam sigurna da li bih prepoznala Fras jer nisam imala iskustva do sada?
  Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, cerka mi je dobila konvulzivni napad pre mesec dana, a treba da primi mmr vakcinu uskoro. Kakvo je sada glediste na vakcine i konculzivne napade, doktorica je rekla da mora da se raspita jer se nekada nije davala vakcina i nekoliko meseci nakon napada.

  Odgovori na komentar
  • Ako su to bile FEBRILNE konvulzije (“fras”) NEMA prepreka za vakcinaciju – samo da je dete zdravo PRE davanja vakcine, a to se proceni lako – pregledom pedijatra.

   Odgovori na komentar
Strana 9 od 9<<<56789