Slana jela od bundeve

Pravo je vreme za spremanje bundeve na različite načine. Probajte sočnu pastu, jesenji potaž, narandžasti pire ili mediteransku salatu i nećete se pokajati

SOČNA PASTA

Potrebno je: 300 g bundeve, pakovanje špageta, taljatela ili neke druge testenine, glavica crnog luka, kašika putera, šolja milerama, pola šolje rendanog parmezana, šaka seckanog svežeg peršuna, so, biber.

U većoj šerpi skuvajte testeninu u slanoj vodi. Potom je procedite, ali šolju vode sačuvajte. U istoj šerpi na srednje jakoj temperaturi istopite puter, dodajte crni iseckani luk, posolite i pobiberite. Dinstajte ga dok ne omekša, a potom dodajte očišćenu i izrendanu svežu bundevu i mileram. Mešajte dok ne proključa, pa sipajte testeninu i šolju vode u kojoj se kuvala. Sve dobro promešajte, sklonite sa ringle i po površini sipajte parmezan i peršun. Poslužite odmah

* * * * * * * * * * * * * *

JESENjI POTAŽ

Potrebno je: 400 g bundeve, 2 šargarepe, 2 krompira, 2 kašike suvih začina, 2 kašike kisele pavlake, šaka seckanog peršuna, glavica crnog luka, mleveni biber po ukusu.

Bundevu i krompir oljuštite, isecite na sitne kocke i kuvajte 20 minuta u litar vode. Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckani crni luk i šargarepu, pa potom dodajte u čorbu kada bundeva i krompir omekšaju. Kuvajte zajedno nekoliko minuta, zatim procedite i sve sastojke iz čorbi ispasirajte. Dodajte suve začine, biber i peršun, potom vratite u čorbu i kuvajte još 15 minuta. Na kraju dodajte kiselu pavlaku. Servirajte potaž dok je vruć, uz tost hleb, a po površini možete da pospete nekoliko semenki bundeve.

Pin It


Komentari

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.