Sedam odličnih recepata sa bundevom za bebe

U bebinu ishranu bundeva se uvodi već na samom početku uvođenja čvrste hrane, oko petog-šestog meseca. Na zadovoljstvo mnogih beba bundeva se može koristiti za pravljenje i slanih i slatkih kaša, za ručak ili pak za užinu, ili doručak.

bundeva1

Foto: Flickr

Pire sa jabukom i bundevom – može kao užina na početku uvođenja čvrste hrane

U malo vode kuvati sitno naseckanu jabuku i malo bundeve. Kada je  kuvanje pri kraju dodati malo kukuruznog griza i kuvati još 5 minuta. Sve  izmešati i izgnječiti i dobićete finu, bogatu užinu.

Kašica od mesa, bundeve i povrća – kada je meso uvedeno u ishranu

U malo vode  kuvati batak, nadbatak, pola crvene bundeve, luk i krompir. Kada je  gotovo, meso  iseckati nožem, a povrće zgnječti viljuškom. Gustina se reguliše tečnošću od kuvanja. Super slatko i hranjivo jelo koje može da se i izblendira ako bebin uzrast i potrebe to zahtevaju

Kašica od bundeve i prosoa – može kao doručak kod uvođenja mlečnih proizvoda

U malo vode kuvati tri kašike prosa i pola kruga bundeve. Kada je  gotovo dodati kašičicu pavlake i malo jogurta radi regulisanja gustine.

Jako fino i ukusno jelo.

Pire od povrća

Kuvati sam krompir, crvenu bundevu (muskatnu tikvu) i malo karfiola. Kada je sve  mekano, izgnječti viljuškom i dodati  kašiku punomasne pavlake.

Super jelo jer  slatkoća bundeve poništi kiselost pavlake.

 

Bebin ručak sa bundevom, krompirom i žumancetom

U malo vode kuvati sitno naseckan krompir i pred kraj dodati malo naseckane muskatne bundeve. Kada je  gotovo izblendirati, dodati sitno naseckan peršunov list i izgnječiti tvrdo kuvano žumance. Može da se doda osmina, četvrtina ili polovina žumenceta, zavisno od toga do koje faze uvođenja žumanceta se došlo.

Pire od pirniča, bundeve i blitve

Tvrdo skuvati jaje. U malo vode kuvati  pirinač, oko dve kašike. Kada provri, dodati šaku, na kockice seckane, muskatne tikve i kuvati do mekog. Pri kraju  dodati dva lista blitve i kuvati još 2-3 minuta. U tanjir izvaditi celu blitvu, pola pirinča i pola količine bundeve i u to izgnječiti tvrdo kuvano žumance. Divno i bogato jelo.

Ručak od boranije sa bundevom

Kuvati nekoliko parčadi crvene bundeve, a kada je voda provrla dodati šaku smrznute boranije. Kada je  pri kraju kuvanja dodati dve kašike pirinča i sve kuvati do mekog. Zatim sam sve zajedno izblendirati uz dodatak malo maslinovog ulja.

Super slatko i fino jelo, posebno za početak uvođenja boranije.

Recepti iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte

Pin It


Komentari

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.