Šarlah

Stigli su topliji dani, a sa njima i bakterijske infekcije. Ovih dana izbijaju “mini epidemije” šarlaha po školama, ali i u vrtićima, pa smo odlučili vas bliže upoznamo sa ovim infektivnim oboljenjem.

sarlah-524.jpg
 • Kakva je to bolest – ko je uzročnik

Nekada, pre antibiotske epohe, šarlah je zaista bio strašna bolest. Srećom, sada mu je samo ima zvuči opasno!

Šarlah je zapravo angina praćena osipom po koži.

Uzrok su “čuvene” bakterije – streptokoke grupe A (beta hemolitički streptokok) koje stvaraju jednu supstancu (toksin) koja prouzrokuje osip.

 • Kako se dete zarazi

Jednostavno – streptokoke se šire u kolektivima neveravatno brzo! Prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom obolelog deteta sa zdravim (kapljičnim putem).

 • Koliko traje inkubacija

Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska bakterija u grlo do pojave prvih simptoma) je kratka, najčešće je par dana dovoljno da se bolest ispolji.

 • Kako posumnjati na šarlah

Lako – dete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu, visoku temperaturu, “sve ga boli”, uglavnom dete traži da leži, a i kad padne temperatura nije mu bolje.

Brzo se javlja “sitno-zrnasti” crvenkasti osip po telu, koji se nekada može javiti i pre jakog bola (mada je obično gušobolja jedan od vodećih simptoma).

Problem je što ima i virusa koji daju slične simptome, a naročito sada – na prelazu hladnih u tople dane.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kod ogromne većine dece pedijatar veoma lako postavi dijagnozu posle pregleda: uočavaju se gnojni “čepovi” u grlu i karakterističan osip. Retko su potrebne dodatne analize (bris grla ili krvna slika) i to kod dece koja nemaju tipičnu formu bolesti, ili ako postoji sumnja na virusnu infekciju.

 • Kako se šarlah leči

Većina dece kod koje se bolest na vreme otkrije dobijaju antibiotske sirupe. Penicilnski antibiotici su “lekovi izbora” a na raspolaganju je odličan izbor oralnih preparata. Veoma retko je potrebno davati injekcije penicilina koje su nekada bile obavezne. Srećom, to vreme je daleko iza nas.

Deca alergična na penicilin se leče “zamenama” obično iz grupe makrolidnih antibiotika (eritromicin, azitromicin, klaritromicin…) koji efikasno eliminišu streptokoke.

Naravno, odabir leka i način davanja je u isključivoj nadležnosti pedijatra.

 • Kako deca reaguju na terapiju

Odlično!

Prvi efekti se vide posle 24-sata od početka terapije, a posle par dana dete izgleda daleka bolje. Terapija traje sedam dana, retko je potrebna desetodnevna antibiotska terapija.

Retko se dešavaju neželjeni efekti antibiotske terapije. Dobro je da se detetu, uz antibiotik, da i probiotik (predlažemo Probiotik Forte) da bi se sprečio proliv koji baš antibiotici izazivaju. Jedna kapsula dnevno (na prazan stomak) je prava stvar!

 • Da li je potrebna neka posebna dijeta tokom terapije

Nije – ne treba terati dete da jede, ali mora da pije što više tečnosti! Neka samo odabere šta će jesti, malo mu udovoljavajte, ali ne preterujte – bol u grlu i loše opšte stanje deteta su uvek praćeni lošim apetitom. Čim detetu bude bolje i apetit će se vratiti.

 • Mogu li se desiti komplikacije

Kada se dijagnoza postavi pravovremeno, sledi brza i efikasna terapija, pa su komplikacije izuzetno retke!

Jedan mali broj dece ima posebnu (srećom, veoma retku) sklonost ka stvaranju antitela (malih proteina koji se bore protiv mikroorganizama) koja mogu napasti delove sopstvenog tela. Tada se mogu javiti komplikacije na srcu (reumatska groznica) i bubrezima (poststreptokokni glomerulonefritis). Ovo je danas pravi raritet, pa nema razlog za strah “unapred”

 • Da li posle završetka infekcije dete treba da dobije “zaštitnu” injekciju depo penicilinom

Nikako!

Depo preparati penicilina se ne koriste za lečenje šarlaha! Kada je dete završilo terapiju i potpuno ozdravilo nema potrebe za dodatnim lečenjem. Odavno su napušteni Extencilin i slični preparati –  na sreću i radost dece!

 

 • Šta raditi sa decom koja su bila u kontaktu sa bolesnim detetom

Pravilo je da se uradi bris grla onima koji su bili u bliskom kontaktu sa obolelim detetom. To uključuje članove porodice, ali i decu iz kolektiva (vrtića ili škole) koja borave u istoj prostoriji. Ako se streptokoke (koje uzrokuju šarlah) pronađu, onda se daju antibiotici! Dakle, nema promene antibiotika “unapred”.

Naravno, ako neko dete dobije simptome i znake bolesti ODMAH  treba da bude pregledano!

Zato je važno da se roditelji obaveste o postojanju šarlaha u školi ili vrtiću, pa da se pravovremeno reaguje.

 • Koliko vremena treba da prođe da bi se dete vratilo na nastavu fizičkog vaspitanja ili na treninge (ako se bavi sportom)

 

Treba da prođe najmanje sedam dana od ozdravljenja do normalizacije fizičke aktivnosti deteta. Potom ne treba “navaliti” na sport, već postepeno povećavati nivo opterećenja i dete će opet biti kao pre bolesti.

Pin It

 1. Pozdrav.Imam pitanje.Sestra mi je dobila streptokok i zanima me ako je počela odmah piti antibiotike drugi dan,koliko je potrebno da se zna da li sam ja zarazna?Odnosno koliko dana ja mogu zaraziti druge ili i sama dobiti bolest?Unaprijed hvala

 2. Postovani,

  Starije dete najverovatnije ima sarlah (mada nema anginu, ni visoku temperaturu), ali pedijatar sumlja na sarlah. Takodje cekamo rezultate brisa.
  U kuci imam i bebu od 2 meseca. Koliko je beba, koja inace doji, podlozna sarlahu i koliko je opasno ako dobije sarlah

  Unapred Hvala

 3. Pozdrav!imam dijete od 3godine koje ispilo prekjucer terapiju desetodnevnu za sarlah,od tad vec ima fibricu od 37,6,nekad 38..jos uvijek ima “brus”osip na grlu i od veceras se jada bol na jeziku..dali se moze opet povratit sarlah na neki nacin?sta mi je napravit u ovon slucaju?

  • Najbolje je da se uzme bris jezika i grla, pa da se tačno vidi o čdmu se radi. Mala je šansa da se bolest vratila (iako postoji), ali je moguće da se radi o gljivičnoj (candida) ili virusnoj infekciji.

   Svakako bi trebalo da Vaš pedijatar pregleda dete.

 4. Starije dete ima sarlah, kako zastiti mladje da li sme da pije nesto kao preventivu, ili prvo da se uradi bris grla. Sta preporucujete roditeljima za preventivu, za ispiranje grla ili tako nesto.

  • Biris da se uradi roditeljima i mladjem detetu, pa da se vidi ima li streptokoka.

   Lokalni antiseptici (Tantum verde ili Stepsils spray) mogu pomoći u prevenciji, ali prvo da se uradi bris – za svaki slučaj.

 5. Moj petogodišnji sin ima šarlah i prima injekcije penicilina, 10 dana! Ja sam se javio svom ljekaru, rekao mu da imam bol u grlu, tt 37.2, a sin mi ima šarlah. On me je pregledao (nije uzeo bris grla) dao mi paracetamol i šumeće tablete Calcimed C (kalcijum i vitamin C) i rekao da pratim hoće li mi se pojaviti osip…

 6. Dete od 6god prelezalo sarlah, antibiotska terapija trajala 12dana da bi 3 dana po zavrsetku terapije opet dobio osip po citavom telu koji ga uzasno svrbi. Da li je moguce da se sarlah nije zalecio “do kraja”?

 7. Starije dete 3 god imalo je temperaturu dva dana do 38,5 posle toga osip po telu pracen svrabom,grlo crveno bez gnojnih cepova, Treci dan nema temperaturu samo osip.Pedijatar je konsatovao sarlah bez brisa grla dobio je antibiotsku terapiju. da li da sacekamo sa rezultatom brisa ili da odmah pocnemo terapiju i da li je opasno po mladje dete koje ima 14 meseci!!?pozdrav

 8. Dobar dan svima. Evo imamo i mi situaciju ovako: Kcer (3 godine) prebolila je sarlah pred 3 tjedna, lijecena antibiotikom 10 dana. Imala je sve simptome kao visoka temp. bol u grlu, jak kasalj, osip u ustima i po tijelu (zona genitalija, pazusi prsa i leda). Mladi sin (2 godine) nije imao nikakve simptome, sve je proslo u redu. Nakon terapije kcer krece u vrtic. Tjedan dana kasnije sin dobiva sarlah (svi simptomi kao i kcer pred 3 tjedna) a i kcer ima opet upaljeno grlo osip samo po jeziku i u ustima ali nije imala temp vise od 38 jednu vecer. Pedijatrica ustanovljava ponovno sarlah i daje joj drugi antibiotik. Je li moguce da je ponovno dobila sarlah nakon potpune terapije antibiotikom u samo 2 tjedna? Je li to moguce kao sto kaze pedijatrica da ovaj puta ima blaze simptome sarlaha nego prije 2 tjedna? Ili mi lijecimo sarlah a to je nesto drugo? kolika ja mogucnost alergijske reakcije na antibiotik koja bi izgledala kao sarlah sa nizom temperaturom? Oprostite sto sam bila ovako iscrpna ali imam osjecaj da tu nesto ne stima. Zahvaljujem

  • Bez brisa grla i nalaza streptokoka NEMA sigurne potvrde šarlaha koji se “vraća”!

   Postoje VIRUSNE infekcije koje liče na šarlah, pa je zato bris grla ključ prave dijagnoze.

 9. sinu do 5,5g djagnosticiran sarlah vec 4 dana su simptomi a prvi dan terapije ukljucena terapija ospen on je veoma aktivan jede dobro nema temperaturu ne zali se na bol grlo jeste malo upaljeno ali nisu doktori trazili bris grla samo je vadio nalaze krvi leukociti poviseni, a osim ima po vratu i po citavom tijelu bas izrazen i peruta se po ocima i to ga sada svrbi nisu mi nista dali za svrabez kako da mu olaksam

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*