Šarlah

Kakva je to bolest – ko je uzročnik?
Nekada, pre antibiotske epohe, šarlah je zaista bio strašna bolest. Srećom, sada mu je samo ima zvuči opasno!

šarlah

Šarlah je zapravo angina praćena osipom po koži.

Uzrok su “čuvene” bakterije – streptokoke grupe A (beta hemolitički streptokok) koje stvaraju jednu supstancu (toksin) koja prouzrokuje osip.

  • Kako se dete zarazi

Jednostavno – streptokoke se šire u kolektivima neveravatno brzo! Prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom obolelog deteta sa zdravim (kapljičnim putem).

  • Koliko traje inkubacija

Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska bakterija u grlo do pojave prvih simptoma) je kratka, najčešće je par dana dovoljno da se bolest ispolji.

  • Kako posumnjati na šarlah

Lako – dete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu, visoku temperaturu, “sve ga boli”, uglavnom dete traži da leži, a i kad padne temperatura nije mu bolje.

Brzo se javlja “sitno-zrnasti” crvenkasti osip po telu, koji se nekada može javiti i pre jakog bola (mada je obično gušobolja jedan od vodećih simptoma).

Problem je što ima i virusa koji daju slične simptome, a naročito sada – na prelazu hladnih u tople dane.

  • Kako se postavlja dijagnoza

Kod ogromne većine dece pedijatar veoma lako postavi dijagnozu posle pregleda: uočavaju se gnojni “čepovi” u grlu i karakterističan osip. Retko su potrebne dodatne analize (bris grla ili krvna slika) i to kod dece koja nemaju tipičnu formu bolesti, ili ako postoji sumnja na virusnu infekciju.

Pin It


Komentari

  1. Hvala na savetima. Problem je sto ocito postoje i virusi koji lice na sarlah i “klasican” oblik koji podrazumeva i streptokok i temepraturu. Ne znam da li se moze dogoditi da obe stvari budu u kombinaciji. Moje dete (6 godina) ima povisene leuocite (17,5), uz povisenu temperaturu i crveno grlo, oteceno lice, belilo oko usana i ospu po telu, ali ospa je vrlo svbri. Koliko se secam iz detinjstva, moju sestru sarlah nije svrbeo. Ne znam da li cela porodica treba da uradi bris?
    Hvala jos jednom. Odlican je ovaj sajt!

    Odgovori na komentar
Strana 11 od 11<<<7891011

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.