Šarlah

Kakva je to bolest – ko je uzročnik?
Nekada, pre antibiotske epohe, šarlah je zaista bio strašna bolest. Srećom, sada mu je samo ima zvuči opasno!

šarlah

Šarlah je zapravo angina praćena osipom po koži.

Uzrok su “čuvene” bakterije – streptokoke grupe A (beta hemolitički streptokok) koje stvaraju jednu supstancu (toksin) koja prouzrokuje osip.

 • Kako se dete zarazi

Jednostavno – streptokoke se šire u kolektivima neveravatno brzo! Prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom obolelog deteta sa zdravim (kapljičnim putem).

 • Koliko traje inkubacija

Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska bakterija u grlo do pojave prvih simptoma) je kratka, najčešće je par dana dovoljno da se bolest ispolji.

 • Kako posumnjati na šarlah

Lako – dete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu, visoku temperaturu, “sve ga boli”, uglavnom dete traži da leži, a i kad padne temperatura nije mu bolje.

Brzo se javlja “sitno-zrnasti” crvenkasti osip po telu, koji se nekada može javiti i pre jakog bola (mada je obično gušobolja jedan od vodećih simptoma).

Problem je što ima i virusa koji daju slične simptome, a naročito sada – na prelazu hladnih u tople dane.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kod ogromne većine dece pedijatar veoma lako postavi dijagnozu posle pregleda: uočavaju se gnojni “čepovi” u grlu i karakterističan osip. Retko su potrebne dodatne analize (bris grla ili krvna slika) i to kod dece koja nemaju tipičnu formu bolesti, ili ako postoji sumnja na virusnu infekciju.

Pin It


Komentari

 1. Hvala na savetima. Problem je sto ocito postoje i virusi koji lice na sarlah i “klasican” oblik koji podrazumeva i streptokok i temepraturu. Ne znam da li se moze dogoditi da obe stvari budu u kombinaciji. Moje dete (6 godina) ima povisene leuocite (17,5), uz povisenu temperaturu i crveno grlo, oteceno lice, belilo oko usana i ospu po telu, ali ospa je vrlo svbri. Koliko se secam iz detinjstva, moju sestru sarlah nije svrbeo. Ne znam da li cela porodica treba da uradi bris?
  Hvala jos jednom. Odlican je ovaj sajt!

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, dete ima 4 godine, pre 3 dana je dobio temperaturu ( najvisa je bila 38.6- samo jednom, dok je u drugim slucajevima bila oko 37.5, 37.8). Posle 2 dana temperature pojavilo se blagi osip na stomaku, grlo je bilo blago crveno- nije ga bolelo, ima dobar apetip, nije malaksao, lepog raspolozenja. Otisli smo kod pedijatra, gde su nas uputili u laboratoriju i po bris grla sa sumnjom na šarlah. Leukociti su bili 16.7, dok je bris grla okarakterisan kao normalna bakterijska flora guše. Pored ovakvog brisa prepisali su nam antibiotik Ospamox i rekli da je u pitanju šarlah. Molim Vas za misljenje i savet! Pozdrav!

  Odgovori na komentar
 3. Dobardan moje dete ima 3,5godine.imala je zapusen nos.slabo crvenilo grla.imala je crvenilo .temperatura ne preterano povisena.sutradan joj je crvenilo proslo par bila sam kod doktora rekli su mi da je sarlah medjutim nisu joj radili krv niti bris grla.dali su joj ospamox deset dana da pije dete je bolje ali nikakav osip nije imala kasnije niti se to perutalo kad je prolazilo.mozete da mi objasnite tu situaciju

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani, četkica od 6godina, od pre 3,5 dana ima skoro stalnu temperaturu 37, najviše je išla do 37,7. Ima blagi osip po telu, koji se već povukao, ostalo je blago po nogama. Žali se na grlo i izbegava da jede. Za to vreme je 4 puta imala dijareju i 2 puta povraćanje.Radili smo krvnu sliku, samo je hemoglobin vrlo malo ispod normale. Nismo radili bris. Dr je rekao da je virus, ne šarlah, da je grlo crveno, ali da nema tolike potrebe za antibiotikom, ali ako odbija da jede naredna 2-3dana da je ponovo odvedem za antibiotik.
  Molim Vas za mišljenje i savet.
  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • NEMA dileme – SVE ukazuje da se radi o VIRUSNOJ infekciji, a tu je BESMISLENO davati antibiotik. Virus obično traje 5 do 7 dana, a ima smisla da se daje PROBIOTIK.

   Odgovori na komentar
   • Poštovani,
    Evo mene opet… Kada smo otišli na kontrolu za 5 dana, osip se povukao, ostala je temperatura do 38 i crveno grlo ( i dalje se žalila na bolove i odbijala da jede). Dobila je terapiju Hemomycin prvi dan 5ml i 4 dana po 2,5ml. Juče, četvrtog dana terapije uz temperaturu 37 i preporuke lekara da joj dam manju dozu Brufena zbog virusa, ona se dva puta toliko preznojila da je skroz bila mokra. Danas, petog dana, ponovo temp 37, ne žali se na grlo, ali je i dalje slabijeg raspoloženja i slabije jede. Razumem da je iscrpljena zbog svega, ali mi nije jasna ta sitna temperatura, koja je još uvek tu. Molim Vas za savet, trebalo bi za vikend da putujemo na more i baš sam zabrinuta.
    Hvala Vam puno.
    Dušica

    Odgovori na komentar
 5. Dobar dan,nasem sinu od 7 godina na pregledu i uz bris grla pre 4 dana je ustanovljen sarlah.Imao je prvog dana temperaturu 37,4 i vise je nije imao.Dobio terapiju Amoksiklav 10 dana,i vec posle prve doze mu je bilo bolje.Ospe sa tela polako nestaju. Za pet dana bi trebali da idemo na more pa me interesuje i vase misljenje.Koliko je potrebno da dete ne bude izlozeno suncu i da se ne kupa u moru,da li postoji i koliki rizik od komplikacija i da li da ipak ne odemo na more,pedijatar kaze da je u redu,da ce ospe do tada sve nestati,da nema rizika,ali misljena su razlicita pa evo da pitam i vas.
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
Strana 11 od 11<<<7891011

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.