Šarlah

Kakva je to bolest – ko je uzročnik?
Nekada, pre antibiotske epohe, šarlah je zaista bio strašna bolest. Srećom, sada mu je samo ima zvuči opasno!

šarlah

Šarlah je zapravo angina praćena osipom po koži.

Uzrok su “čuvene” bakterije – streptokoke grupe A (beta hemolitički streptokok) koje stvaraju jednu supstancu (toksin) koja prouzrokuje osip.

 • Kako se dete zarazi

Jednostavno – streptokoke se šire u kolektivima neveravatno brzo! Prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom obolelog deteta sa zdravim (kapljičnim putem).

 • Koliko traje inkubacija

Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska bakterija u grlo do pojave prvih simptoma) je kratka, najčešće je par dana dovoljno da se bolest ispolji.

 • Kako posumnjati na šarlah

Lako – dete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu, visoku temperaturu, “sve ga boli”, uglavnom dete traži da leži, a i kad padne temperatura nije mu bolje.

Brzo se javlja “sitno-zrnasti” crvenkasti osip po telu, koji se nekada može javiti i pre jakog bola (mada je obično gušobolja jedan od vodećih simptoma).

Problem je što ima i virusa koji daju slične simptome, a naročito sada – na prelazu hladnih u tople dane.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kod ogromne većine dece pedijatar veoma lako postavi dijagnozu posle pregleda: uočavaju se gnojni “čepovi” u grlu i karakterističan osip. Retko su potrebne dodatne analize (bris grla ili krvna slika) i to kod dece koja nemaju tipičnu formu bolesti, ili ako postoji sumnja na virusnu infekciju.

Pin It


Komentari

 1. Sin četiri i pol godine imao je sve simptome šarlaha, ja ih nisam prepoznala jer mi je osip bio kao dosadašnji od temperature, sad je prošlo 7 dana i osip se ljušti. Nismo uključili antibiotike u terapiju jer nismo bili kod pedijatra,a kod dijeta danas osim na koži nema drugih znakova bolesti. Moramo li uključiti antibiotike?

  Odgovori na komentar
 2. Mi smo utvrdili da moe dete koe ima 3 godina da ima sarlah ali nema teperaturu i nezali se ta ga boli grlo.Dali je to normalno da nema teperatura?Jezik mu je kao jagoda isipan i grudi i stomak dlani i prstici su sa sitan osip ali ima puno hvala

  Odgovori na komentar
  • Bez pozitivnig brisa grla (streptokok u grlu) NEMA pouzdane dijagnoze u ovim okolnostima!

   Postoje VIRUSNE ospe koje liče na šarlah, !ali je tada bris negativan!

   Odgovori na komentar
Strana 10 od 10<<<678910

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.