Šarlah – bakterijska infekcija

Kakva je to bolest – ko je uzročnik? Nekada, pre antibiotske epohe, šarlah je zaista bio strašna bolest. Srećom, sada mu je samo ima zvuči opasno!

sarlah px

Foto: Pixabay

Šarlah je zapravo angina praćena osipom po koži.

Uzrok su “čuvene” bakterije – streptokoke grupe A (beta hemolitički streptokok) koje stvaraju jednu supstancu (toksin) koja prouzrokuje osip.

 • Kako se dete zarazi

Jednostavno – streptokoke se šire u kolektivima neveravatno brzo! Prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom obolelog deteta sa zdravim (kapljičnim putem).

 • Koliko traje inkubacija

Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska bakterija u grlo do pojave prvih simptoma) je kratka, najčešće je par dana dovoljno da se bolest ispolji.

 • Kako posumnjati na šarlah

Lako – dete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu, visoku temperaturu, “sve ga boli”, uglavnom dete traži da leži, a i kad padne temperatura nije mu bolje.

Brzo se javlja “sitno-zrnasti” crvenkasti osip po telu, koji se nekada može javiti i pre jakog bola (mada je obično gušobolja jedan od vodećih simptoma).

Problem je što ima i virusa koji daju slične simptome, a naročito sada – na prelazu hladnih u tople dane.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kod ogromne većine dece pedijatar veoma lako postavi dijagnozu posle pregleda: uočavaju se gnojni “čepovi” u grlu i karakterističan osip. Retko su potrebne dodatne analize (bris grla ili krvna slika) i to kod dece koja nemaju tipičnu formu bolesti, ili ako postoji sumnja na virusnu infekciju.

Pin It


Komentari

 1. Dete nam je u decembru imalo sarlah, sad jedan doktor kaze prema rezultatima iz krvi da je dobro, drugi kaze pa nije lose, a njegov lekar kaze nista ne valja.U krvi ima neceg 400, a treba max 200. Sad mi lekar daje da dete primi neku zastitnu injekciju depo emoxicilin koji je zabranjen i koga nema ni u jednoj apoteci.Nismo pametni koga da slusamo. Svaki lekar ima svoje vidjenje lecenja i citanja rezultata.

  Odgovori na komentar
 2. Ja dam sa 7god.prelezsla šarlah i posledica je šum na srcu.sada imam 69god.i sportsko srce.bavila sam se gimnastikom a sada brze šetnje.osećam kad idem uzbrdo da me guši i lupa ubrzano srce radi.dali šarlah oslabljuje imunitet na sadasnju bolest morbile ili ne.hvala

  Odgovori na komentar
 3. Dobar dan,
  Ćerkici od 4,5godina mi je dijagnostikovan šarlah prije 10 dana i već završavamo terapiju. Prvo mi je rekla da je boli grlo kad pije i kada jede u ponedjeljak smo je odmah odveli na pregled kod pedijatra gdje konstatuje jaku upalu grla i propisuje augmentin 10 dana i nedoksacin kapi u nos 7 dana. Vraćamo se kući po noći se javlja temperatura 37,4-37,8 dajem joj paracetamol zatim za sat kapi i zatim antibiotik gdje se momentalno osula i počela češati. Vodim je u hitnui sumnjajući na urtikariju daju joj sirup i šalju kod pedijatra. Kod pedijatra se javljamo gdje odmah na prvi pogled doktorica kaže da je to klasični šarlah. Da napomenem osip se javio svuda i svrbio je čak i po prstićima na nogama. Ali ono što mene brine što mi djete ponovo kašljuca i juče sam primjetila da se preznojila poslije popodnevnog spavanja. Nama je ljekar uradio brzi test na streptokok i bio je negativan i tada nam je rekal da se vjerovatno nije namnožio u velikom broju. Nalaze krvi ni urina nisu rađeni. Jer se dijete čitavo vrijeme dobro osjećalo igralo jelo pilo sve noramlno. Samo mi je jedino rekla da uhvatim prvi urin 3. dan i da pogledam da nije crvenkast. Ja sam to uradila ali nije bio crven već jako žut-narandžast. Ona kaže da je to ok. Molim Vas za savjet šta bi mogla da uradim i kada da bi bila sigurna da šarlah nije ostavio posljedice i da li je ovo bio u stvari šarlah jer se mjesta gdje su bile ospe ne gule. Unaprijed Vam hvala.

  Odgovori na komentar
Strana 13 od 13<<<910111213

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.