Šarlah – bakterijska infekcija

Kakva je to bolest – ko je uzročnik? Nekada, pre antibiotske epohe, šarlah je zaista bio strašna bolest. Srećom, sada mu je samo ima zvuči opasno!

sarlah px

Foto: Pixabay

Šarlah je zapravo angina praćena osipom po koži.

Uzrok su “čuvene” bakterije – streptokoke grupe A (beta hemolitički streptokok) koje stvaraju jednu supstancu (toksin) koja prouzrokuje osip.

 • Kako se dete zarazi

Jednostavno – streptokoke se šire u kolektivima neveravatno brzo! Prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom obolelog deteta sa zdravim (kapljičnim putem).

 • Koliko traje inkubacija

Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska bakterija u grlo do pojave prvih simptoma) je kratka, najčešće je par dana dovoljno da se bolest ispolji.

 • Kako posumnjati na šarlah

Lako – dete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu, visoku temperaturu, “sve ga boli”, uglavnom dete traži da leži, a i kad padne temperatura nije mu bolje.

Brzo se javlja “sitno-zrnasti” crvenkasti osip po telu, koji se nekada može javiti i pre jakog bola (mada je obično gušobolja jedan od vodećih simptoma).

Problem je što ima i virusa koji daju slične simptome, a naročito sada – na prelazu hladnih u tople dane.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kod ogromne većine dece pedijatar veoma lako postavi dijagnozu posle pregleda: uočavaju se gnojni “čepovi” u grlu i karakterističan osip. Retko su potrebne dodatne analize (bris grla ili krvna slika) i to kod dece koja nemaju tipičnu formu bolesti, ili ako postoji sumnja na virusnu infekciju.

Pin It


Komentari

 1. Milena Kostadinovic 06.06.2018 u 13:49

  Dobar dan, decak od 2 godine ima temperaturu i osut jezik .Doktorka sumnja na sarlah i prepisuje ospomoks sirup.Nije radjena krvna slika. Da li su osut jezik i temperatura razlog za sumnju na sarlah po vasem misljenju?

  Odgovori na komentar
  • NE PREPISUJE se antibiotik bez pozitivnog brisa grla ili krvne slike koja JASNO pokazuje bakterijsku infrkciju!

   VIŠESTRUKO je veća sansa da se radi o VIRUSNOJ infekciji…

   Odgovori na komentar
 2. Decak 3god, u cetvrtak pocela temp i sline, u petak dali bris grla i pojavile se sitne tackice prsa, ledja, sake,stopala. Sad vise nema temp,dobro raspolozen, a bris cekamo jos 2 dana jer sumnjaju da ima streptokok pyogenes. Da li ima smisla poceti sa antibiotikom ?dr predlaze panklav ili da cekamo rezultate brisa?

  Odgovori na komentar
 3. Jos cekamo rezultate brisa. Skoro prosle tackice, samo jos ima slina, grlo mnogo bolje(prskam apis golu) i jezik podseca na jagodu tj ima kao tackice, ali nije crven. Jel moze jos kod nekog stanja da tako izgleda jezik? Pre par meseci je imao u brisu malo streptokoka i tad nije pio antibiotik jer samo slinio i kasljao. Ako sad pokaze opet mali broj streptokoka da li bolje dati antibiotik? Da li moze biti neki blazi oblik sarlaha?
  Strah me samo mogucih komplikacija nelecene streptokoke

  Odgovori na komentar
 4. Izvinjavam se, opet pisem. Ipak je bris negativan.
  Drugi put kad je nejasno da li je virusno ili bakterijski da li je bolje raditi brzi test na streptokok i/ili krvnu sliku? Jer pedijatar cim vidi crveno grlo odmah kaze antibiotik, pa sam morala insistirati na brisu.

  Odgovori na komentar
Strana 14 od 14<<<1011121314

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.