Šarlah – bakterijska infekcija

Kakva je to bolest – ko je uzročnik? Nekada, pre antibiotske epohe, šarlah je zaista bio strašna bolest. Srećom, sada mu je samo ima zvuči opasno!

sarlah px

Foto: Pixabay

Šarlah je zapravo angina praćena osipom po koži.

Uzrok su “čuvene” bakterije – streptokoke grupe A (beta hemolitički streptokok) koje stvaraju jednu supstancu (toksin) koja prouzrokuje osip.

 • Kako se dete zarazi

Jednostavno – streptokoke se šire u kolektivima neveravatno brzo! Prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom obolelog deteta sa zdravim (kapljičnim putem).

 • Koliko traje inkubacija

Inkubacija (vreme koje prođe od ulaska bakterija u grlo do pojave prvih simptoma) je kratka, najčešće je par dana dovoljno da se bolest ispolji.

 • Kako posumnjati na šarlah

Lako – dete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu, visoku temperaturu, “sve ga boli”, uglavnom dete traži da leži, a i kad padne temperatura nije mu bolje.

Brzo se javlja “sitno-zrnasti” crvenkasti osip po telu, koji se nekada može javiti i pre jakog bola (mada je obično gušobolja jedan od vodećih simptoma).

Problem je što ima i virusa koji daju slične simptome, a naročito sada – na prelazu hladnih u tople dane.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Kod ogromne većine dece pedijatar veoma lako postavi dijagnozu posle pregleda: uočavaju se gnojni “čepovi” u grlu i karakterističan osip. Retko su potrebne dodatne analize (bris grla ili krvna slika) i to kod dece koja nemaju tipičnu formu bolesti, ili ako postoji sumnja na virusnu infekciju.

Pin It


Komentari

 1. Natasa Nedeljkov 07.11.2017 u 12:27

  Mom sinu je sa 5 godina dijagnostifikovan sarlah. Terapija je bila antibiotska. Blaga temperatura, osip na telu, posle par dana koza se pocela ljustiti, i sve je proslo ocekivano. Dobio je jos par onih cuvenih “zastitnih” injekcija, zlu ne trebalo. U celom vrticu tada, on je jedini imao sarlah. Ni je dno drugo dete sa kojim se tada druzio, nije imalo sarlah. Nemam pojma odakle mu!
  Tri godine kasnije, moj sin dobija Hashimoto sindrom i dozivotnu terapiju!! Danas ima 26 godina.
  Da ne pominjem, da sam po savetu decjeg stomatologa “trovala” sopstveno dete fluorom u predskolskom periodu.
  Niko mi nikada nije objasnio odakle mom detetu ni sarlah, a jos manje Hashimoto! Sve se svodi na – pa eto desava se! Ono sto sam ja zakljucila iz raznoraznih tekstova, je da je strepstokok, koji je izazvao sarlah, ostetio stitnu zlezdu, uzrokovao stvaranje antitela, i eto ga Hashimoto! Zauvek!

  Pozdrav, i srecno!

  Odgovori na komentar
 2. Postovani. Djevojcica 5 godina lijecena od sarlaha ( imala je sve simptome) pila 10 dana ospen te nakon 7 dana opet bol u grlu visoka tenperatura, konstatovana streptokokna angina. Dalje je lijecena injekcijama pencilina jer joj amoksiklav slabo djelovao. Interesuje me postoji li mogucnost da streptokoka koja je izazvala sarlah nije u potpunosti istrijebljena iz organizma pa se vratila u “novom ruhu” kao jaka angina?

  Odgovori na komentar
  • Slava Cvetkovic 23.01.2018 u 23:51

   Postovani,
   molim vas da mi pomognete i uputite sta dalje da radim. Mom cetvorogodisnjem sinu je pre 10 dana dijagnostikovan sarlah. Posle 2 dana terapije antibiotikom Ospen, simptomi su se povukli ali smo nastavili sa terapijom do kraja. Juce je prestao da uzima sirup i uradjena kontrola krvi i urina i sve je bilo u redu. Danas se sve ponovo vratilo jos intenzivnije: i osip po kozi i belo grlo i opet kod lekara i opet bris i opet streptokoke u grlu. Sledi drugi sirup, naravno antibiotik. Sta da radim, ocajna majka.

   Odgovori na komentar
 3. Moja unukica – samo što je pošla u obdanište , dobila je neku virusnu infekciju sa temperaturom i gušoboljom .Th. simptomatska. Nakon povratka u obdanište , te nakon nekoliko dana se sve ponavlja ! I tako četiri puta.
  Nakon mesec dana dobija ŠARLAH , uz antibiotsku th. prolazi 90% , stim da joj Papillae circumvalatae ostaju lividne i jako otečene. Moram napomenuti da je pre ovih infekcija totalno kontrolisala sfinktere….ali 10 dana posle infekcije dolazi do spontanog uriniranja….i to traje već nedelju dana. Pitam se , tj.pitam Vas , dali je to jedna od mogućih komplikacija Šarlaha !?

  Odgovori na komentar
   • Hvala lepo na Vašem odgovoru…, naime, moja unučica Lara je rođena u Mađarskoj pa tamo i žive ali mi je ćerka ispričala da su je tamo Pedijatri jako nezainteresovani i bezobrazno primili i dalje neće ni da se bave sa detetom . Naime, i moja ćerka je medicinski radnik pa je pokušala da sugeriše neke stvari …,ali tim je bilo gore. Mislim da će dg. Vulvitisa i sama moći ustanoviti pa zatim postupiti već po viđenom. Najlepša hvala još jednom na posvećenoj pažnji.

    Odgovori na komentar
 4. Dobar dan!Htela bih da Vas pitam, da li je moje dete zasticeno od sarlaha ako je primilo vakcinu synflorix za streptokoku ili ipak moze dobiti? Hvala puno na odgovoru?

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, sin (5 god) mi je u petak bio kod zubara i stavljen mu je lijek koji smo poslije pola sata isli izvaditi posto je imao bolove. U nedjelju se probudio pomalo otecen u licu i sa blagim flekicama kao da je alergija , da bi se po prsima pojavile sitne sitne tackice kao da se najezio. Bili smo kod dezurnog i dobili uput za vadjenje brisa iz nosa i grla i recept za ospen. Sinoc mu je i lice dobilo takav izgled a dio oko usana i brade mu je suv. Jutros smo bili u higijenskom i dali bris iz grla i nosa. A dobili smo ospen da pijemo od jutros tj poslije pregleda. Temperatura nije prelazila 37.2. Normalno jede. 22.10 je imao ovcije boginje (varicela) i prenio ih je i bratu koji sad ima 7 mjeseci pa me interesuje je li moguce da je u pitanju sarlah i da postoji mogucnost da prenese i bebi?

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,
  Interesuje me koliko dugo dete koje je zarazeno sarlahom moze da prenese na drugo isti? I osoba koja je bila u drustvu zarazene osobe nakon koliko moze da zna hoce li i ona dobiti i da li je i ona zarazna?

  Odgovori na komentar
Strana 12 od 12<<<89101112

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.