Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Pin It


Komentari

 1. Imam bebu 5 mjeseci i devet dana! Carski rez, jer je beba bila okrenuta na zadak! Ovako, beba je vesela, ima ispruzene šake,hvata zveke, kad je stavim na stomak odupire se šakama ,glavu okreće na obe strane! E mene brine sto neće da se okreće, kad je stavim na bok u desni, diže glavicu, i okrenula bi se, ali kad je stavim na lijevi bok, ona se ljuti, plače i vrati se na leđa! Imam li razloga za brigu!

  Odgovori na komentar
 2. Moja beba ima 8ipo mjesecu,mjesec dana je rodjena prije vremena,sve je bilo Ok,beba se okreće sa ledja na stomak,ali obratno ne,hvata stvari sa obje ruke,prebacuje iz jedne u drugu,vesela je beba,izgovara ba,ba,da da,ali ne sjedi samostalno jos kad je stavim da sjedi održi se nekoliko sekundi i prevrne se ali kad mi je u krilu ili hranilici i onda je ok….kad je na stomak podiže laktove i pokušava da podigne guzi ali se ne umije okrenuti…..inace nisam vjezbala sa bebom jer je od 3.mjeseca non stop na inhalacije zbog bronhitisa,nisam je zamarala nego je bila u krevetic,tonus mišića je dobar…..sta da radim?Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Moj mali ce sad godinu dana kaze baba tata ali nece nikako da se odazove i povremeno se stresa svi mi kazu da je jos mali ima vremena a mene to pocinje da brine radili smo sluh i dobar je .. ee sad salju nas da radimo bera test ..

  Odgovori na komentar
 4. Imamo bebca koji za neki dan puni 6 meseci. U poslednje vreme veoma lose spava budi i se i place kao da je uplašen na svakih sat vremena. Bas se brinemo i ne znamo sta nam je činiti.

  Odgovori na komentar
  • To je uobičajena “faza” u drugoj polovini prve godine.

   Pravi uzrok je gotovo nemoguće utvrditi, a nicanje zubića je jedan od češćih…svakako, “leka” nema, a strpljenje je najvažnije.

   Odgovori na komentar
 5. Postovani, moja beba je napunila 8 meseci, (inace je rodjena 20ak dana ranije carskim rezom).. Rodjena je sitna ali je jako dobro napredovala u smislu kilaze i sada ima vec oko 10 kg, lepo rucka, lepo spavka celu noc, raspolozena je i sve je to ok, sa zveckama se igra i prebacuje iz ruke u ruku odavno, ali se prvi put okrenula sama na stomak tek sa 7 meseci, jos uvek ne sedi samostalno, a o puzanju i uspravljanju za hodanje da ne govorimo. Doduse, ja je zaista i ne forsiram jer nas je fizijatar savetovao da to sve samo treba da dodje, ali ja vec pocinjem da brinem pa me interesuje da li predlazete neke dodatne kontrole?

  Odgovori na komentar
Strana 15 od 15<<<1112131415

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.