Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Pin It


Komentari

  1. Moja beba ima 4 i po meseca. Sa 3 je pocela da se okrece sama na stomak a sa 4 obrnuto.Hvata predmete, ume da se igra sa zveckom,zamahnjuje nekoliko puta i zvecka,prebacuje iz jedne ruke u drugu.Al se pitam da li je u redu sto je pocela da se izdize na kolena?Izdigne se i prevrne se i tako citav dan.

    Odgovori na komentar
  2. Moja beba ima 7 mjeseci i 10 dana, lijepo napreduje i vesela je ali jos ne sjedi. Kad je stavim u sjedeci polozaj nestabilna je i stalno se klati naprijed-nazad, lijevo-desno, dok ne nadje prav mojesto da se zavali u jastuke. Primijetila sam, narocito dok jede u polisjedecem polozaju, isteze dosta ruke i noge toliko da joj se pocnu tresti, da li je to u redu? Inace je vesela okrece se spretno sa ledja na stomak i obratno, stalno je na koljenima i dlanovima i klati se naprijed nazad. Obozava da zvecka zvecku i da galami uz nju i smije se. Izgleda mi sve u redu osim to sto tako isteze i zatrese rukama i nogama i sto ne sjedi?

    Odgovori na komentar
Strana 17 od 17<<<1314151617

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.