Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Pin It


Komentari

 1. Poštovani, bebac od 6 ipo meseci, sa 4 meseca operisan je zbog kraniosinostoze (skafocefalije) koja je dijagnostikovana sa nekih 6 nedelja života. Rođen je CR u 42.nedelji, AS 10, 4070g, 53cm. Pre mesec dana imao 9kg i 73cm. Prevrće se sa leđa na stomak i obrnuto od kad je napunio 4 meseca, uživa u valjanju. Voli da boravi na stomaku i na boku sa osloncem na lakat donje ruke dok se sa slobodnom rukom igra. Pokušava da sedne iz tog položaja ali mu ne uspeva. Kada je na stomaku oslanja se često jednom rukom a drugom igra, nekad se oslanja na kolena i na laktove ali ne izdrži dugo. U kolicima je u polusedećem položaju kao i dok ga hranim. Što se tiče govora, govori: aaaaa, bababa, dadada, gaga, brrrr… Da li je sve to što radi u redu?
  Od okoline stalno dobijamo “savet” da ga stavljamo u sedeći položaj uz pomoć jastuka ali mi ne bismo dok on sam ne sedne. Da li je to u redu? Ili možda treba da ga stavljamo da sedi ako uskoro ne sedne sam? Takođe nas već pitaju kada ćemo ga staviti u dubak što mi ni ne planiramo.
  Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, isli smo na kontrolu kukova sa 40 dana (beba je malo krupnija), sve uredno, beba zdrava i napredna, medjutim pedijatar je rekao da mu je blago slabiji tonus misica vrata, ali da se to prakticno i ne govori roditeljima, jer nije zabrinjavajuce i sve ce doci na svoje mjesto. Mada, ja kad drzim bebu, izgleda mi cvrsta i fino drzi vratic kad mi je na rukama. Zanima me moze li to dovesti do nekih komplikacija?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  beba ima sedam ipo meseci i sama ustaje,kad se drzi za nesto i stoji. Vec nekih mesec dana sama sedi dok se igra,puzi. Dal treba da he sprecavam u ovom stajanju posto sve to radi bez icije pomoci,koliko je stetno za kicmu?
  Hvala i pozdrav

  Odgovori na komentar
 4. Sofija Vukovic 06.08.2017 u 08:30

  Moja beba ima 12 meseci, puzi od 11.meseca , polako se uspravlja. Prilikom puzanja na pocetku je koristila oba kolena , a u zadnje vreme ,desno stopalo sa unutrrasnje strane ,kao oslonac. Da li stedi koleno ili je to normalno? Zahvalna i zabrinuta mama.

  Odgovori na komentar
Strana 16 od 16<<<1213141516

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.