Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

beba hodaa

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Uzrast dva do tri meseca

Sa dva meseca vaša beba počinje da primećuje drage osobe koje svakodnevno viđa. Šakice sve češće otvara a ako se stavi na stomak glavicu malčice može pokušati da odvoji od podloge. Bebi od najranijeg perioda je potreban mir a lagana tiha muzika bebi može pomoći u razvoju. Razvoj bebe se brže dešava na ručicama nego na nožicama zbog specificnosti u razvoju nervnog sistema koji se dešava zbog redosleda sazrevanja nerava od glavice ka stopalima.
Kada napuni tri meseca, beba će već početi da primećuje igračke iznad krevetića koje se okreću i pratiti ih pogledom. Glavicu će već držati sama, a često će se igrati sa svojim ručicama, otkrivati ih i posmatrati.
Sve počinje da stavlja u usta, svet istražuje na ovaj način, ručice i šarene zvečke koje su bebi lagane, iako ih još uvek ne može samostalno da drži najčešće pronađu svoj put do usta. U položaju na stomaku beba postaje sve jača i jača najčešće može da se izdigne na ručice i okreće glavu. Smeje se dragim osobama koje često viđa u svom okruženju.

Peti, šesti i sedmi mesec

Ušli ste u drugu četvrtinu godine, a bebica je već naučila da se radosno smeje, da prati pogledom vesele boje i pokrete u blizini, a moguće je da će u ovom periodu početi prvi put da govori svojim jezikom, počeće da guče i guguće.
Na stomačicu se odiže na laktove i glavicu okreće u smeru interesovanja, a pokušava da održi ravnotežu ako želi da dohvati nešto, tako što težinu tela prebacuje na kolena i drugu ruku. U ovom periodu bebe su veoma zainteresovane za svet koji ih okružuje, najviše vole da ih nosite u uspravnom položaju kako bi imale veliku preglednost svega što se dešava.
Uobičajeno je da dete sa 5 meseci počne na stomačiću da zauzima položaj kada istovremeno podiže i ruke i noge od podloge. Beba zauzima polusedeći položaj jača je i sigurnija. Bebu ne forsirajte da radi vaše naloge i pustite je da sama odredi šta može da uradi. Pomognite joj da se blago uzdigne i okružite je mekanim jastucima u polusedećem položaju. Igračkice čvrsto drži u ruci a nekada uspeva da prebaci zvečku iz jedne u drugu ruku.
Šest meseci je velika prekretnica jer bebica počinje da sedi, u početku uz potporu, a vrlo brzo i samostalno. Počinje da se okreće sa stomaka na leđa. Noge su mnogo manje skupljene nego do sada, zauzima pripremni položaj za puzanje i oslanja se na ispružene ruke i stomačić. Sa sedam meseci počinje da hvata palcem predmete i prebacuje ih iz jedne u drugu ruku. Ako mu dodate jedan predmet a u ruci drži drugi, onaj iz ruke najčešće pušta a potom i uzima ponuđeni.

Pin It


Komentari

 1. Zanima me beba ima 8 meseci,pocetak osmog,imala je tortikolis,sada jedva par minuta izdrzi na nogicama i savija se,da li je to ok za pocetak osmog meseca.Ne puzi,izdrzi na lakotove par minuta i place kada je na stomaku,glavicu ok okrece,krupna je fizicki.

 2. Imam pitanje za doktorku. Moja beba ima 5 meseci i dve nedelje. Kada leži na stomaku prati glavicom igračku desno-levo, gore dole, igračku koja je na podlozi pokušava da dohvati… Oslanja se na laktove. Sve to traje pet minuta a onda ruke zabaci u nazad, opusti pored tela i ponekad pokuša da digne guzu. Ja joj vratim rukice napred, međutim ona ih povuče nazad. Da li je to što radi normalno?
  Dok je na laktovima klati se, nije stabilna. Sve drugo što ste u tekstu nabrojali, za ovaj uzrast, vrlo uspešno radi.
  Hvala unapred!

 3. Postovana doktorka, imam bebu od 4,5 meseca, sa mesec dana nas je pedijatar poslala kod specijaliste fizikalne medicine sa dijagnozom hipotonija misica.Kada smo tamo otisli doktorka nas pregledala i konstatovala isto to, slab tonus misica i dala nam vezbe koje smo morali da radimo kod kuce.Vezbe smo radili, medjutim na drugoj kontroli jos uvek nije sve bilo kako treba i ona sa navrsena dva meseca nije podizala glavu dok je lezala na stomaku. I opet vezbe, pa opet kontrola. Beba je napredovala samo toliko da dize glavu, medjutim ne oslanja se na laktove, nego siri ruke kao da “pliva” sto ne bi trebalo da radi! I evo sad idemo svaki dan na fizikalnu i radimo vezbe koje traju 5 min, a mi kod kuce treba takodje da radimo te iste vezbe! Pa me zanima koliko beba kasni sa napredovanjem i da li treba da brinemo? A samo bih napomenula da je beba rodjena krupna i da li to mozda ima veze sa slabim misicima, kako nam je fizijatar rekla! Unapred hvala!

 4. Imam bebu 6 ipo meseci 21 puni 7 meseci on se okrece na stomak pa na ledja kada ga uzmem u ruke on pokusava da stane na noge i stoji tako jedno 20 minuta bila sam ga stavila u setalicu i on hoda pa bih vas pitala dali je to normalno sto beba radi?

 5. Doktorice molim vas na savet.oja beba ima 14 meseca. Nije jos prohodala. Ali na momente se cela koci steze se kako da daje znak nervoze. Nekoliko puta je pala i kako da ima u njoj neli strah. Svekrva svakodnevno mi samo za to prica. dajte savet gde da podjem dali kod pedijatra ili kod nevrologa. Njeni takvi pokreti me stvarno zabrinjavaju. Hvala vam unapred

 6. Imam bebu od 13 meseci i sve stavlja u usta.Bukvalno sve sto uzme u ruke mora da stavi u usta .Cipele posebno voli da zvace.Zanima me da li je to normalno za taj uzrast?Inace,zubici su joj poceli u devetom mesecu da rastu,ima ih 6 i vec neko vreme ne rastu novi.I dalje sisa.
  Unapred zahvalna!

  • To što beba ŽELI sve da stavi usta je OK, ali Vi NE TREBA da dozvolite da žvaće cipele!

   Uzmite neku od onih “sertifikovanih pomagala” koje bebe mogu da grickaju, ali i to samo PONEKAD.

 7. Postovanje, imam bebu koja puni punih pet mes.za 3 dana. Jako je.cvrsta i zivahna. Kada smo usli u 4 mesec pocela se okretati sa ledja na stomak a prije par dana i sa stomaka na ledja. Odrzava se na laktovima i kolenima stabilno.Od rodjenja spava potrbuske i samo tako hoce. Kada je drzim u narucju hoce da sedi..noge stavlja usta. Zanima me da li je normalno sto je tako cvrsta u ovom periodu? Hvala

 8. Postovani,
  Moja beba ima cetiri puna meseca. Kad je drzim podignutu licem prema mwni,glavicu drzi cvrsto ali na nekoliko sekundi jer ledja poxinju da idu unazad a ondai vrat i glava. Sa koliko meseci beba treba da bude potpubo cvrsta bez pridrzavanja i da li je ovaj moj primer zabrinjavajuci?

 9. tema je extra, svaku majku zanima kako i koliko dovoljno njena beba napreduje, pa i mene jer mojoj pahuljici je 4 mjeseca i vec se odize u sjedeci polocaj, al kad joj radim vjezbice koci mi nogice kao da nedadok to prije nije radila
  pa me zanima jeli to ok

 10. Moja beba ima 8 meseci decakje i nece da uopste da bude u hodalki niti da puze kad ga stavim na stomak onse okrene na ledza a jos nemoze dase oslanja na noge dali dase zabrinem ili je to normalno?

 11. moja devojcica ima 8,5 meseci. rodjena je prevremeno u 34. nedelji. okrece se sa stomaka na ledja i sa ledja na stomak, u oba pravca, sedi samostalno i stabilno, ali kad je na stomaku podize samo guzu i krece nogicama kao da bi puzala ali ruke ne koristi, nece da se digne na njih, kao da su joj slabasne,njih pruzi kraj tela… uhvati igracku, privuce podlogu na kojoj se igracka nalazi i kad je uhvati odmah se okrene na ledja. medjutim, kad sedi pocela je da trazi oslonac i dize se na kolena i hoce da ustane… mene zanima da li je normalno sto nece beba da puzi i sto se ne dize na ruke? i da li je rano da ustaje? hvala, pozdrav

 12. Moja beba ima 7punih meseca i tek je pre par dana poceo sam da sedi,kad ga drzim uspravno oslanja se na noge i hoxe da stoji,sa ledja na stomak sw odavno okrece ali ne ume da puzi pokusava oslanja se na ruke i podize noge ali jos ne moze da istane da li je to ok za decu tog uzrasta?Unapred hvala.

 13. svidjami se ova tema kao i sve do sada sto ste objavili, ali me interesuje o prevremeno rodjenim bebama, konkretno imam bebu koju sam dobila od 3 meseca i 215ogr rodjena je u 24 nedelji pa me interesuje sveo tim bebama kako se prati psihomotorni razvoj,kao i o ishrane za sada je jos na Aptamilu, koji pije 7 puta po 55 ml
  hvala veliko

 14. Moj decak ima 6 meseci i 10 dana. Okrece se na stomak i obaca se na laktove, pokusava da se digne tako da se odboci na otvorene sakice ali ne uspjeva do kraja da digne grudni kos i brzo odustaje. Kada se okrece sa stomaka na ledja jako zabaci glavu tako da se bojim da ce se udariti, kada je na tvrdoj podlozi malo se i udari. Radimo neke vezbice i kada ga pokusam uciti da se obaca na sakice negoduje. Da li je to problem? Kada lezi na ledjima stavlja prste od nogu u usta. Jos uvjek ne sedi niti sam ga ja forsirala.

  • Ovo šfo ste opisali zaista ne izgleda kao bilo kakav ozbiljan problem. Polako stavljate bebu da sedi pa da se vidi kako ce ići – u narednih nekoliko nedelja bi trebalo da počne da sedi.

 15. Postovani,imam sincica koji ima 6 meseci i 10 dana,i nikada se nije okrenuo samostalno sa ledja na stomak. Kada ga stavim da lezi na stomaku on se okrene na ledja kroz par minuta.Podstakivala sam ga igrackama,okretala ga sama,ali.on nece samostalno nikako. Dali da brinem?

  • Da NE brinete!

   Svako dete je priča za sebe, a Vaš zadatak je da na sve načine stimulišete dete (igračke, aktivni rad sa bebom…), a vi to svakako već radite.

   Najboljni objektivni procenitelj neurološkog razvoja bebe je Vaš pedijatar koji prati dete.

 16. postovani moj sin 14 marta puni 7 mes ovako je zivahna beba ali problem je kada ga stavim na stomaku vrlo malo dize glavicu od podloge na laktove se slabo oslanja pruzi se za igracku ali sve to veoma kratko traje i samo savije glavu i pocinje da place nijedna igracka pesma ne pomaze da podigne glavu bili smo kod fizijatra on kaze da je sve u redu i da ja preuvelicavam ali me stvarno brine po meni izgleda da nema snagu u ramena uopte nemoze da se drzi na rukama na ledjima kada lezi uzima igracku okrece se na bok da dohvati igracku stavlja nogu u usta sedi uz oslonac solidno dobro jedini problem je stavljanje na stomaku svakog dana ga stavljam i vezbamo ali nikakav pomak ne vidim dali postoje neke vezbe koje bih mogla da radim stvarno neznam sta da radim

 17. Postovana Dr.Milena,bebica za koji dan puni 4 meseca,ultrazvuk kukova je u redu,dok je u narucju stalno pokusava da se podigne u sedeci polozaj u cemu i uspe i samostalno drzi glavicu,kada pokusam da ga polegnem i vratim iz sedeceg polozaja pocne da se buni,kenka i ponovo se podize,sta mi savetujete da ga pustim ili ne s obzirom da je sedeci polozaj dozvoljen kasnije?

 18. imam dete 13 meseci,prohodo je sa 10 ipo meseci,rodjen je sa tezinom 3100gr,a sa godinu dana je imao 11.500gr,interesuje me da li je to dovoljno za godinu dana,inace je jako aktivan,znatizeljan ,jede sve ,inace pocela sam da ga hranim sa 3 meseca i 3 nedelje,nisam ga dojila,pozdrav

 19. Postovani, imam sina od 5,5 meseci. Malo sam zabrinuta jer se jos uvek ne okrece sa ledja na stomak. Inace je aktivan, podize ruke iznad tela, okrece se na bok, stopala stavlja u usta, podize se da sedi, ne voli mnogo da lezi na stomaku, ali i to dosta dobro radi, uzima igracke i dok je na stomaku, nekad jednom, nekad drugom rukom. Ali nece da se prevce na stomak. Ne znam i da li je problem sto kada lezi na ledjima i kada se okrene se na bok izvije se i pruza ruke da dohvati i da vidi sta ima iznad njegove glavice. Ako je bilo sta od navedenog problem zelela bih da ga odvedem na vreme kod fizijatra. Vidim da se sve bebe njegovog uzrasta vec okrecu na stomak. Hvala puno i pozdrav.

 20. Postovani, upravo smo se vratili od pedijatra. Vodila sam bebu jer mi se cini da malo kasni, sto se fizickih aktivnosti tice. Bebac za par dana puni 9 meseci (rodjen je sa 3400gr. sada ima (9500gr.). Poceo je da stavlja nogice u usta sa 5 ipo meseci, prosedeo je u 7 meseci, sedi cvrsto, bez podupiranja i padanja. To je sve sto on radi. Ne ume da se okrene ni na jednu stranu, nece potrbuske, place, malo pokusa da se odigne na rukice i to je to. Glavu drzi cvrsto. Nece da se osloni na nogice nikako. Pedijatar kaze da je sve ovako ok:kukovi, fiksira mu pogled, barata rukama odlicno, kad ga blago gurne u stranu beba refleksno postavlja ruku kako bi se poduprla da ne padne, prica nekoliko reci, dobra je beba, vesela, smeje se , peva, brblja, spava celu noc, mnogo lepo jede…vesela je i mila beba. pedijatar je preporucio da ga odvedemo kod neurohirurga, sto cemo uraditi, ssamo se ceka par dana, zbog zakazivanja, a ja bih da mogu odmah da znam sta je i kako, pa vas molim da mi kazete vase misljenje. Puno Vam hvala unapred.

   • March 27, 2015 at 8:02 am-Odgovori na komentar

    Poštovana,
    moj unuk ima tri godine i od pre godinu dana spava nemirno, često plače i priča u snu a da ne može lako da se probudi. Počeo je povremeno da žmirka i iskažuje bes i neposlušnost. Napominjem da ga ćerka sama podiže, da njegov otac dolazi petnaestodnevno da ga vidi, obzirom da ima drugu porodicu i decu. Unuk je od skoro pošao u vrtić i preselili su se da sami stanuju. Do dve ipo godine živeli smo skupa. Od skoro sam dobila i unuka od sina i on pokazuje ljubomoru. Šta savetujete, da ćerka, koja je inače mnogo nežna i popustljiva majka, da ne pogreši u vaspitanju.

    Hvala

 21. Imam musko dete, staro 21mesec i 2 ned. Od svog 11 meseca hoda drzeci se za ruku. Do dana danasnjeg se nista nije promenilo. Dec.hirurg kaze stopala i kukovi u redu. Neurolog trazio analize krvi, gde su kalcijum, fosfor, vit. D, misicni enzimi blago povecani, ostali neuroloski pregled uredan, u smislu refleksa, jedano razvijenih ekstremiteta, reaguje na okolinu, osmehuje se, lice u simetriji. Nalaz smatopeda: uspostavlja delimicno vizomotorna kontrola i paznja na pokazani predme. Manipulativno praksicki prihvata, ne redja na zahtev. Reaguje i razume kad mu se nesto od igracaka pokaze. Govorna struktura razvijena
  . Ponasanje hiperaktivan i razdrazlji
  . Uspostavlja soc.transfer. Samostalno hoda ali kratko.
  Koje je Vase vidjenje, svega sto sam Vam napisala? Hvala!

  • Jasno je da Vašem detetu (ako to već niste obavili) treba fizijatar koji će pregledati dete i nalaze i preporučiti odgovarajaću fizikalnu terapiju.

   Svakako je važnoni da se neurolog uključi u praćenje deteta, ali mislim da je fizikani tretman od ogromnog značaja za dete.

 22. Pitanje,

  Bebac, skoro 17 meseci, hoda uz nameštaj, puzi, podiže se, hoda kada nekog drži za prst ali sam neće. Naša dr kaze da je to sve ok ali ja se brinem jer nisam nikad videla dete koje u tom uzrastu još nije prohodalo. Da li treba da posetimo fizijatra?

  Hvala unapred.

  • Ako u narednih 3 do 4 nedelje ne prohoda, ima smisla da se obavi kontrooni pregled kod Vašeg pedijatra. Skoro sigurno će prohodati – spada u opreznu decu koja se malo teže “puštaju”

 23. Postovani,
  Moja beba za par dana puni devet mjeseci. puzi, hoce da pomalo stoji na noge, spretan je u igri jako, voli razlicite igracke, lijepo jede i dosta dobro spava. Sa pet mj se poceo okretati, stavljati nogice u usta. Mene malo zabrinjava njegov emocionalno socijalni razvoj. KAda ga zovem cesto ne reaguje nikako, mom suprugu se odazove kad god ga zovne. Uzvraca osmjeh osmjehom. igramo se tasi tasi al to jos nije naucio kao ni pa pa pozdrav. Pokusava nesto rukama kad pjevam tasi tasi al nije to tapsanje. Primijetila sam da cesto gleda na dolje. Ne brblja jos uvijek. Molim za vase misljenje, i zahvaljujem.

  • Na osnovu ovoga što ste opisali NEMA ništa što bi trebalo da Vas brine.

   Kako se dete UVEK odaziva tatinim pozivima, zaista nema nagoveštaja da ima bilo kakvih ozbiljnijih problema.

 24. Moj decak ima 9 meseci,smeje se,sedi i dok sedi dohvaca predmete oko sebe,lepo napreduje,prevrce se sa ledja na stomak i obrnuto,odguruje se nazad kao zmija,ali jos uvek ne puzi i ne oslanja se na noge da li imam razlog za brigu?

 25. moja devojčica je napunila dva meseca,sve je ok vesela smejulji se itd.ali jedna stvar me zabrinjava,kada je drzim u rukama okreće povremeno glavicu levo desno ubrzano,ali kada joj se obratim ona stane i prati me.dali je normalno da tako okreće glavicu.hvala unapred

 26. Moja beba ima 2 meseca i 7 dana. Veoma cesto udari u jak, prodoran plac, istezuci celo svoje telo kao da se proteze. Jasno mi je da jos uvek ima grceve, kada place osetim pod rukom kako mu rade creva. Ali je do pre nedelju dana grcio nogice ka stomacicu, a sada ih pruza na kontra stranu, ka guzi. Bukvalno izgleda kao kifla kad se proteze u toku placa. E sad mi nije jasan taj bol, mnogo je jaci i duze traje. Zar ne bi trebali grcevi vec da se proredjuju? Bukvalno se borimo ceo dan sa bolovima. Dal je to bol samo zbog grceva ili ima jos necega? Pedijatar kaze da je bebce zdravo. I da, mnogo balavi, i hoce sve da stavi u usta. Kada sam stavila prst da vidim kakve su mu desni, delovalo mi je poprilicno tvrdo i ostro. Ne znam kolike su sanse da mu zubici krenu sa 3 ili 4 meseca. Trudim se da ostanem sto mirnija i briznija, ali sam se pre par dana toliko iznervirala da sam viknula na njega, nakon cega je on mukica, poceo jos jace da place. Ne zelim da mu stvaram traume, ali njegov plac je postao toliko strasan da tata bukvalno bezi iz kuce (zavrsava obaveze) i ostavlja me nasamo sa njim, a nemam niciju pomoc. Nije naucen na ruke, ne dozvoljavam da ga nose u rukama, pa familiji nije zanimljivo da dolaze, cesto ga stavljam na grudi kada vristi, ali nekad nece ni tada da prestane. Pustam fen da ga opusti, muziku, izvodim ga redovno u setnje, nikad nije mokar i trudim se da mu nije hladno i dojim ga kad god zaplace. Zabrinjava me to, i kada ce grcevi potpuno nestati? I da li je moguce da se zubici polako spremaju?

  • Ako Vam beba lepo jede i dobija na težini – sve je jasno: to su grčevi, a obicno prolaze sa puna 3 meseca (nekada traju i koju nedelju duže).

   Sadvim je moguće dani zubići guraju desni i dodatno uznemiravaju bebu, ali je i to (baš kao i grčevi) normalna pojava.

 27. Moja beba ima 7 meseci i uopste nece da sedi. Kod mene u krilima se samo svlaci na dole i nece da sedi. O samostalnom sedenju ni govora. Jel to normalno za taj uzrast?

  • Beba bi trebalo, u narednih par nedelja da počne samostalno da sedi. Ako se to NE desi, treba obaviti pregled kod Vašeg pedijatra, pa da se proceni situacija.

 28. Postovana, beba mi je napunla dva meseca pre nekoliko dana i na redovnoj kontroli doktorka pedijatar nas je uputia fizijatru, jer smatra da je bebi povisen misicni tonus. Beba je na pregledu imala skupljene sakice i bila je stegnuta pri vezbi podizanja u sedeci poloaj. Inace nije takva kod kuce, nego kada joj je hladno, kada je u novoj okolini ili se neceg upasi. Sve ovo sam rekla i doktorki ali ona insistira na poseti fizijatru. Da li imam razloga za brigu.

 29. Beba ima punih 7 meseci ne sedi sama i ne smeje se inace jedino kad je bacakam onda se bas slatko smeje kad je imala mesec dana otkrili su joj cistu na mozgu koja se posle mesec dana povukla ali je do treceg meseca bila na terapiji i bila je to vreme u bolnici. Sa 5.5 meseci je opet primljena u bolnicu zbog kaslja i tu je ostala dve nedelje jer je ustanovljen veliki kasalj iliti 100 dana kaslja.zabrinut sam zbog toga sto ona sa 7 meseci jos uvek ne sedi samostalno i ne smeje ostalo je sve super molim vas za savet.

  • Treba biti strpljiv još nekoliko nedelja, pa ako beba NE bude sedela samostalno, ima smisla da je vidi Vaš pedijatar.

   Ako se dete IPAK smeje u određenim situacijama – to je dobar znak, a svakako i to treba pratiti u narednim mesecima.

 30. Postovani,imam bebu od deset meseci,sa tri je pocela sama da se podize za sedeci polozaj,sa pet stavljala noge u usta,sa sest vec sama ustajala do sedeceg polozaja,jedino sto se jos uvek ne okrece sa ledja na stomak, a sa stomaka na ledja hoce i ne puzi,podize se u cuceci polozaj ali u stojeci ne,da li je to zabrinjavajuce,meni stvara opterecenje. Inace stopalo oslanja celo na podlogu i ima ravnotezu. Unapred hvala.

 31. Poštovani, imam bebu od sedam meseci i tri nedelje. Rodjena sa 3800 gr, dužine 54 cm. Na porođaju sam imala vrlo oskudnu plodovu vodu. Sa svojih sedam i po meseci govori mama,,tata, baba,,deda, ajde, smeje se, oponaša taši taš tanana, prebacuje stvari iz jedne ruke u drugu kad je na stomaku, ume da hvata stvari palcem i kažiprstom, rotira se oko svoje ose. Zauzima položaj na boku dok se igra, nisam sigurna , mislim da je to položaj tronošca. Još uvek ne sedi samostalno i ne pokazuje interesovanje za to. U institutu u Sokobanjskoj ( išli smo na vežbe zbog blago povišenog tonusa mišica i taj problem smo rešili vežbama) su nam rekli da je ne podupiremo ni sa čim , da ne podižemo naslon u kolicima. Kada je postavim u sedeci položaj po savetu pedijatra , da bih videla koliko je stabilna ona se nagne napred pritom se osloni na ručice ili se nagne u stranu. U poslednje vreme kad je na stomaku i kad se zaigra pocinje da se oslanja na kolena na po par sekundi pa se odgurne unazad. Baulja pomalo. Ono,što mene interesuje da li može beba da preskoči fazu sedenja i da li imam razloga za brigu s obzirom da ne sedi stabilno a uskoro će da napuni osam meseci ? I još bih rekla da je od petog meseca na podu i da sada sa sedam i po meseci ima oko 9 kg i 72 cm je dugačka. Hvala Vam puno

  • Prvo i najvažnije je da beba do sada sjajno napredovala!

   Sve što ste opisali ukazuje da vam treba još malo strpljenja i da će beba u narednih par nedelja početi da sedi sama. Mislim da nema mesta za brigu.

 32. Beba ima osam meseci…okrece se sa ledja na stomak i obrnuto,ne stavlja stopala u usta a i u vraticu i ramenima je malo slab i jos uvek ne sedi sam…kad je na stomaku dize glavicu i ispravlja ruke…inace je jako mirna beba koja se cesto smeje…da li ima razloga za brigu jer jos uvek ne sedi samostalni.Hvala!

  • Mislim da Vama i Vašoj bebi treba još malo strpljenja i da će u narednih par nedelja početi da sedi. Ako to ne desi sa 9 meseci – ima smisla da se obavi pregled fizijatra.

 33. Postovana, imam bebu, devojcicu od 9 meseci…veoma je vesela, lepo napreduje, reaguje kada je pozovemo, zna tasi tasi , namesta usta kao da zvizdi kada je pitamo kako duva vetar, pogledom trazi tatu, macu, brata kada ih imenujemo…okrece se sa ledja na stomak i sa stomaka na ledja i kada je na krevetu , na taj način dohvati sve sto pozeli ali odbija da puzi…tj iz sedeceg polozaja (veoma stabilno sedi skoro bez naginjanja u stranu, osim kada krene za igrackom) kao da postavi ručice ispred sebe ali veoma brzo ih vrati i ne zeli da krene da puzi. Da li je to razlog za brigu i da li treba da radim vezbe i forsiram puzanje? I , bicu slobodna, jos jedno pitanje:sa 3 meseca sam primetila razliku u brazdama na guzi. …vodila sam je i lekaru koji snima kukove, i ortopedima na Banjici (na svoju inicijativu jer mi se cini i da je jedna nogica veoma malo deblja od druge) i svi su mi nakon pregleda i uz rekli da se radi o prirodnoj asimetriji tela jer su kukovi savrseni a noge iste dužine. Guza je i dalje pomalo razlicita a dr tvrdi da puno ljudi tu prirodnu asimetriju i ne zna da ima…ja sam pomalo zabtinuta i dalje…unapred hvala od srca!

  • Apsolutno NIŠTA od navedenog NIJE za brigu!

   Imate zdravu i naprednu bebu, a ako neće – NIKAD ne mora da puzi. Ima potpuno zdravih beba koje prohodaju, a da NISU propuzale!

 34. Da Vam pitam , sestric mi ima 11 mjeseci , ali ne guce nit izgovara slogove ‘da” ga’ga , nista! Samo se smije, Poceo je da puzi stalno mu rade noge. Cuje on dobro , Nego nas brine zasto ne izgovara bas nista? Hvala unaprijed

 35. Poštovani, brinu me određeni pokreti moje bebe. Ima tačno 10 meseci. Međutim, često se stegne ceo, zategne i ruke i noge i kao da se strese. Naročito kad je nešto uzbuđen, pa sam to povezala s emocijama. Da li je to normalno? Inače je ovako sve super: puzi po celom stanu, ustaje na noge, kreće se uz nameštaj a od skoro je počeo i da samostalno stoji po nekoliko sekundi. Da li da se obratim nekom stručnjaku? Hvala.

 36. Poštovani, moja beba ima deset i po meseci i puzila je zadnjih mesec i po dana, lepo i brzo. Pre neki dan je počela da diže levu nogu dok puzi kao da će da ustane. I to je prvo bilo nekoliko puta dnevno i sve češće i ćešće, da bi juče prestala da puzi normalno i ne puzi više nego ako se baš želi kretati, levu nogu diže kao pauk i kreće se, ali vrlo malo, jer sedne da se odmori. Pregledala sam joj nogu ali ništa je ne boli na dodir. Da li je to neka faza za ustajanje ili da idem kod lekara ako tako nastavi? Hvala.

 37. Nasa beba ima 5 i po meseci.Sa 3 je pocela da guce i smeje se.Sada nam se cini da to radi dosta redje ponekad samo.Na stomaku nekako nije cvrsta bude nekoliko minuta pa se ljuti.Ne odazove se svaki put na ime niti gleda moju zenu dok je doji samo kada joj nesto prica onda.Trlja stopalo o stopalo ponekad.ima ekcem i jako cesto se cese po glavi.Inace rodjena je sa 3950kg a sada ima oko 8kg. Apgar test ocena 10.

 38. Postovanje,beba ima 5 meseci I 13 dana. Brine me kada ga drzim u rukama,okrenutog od sebe,razgleda okolo i interesuje ga sve da vidi (lepo okrece glavu) medjutim cesto zna da gleda na dole,spusti glavu,s tim sto nekad kao da grize moje ruke,sad ne znam da li je samo primetio moje noge kako se pomeraju pa mu je zanimljivo (ili nesto drugo interesantno sto se nalazi ‘dole’) da bi spustao glavu iz tog razloga ili po Vasem misljenju moze da postoji neki ozbiljniji razlog (problem) za takvo ponasanje Bebe? Hvala.

 39. Postovanje. Imam devojcicu staru 9 meseci. Sedi stabilno, naginje se nared kad sedi i oslanja na ruke, hvata igracke oko sebe , okrece se sa ledja na stomak i obrnuto, alo kad je stavimo potrbuske odize malo guzu i osloni se malo na ruke ali ne moze da puze, takodje se ni ne oslanja na noge kad je oslonim na noge krivi stopala…Da li je ovo za brigu?

  • Marijana kako je napredovala vasa beba. Kad je pocela da kleci, ustaje itd.
   Kojim tempom? Ja imam devojcicu koja uskoro puni 11 meseci i jos ne zna sama da sedne iz lezeceg, a inace sedi stabilno. Puzi na guzi a jos ne zna da kleci. Molim vas za razmenu misljenja.
   Hvala poz.

 40. Postovani,
  Imam devojcicu sa 3meseca I 4 nedelje, znaci na 03.02.2016 puna 4 meseca, ne koristi svoje ruke, kad je stavim na stomak ne sluzi se sa svoje ruke, ispruzi ih kao da pliva a podize glavu I samim tim joj je naporno pa pocne da place nakon nekoliko sekunda,ne uhvata igracke u svoje ruke,tek kad joj dajem u ruku igracke tada je malo stegne I pokusa da je stavi u usta ali ne podaje sama ruke.
  Isto tako kad pokusam da je podignem za rucice u sedecim polozaju zabacuje glavu nazad I izvija se kao da hoce da ustane.
  Inace je jako vesela beba, smeje se na glas, guce, vice, sve je zanima ali jako me brinu ove stvari, molim vas za odgovor, dali je ovo normalno?

  • U ovom uzrastu bebe je naprosti NEMOGUĆE detaljna procena bebinog neurološkog statusa bez pregleda. To treba da uradi Vaš pedijatar na sledećoj kontroli, a po Vašem opisu se NE čini da beba ima bilo kakav problem.

 41. Postovani,imam devojcicu 5 ipo meseci, sa 3 mjeseca je pedijator uocio tortikolis,isli smo ma vjezbice kod fizijatra 2 mjeseca i to je sad u redu,al je fizijatar uocio blagu hipotoniji gornjih ekstremiteta,ne otvara sakice,na stomaku slabo oslanja na ruke i brzo se umori i spusta glavicu,ruke drzi uz tijelo pogotovu desnu.stisak desne ruke joj je slabiji i palac ne drzi van sakice.molim vas za vase misljenje.unaprijed hvala.

 42. Postovana,
  imam devojcicu koja za nedelju dana puni 3meseca. I dalje ima grceve, ali mene zabrinjava sto ume cesto da kad se unervozi mlati rukicama a koci nogice. Ja ih savijem u kolenima a ona ih opet ispruzi i tako par minuta dok se ne smiri i zaspi. Sa 6dana je imala konvulzije(trzaji levom stranom tela). Lekom su zaustavljene. Sad je na terapiji i nista slicno nije se ponovilo. Inace se razvija normalno smeje se guce prati pogledom lepo jede i napreduje gleda svoje sakice palac je van pesnice podje rukicom za ponudjenom igrackom kad je raspolozena uhvati je krene u usta da je stavi pa joj ispadne na stomaku drzi glavicu visoko duze vreme a kad se umori krene ka stomaku da povlaci rukice.
  mene brine da li ovo kocenje nogicama moze da bude neka vrsta napada ili je to za uzrast normalno i takodje ume uplaseno da reaguje na jak nadrazaj. Do koliko meseci je to normalno..
  unapred zahvalna

 43. Postovani beba ima 6 meseci i 10 dana jos uvek samostalno ne sedi..i ne okrece se sa ledja na stomak..okrece se ba bok kad hoce nesto da uzme.sem toga primetila sam dok je bila manja kad joj trazimo rucice daje ih..sada kao da ih krije i nece da ih da..zbog cega mislite da se to promenilo

  • Bez pregleda bebe nema prave procene, ali NIŠTA od navedenog NE ukazuje da beba ima bilo kakav ozbiljniji razvojni (motorički) problem. Za sedenje očigledno treba još malo vremena, a “sakrivanje” rulčica je sasvim uobičajena i prolazna pojava.

 44. Postovani, imam bebu od 9 meseci. Rodjena je u 37. nedelji. Okrece se sa ledja na stomak i obrnuto, na stomaku samo ponekad ispruzi laktove i osloni se na sake inace je na laktovima. Ne sedi samostalno. Imala je nizi tonus misica na rodjenju. Da li je za brigu sto malo kasni?

 45. Postovana,
  Beba ima 8 meseci i 10 dana, stavlja nogicu u usta sa nepunihb5 meseci,okrece se sa stomaka na ledja i obrnuto od 6, ne ume da puzi, jako je zivahan, i jos uvek ne moze samostalno da se podigne iz potpuno lezeceg u sedeci. Pokusava, uporan je,ali ne ide. Kad sedi, sedi bez prevrtanja i podiupiranja. Uz kukova uredan jos sa 4 meseca. Pocela sam da ga stavljam,da,sedi sa 6, a negde sam procitala da be treba stavljati bebu da sedi dok sama ne ustane iz lezeceg u sedeci,pa sad brinem da sam pogresila,jer po tome jos uvek ne bi trebalo da sedi? Da li je ovo sve ok za bebu tog uzrasta?

 46. Postovana,moj decak ima 4,5 meseca,dojena beba, 8200gr sada,68cm.Krupna beba.Iako drzi igracke,premesta iz ruke u ruku,smeje se ,okrece se na zvuk i zvecke,on se skoro uopste ne okrece.Ako se i okrene to je iskljucivo uz moju stimulaciju.Svakoga dana ga stavljam na stomak.Ruke su mu skupljene u pesnice dok se odize od podloge,i posle sekund samo rasiri ruke i legne.Samim tim nema kako ni da se okrene na ledja.Ako i zeli da posegne za igrackom ispred sebe – gura se nogama i ustima pokisava da je dohvati.Kada je na ledjima apsolutno nista.Tek ponekad digne nozice u vis.Nikada ih nije dotakao rukom a kamoli se okrenuo.Naravno u svim tim polozajima jako brzo izgubi interesovanje i pocne da place.Da li je to za brigu? Pozdrav

 47. Imam bebu od 5 meseci. Nece da ustaje ni da stavlja nogice u usta. Glavu drzi ali i dalje pomalo klimavo. Ispruza nogice uvis, hvata rukicama predmete, kada je na stomaku podigne glavu i rukice ispred sebe. Da li je to normalno za njen uzrast?

 48. Nasa devojcica ce uskoro 8 meseci kada je na stomaku oslanja se na levu ruku a desnu izvrce u krug.Malo se igra i onda pocinje da place jer kao da ne zna sta ce sa tom rukom.Inace predmete normalno hvata po sredini tela.Ne stavlja noge u usta ali ih cesto hvata i drzi.Ne sedi jos uvek jer je ne forsiramo.Sedi kod nas u krilu i dosta je stabilna.

  • Bez pregleda nema precizne procene bebinog motornog razvoja.

   Jasno je da je beba lepo napredovala, a Vaš pedijatar ipak treba da (posle redovnog kontrolnog pregleda) proceni bebu.

 49. Dodatak*
  Okrece se na levu stranu sa ledja a na desnu je uspela nekoliko puta.Isto tako sa stomaka na ledja se jos uvek ne okrece i to je uspela svega par puta.ima 8500kg i 74 cm.

 50. Moj bebac puni za tri dana 10 meseci..puzi već par meseci samostalno cvrsto sedi..hoda u dupku sve hoće da vidi sve hoće da pipne grebe dugmiće okreće se na svaki sum poziv ili sta god.. Brblja po malo ba ba baba mama.. Tasi tasi sam kad on hoće..ovako brine me sto kad je srećan mlati rucicama ne zna jos da pokaze prstom na predmet ili osobu ne zna pa pa..da li ima razloga za brigu? Unapred zahvalan

 51. Postovani,imam bebu od 11 meseci i 22 dana. Puzi,jos se ne uspravlja sama uz stvari ali dize se na jednu nogu kao da bi ustala(jednom samo ustala u kreveticu sama) . Nisam koristila setalicu. Smeje se kad se igramo. Sto se tice govora,osim “tata” nisam sigurna da jos nesto smisleno govori. Kaze “ajde”,”daj” , “mama”,” baba” ,dede”, ali mislim da ne zna znacenje. Prsticem mi pokazuje gde je oko i nos. Tasi – tasi savladala i rukama i nogama. Retko da hoce da mase. Kad joj zatrazim nogu da poljubim ona mi je priblizi usnama. Previse brblja a ja je nista ne razumem. Lupa igracku o igracku,baca ih na pod,igra se skrivalice. Obozava muziku i na svako ritmicno lupanje ona igra.Jako joj je zabavno da nas mlati i cupa. I dok sve ovo pisem cini mi se da nema nijedan problem al ja opet nekako uznemirena ili nestrpljiva da progovori i prohoda pa sve mislim da kasni.Da li je jos nesto karakteristicno sto zdrava beba treba da radi sa godinu dana? Hvala

 52. Postovani,

  moja devojcica ima 10 meseci i 2 nedelje. Jos uvek ne puzi i nije ustala samostalno. Sve faze je prosla od prevrtanja do okretanja ka igrackama na stomaku kada lezi (okrece se oko svoje ose), drzi lepo glavu ali ne zna da se pokrene i da podigne trup kako bi se oslonila na kolena, meni deluje kao da nema snage za to jer posle par minuta pocinje da se buni i da spusta glavu. Inace puzi na guzi, skakuce i povlaci noge onako ka sebi i tako stize svugde jako je zivahna i vesela beba, samostalno sedi od nekih 7 meseci. Inace je brbljivica i stalno nesto prica. Da li ima razloga za zabrinutost?
  Da napomenem da smo isli na sistematski pre par dana kod pedijatra i rekao je da je sve u redu…a napomenula sam da jos uvek ne ustaje.
  Hvala puno.

 53. Postovani, imam bebu od 3 mjeseca i 2 dana.. fino napreduje, smije se, al me interesuje dal je normalno sto kada je dignem da pronosam tj uzmem u ruke, nakon 5 min pocne da place. Inace od rodjenja nismo je puno uzimali u ruke i tako nosali..vise je u lezecem polozaji. Da li ce se ovo stanje promjenit, obzirom da jos nije ni pocela da hvata rukicama stvari?

 54. Postovani, moja beba ima 7 meseci i 10 dana medjutim ne sedi sama bez ikakve potpore. Drzi glavu cvrsto i stabilno, okrece se kad je zovemo, veoma je nasmejana i vesela, lepo jede, ume da se okrece sa stomaka na ledja ali ne i obrnuto. Noge stavlja u usta vec od 6 meseci. Kad god je stavim da sedi bez potpore odma padne sa strane. Vezbamo lezeci na stomaku ali je bas i ne zanima. Podigne glavu i noge jednom dva puta i onda se zasiti i odma se okrene na ledja. Imam li razlog za brigu? Unapred hvala.

  • Iako je prava procena moguće jedino posle pregleda, NIŠTA od navedenog NE ukazuje da beba ima bilo kakav problem!

   Mislim da treba još malo strpljenja i da će beba u narednih par nedelja početi sama sa sedi.

 55. Postovanje imam bebu staru 11 meseci u 20 dana, sedi samostalno, puze, dize se na kolena, ali nikako da se podigne na noge sama. Ne koristimo setalicu. Prstom pokazuje sta zeli, jako je inteligentna i zna svasta nesto, govori i do 7,8 reci …Ali nikako da se podigne na noge…kada je drzimo za rucice pruza korake i ide na prstice. Ne znam zbog cega nije jos ustala i da li ima razloga za brigu?

 56. Postovani,
  Imam bebu koja ima 40 dana.
  Beba je divna: spava, sisa, u zadnje vreme je i vise budna u toku dana, slusa i bas voli da joj se prica, voli i svoju ljuljasku u kojoj prati igrackice koje vise(gde posebno obozava ogledalce za bebe) voli i i vrtesku iznad svog kreveta (ne prati lutkice koje se okrecu ali gleda svetlo koje baca mizicka kutija na plafon i okrece glavu levo desno prateci te senkice koje se krecu po plafonu i zidu). Beba bas voli da uziva, nekako je potpuno bezbrizna, voli da je masiram i cesljam, voli da se mazi.
  Nesto sto mene brine je to sto mislim da beba nije bas cvrsta. Nekako je previse opustena kada je drzim i dizem iz lezeceg polozaja. Posebno je nekako mlitava posle jela, gde je tolika opustenost kao da spava, a beba je budna. I glavicu dok je drzim uvek vise spista na jednu stranu.
  Da li je ova opustenost za brigu?

  Hvala Vam na svim Vasim savetima i svim korisnim temama, veoma pomaze, posebno nama, neiskusnim majkama.
  Pozdrav,
  Aleksandra

  • Procena “čvrstine” – tonusa bebe je naprosto nemoguća bez pregleda!

   To naprosto MORA da utvrdi Vaše pedijatar – pregledom bebe, a po Vašem opisu se NE čini da beba ima bilo kakav ozbiljan problem.

 57. Postovani imam decaka od 9 meseci,isli smo na vezbice prvo zbog desnog tortikolisa a sada zbog slabog ramenog pojasa.Kada ga stavim da sedi sedi stabilno ali u slucaju da krene da padne ne postavlja ruke da bi zadrzao ravnotezu. Ako mu prizim ruku uhvatice se da sedne ali uopste ne pokusava da se uhvati za krevetac ogradicu ili bilo koji deo namestaja. Sam uzima igracke i premesta ih iz ruke u ruku ali uopste ne pokusava da ih koristi kako bi se uhvatio da mu pomogne da sedne. Koliko je ova situacija ozbiljna?

 58. Poštovani, moja beba ima 10 meseci. Puzi, taši, hvata se klečeći za stvari ne bi li ustao (ali ne uspeva), zna da pruži igračku, zna da izvadi kocke iz neke dublje posude. igra se skrivanja, kaže tata, mama, baba, deda i još brblja koješta. I sve je to OK, ali me interesuje je li normalno da kada mu od nekih kocaka napravim nešto on to obavezno sruši. Dosta vremena provodimo u igri ali kad napravim bilo šta tako da naređam jedno na drugu odmah to sruši? Ne znam da li me izaziva da ređam ponovo ili mu to smeta tek onako. Znam da ova pojava možda delijue kao nešto nevažno ali me zanima da li ima vaeze sa budućim karakterom deteta?

  Pozdrav!

 59. Moja beba 23.04 puni 4 meseca..Smeje se, guče, prepoznaje ukucane, kada ostane sama u krevetcu ne place vec pravi akrobacije po celom krevetu, uz pomoc drzanja za ogradicu menja polozaje,drzi zvecku odnosno najcesce zavrsi u njenim ustima, noge dize kao da je u sedecem polozaju i cak njima namerno sutira vrtesku odnosno igrackice koje vise. U polozaju na stomaku ne voli da je sem kada je umorna pa se na meni uspava, ali kada je stavim odize glavu medjutim vrlo brzo pocinje da jede svoje sake i postane nervozna. Kada je nosim glava joj je prilicno stabilna, kada je podizem za ruke u sedeci polozaj glava uglavnom prati telo medjutim nekada samo zabaci glavu i izvije se kao da namerno nece. Sa mesec dana je njen pedijatar poslao u sokobanjsku na pregled jer je izvijala glavu na jednu stranu, tamo su nam dali vezbice i rekli da je dete zdravo samo treba da vezba malo da ispravi vrat. Posle pregleda u sokobanjskoj ja sam pocela da vodim računa da je uzimam jednako sa obe strane i radim vezbice i vrlo brzo se to ispravilo. Medjutim na pregledu sa dva ipo meseca ona je bila pospana i nije htela ni da dize glavu vec se skroz opustila i doktorka iako sam joj objasnila da je beba uglavnom vrlo aktivna opet insistira na sokobanjskoj i fizijatru kao da mi nije verovala jer na pregledu se na podizanje za ruke zavalila i nije uopšte htela da ucestvuje. Beba inace napreduje vise od proseka sto se tice tezine i duzine, na mom je mleku ali je zadnjih dve nedelje i bebelak dodat jer je gladna preko dana bukvalno na sat dva vremena dok se nocu budi jednom do dva puta. Izvinite na opsirnosti ali zanima me da li je moja beba ok. To mi je drugo dete i iskustvo mi govori da je sve u redu ali me doktorka navodi da ipak budem zabrinuta. Inace jos bi pitala kada mogu poceti sa ne mlecnom ishranom jšr zaista imam utisak da bebi vise nije dovoljno samo mleko. P. S. Njen pedijatar insistira da čak ni vodu ne dajem do 6 meseci.

  • Odličan savet Vašeg pedijatra za uvođenje nemlečnih namirnica! To jesta OGROMNE većine pedijatrijskih asocijacija ali i Svetske zdravstvene organizacije.

   Procena morotnog razvoja je naprosto nemoguća bez pregleda, a po Vašem opisu se NE čini da tu postoji neki ozbiljniji problem.

 60. Postovani ,beba ima godinu Dana,prica Baba,Mama,tata,daj,ajde,mase,poceo je Sam da se pusta da hoda,brblja stalno nesto fiksira pogled smesi se okrece se na zvukove ,medjutim poceo je da lize stvari i kad kazem poljubi mamu ujede me za nos.Da li je to normalno.I kad nije po njegovom pocne da vristi inace je draga beba.Takodje stalno mlati jednom rukicom.Rodjendan je inace mesec Dana ranije.Da li je sve u redu?

 61. Moja beba 7. maja puni 5 mes, ulazi u 6, u poslednjih par dana je poceo non stop da menja raspolozenja, te se smeje te place histericno, ne pomaze ni ljuskanje ni nosenje ni pevanje ni zveckanje, rodjen je sa 3060gr sada ima oko 8500, prati sve oko sebe, pokret, tv, smeje se, mada jos uvek se ne okrece sa ledja na stomak i obrnuto..ali je stvarno cvrs, glavu drzi sam cini mi se od drugog meseca.. muce ga zubici, non stop balavi i gura rukice u usta, poceo je da izgovara nesto kao m,m i ne, ne.. mene zanima da li su zubici prouzrokuju takve promene raspolozenja i toliki plac? ili trebaa da odem na neki pregled druge vrste, jer je stvarno najnervoznija beba koju sam u zivotu videla? hvala unapred.

 62. Aktuelna tema. Odlicna temaa. Nama se rodila devojcica 17.02.2016. g. a zabrinuti smo sto ona vuce glavicu unazad i kada lezi na boku i na stomacicu.Takodje vuce glavicu, na jednu stranu, kad lezi, i kada je na rukama. Kada se okupa i majka je oblaci ona podize stomacic i nekako je savijena kao kifla. Molimo za odgovor.

 63. Postovani imam bebu od 7m,radi sve sto je u skladu sa uzrastom,okrece se sa stomaka na ledja i sa ledja na stomak,ne sedi samostano,niti puze.Igracke hvata sa otvorenom sakom,medjutim kad udara i tasi drzi sake zatvorene,da li je to normalno?
  Unapred hvala.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*