Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Pin It


Komentari

 1. Matejina mama 19.01.2018 u 21:58

  Beba 6 meseci. U poslednje vreme se nekako stiska. Deluje kao da ima tikove. Kad pocne da jede (obozava da jede), kad drzi igracku u ruci izgleda kao da hoce da je stisne. E sad, zaista ima dve igracke koje ispustaju zvuk kad se stisnu. Sad ne znam da li misli da moze tako kod svake ili je zaista neki tik… Okrece se sa ledja na stomak i sa stomaka na ledja. Vesela je beba. Reaguje na svoje ime. A ovo stiskanje sam pocela primecivati mozda u poslednjih nedelju dana. Sta to moze biti, bas sam se zabrinula.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, beba ima 3 meseca i 14 dana. Lepo drzi glavicu kada je na stomaku. Okrece se sa ledja na bok, jos nihe sa ledja na stomak. Sake lepo siri, igra se rukama, stavlja usta, prati pogledom. Ono sto me brine je to sto je u poslednjih par dana pocela da se odupire petama i tako pomera i dodje na primer do pola kreveca. Tom prilikom savija kucmu u nazad, kao kifla. To je pocela da radi i dok sisa. Zabacuje nogice unazad i savija kucmu i to bas cvrsto, da ne mogu da ispravim. Da li bi trebalo nesto preduzeti? Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, beba je juce napunila sedam meseci. Hvata se za stopala, okrece se sa ledja na stomak, malo redje obrnuto, vesela je beba, lepo napreduje. Pre nekoliko dana je pocela da se migolji levo-desno dok lezi na ledjima poput zmije, pritom je nasmejana dok to radi, ne osecam da joj je nelagodno. Uradi to par puta i prestane. Obzirom da ima dosta do naredne redovne kontrole kod pedijatra, interesuje me da li to spada u normalne pokrete?

  Odgovori na komentar
   • Postovani, moja bebica ima 4 meseca. Od drugog meseca spava po celu noc, zapravo samo oko 5h ujutru se probudi, jede i nastavi da spava do 8, 9h. Spavala je uvek jako mirno, nedjutim u poslednjih mesec dana jako nemirno spava, okreće glavu na jednu pa na drugu stranu, podize noge i spusta, kao da “oponaša” pokrete koje ima tokom dana. Jednu noc sam je pratila i uglavnom to radi na svakih sat vremena dok spava nocu. Da li je to nesto zabrinjavajuće? Inace napreduje odlicno, prilici je aktivna Beba u toku dana, ponekad vesela ponekad nervozna. Grcici su prosli, sad nas svrbe desni i to je to.. Hvala

    Odgovori na komentar
 4. Moj sin ima 13 meseci,prohodali smo i sve je super,ali kad ga zovemo ili dodje neko nov kod nas on ne obraca paznju nece da pogleda coveka u oci,ponekad ljudi skacu oko njega zovu ga imenom a on nista,radi ono sto je sam naumio…

  Odgovori na komentar
Strana 18 od 18<<<1415161718

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.