Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

beba hodaa

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.
Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Uzrast dva do tri meseca

Sa dva meseca vaša beba počinje da primećuje drage osobe koje svakodnevno viđa. Šakice sve češće otvara a ako se stavi na stomak glavicu malčice može pokušati da odvoji od podloge. Bebi od najranijeg perioda je potreban mir a lagana tiha muzika bebi može pomoći u razvoju. Razvoj bebe se brže dešava na ručicama nego na nožicama zbog specificnosti u razvoju nervnog sistema koji se dešava zbog redosleda sazrevanja nerava od glavice ka stopalima.
Kada napuni tri meseca, beba će već početi da primećuje igračke iznad krevetića koje se okreću i pratiti ih pogledom. Glavicu će već držati sama, a često će se igrati sa svojim ručicama, otkrivati ih i posmatrati.
Sve počinje da stavlja u usta, svet istražuje na ovaj način, ručice i šarene zvečke koje su bebi lagane, iako ih još uvek ne može samostalno da drži najčešće pronađu svoj put do usta. U položaju na stomaku beba postaje sve jača i jača najčešće može da se izdigne na ručice i okreće glavu. Smeje se dragim osobama koje često viđa u svom okruženju.

Peti, šesti i sedmi mesec

Ušli ste u drugu četvrtinu godine, a bebica je već naučila da se radosno smeje, da prati pogledom vesele boje i pokrete u blizini, a moguće je da će u ovom periodu početi prvi put da govori svojim jezikom, počeće da guče i guguće.
Na stomačicu se odiže na laktove i glavicu okreće u smeru interesovanja, a pokušava da održi ravnotežu ako želi da dohvati nešto, tako što težinu tela prebacuje na kolena i drugu ruku. U ovom periodu bebe su veoma zainteresovane za svet koji ih okružuje, najviše vole da ih nosite u uspravnom položaju kako bi imale veliku preglednost svega što se dešava.
Uobičajeno je da dete sa 5 meseci počne na stomačiću da zauzima položaj kada istovremeno podiže i ruke i noge od podloge. Beba zauzima polusedeći položaj jača je i sigurnija. Bebu ne forsirajte da radi vaše naloge i pustite je da sama odredi šta može da uradi. Pomognite joj da se blago uzdigne i okružite je mekanim jastucima u polusedećem položaju. Igračkice čvrsto drži u ruci a nekada uspeva da prebaci zvečku iz jedne u drugu ruku.
Šest meseci je velika prekretnica jer bebica počinje da sedi, u početku uz potporu, a vrlo brzo i samostalno. Počinje da se okreće sa stomaka na leđa. Noge su mnogo manje skupljene nego do sada, zauzima pripremni položaj za puzanje i oslanja se na ispružene ruke i stomačić. Sa sedam meseci počinje da hvata palcem predmete i prebacuje ih iz jedne u drugu ruku. Ako mu dodate jedan predmet a u ruci drži drugi, onaj iz ruke najčešće pušta a potom i uzima ponuđeni.

Od osmog meseca do navršenih godinu dana

Vremenom ponuđeni drugi pregled stavlja u slobodnu ruku. Počeće da se okreće sa stomaka na leđa tako da je ovo period kada beba neverovatnom brzinom može promeniti mesto na kome ste je ostavili. Kada dete napuni osam meseci počeće da se oslanja na laktove i kolena.
Igra se raznih igara sa roditeljima, veseli se i nepoznatim osobama. Počinje da reaguje na svoj lik u ogledalu i raduje se otkrivanju sveta.
beba hoda

Sa devet meseci deca najčešće počinju da puze a do godine dana da se oslanjaju na noge. U početku je to pridržavanje za sve pogodne i sigurne predmete koji se nalaze u detetovom okruženju a onda malo po malo i dete se oslobadja da samo krene u istraživanje sveta.

U periodu oko desetog meseca dete počinje da se uspravlja u kreveticu, često želi da izađe iz njega ali najčcešće još uvek za to nije dovoljno spretno.

Čuvajte dete od padova i udaraca u ovom periodu kako se ne bi uplašilo, a onda i odlučio da odloži period prohodavanja zbog straha.

Svaki od ovih perioda je ispunjen divnim razvojem jednog malog čoveka, bića koje ima svoju ličnost od rođenja i koje najverovatnije samo tačno zna šta kada želi da uradi. Pomozite mi da kroz ovaj divan period prođe što bezbrižnije, osmehom, radošću , igračkama u veselim bojama prilagođenim za uzrast, vežbicama koje vam mogu pokazati vaš pedijatar i fizijatar, koje mogu pomoći bebin razvoj.

Ovo je divan period jer svakog dana vidite napredak. Radujte se sa vašom bebom šta sve ona ume da uradi zajedno.

Prva godina života brzo prođe, roditelje čeka jos puno posla ali je ogromno ono što je dete do sada naučilo i što će u daljem periodu razvoja sve više usavšavati. Svakim danom će sve više formirati svoje sposobnosti i karakter a mi smo tu da mu pomognemo u svakoj sekundi života.

Dr Milena Nikolić

Pin It

 1. Zanima me beba ima 8 meseci,pocetak osmog,imala je tortikolis,sada jedva par minuta izdrzi na nogicama i savija se,da li je to ok za pocetak osmog meseca.Ne puzi,izdrzi na lakotove par minuta i place kada je na stomaku,glavicu ok okrece,krupna je fizicki.

 2. Imam pitanje za doktorku. Moja beba ima 5 meseci i dve nedelje. Kada leži na stomaku prati glavicom igračku desno-levo, gore dole, igračku koja je na podlozi pokušava da dohvati… Oslanja se na laktove. Sve to traje pet minuta a onda ruke zabaci u nazad, opusti pored tela i ponekad pokuša da digne guzu. Ja joj vratim rukice napred, međutim ona ih povuče nazad. Da li je to što radi normalno?
  Dok je na laktovima klati se, nije stabilna. Sve drugo što ste u tekstu nabrojali, za ovaj uzrast, vrlo uspešno radi.
  Hvala unapred!

 3. Postovana doktorka, imam bebu od 4,5 meseca, sa mesec dana nas je pedijatar poslala kod specijaliste fizikalne medicine sa dijagnozom hipotonija misica.Kada smo tamo otisli doktorka nas pregledala i konstatovala isto to, slab tonus misica i dala nam vezbe koje smo morali da radimo kod kuce.Vezbe smo radili, medjutim na drugoj kontroli jos uvek nije sve bilo kako treba i ona sa navrsena dva meseca nije podizala glavu dok je lezala na stomaku. I opet vezbe, pa opet kontrola. Beba je napredovala samo toliko da dize glavu, medjutim ne oslanja se na laktove, nego siri ruke kao da “pliva” sto ne bi trebalo da radi! I evo sad idemo svaki dan na fizikalnu i radimo vezbe koje traju 5 min, a mi kod kuce treba takodje da radimo te iste vezbe! Pa me zanima koliko beba kasni sa napredovanjem i da li treba da brinemo? A samo bih napomenula da je beba rodjena krupna i da li to mozda ima veze sa slabim misicima, kako nam je fizijatar rekla! Unapred hvala!

 4. Imam bebu 6 ipo meseci 21 puni 7 meseci on se okrece na stomak pa na ledja kada ga uzmem u ruke on pokusava da stane na noge i stoji tako jedno 20 minuta bila sam ga stavila u setalicu i on hoda pa bih vas pitala dali je to normalno sto beba radi?

 5. Doktorice molim vas na savet.oja beba ima 14 meseca. Nije jos prohodala. Ali na momente se cela koci steze se kako da daje znak nervoze. Nekoliko puta je pala i kako da ima u njoj neli strah. Svekrva svakodnevno mi samo za to prica. dajte savet gde da podjem dali kod pedijatra ili kod nevrologa. Njeni takvi pokreti me stvarno zabrinjavaju. Hvala vam unapred

 6. Imam bebu od 13 meseci i sve stavlja u usta.Bukvalno sve sto uzme u ruke mora da stavi u usta .Cipele posebno voli da zvace.Zanima me da li je to normalno za taj uzrast?Inace,zubici su joj poceli u devetom mesecu da rastu,ima ih 6 i vec neko vreme ne rastu novi.I dalje sisa.
  Unapred zahvalna!

  • To što beba ŽELI sve da stavi usta je OK, ali Vi NE TREBA da dozvolite da žvaće cipele!

   Uzmite neku od onih “sertifikovanih pomagala” koje bebe mogu da grickaju, ali i to samo PONEKAD.

 7. Postovanje, imam bebu koja puni punih pet mes.za 3 dana. Jako je.cvrsta i zivahna. Kada smo usli u 4 mesec pocela se okretati sa ledja na stomak a prije par dana i sa stomaka na ledja. Odrzava se na laktovima i kolenima stabilno.Od rodjenja spava potrbuske i samo tako hoce. Kada je drzim u narucju hoce da sedi..noge stavlja usta. Zanima me da li je normalno sto je tako cvrsta u ovom periodu? Hvala

 8. Postovani,
  Moja beba ima cetiri puna meseca. Kad je drzim podignutu licem prema mwni,glavicu drzi cvrsto ali na nekoliko sekundi jer ledja poxinju da idu unazad a ondai vrat i glava. Sa koliko meseci beba treba da bude potpubo cvrsta bez pridrzavanja i da li je ovaj moj primer zabrinjavajuci?

 9. tema je extra, svaku majku zanima kako i koliko dovoljno njena beba napreduje, pa i mene jer mojoj pahuljici je 4 mjeseca i vec se odize u sjedeci polocaj, al kad joj radim vjezbice koci mi nogice kao da nedadok to prije nije radila
  pa me zanima jeli to ok

 10. Moja beba ima 8 meseci decakje i nece da uopste da bude u hodalki niti da puze kad ga stavim na stomak onse okrene na ledza a jos nemoze dase oslanja na noge dali dase zabrinem ili je to normalno?

 11. moja devojcica ima 8,5 meseci. rodjena je prevremeno u 34. nedelji. okrece se sa stomaka na ledja i sa ledja na stomak, u oba pravca, sedi samostalno i stabilno, ali kad je na stomaku podize samo guzu i krece nogicama kao da bi puzala ali ruke ne koristi, nece da se digne na njih, kao da su joj slabasne,njih pruzi kraj tela… uhvati igracku, privuce podlogu na kojoj se igracka nalazi i kad je uhvati odmah se okrene na ledja. medjutim, kad sedi pocela je da trazi oslonac i dize se na kolena i hoce da ustane… mene zanima da li je normalno sto nece beba da puzi i sto se ne dize na ruke? i da li je rano da ustaje? hvala, pozdrav

 12. Moja beba ima 7punih meseca i tek je pre par dana poceo sam da sedi,kad ga drzim uspravno oslanja se na noge i hoxe da stoji,sa ledja na stomak sw odavno okrece ali ne ume da puzi pokusava oslanja se na ruke i podize noge ali jos ne moze da istane da li je to ok za decu tog uzrasta?Unapred hvala.

 13. svidjami se ova tema kao i sve do sada sto ste objavili, ali me interesuje o prevremeno rodjenim bebama, konkretno imam bebu koju sam dobila od 3 meseca i 215ogr rodjena je u 24 nedelji pa me interesuje sveo tim bebama kako se prati psihomotorni razvoj,kao i o ishrane za sada je jos na Aptamilu, koji pije 7 puta po 55 ml
  hvala veliko

 14. Moj decak ima 6 meseci i 10 dana. Okrece se na stomak i obaca se na laktove, pokusava da se digne tako da se odboci na otvorene sakice ali ne uspjeva do kraja da digne grudni kos i brzo odustaje. Kada se okrece sa stomaka na ledja jako zabaci glavu tako da se bojim da ce se udariti, kada je na tvrdoj podlozi malo se i udari. Radimo neke vezbice i kada ga pokusam uciti da se obaca na sakice negoduje. Da li je to problem? Kada lezi na ledjima stavlja prste od nogu u usta. Jos uvjek ne sedi niti sam ga ja forsirala.

  • Ovo šfo ste opisali zaista ne izgleda kao bilo kakav ozbiljan problem. Polako stavljate bebu da sedi pa da se vidi kako ce ići – u narednih nekoliko nedelja bi trebalo da počne da sedi.

 15. Postovani,imam sincica koji ima 6 meseci i 10 dana,i nikada se nije okrenuo samostalno sa ledja na stomak. Kada ga stavim da lezi na stomaku on se okrene na ledja kroz par minuta.Podstakivala sam ga igrackama,okretala ga sama,ali.on nece samostalno nikako. Dali da brinem?

  • Da NE brinete!

   Svako dete je priča za sebe, a Vaš zadatak je da na sve načine stimulišete dete (igračke, aktivni rad sa bebom…), a vi to svakako već radite.

   Najboljni objektivni procenitelj neurološkog razvoja bebe je Vaš pedijatar koji prati dete.

 16. postovani moj sin 14 marta puni 7 mes ovako je zivahna beba ali problem je kada ga stavim na stomaku vrlo malo dize glavicu od podloge na laktove se slabo oslanja pruzi se za igracku ali sve to veoma kratko traje i samo savije glavu i pocinje da place nijedna igracka pesma ne pomaze da podigne glavu bili smo kod fizijatra on kaze da je sve u redu i da ja preuvelicavam ali me stvarno brine po meni izgleda da nema snagu u ramena uopte nemoze da se drzi na rukama na ledjima kada lezi uzima igracku okrece se na bok da dohvati igracku stavlja nogu u usta sedi uz oslonac solidno dobro jedini problem je stavljanje na stomaku svakog dana ga stavljam i vezbamo ali nikakav pomak ne vidim dali postoje neke vezbe koje bih mogla da radim stvarno neznam sta da radim

 17. Postovana Dr.Milena,bebica za koji dan puni 4 meseca,ultrazvuk kukova je u redu,dok je u narucju stalno pokusava da se podigne u sedeci polozaj u cemu i uspe i samostalno drzi glavicu,kada pokusam da ga polegnem i vratim iz sedeceg polozaja pocne da se buni,kenka i ponovo se podize,sta mi savetujete da ga pustim ili ne s obzirom da je sedeci polozaj dozvoljen kasnije?

 18. imam dete 13 meseci,prohodo je sa 10 ipo meseci,rodjen je sa tezinom 3100gr,a sa godinu dana je imao 11.500gr,interesuje me da li je to dovoljno za godinu dana,inace je jako aktivan,znatizeljan ,jede sve ,inace pocela sam da ga hranim sa 3 meseca i 3 nedelje,nisam ga dojila,pozdrav

 19. Postovani, imam sina od 5,5 meseci. Malo sam zabrinuta jer se jos uvek ne okrece sa ledja na stomak. Inace je aktivan, podize ruke iznad tela, okrece se na bok, stopala stavlja u usta, podize se da sedi, ne voli mnogo da lezi na stomaku, ali i to dosta dobro radi, uzima igracke i dok je na stomaku, nekad jednom, nekad drugom rukom. Ali nece da se prevce na stomak. Ne znam i da li je problem sto kada lezi na ledjima i kada se okrene se na bok izvije se i pruza ruke da dohvati i da vidi sta ima iznad njegove glavice. Ako je bilo sta od navedenog problem zelela bih da ga odvedem na vreme kod fizijatra. Vidim da se sve bebe njegovog uzrasta vec okrecu na stomak. Hvala puno i pozdrav.

 20. Postovani, upravo smo se vratili od pedijatra. Vodila sam bebu jer mi se cini da malo kasni, sto se fizickih aktivnosti tice. Bebac za par dana puni 9 meseci (rodjen je sa 3400gr. sada ima (9500gr.). Poceo je da stavlja nogice u usta sa 5 ipo meseci, prosedeo je u 7 meseci, sedi cvrsto, bez podupiranja i padanja. To je sve sto on radi. Ne ume da se okrene ni na jednu stranu, nece potrbuske, place, malo pokusa da se odigne na rukice i to je to. Glavu drzi cvrsto. Nece da se osloni na nogice nikako. Pedijatar kaze da je sve ovako ok:kukovi, fiksira mu pogled, barata rukama odlicno, kad ga blago gurne u stranu beba refleksno postavlja ruku kako bi se poduprla da ne padne, prica nekoliko reci, dobra je beba, vesela, smeje se , peva, brblja, spava celu noc, mnogo lepo jede…vesela je i mila beba. pedijatar je preporucio da ga odvedemo kod neurohirurga, sto cemo uraditi, ssamo se ceka par dana, zbog zakazivanja, a ja bih da mogu odmah da znam sta je i kako, pa vas molim da mi kazete vase misljenje. Puno Vam hvala unapred.

   • March 27, 2015 at 8:02 am-Odgovori na komentar

    Poštovana,
    moj unuk ima tri godine i od pre godinu dana spava nemirno, često plače i priča u snu a da ne može lako da se probudi. Počeo je povremeno da žmirka i iskažuje bes i neposlušnost. Napominjem da ga ćerka sama podiže, da njegov otac dolazi petnaestodnevno da ga vidi, obzirom da ima drugu porodicu i decu. Unuk je od skoro pošao u vrtić i preselili su se da sami stanuju. Do dve ipo godine živeli smo skupa. Od skoro sam dobila i unuka od sina i on pokazuje ljubomoru. Šta savetujete, da ćerka, koja je inače mnogo nežna i popustljiva majka, da ne pogreši u vaspitanju.

    Hvala

 21. Imam musko dete, staro 21mesec i 2 ned. Od svog 11 meseca hoda drzeci se za ruku. Do dana danasnjeg se nista nije promenilo. Dec.hirurg kaze stopala i kukovi u redu. Neurolog trazio analize krvi, gde su kalcijum, fosfor, vit. D, misicni enzimi blago povecani, ostali neuroloski pregled uredan, u smislu refleksa, jedano razvijenih ekstremiteta, reaguje na okolinu, osmehuje se, lice u simetriji. Nalaz smatopeda: uspostavlja delimicno vizomotorna kontrola i paznja na pokazani predme. Manipulativno praksicki prihvata, ne redja na zahtev. Reaguje i razume kad mu se nesto od igracaka pokaze. Govorna struktura razvijena
  . Ponasanje hiperaktivan i razdrazlji
  . Uspostavlja soc.transfer. Samostalno hoda ali kratko.
  Koje je Vase vidjenje, svega sto sam Vam napisala? Hvala!

  • Jasno je da Vašem detetu (ako to već niste obavili) treba fizijatar koji će pregledati dete i nalaze i preporučiti odgovarajaću fizikalnu terapiju.

   Svakako je važnoni da se neurolog uključi u praćenje deteta, ali mislim da je fizikani tretman od ogromnog značaja za dete.

 22. Pitanje,

  Bebac, skoro 17 meseci, hoda uz nameštaj, puzi, podiže se, hoda kada nekog drži za prst ali sam neće. Naša dr kaze da je to sve ok ali ja se brinem jer nisam nikad videla dete koje u tom uzrastu još nije prohodalo. Da li treba da posetimo fizijatra?

  Hvala unapred.

  • Ako u narednih 3 do 4 nedelje ne prohoda, ima smisla da se obavi kontrooni pregled kod Vašeg pedijatra. Skoro sigurno će prohodati – spada u opreznu decu koja se malo teže “puštaju”

 23. Postovani,
  Moja beba za par dana puni devet mjeseci. puzi, hoce da pomalo stoji na noge, spretan je u igri jako, voli razlicite igracke, lijepo jede i dosta dobro spava. Sa pet mj se poceo okretati, stavljati nogice u usta. Mene malo zabrinjava njegov emocionalno socijalni razvoj. KAda ga zovem cesto ne reaguje nikako, mom suprugu se odazove kad god ga zovne. Uzvraca osmjeh osmjehom. igramo se tasi tasi al to jos nije naucio kao ni pa pa pozdrav. Pokusava nesto rukama kad pjevam tasi tasi al nije to tapsanje. Primijetila sam da cesto gleda na dolje. Ne brblja jos uvijek. Molim za vase misljenje, i zahvaljujem.

  • Na osnovu ovoga što ste opisali NEMA ništa što bi trebalo da Vas brine.

   Kako se dete UVEK odaziva tatinim pozivima, zaista nema nagoveštaja da ima bilo kakvih ozbiljnijih problema.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*