Proliv kod novorođenčeta

Uzroci proliva kod dece su brojni. Među najčešće spadaju infekcije crevnim virusima i bakterijama. Bez obzira da li se radi o infekciji ili drugom uzroku, proliv može da ugrozi zdravlje novorođenčeta, i to brže i ozbiljnije nego zdravlje starijeg deteta. Često se dešava da najpre starije dete ima proliv, pa se on posle izvesnog vremena javlja i kod mlađeg deteta (novorođenčeta).

proliv

Autor: Asist. dr sci med  Miloš Ješić, pedijatar-neonatolog

Kada je reč o učešću roditelja u proceni proliva svoje bebe, treba znati sledeće činjenice:

1. Beba normalno ima različitu učestalost stolica u toku dana (moguće je posle svakog obroka, sve do jednom na nekoliko dana).

2. Stolica bebe je nešto tečnija nego stolica starijeg deteta. Problem u proceni imaju uglavnom roditelji sa prvim detetom, ali i oni posle kraćeg vremena stiču iskustvo da razlikuju «normalnu» od tečne stolice.

3. Promena boje stolice od zlatno žute u zelenu nije događaj koji treba da zabrinjava. Stolica može da bude zelena zbog promene bakterijske flore i bez proliva, ili se radi o takozvanim stolicama gladi – kada dete unosi manje mleka. Međutim, stolica ne bi smela da bude crna, ili sa primesama krvi – tada bebu treba odmah odneti na pregled.

4. Ako su roditelji procenili da beba ima proliv, najvažnije je ustanoviti da li su stolice obilne i vrlo česte. Ponekad ritam stolica ostaje isti kao i pre proliva, recimo posle svakog obroka, ali je količina izgubljene tečnosti tolika da prevazilazi unetu količinu u toku dana (pre svega mleko, a između obroka čaj).

5. Proliv novorođenčeta je apsolutni razlog da se beba odnese na pregled kod pedijatra. Samo pedijatar može da obavi kompletan pregled. Roditelji ne treba da obavljaju pregled, ali treba da primete sledeće: da li beba prihvata redovne obroke ili ih odbija, da li je dobro raspoložena ili je apatična i klonula, da li češće plače – što može da znači da ima bolne senzacije (osećaje), da li piški u manjim količinama nego pre proliva, da li možda ima povišenu temperaturu…

6. Pre nego što se stigne na pregled, najvažnije je održati – ako je moguće, normalan ritam dojenja i ponuditi čaj za bebe. Ne treba primenjivati nikakve druge terapijske mere pre odlaska kod pedijatra.

Pregled pedijatra
Pedijatar će pregledom ustanoviti opšte stanje bebe i stepen dehidriranosti. Pored kliničkih znakova, od značaja će biti i merenje telesne mase, koja je kod ozbiljnijeg proliva obično u znatnom padu. Potrebno je i nekoliko biohemijskih analiza (natrijum, kalijum, kiselost unutrašnje sredine) – kako bi se moglo proceniti da li će beba nadalje da se bolnički leči, ili će biti na kućnom tretmanu. Razlozi za prijem u bolnicu su: loše opšte stanje, umerena ili teška dehidracija sa znatno poremećenim biohemijskim analizama, kao i povišena telesna temperatura. Ako je beba lakše dehidrirana, a sprovedene analize su u granici normale, nastaviće se kućni tretman – koji podrazumeva, pre svega, redovne obroke (podoj ili veštačko mleko) i dodatni unos (po želji) posebnih rastvora koji sadrže minerale i šećer u odgovarajućoj količini. Mogu se dodati kapsule iz grupe probiotika, a u slučaju prisutnih naslaga kandide u ustima – primenjuje se odgovarajući sirup.

Pročitajte i:  Zašto dete koje ima proliv ne treba da jede keks,  hleb…?

Za svaku bebu koja je upućena na kućni tretman nakon dijagnostikovanja proliva, obavezni su kontrolni pregledi, koji mogu da budu svakodnevni ili na dva, tri dana od prvog pregleda. Na taj način se proverava da li se proliv postepeno povlači ili se intenzivira, što može da bude razlog za naknadnu odluku o bolničkom lečenju. Ukoliko se stolice normalizuju, na jednom od kontrolnih pregleda se konstatuje potpun oporavak i zaključuje da je beba ozdravila.

Pin It


Komentari

 1. Postovani, e ovako beba ima 6 mjeseci od juce ima proliv, odnosno tecnije stolice, koje su juce bile zelene i smrdljive, od jutros je imao isto 3 stolice ali su tecne i zlatno zute boje. On sisa od prvog dana, ne mlecnu dohranu sam uvela sa 5 mjeseci po savjetu pedijatra. On je raspolozen , sisa na zahtjev 2-3 sata, izmedju podoja mu ponudim vodu ili caj zbog ovih vrucina. Stomacni virus je dobio od starije sestre, njoj je sad dobro, i da dajem mu vec tri dana biogaju. Dali jos nesto trena da dam, il da ga vodim pedijatru?

  Odgovori na komentar
 2. Zdravo,moja bebica ima 29 dana, u zadnje vrijeme bas ima neredovnu stolicu.Prekodana bas nikako i navece isto, samo u ranim jutarnjima satima oko 4h ima stolicu obilnu rijetku i nakon 3 do 4 sata spavanja opet isto posle podoja rijetka obilna stolica,ja naravno posle preslacenja opet podojim bebu beba prekodan lijepo spava budi se svaka 3 do 4 sata i brzo posle podoja zaspe, a cim pocne da se smrkava pocinje plakanje krestanje, ne znam sta je u pitaju? Ako mi mozete pomoci bila bi vam zahvalna. I jos da navedem koristimo espumisan kapi za grcice i Hipp caj

  Odgovori na komentar
 3. Beba ima 9 mjeseci , vec5 dan ima proliv pije lineks kapsule , smekšati i enterofuril ali nema poboljšanja , vesela je , jede igra se pije aptamil 2 , nije malaksalo ali prosto ne znam kako da zaustavimo proliv ! Šta da radim?

  Odgovori na komentar
 4. Dobar dan, beba ima dva ipo meseca i samo sisa, danas je 6 dan ima proliv malo kaslje i kija, zanima me posto dojim sta treba da jedem da bi se to malo sredilo,proliv mu je uvek zute boje nekad i zelenkasto

  Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.