Proliv kod novorođenčeta

Uzroci proliva kod dece su brojni. Među najčešće spadaju infekcije crevnim virusima i bakterijama. Bez obzira da li se radi o infekciji ili drugom uzroku, proliv može da ugrozi zdravlje novorođenčeta, i to brže i ozbiljnije nego zdravlje starijeg deteta. Često se dešava da najpre starije dete ima proliv, pa se on posle izvesnog vremena javlja i kod mlađeg deteta (novorođenčeta).

proliv

Autor: Asist. dr sci med  Miloš Ješić, pedijatar-neonatolog

Kada je reč o učešću roditelja u proceni proliva svoje bebe, treba znati sledeće činjenice:

1. Beba normalno ima različitu učestalost stolica u toku dana (moguće je posle svakog obroka, sve do jednom na nekoliko dana).

2. Stolica bebe je nešto tečnija nego stolica starijeg deteta. Problem u proceni imaju uglavnom roditelji sa prvim detetom, ali i oni posle kraćeg vremena stiču iskustvo da razlikuju «normalnu» od tečne stolice.

3. Promena boje stolice od zlatno žute u zelenu nije događaj koji treba da zabrinjava. Stolica može da bude zelena zbog promene bakterijske flore i bez proliva, ili se radi o takozvanim stolicama gladi – kada dete unosi manje mleka. Međutim, stolica ne bi smela da bude crna, ili sa primesama krvi – tada bebu treba odmah odneti na pregled.

4. Ako su roditelji procenili da beba ima proliv, najvažnije je ustanoviti da li su stolice obilne i vrlo česte. Ponekad ritam stolica ostaje isti kao i pre proliva, recimo posle svakog obroka, ali je količina izgubljene tečnosti tolika da prevazilazi unetu količinu u toku dana (pre svega mleko, a između obroka čaj).

5. Proliv novorođenčeta je apsolutni razlog da se beba odnese na pregled kod pedijatra. Samo pedijatar može da obavi kompletan pregled. Roditelji ne treba da obavljaju pregled, ali treba da primete sledeće: da li beba prihvata redovne obroke ili ih odbija, da li je dobro raspoložena ili je apatična i klonula, da li češće plače – što može da znači da ima bolne senzacije (osećaje), da li piški u manjim količinama nego pre proliva, da li možda ima povišenu temperaturu…

6. Pre nego što se stigne na pregled, najvažnije je održati – ako je moguće, normalan ritam dojenja i ponuditi čaj za bebe. Ne treba primenjivati nikakve druge terapijske mere pre odlaska kod pedijatra.

Pregled pedijatra
Pedijatar će pregledom ustanoviti opšte stanje bebe i stepen dehidriranosti. Pored kliničkih znakova, od značaja će biti i merenje telesne mase, koja je kod ozbiljnijeg proliva obično u znatnom padu. Potrebno je i nekoliko biohemijskih analiza (natrijum, kalijum, kiselost unutrašnje sredine) – kako bi se moglo proceniti da li će beba nadalje da se bolnički leči, ili će biti na kućnom tretmanu. Razlozi za prijem u bolnicu su: loše opšte stanje, umerena ili teška dehidracija sa znatno poremećenim biohemijskim analizama, kao i povišena telesna temperatura. Ako je beba lakše dehidrirana, a sprovedene analize su u granici normale, nastaviće se kućni tretman – koji podrazumeva, pre svega, redovne obroke (podoj ili veštačko mleko) i dodatni unos (po želji) posebnih rastvora koji sadrže minerale i šećer u odgovarajućoj količini. Mogu se dodati kapsule iz grupe probiotika, a u slučaju prisutnih naslaga kandide u ustima – primenjuje se odgovarajući sirup.

Pročitajte i:  Zašto dete koje ima proliv ne treba da jede keks,  hleb…?

Za svaku bebu koja je upućena na kućni tretman nakon dijagnostikovanja proliva, obavezni su kontrolni pregledi, koji mogu da budu svakodnevni ili na dva, tri dana od prvog pregleda. Na taj način se proverava da li se proliv postepeno povlači ili se intenzivira, što može da bude razlog za naknadnu odluku o bolničkom lečenju. Ukoliko se stolice normalizuju, na jednom od kontrolnih pregleda se konstatuje potpun oporavak i zaključuje da je beba ozdravila.

Pin It


Komentari

 1. Da li ga istovremeno mogu muciti i proliv i grcici(od prvog meseca vodimo borbu sa njima) i da li mu smeta cesto dojenje? Smem li da dajem espumisan dok ima proliv i da mu grejem stomak?

  Odgovori na komentar
 2. Beba ima 2 meseca I 6 Dana of pre 2 Dana kaslje I IMA zapusen nos,bili smo juice kid pedijatra,Darla nam he sirup palitreks,probiltik Linex bio baby,fizioloski east or I mast nisita za nos.be a od juice ujutru IMA zutu retku stolicu I jutros a sada he bila zuto zelena.da li be a IMA proliv I state da radim.I od drugog meseca imam problem as sisanjem,imam dosta mleka I mad mi nadodje on she ljuti I nece da sisa place

  Odgovori na komentar
 3. Pozdrav, moja beba ima nepune 3 nedelje, vec dva dva, tri dana ima proliv. Do pojave proliva mali je takodje imao ceste stolice oko 7, 8 dnevno ali zlatno zute i normalne gustine. Sada ima oko 10-15 stolica nije svaka obilna, malo su tecnije i zlatnozute boje… Nakon izlaska iz porodilista pili smo palitreks aki od prestanka do pojave proliva proslo je nedelju dana. Mislim a mozda gresim da mu je to nastalo od humana caja od komoraca i kima. Jednom je popio 20ml i kad sam posumnjala da je proliv od toga ukinula sam. Biogaju pije od sestog dana, rekli su nam da uvedemo radi grceva i antibiotika. Sinoc smo mu razmutili pola probiotika a gaju mu nismo dali jer ne znam smeju li je mesati. Moze li neki savet ili bi trebalo otici u bolnicu? Beba lepo sisa, normalno je raspolozena… Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Pozdrav, beba nam ima mesec dana, nakon otpustanja iz bolnice gde je boravila zbog bakterijske infekcije nastavila je kucno lecenje palitreksom. Drugi dan po povratku, a posle promena adaptiranog mleka beba je imala zatvor, zbog cega smo se vratili na.prvobitno mleko. Sada, posle toga beba je izgleda dobila proliv. Stolica nije toliko ucestala ali je vrlo obilna i dosta redja nego uobicajeno. Place cesce nego do sada. Da li se radi o prolivu i treba li da se javimo u bolnicu radi toga?

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, moja beba ima 5 i po meseci, vec skoro dve nedelje ima redju stolicu, u tom periodu samo je dva dana bila gusca, i opet se vratila retka stolica. Beba je bila iskljucivo dojena, po savetu pedijatra poceli smo da uvodimo kase od pirinca, drugi dan danas. Retka stolica se nastavila od 1 do 3 dnevno. Beba je dobro raspolozena i nema temperaturu, normalno jede i napreduje. Radjena je i analiza stolice i sve je u redu, nisu izolovane patogene bakterije. Da li imate neki savet za nas? Unapred hvala, Pozdrav

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 4<1234

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.