Pripremite i zaštitite dečju kožu od sunca

Dečja koža je jako osetljiva, mnogo tanja od kože odraslih i još nema potpuno razvijene mehanizme odbrane.Koža sve pamti i svi negativni uticaji koje trpi u detinjstvu kasnije u toku života mogu da daju neželjena dejstva, u smislu hiperpigmentacija, iritacija i crvenila, a nakon 20 ili 30 godina čak i karcinom kože.

 

Početkom juna, u prizemlju Ušće Shopping centra, u okviru akcije za rano otkrivanje raka kože “Pregled za sve” , Eucerin Srbija i BENU apoteke organizovali su trodnevno besplatno Savetovalište za decu i roditelje o odgovornom ponašanju na suncu. Stručni saradnik ovog Savetovališta, dr Milica Vučinić, dermatolog u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti Beograd, otkriva nam ono što smo mogli da naučimo ovom prilikom.

 

Zašto dečija koža zahteva posebne mere zaštite od sunca?

Dečja koža je jako osetljiva, mnogo tanja od kože odraslih i još nema potpuno razvijene mehanizme odbrane.Koža sve pamti i svi negativni uticaji koje trpi u detinjstvu kasnije u toku života mogu da daju neželjena dejstva, u smislu hiperpigmentacija, iritacija i crvenila, a nakon 20 ili 30 godina čak i karcinom kože. Prekomerno izlaganje dečije kože sunčevom zračenju bez zaštite, a posebno pregorevanje na suncu predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, naročito za malu decu.

Sezona je odmora – može li se dečja koža pripremiti za period intezivnog izlaganja suncu?

Dečja koža koja je adekvatno negovana tokom cele godine je samim tim otpornija jer je zdravija. Pred samo intezivno izlaganje suncu, a tu ne mislim samo na odlazak na more već i letnje šetnje, igranje u parku, odlazak u obdanište ili školu, posebnu pažnju treba obratiti na adekvatnu hidrataciju, korišćenjem uljanih kupki i hidrantnih mleka i losiona, posebno namenjenih dečjoj koži, bez bez parfema i parabena.Tako negovana koža spremnija je za odbranu od negativnih uticaja sunčevog zračenja jer je njena prirodna zaštitna funkcija ojačana.

Koja su osnovna pravila zaštite dečije kože od sunca?

Bebe i decu do tri godine života, ne treba izlagati direktnom sunčevom zračenju.  Stariju decu neophodno je sklanjati sa sunca u inervalu od 10-16 h, stavljati detetu šešir sa zaštitom za vrat ili sa širokim vizirom, oblačiti majcu, pantalone i kvalitetne naočare za sunce. Na otkrivene delove tela trebalo bi, pola sata pre izlaska na sunce, opet odmah nakon izlaska na sunce, a nakon toga svaka dva sata, a posebno posle kupanja i brisanja peškirom, nanositi preparat za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom 50+ specijalno namenjenim zaštiti dečje od sunca. Nanošenje kreme treba ponavljati nakon kupanja i brisanja peškirom čak i kad se radi o vodootpornim kremama. Ne treba zaboraviti da se zaštite usne, uši, nos i ris na stopalu.

Koliko preparata je potrebno naneti?

Preporuke kažu 2 miligrama po centimetru površine kože, ali da bi roditelji lakše ocenili koja je količina u pitanju , reći ću najjednostavnije – što više to bolje. Posebno je važno upozoriti roditelje da, čak i ako je dete malo potamnelo, ne treba prestajati sa istim merama zaštite. Takođe, nakon izlaganja suncu  treba hidrirati i negovati kožu da ne bi gubila vlažnost i da bi se ojačala njena zaštitna funkcija.

Kako izabrati adekvatan preparat za zaštitu dečje kože od sunca?

Preparat treba da bude lako razmaziv, da nije lepljiv, da ne sadrži parfeme i parabene koji mogu da iritiraju nežnu dečju kožu. Takođe, preparat, bilo da je krema, losion ili gel, treba da sadrži visoku UVB i UVA zaštitu, kao i mikrogranule to jest fizičke filtere  koji odbijaju UV zračenje i sprečavaju da prodre dalje u kožu i izazove kratkoročna oštećenja, kao što su opekotine ili alergije, ali i dugoročna oštećenja, poremećaj pigmentacije, pa i rak kože.

Pin It


Komentari

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.