Pričamo o vitaminu D

Vitamin D je izuzetno važan vitamin za normalan rast i razvoj dece. Svakako, ovaj vitamin je bitan i za odrasle, pogotovo kad stigne “oblačna” jesen i zima.

 • Zašto je sada aktuelna priča o vitaminu D

Vitamin D bi pre bio “letnji vitamin” jer sunce ima ulogu u njegovom stvaranju u dečjem organizmu. Provitamin D (“prethodnik” vitamina D) se nalazi u koži, pa se pod dejstvom ultraljubičastog zračenja pretvara u vitamin D. Dakle, jedan deo vitamina D detetov organizam sam stvara, ali mu treba sunce da bi se “aktivirao” u koži i obavio svoje važne funkcije.

To i jeste razlog što ga prikazujemo baš ovih dana! Jesen je tu, uskoro će i zima, pa nam zato treba više vitamina D.

 • Koje su uloge vitamna D

Ovaj vitamin je svakako jedan od najvažnijih za zdravlje deteta. Mnogo je njegovih korisnih funkcija u organizmu, ali evo nekoliko najvažnijih:

-   Neophodan je za metabolizam kalcijuma i fosfora.

Vitamin D pospešuje “uzimanje” kalcijuma u crevima, ali i njegovu “ugradnju” u kosti. Bez kalcijuma (ali i fosfora) nema zdravih kostiju i zuba. Kalcijum daje čvrstinu kostima, ali je važan i za normalno funkcionisanje skoro svih organa, a naročito srca, mišića, nerava.

-   Zato je vitamin D važan za dobru funkciju srčanog mišića, ali i svih drugih mišića, kao i nervnog sistema. Zato ne treba da čudi što je vitamin D je jedan od faktora koji “daje snagu” detetu jer pozitivno utiče na rad mišića i nerava.

-   Važan je i za kožu – on je čuvar zdravlja dečje kože jer pospešuje deobu ćelja kože i tako učestvuje u njenoj regeneraciji.

-   Ima ulogu u dobrom funkcionisanju imunološkog (odbrambenog) sistema deteta, jer pomaže ćelijama “ratnicima” u borbi protiv mikroorganizama. Ovo važi i za odrasle, pa možemo reći da je vitamin D bitan deo arsenala za borbu protiv različiih infekcija kojih ima dosta u rano proleće

-   Vitamin D je važan i za normalno stvaranje i funkciju insulina u pankreasu (tako da utiče i na metabolizam šećera – njegovo bolje “sagorevanje” u ćelijama), ali reguliše i funkciju još nekih hormona.

 • Da li je potreban i odraslima

Veoma je potreban!

Pomalo se zaboravilo na važne uloge vitamina D u očuvanju zdravlja odraslih – uglavnom su deca bila “u fokusu” priče o ovom vitaminu. Skoro sve nabrojane uloge vitamina D kod dece važe i za odrasle, ali da istaknemo najbitnije:

-   Pokazalo se da je vitamin D izuzetno važan za jak imunitet! Imajući u vidu da se grip i njemu slični virusi godinama u nazad javljaju tokom proleća, možemo reći da je nešto više vitamina D potrebno za mame i tate (ali i starije).

-   Vitamin D je važan i borbi protiv napetosti i stresa (preko jačanja funkcije nervnog sistema).

-   Nove naučne studije su utvrdile da manjak vitamina D može biti uzrok lošeg raspoloženja, pa i depresije (naročito kod žena).

-   Vitamin D pomaže i u borbi sa viškom kilograma, jer pomaže iskorišćavanje (“sagorevanje”) šećera u našim ćelijama.

-   Pokazalo se da ovaj vitamin ima ulogu u prevenciji mnogih bolesti: dijabetesa, nekih oblika raka, ali i kardiovaskularnih bolesti (pomaže regulaciju krvnog pritiska, ali pomaže očuvanju “glatkosti” krvnih sudova).

-   Kod starijih ljudi (naročito žena) važan je za prevenciju osteoporoze, ali je potrebno voditi računa o dozama da se ne bi desilo nagomilavanje kalcijuma u delovima organizma gde ne treba da ga bude (zato je važno da se doze precizno utvrde sa doktorom).

 • Šta se dešava kad nema dovoljno vitamina D

Kada beba u prvoj godini života nema dovoljno vitamina D nastaje ozbiljna bolest koja se zove rahitis. Kosti su meke, lako savitljive (nemaju dovoljno kalcijuma) pa umesto zdravih kostiju dete ima “rahitične” – deformiše se glava, grudni koš, ali i duge kosti nogu i ruku.

Kod starije dece nedostatak ovog vitamina uzrokuje opštu slabost organizma, nedostatak mišićne snage, ali i bezrazložnu nervozu.

Srećom, danas se nedostatak vitamina D kod dece retko sreće, pre svega zahvaljujući ranoj primeni ovog vitamina u vidu odlično dizajniranih preparata (kakav je uljani rastvor holekalciferola).

 • Koje namirnice sadrže vitamin D

Prirodnog vitamina D ima u ribi – skuša, losos, haringa, ali i “obične” sardine su bogate vitaminom D. Mleko i mlečni proizvodi su dobar izvor vitamina D, a ima ga i u žumancetu ali i u iznutricama. Pečurke i avokado sadrže ovaj vitamin, ali manje i odnosu na prethodno nabrojane namirnice.

 • Mogu li bebe bez dodataka ovog vitamina u prvoj godini života

Odgovor je jednostavan – bebe moraju dobijati vitamin D!

Nažalost, u našem podneblju nije moguće zdravo izlaganje beba suncu da bi se zadovoljile detetove potrebe za vitaminom D. Ovo naročito važi za hladni deo godine u koji polako ulazimo.

Kako ga nema u majčinom mleku, neophodno je unošenje ovog važnog vitamina “na usta”. Postoje preparati vitamina D (uljani rastvor holekalciferola) koji su veoma jednostavni za upotrebu i sasvim dovoljni u prvoj godini života. Vitamin D treba davati i posle prvog rođendana, tokom zimskih meseci, ali i tokom cele druge godine života.

 • Može li se preterati sa ovim vitaminom

Može!

Radi o liposolubilnom (rastvorljivom u mastima) vitaminu koji se lako nagomilava u organizmu, pa ako se pretera može doći do nevolja. Ovo se kod dece srećom retko dešava, i to samo kada se mesecima daju prekomerne količine vitamina D.

Tada se mogu javiti neobjašnjiva mučnina, povraćanje, zamor, svrab kože, suve i “peckave” oči, a ako se baš pretera slede problemi sa mokraćnim i disajnim organima. Skoro svi neželjeni efekti su vezani za prekomerno nagomilavanje kalcijuma u tkivima.

Kako sprečiti hipervitaminozu (prekomeran unos vitamina D):

-   Važno držati se preporučenih doza – jedna kap uljanog rastvora holekalciferola dnevno je dovoljna za bebe u prvoj godini života.

-   Ne dajte starijoj deci suplemente vitamina D bez kosultacije sa pedijatrom

Ako se vitamin D daje kao lek treba se striktno držati doze, a naročito poštovati trajanje terapije – ovde od viška stvarno glava zaboli!

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It


Komentari

 1. Poceli smo bebi da dajemo Vigantol 15og dana zivota i umesto propisane 1 kapi dnevno davali smo greskom 5 i tako prvih 10 dana dok nismo uocili gresku. Moze li ova prekomerna doza da ostavi neke posledice ili smo na vreme uocili gresku?! Sta da radimo? Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Nama je danas pedijatrica preporučila dva puta po 12 tri sedmice, to mi djeluje jako mnogo, nemam pretjeranog povjerenja u nju, je li moguće da je pogriješila,inače beba je super, dobro napreduje,svaki dan smo napolju,navodno grudni koš nije najbolje razvijen, to je uočila rutinskim pregledom, šta da radim

  Odgovori na komentar
 3. Pokusala sam da dajem bebi po 1 kap vigantoj direktnim kapanjem bebi u usta. Medjutim, ta pipeta je lose napravljena da mi se desilo da od 4 puta koliko sam davala bebi ove kapi, 2 puta su mi kapnule 2 kapi. Nije bilo dve veceri za redom, vec svako drugo, pa me interesuje da li je i koliko ovo opasno i lose za bebu da li treba preskociti neko vece zbog toga?
  Posle ovoga, prelazim na davanje kasicicom.

  Odgovori na komentar
  • Da, davanje kašičicom je najbolje i najsigurnije!

   NIŠTA se neće desiti, a uvek (kad Vam se učini da ste “prebacili” dozu) možete da napravite par dana pauze i davanju Vitamina D.

   Odgovori na komentar
   • Hvala Vam najlepse. Logika mi kaze da je sve ok, da ne brinem, ali majcinski instinkt je drugaciji. Uvek pomislim na okostavanje, fontanele itd, i uhvati me panika.
    Probala sam da nakapljem na ruku te kapi i izlaze neverovatnom brzinom.

    Veceras prekacem, a od sutra kasicica.

    Odgovori na komentar
 4. Molim vas, pomozite sa hitnim savetom!
  Ustanovili smo da smo novorodjencetu skoro dva cela meseca davali duplo vecu kolicinu D vitamina !!!
  (zbog nesporazuma farmaceuta i moje majke koja je kupila tada kapi, a kutijica je odmah bila bacena..Na bocici nema naznacena doza)..
  Sta da radimo?
  Pedijatrica je ustanovila moguci sum na srcu.. a iritabilnost je prisutna vec par nedelja.. Mi smo to nazalost pripisali razvoju, grcevima..neispavanosti..isl. dok juce nismo ustanovili. Sta nam je ciniti?
  Molim hitan odgovor! jako smo zabrinuti 🙁
  Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Nemate razloga za brigu!

   Sada prestanite da dajete vitamin D najnanje 2 do 3 meseca i sve će biti kako treba. Ova doza neće bebi napraviti bilo kakav ozbiljniji problem. Najvažnije je da ste utvrdili problem, a problem se lako rešava prekidom davanja vitamina D.

   Odgovori na komentar
   • Hvala vam puno!
    Sva sreca pa smo to i ustanovili.. s obzirom da bi kapi u bocici trajale jos par meseci, zaista bi preterali, dok ne bi sa kupovinom novih ukapirali sta se desava.
    Jos jednom vam se zahvaljujemo..skinuli ste nam veliku brigu sa ledja danas.
    Veliki pozdrav!

    Odgovori na komentar
  • Sada se tu malo šta može učiniti osim da se prekine davanje vitamina D u bilo kom obliku!

   Svakako bi bilo dobro da Vaš pedijatar sutra pregleda bebu iako su male šanse da se sada bebi nešto loše desi.

   SKLANJAJTE od bebe SVE što nije za nju a može da proguta.

   Odgovori na komentar
 5. Postovani, bebi smo od 15 dana greskom davali 8 kapi vigantola umesto po 1 dnevno i tako 20 dana,beba nema nikakve smetnje bili smo i kod pedijatra normalno se razvija i ona smatra da nema razloga za paniku.Zanima nas da li to moze imati neke posledice i kakve?

  Odgovori na komentar
 6. Bebi smo od 15-og dana davali 2 umesto 1 kap vigantola i tako do 4 nepuna meseca koliko beba ima sada.

  Doktorka je zadovoljna izgledom bebe,( držanje, koža, frontanela je uredu) osim što beba od prvog meseca napreduje po 650-700 grama mesečno. /rodjen je sa 3700 gr. a sada ima 6100.)
  Sobzirom da je beba na majčinom mleku pedijatar ne preporučuje dohranu jer beba dobro iizgleda.

  Da li je došlo do predoziranja vit. D i da li da samo nastavimo sa 1 kapi vigantola ili da prekinemo neko vreme.

  Hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 7. Nama su preporucili neki d3+k1 u kapsulama vitamin neki svajcarski.Citala sam da ako je na dohrani da ne treba da im se daje.On popije oko 400 do 600 ml dnevno ima mesec ipo dana stim sto i sisa pomalo posto nemam mleka dovoljno.Pedijatar nam nista nije rekao u vezi toga tako da nisam sigurna da li da nastavim da mu dajem ili ne.
  Puno pozdrava i hvala unapred

  Odgovori na komentar
 8. Tijana Barac 09.10.2014 u 21:22

  Postovani, suprug je bebi od 2,5 meseca greskom umesto 25 kapi espumisana dao 25 kapi vigantola. Tvrdi da beba nije sve popila i da je bljucnula odmah nakon toga. Vodili smo ga u hitnu oni su nam rekli da odwmo za 5 dana na decije odeljenje za metabolizam. Koliko je to opasno? Hvala!

  Odgovori na komentar
  • Ako je beba brzo povratila neće biti nikakvih posledica. Najsigurnije je da za nekoiko dana odredi nivo ovog vitamina u krvi deteta pa neće biti dileme.

   Odgovori na komentar
 9. Da li davanje 800 i.j. 4 meseca moze dovesti do predoziranja?Davane su po dve ampule “baby for you D3”.Jedna sadrzi 400i.j.Nesporazumom davana dupla doza.Kako dalje nastaviti?Beba lepo napreduje.Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 10. Postovani,

  beba ima 4 meseca i par dana i 6400g. Pregledom pedijatra,tj.opipavanjem fontanele i glavice, receno nam je da je beba prilicno okostala i da dajemo Vigantol po jednu kap svakog drugog dana.Beba samo doji.

  Da li je to ispravna odluka?

  Hvala.

  Odgovori na komentar
 11. Postovani,
  beba ima 3,5meseca,i pije d3+k1 vitamin,po 1 kapsulu dnevno.Da li treba da nastavi da pije istu kolicinu ovog vitamina,s obzirom da popije oko 850 do 900ml dohrane dnevno,a u 100ml dohrane ima 1mikrogram D3 vitamina? Doktorka mi je na kontroli rekla da nastavi da pije i pored dohrane,ali me u zurbi nije saslusala koja kolicina d3 vitamina se nalazi u dohrani.Takodje,sta uciniti kada.beba po suncanom danu provede 30min napolju? Da li tog dana.preskociti davanje d vitamina,ili ipak ne,jer.iako je napolju u kolicima je skabo izlozena suncu?Plasim se da ne preterujemo.Unapred hvala na odgovoru!

  Odgovori na komentar
 12. Prenatal + Plivit D3 ? 14.12.2014 u 12:40

  Poštovani, moje dete je uzrasta 6 nedelja; od petnaestog dana mu dajem Plivit D3. Počela sam sa – jedna kap prvog dana, pa dve narednog dana, pa zatim svakog sledećeg dana po tri kapi dnevno. Tokom trudnoće sam koristila Prenatal (Cholecalciferol = 10 mikrograma (400 IU) = 200% Daily Value). Dete isključivo dojim; da li istovremeno smem da uzimam Prenatal? Hvala.

  Odgovori na komentar
   • prenatal + plivit... 15.12.2014 u 09:18

    Poštovani, u uputsvu za Plivit D3 piše da holekalciferol prolazi u majčino mleko, a ovde da ga u njemu nema; ja sam 5-6 dana uzimala Prenatal, a bebi istovremeno davala Plivit, a jednom sam mu ukapala 4 umesto 3 kapi. Osim toga i sama pijem oko litar mleka dnevno. Da li je sve to previše za dete?

    Odgovori na komentar
    • 2 do 3 kapi Plivita D3 na dan ne mogu naškoditi bebi i treba ih davati dok ne stignu sunčani dani (koji su nam daleko). Vi nastavite uzimanje vitamina D3 zbog Vaših potreba BEZ brige da će to smetati bebi.

     Odgovori na komentar
 13. Postovani,moja beba ima 2 meseca i po preporuci pedijatra uzima vigantol 2 kapi dnevno,ali danas kad sam joj davala nisam sigurna dali sam dala vise od 2 jer mi je iz bocice istekla kap sa strane,pa se bojim da nije beba popila vise kapi a da ja nisam primetila,sta da radim ako je popila vise i imam li razloga za paniku?

  Odgovori na komentar
 14. Poštovani,
  nakon što bebi od 3 meseca dam jednu kap vigantola počinju grčevi, i ona se bukvalno previja od bolova. Mislim, ima grčeve svakako, ali da li je moguće da ih vit d “pojača”? Da li imate neki savet kako da ih ublažimo, ako je uopšte moguće da vit d utiče na njih. Hvala !

  Odgovori na komentar
  • Izuzetno je mala šansa da vit.d3 pravi ovaj problem. To se lako može utvrditi – prestanite sa davanjem par dana – pa procenite. Ako se grčevi NE javljaju, uzmite drugi preparat vit.d3.

   Odgovori na komentar
 15. Dražen Tomić 21.12.2014 u 20:57

  Poštovani,
  beba je rođena 6 nedelja pre vremena. Greškom 3 meseca davali smo joj po 3 kapi Vigantola. Poslednja tri dana mnogo manje jede, ima otpor prema hrani i veliku količinu mleka izbljucka, bolje reći ispovraća. Naravno, prekinuli smo uzimati Vigantol, ali šta još možemo da uradimo? Kakve posledice je ova količina mogla da izazove?
  Molimo Vas za brz odgovor!!!
  Hvala!
  Zabrinuti roditelji

  Odgovori na komentar
  • Ništa, za sada, ne treba osim obustave Vigantola najmanje 3 meseca.

   Ako za 2 do 3 dana ne počne bolje da jede – obavite pregled kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
 16. Postovani,
  Moja beba ima mesec i 9 dana. Vec oko 7do 10 dana joj greskom dajem 15 kapi plivit D3.
  Molim Vas recite mi sta da radim? Da li ovo moze uzrokovati neke posledice?
  Inace bebu dojim i imala je 4-5 stolica na dan,a u zadnja dva dana 1-2,i malo se vise znoji. Hvala Vam unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 17. Postovani,imam bebu od dva i po meseca,sinoc mi se desilo da sam zaboravila da dam Vigantol kapi, koliko je to opasno? I ja dajem jednu kap na kasicicu pomesanu sa malo mog mleka,da li je tako pravilno? Unapred hvala… 😉

  Odgovori na komentar
 18. Postovani, ja sam do sada koristila AD3 kapi vodene posto mi je receno da se to daje do navrsenih 6mes. a nakon toga uljane Vigantol. Da li sam pogresila ili je to sve isto?! Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 19. Moja beba je rodjena u 30 nedelji.Nama su rekli da joj dajemo po 1 kapsulu dnevno D3 + K1.Ali ona ne sisa vidim da to moze da bude opasno.Ali opet mislim da mu je potreban jer je imao 1430 gr.A sada u 2 meseca ima 3000 gr.Da nastavim da dajem kako su rekli ili da trazim zanenu?

  Odgovori na komentar
 20. Postovani, moja beba ima deset meseci i od petnaestog dana smo joj davali AD kapi po dve dnevno po savetu pedijatra.Od rodjenja je na formuli Novalac i sada pije oko 500ml dnevno pored nemlecnih obroka.Moje pitanje je da li treba dodavati vitamin D s obzirom da se on vec nalazi u formuli?Inace, sada ima oko 8.5kg a rodjena je sa 3kg.

  Odgovori na komentar
 21. Moja beba ima 3 meseca. Od 14-og dana dajem joj Baby d3 jednu kapsulu dnevno. Pije Humanu od rodjenja i njome unosi dovoljno vitamina d. Posto je kroz hranu i kapsule uzimala duplu dozu da li je moguce da je predozirana? Koje su posledice? Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 22. Poštovani / poštovana, molim vas pomozite mi da rešim jednu dilemu oko vitam. D. Posle porodjaja sam brzo ostala bez mleka i detetu, koje sad ima mesec i po dana , dajem dohranu Aptamil. Rečeno mi je da mu dajem 400 ij. vitam D od 15.dana života, što i dobija. Ali, kolege su mi rekle da ne treba, jer u Aptamilu ima dovoljno vitam D. Opet, drugi govore da mu treba davati. Više ni sama ne znam šta da činim ni koga da slušam. Ne želim da mu napravim hipervitaminozu i da izazovem brojne komplikacije. Hvala unapred. Pozdrav.

  Odgovori na komentar
 23. Postovani, nasa beba ima dve nedelje, treba da pocnemo sa unosom vitamina, pa nas zanima da li je bolje da joj dajemo d3 +K1 ili vigantol? Ona je najvecim delom na adaptiranom mleku, sisa jednom do dva puta dnevno i to jako slabo. Patronazna sestra nam je savetovala d3+k1, ali tu pise da je samo za decu koja se hrane majcinim mlekom. Naajlepse hvala

  Odgovori na komentar
 24. molim vas pomozite…dajem sinu vigantol kapi,preporucena doza 1kap. trenutak nepaznje moje..uzeo je kapi i sam “posisao” manju kolicinu…otp 10tak kapi odjednom koliko sam mogla da procenim po flasici. sta da radim ? imam li razlog da panicim? moze li nesto da mu bude? 🙁

  Odgovori na komentar
 25. Dr.moje bebe je 5 meseca od 16.01 do 01.03 znaci 6 nedelja davali smo po 5 do 6 kapi vigantol zbog pocetni craniotabes sa obe strane bebe je jako brzo napredovala sa nepunih 3 meseca je vec udvostrucila kilaza pa i vise. Od 1 og marta dajem joj po 3 kapi doktorka mi je rekla 2 do 3 ja uvek dajem 3 to traje vec 1 mesec pa sad sam se zabrinula da ne slucajno je doslo do predoziranja vitaminom d. Moja mala i zapek vec dugo vreme pa se brinem da ne je to simptom predoziranja. Hvala puno i izvinite na los srpski. Pozdrav od Makedonija

  Odgovori na komentar
 26. Svi se brinu zbog viska kapi a ja pitam sta se desava ukoliko se bebi nisu davale redovne ili skoro uopste? Da li je moguca nekakva nadoknada? Beba ima sada 10 meseci. Hvala

  Odgovori na komentar
 27. Postovani,
  Moja beba ima 1 mes. i 15 dana, u otpusnoj listi mi pise da joj od 15-og dana dajem 1 kapsulu vit. D3+K1, zatim Vigantol… pa me zanima da li da joj dajem zajedno i kapsulu i Vigantol, ili samo kapsulu, a posle 3 meseca Vigantol. Ja sam joj do mesec dana davala samo kapsule, a kada sam pitala pedijatra na prvoj kontroli rekla mi je da dajem i jedno i drugo zajedno,ja sam 15 dana davala tako, ne znam da li me je dobro razumele, 3 puta sam je pitala…U apoteci mi drugacije kazu, ne moze zajedno da se daje, pa mi nista nije jasno… Beba inace samo sisa,dobro napreduje, nije na dohrani.
  Hvala najlepse !

  Odgovori na komentar
 28. Moj mladji sin ima cetiri pune godine i ceste respiratorne infekcije koje se odmah pretvaraju u bronhitis. Doktorica je rekla da ima wheezing bronhitis. Nekoliko puta je imao i upalu pluca. Na svaki nacin pokusavam da mu ojacam imunitet ( probiokid immuno, imuno cink, pikovit omega..) da se ne bi to ponovilo ali zimski meseci su nam kriticni. Cula sam da davanjem vitamina D se poboljsava imunitet i zastita od respiratornih infekcija. Da li bih smela da mu dam vigantol kapi i koliko?

  Odgovori na komentar
 29. Moja beba ima mesec i po dana, od 15. dana joj dajemo baby D3 kapsule.Od kad ih uzima pocela je da sve redje ima stolicu.Da li to ima veze jedno sa drugim i da li bih mogla da predjem na neki drugi preparat?Prvoj bebi smo davali Vigantol i sve je bilo ok.Uopste mi nije jasno zasto su nam sada u porodilistu prepisali ove kapsule.Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Jedna kap Vigantola na dan je, za bebe koje samo sisaju, odličan izbor!

   Beb ima pravo da NE kaki 7 do 10 dana, a toleriše se i 14 dana bez stolice kod beba koje su samo na majčinom mleku. To NEMA veze sa vit. D3 (kada se poštuje doza)

   Odgovori na komentar
 30. Postovani beba od 7 I po meseci mi he progutala tvist kapsulu od d3 kapi proslo he pola data ona he u redu I sada spava plasim se koliko je opasno?

  Odgovori na komentar
 31. Postovani, imam sina od 21 mesec, osim u prvih par meseci zivota, nadalje nije dobijao redovno Vigantol kapi… sKORO UOPSTE.. Dojim ga i dalje, jede sve normalno, zdrav je i snazan, brz… Ipak bih mu davala, ako je ikako moguce, neku povecanu dozu, da se bar malo nadoknadi izgubljeno… Koliko sada treba da mu dajemo? Hvala vam puno na odgovoru. Pozdrav svim mamama.

  Odgovori na komentar
  • Nema nadoknade “unazad”!

   Jedna kap na dan je sasvim dovoljno, a kad je duže napolju (na blagom suncu) ne treba ga davati – koža će ga (uz pomoć UV zrakova) napraviti!

   Odgovori na komentar
 32. Davala sam bebi ad kapi sve do 6-7 meseci kao sto mi pedijatra rekla. Sada beba ima 15 meseci i nije mi bas nesto najstabilnija, sva mlitava. Doktorka kaze da bebi treba samo do 6 meseci ad kapi, sto se ja stim uopste neslazem. I mnogo se kajem sto detetu nisamdavala sve do godinu dana. Sta vi mislite o tome? Da li je dovoljno do 6 meseci? I da li mogu i sad da joj dajem ad kapi?

  Odgovori na komentar
  • Viramin A nije potrebno dodavati, a vitamin d3 može do kraja druge godine. Kad je dete na suncu (podrazumeva se do 10 i posle 18 dok su ove vrućine) tog dana ih NE treba davati.

   Odgovori na komentar
 33. Postovani,
  Moja beba je napunila 9 meseci. Da li treba davati d3 kapi u ovim letnjim mesecima ili treba sacekati do jeseni? Svaki dan smo napolju,setamo, dakle izlozeni smo suncu. Pedijatar iz drzavne ustanove nam je rekao da nastavimo sa kapima, bez obzira sto smo izlozeni svakodnevno suncu,dok pedijatar iz privatne tvrdi suprotno, da nema potrebe davati do jeseni. Sada sam u dilemi. Koga poslusati? Molim vas za savet

  Odgovori na komentar
  • Do kraja prve godine se daje vitamin d3, to je jasna preporuka. Tog dana, kad je beba duže na lepom suncu (do 10h i posle 17.30) se može preskočiti davanje vitamina d3.

   Odgovori na komentar
 34. Биљана 06.07.2015 u 09:27

  Поштовани,
  Моја беба од 12 дана искључиво сиса, ускоро треба да почне са уносом витамина. Интересује ме да ли је добра одлука давати јој само 1 кап Вигантола или је ипак потребно до 12. недеље узимати препарат са додатним К1 витамином?
  Хвала унапред и срдачан поздрав!

  Odgovori na komentar
  • Ako je beba dobila muskularni injekciju vitamina K u porodilištu (koju treba da doviju SVE bebe) onda NEMA potrebe da se vitamin K dodaje!

   Dovoljna je jedna kap Vigantola na dan.

   Odgovori na komentar
 35. Postovani,
  davao sam detetu d3+k1 do 10 meseca, ocekivao sam da pedijatar kaze da treba do treceg meseca, sada sam video da se daje samo do treceg meseca.
  Da li je stetan k1 ?

  Odgovori na komentar
  • Ovo je naprosto besmisleno davati bebi, ali je sada nemoguće bilo šta da se uradi.

   NEMA naučnih studija kod dece koje bi prpcenile eventualne neželjene efekte ove terapije!

   Odgovori na komentar
 36. beba rodjena u 32 nedelji sa nerazvijenim plucima ali sa prilicno dobro kilazom od 2.5kg sa tim beba je imala infekciju pluca bila je u inkubator 15 dana sad je kuci napon ali imamo nedoumice jer nismo lepo razumeli doktora koji je objasnjavao oko kapi.beba pomalo sisa 100ml na 24h,ali vise se hrani sa aptamilom premature za nedonoscad 5-6 obroka na 24h svaki obrok po 50ml sto je oko 300ml na 24h pedijatar je rekao 2 kapi dnevno mi bebi dajemo ad3 kapi, 3 kapi na dan u kasikicu.dali nastaviti sa tim kapima ili menjati vigantol,d3 ili nesto drugo beba je stara 28 dana unapred hvala?

  Odgovori na komentar
  • Najvažnije je da se trudite da ŠTO VIŠE sisa – NEMA boljeg od majčinog mleka, a svaki mililitar je važan, pa NE odustajte!

   Jedna kap Vigantola na dan je sasvim dovoljna, pošto bebi NE TREBA davati vitamin A.

   Odgovori na komentar
  • Sad se tu ništa “UNAZAD” ne može uraditi.

   Vaš pedijatar bi Vam sigurno rekao da dete ima RAHITIS – bolest koja se sprečava uzimanjem D vitamina.

   Odgovori na komentar
 37. Zabrinuta mama 20.08.2015 u 20:36

  Bebi smo davali po 1 kap Vigantol kapi u mleko svaki dan, beba sada ima 9 meseci, medjutim tu bocicu kapi koristimo od pocetka davanja, Da li sam napravila gresku i ako jesam kako je mogu prepoznati, mislim na rahitis…… Bili smo na kontroli i doktorka kaze da je sve u najboljem redu, nisam joj napomenula ovu situaciju sa kapima, Hvala puno na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 38. Postovani,
  Nedavno sam naletela na clanak o vitaminu d, gde se preporucuje da se daje deci do 6. godine, ali ne i u kojij dozi, na koji nacin … Ja sam svom detetu davala prvih godinu dana po kap vigntola, a zatim kasnije,u zimskom periodu svaki drugi dan, tako nam j preporucio pedijatar. S obzirom da ne idemo na more, vec na planinu, i da se sklanjamo od ovih vrucina, da li bi kap vigantola dnevno imala smisla?

  Odgovori na komentar
  • Dovoljno je 15 do 20 minuta izlaganja zdravom suncu pa da dete stvori potrebnu količinu vitamina d3.

   Kad je to nemoguće ostvariti moze se dati kap Vigantola na dan.

   Odgovori na komentar
 39. Postovani,
  beba nam ima 4 mjeseca i prestali smo da dajemo D3 kapi jer se bojimo da cemo pretjerati sa kolicinom…pije NOVALAC IT u cijem sastavu pise da imaju D3 kapi 7,5 u 100 gr..sta da radimo??dal da nasravimo davati D 3 ili je dovoljna kolicina koja se nalazi u adaptiranom mlijeku.

  .lijep pozdrav

  Odgovori na komentar
 40. Zdravo.Citam po netu na ovu temu pa sam jako zabrinuta.Imam bebu od 5 ipo meseci,od rodjenja je po preporuci pedijatra pila plivit d3 tri kapke ujutru.na poslednjoj vakcini nam kazu da pocnemo sa vigantolom dve kapi zbog pocetka deformacije glave.Promenili smo kapi ali se jako plasim da li se to moze popraviti.Beba cvrsto drzi glavu ali me plasi to sto kad je drzim u narucju prema meni okrenuta sve se zabacuje unazad i siri ruke.Vodili smo je doktoru zbog toga ali njihov odg je bio to je jos normalno.Stvarno sam zabrinuta,mozete li mi reci koliko je to normalno i da li je mozda povezano sa time sto kako su mi rekli plivit d3 su bile slabe kapi za nju.Hvala vam unared na odg…

  Odgovori na komentar
  • Mislim da ovo što ste opisali NEMA nikakve veze sa vitaminom d3!

   Nastavite sa jednom kapi Vigantola – i to je sve.

   Sve detalje oko razvoja bebe naprosto morate razmotriti sa pedijatrom koji pregleda i pratu Vašu bebu.

   Odgovori na komentar
 41. Nina Jevtic 26.09.2015 u 09:05

  Postovani
  Imam bebu i dete od 17.meseci. Prvo dete je uzimalo Vigantol 1 kap do godinu dana, drugo trenutno uzima Baby K1+D3 od 8.dana zivota do puna 3 meseca, posle bi trebalo da uzima samo Baby D3. Moja pitanja su sledeca:
  1. Do koje godine zivota deca trebaju da unose D vitamin?
  2. U cemu je razlika izmedju Baby D3 i Vigantola i koji je bolji?
  3. Ima li na nasem trzistu neki prirodni preparat D3 vitamina, kao sto je Child Life, koga kod nas nema?
  4. Da li, i kakve veze D3 ima sa frontanelom?
  Srdacan pozdrav,
  Nina

  Odgovori na komentar
  • Najbolje je da se vitamin d3 dodaje donkraja 2. godine, a kod dece koja se NE izlažu suncu i ne unose dovoljno vitamina D hranom – 400 I.J na dan se može davati i posle 3. godine.

   Najvažninje je da preparat sadrzi d3 vitamin i da je ODOBREN (sertifikovan) za upotrebu kod beba i dece!

   Koliko je nama poznato, kod nas nisu registrovani preparati koje ste pominjali.

   Fontanela i njeno zatvaranje NEMAJU bilo kakve veze sa preporučenim dodavanjem d3 vitamina!

   Odgovori na komentar
 42. Imam sina koji je sada napunio pet godina.Mi smo uzeli uljne kapsule A+D3,pa me zanima od kad da pocnem da ih dajem I Dali jedna kapsula dnevno je dovoljna I koliko traje tretman davanja.Jel bolje ove kapsule smukati ? Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Vitamin A ne treba dodavati deci!

   Dakle, daje se samo vitamin d3, a 400 IJ na dan je dovoljno do lepih prolećnih dana kada će sunce pomoći da se vitamin d stvara u organizmu deteta.

   Odgovori na komentar
 43. Beba za 4 dana puni 3 meseca, doktotka nam je rekla, da do 3 meseca pije, d3+k1, i dala nam vitamin d kapi, ali ja nisam zapamtila, koliko kapi na dan da joj dajem?

  Odgovori na komentar
 44. Postovani,
  Moje dete ima skoro dve godine,zanima me da li joj trebam davati Vigantol do proleca ili joj vise nije potrebno.Sistematski ima tek u decembru,pa ne znam da nije kasno da sacekamo dotle?Hvala.

  Odgovori na komentar
 45. Imam decu od 16 i 13 god. Zanima me dali mogu da koriste ribino ulje zbog imuniteta i koliko je dovoljno za njih, molim za odgovor ,hvala vam unapred

  Odgovori na komentar
 46. Postovani
  Imam bebu 7. Dana zivota u otpusnoj listi pise da treba davati d3 vitamin 400IJ i k1 25mcg za dete na prirodnoj ishrani od 8. Dana zivota, moja beba jede iskljucivo dohranu bebelac jer mleka gotovo i da nemam,patronazna sestra mi je rakla da joj dajem vigantol jednu kap dnevno a druga neke kapsule.Sta da dajem svojoj bebi kapi ili kapsule i od kada posto vidim da drugim bebama da ju od 15. Dana zivota i da li ima veze kako se beba hrani prirodno ili dohranom sa dodatnim vitaminima d3 k1
  Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
  • Jedna kap vigantola je odličan izbor kod beba koje sisaju.

   Ako beba ISKLJUČIVO uzima formulu, treba videti na deklaraciji da li formula sadrži vitamin d3! AKo ga ima – NEMA potrebe da se dodaje.

   Odgovori na komentar
 47. Zdravo.
  Bebica mi je napunila juce dva meseca. Doktor nam je prepisao d3+k1, dojila sam je do pre tri dana, sad joj samo Humanu dajem jer nemam dovoljno mleka. Preko noci je dojim a preko dana dohranu. Doktorica nam nije tu, cula sam da ako koristimo dohranu d3+k1 ne smem da joj dajem. Juce sam joj dala, danas ne, strah me da joj nesto nazalo me ucinim.
  Hvala Vam unapred.

  Odgovori na komentar
 48. Postovani, molim Vas za odgovor. U otpusnoj listi moje bebe pisalo je da se od 15og dana zivota koriste Vigantol kapi po jedna na dan. Kako sam i uradila. Posle mjesec dana na prvu kontrolu doktorica mi je rekla da mu kupim kapsulice D3+K1 i da mu dajem. Pri tom me nije pitala da li mu dajem vigantol niti znam zasto je to rekla i da li je mozda ja nisam nesto razumjela. Ja sam mu od tada davala na dan jednu kapsulu i jednu kap vigantola. Znaci to je trajalo ukupno 24 dana. Sta da radim? Da li moze biti neka posledica? Hvala unaprijed

  Odgovori na komentar
 49. Imam sina do 10 godina,u odnosu na svoje vrsnjake dosta je nize visine,prije dvije godine uradili smo pretrage,sve je bilo u redu osim smanjene vrijednosti vitaminaD,18.Fizicki je jako aktivan,nem,a nikakvih smetnji,vec tri godine trenira fudbal,dajem perlice od ribljeg ulja,pa me zanima moze li to nadoknaditi nedostatak vitamina D,i da li je posledica niskog rasta nedostatak tog vitamina.Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ako se ne radi o veoma velikom i dugotrajnom deficitu (manjku) vitamina d – nizi rast nema veze sa ovim problemom.

   Proverite vrednost vitamina d3 – ako je i dalje niža, pređite na davanje vitamina d3 – 400 IJ na dan.

   Odgovori na komentar
 50. Poštovani,
  davao sam detetu od navrsenih 6 meseci vigantol kapi sa isteklim rokom jer je rok trajanja 6 meseci od otvaranja. Dete sad ima 13 meseci, i tek kad sam otvorio novu bočicu uočio sam ovo u vezi roka trajanja. Molim za hitan odgovor….Hvala

  Odgovori na komentar
 51. Maja Jankovic 22.01.2016 u 23:31

  Postovani,

  Iz porodilista smo dobili da koristimo waya i kapsule d3k1. Drzavni pedijatar nam je rekla da dajemo d3 svaki drugi dan iako je dete samo na dohrani – aptamil. Mi smo koristili i kolif kapi pre svakog obroka (da li je to u redu?) Privatni pedijatar nam je rekao da ne koristimo d3. Vec samo bio gaju. Kazite mi molim Vas sta koristiti za bebu od 2 meseca i 11 dana?

  Odgovori na komentar
  • Beba NE TREBA dobija vitamin d3 kada je na Aptamilu u kome se već nalazi potrebna količina vitamina d3!

   Što je bilo – bilo je, a od sada radite kako treba.

   Odgovori na komentar
 52. Postovani,
  Par dana pre porodjaja sam u apoteci trazila ad kapi za bradavice. Medjutim, apotekarka ocigledno nije slusala i dala mi je vigantol. Od 2-6 dana od bebinog rodjenja sam sa njim mazala bradavice, tako da je beba sigurno unela neki deo vigantola. Kad sam malo bolje procitala uputstvo shvatla sam da to nije namena kapi i odmah sam prestala da ih mazem. Kada bi trebala da nastavim da mu dajem kapi, s obzirom da sad ima 16 dana?

  Odgovori na komentar
 53. Poštovanje,
  zivim s porodicom u planinskom kraju, gdje zima pocinje malo ranije i traje malo duze, imam troje djece uzrasta od 2, 4 i 6 godina, da li bi trebalo da im dajem vitamin D u ovim zimskim mjesecima, kroz koji preparat i u kojoj kolicini? Inace djeca zaista dosta borave napolju, mada sunca nema pretjerano ove zime. Hvala vam na odgovoru, srdacan pozdrav

  Odgovori na komentar
 54. Postovani, imam bebu od 1,5 mesec, u porodilistu su nam dali da.joj dajemo D3+K1 kapsule… i dajemo joj, ali u poslednje vreme sam primetila da beba ne reaguje bas lepo na njih, (Da napomenem, izvodim je napolje lada je sunce i tada preskacem kapsulicu). A kada joj dam, ona bljucka cesce i gadi se… i mislim da je vise muce grcici. Rodjena je u 37-oj nedelji, 2100gr, lepo napreduje, i samo sisa. Da li je potrebno izbaciti ove kapsulice ili da predjem na neku zamenu? Hvala

  Odgovori na komentar
 55. Postovani.
  Moj beban ima mesec dana.
  Prvo sisa pa mu dodam adaptirano mleko posto mu ne bude dovoljno mog mleka.
  Cesto se desi da odmah bljucne moje mleko a da sam mu pre toga dala jednu kap Vigantola.
  1. Da li da mu opet dam Vigantol posto pretpostavljam da je prethodnu kap izbacio?
  2. Da li je moguce da mu moje mleko smeta posto dohranu skoro nikad ne izbaci a cesto moje?
  Od a.m. koristimo Aptamil 1.
  3. Da li da dajem Vigantol posto i sisa,nije samo na Aptamilu?
  Hvala

  Odgovori na komentar
  • Nastavite dojenje sa što manje dohrane koju ISKLJUČIVO dajte kašičicom, a NE na flašicu – to je put ka gubitku bebinog interesa za siku!

   Do proleća dajte na 2. dan kap Vigantola, a NE treba ga ponavljati ako beba bljucne

   Odgovori na komentar
 56. Imam devojcicu 12 godina,d vitamin joj je na donjoj granici 75,kalcijum 1,20,sve to smo vadili zbog toga sto ima suplje kosti na obe noge,ima 47 kg,visoka 159,ja sam joj od novembra davala 10 kapi vigantola nedeljno,da li je to previse? Dobila je prvu menstruaciju u januaru i imala i u februaru,kad nam je fizijatar rekao da joj ne dajem vigantol,cim smo prestali i menstracija je izostala.inace i ja imam problem sa d vitaminom meni je 20 i zimi ga uzimam 20 kapi nedeljno po preporuci endokrinologa.Da li smem njoj zimi da dajem.Inace ovaj nalaz je uradjen a vec je pila vigantol 2 meseca.imamo zakazano kod decijeg endokrinologa ali bih da cujem jos necije misljenje,da li sam pogresila sto sam joj davala i koliko sme zimi da joj dajem.Hvala i molim odgovor.

  Odgovori na komentar
  • To je naprosto nemoguće proceniti bez pregleda deteta i uvida u osnovne analize (krvna slika, urin). Na ovo pitanje Vaš pedijatar ipak mora da odgovori.

   Odgovori na komentar
   • Hvala vam na odgovoru sad sam malo mirnija,imam uradjenu krvnu sliku,po recima naseg pedijatra,radi se o padu imuniteta,ja predpostavljam zbog ulaska u pubertet,ali videcemo sta lekar bude dalje rekao.bitno mi je da nisam preterala u vigantolu.Veliko hvala jos jednom.

    Odgovori na komentar
 57. Zanima me samo u kojem obliku djetetu od 5mj treba davati D3? Dobili smo ih u obliku tableta Ali se supruga boji davati ih u Tom obliku,pa je moje pitanje mogu li se te tablete izdrobiti I dati u kašiki uz malo čaja?

  Odgovori na komentar
 58. Grudni koš 30.03.2016 u 06:02

  Poštovani, dečak uzrasta 17 meseci, rođen u oktobru. Dr juče napisala u izveštaju: “toraks veoma diskretno ekskaviran u središnjem, prednjem segmentu” i savetovala Vigantol po 1 kap svaki drugi dan tokom aprila. //…Ja sam detetu davala Plivit D3 u prvih četiri meseca života (3 kapi, svaki dan), zatim VIGANTOL po 1 kap svaki dan do šestog meseca života, a onda po savetu sadašnje dr, Vigantol po 1 kap ALI SVAKI DRUGI DAN (jer su nastupili sunčani dani) do prvog rođendana u oktobru. Tokom zime mu nisam davala, a onda opet februar i mart svaki drugi dan…// Da li se ova promena na grudnom košu može potpuno izlečiti i sasvim nestati i kako da budem sigurna da je doza ispravna i do kada treba da traje terapija? Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Jedina ispravna procena deformiteta grudnog koša je moguća posle pregleda deteta! To naprosto mora da obavi Vaš pedijatar.

   Svakako ste Vi uradili pravu stvar, što se nadoknade vitamona d3 tiče, tako da tu nema šta da se menja.

   Odgovori na komentar
 59. Postovana koleginice, pre dve nedelje smo dobili trece dete i danas je dan za pocetak prevencije vitaminom D3. Ono sto me buni je da uz D3 treba da dodamo i vitamin K ako je dete na prirodnoj ishrani- kao sto i jeste. Da li je to zaista neophodno, dvoje starije dece, osim u porodilistu, nije preventivno dobijalo vit K, a i ja nisam pristalica preteranog kljukanja dece raznoraznim preparatima?
  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 60. Poštovani, dajem bebi jednu kap Vigantola dnevno , međutim rok trajanja je 6 meseci od otvaranja , a ja sam davala 11 meseci, znači 5 meseci sa isteklim rokom to sam primetila tek kad sam otvorila novu bočicu. Da li će beba imati nekih posledica zbog uzimanja sa kapi sa isteklim rokom? Hvala unapred na odgovoru

  Odgovori na komentar
 61. dete 6god,dijagnoza rahitis.Prva terapija,be kompleks vitamina u granulama,e vitamin,vigantol kapi,druga terapija alfa d3,folnak,probio kid imuno,3terapija. 4kapi vigantol.i tako to traje od 3godine?jel ovo exsperimentisanje?A njemu stanje isto,kao na pocetku,d vitamin nizak,fosfsr uvecan,gde da se obratimo i kome,za uspostavljanje prave dijagnoze.

  Odgovori na komentar
  • Zaista je nemoguće komentarisati terapiju bez pregleda i praćenja deteta, kao i uvida u sve učinjenen analize.

   Ako NEMA boljitka, Vaš pedijatar treba da uputi dete u neku od tercijarnih ustanova (specijalizovane dečje bolnice) na detaljno iapitivanje i dalje lečenje

   Odgovori na komentar
 62. Da li smem da preskočim D3k1 kapi danas, budući da je beba provela više od pola sata napolju danas, mada više u hladovini nego na suncu? Da li je dovoljan boravak na dnevnom svetlu napolju ili je bitno baš izlaganje suncu? Pitam to da bih znala ovih dana da li treba da nastavim sa svakodnevnim davanjem kapi. Beba inače odlično napreduje. Hvala Vam!

  Odgovori na komentar
 63. Poštovani, bebi od 20 dana dajemo bio gaju sa vit D, pedijatar nam je savetovao da nema potrebe davati viganzol kapi, jer u preparati biogaju već ima. Koje je vaše mišljenje, da li nastaviti ili sat i obični biogaju bez vit D i ubaciti vigantol?

  Odgovori na komentar
 64. Moj sin ima 3god. U prvih 6mes je redovno dobijao vigantol. Od 6og-12og mes neredovno,na drugi, treci dan. Dete je uvek bilo zdravo, i bas lepo ruca, uuvek je bio napredan. Medjutim sa 2 god nam je pedijatar rekao da ima blage pilece grudi i poslao nas na fizikalno. Tamo mi je dr dala savet, samo duvanje balona i sl i resice se problem. Medjutim, jedna doktorka mi je rekla da to moze da bude posledica zbog toga sto nije dobijao redovno vigantol i da sam trebala do druge god da mu dajem stalno, a nakon toga samo zimi. Sto je i nas pedijatar potvrdio nakon toga. Sada je grudna kost vrlo malo izbacena, verovatno meni primwtno zbog toga sto sam opterecena time. Mene zanima da li moze dete imati daljih komplikacija, sto se kostiju tice? I da li dalje davanje ad perlica moze uticati na bolje sazrevanje kostiju?

  Odgovori na komentar
  • Nemate razloga da se opterećujete prošlim događajima!

   Kada dođe vreme (sa 5-7 godina), dajte dete u skolu plivanja – to je najbolji put da se grudi pravilno razviju. NIKAKVE “perlice” niti lekovi tu NE pomazu

   Odgovori na komentar
 65. Samo da pitam,imam bebicu cetri meseca,i išli smo na pregled kod privatnog pedijatar i on nam reko da ukinemo vigantol na par meseci jer će fontonela da se zatvori prerano,a pedijatar u DZ kaže obavezna vigantol sta da radim i kog da slusam

  Odgovori na komentar
 66. Poštovani imam bebu od 13 meseci, u otpusnoj listi iz porodilista je pisalo da dajemo d vitamin tokom prve godine i u zimskom periodu druge.Mi smo prestali da dajemo?da li smo pogrešili.? Beba je svaki dan bar sat vremena napolju?hvala

  Odgovori na komentar
 67. Ivan Stojkovic 05.06.2016 u 12:51

  Postovani,
  Moj sin je star 3.5 meseca, i vitamin D3 nije suplementiran uopste (na majcinom mleku je). Grudni kos je oko 2-gog meseca poceo da mu ulazi unutra kad dise i stuca, i sada su mu rebra sa strane (donja) iskocila, levo mnogo vise.
  Koliko detetu da damo vitamina D – da li je potrebna veca inicijalna doza da postigne potrebnu koncentraciju? Da li da detetu uradim test krvi na koncentraciju Vitamina D3?

  Unapred Hvala,
  Ivan

  Odgovori na komentar
 68. Pozdrav. Moje dete ima 7mj. U pocetku smo kombinovali majcino mlijeko i adaptirano ( Bebelac) . Od 15og dana koristimo D3 kapi. Sada vec jedemo 2 kruta obroka i 3 ili4 mlijecna (adaptirano mlijeko) i naravno dnevne setnje su obavezne, do 10h. Da li mi treba da pijemo D3 ili ne, s obzirom da ih ima u adaptiranom mlijku u kolicini od 1.5 μg?

  Odgovori na komentar
 69. Poštovani,
  moja beba je stara 3 meseca i 17 dana. Od kada smo došli iz porodilišta hranim je ad mlekom (Celija1) i odlično napreduje, pedijatar je prezadovoljan opštim stanjem bebe, ali ja se nalazim u nedoumici. Naime, na otpusnoj listi bebe je navedeno da se bebi daje D3+K1 vitamin do 3 meseca, što ja i jesam radila i to do 3 meseca i 10 dana, a od tada bebi dajem kapi D3 200 i.j., po 2 kapi dnevno, takođe po preporuci sa bebine otpusne liste. Ad mleko Celija 1 u svom sastavu sadrži vitamin D u vrednosti 0,9 μg. Dakle, da li je bebi suviše davan vitamin D3 i da li da pravim pauzu, kao i kakve su posledice u ovom slučaju?

  Odgovori na komentar
 70. MOJA BEBA IMA 4,5MESECI.DOKTOR NAM JE REKAO DA POVECAMO VIGANTOL NA 5 KAPI,PIPAO MU JE GLAVICU IZA I TO MI REKAO.DA LI JE TO NESTO OPASNO?hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • Razlog za 5-struko povećanje doze vitamina d3 morate razmotriti sa pedijatrom koji je pregledao Vaše dete!

   Nemoguće je ovo komentarisati bez pregleda bebe.

   Odgovori na komentar
 71. Bebi od mesec dana, umesto 25 kapi espumisana sam dala 25 kapi Ad3. U otpusnoj listi je pisalo da bebi dajem ove kapi od 15.og dana zivota, a ovde sam procitala da je suvisno uzimati vitamin A u ovom obliku? Da li da nastavim sa davanjem ovih kapi i koliko da pauziram zbog prekomerne doze?

  Odgovori na komentar
 72. Pozdrav, imam jedno pitanje. U otpusnoj listi Nam pise da bebi ukoliko je na majcinom mleku dajemo od 15-og dana do 3 meseca Babytol D3+K1, nakon toga samo D3. E sad bebac je na kombinaciji majcino mleko + adaptirani Aptamil, sta davati od vitamina??? I jel dozvloljeno davati bio gaia kapi koje sadrze d3 vitamin sa gore pomenutim vitaminima?? Pozdrav

  Odgovori na komentar
 73. Postovani, beba ima dva meseca, prvih mesec dana je bila na kombinaciji formule i mog mleka, a onda samo na mom mleku. Moje pitanje se odnosi na to da li sam pogresila sto beba od rodjenja uzima samo vitamin d3, jer je bila na kombinovanoj ishrani i s obzirom da je u porodilistu primila vitamin K (pise u otpusnoj listi) i da li je potrebno sada da uvedem kombinaciju vitamina D3 i k1? I da li je u redu da od treceg meseca koristim Vigantol kapi? Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 74. Postovani, imam bebicu od 4 meseca i pedijatar nam je preporucio vigantol po kap svaki drugi dan do oktobra, nama se desi da neki dan preskocimo ali smo svaki dan napolju..da li pravimo gresku i da li je svaki drugi dan u redu? Inace samo smo na dohrani Aptamilom jer sam odmah izgubila mleko,pored toga vodicu pije Humana, Hvala puno

  Odgovori na komentar
 75. Postovani, imamo bebu od 14 dana i greskom smo davali D3+K1 kapi bebi od 4-og do 14-og dana, pogresno smo protumacili da se daju u prve dve nedelje a ne tek od 15-og dana. Da li to moze ostaviti neke posledice na nasu bebu. Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 76. Postovani,imamo bebu od 4meseca,do sada smo joj davali po jednu kapsulicu D3+ K1. Ne znam da li i dalje da nastavimo s tim ili sta da radimo, trenutno nismo u mogucnosti da se posavetujemo sa nasim pedijatrom,pa vas molim za savet.

  Odgovori na komentar
 77. Poštovani,veoma sam zabrinuta za svoju unučicu.
  Naime,ima 13 mjeseci i nije joj pedijatar dao d3 kapi.
  Žive u Rimu.Da li je sada prekasno jer dijete još nije prohodalo a nekako mi se čini da nema dovoljno čvrste nogice.
  Možda nisam u pravu , ali da sam u strahu, jesam.
  Najljepša hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • To se LAKO proveri, tako sto se uradi nivo vitamina d3 u krvi deteta i onda je SVE jasno.

   Ako je beba uzimala mlečnu formulu – onda NEMA razloga za brigu, pošto one sadrže vitamin d, pa ga NE treba dodavati.

   Odgovori na komentar
 78. Poštovani,moja beba ima dva mjeseca i do sada joj nismo nikako davali d3 kapi, jer nam ih nisu ni propisali na prvoj kontroli,koliko da dajem bebi kapi dnevno,da li trebam da udvostrucim dozu sto nije do sada uzimala,moze li imati posljedice,smijem li da joj dam u kasicici s vodom jer je samo dojim?
  Unaprijed hvala

  Odgovori na komentar
 79. U dilemi sam! Dajem bebi vigantol ujutru i to uglavnom posle podoja jer se tad setim 🙁 Da li je bitno u koje doba dana joj dajem i da li je sita ili na prazan stomak? Hvala unapred 🙂

  Odgovori na komentar
 80. Beba nam je stara 16 dana. Krenuli smo sa davanjem 4 kapi AD3 kapi detetu sadrze 0.005mg vitamina D. Hteli bi smo da uvedemo BioGaia kapi zbog grceva ali one takodje sadrze D3 vitamin i u 5 kapi sadrze 10 µg D3. Da li mozemo koristiti i jedno i drugo istovremeno? Ili dok unosimo BioGaia kapi treba da izbacimo AD3?

  Odgovori na komentar
 81. Postovani, nasoj bebi smo od do 15 dana davali d3+k1 kapsule, a od 15og samo d3. Beba je stara mesec dana i na vestackoj hrani je. Pre nedelju dana smo sa humane presli na neku francusku formulu koja u sebi ima lek i za grcice i super nam je ( lepo napredujemo i veoma malo nas muce grcevi ). Danas sam video da na pakovanju pise da je vitamin D ukljucen u hranu. Da li da nastavimo sa davanjem D3 kapsule? Koja je razlika izmedju d i d3 vitamina?

  Unapred zahvalan na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 82. Poštovani, jako sam zabrinuta pa vas molim za odgovor. Negde krajem juna na preporuku ginekologa počela sam da pijem Vigantol kapi 15 kapi jednom nedeljno (bio mi je malo niži vitamin, ništa značajno, nemam nikakvih bolesti vezanih za to). Već u julu sam ostala u drugom stanju i sada sam dva meseca trudna i sve do prošle nedelje uzimala te kapi. Posle brojnih informacija vezanih za vitamin D zabrinula sam se da ipak ovo nije prevelika doza u trudnoći?
  Hvala unapred na odgovoru!

  Odgovori na komentar
  • NEMA tu striktnih preporuka za doziranje u trudnoći, pa ni procene dejstva na plod.

   Definitvno mišljenje svakako treba potražiti od ginekolog koji prati trudnoću, ali mislim da su minimalne šanse da ovomože naškoditi bebi koju nosite.

   Odgovori na komentar
 83. Postovanje!
  Moja devojcica ima 14 meseci i od toga smo samo prva 3 uspevali da joj damo /ubacimo u usta/ Vigantol. I to ne svakog dana jer je umela jezikom da izbaci i tu najmanju kap. Zbog toga smo odlucili da ne dodajemo jos jednu, vec koliko je progitala, toliko…i da je izvodimo sto vise na sunce. Tako po 2-3 puta na dan citavu godinu pa i sad. Sada vec imamo problem sto nece u zatvorenom da boravi 🙂 a nas jos uvek grize sto nismo uspeli da joj damo tu jednu kap.
  Sada posto rucka sve i nista ne vraca, nastavljam sa Vigantolom.
  S obzirom da je super zdrava i fino napreduje, zanima me ,Vase misljenje… koliko sam stete nanela i da li je u redu nastaviti tokom jeseni i zime bar?
  I da li gresim ili se prekomerno znoji jer joj je falila doza Vigantola?
  U napred zahvalna!

  Odgovori na komentar
 84. Zbog pogresne preporuke farmeceta, detetu sam skoro 2 meseca davala 5 kapi vigantol. Lepo napreduje, ima apetit. Ali sam uplasena, sta ciniti. Hvala unapred

  Odgovori na komentar
   • Molim Vas recite mi da li beba od 9 meseci treba da pije Vingatol s obzirom da je na Hipp adaptiranom mleku 3 puta dnevno, plus 2 ne mlecna obroka.
    Inace od 15-tog dana pije po 1 kap dnevno po tadasnjoj preporuci patrinazne sestre?
    Sad citam da ako je na adaptiranom meku da ne treba da pije vitamin d3, pa sam u nedoumici.Na mleku pise da u 100gr sadrzi 1,2 ug
    Molim Vas za odovor!Hvala!

    Odgovori na komentar
 85. Postovani, beba ima 13 meseci, do sestog meseca je pila vigantol po jednu kap dnevno i od tada nista. Šta je najbolje sada da joj dajem i koliko?
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 86. Poštovani,
  dobila sam da pijem Vigantol 15 kapi jednom nedeljno zbog deficita vitamina D. U upustvu se nigde ne spominje takva doza, sve ide po nekoliko kapi dnevno. Da li da promenim način uzimanja? Takodje, čini mi se da sam ranije pila Vigantol u kašičici vode, da li ga treba rastvoriti u vodi, ili samo popiti kapi?

  Odgovori na komentar
  • Uvek je bolje da ide u kašičicu sa malo vode, a dozu određuje lekar koji lek prepisuje. Svakako se MOŽE davati jednom nedeljno umesto svaki dan – tu nema dileme

   Odgovori na komentar
 87. Postovani, beba je prevremeno rodjena u 33 nedelji sa 1600g, zbog preeklampsije majke. Nakon 2 meseca dostigla je 4kg. Po preporuci nenonatologa davali smo joj 2 kapi vigantola dnevno. Da li treba da smanjimo vigantol na 1 kap

  Odgovori na komentar
   • Naravno, beba je plakala i kapsula mi je iskliznula, odmah sam ga okrenula na dole, ali nigde nisam nasla kapsulicu, on se nije ni zagrcnuo ni nakasljao, bas nista, noc je protekla normalno i on normalno siki i ima stolicu, inace ima grceve, pratim stolicu, nisam jos nasla kapsulu, plasim se da li moze nesto da se zakomplikuje u digestivnom traktu?
    Hvala
    Od sad cu na kasicicu iscediti preparat

    Odgovori na komentar
 88. Dobar dan! Bebi od pocetka dajemo D3 + K, a beba sad ima 2 i po meseca… Uz to dajemo i Normia kapi, do kada treba da dajemo D3 + K , i sta da uzmemo kad prestanemo sa njima? Hvala puno

  Odgovori na komentar
 89. Postovani, u uputstvu za kapi vigantol pise da se daje od dve do deset kapi i ja sam izgleda gresila i davala bebi od tri i po meseca oko sedam kapi dnevno poslednje dve nedelje. Sta da radim?

  Odgovori na komentar
 90. Hvala jos jednom, naravno da se nece ponoviti, nadam se da ce bebici biti dobro. Dojim ga, lepo sisa, veseo je i nisam primetila nista cudno. Pazicu od sada puno vise i proveravati sve. Htela sam jos da pitam, posto ga dojim, da li da nastavim piti prenatal, jer i u njemu ima d vitamina. Ne pijem ga od kad i njemu ne dajem vigantol. Hvala jos jednom, i izvinjavam se sto puno pitam.

  Odgovori na komentar
 91. Molim Vas da mi odgovorite na jednu nedoumicu!Moj sin koji ima 14 godina i vec 3 meseca prima hormon rasta,posle tri meseca ocnosno prve kontrole endokrinologa ,receno nam je da dete pocne da pije vitamin d,ali nije nam rekao koji .Ja Vas molim za pomoc u vezi doze i leka

  Odgovori na komentar
 92. molim brzi odgovor
  moj sin-13 god je dijabeticar i ustanovili smo da ima manjka D3 vitamina
  preporucene su nam Vigantol kapi
  da li i koliko sme dugo piti…zbog nagomilavanja kalcijuma u urinu i koje doze
  hvala

  Odgovori na komentar
 93. Moja beba je stara 17 dana. Samo sisa i lepo napreduje. Danas sam joj prvi put dala Babytol D3+K1 i 45min nakon toga pocela je nekontrolisano da place sto je trajalo oko deset minuta, jedva sam je smirila dajuci joj da sisa. A onda je pocela da se grci na svakih pet minuta i to se desilo nekih 7 do 10 puta.. da li je moguce da je to od kapi? Ako ne, da li je moguce da je boli pupak, jer jos nije otpao, ali bukvalno je samo pitanje trenutka kada ce otpasti, pa se zbog toga grci?! Hvala Vam unapred

  Odgovori na komentar
  • Mala je šasna da je od kapi, pa ih nastavite. AKo se ipak ovo ponavlja i naredinih dana – obustavite ove, i dajte Vigantol, 1 kap na dan, pa da se vidi

   Odgovori na komentar
 94. Postovani, beba ima 15 dana, treba da pocnemo sa vitaminom d (pedijatar je preporucio da uzmemo vigatrol) ali nismo lepo razumeli da li da dajemo jednu kap svako ili svako drugo vece? Beba ne sisa, na dohrani je, nekih 6 obroka po 60 ml a dva obroka pije moje mleko, izmazam se pa mu tako dajem. Plasis se da ne preteramo ako mu dajemo jednom dnevno zbog dohrane? Unapred hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 95. Postovani, beba je stara 4 meseca, na majcinom mleku je + 1 dohrana 100ml Novolaca dnevno. Dajemo joj jednu kapsulu Babytol D3 vitamina, pa me brine da li bebi moze da skodi uzimanje d3 vitamina u kombinaciji sa ovom kolicinom dohrane? Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
 96. Postovani imam jedno pitanje u vezi d3kapsula dajem ih sinu od dva meseca uvek uvece jednu kapsulu sada ima 9meseci.Koja bi mogla sva nezeljena dejstva da budu od njega jer sam primetila kad pije uvece nece da zaspe.a i moja sestra je to primetila kod njene curice ona je koristila vigantol do godinu dana i sad u zimskim mesecima pije kapsule vitamin d3

  Odgovori na komentar
 97. Moja beba je na bebelacu, treba li da prestanem da dajem D3? Do sada sam davala, je li to problem? Stvarno nisam znala, niko mi nije rekao, sad slucajno procitah.
  I jos jedno pitanje, starija cerka ima 4 godine. Mnogo joj se znoje dlanovi i tabani. Cula sam da je vitamnin D3 dobar za to. Molim vas recite mi sta bi joj pomoglo, nonstop su joj vlazni i nervozna je zbog toga.

  Odgovori na komentar
  • Zbojenje dlanova i tabana NIJE za brigu kod zdrave dece i NE “leči” se vitaminom d3 (kojo svakako treba davati tokom zimskih meseci)

   Bebi koja koristi Bebelac NE treba dodavati vitamin d3. Niste mogli naskoditi dosadašnjim davanjem.

   Odgovori na komentar
 98. Postovani, moja beba ima dva meseca i deset dana, samo sisa, ne dajemo joj dohranu… dajemo joj po jednu kapsulu Babytol d3+k1 dnevno…da li je opasno ako se slucajno jedan dan preskoci davanje vitamima d3+k1?
  Sta raditi ako, malo posle uzimanja vitamina, beba povrati? Da li joj dati novu dozu ili ne?
  Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
 99. Postovani,
  Moja beba je 11.02. napunila 3 meseca, i tek nam je pre 2 nedelje receno da pocnemo da koristimo AD3 kapi, a pre toga ni reci o tome od strane pedijatra nije bilo. Par dana smo ih koristili i bebac ima strasne grceve. Te kapi sam zatim zamenila uljanim kapima, i opet ima grceve. Sta da radim? Da li je veliki propust to sto nismo od rodjenja koristili bilo koje kapi ?

  Odgovori na komentar
 100. Ivana Petrovic 18.02.2017 u 16:26

  Postovani, beba za deset dana puni osam meseci, davali smo joj Vigantol dve kapi dnevno na svaka dva dana, jer obicno pljuje. Da li postoji opasnost i da li su moguce neke posledice? Beba je zdrava, lepo napreduje, jede, propuzala je u sestom mesecu, sedi i ustaje pridrzavajuci se za krevetac i sto. Inace je dojena beba. Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 101. Poštovani, moja beba ima četri meseca, greškom smo joj davali po tri kapi vigantola od 15dana,beba lepo napreduje samo je na majčinom mleku, skoro je udvostručila kilažu od rodjenja, šta da radim, koliko dugo da joj ne dajem vigantol, hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • Do sledeće jeseni – zime da se NE daje Vigantol!

   Slede lepši dani pa će beba sama da stvara vit. d, a ovaj višak će se do sledeće jeseni regulisati.

   Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.