Pričamo o vitaminu D

Vitamin D je izuzetno važan vitamin za normalan rast i razvoj dece. Svakako, ovaj vitamin je bitan i za odrasle, pogotovo kad stigne “oblačna” jesen i zima.

 • Zašto je sada aktuelna priča o vitaminu D

Vitamin D bi pre bio “letnji vitamin” jer sunce ima ulogu u njegovom stvaranju u dečjem organizmu. Provitamin D (“prethodnik” vitamina D) se nalazi u koži, pa se pod dejstvom ultraljubičastog zračenja pretvara u vitamin D. Dakle, jedan deo vitamina D detetov organizam sam stvara, ali mu treba sunce da bi se “aktivirao” u koži i obavio svoje važne funkcije.

To i jeste razlog što ga prikazujemo baš ovih dana! Jesen je tu, uskoro će i zima, pa nam zato treba više vitamina D.

 • Koje su uloge vitamna D

Ovaj vitamin je svakako jedan od najvažnijih za zdravlje deteta. Mnogo je njegovih korisnih funkcija u organizmu, ali evo nekoliko najvažnijih:

-   Neophodan je za metabolizam kalcijuma i fosfora.

Vitamin D pospešuje “uzimanje” kalcijuma u crevima, ali i njegovu “ugradnju” u kosti. Bez kalcijuma (ali i fosfora) nema zdravih kostiju i zuba. Kalcijum daje čvrstinu kostima, ali je važan i za normalno funkcionisanje skoro svih organa, a naročito srca, mišića, nerava.

-   Zato je vitamin D važan za dobru funkciju srčanog mišića, ali i svih drugih mišića, kao i nervnog sistema. Zato ne treba da čudi što je vitamin D je jedan od faktora koji “daje snagu” detetu jer pozitivno utiče na rad mišića i nerava.

-   Važan je i za kožu – on je čuvar zdravlja dečje kože jer pospešuje deobu ćelja kože i tako učestvuje u njenoj regeneraciji.

-   Ima ulogu u dobrom funkcionisanju imunološkog (odbrambenog) sistema deteta, jer pomaže ćelijama “ratnicima” u borbi protiv mikroorganizama. Ovo važi i za odrasle, pa možemo reći da je vitamin D bitan deo arsenala za borbu protiv različiih infekcija kojih ima dosta u rano proleće

-   Vitamin D je važan i za normalno stvaranje i funkciju insulina u pankreasu (tako da utiče i na metabolizam šećera – njegovo bolje “sagorevanje” u ćelijama), ali reguliše i funkciju još nekih hormona.

 • Da li je potreban i odraslima

Veoma je potreban!

Pomalo se zaboravilo na važne uloge vitamina D u očuvanju zdravlja odraslih – uglavnom su deca bila “u fokusu” priče o ovom vitaminu. Skoro sve nabrojane uloge vitamina D kod dece važe i za odrasle, ali da istaknemo najbitnije:

-   Pokazalo se da je vitamin D izuzetno važan za jak imunitet! Imajući u vidu da se grip i njemu slični virusi godinama u nazad javljaju tokom proleća, možemo reći da je nešto više vitamina D potrebno za mame i tate (ali i starije).

-   Vitamin D je važan i borbi protiv napetosti i stresa (preko jačanja funkcije nervnog sistema).

-   Nove naučne studije su utvrdile da manjak vitamina D može biti uzrok lošeg raspoloženja, pa i depresije (naročito kod žena).

-   Vitamin D pomaže i u borbi sa viškom kilograma, jer pomaže iskorišćavanje (“sagorevanje”) šećera u našim ćelijama.

-   Pokazalo se da ovaj vitamin ima ulogu u prevenciji mnogih bolesti: dijabetesa, nekih oblika raka, ali i kardiovaskularnih bolesti (pomaže regulaciju krvnog pritiska, ali pomaže očuvanju “glatkosti” krvnih sudova).

-   Kod starijih ljudi (naročito žena) važan je za prevenciju osteoporoze, ali je potrebno voditi računa o dozama da se ne bi desilo nagomilavanje kalcijuma u delovima organizma gde ne treba da ga bude (zato je važno da se doze precizno utvrde sa doktorom).

 • Šta se dešava kad nema dovoljno vitamina D

Kada beba u prvoj godini života nema dovoljno vitamina D nastaje ozbiljna bolest koja se zove rahitis. Kosti su meke, lako savitljive (nemaju dovoljno kalcijuma) pa umesto zdravih kostiju dete ima “rahitične” – deformiše se glava, grudni koš, ali i duge kosti nogu i ruku.

Kod starije dece nedostatak ovog vitamina uzrokuje opštu slabost organizma, nedostatak mišićne snage, ali i bezrazložnu nervozu.

Srećom, danas se nedostatak vitamina D kod dece retko sreće, pre svega zahvaljujući ranoj primeni ovog vitamina u vidu odlično dizajniranih preparata (kakav je uljani rastvor holekalciferola).

 • Koje namirnice sadrže vitamin D

Prirodnog vitamina D ima u ribi – skuša, losos, haringa, ali i “obične” sardine su bogate vitaminom D. Mleko i mlečni proizvodi su dobar izvor vitamina D, a ima ga i u žumancetu ali i u iznutricama. Pečurke i avokado sadrže ovaj vitamin, ali manje i odnosu na prethodno nabrojane namirnice.

 • Mogu li bebe bez dodataka ovog vitamina u prvoj godini života

Odgovor je jednostavan – bebe moraju dobijati vitamin D!

Nažalost, u našem podneblju nije moguće zdravo izlaganje beba suncu da bi se zadovoljile detetove potrebe za vitaminom D. Ovo naročito važi za hladni deo godine u koji polako ulazimo.

Kako ga nema u majčinom mleku, neophodno je unošenje ovog važnog vitamina “na usta”. Postoje preparati vitamina D (uljani rastvor holekalciferola) koji su veoma jednostavni za upotrebu i sasvim dovoljni u prvoj godini života. Vitamin D treba davati i posle prvog rođendana, tokom zimskih meseci, ali i tokom cele druge godine života.

 • Može li se preterati sa ovim vitaminom

Može!

Radi o liposolubilnom (rastvorljivom u mastima) vitaminu koji se lako nagomilava u organizmu, pa ako se pretera može doći do nevolja. Ovo se kod dece srećom retko dešava, i to samo kada se mesecima daju prekomerne količine vitamina D.

Tada se mogu javiti neobjašnjiva mučnina, povraćanje, zamor, svrab kože, suve i “peckave” oči, a ako se baš pretera slede problemi sa mokraćnim i disajnim organima. Skoro svi neželjeni efekti su vezani za prekomerno nagomilavanje kalcijuma u tkivima.

Kako sprečiti hipervitaminozu (prekomeran unos vitamina D):

-   Važno držati se preporučenih doza – jedna kap uljanog rastvora holekalciferola dnevno je dovoljna za bebe u prvoj godini života.

-   Ne dajte starijoj deci suplemente vitamina D bez kosultacije sa pedijatrom

Ako se vitamin D daje kao lek treba se striktno držati doze, a naročito poštovati trajanje terapije – ovde od viška stvarno glava zaboli!

Ass.dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Postovani, od 15.dana bebi dajemo D3 plus K1 kapi, inace je rodjena 22.10. Medjutim, poslednja 4 dana sam zaboravila da joj dam kapi, zbog jakih grceva i nekih drugih problema. Da li ce joj to mnogo naskoditi? Unapred hvala na odgovoru!

  Odgovori na komentar
 2. Devojcica ima 7 godina i jako ima mekane kosti( kad se pipne oko zgloba sve mekano). Inace zdrava je. Al me zanima da li mogu da joj dam neke kapi il nesto drugo ako ima, bas za poboljsanje kostiju,da ne budu ovako mekane i sitne? Kao beba nije dojena, vec hranjena adaptiranim mlijekom, a posle kravlje. Kao beba koristila D3. Hvala unaprijed! Lp

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani, beba mi je od rodjenja na mešovitoj ishrani ( majčino mleko i adaptirano), količina dohrane varira i nekada su to dve bočice dnevno nekada manje. Beba puni 7.1. Tri meseca i pedijatar nam je rekao da ne dodajemo vitamin D jer postoji u adaptiranom mleku. Živimo u SAD i njihove metode se u nekim slučajevima ne poklapaju sa našim pa me zanima da li ipak treba dodati vitamin D i ako da koliko?

  Odgovori na komentar
 4. Poštovanje, za decu uzrasta od 1,5-3 godine, koja je gornja granica za unos vitamina D? Pročitala sam na internetu da je to 2500 IJ? Dečak je u tom periodu jeo žitarice koje sadrže vitamin D (Nestle, Humana, Milupa). Sadržaj: od 6-9,5 mikrograma vitamina D na 100 g praha žitarica. U tom periodu nisam davala Vigantol, ali nisam merila unos žitarica. Inače je dojio do treće godine, retko je jeo jaja i kravlje mleko. Pitanje sam postavila u smislu da li postoji opasnost od hipervitaminoze?

  Odgovori na komentar
 5. Postovanje, imala bih jedno pitanje, par meseci sam detetu davala Oleovit kapi, oko 3 kom. Sada sam procitala da je to preterana doza, da li imam razloga za brigu? Bili smo u bolnici zbog viroze i nisam mu davala par dana, medjutim on veoma puno spava i stalno je nervozan. Poceo je piti puno mleka. Hvala unapred. Dete sada ima 14 meseci

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, bebi dajem D3+K1 kapi. Beba za par dana puni tri meseca, koji od ova dva treba i dalje da joj dajem? Pedijatat mi je rekao, ali nisam zapisala pa nisam sigurna. Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 23 od 23<<<1920212223

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.