Pneumonija – upala pluća

Hladni dani počinju brojnim infekcijama, a kod značajnog broja dece se dijagnostikuje zapaljenje pluća – pneumonija. Upala pluća zvuči zastrašujuće, ali je istina sasvim drugačija – većina dece, kod kojih se pneumonija otkrije na vreme, se brzo izleči i potpuno oporavi.

Kako dete uopšte dobije pneumoniju?

Infekcija pluća nastaje kada neki od mikronapadača (mikroorganizama) stigne u fino plućno tkivo i tamo počne da se razmnožava. To se dešava ili direktnim ulaskom mikroorganizama kroz disajne puteve, ili tako što se neka bakterija iz drugih delova tela “uvali” u pluća (što se ređe dešava). Rezultat borbe između prouzrokovača infekcije i odbrambenih (imunoloških) ćelija u plućima je zapaljenje. Kada su delići upaljenog tkiva “razbacani” po plućima, to se zove bronhopneumonija, a kada je jedan veći komad pluća zahvaćen zapaljenskim procesom – to se stručno naziva lobarna ili segmentna pneumonija.

Zašto neka deca lakše dobiju pneumoniju?

Pothranjena ili nepravilno hranjena dečica (ako nedostaju vitamini i minerali u ishrani) lakše “zakače” upalu pluća u odnosu na pravilno hranjene vršnjake. To je zato što loša ishrana oslabljuje sposobnost organizma da se bori sa mikrorganizmima, pa i onima koji uzrokuju zapaljenje pluća.

Deca koja žive u lošim higijenskim uslovima imaju veći rizik od dobijanja pneumonije, jer su izložena većem broju mikronapadača kojima prija prljavština. Dugotrajan boravak u hladnim, neprovetrenim i vlažnim prostorijama, takođe pogoduje nastanku zapaljenja pluća.

Koji mikroorganizmi najčešće izazivaju zapaljenje pluća?

Upalu pluća ubedljivo najčešće uzrokuju virusi i bakterije, a daleko ređe gljivice i paraziti.

Vrsta mikroorganizma – prouzrokovača zapaljenja zavisi od uzrasta deteta, ali i od godišnjeg doba i aktuelne epidemiološke situacije.

 • Kod novorođenih beba se najčešće radi o bakterijama koje dete “pokupi” tokom prolaska kroz porođajni kanal majke. Tada je reč o veoma teškim infekcijama, jer tek rođeno dete ima veoma slabu otpornost, pa skoro uvek uz pneumoniju ima i sepsu – bakterijsku infekciju, koja putem krvi zahvata gotovo ceo organizam. Srećom, to se ne dešava često. Čak i ako se desi, lečenje se isključivo sprovodi u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama, koje imaju odeljenje za lečenje novorođenčadi.
 • Kod starije dece, u toplijim mesecima dominiraju bakterijske infekcije (Streptokoke…), a u jesenjim i zimskim, naravno, virusi. Ipak, nije od presudnog značaja da li je zapaljenje pluća primarno virusno ili bakterijsko. Jer, i kada se radi o virusnim pneumonijama, one se leče antibioticima! Ovo je samo prividno odstupanje od pravila da se virusi ne leče antibiotikom. No, antibiotici su obavezni zbog toga što – iako je virus prvo napao pluća, uvek se na mestu oštećenja finog plućnog tkiva dešava takozvana sekundarna bakterijska infekcija. Na prelazima godišnih doba, ali i tokom hladnih dana se neretko dijagnostikuje bakterija koja se naziva Mycoplasma pneumoniae. “Mini epidemije” mikoplazma pneumonije su aktuelne u većim gradovima!
 • Gljivice i paraziti napadaju pluća skoro isključivo kod dece koja imaju teško oštećenje imunološkog (odbrambenog) sistema. To se dešava kada mališani boluju od dugotrajnih i iscrpljujućih bolesti, ili ako dobijaju lekove koji slabe detetove odbrambene sposobnosti. Kako se ta deca posebno prate, na ove retke pneumonije se uvek misli, pa je i terapija posebna i sprovodi se isključivo u bolničkim uslovima.

Kako se otkriva pneumonija kod dece?

Pin It


Komentari

 1. zabrinuta mama 30.10.2015 u 14:51

  Postovani,
  8 dana nakon izlaska iz bolnice dete je dobilo temperaturu 38,38-4,dala sam mu Brufen 5ml ali nije popio sve,bio je jako nervozan i placljiv. Opet smo otisli u bolnicu i opet hospitalizovani. Uzeli su mu urin,vadili krv…da bi nam doktorica rekla kako ima povisene leukocite u krvi,zatim drugi lekar nam je rekao da sumnja na bronhitis(jer mu je cureo nosic i kasljao je ponekad) i treci lekar nam je rekao da ima bakterije u mokraci. Lecen je venski preko kanile,Tazacef (ili kako se vec zove). Radjen mu je ultrazvuk trbuha koji je uredan,snimak pluca takodje uredan. ORL uredan. Dete je imalo samo to vece po prijemu temperaturu koja je pala,znaci celo vreme dok smo bili u bolnici nije imao temperaturu,bio je veseo i dobro je jeo. Primio je jednu inhalaciju zbog slajma koji se cuje kod kaslja koji nije bio cest. Otpusteni smo iz bolnice sa dijagnozom infekcije gornjih disajnih puteva. Apsolutno mi nista nije jasno. Mozete li mi objasniti kakva je to infekcija gornjih disajnih puteva? Moram reci da mi je cerkica dobila temperaturu vece kada smo prvi put otpusteni iz bolnice,njoj je radjen bris grla i nosa. U nosu ima bakteriju Moraxelu (ili kako vec). Trenutno pije Baktrim sirup. Da li je moguce da je prenela bratu i da zato on cesto ima temp.? Napisala sam gore koliko dugo se borimo,bude dobro dok je pod terapijom i par dana posle i onda opet temperatura. A koliko sam upucena ta bakterija ne reaguje na neke antibiotike. Da li je moguce da i on ima tu bakteriju? Rekla sam doktorima na decijem odeljenju prilikom hospitalizacije ali nisu uzeli bris nosa i zdrela. Molim Vas za strucno misljenje
  Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
  • Imamo veliku želju da pomognemo, ali je u opisanoj situaciji NEMOGUĆE dati bilo kakav komentar bez pregleda i praćenja deteta i detaljnog uvida u sva ucinjena ispitivanja.

   Odgovori na komentar
 2. Postovani ima bebu od 19 meseci trenutno ima petu pneumoniju….pregladao ga je i pulmolog i rekao da je sve u redu…pedijatar je preporucio da primi vakcinu pneumokoka..Da li ove upale mogu ostaviti pisledice…Inace pulmolog koji ga je pregledao je profesor Nestorovic,rekao je da ovo izgkeda strasno ali da ce sve biti u redu dok dete jos malo odraste….

  Odgovori na komentar
 3. Moja cekica od 6 godina ima upalu pluca,leci se kuci antibioticima.Plasim se za nju zato sto je mnogo nezna i slabasna,kaslje puno i ne jede samo pije dosta tecnosti,doktor mi kaze da nema potrebe za strahom,ali nije mi svejedno.Kakve posledice moze ostaviti upala pluca kod dece?

  Odgovori na komentar
  • Poslušajte Vašeg lekara!

   OGROMNA većina dece se POTPUNO i BEZ komplikacija izleči od upale pluća, pa mislim da zaista NEMA mesta za prekomernu brigu.

   Odgovori na komentar
 4. Poštovani, djetetu od 2 god. je dijagnosticirana upala pluca! Terapija je sumamed 3 dana jednom dnevno. Zanima me koliko je potrebno mirovanja i trebamo li na nesto posebno paziti nakon terapije? Kada djete smijemo izvoditi vani i kada ga mozemo vratiti u vrtic? Mozemo li uvrstiti neke vitamine u prehranu s obzirom da je oslabljena krvna slika? Unaprijed hvala na vremenu i odgovoru.
  Ljepi pozdrav.

  Odgovori na komentar
  • Sve ovo naprosto morate razmotriti sa lekarom koji je postavio dijagnozu i odredio terapiju.

   Ako je pvo prva upala pluća i dete se izleči ovim lekom – NIKAKVE posebne mere NISU potrebne.

   Odgovori na komentar
 5. Postovani,primljeni smo u bolnicu sa prolivom 20 puta na dan,krv u stolici,na granici da je dete dehidrilo….itd.jasnije prva dijagnoza nam je gastroenteritis…4 dana kasnije nam uspostsvljaju konacnu dijagnozu salmonella i upala pluca…lecimo se i dalje na klinici ampicilinom i inhalacijom s tom sto dete ne moze da guta lepo…sad mene zanima koliko je to opasno salmonela i upala pluca.strasno zvuci!!!i koliko traje oporavak?s tim da napomenem da smo izolovani posebno kao nosioci epidemije.unapred hvala.srdacan pozzz

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, dete od 20meseci, ne kaslje ne slinavi, temperatura do 37.4. Broj Leukocita sada na 20.4, a u prethodni cetvrtak 25.0 . Cista pluca, cisto grlo i zdrelo. Lekar je bio u nedoumci da nas posalje u bolnicu , jer smo vec 2 puta lezali zbog iste stvari(uvecani Le) a lekari su na osnovu rendgena dijagnozu dali *upala pluca* iako se nista nije culo ni prvi put ni drugi. Prvog puta se pulmolog na DIK u Nisu nije slozio sa nalazom rendgena pa je za dijagnozu data neka infekcija(sprecena je upala) . Osim kada se razboli, detetu su Le u granicama normale. Da li mozemo na neki drugi nacin da otkrijemo da li je opet upala pluca, jer ja ne zelim da za manje od godinu dana svoje dete 3puta vodim na rendgen ? Inace dete je veselo, slabije gradje, zivahno, lepo jede, 3puta dnevno kaki.

  Odgovori na komentar
  • To se SLUŠANJEM (auskultacijom) deteta kod Vaseg pedijatra (uz praćenje – kontrole) može razlučiti.

   U opisanim okolnostima (dete veselo, aktivno, dobrog apetita) je BESMISLENO raditi rtg. snimak pluća.

   Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.