Paracetamol posle vakcine

Treba li bebi posle prve vakcine dati Paracetamol – odmah posle vakcinacije, za svaki slučaj?

Ne treba!

Davanje lekova unapred (pa i Paracetamola) je, skoro uvek, besmisleno. Kada beba dobije prvu vakcinu, neželjeni efekti su zaista retki i blagi. Ukoliko se koriste savremene vakcine, koje su izuzetno čiste, prva vakcina skoro nikada ne uzrokuje povišenu temperaturu! To je zato što se bebin imunološki (odbrambeni) sistem prvi put sreće sa «obrađenim» mikroorganizmima (to su samo delići mikronapadača koji se nalaze u vakcini), pa nema snažne reakcije i povišene telesne temperature.

Ako se, ipak, beba unervozi, a to bude praćeno temperaturicom, ima smisla dati Paracetamol, a ne unapred. Davanje leka odmah posle vakcine je zaista nepotrebno, jer je bol tokom vakcinacije kratkotrajan i blag, a za eventualne neželjene reakcije vakcine treba vremena (nekoliko sati).

Pin It


Komentari

 1. Na poslednjem svetskom kongresu autizma prikazan je rizik primene paracetamola u kombinaciji sa vakcinama, tako da se za snizavanje temperature nakon primene vakcine ipak savetuje davanje brufena.

  Odgovori na komentar
  • To je zaista aktuelna tema koja je otvorila nekoliko veoma ozbiljnih pitanja, ali i istraživanja koja će, u to nema sumnje, rasvetliti ovaj problem.
   Za sada se može reći da jedna grupa ozbiljnih stručnjaka dovodi u vezu terapiju postvakcinalne temperature paracetamolom sa autizmom, ali kod dece koja imaju predispoziciju za ovu grupu oboljenja. (ali i još neke slične bolesti).
   Treba sačekati još neko vreme da se ova veza potvrdi ili opovrgne, pa da se da racionalan i objektivan sud.

   Odgovori na komentar
 2. Postovani ,

  s’obzirom da je mojoj bebi termin za drugu vakcinu pentaksim bio 4-og septembra , koliko vremensko odstupanje moze da se tolerishe jer josh uvek nemogu da nabavim pentaksim s’obzirom da je nestasica.
  Ako vec nesme veliko odstupanje onda neka mi beba primi 3 vakcine posebno .
  Hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Beba 6,5 meseci ima temperatiru najcesce 37,6 vec tri dana s tim da nakon febricetn (na 6 sati) prvo dodje do 38,5 a onda pada… Ne curi nos ne vide se nikakvi znaci bolesti raspolozena je i sisa lepo jedino je tri dana pre te temp.primila vakcinu …. Da li je temp.mozda od vakcine ili zubici ili je neki virus u pitanju treba li je voditi pedijatru

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.