Otitis – zapaljenje srednjeg uva

Uho se sastoji od tri dela: spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg. Spoljni deo uha ima prevashodnu ulogu sprovođenja zvuka do bubne opne iza koje se nalazi srednje uho. U srednjem uhu postoje tri, međusobno povezane slušne koščice koje prenose vibracije sa bubne opne na unutrašnje uho.

otitis-zapaljenje-srednjeg-uva-175.jpg

U unutrašnjem uhu se odvija veoma složen proces prevođenja vibracija u minijaturne električne impulse koji se putem slušnog nerva sprovode u mozak. U unutrašnjem uhu se nalazi i centar za ravnotežu koji je veoma bitan u kontroli položaja tela i neophodan za normalno kretanje. Srednje uvo je Eustahijevom tubom povezano sa mestom gde se nos produžava u ždrelo, pa se tako infekcije nosa i grla lako mogu preneti u srednje uho.

 • Da li je svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uha?

Nije!

Kada se zapuši nosić, brzo se može zapušiti i Eustahijeva tuba koja spaja nos sa šupljinom srednjeg uha. Tada se nakupi tečnost koja “rasteže” bubnu opnu, a to strašno boli, ali NIJE pravo (gnojno) zapaljenje srednjeg uha!

Tada detetu treba dati ibuprofen (Brufen) i sprej ili kapi za nos (Efedron, Operil P, Olynth…) – za 15-20 minuta nema više bola i dete je super! Redovi koji slede su posvećeni akutnoj (gnojnoj) upali srednjeg uha.

 • Kako nastaje zapaljenje srednjeg uva kod dece?

Infekcije nosa i grla, veoma često, dovode do inflamacije (zapaljenja) srednjeg uha. Obično su u pitanju blage infekcije izazvane virusima koji vole da se nastane u sluzokoži nosa, pa se prošetaju i do srednjeg uva. Ovo se naročito lako desi kod male dece koja imaju kratke ušne kanale pa nije potrebno prevaliti veliki put do srednjeg uha.

Međutim, ako zapaljenski proces “uskoči” u šupljinu srednjeg uha nastaje jača upala koja se veoma često završava akutnim gnojnim zapaljenjem srednjeg uha. Iako je preko 90% infekcija gornjih respiratornih infekcija kod dece uzrokovano virusima, gnojna upala srednjeg uha uvek zahteva antibiotsku terapiju.

 • Kako bakterije stižu u srednje uho

Bakterije u srednje uho mogu dospeti iz nosa i grla, spolja, a ređe i putem krvi. Ipak, najčešći put infekcije srednjeg uha kod dece je iz nosa i grla preko Eustahijeve tube koja se i nalazi na prelazu nosa u grlo. Kod dece se retko dešava da se prvo upali spoljašnje uho odakle se infekcija prenosi preko bubne opne u srednje uho.

 • Kako izgleda dete sa zapaljenjem srednjeg uha

Skoro uvek infekcija počinje kijavicom – zapušenim nosem sa obilnim sekretom koji izlazi iz nosa, ali se i sliva niz grlo i obično dovodi do nadražajnog kašlja. Povišena temperatura se u početku ne mora javiti, ali ako do upale srednjeg uha dođe ona po pravilu raste i javlja se bol u uhu.

Starija deca umeju da se požale i da pokažu koje ih uho boli. Međutim, mala deca su veoma nervozna (kenjkava), a javlja se i karakterističan prodorni plač. Obilno se dete trgne iz sna, probudi se uz vrisak koji se nastavlja u snažan plač koji se ne prekida i pored uzimanja i nošenja bebe. Tada je i temperatura visoka – što je dete manje temperatura je veća, a deca načešće nerado uzimaju obroke. Neretko se plač pojačava pri sisanju jer se negativni pritisak u ustima (koje dete stvara da bi povuklo mleko) prenosi na bubne opne koje su zahvaćenje zapaljenjem i veoma bolne.

 • Kako se postavlja dijagnoza?

Da bi se postavila dijagnoza neophodan je pregled srednjeg uha otoskopom – jednostavnim aparatom koji omogućava lekaru da vidi bubnu opnu. Potpuno je pogrešno postaviti dijagnozu samo pipanjem prednjeg dela uha deteta (tragusa). Neka deca koja imaju upalu uha ne reaguju na pritisak, a druga koja nemaju zapaljenje srednjeg uha vrište na pipanje uha.

Kao što smo već naglasili, nije svaki bol u uhu zapaljenje srednjeg uva, jer često banalno zapušenje nosa može napraviti bolni refleks u uhu bez prave upale srednjeg uva, a to se može razlučiti samo otoskopom. Zato je otoskopski pregled jedini pravi način da se postavi dijagnoza zapaljenja srednjeg uha kod dece.

 • Kako se leči

Terapija “pravog” – gnojnog zapaljenja uha kod dece počiva na antibioticima koje prepisuje lekar. Za razliku od upale grla kada se može uzeti bris da se vidi da li ima bakterija, bris srednjeg uha je nemoguće uzeti jer postoji bubna opna koja bi morala da se pocepa. Samo u retkim slučajevim kada bubna opna pukne zbog zapaljenja, pa iscuri gnojni sadržaj može se izolovati bakterija koja je uzrok zapaljenja. Kako je to srećom retko, antibiotska terapija upale srednjeg uha kod dece počiva na poznavanju vrste bakterija potencijalnih prouzrokovača infekcije.

 • Da li su neophodne injekcije antibiotika

Do pre samo par decenija skoro sva deca su dobijala injekcije penicilina zbog upale srednjeg uha. Danas se penicilinske injekcije retko prepisuju iz nekoliko dobrih razloga.

Prvo, skoro polovina mogućih prouzrokovača gnojne upale srednjeg uha ne reaguje (rezistentno je) na injekcije penicilina. Pored toga, većina dece može da dobija lekove na usta, a postoji veliki broj antibiotika za oralnu upotrebu koji efikasno ubijaju prouzrokovače infekcije srednjeg uha kod dece. Skoro svi ovi preparati se uzimaju na usta i veoma su efikasni u lečenju inflamacije srednjeg uha kod dece. Dakle, ogromna većina dece se može uspešno izlečiti i bez omraženih injekcija.

 • Koliko traje lečenje

Terapija gnojne infekcije srednjeg uha kod dece traje najmanje najmanje sedam dana, a potreban je i kontrolni otoskopski pregled da se verifikuje uspešnost terapije. Treba podvući da antibioticima treba dati “fore” dva do tri dana za pravo dejstvo, a ako ne dođe do poboljšanja posle tri dana terapije najverovatnije treba promeniti lek – naravno, to je posao pedijatra (ili ORL specijaliste).

 • Kada su injekcje anibiotika stvarno potrebne

Parenteralna terapija (injekcije) su neophodne kod dece koja ne mogu uzimati lek na usta (zbog upornog povraćanja ili nepodnošenja sirupa), kod dece kod kojih je došlo do pucanja (perforacije) bubne opne, kao i kod najmlađih pacijenata (bebe u prvim mesecima života).

 • A šta se daje za bol i zapušen nos

Pored antibiotika je neophodno sprečiti bol i obarati povišenu temperaturu – paracetamolom ili ibuprofenom. Najveći broj dece zahteva i kratkotrajnu (tri do četiri dana) primenu kapi za nos (Efedrin, Operil P, Olynth…) koje oslobađaju nos “tereta”, ali i ubrzavaju proces lečenja i smanjivanja bola.

Naravno, pedijatar će odlučiti o svim detaljima terapije, i eventualnom uključivanju specijaliste za uho, grlo i nos u proces lečenja.

 • Može li da se spreči zapaljenje srednjeg uha kod dece?

Može!

Mame i tate zaista mogu u mnogome pomoći detetu da ne dobije upalu uha – prvo i najvažnije je otpušavanje nosića. Prohodan nos je od bitnog značaja za normalno uzimanje tečnosti i obroka, ali je i neophodan za sprečavanje zapaljenja srednjeg uha.

Što pre treba naučiti dete da “duva” nos! To je jedan od najefikasnijih i najbezbednijih načina da se spreči zastoj sekreta, pa tako i upala srednjeg uha.

 • Šta raditi ako se upale srednjeg uha često ponavljaju?

Česta zapaljenja srednjeg uha kod dece obavezno traže detaljan pregled specijaliste otorinolaringologa. Potrebno je videti da li postoji uvećan adenoid (“treći” krajnik) koji zatvara Eustahijeve tube i može biti uzrok čestim upalama uha.

Specijalista za uho grlo i nos će odlučiti o eventualnom hiruruškom tretmanu, a ako treći krajnik ne zahteva vađenje, u saradnji sa pedijatrom će se doneti odluka o medikamentoznoj terapiji.

Ass.dr Goran Vukomanović

Pin It


Komentari

 1. Na ovu temu sam naisla jer je sinu od 22 meseca orl spec.prepisao Flixonase zbog cestih upala uha. Uplasena sam, jer sam ja primala kortikosteroide kao beba u lecenju astme i znam koje posledice sam prosla.
  Tokom osnovne skole sam imala jako ceste upale uha i vise orl lekara mi je naglasilo da nikako ne duvam nos jer time ako je bar malo zapusen poteram sekret u usi i dobijem upalu. Kada sam prestala da duvam nos, vec sam samo brisala ono sto iscuri upale su prestale, a vi naglasavate da dete treba da duva nos

  Odgovori na komentar
  • Najvažnije je da se obavi pregled kod ORL specijaliste koji se bavi decom i da se isključi uvećanje trećeg krajnika (adenoida) kao uzroka upala srednjeg uha.

   Ako je to OK – najvažnije jeste da se nos održava prohodnim, a kratkotrajna terapija lokalnim kortoksteroidima (pod nadzorom pedijatra ili ORL specijaliste) može da pomogne.

   Odgovori na komentar
 2. Moja beba ima nepunih pet meseci.Dva dana unazad imala je temperaturu oko 37,5. Danas je pedijatar konstatovao upalu usiju i dobili smo terapiju,sinacilin a po potrebi paracetamol. Svemu je prethodio zapusen nos i upaljeno grlo. Da li bih trebala da joj cistim nos nekim posebnim rastvorom,do sada sam to cinila nistatin sprejom i pumpicom? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Sin od 15 meseci ima jako ceste upale usiju. Od poslednje nije prosao ni mesec dana i opet je dobio. Uvek prethodi gust sekret u nosu, ali nos ne curi i ne moze da se ocisti fiziomerom i noskom. Dr je rekao i da dete ima sekreta puno u usim, iza bubne opne. Postoji li nesto sto ja mogu da uradim i preveniram ove upale? Dete nije u kolektivu, redovno boravi na svezem vazduhu…
  Dr mu svaki put prepise 10 dana pancef i kapi za usi.. Da li je to prejaka terapija?

  Odgovori na komentar
  • Vaše dete MORA da pregleda ORL specijalista koji se bavi malom decom!

   Kad se upale ponavljaju, skoro sigurno postoji uvećan adenoid (treći krajnik), a to treba da proveri ORL lekar.

   NIJE REŠENJE “tovarenje” deteta antibioticima!!!

   Odgovori na komentar
   • Vodim ga svaki put kod ORL. Cak sam i menjala lekare da bih dobila drugo misljenje. Nikad nisu pomenuli bilo sta osim hronicnog sekreta iza bubne opne koji se ne leci i redovno ciscenje nosa.

    Odgovori na komentar
 4. Moja beba ima skoro godinu dana i upalu srednjeg uha,da li je normalno da dobija operil p,koji je dosta jak,prima venski longacef,a da pored toga kaslje.Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Postovani,
  Moj sin od 7 godina se dva dana da su mu zapusene usi posebno uvece pred spavanje. Inace drugih simptoma nema. Sta treba d aradimo ako se nastavi…Hvala

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,

  Cerka od 3 i po godine ima otitis i na antibiotiku je, ali me zanima da li bi uzrok infekcije mogao biti nacin duvanja nosica. Redovno ga cistimo fizioloskim pred spavanje i nekoliko dana pre upale, dete je pocelo samo jako da izduvava obe nozdrve istovremeno, to joj bilo zabavno. Ja joj, instiktivno, to nisam dala i zatvarala sam po jednu nozdrvu, ali je ona ovo uradila puno puta. Nos je, inace, bio pun, sigurno neka virusna infekcija.

  Mozda je glupo pitanje, ali razmisljam o svemu, pa i o nacinu duvanja nosa 🙂

  Lep pozdrav i hvala!

  Odgovori na komentar
 7. Postovani moja kcerka od godinu dana ima blagu upalu usiju sa upalom grla.Dobila je amoksicilin sirup na 8 h 5ml paeacetamol i ibuprofen jer je imala 4 dana visoku tem.Da li treba jos neke dodatne kapi? Ili samo fizioloski rastvor i smem li slez da joj kapam? Interesuje me da li je dozvoljeno ispirati detetu nosic sa fizioloskim ako ima upalu? Posto mi napunimo spric od 10 ml i okrenemo levo na stranu da ispadne voda pa desno tako nam je diktorka objasnila.Da ne iskomplikuje se jos vise?

  Odgovori na komentar
 8. Moja beba ima pet punih meseci i ovo joj je cetvrta upala usiju(svakom meseca po jednu upalu).Svaka upala je bez temperature i predhodi joj zapusen nos koji ja cistim fiziomerom i pumpicom belvital,ali na kraju ipak dobije zapaljenje srednjeg uha.Sta uraditi da bih izbegla sledeću upalu izuzev cisćena nosa sto već radim?Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
 9. Postovani,devojcica ima 20 meseci,celo jutro je nervozna,stalno zvace dudu,prvo sam mislila da su zubici u pitanju jer joj izbijaju trojke,ali sam primetila i da joj je pojacan sekret u uvetu i ima malo jaci miris. Nosic joj ne curi. Da li je to mozda upala uveta?

  Odgovori na komentar
  • Mala je.šansa da je ovo upala uha, ali se to naprosto NE može proceniti bez pregleda. Ako je sekret iz uha zaista prisutan – pregled se mora obaviti.

   Odgovori na komentar
 10. Poštovani, dečak godinu ipo dana je dobio gnojnu upalu uha. Čim se pojavila gnoj odmah je dobio 2 antibiotika paralelno da pije Klacid i Panlav forte. Nakon 5 dana terapije gnoja je i dalje bilo, ali se dete dobro oseća objektivno (nema temperaturu, veseo je, lepo jede). Doktor prelazi na Pancef i evo već dva dana terapije sve isto, nepromenjeno, gnoja i daje ima. Moje pitanje je šta u slučaju da Pancef ne pomogne i koji bi mogli biti dalji koraci u lečenju? Koliko je ovo opasno stanje? sve ukupno traje nedelju dana.
  Hvala puno i srdačan pozdrav!

  Odgovori na komentar
  • Ako NEMA boljitka ni narednih dana, dete MORA da preglda ORL specijalista kji se bavi bebama i malom decom. U Beogradu je najbolje mesto Institu za majku i dete!

   Odgovori na komentar
   • U redu, hvala na komentaru. Trenutno ga vodi Orl specijalista iz doma zdravlja u Novom Sadu, a ako do sutra ne krene na bolje preduzećemo dalje korake. Da li lako dolazi do komplikacija kod ovakvog stanja?

    Odgovori na komentar
 11. Postovani, moje dete ima upalu uha i dobilo je terapiju…temperaturu nema samo je imalo bolove u uhu i glavobolje u predelu oko uha…moje pitanje je da li treba da izbegava sportske aktivnosti za vreme terapije ili slobodno mogu da ga vodim na treninge (dzudo)?

  Odgovori na komentar
 12. Postovani,devojcica koja ima 8 god. kao beba od 6 meseci zbog jake infekcije, doslo je do pucanje bubne opne, i tada primenom antibiotika doslo je do zalecenja, i od tada do uzrasti od 7 god. dete nije imalo nijednu upalu uha. Ali evo ove zime je opet uho procurilo, i doktor kaze da perforacija nije zatvorena, i posle nekoliko ponovenih infekcija ovih meseci, doktori kazu da jedino najbolje reshenje je operacija tympanoplastika. Pa htela bih da cujem i vise mislenje, dali da obavimo tu operaciju ili da ostavimo jos neko vreme, dali moze da zaraste, (znaci da ponovim, devojcica ima 8 god)

  Odgovori na komentar
 13. Postovani,mojoj bebi od 6I po meseci u gradskoj bolnici su rekli da ima pocetnu upalu levog uha I prepisali su mu pancef,al posto vec pije cefaleksin kao terapiju mogu li da mu povecam dozu na 5ml cefaleksina,da mu ne skodi toliko antibiotika

  Odgovori na komentar
 14. Jana
  Imam pitanje za pedijatra. Moj sin ima 12 meseci i 16 dana , pre cetiri dana mu je orl specijaliata u Zemuskoj bolnici dijagnoatikovao upalu uha nakon sto je zbog temperature 39 poslat iz doma zdravlja na institut za majku i dete pa odatle u Zem. boln. I na osnovu samo pregleda receno je da ima upalu uha , bez krvne slike , prepisan mu je pancef i panadol . Ja sam samoinicijativno mu uradila krvnu sliku sledeci dan , i pedijatar kaze da je to virus a pri tome naglasavam da nema nikakvo curenje iz nosa niti mu je grlo crveno niti kaslje. I pedijatar je bila zacudjena sto mu je prepisan antibiotik. A ja sam skroz zbunjena i uopste ne znam kome da verujem. On svakako pije taj pancef ali se bojim da li moze da ima neke posledice od toga ako kao sto kaze pedijatar mu nije ni bio potreban? I bio je ponovo kod orl koja je rekla da treba da pije.

  Odgovori na komentar
  • Sadse tu NIŠTA ne može uraditi (a ni kometarisati) osim da se terapija sprovede do kraja.

   Mislim da, u buduće, Vaš pedijatar procenjuje potrebu za antibiotskom terapijom, imajući u vidu da kod virusnih infekcija antibiotici NE pomažu!

   Odgovori na komentar
 15. Ivan ivanovic 05.08.2016 u 17:46

  Ja imam upalu uveta, kao da sam otisou kupatilo tako se cuje neobicno sada mi malo bolje ali nije to to pijem tabletu i stavljam kapi na uvo, JA MISLIM KADA SAM BIO NA BAZENU ILI JE IMALA BAKTERIJA JA NZM SRAME AKO NE POCNEM DA CUJEM DOBRO

  Odgovori na komentar
 16. Postovani,primetila sam da moja beba od dva meseca ima cudno ponasanje…Odbija da sisa ali adaptirano mleko na flasicu zeli,verovatno joj je lakse kada vuce..Baca glavicu na jednu i drugu stranu,trlja je od podlogu,ruke stavlja gura ka licu i ide njima prema usima,ne zeli uspravno naslonjena na mom ramenu,iznenada zaplace.Da li su to simptomi bolova ili upale uha?Hvala unapred!

  Odgovori na komentar
  • Ovo NISU simptomi upale srenjeg uha kod bebe ovog uzrasta!

   Šta je uzrok – nemoguće je proceniti bez pregleda, ali nije nemoguće da zubići guraju desni (u “dubini”, pa ne moraju da se vide i izbiju)

   Odgovori na komentar
 17. Moje dete ima 10 godina i hronicnu upalu srednjeg uva.Usi su po malo curkale.Dr.kaze da je bubna opna ostecena…a ima i Stafilokoku u nosu.Pije panklav.Ima li razlog za brigu i da li je to izlecivo?

  Odgovori na komentar
  • Vaše dete MORA da.leči i prati ORL specijalista koji se bavi decom! Sve detalje oko lecenja i prognoze naprosto morate razmotriti sa ORL specijalistom.

   Ovako složeni problemi se ne mogu rešavati bez pregleda i praćenja deteta.

   Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.