Ortopedski problemi

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Šta su angularni deformiteti nogu?
Simetrično i blago krivljenje natkolenica i potkolenica prema unutra (varus) kod novorođenčeta i odojčeta je često i predstavlja nastavak pozicije koju je dete zauzimalo intrauterino (u materici). Spontana korekcija se odigrava postepeno, rastom i hodom – kada prelaze u valgus između druge i treće godine, a definitivni oblik dobijaju između četvrte i desete godine.

*Fiziološke «O» noge (genu varum)
Obično se mogu videti kod odojčadi, kao i kod dece koja su forsirana da što pre prohodaju – u vreme dok je koštano-zglobni sistem još suviše mek i elastičan, a mišići nedovoljno jaki da izdrže teret.
Kada roditelji primete da im dete hoda na širokoj osnovi i ima veliki razmak između kolena, mada uz obrazloženje da i neko od najbližih ima isti nalaz («okserice» mogu da budu nasledne), obratiće se lekaru za pomoć.
Nakon pregleda, sledi jednostavno objašnjenje lekara da je u većini slučajeva ovo normalan nalaz, koji ne zahteva radiografiju, i da će se spontano korigovati rastom deteta.
Ali, ako vaše dete ima «O» noge i nakon druge godine života, ili ako je samo jedna noga kriva a druga nije – to može da bude znak većih problema, kao što su rahitis ili Blountova bolest. Tada je neophodna konsultacija sa ortopedom, koji će da proceni da li mu treba pomoć pedijatra (ako je rahitis uzrok deformiteta).

*Razvojne «X» noge (genu valgum)
Obostrani deformitet, uglavnom urođen, ali i posledica jako izraženih ravnih tabana (opterećenjem unutrašnje strane stopala, kolena počnu da se krive prema unutra).
Ovakvo dete je često gojaznije, trapavije, i često pada, a pri nespretnom hodu «trlja» kolena (jedno o drugo) i gazi unutrašnjom stranom stopala, brzo se zamara i žali se na bolove u nogama, naročito noću.

Kod većine dece uzrasta od dve do šest godina, lečenje nije potrebno. Ako stanje potraje, onda se preporučuju vežbe, odgovarajuće cipele sa unutrašnjim pojačanjem, kao i nošenje noćnih korektivnih ortoza («šina»).
Problem «ikserica» se posebno loše odražava na pravilan rast i razvoj kičmenog stuba.
Zato je, dragi roditelji, neophodno da se, kod dece koja imaju problem spuštenih i deformisanih stopala, ili angularne deformitete nogu – sprovodi redovan preventivni program vežbi. I to ne samo za stopala, već i za kičmeni stub, da bi se sprečila pojava deformacija (skolioza i kifoza).

Samostalna provera detetovih stopala
Najbolji način da sami proverite da li vaše dete ima ravna stopala, jeste da boso stane ispred vas, okrenuto leđima. Potvrdu da su u pitanju ravna stopala ćete dobiti ako vam se učini da ni tetiva, ni peta nisu u neutralnom položaju, već su iskrivljene prema spolja, a da je oslonac stopala na podlogu – na unutrašnjoj strani (možete da ga proverite i pravljenjem otiska na papiru).

Nespretnost i ravna stopala
Roditelji čija deca imaju ravna stopala, kažu da im se ona ponekad čine nespretnijom od druge dece. Međutim, ravna stopala ne bi trebalo da imaju nikakvog uticaja na sposobnost vašeg deteta da se bavi sportom.

Tri uzroka hoda sa prstima prema unutra
Postoje tri uzroka hoda sa prstima prema unutra (in-toe-ing):
1. metarsus adductus (kod koga je prednji deo stopala orijentisan ka unutra)

2. medijalna torzija tibije – golenjače (Pri stajanju, hodu i ležanju – čašice gledaju prema napred, a stopala prema unutra)

3. medijalna torzija femura – natkolenice, ili femoralna anteverzija (U svim pozicijama – i čašice i stopala su okrenuti prema unutra. Ovakvo dete ćemo često videti kako sedi u takozvanoj W poziciji)

Ova deca hodaju nepravilno i trče nespretno – kao po «jajima», ali čak ni ova stanja ih ne ometaju da se bave sportskim aktivnostima. Inače, stanja prolaze sama od sebe – kako deca rastu i razvijaju bolju mišićnu kontrolu i koordinaciju pokreta.

Obuća utiče na poremećaj
Neadekvatna obuća, bez odgovarajućih anatomskih uložaka,
može da dovede do poremećenog razvoja stopala, promene
statike skočnih zglobova, kolena i kukova, sa pojavom umora i
noćnih bolova, nepravilnog hoda i nespretnog trčanja sa čestim
padovima, pojavom «X» nogu, a u vreme puberteta i pojavom
deformiteta kičmenog stuba.

Dr Aleksandra Stojanović, dečji hururg

Pin It


Komentari

 1. radivoj-pavkovic 04.04.2013 u 15:39

  Postovani, Moj unuk (9 godina)ikosje imao ravna stopala sto je vezbama i cipelama sa ulozcima sada potpuno korigovano. Ostao je problem sa levom nogom,odnosno stopalom, gde je primetno, kada se decak posmatra pri hodu od pozadi, da je stoplo odn.peta iskosena na unutrasnju stranu. Da li i kako se moze korigovati ovakvo stnje levog stopala? Unapred hvala. Puno pozdrava. S postovanjem, R.Pavkovic

  Odgovori na komentar
  • Vreme je da se obavi kontrola kod ortopeda. Posle će se videti da li treba i fizijatar treba da se konsultuje. To je jedini način da se stručno proceni ovaj problem.

   Odgovori na komentar
 2. Postovani, Imam jedno pitanje za Vas, moj sin star 2 godine i mjesec povremeno hoda na prsticima, ne hoda tako po citav dan ali povremeno da, imam osjecaj da kada mu kazemo da ne hoda na prstima on onda namjerno jos vise. Trci normalno, suta loptu sa obje noge, nema ravna stopala. Da li trebamo posjetiti doktora zbog toga ili je to samo faza koja ce proci. Hvala Srdacan pozdrav, B.

  Odgovori na komentar
  • Po Vašoj priči ovo zaista izgleda kao normalna varijacija hoda deteta! Ako se ovo učesta, ima smisla da se vidi. Za sada se ne čini da je ovo potrebno.

   Odgovori na komentar
   • Imam curicu koja ima 2godine i 2 mjeseca nekad hoda na prstima nekad ne hoda pa mi govore da je vodim doktoru.mozeli vase misljenje.jer meni izgleda da je sve uredu jer kad trci bas je brza jedino sto me brine to sto nekad hoda kako treba nekad ne hvala pozzz

    Odgovori na komentar
 3. Dragi pedijatar,moj sin ima godinu i osam meseci, kad je prohodao sa godinu i dva meseca bilo je sve uredu,uvek ga vodili na redovne i vanredne kontrole kod doktora,ali u zadnje vreme smo primetili da nestoji ravno i negazi ravno sa stopalima. Zadnja redovna kontrola je je bila sve uredu pitali smo doktora,sta je tome uzrok sto nestoji pravilno i to vise na levoj strani stopala se primecuje,mada i desno malo tezi na unutra,Doktor je rekao zbog njegove tezine,tako da nas je to za trenutak bilo umirilo.Danas samo ga vodili kod doktora jer kad smo videli da nije nista bolje,pravo smo se uznemirili. Doktor je rekao da moramo obaviti neku kontrolu. molim za brz odgovor jer smo pravo uplaseni da nije sta opasno i mozeli kako da se poboljsa stanje stopala naseg deteta. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 4. Suzana Elek 12.03.2014 u 14:07

  Dobar dan ja imam jedno pitanje moje dete je 21mes i cini mi se da ima problem sa levim stopalom prsti su jako okrenuti ka unutra i cini mi se da je sve vise cak i dok cuci leva noga stoji krivo dali je to prolazna faza ili nesto vise ?Znam da je obuca jako vazna pa od samog pocetka kupujemo kvalitetnu obucu ali izgleda nike dovoljno …Molim vas da mi sto pre odgovorite

  Odgovori na komentar
 5. Postovani. Moj sin ima 8 god. Ima ravne tabane i nosi ulizke. Pre mesec dana smo ustanovili da ima i skoliozu kicme. Razlog skolioze izgleda da nisu samo ravni tabani nego i to sto mu je desna noga kraca od leve za 11, 2mm.
  Rargovarali smo sa ortopedom i dao mu je ulozke gde je na destnoj nozi uloska izdignuta za 7cm.
  To sa skoliozom kaze da ce se srediti zato sto je mlad, ali nas brine ta kraca noga.
  Izmereno je i, dimenzije svake koske na desnoj nozi su manje za po nekoliko mm od dimenzija koski na levij nozi.
  Mnogo se brinemo, neznamo dali ce noga i dalje zaostajati u rastu ili ce se to sa vremenom izjednaciti?
  Zeleli bi da cujemo vase misljenje.

  Odgovori na komentar
  • To je sada NEMOGUĆE predvideti!

   Srećom, većina dece ovo izgura bez većih problema, ali su Vam ortopedske kontrole i praćenje jedini način da imate uvid u dalji tok opisanog problema. Mislim da ima mesta za optimizam.

   Odgovori na komentar
 6. imam 16 godina, a i dalje imam ravna stopala. Koa mali nosio sam ortopedske cipele i ostalo ali nisam radio vezbe uprkos govorima mojih roditelja. Sad primecujem da mi to smeta. Da li imam nacin da to sada resim a da nisu neki posebni tretmani znaci da mogu kod kuce da radim jer idem u skolu u drugom gradu.

  Odgovori na komentar
 7. Moj sin ima 4godine imamo problem sa zglobovima na stopalima koja idu ka unutra.Izgledaju kao da su spala ,vodila sam ga kod ortopeda ali on kaže kako je to normalno za njegov uzrast.Da će se popraviti kad dete bude raslo,medjutim od tad je prošlo godinu dana boljitka nema.Kako da se leci??

  Odgovori na komentar
  • Ortoped je to skoro sigurno ispravno procenio. Kvalitetna obuća i fizicka aktivnost (sada kroz igru, a kasnije sport) su dovoljni da se stopalo i nogica ispravno razvijaju. Naravno, ako Vi procenite da ipak ne ide kako treba, obavite kontrolni pregled kod ortopeda.

   Odgovori na komentar
  • Jelena, sada sam naišla na ovu temu koja me jako zanima. Od Vašeg pitanja je prošlo dosta vremena, ali se nadam da ćete možda odgovoriti… Naime, imam sina od četiri godine I identičan problem kao Vi pre dve godine. Doktor nam isto govori da je sve u redu I da nastavi da nosi ortopedske cipele(koje nosi već 3 godine). Molim Vas za odgovor kakva je situacija kod Vas sada? Zanima me kakav tok eventualno mogu da očekujem?
   Unapred najlepše hvala.
   Jelena

   Odgovori na komentar
 8. Imam devojcicu od sedam godina koja vec nekoliko meseci hoda na prstima,uglavnom na desnoj nozi ili na obe. Kada je opomenem hoda normalno kaze da je nista ne boli,moze da hoda i na petama,ali cim zaboravi moju opomenu ponovo hoda na prstima. Interesuje me savet pedijatra da li bi iz ovoga moglo proizaci nesto ozbiljnije,jako sam zabrinuta.

  Odgovori na komentar
 9. Danijela Pesic 17.11.2014 u 17:13

  Imam devojcicu 2,5 godine koja ima x noge tj. kada hoga udara koleno o koleno, a kada stoji sa sastavljenim kolenima razmak izmedju cukljeva je veci od 5cm. Bile smo kod fizijatra i dala nam je da nosimo ortopedske cipele. Mene zanima koliko je to opasno i da li ce joj pomoci te cipele ili ce uvek imati krive nogice? Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • To je sada zaista teško proceniti.

   Daleko su veće šanse da će dete biti dobro, pa se držite fizijatra. Ako fizijatar proceni, konsultovaće se i sa ortopedom – to je puta da se ovaj problem isprati.

   Odgovori na komentar
 10. Imam sestrica koji je napunio godinu dana… Jos ne hoda, a i ne moze da sedi sam… Kada ga drze za rukice da bih hodao, on kao da zuri, trci na prstima, nespretno, i stopala krivi… Isto kad sedi, stopala su mu okrenuta ka unutra… On je rodjen u 37 – oj nedelji, i imao je tezinu 2 kg. Citala sam vas clanak, i ovo me podseca na medijalnu torziju femura… Brinem se za njega, jer imamo brata koji boluje od cerebralne paralize…

  Odgovori na komentar
  • Nemojte da se brinete nego da se lepo zakažete pregled kod fizijatra.

   Posle pregleda će se tačno znači šta dalje da se radi. Bez pregleda se naprosto ne može proceniti dete.

   Odgovori na komentar
 11. Postovani, dete ima 2godine, normalni je hodao, odjednom nece sa stane na jednu nogu, samo na prste i kad pokusa da hoda, on se brzo spusti, kao da ga zaboli noga, samo tako deluje inace ga ne boli. Sta moze bitu?

  Odgovori na komentar
 12. Postovani,

  Cerkica ima 2 godine. Prohodala je sa 8 meseci i veoma je aktivna. Medjutim, kada trci, uvek trci na prstima, i sitnim koracima. Nekako kao da vise poskakuje nego sto trci. Kada hoda, uvek to cini celim stopalom. Do pre nekoliko meseci je ponekad hodala na prstima ali svega nekoliko minuta u toku dana i onda sasvim normalno. Ima li razloga za posetu doktoru?

  Odgovori na komentar
 13. Postovani,imam cerkicu tek napunila 4 godine,zdravo,veselo i super-aktivno dijete,medjutim kad hoda lijevo stopalo pomalo ubacuje prstima ka unutra! Prije malo vise od godinu nogicu je pogledao doktor,doduse specialista za kukove al kucni prijatelj pa se tako desilo,i rekao da nema nista neobicno il nepravilno!
  Dal ce dijete samo ispraviti hod il je potrebna pomoc specijaliste?
  Hvala.

  Odgovori na komentar
 14. Postovani, moje dete ima 9 meseci. Od rodjenja ima stopala ka spolja i kada stoji unutrasnji zglobovi iznad stopala su mu izrazeniji, kao da nema snage u zglobovima. Dr rece da ce se to samo korigovati.
  On jos ne hoda ali se podize na noge tako sto se uhvati za npr.krevet pa se iz polozaja na kolenima podigne na noge. Ne ume da napravi korak vec cupka u mesti ili drzi noge ukoceno.
  Najvise me brinu ti zglobovi iznad stopala.
  Da li bi trebalo da se zabrinem vec sada?
  Hvala puno.

  Odgovori na komentar
 15. zdravo
  imam dva deteta
  starije 4,5godine
  ima spustene svodove i,zglobove i zbog toga kao ravne tabane
  nosi one ecovel uloske i ortoped samo preporucuje turski sed i kao sve ce se korigovati.malo su koske na kolenima izbacene pa kao ima i x noge…Do kad to treba ispraviti?
  drugo dete,devojcica ima O noge
  ortoped je slaoo da snimi kolena i potkolenice
  izmerio je nekih 12stepeni na kolenima i preporucio sine korektivne
  ona ima 19meseci
  sigurnomi nece dopustiti da joj stavim sine a posebno ne da ih nosi 12sati
  sta njoj moze pomoci i kolko je to opasno?zbog cega dolazi do toga?ona nocu zaspi na stomaku sa zgrcenim nogama
  prohodala je sa 13meseci ali potpuno samostalno ni jednog trena nije dozvolila da je neko drzi i uci da hoda,zbog cega onda O noge?

  Odgovori na komentar
  • Jedno je jasno – SVE treba uraditi kako je ortoped preporučio, uz redovne kontrole.

   Oba opisana problema su KONSTITUCIONALNE prirode,a niste Vi tu ništa mogli da učinite da se to spreči.

   Odgovori na komentar
 16. dobar dan,imam dva sina,stariji 5 god i imam utisak da kad hoda to radi na prstima,a sa mladjim sinom nismo imali problema dok skoro kad trci vidno ubacije stopalo ka unutra ima tri god

  Odgovori na komentar
 17. imam cerkicu 20meseci.Imala je problem sa desnim stopalom i to smo vezbicama resili medjutim,prohodala je sasvim normalno pre 2 meseca dok nisam primetila da kao da malo hramlje i da joj je leva noga deblja od desne i da,kada hoda levu ne ispravlja u kolenu.Mozeteli mi reci sta je uzrok?Dali je nesto strasno?Mnogo me plasi.Inace hoda i trci sve normalno,vesela je

  Odgovori na komentar
  • Ne treba da se plašte, ali je pregled ortopeda (možda će posle biti potrebno i da fizijatar vidi dete) jedini način da se ovo ispravno proceni. Lepo zakažite (bez panike) pregled ortopeda, pa da se ovo reši.

   Odgovori na komentar
 18. Postovani imam veliki problem moje dete ima sada 13-God.i hoda na prste kada je bio manji radio je vezbe koje nisu pomogle i radjena je magnetna rezonanca sa 8-God.svi nalazi uredni.Sada nas je pedojatar uplasila posumnjala je na distrofiju i ponovo pregledi fizij.ortoped.neurolog i krvna slika. Nalaz fizijatra je skracena zetiva,ortoprda uvrnuto stop.unutra,neurolog uredan,krvna slika uredna.Malo mi laknulo ali kada je pedijatar vido da se misljenja ne poklapaju sa njenim ljutito je rekla posle rehabilitacije idemo za Nis ja sam sada jako uplasena pa me zanima sta moze biti uzrok takvom hodu a da nije distrofija dete tako hoda od rodjenja unapred hvala zabrinuta majka.

  Odgovori na komentar
 19. Postovani,Imam decaka od 18 meseci,prohodao je sa 13 meseci i od tad seta na prstima! Isli smo na fizikalnu,radile su mu se vezbice i isao je na parafin,to je pomoglo,a i zbog naseg stalnog opominjanja da spusti nogice,ali nikako skroz da prestane da seta na prstima!Kad ide polako,onda lepo spusti nogicu,cim krene da trci,on trci na prstima!Jako je zivahan,non stop trci,ne zna polako da seta!Zbog toga veoma cesto pada i saplice se!Na pregledu kod fizijatra je utvrdjeno da nema skracene tetive i da ima dobra stopala!Zanima me da li postoje neki ortopedski ulosci,namenjeni bas za to ili neki drugi nacin koji bi mu pomogao da prestane da seta na prstima? HVALA UNAPRED…

  Odgovori na komentar
 20. Postovanje. Imam cerku od 5 godina. Stopala su joj jos uvek ravna na pogled ali po otisku su normalna. Kada hoda oba stopala krivi ka unutra. Kada je vreme za pregled kod ortopeda i koliko da cekamo “prirodno ispravljanje” stopala pri hodu?

  Odgovori na komentar
 21. Postovanje,imam sina od 9 meseci i cesto mu se cuje ”pucketanje” u nogicama.Kad on sam zategne nogice kao da ga boli,jer pomalo place.Hoce na nogice i trudi se da hoda.Inace,ima anemiju,nizak hemoglobin.

  Odgovori na komentar
 22. poštovanje..
  imam sina dvije su mu godine.. prohodao je tek sa 19 mjeseci.. jos uvijek nije 100% stabilan. i desna noga mu ide na x.. ortoped mu je dao duboke cipelice ali sada mu je jos teže i jos vise zabacuje desnu nogicu..

  Odgovori na komentar
 23. postovani,imam decaka od 2.5 god.Decak ima izrazene ravne tabane,i nogice koje su u koleima pocele da lice na X. Fizijatar nam je savetovao vexbice hodanja na prstima,sedenje na “turski” nacin,hodanje po travi,da nabavimo uloske…..i ako to sve ne pomogne,za nekih 6 meseci,onda ce dete morati da nosi korektivne sine. Da napomenem da mali nije gojazan,da je fizicki aktivan,zdrav i prav.Zabrinuti smo pa nas interesuje da li ce se ovaj problem otkloniti uz postovanje svega gore navedenog.Unapred Vam hvala.

  Odgovori na komentar
 24. imam jedno pitanje imam cerkicu koja za dve nedelje puni godinu ali ona nema jos uvek oslonac na noge nece da stoji sama dali je to strasni nesto… a kada ide u setalicu ona ne stoji nego sedi i gura ….

  Odgovori na komentar
 25. Postovanje
  Imam cerkicu tek je juce napunila 40-et dana. Ona ima problem sa desnom nogom. Njena noga je skroz zakrivljena ka unutasnjosti i cukalj joj je izbacen ka spoljasnosti.Da li je to uzrok dok je jos bila u materici?
  Da li ce biti sve u redu?

  Odgovori na komentar
  • Uzrok je veoma teško utvrditi, a jedan od čestih je položaj u materici.

   Ovo treba da vidi ortoped, pa onda i fizijatar, pa da se odredi terapija i to lepo koriguje.

   Odgovori na komentar
 26. Imam sina star je 2 godine i 3 meseca,danas sam ga nosila kod doktora,zato sto jednom nogicom gazi na stopalo a drugom ide na prste,i doktor mu je snimao kukove sve je OK.Ali je reka da mu je ta nogica kraca od druge i zakazao kompletno snimanje kicme.Da li je to neki veci problem jer jako brinem??

  Odgovori na komentar
 27. Izvinite imam jedno pitanje a ne znam kome da se obratim
  imam 18 god punim 19 uskoro i imam O noge,zanima me da li postoji bilo kakva opcija da se to ispravi ?

  Odgovori na komentar
 28. Postovanje…Moja cerkica ima 20 meseci.Ima malo stopalo(sa 12 meseci br.17 joj je bio velik).Trenutno nosi broj 20.Sama je pocela da hoda sa 14 meseci.Em sto je stopalo kratko jos je i siroko,a ima i visok ris.Jedva joj nadjemo odgovarajucu obucu.Primetila sam pre otp.3 nedelje da mu joj stopala dok stoji i hoda idu malo na unutra.Rekla bih da ima i ravne tabane.Zanima me da li treba da se obratimo ortopedu ili ce se to vremenom samo korigovati.Da napomenem,devojcica nije gojazna ali je krupnih kostiju.Imam osecaj da joj je telo tesko za tako malo stopalo..Hvala…

  Odgovori na komentar
 29. danas sam sa prijateljicaa pricala o ovom problemu kod skoro svake dece, a posto imam malo dete kopkalo me je da li ima ravna stopata i pokusavala sam da joj uzmem otisak ali ne znam koliko uspesno posto jednom ima ravna drugi put ne, valjda kako nagazi.ona sada ima dve godine pa me interesuje da li je rano da konstatujemo da ima ravna stopala i da li moze samo pomocu obuce da se koriguje ili mora na vezbe?

  Odgovori na komentar
 30. Postovani,
  Djevojcica, 14 mjeseci jos nije prohodala samostalno, hoda bocno uz namjestaj, par koraka napravi sama od kreveta do stola, dize se na koljena pa iskorak jednom nogom i na stopala, uz pridrzavanje za neki predmet, ne dize se sama na stopala na sred sobe, ali ako je spustim na stopala ostane stojati, napravi par koraka i uhvati se za nesto ili se spusta na koljena, prilikom tog njenog samostalnog koracanja vise se oslanja na unutrasnji dio stopala i izgleda kao da krivi noge, hodalicu, jumper, dubak i ostala “pomagala” nikad nismo koristili, ima igracke koje koristi kao guralice da bi se lakse kretala (ako nema dostupnih igracaka koristi stolicu, korpu za ves…bilo sta sto joj je pri ruci) i bas prilikom guranja dok koraca brze primjeti se to krivljenje nogu, da li da cekamo da samostalno prohoda, da li je stanje alarmantno ili je normalno da prilikom prohodavanja tako “krivi” noge, prethodne redovne kontrole kod ortopeda (sa 3 i 6 mjeseci starosti) su bile uredne, s obzirom da je zdravo dijete ne idemo tako cesto ni kod pedijatra tako da nemamo njegovo misljenje, izvinjavam se zbog dugog posta
  Hvala unaprijed

  Odgovori na komentar
  • Da se sačeka dok beba ne prohoda, pa tek kada se stabilizuje hod (a za to je potrebno barem 8 do 10 nedelja) da se proceni beba. Sada je naprosto prerano!

   Odgovori na komentar
 31. Dobar dan. Imam sina od 9 god koji ima ravna stopala. Da li postoji sansa da se u 9.toj godini detetu adekvatnim vezbama i obucom (uloscima) stopala isprave? Hvala

  Odgovori na komentar
  • To je NEMOGUĆE!

   Ipak, ulošci su potrebni,,kao kvalitetna obuća da stopalo bude u pravilnom položaju. Takođe je vazno bavljenje sportom da bi se ojačali mišići nogu (i potkolenice) koji su važni za pravilnu fukciju stopala.

   Odgovori na komentar
 32. Molim Vas za molbu. Imam sina sada ima 13 godina, do pre godinu i po nije imao nikakvih problema sa nogama. Ali od naglog gojenja ili naglog rasta pocele su da mu se krive noge u X. Sada ima visinu od 180 cm i težinu od 95kg. (pre 1.5 godine je bio visok oko 160cm i težak oko 60kg) U zadnjih 5-6 godina imao je mslo ve u težinu. Sli ovo me sada kao majku brine, jer nema nikakve nasledne faktore. Da li se u ovom uzrastu može izlečiti? Da li bi možda ulošci za obuću nešto pomogli?
  Molim Vas za odgovor
  s’ poštovanjem
  Sandra

  Odgovori na komentar
  • NEMA leka za konstitucionalni (bez obzira što to nema u porodici) oblik nogu koji ste pomenuli!

   Sport i odgovarajući ulošci su važni za pravilnu funkciju koštano-zglobmog sistema, ali NE ispravljaju pomenuti deformitet.

   Odgovori na komentar
 33. Poštovani,moj sin ima 3 i po godine i prohodao je sa 18 meseci išli smo na vežbe kad je imao 9mseci nije sedeo bez oslonca i spuštao ruku na tlo ,posle toga na redovne kontrole pri trćanju je veoma trapav često i padne ili se saplete a i pri rćanju ne savija kolena nego trći nekako iz kuka išli smo u sokobanjsku na razne kontrolne preglede i kao to će vežbanjem sa decom i igrom sam stići -Najveći strah je pre dva dana je počeo da krivi desnu nogu ka napolje ,ne hoda ravno nego je ispraviu kolkenu i skroz na desno ode tako i trči,kad ga pitam da l ga boli nekad kaže ne a posle bole me obe noge ,hoda kao da šepa ili hramlje ,zakazali smo opet pregled al tek za deset dana u sokobanjskoj pa ako možete da me utešite da čujem nešto pre toga

  hvala puno pozz

  Odgovori na komentar
 34. Poštovani doktore imam bebu od šest ipo meseci,decakaRođen u 37 nedelji.danas smo radili uz kukova treći put. Ortoped je uvek govorio da je sve ok a danas da su kukici ok samo nisu sazreli, da kod dečaka sporije sazrevaju, nalaz po grafu 1.kontrola za mesec dana. Dali je to ozbiljno? Hvala

  Odgovori na komentar
 35. Dobar dan, ja sam Dragoslav i postao sam ujka jednog malecnog decaka, rodjen je 4.12.2015 godine carskim rezom iako je termin bio 20.12. Rodio se sa 50cm i 2650gr. Bio je u inkubatoru i kako je sve bilo i redu otpusteni su iz bolnice. Jutros dok je moja sestra presvlacila maleckog primetila je da mu je jedna nozica tacnije misic ispod kolena (list) slabije razvijen primecije se golim okom da je noga tanja od druge. Sta treba raditi? Nismo sigurni da su doktori ovde kod nas strucni jer sam i sam imao pertes (oboljenje hrskavice u kuku) sa 7 godina i nasi doktori su govorili da mi nije nista i da foliram kako ne bi isao u skolu, medjutim kada smo otisli u bgd na banjici su nam rekli za tu bolest i uspeno sam operisan. Tako da im nesto i ne verujemo, te vas molim za savet. Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Da se lepo uzme uput za dečjeg hirurga – ortopeda (Univerzitetska decja klinika i Institut za majku i dete imaju odlične ortopede) i da se zakaže pregled – bez straha i nepotrebne panike. Posle pregleda će sve biti jasno.

   Odgovori na komentar
 36. Dobro vece, imam cerku 18 meseci, prohodala je sa 13 meseci. I primetili smo da sa levom nogom pravilno gazi medjutim sa desnim stopalom nije tako, desno stopalo joj je malo iskrivljeno ka unutra, dosta cesto se desi da se saplete i padne vise puta u toku dana zbog tog desnog stopala. Molim vas doktore da mi kažete dali je vreme da se ode doktoru? Veliki pozdrav.

  Odgovori na komentar
 37. Postovanje .Beba ima 11 mj.Prilikom poroda slomljena l.kljucna kost. Sraslo je samo .Nije se islo na fiz.terapije. Sada sa 11 mj primjetim da joj je lijeva podlaktica i lijeva nadkoljenica za 1 cm krace.Ortoped i fizijatar kazu da je sve ok.Sta da radim?

  Odgovori na komentar
 38. Postovana,nasa devojcica je prohodala sa 14 meseci,hoda stabilno,lepo se oslanja na celu povrsinu oba stopala.
  ne izgleda uopste kao da hramlje,ali,iako sam se i ranije javljala tim povodom,i dalje je jedna nogica pocevsi od dela guze sa te strane blago deblja od druge
  .i pedijatar i fizijatar su nam više puta rekli da to spada u prirodnu asimetriju tela,jer su kukovi apsolutno uredni kao i duzina obe noge…ali ja i dalje brinem iako zaista vidnih problema nema,osim kazem te blage razlike u obimu nogica?Da li je stanje za delikatnija ispitivanja?hvala od srca,unapred.

  Odgovori na komentar
 39. Postovani doktore, imam sina 2 godine i 8 meseci star. On od prohodavanja hoda na prstima. Vodili smo ga pedijatru, ona nam je dala uput za neurologa i decijeg ortopeda. Deciji ortoped je rekao da je sve u redu i da nema nepravilnosti na nogicama. Neurolog na je preporucila fizikalne terapije. Isli smo tri meseca, jednom sedmicno po sat vremena. To je bilo samo gubljenje vremena i novca. Nista mu nije pomoglo. Nema ravna stopala, ne ubacuje nogice unutra dok hoda. Ako ga opomenem da hoda lepo moze da se supusti i hoda normalno al to potraje minut- dva dok ne zaboravi i opet se izdigne na prste. 90% vremena u toku dana on hoda na prstima. Ne znam kome se vise obratiti?! Svi kazu u redu a on i dalje hoda na prstima. Da li bi mu pomogle neke longete i gde to mogu u Srbiji kupiti? Ja iskreno mislim da je to samo navika ali ne znam kako da ga privolim da tu naviku promeni?

  Odgovori na komentar
  • Mislim da dete treba da vidi FIZIJATAR, i to u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj ili na Institutu z majku i dete, pa da se napravi procena i da se vidi šta dalje da se radi.

   Odgovori na komentar
 40. Moj sin ima 17meseci,propuzao je sa 7,5m,prohodao sa 13 meseci. Primetili smo da kad hoda krivi stopala na unutra posebno levo pa smo dobili uput za ortopeda. Kod nas nema decijeg,a ortoped koji ga je pregledao samo na par trenutaka preko hulahopki je rekao da ima deformaciju kolena i potkolenice po tipu O noge sa zabacivanjem prednjeg dela stopala ka unutra pri hodu i da je neophodna nabavka korektivnih nadkolenih sina koje treba da nosi nocu 3 meseca kao i ortopedskih antivarus cipela sa uloscima po meri. Kako citam ovde a i na drugim sajtovima O noge se posmatraju kao problem tek posle druge godine,pa Vas molim za misljenje,tj.da li smatrate da bi dete trebalo da odvedemo kod drugog lekara,decijeg ortopeda ili nekog drugog specijaliste,radi detaljnijeg pregleda? Mnogo sam zabrinuta,a i ne znam kako ce ovako mali da nosi te sine. Hvala unapred na odgovoru!

  Odgovori na komentar
 41. Postovanje.
  Imam bebu od skoro punih 7 meseci. Sa punih 5 je puzao super,a sa 6 i po je poceo da se podize da stoji na nogama. Kad puzi, njegovo levo stopalo je okrenuto ka spolja i prstici su skupljeni. I kad se podigne da stoji, takodje to stopalo prstima okrece ka spolja. Zanima me da li smem da mu dozvoljavam da se penje da stoji ili ne, s obzirom da je mali. I to stopalo koje okrece da li znaci da ima neki problem i da mu ne dozvoljavam stajanje, ili je to tek jer je on na pocetku svog razvoja. Desno je u redu. On dopuzi do kreveta, uhvati se rukicama, pa se iz cuceceg uspravi i stoji. Hvala

  Odgovori na komentar
  • Bebi NE treba ograničavati motorni razvoj! Ako su kukovi dobri – neka se slobodno pridiže kad poželi.

   Oblik stopala se naprosto ne može procenit bez pregleda.

   Odgovori na komentar
 42. postovani,imam bebu od 8 meseci koja se od 6 meseci pocela uspravljati a sad cak i po malo hoda uz namestaj .nije bas stabilan .primetili smo da su mu krive noge tj, potkolenice,krivljenje pocinj odmah iznad clanka.da lli je to od toga sto je rano poceo hodati i da li ce se to vremenom ispraviti?mada je rodjen sa malo krivim nogama imao je 4,5kg a sad 10,5kg jel moguce i od tezine?

  Odgovori na komentar
 43. Imam unuku 13god. Odmalena pa sve više kako raste, krive joj se stopala tj.prsti ka unutra a pete spolja.Dali ima šanse da se to nekeko ispravi,i kako?Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 44. Milica Jevtic 14.05.2016 u 17:41

  Postovani,mij sin ima 23 godine i hoda na prstima,peta mu je dosta uska a stopalo u predelu prstiju dosta siroko.Ima li tu ispravke s obzirom na njegove godine?Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 45. Postovani, imam ćerkicu koja je upravo napunila 7 godina i cini mi se da sam odskora primetila da ima X nogice. Planiram je odvesti ortopedu radi nosenja uloska. Plasim se da nisam zakasnila i nadam se da ima mesta za ispravku. Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 46. Poštovani imam sina koji ima 14meseci rodjen je mesec ipo pre vremena sa 2kg još nije prohodao i ne stoji stabilno zna da sedi samostalno..ali kad stoji bos primećujem da mu se leva noga krivi ka unutra kao da gazi sa unutrašnje strane mada on još uvek ne stoji sam drži se i kad hoda normalno ali kad je bos primećujem da se
  krivi dok u cipelama ne….da li da sačekam da prohoda sam znam da treba vremena Ali se jako plašim.

  Odgovori na komentar
 47. Postovani, imam decaka 12 godina koji nema bas skroz ravne tabane,pa bih vas pitala da li je moguce da se to u potpunosti ispravi nosenjem ulozaka.On trenira fudbal,pa ne znam da li i to moze da utice na to da se tabani bolje formiraju.Hvala.

  Odgovori na komentar
 48. Zabrinuta mama 27.05.2016 u 05:40

  Postovani imam devojcicu 7 godina, koja ima nogice malo u x i spustene svodove, vodili smo je kod fizijatra i ortopeda u privatnoj klinici i oni preporučuju nosenje nekih protezica nocu dok spava kako bi se noge razdvojile u kolenima a danju nosenje uloska. Mozete li mi malo vise reci o tim protezama?

  Odgovori na komentar
 49. Poštovani doktore, imam sina od pet godina I problem sa stopalima koja idu unutra kao I sa kolenima koja su od skora počela da se krive ka unutra. Po preporuci lekara već tri godine nosi ortopedske cipele koje su mu malo podigle svod stopala, ali nekako stoji problem sa stopalima ka unutra. Brine me što mu se sada I kolena spajaju (idu ka unutra), iako nam lekar govori da će se to do sedme godine srediti. Šta još mogu da učinim a da ne bude kasno?

  Odgovori na komentar
 50. Postovani,
  Moj sin je napunio pre 2 dana 11 meseci.. ustaje u ogradici, puzi, savija se uz pridrzavanje da dohvati neki predmet, ali nikako nece da koraca… Nestabilan je, vijuga nogama… Btw. UZ kukova je oba puta bio uredan… Da li je to neki ozbiljan problem ili je jos uvek u pitanju nezrelost CNS?

  Pozdrav

  Odgovori na komentar
 51. Poštovani,
  devojčica od 2 god. prilikom hodanja blago krivi stopala unutra, mada nam se nekada čini da je izraženije na jednoj nozi a nekada na drugoj. I kolena su blago na “X”. Normalno hoda i trčkara, aktivna je po ceo dan. Pedijatar kaže da je rano za paniku, ali mi smo zabrinuti. Da li je ipak potreban pregled ortopeda ili fizijatra?
  Hvala!

  Odgovori na komentar
 52. Poštovanje! Moja ćerka ima 12 god.Od skoro se žali da ima bolove u stopalima i zglobovima.Inače ima izražene visoke risove.Da li oni mogu biti uzrok bola i da li ulosci mogu da pomognu.Hvala !

  Odgovori na komentar
  • AKo se bolovi učestaju – treba obaviti pregled dečjeg hiruga . ortopeda, pa da se vidišta da se radi.

   Bez oregleda je naprosto nemoguće proceniti uzrok bola, a ako se bolovi prorede ili nestanu – ništa ne treba da se radi.

   Odgovori na komentar
 53. Postovani imam sina koji ima 15meseci, isli smo decijem hirurgu i ortopedu gde su napisali jsvestaj da beba ima Telipes cencaneovalges i nosi korektivne longete dok spava uz to radimo i vezbice… Znam da je potrebno vreme ali ja vas bih tela da pitam da li ce se ispraviti i kolimo je strasan taj naziv deformiteta koji moje dete ima… On jos nije prohodao jos uvek nije stabilan dosta se klati…

  Odgovori na komentar
  • Samo nastavite sa vežbicama – uz longete, i da se beba prati. NEMOGUĆE je bilo šta prognozirati i predvideti bez kontrolnih pregleda, ali svakako ima mesta za optimizam

   Odgovori na komentar
 54. Postovani imam sina Koji ima 9 godina Cesto trenira fudbal 4-5 puta sedmicno prije 6 mjeseci je poceo da se zali na Bol u peti I da hoda na prstima kaze da nemoze da stane ravno jer ga josh vise boli vodili smo ga kod doktora i rekli su da ima ravne tabane I preporucili ga kod ortopeda od kojeg jos uvjek nismo dobili poziv. Inace Nema nikakvog crvenila ni otoka na nogama I nikakvi drugi promjena. Dali zna te sta bi to moglo da bude ?? Hvala u naprijed !!

  Odgovori na komentar
 55. POSTOVANA
  IMAM SINA OD GODINU DANA. NE PUZI I STOPALA NECE DA SPUSTI NEGO NA PRSTICE,A NE MOZE SAMOSTALNO NI DA STOJI. RADIMO VEZBE KOD DEFEKTOLOGA I KUCI, ALI NEMA POBOLJSANJA

  Odgovori na komentar
  • Da se obavi pregled fizijatra, pa da se vidi šta dalje da se radi.
   Bez fizijatrijskog pregleda je nemoguće napraviti ispravnu procenu i pomoći detetu.

   Odgovori na komentar
 56. Postovani imam sina 12 mjeseci,vec 3 mjeseca hoda uz namjestaj i jako je aktivan a prije tjedan dana je samostalno prohodao te je izuzetno stabilan,ne vjeruju nam da hoda samostalno tek tjedan dana.Ali mene muci problem njegove desne noge kojom gazi na unutarnju stranu tabana dok na ljevu nogu gazi punim tabanom.Sta mi savjetujete

  Odgovori na komentar
 57. Moj sin (13 god.) je na utakmici zadbio povredu,prelom obe kosti leve noge u skocnom zglobu u zoni rasta. Nosio je gips pet i po nedelja, imao redovne kontrole, repozicija je dobro uradjena, Cetiri nedelje je na fizikalnoj terapiji i sada je omogucen oslonac 100%, ne koristi vise stake. Krivi se kad hoda, ali rekli su mi da ce se to ispraviti vezbanjem i da mora da ojaca misice koji su atrofirali u odnosu na zdravu nogu. Primetila sam da je ta noga nesto duza, tj casica kolena je mnogo vise postavljena u odnosu na zdravu nogu. Da li je to moguce i sta ako ta noga ne bude rasla isto kao i druga? Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Sada je najvažnija fizikalna terapia i jačanje mišića koji su nedeljama bili potpuno neaktivni. Treba biti optimističan, a redovne kontrole kod ortopeda su takođe veoma važne.

   Odgovori na komentar
 58. bila sam na kontroji kod ortopeda,zategli su mi longetu i sad je to ok.rekla sam doktoru da ja ruku mogu ispraviti samo do ugla od 90 stepeni i on me je povuko za ruku ispravio je i sad me boli cela ruka.jel to normalno i da li je smeo to da uradi ja jos imam gips na ruci.

  Odgovori na komentar
 59. Postovani,cerkica ima 10,5 meseci.Uopste se ne uspravlja da stoji i kad je stavimo da stoji ona nece.Sedi lepo i malo puze.Lekar nam je rekao da je to smanjen tonus donjih ekstremiteta i da je ne forsiramo,da je jos rano,hodalica nikako.Cekamo da nas pozovu na terapije i zbog stopala ka unutra.Medjutim drugi lekar je rekao je sami drzimo da stoji,da je stavljamo u hodalicu i sl…Vise ne znam koga da slusam.Mnogo se brinem pa molim za vas savet,hvala

  Odgovori na komentar
  • Hodalicu zaboravite, a ako beba NEĆE da stoji – NE mora!

   Beba je najbolji “regulator” vremena pocetka stajanja – pa neka sama odluči kada će to da radi.

   Odgovori na komentar
 60. Postovani doktore, imam sina 2 godine. Ima spustene svodove i kao ravna stopala, kad trci cini mi se da kao poskakuje, da je nestabilan, da ce svakog casa pasti . Kod koga ga najpre trebam odvesti na pregled kod fizijatra ili ortopeda?
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 61. Imala sam prelom rucnog zgloba,gips je skinut pre tri nedelje, idem na fizikalnu terapiju ali i dalje ne mogu da zarotiram dlan nikako.Imam osecaj zatezanja u predelu zgloba i bol je jos prisutan.Zanima me da li ce to zauvek tako ostati ili ce se vremenom stanje popraviti?

  Odgovori na komentar
 62. Postovani curica 2god kukovi bili uredni prohodala s 11 mjes.al ima neki mjesec dana kada hoda zastane i uvrne desnim kukom prema unutra svako malo,dali je moguce da je to zbog pempasa jer jos uvijek ga ima pa navika ili bi trebala da potrazim pomoc lijecnika,hvala vam

  Odgovori na komentar
 63. Postovani imam jedno pitanje.
  Sin mi ima 8 godina,konstantno u toku hoda podize prste desne noge i nekako kao da uvce stopalo ka unutra,jako cudno izgleda taj hod.Cak i poskakuce u toku hoda …ali kad stane celim stopalom u mirovanju sve izgleda normalno…isto tako sam prometila da stopalo zauzima cudne polozaje u toku spavanja neprirodno ga uvrce… Imate li neki savet za mene,sta da radim,kakav problem ima moje dijete i dali se vjwzbama ovaj problem moze resiti?

  Odgovori na komentar
 64. Postovanje, imam devojcicu od 18 meseci, prohodala je sa 13, ali dok hoda nikad skroz ne ispravi nogice u kolenima, uvek su blago savijena. Kada stoji u mestu nekada su ispravljene, nekad ne. Da li treba da se zabrinem? Pedijatar nam je rekao tek oko druge god. da idemo kod ortopeda i da je po njemu sve uredu.

  Odgovori na komentar
  • Vaš pedijatar je pregledao bebu, pa ne treba sumnjati u njegovu procenu – ako u narednim mesecima NEMA poboljšanja, treba obaviti pregled fizijatra ili ortopeda.

   Odgovori na komentar
 65. Stevanović Miroslav 19.10.2016 u 19:26

  Poštovanje, Imam unuka koji ima 13 meseci. Vrlo voli da puzi mada se često rukicama oslanja I potpomaže da se uzdigne na noge. Tada cupka u mestu ili hoda uz predmete ne odvajajući se od njih. Kada ha držimo da hoda stopalo desnu nožice mu je često savijeno na dole, zgrčeno. Primetili smo da malo vuče tu nogicu kada hoda sa Šetalicom koju guru pred sobom. Jednostavno ne želi samostalno da hoda. Recite nam šta nije u redu I šta da radimo.

  Odgovori na komentar
 66. Pozdrav, moja djevojčica od 18 mjeseci slomila je nogu- prijelom potkoljenice uključujući nožni zglob tj. Prijelom donjeg kraja goljenične kosti (tibije). Inače je prohodala sa 10,5 mjesci, urednog hoda, kukići uredni. Prijelom je bio bez pomicanja kosti, nosila je gips 4 tjedna, rečeno nam je da je sve uredno zaraslo i da fizilalna terapija (pregled fizijatra) nije potreban, da samo razgibavamo nogicu. Dan nakon skidanja gipsa počela je hodati ali hod je neispravan. Nogicu tj. stopalo izbacuje put vanka, šepa tj. naginje se lagano na jednu stranu dok hoda- pačiji hod. Strah nas je da joj takva shema hoda ne ostane u navici, jer je prošlo 8 dana od skidanha gipsa a ne vidimo poboljšanje. Zanima me da li je po vama ovakav hod normalan nakon skidanja gipsa, koliko mozemo očekivati da će trajati i trebamo li je ipak odvesti na fizikalnu terapiju ili gdje već? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 67. Pozdrav. Moja djevojčica od 18 mjeseci slomila je nogu- prijelom potkoljenice, uključujući nožni zglob tj. Prijelom donjeg kraja goljenične kosti (tibije). Inače prohodala je sa 10,5 mjesec,urednog hoda, urednih kukića. Prijelom je bio bez pomaka kosti, nosila je gips 4 tjdna, rekli su nam da je kost uredno zarasla, nije bilo otekline i da radimo samo vježbice razgibavanja, da fizikalna terapija (pregled fizijatra) nije potreban. Dan nakon skidanja gipsa počela je hodati ali nepravilno. Pri hodu nogu tj. stopalo izbacuje put vanka, šepa tj. lagano se naginje u stranu pri hodu- pačiji hod. Brine nas da takavu šemu hoda ne usvoji za stalno, jer je prošlo 8 dana od skidanja gipsa a poboljšanje ne vidimo. Zanima me vaše mišljenje…da li je takav hod normalan nakon skidanja gipsa, koliko može trajati tj. koliko je normalno da traje i da li je ipak potrban pregled fizijatra i/ili fizikalna terapija? Zvali smo njenog pedijatra, on se osobito ne zabrinjava, a mi smo zabrinuti pa molimo za vaše mišljenje. Unaprijed hvala.

  Odgovori na komentar
 68. Postovani, sin uskoro puni godinu dana, jos uvijek puze, ali hoda uz namjestaj, stopala mu idu prema van, sa 4 mj smo bili kod fizijatra i receno nam je da ce se to ispraviti, imam li razloga za brigu?

  Odgovori na komentar
 69. Dete ima za mes.dana 14godina,ima ove 3 dijagnoze M411,M400,Q677,radjene vezbe preporucene od strane fizij.u decijoj boln.u NS,7god.trenira plivanje,pre 3meseca poceo i rukomet…zadnjih 10meseci nema kod kog dr.nismo isli,ortoped uocio da je leva noga kraca 1.5cm i na tome je ostalo,nista nije preuzeo…mozete li mi reci sta dalje da radim i kome da se obratim…naravno za svaki pregled se ceka po par meseci-a on iskrivljen,iz aviona mi lajici vidimo da je kicma pocela i kuk da mu gura..molim Vas za savet,i hvala unapred

  Odgovori na komentar
 70. Postovani.Beba stara 7mj.pocela sama da se oslanja na noge,uz namjestaj se krece,ali joj stopala ne stoje pravo,nego su okrenuta vani.Ukazuje li to na problem ili… ? Hvala

  Odgovori na komentar
 71. Violeta Urosevic 31.12.2016 u 12:52

  Postovani..Imam kcerku 9 god.Sa 11 meseci uspesno operisala tezi oblik pes equinovarus levog stopala Operaciju uradio prof.dr Radivoje Brdar u Tirsovoj nakon toga tri nedelje rehabilitacije Banja Koviljaca
  Nakon toga predlozena Denis Braunova sina koju nije nosila zbog nemogucnosti polozaja(izvlacila stopala iz sine u toku spavanja)
  Nakon toga nista nije radjeno dete zivelo normalno
  Pre mesec dana kod fizijatra i ortopeda ustanovljena skolioza kicme,leva potkolenica kod operisanog stopala vidno i nesrazmerno drasticno tanja od
  desne,dete prilikom hoda ne hramlje ali prilkom trcanja baca nogu na unutrasnji luk..
  Ortoped kompijuterski ustanovio sa ne stopostotnom sigurnoscu usporen rast i skracenje leve noge kao posledicu operacije.Odredio povisicu od 15mmm u levoj cipeli ali nije siguran da li je noga kraca vec da se pokusa sa povisicom ustanoviti uzrok skolioze.
  Moje pitanje:
  1.Da li postoji mogucnost da je noga prividno kraca sto je dovelo do skolioze a zapravo da to bude skracen misic u toku operacije ili nakon toga
  2.Da li vremenom s obzirom da je za 9 godina razlika ekstremiteta 15mmm do kraja procesa rasta nakon izlaska iz puberteta ta razlika moze biti duplo veca (9 god- 15mmm/ 18 god 30mmm) ili moze stagnirati?
  I Trece pitanje da li nosenje uloska moze pogorsati ili stagnirati stanje noge u slucaju da je procenjena pogresna dijagnoza uzroka skolioze tj da nije noga kraca uzrok vec misic potkolenice i stopala ili nesto drugo kuk ili slicno?.
  Molim za savet i odgovore.

  Odgovori na komentar
 72. Postovani,moj sin ima 1godinu i 10 meseci i negovi nozi su sa predn deo stopala unutra bio sam kod ortopeda dao nam neku protezu da drze noge na nadvor al nepomaze nam to i sada kako raste tako je veci problem u hodanju dajem i kap za kost al nista reko je na kontrolu za 6 meseca kozna sta ce se desiti do tada molim vas za pomoc .i vazno sto trebate znati je da je moj sin stao na noge na svoi 5 meseca tada sam rekao na ortoped da ne uradimo neki problem on je rekao fa pustimo dete na miru jer dete je spremno da stoi hvala vam puno.

  Odgovori na komentar
 73. Postovani, devojcica od 2 godine i mesec dana kada skupi noge kolena joj se sudaraju i ne moze da spoji stopala dok stoji. Razmak je uzmedju stopala je oko 8cm. Da li ce se vremenom ispraviti ili bi trebalo da posetimo ortopeda? Hvala unapred!

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.