Ortopedski problemi

Kako vaše dete raste… tako ćete, možda, primetiti da se rast ne odvija u potpunosti kako vi očekujete. Kod velikog broja dece, moguće je uočiti ravna stopala, hod na prstima, krive potkolenice – i to već u prvim godinama života. Neka od ovih stanja se spontano koriguju tokom rasta deteta.

ortopedski-problemi-106.jpg

Druga, pak, potraju i postaju ozbiljnija, pa zahtevaju kompleksnije ispitivanje, kao i lečenje.

Dragi roditelji, ko zna koliko puta ste bili nepotrebno uplašeni i dizali paniku oko tako uobičajenih i čestih ortopedskih stanja, koja mogu da se vide kod većine dece.

Zato budite strpljivi i pažljivo pročitajte ovaj tekst, koji će vam biti novi korisni putokaz u rešavanju tih «problema».

Da li moje dete ima ravna stopala?
Većina dece se rađa sa ravnim stopalima, jer se ispod svoda stopala nalazi masno jastuče pa, gledano sa strane tabana – vama, roditeljima, stopalo izgleda ravno. Takođe, prilikom prohodavanja, da bi vaše dete bilo stabilnije, pri stajanju i osloncu – ono širi noge, uz oslonac na unutrašnjoj strani stopala, i tako ih «uvrće». Ovakav nalaz se postepeno gubi do treće godine života, jer unutrašnji svod stopala raste kako raste i dete. Njegovo formiranje ćete najpre da primetite kada vaše dete sedi ili leži, a tek od druge godine možete da ga uočite i pri stajanju. Ipak, kod pojedine dece, koja su rođena sa ravnim stopalima, on se neće razvijati u potpunosti.

Da bi se održao pravilan razvoj stopala i prevenirala pojava deformiteta, veoma je važno da vodite računa o kvalitetu obuće. Svako dete do navršene treće godine bi trebalo da nosi duboke cipele sa ojačanom petom – radi zaštite još nedovoljno razvijenih mišića i ligamenta skočnog zgloba. I, naravno, sa anatomskim uloškom – koji služi kao podrška unutrašnjem svodu stopala. Cipelice mogu da budu kupovne, ili da se prave po meri deteta. Ovakvi jednostavni «tretmani» imaju uticaj na pravilan razvoj i rast stopala samo ako se kombinuju sa vežbama za jačanje mišića stopala.

Da li je opasno hodanje na prstima?
Hodanje na prstima je uobičajeno među malom decom koja prohodavaju, posebno tokom njihove druge godine života. Ovo stanje obično spontano nestaje do tog uzrasta. Povremeno hodanje na prstima ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost ni posle druge godine života, ali bi takvo dete ipak trebalo odvesti na pregled kod ortopeda i neurologa. Uporno hodanje na prstima kod starije dece, ili hodanje na prstima samo jedne noge ali ne i druge, može da upućuje na neka druga stanja – kao što su cerebralna paraliza ili drugi problemi sa detetovim nervnim sistemom.
Kontinuirano hodanje na prstima kod zdrave dece – povremeno zahteva lečenje, i to plasiranjem gipsanih longeta u periodu od šest nedelja, kako bi se pomoglo mišićima i ligamentima lista nogu da se istegnu.

Šta podrazumeva hod sa prstima prema unutra (in-toe-ing)?
Veoma često kod mlađe dece (kod većine mališana uopšte) ovo stanje prolazi bez lečenja. Nikada nije dokazano da posebne cipele i razna ortopedska pomagala (koja su se obično koristila u prošlosti) ubrzavaju prirodan i spor proces poboljšanja ovog stanja.
Ukoliko se odlučimo za lečenje kod deteta uzrasta od druge do treće godine, ono podrazumeva nošenje korektivnog gipsa, kao i sprovođenje korektivnih vežbi (hod na spoljnoj ivici stopala i sedenje u «turskom sedu»).

Šta su angularni deformiteti nogu?
Simetrično i blago krivljenje natkolenica i potkolenica prema unutra (varus) kod novorođenčeta i odojčeta je često i predstavlja nastavak pozicije koju je dete zauzimalo intrauterino (u materici). Spontana korekcija se odigrava postepeno, rastom i hodom – kada prelaze u valgus između druge i treće godine, a definitivni oblik dobijaju između četvrte i desete godine.

*Fiziološke «O» noge (genu varum)
Obično se mogu videti kod odojčadi, kao i kod dece koja su forsirana da što pre prohodaju – u vreme dok je koštano-zglobni sistem još suviše mek i elastičan, a mišići nedovoljno jaki da izdrže teret.
Kada roditelji primete da im dete hoda na širokoj osnovi i ima veliki razmak između kolena, mada uz obrazloženje da i neko od najbližih ima isti nalaz («okserice» mogu da budu nasledne), obratiće se lekaru za pomoć.
Nakon pregleda, sledi jednostavno objašnjenje lekara da je u većini slučajeva ovo normalan nalaz, koji ne zahteva radiografiju, i da će se spontano korigovati rastom deteta.
Ali, ako vaše dete ima «O» noge i nakon druge godine života, ili ako je samo jedna noga kriva a druga nije – to može da bude znak većih problema, kao što su rahitis ili Blountova bolest. Tada je neophodna konsultacija sa ortopedom, koji će da proceni da li mu treba pomoć pedijatra (ako je rahitis uzrok deformiteta).

*Razvojne «X» noge (genu valgum)
Obostrani deformitet, uglavnom urođen, ali i posledica jako izraženih ravnih tabana (opterećenjem unutrašnje strane stopala, kolena počnu da se krive prema unutra).
Ovakvo dete je često gojaznije, trapavije, i često pada, a pri nespretnom hodu «trlja» kolena (jedno o drugo) i gazi unutrašnjom stranom stopala, brzo se zamara i žali se na bolove u nogama, naročito noću.

Kod većine dece uzrasta od dve do šest godina, lečenje nije potrebno. Ako stanje potraje, onda se preporučuju vežbe, odgovarajuće cipele sa unutrašnjim pojačanjem, kao i nošenje noćnih korektivnih ortoza («šina»).
Problem «ikserica» se posebno loše odražava na pravilan rast i razvoj kičmenog stuba.
Zato je, dragi roditelji, neophodno da se, kod dece koja imaju problem spuštenih i deformisanih stopala, ili angularne deformitete nogu – sprovodi redovan preventivni program vežbi. I to ne samo za stopala, već i za kičmeni stub, da bi se sprečila pojava deformacija (skolioza i kifoza).

Samostalna provera detetovih stopala
Najbolji način da sami proverite da li vaše dete ima ravna stopala, jeste da boso stane ispred vas, okrenuto leđima. Potvrdu da su u pitanju ravna stopala ćete dobiti ako vam se učini da ni tetiva, ni peta nisu u neutralnom položaju, već su iskrivljene prema spolja, a da je oslonac stopala na podlogu – na unutrašnjoj strani (možete da ga proverite i pravljenjem otiska na papiru).

Nespretnost i ravna stopala
Roditelji čija deca imaju ravna stopala, kažu da im se ona ponekad čine nespretnijom od druge dece. Međutim, ravna stopala ne bi trebalo da imaju nikakvog uticaja na sposobnost vašeg deteta da se bavi sportom.

Tri uzroka hoda sa prstima prema unutra
Postoje tri uzroka hoda sa prstima prema unutra (in-toe-ing):
1. metarsus adductus (kod koga je prednji deo stopala orijentisan ka unutra)

2. medijalna torzija tibije – golenjače (Pri stajanju, hodu i ležanju – čašice gledaju prema napred, a stopala prema unutra)

3. medijalna torzija femura – natkolenice, ili femoralna anteverzija (U svim pozicijama – i čašice i stopala su okrenuti prema unutra. Ovakvo dete ćemo često videti kako sedi u takozvanoj W poziciji)

Ova deca hodaju nepravilno i trče nespretno – kao po «jajima», ali čak ni ova stanja ih ne ometaju da se bave sportskim aktivnostima. Inače, stanja prolaze sama od sebe – kako deca rastu i razvijaju bolju mišićnu kontrolu i koordinaciju pokreta.

Obuća utiče na poremećaj
Neadekvatna obuća, bez odgovarajućih anatomskih uložaka,
može da dovede do poremećenog razvoja stopala, promene
statike skočnih zglobova, kolena i kukova, sa pojavom umora i
noćnih bolova, nepravilnog hoda i nespretnog trčanja sa čestim
padovima, pojavom «X» nogu, a u vreme puberteta i pojavom
deformiteta kičmenog stuba.

Dr Aleksandra Stojanović, dečji hururg

Pin It

 1. Postovani, Moj unuk (9 godina)ikosje imao ravna stopala sto je vezbama i cipelama sa ulozcima sada potpuno korigovano. Ostao je problem sa levom nogom,odnosno stopalom, gde je primetno, kada se decak posmatra pri hodu od pozadi, da je stoplo odn.peta iskosena na unutrasnju stranu. Da li i kako se moze korigovati ovakvo stnje levog stopala? Unapred hvala. Puno pozdrava. S postovanjem, R.Pavkovic

 2. Postovani, Imam jedno pitanje za Vas, moj sin star 2 godine i mjesec povremeno hoda na prsticima, ne hoda tako po citav dan ali povremeno da, imam osjecaj da kada mu kazemo da ne hoda na prstima on onda namjerno jos vise. Trci normalno, suta loptu sa obje noge, nema ravna stopala. Da li trebamo posjetiti doktora zbog toga ili je to samo faza koja ce proci. Hvala Srdacan pozdrav, B.

 3. Dragi pedijatar,moj sin ima godinu i osam meseci, kad je prohodao sa godinu i dva meseca bilo je sve uredu,uvek ga vodili na redovne i vanredne kontrole kod doktora,ali u zadnje vreme smo primetili da nestoji ravno i negazi ravno sa stopalima. Zadnja redovna kontrola je je bila sve uredu pitali smo doktora,sta je tome uzrok sto nestoji pravilno i to vise na levoj strani stopala se primecuje,mada i desno malo tezi na unutra,Doktor je rekao zbog njegove tezine,tako da nas je to za trenutak bilo umirilo.Danas samo ga vodili kod doktora jer kad smo videli da nije nista bolje,pravo smo se uznemirili. Doktor je rekao da moramo obaviti neku kontrolu. molim za brz odgovor jer smo pravo uplaseni da nije sta opasno i mozeli kako da se poboljsa stanje stopala naseg deteta. Unapred hvala

 4. Dobar dan ja imam jedno pitanje moje dete je 21mes i cini mi se da ima problem sa levim stopalom prsti su jako okrenuti ka unutra i cini mi se da je sve vise cak i dok cuci leva noga stoji krivo dali je to prolazna faza ili nesto vise ?Znam da je obuca jako vazna pa od samog pocetka kupujemo kvalitetnu obucu ali izgleda nike dovoljno …Molim vas da mi sto pre odgovorite

 5. Postovani. Moj sin ima 8 god. Ima ravne tabane i nosi ulizke. Pre mesec dana smo ustanovili da ima i skoliozu kicme. Razlog skolioze izgleda da nisu samo ravni tabani nego i to sto mu je desna noga kraca od leve za 11, 2mm.
  Rargovarali smo sa ortopedom i dao mu je ulozke gde je na destnoj nozi uloska izdignuta za 7cm.
  To sa skoliozom kaze da ce se srediti zato sto je mlad, ali nas brine ta kraca noga.
  Izmereno je i, dimenzije svake koske na desnoj nozi su manje za po nekoliko mm od dimenzija koski na levij nozi.
  Mnogo se brinemo, neznamo dali ce noga i dalje zaostajati u rastu ili ce se to sa vremenom izjednaciti?
  Zeleli bi da cujemo vase misljenje.

  • To je sada NEMOGUĆE predvideti!

   Srećom, većina dece ovo izgura bez većih problema, ali su Vam ortopedske kontrole i praćenje jedini način da imate uvid u dalji tok opisanog problema. Mislim da ima mesta za optimizam.

 6. imam 16 godina, a i dalje imam ravna stopala. Koa mali nosio sam ortopedske cipele i ostalo ali nisam radio vezbe uprkos govorima mojih roditelja. Sad primecujem da mi to smeta. Da li imam nacin da to sada resim a da nisu neki posebni tretmani znaci da mogu kod kuce da radim jer idem u skolu u drugom gradu.

 7. Moj sin ima 4godine imamo problem sa zglobovima na stopalima koja idu ka unutra.Izgledaju kao da su spala ,vodila sam ga kod ortopeda ali on kaže kako je to normalno za njegov uzrast.Da će se popraviti kad dete bude raslo,medjutim od tad je prošlo godinu dana boljitka nema.Kako da se leci??

  • Ortoped je to skoro sigurno ispravno procenio. Kvalitetna obuća i fizicka aktivnost (sada kroz igru, a kasnije sport) su dovoljni da se stopalo i nogica ispravno razvijaju. Naravno, ako Vi procenite da ipak ne ide kako treba, obavite kontrolni pregled kod ortopeda.

 8. Imam devojcicu od sedam godina koja vec nekoliko meseci hoda na prstima,uglavnom na desnoj nozi ili na obe. Kada je opomenem hoda normalno kaze da je nista ne boli,moze da hoda i na petama,ali cim zaboravi moju opomenu ponovo hoda na prstima. Interesuje me savet pedijatra da li bi iz ovoga moglo proizaci nesto ozbiljnije,jako sam zabrinuta.

 9. Imam devojcicu 2,5 godine koja ima x noge tj. kada hoga udara koleno o koleno, a kada stoji sa sastavljenim kolenima razmak izmedju cukljeva je veci od 5cm. Bile smo kod fizijatra i dala nam je da nosimo ortopedske cipele. Mene zanima koliko je to opasno i da li ce joj pomoci te cipele ili ce uvek imati krive nogice? Hvala unapred na odgovoru.

  • To je sada zaista teško proceniti.

   Daleko su veće šanse da će dete biti dobro, pa se držite fizijatra. Ako fizijatar proceni, konsultovaće se i sa ortopedom – to je puta da se ovaj problem isprati.

 10. Imam sestrica koji je napunio godinu dana… Jos ne hoda, a i ne moze da sedi sam… Kada ga drze za rukice da bih hodao, on kao da zuri, trci na prstima, nespretno, i stopala krivi… Isto kad sedi, stopala su mu okrenuta ka unutra… On je rodjen u 37 – oj nedelji, i imao je tezinu 2 kg. Citala sam vas clanak, i ovo me podseca na medijalnu torziju femura… Brinem se za njega, jer imamo brata koji boluje od cerebralne paralize…

  • Nemojte da se brinete nego da se lepo zakažete pregled kod fizijatra.

   Posle pregleda će se tačno znači šta dalje da se radi. Bez pregleda se naprosto ne može proceniti dete.

 11. Postovani, dete ima 2godine, normalni je hodao, odjednom nece sa stane na jednu nogu, samo na prste i kad pokusa da hoda, on se brzo spusti, kao da ga zaboli noga, samo tako deluje inace ga ne boli. Sta moze bitu?

 12. Postovani,

  Cerkica ima 2 godine. Prohodala je sa 8 meseci i veoma je aktivna. Medjutim, kada trci, uvek trci na prstima, i sitnim koracima. Nekako kao da vise poskakuje nego sto trci. Kada hoda, uvek to cini celim stopalom. Do pre nekoliko meseci je ponekad hodala na prstima ali svega nekoliko minuta u toku dana i onda sasvim normalno. Ima li razloga za posetu doktoru?

 13. Postovani,imam cerkicu tek napunila 4 godine,zdravo,veselo i super-aktivno dijete,medjutim kad hoda lijevo stopalo pomalo ubacuje prstima ka unutra! Prije malo vise od godinu nogicu je pogledao doktor,doduse specialista za kukove al kucni prijatelj pa se tako desilo,i rekao da nema nista neobicno il nepravilno!
  Dal ce dijete samo ispraviti hod il je potrebna pomoc specijaliste?
  Hvala.

 14. Postovani, moje dete ima 9 meseci. Od rodjenja ima stopala ka spolja i kada stoji unutrasnji zglobovi iznad stopala su mu izrazeniji, kao da nema snage u zglobovima. Dr rece da ce se to samo korigovati.
  On jos ne hoda ali se podize na noge tako sto se uhvati za npr.krevet pa se iz polozaja na kolenima podigne na noge. Ne ume da napravi korak vec cupka u mesti ili drzi noge ukoceno.
  Najvise me brinu ti zglobovi iznad stopala.
  Da li bi trebalo da se zabrinem vec sada?
  Hvala puno.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*