Mucanje

Mucanje je govorni poremećaj, a ispoljava se u isprekidanosti i nepravilnosti govornog procesa, usled grčeva organa za artikulaciju, fonaciju i disanje.

Javlja se u ranom uzrastu 2-5 godine kada razvoj govora još nije završen. Češće se javlja kod dečaka nego kod devojčica.

Uzroci mucanja još nisu u potpunosti poznati. Deca počinju mucati iz različitih razloga koji se menjaju od deteta do deteta.

Zašto se mucanje javlja baš kod male dece?
Između 2-5 godine dete počinje upotrebljavati mnoge višesložne reči čije značenje ne razume,trudi se da sastavi rečenicu kako bi ga okolina razumela. U tom peridu napreduje u govoru i celokupnoj motorici, pa mozak(kao kompjuter)mora da obradi mnogo informacija odjednom. Nervni sistem je još nezreo, naročito kod dece koja imaju usporen govorno-jezički razvoj. Dete ne uspeva da isprati zahteve sredine i govorna fluentnost se narušava. Želi mnogo toga da kaže, počinje brže da govori,misao sadrži mnogo reči i javlja se često ponavljanje početnih slogova.

Roditelji često postavljaju pitanja, traže brze odgovore, žure, izlažu ga novim rečima i dugim rečenicama i mališan je zbunjen. Hvata govor u letu i trudi se da što više ispriča za kratko vreme. Brzina u govoru dovodi i do grešaka jer govorna sigurnost slabi. Roditelji nesvesno ispravljaju dete,opominju ga,ucenjuju i govor deteta može da se promeni.
Na ove razvojne uticaje nadovezuje se konstitucija, nasleđe,nepovoljni uticaji sredine.
Oblici mucanja

 • Fiziološko mucanje javlja se od 2-5 godine
 • Primarno mucanje gde se javlja napetost pored ponavljanja pojedinih glasova i slogova
 • Tranzijentno mucanje gde je tenzija mišića povećana,trajanje grča je produženo i dete postaje sve svesnije svog problema
 • Sekundarno mucanje gde je mišićna napetost celog tela prisutna ,naročito govornih organa, javlja se strah od govora i razvija svest o sebi kao osobi koja muca

Traumatsko mucanje naglo počinje i uzrok je uvek neki traumatična situacija.

Šta učiniti?
„Pazi kako govoriš”nije način na koji možemo pomoći detetu. Kada roditelj primeti simptome zastoja u govoru, produžavanja glasova, ponavljanja slogova potrebno je da se odmah obrate logopedu. Prvenstveno treba obezbediti opuštenu kućnu atmosferu, saslušati ga i na svako detetovo pitanje dati razumljiv i smiren odgovor,jer našim govornim primerom pomažemo detetu.

Kako se mucanje leči?
Postoje razne metode koje se primenjuju u tretmanu dece koja mucaju. Bilo koja od tih metoda može ublažiti i sprečiti da razvojno mucanje pređe u doživotno. Kod razvojnog mucanja sprovodimo edukaciju roditelja,a ako se zastoji u govoru nastave dete uključujemo u logopedsko-psihološki tretman.
Saveti kako da postupite sa detetom koje muca

 • Govorite sporijim i opuštenim tempom
 • Obraćajte se detetu ohrabrujućim glasom
 • Koristite jednostavne reči i izgovarajte ih pravilno
 • Ne grdite ga,ne upoređujte njegov govor sa govorom njegovih vršnjaka
 • Gledajte dete u oči dok govorite
 • Slušajte ga pažljivo
 • Ne zahtevajte previše od deteta
 • Obratite pažnju na disanje jer mišići moraju biti opušteni kada govorite
 • Omogućite detetu da se ne stidi svog mucanja
 • Ne štedite pohvale i nagrade

Ako roditelj primeti simptome koji ukazuju na mucanje treba da potraže pomoć logopeda jer redovni tretmani kod kuće i odlasci kod logopeda već nakon 6-9 meseci mogu doneti vidljiva poboljšanja u govoru -odnosno govor postaje fluentniji,a dete sigurnije i samopouzdani.
Roditelji ne čekajte da mucanje prođe “samo od sebe”.

Radmila Čvorović, dipl.logoped

Pin It


Komentari

 1. moje dete je pocelo da muca od svoje 6 godine. Vodila sam je kod logopeda tada je bez mucanja pricala
  a kuci i u skoli muca kada mi prepricava dogadjaje sta se dogodilo. Da li postoji neke vezbice da prestane da muca. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 2. Imam cerku koja ce za ndelju dana napuniti dve godine. Jako rano ke pocela da govori i ima veliki fond reci. Recituje, peva pesme za decu i odrasle. Pre nedelju-nedelju ipo je pocela da ponavlja na pocetku recenice. Kao npr. Sta sta sta sta je Nina danas videla? To to to to je ciko radi. Ni ni nina je skocila u vodu i slicno. Tako ne govori stalno ali sam primetila tokom dana. Mi smo na drugom govornom podrucju ali je trenutno ucimo samo Srpski jezik. Da li trebamo da se obratimi logopedu?

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.