Mucanje

Mucanje je govorni poremećaj, a ispoljava se u isprekidanosti i nepravilnosti govornog procesa, usled grčeva organa za artikulaciju, fonaciju i disanje.

Javlja se u ranom uzrastu 2-5 godine kada razvoj govora još nije završen. Češće se javlja kod dečaka nego kod devojčica.

Uzroci mucanja još nisu u potpunosti poznati. Deca počinju mucati iz različitih razloga koji se menjaju od deteta do deteta.

Zašto se mucanje javlja baš kod male dece?
Između 2-5 godine dete počinje upotrebljavati mnoge višesložne reči čije značenje ne razume,trudi se da sastavi rečenicu kako bi ga okolina razumela. U tom peridu napreduje u govoru i celokupnoj motorici, pa mozak(kao kompjuter)mora da obradi mnogo informacija odjednom. Nervni sistem je još nezreo, naročito kod dece koja imaju usporen govorno-jezički razvoj. Dete ne uspeva da isprati zahteve sredine i govorna fluentnost se narušava. Želi mnogo toga da kaže, počinje brže da govori,misao sadrži mnogo reči i javlja se često ponavljanje početnih slogova.

Roditelji često postavljaju pitanja, traže brze odgovore, žure, izlažu ga novim rečima i dugim rečenicama i mališan je zbunjen. Hvata govor u letu i trudi se da što više ispriča za kratko vreme. Brzina u govoru dovodi i do grešaka jer govorna sigurnost slabi. Roditelji nesvesno ispravljaju dete,opominju ga,ucenjuju i govor deteta može da se promeni.
Na ove razvojne uticaje nadovezuje se konstitucija, nasleđe,nepovoljni uticaji sredine.
Oblici mucanja

 • Fiziološko mucanje javlja se od 2-5 godine
 • Primarno mucanje gde se javlja napetost pored ponavljanja pojedinih glasova i slogova
 • Tranzijentno mucanje gde je tenzija mišića povećana,trajanje grča je produženo i dete postaje sve svesnije svog problema
 • Sekundarno mucanje gde je mišićna napetost celog tela prisutna ,naročito govornih organa, javlja se strah od govora i razvija svest o sebi kao osobi koja muca

Traumatsko mucanje naglo počinje i uzrok je uvek neki traumatična situacija.

Šta učiniti?
„Pazi kako govoriš”nije način na koji možemo pomoći detetu. Kada roditelj primeti simptome zastoja u govoru, produžavanja glasova, ponavljanja slogova potrebno je da se odmah obrate logopedu. Prvenstveno treba obezbediti opuštenu kućnu atmosferu, saslušati ga i na svako detetovo pitanje dati razumljiv i smiren odgovor,jer našim govornim primerom pomažemo detetu.

Kako se mucanje leči?
Postoje razne metode koje se primenjuju u tretmanu dece koja mucaju. Bilo koja od tih metoda može ublažiti i sprečiti da razvojno mucanje pređe u doživotno. Kod razvojnog mucanja sprovodimo edukaciju roditelja,a ako se zastoji u govoru nastave dete uključujemo u logopedsko-psihološki tretman.
Saveti kako da postupite sa detetom koje muca

 • Govorite sporijim i opuštenim tempom
 • Obraćajte se detetu ohrabrujućim glasom
 • Koristite jednostavne reči i izgovarajte ih pravilno
 • Ne grdite ga,ne upoređujte njegov govor sa govorom njegovih vršnjaka
 • Gledajte dete u oči dok govorite
 • Slušajte ga pažljivo
 • Ne zahtevajte previše od deteta
 • Obratite pažnju na disanje jer mišići moraju biti opušteni kada govorite
 • Omogućite detetu da se ne stidi svog mucanja
 • Ne štedite pohvale i nagrade

Ako roditelj primeti simptome koji ukazuju na mucanje treba da potraže pomoć logopeda jer redovni tretmani kod kuće i odlasci kod logopeda već nakon 6-9 meseci mogu doneti vidljiva poboljšanja u govoru -odnosno govor postaje fluentniji,a dete sigurnije i samopouzdani.
Roditelji ne čekajte da mucanje prođe “samo od sebe”.

Radmila Čvorović, dipl.logoped

Pin It


Komentari

 1. Postovani,
  Imam devojcicu od 3 godine , pre mesec dana je pocela da ponavlja prvi slog reci da da daj mi vodu, ali bez naprezanja . imam brata od tetke koji muca i znam koliko se on napreze da izgovoti neku rec. Takodje jedan decak skojim se ona bas druzi isto tako prica i razmisljam da nije mozda to cula od njega.Da li treba da se obratim logopedu ili da sacekam jos malo?

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,
  Moj sin ima 20 meseci i gotovo sve govori, a u poslednjih mesec dana je poceo i da muca prilikom izgovora reci. Da li je potrebno vec u ovom uzrastu ga voditi logopedu?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,imam sina od tri god I tried meseca poslednjih par dana poceo je da ponavlja neke reci kad hoce nesto da mi objasni kad hoce da dobije na vremenu kao npr “Pa,pa,paa”.Vaspitacica kaze da je slobodan I da lepo odgovara na pitanja I da je rano za logopeda.Da li imam razloga za brigu?

  Unapred zahvalna!

  Odgovori na komentar
 4. Jelena Loncar 26.12.2016 u 21:53

  Devojcica ce uskoro napuniti tri godine. Pocela je na vreme da prica i ima veliki fond reci…recituje pesmice i moze se sa njom voditi pravi razgovor. Pre pet dana smo joj uzeli dudu i od tad je pocela da zamuckuje kad treba zapoceti recenicu. Da li to moze imati veze sa tim sto ona pati za dudom? Dali moze to biti stres za nju?

  Odgovori na komentar
 5. moj unuk ima 6 god, hiper aktivan je i sve sto radi zuri cak je i u zrelosti pozurio razgovara kao da je odrastao covek ne zanimaju ga decije teme nego teme za odrasle ljude od jeseni je poceo naglo da zuri kad govori i zato muca iz dana u dan sve vise cerka ga je vodila logopedu medjutim on je na pitanja logopeda odgovarao bez mucanja sto je i moju cerku iznenadio logoped joj je savetovao da ako nastavi sa mucanjem ponovo ga odvede al oni zive u selu udaljenom od grada 15 km i to je problem.sta je najbolje uraditi dali uzrok moze biti sto koristi reci odraslih ljudi koje su mu mozda nepoznate.

  Odgovori na komentar
 6. Imam sina 3 godine,pricao je super,bez stajanja i mucanja,pre dve nedelje je odjwdnom poceo da muca,samo na pocetku reci,i mislim samo na reci kone pocinju na N,D,č,s.u pocetku je samo dddd,daj mi,a sada pocinje da namesta cudno usta kada pocinje recenicu,ne muca cesto,mozda dnevno 3-4 puta!hvala unapred

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.