Motorni razvoj u drugoj godini

Najveći korak u motornom razvoju detete u drugoj godini života je pojava hoda.

stepenice

Do 18 meseca dete stepenice uglavnom savladava puzeći, a sada počinje da hoda uz pridržavanje za ogradu jednom rukom ili uz nečiju pomoć. Silazi niz stepenice kada napuni 2 godine.

U ovom periodu dete ima potrebu da premešta stvari, nosi sve što može da podigne, rasprema igračke. Roditelji često misle da to znači da su naučili dete da sve uredno raspremi i složi na svoje mesto što  neko vreme i radi. Kada ova potreba nestane za roditelje sledi veliko razočarenje, igračke će još jako dugo morati da raspremaju sami.

Počinje da okreće listove slikovnice u 19 mesecu.

Sa 20 meseci dete je u stanju da bez pridržavanja čučne, dohvati igračku, podigne se i nastavi da hoda , ali još uvek je nesigurno u savladavanju prepreka pa često pada. Kako je ovo period kada dete imitira odrasle, na ovo možemo da ga podstaknemo istovremeno radeći sa njim uz pokazivanje kako je malo kada čučne i veliko kada ustane.

Počinje da traži hranu i piće rečima “daj vode, daj mleko” i u isto vreme razume naloge i izvršava ih (donesi loptu, donesi flašicu)

U 21 mesecu počinje da se penje, najčešće na stolicu, krevet i silazi veoma spretno.(foto  ) Za ovu aktivnost dobra priprema je penjanje na neku nižu klupu i silaženje (mogu da posluže jastuci i sunđeri sa fotelja ili penjanje uz lestve

Ovo je period kada se rado igra loptom, šutira jednom nogom i uspeva pri tom da održi ravnotežu.

U isto vreme počinje i da se dobacuje loptom. Dobro je da dete ima više lopti različitih veličina koje će omogućiti veliki broj različitih aktivnosti (šutiranje, bacanje jednom rukom, bacanje sa dve ruke, nošenje velike lopte, podizanje lopte iznad glave…)

Do drugog rođendana u svim do sada savladanim motornim aktivnostima dete je  sve uspešnije. Hod postaje automatizovan sa svim elemntima hoda odraslih, manje se zamara prelazeći duža rastojanja.

Na kvalitet hoda možemo da utičemo stvaranjem posebnih uslova i postavljanjem određenih zahteva koje dete treba da ispuni. Dete treba da ovlada hodom po različitim površinama (parket u stanu, trotoar na ulici, po tepihu, travi, pesku, po mekanim jastucima ili sunđeru, kroz vodu, u kadi, na moru, kroz barice vode, sneg…

Treba da savlada hod na uzbrdici i nizbrdici (u stanu na kosoj dasci). Sve ovo uz držanje za jednu ruku i bez držanja, sa igračkom u ruci i igračkama u obe ruke što doprinosi osećaju sigurnosti.

Da bi imalo dobru orjentaciju treba da savlada posebne zahteve, hodanje po pravoj liniji, između dve linije, između dva predmeta, hodanje iz obruča u obruč , preko prepreka (niskih i do 20 cm visine).

Za ovladavanjem brzom promenom pravca neka dete juri Vas, a onda Vi njega. Ovo će biti sjajna zabava i izuzetno korisna vežba.

Sve je spretnije u korišćenju kašike, okretanju prekidača tako da počinje beskonačno paljenje i gašenje svetla i velika opasnost od mogućeg uključenja šporeta.

Dete dostiže visinu da može da dohvati ključ i sposobnost da ga okrene pa posebnu pažnju treba obratiti na mogućnost da izađe iz stana.

Za podsticanje razvoja fine motorike koriste se vežbe sakupljanja sitnih predmeta, ubacivanje u posudu,  igre testom, gužvanje papira, presipanje peska i sl. ove aktivnosti su i od izuzetnog značaja za razvoj govora pa ih treba svakako podsticati iako roditeljima ovo nekad izgleda besmisleno i pri tom stvara nered.

Sa pojavom samostalnog hoda dete stiče veliki stepen samostalnosti i pomoć roditelja i odraslih nije neophodna pri obavljanju velikog broja aktivnosti. Međutim to ne znači da dete može dalje da savladava nove zahteve samo i bez podsticaja. Potrebno je obezbediti neophodne uslove ( prostor, rekviziti, lično učešće kao demonstratora i partnera u igri ) da bi se razvoj odvijao uravnoteženo i sprečila pojava deformiteta.

Autor: Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

Centar za korektivnu gimnastiku

Pin It


Komentari

 1. Imam bebu od godinu dana , hoda uz namestaj, puzi od devetog meseca, zna gde je glava, zna da se sakrije, zna da zmuri, zna gde zeka pije vodu, pokazuje prstom, prica mama, tata, baba, peva aaa a pitanje je to sto on stoji na prstima i ne da da ga vodamo za ruke a videla sam negde da moze biti problem hodanje na prstima

  Odgovori na komentar
 2. Imam blizance 14meseci,cerkica mnogo brze napreduje od sina.
  Pocela je uz pomoc da hoda sa 8 meseci,a samostalno sa 10m,danas sam je prvi put videla da se sama uz pridrzavanje penje uz stepenice….sve je to ok,a da li je ok?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, moje dete ima 21 mesec, jos uvej ne hoda, propuzala je sa 18 meseci, tek sada je pocela da ustaje uz krevet i po korak dva pravi bočno korake.Idemo na vezbe kod terapeuta jednom nedeljno, ranije smo isli 3 puta, pregleg kod neurologa u redu, radjen i EEG, ali me najvise brine da li ce hod biti normalan i da li cu uskoro moci da uzivam sa njom u setnji..

  Odgovori na komentar
 4. Zabrinuta baka 14.08.2017 u 10:23

  Imam unuku od 21 mesec. Prohodala je sa 13 meseci. Sama se penje i silazi uz stepenice, igra se sa igrackama.Od skoro smo joj uveli da se igra sa bockalicama i plastelinom da bi razvila finu motoriku. Nas problem je sto slabije prica. Izgovara cisto : mama , tata , baba, deda ,daj daj ,da , ne , ..oponasa zvuke zivotinja , zna da pokaze gde je oko , usta ,nos , pupa.. Hoce da donese nesto kada joj kazemo , ali ne svaki put. Ne znam da li nas razume ili jednostavno nece kad nece ☺. Normalno se igra sa drugom decom.. Jedino sto me brine je govor. Da li imam razloga za brigu?
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, molim za savet.Dete od 20 meseci, prohodalo sa 16 ne hoda vec trci svo vreme i to toliko brzo da je strasno gledati taj prizor, zbog tog trcanja ga jos uvek drzim kaisem za prohodavanje jer se cesto saplice od brzanja i pada na pod.Ne usudjujem se pustiti dete da se samo krece jer se bojim povreda koje moze zadobiti padanjem na plocice i parket.Bili na ortopedskom pregledu, nalaz uredan, ali ja vise ne znam sta da radim u vezi ovog problema trcanja a ne hodanja. Dali je ova pojava normalna i dali ce se dete stabilizovati da poce da se krece hodanjem a ne trcanjem.Hvala puno

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, imam devojcicu od 13 meseci. Mentalno lepo napreduje, zna da kaze preko 10 reci, fina motorika, takodje deluje dobro, brine me gruba motorika, tj.prohodavanje. To joj ne ide nikako , jako lose koraca kada je vodimo, ne ume da odrzava ravnotezu, ne deluje ni da ce uskoro. Od rodjenja ima krivinu sa udubljenjem na vrhu guze, ispod krsnog dela kicme. Takodje nema redovne stolice i mokri 3 do 4 puta dnevno.Pedijatar to nije primetio, a ja nisam smatrala da to moze biti problem. Medjutim neko mi rece da moze biti spina bifida occulta. Zanima me kome treba da se obratim da se ispita detaljno o cemu se radi?

  Odgovori na komentar
  • Ovo prohodavanje APSOLUTNO nije za brigu! Tu Vam samo treba strpljenja. Ima potpuno zdrave dece koja probodajunsa 15-16 meseci!

   Vaš pedijatar je svakako prvi korak u proceni eventualne spine bifide…

   Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.