Motorni razvoj u drugoj godini

Najveći korak u motornom razvoju detete u drugoj godini života je pojava hoda. Jedan broj dece prohoda pre prvog rođendana, većina  između 12 i 18 meseca, a poneko i kasnije. Uzrast do koga se toleriše pojava samostalnog hoda je 21 mesec.

stepenice

Do 18 meseca dete stepenice uglavnom savladava puzeći, a sada počinje da hoda uz pridržavanje za ogradu jednom rukom ili uz nečiju pomoć. Silazi niz stepenice kada napuni 2 godine.

U ovom periodu dete ima potrebu da premešta stvari, nosi sve što može da podigne, rasprema igračke. Roditelji često misle da to znači da su naučili dete da sve uredno raspremi i složi na svoje mesto što  neko vreme i radi. Kada ova potreba nestane za roditelje sledi veliko razočarenje, igračke će još jako dugo morati da raspremaju sami.

Počinje da okreće listove slikovnice u 19 mesecu.

Sa 20 meseci dete je u stanju da bez pridržavanja čučne, dohvati igračku, podigne se i nastavi da hoda , ali još uvek je nesigurno u savladavanju prepreka pa često pada. Kako je ovo period kada dete imitira odrasle, na ovo možemo da ga podstaknemo istovremeno radeći sa njim uz pokazivanje kako je malo kada čučne i veliko kada ustane.

Počinje da traži hranu i piće rečima “daj vode, daj mleko” i u isto vreme razume naloge i izvršava ih (donesi loptu, donesi flašicu)

U 21 mesecu počinje da se penje, najčešće na stolicu, krevet i silazi veoma spretno.(foto  ) Za ovu aktivnost dobra priprema je penjanje na neku nižu klupu i silaženje (mogu da posluže jastuci i sunđeri sa fotelja ili penjanje uz lestve

Ovo je period kada se rado igra loptom, šutira jednom nogom i uspeva pri tom da održi ravnotežu.

U isto vreme počinje i da se dobacuje loptom. Dobro je da dete ima više lopti različitih veličina koje će omogućiti veliki broj različitih aktivnosti (šutiranje, bacanje jednom rukom, bacanje sa dve ruke, nošenje velike lopte, podizanje lopte iznad glave…)

Do drugog rođendana u svim do sada savladanim motornim aktivnostima dete je  sve uspešnije. Hod postaje automatizovan sa svim elemntima hoda odraslih, manje se zamara prelazeći duža rastojanja.

Na kvalitet hoda možemo da utičemo stvaranjem posebnih uslova i postavljanjem određenih zahteva koje dete treba da ispuni. Dete treba da ovlada hodom po različitim površinama (parket u stanu, trotoar na ulici, po tepihu, travi, pesku, po mekanim jastucima ili sunđeru, kroz vodu, u kadi, na moru, kroz barice vode, sneg…

Treba da savlada hod na uzbrdici i nizbrdici (u stanu na kosoj dasci). Sve ovo uz držanje za jednu ruku i bez držanja, sa igračkom u ruci i igračkama u obe ruke što doprinosi osećaju sigurnosti.

Da bi imalo dobru orjentaciju treba da savlada posebne zahteve, hodanje po pravoj liniji, između dve linije, između dva predmeta, hodanje iz obruča u obruč , preko prepreka (niskih i do 20 cm visine).

Za ovladavanjem brzom promenom pravca neka dete juri Vas, a onda Vi njega. Ovo će biti sjajna zabava i izuzetno korisna vežba.

Sve je spretnije u korišćenju kašike, okretanju prekidača tako da počinje beskonačno paljenje i gašenje svetla i velika opasnost od mogućeg uključenja šporeta.

Dete dostiže visinu da može da dohvati ključ i sposobnost da ga okrene pa posebnu pažnju treba obratiti na mogućnost da izađe iz stana.

Za podsticanje razvoja fine motorike koriste se vežbe sakupljanja sitnih predmeta, ubacivanje u posudu,  igre testom, gužvanje papira, presipanje peska i sl. ove aktivnosti su i od izuzetnog značaja za razvoj govora pa ih treba svakako podsticati iako roditeljima ovo nekad izgleda besmisleno i pri tom stvara nered.

Sa pojavom samostalnog hoda dete stiče veliki stepen samostalnosti i pomoć roditelja i odraslih nije neophodna pri obavljanju velikog broja aktivnosti. Međutim to ne znači da dete može dalje da savladava nove zahteve samo i bez podsticaja. Potrebno je obezbediti neophodne uslove ( prostor, rekviziti, lično učešće kao demonstratora i partnera u igri ) da bi se razvoj odvijao uravnoteženo i sprečila pojava deformiteta.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Pin It


Komentari

 1. Postovanje,
  Moje dete ima skoro 16 meseci. Trci, hoda, penje se na stolicu, sa stolice se penje na sto, hoda unazad, okrece se oko sebe. Brine me sto cesto hoda na prstima. Prohodao je normalno, sad cesto hoda na prstima, izgleda kao da se igra, ali me ponovo brine. Trci normalno. Spaja gest i govor ( daj i pokazuj rukom), dosta brblja…

  Odgovori na komentar
   • Radi to svakodnevno, nekad redje, a nekad cesce. U krutim cipelama kada smo napolju to ne radi. Dosta dugo je kao beba bio na prstima, ali je prohodao normalno posle prvog rodjendana. Prilicno je stabilan, ali mi njegov hod nekad deluje cudno. Ume da cucne i da ustane, hoce da me dryi ya ruku i pokusava da se penje uz stepenice.

    Odgovori na komentar
 2. Reaguje na komande koje se njemu dopadaju, uvek donese cipele jer zna da to znaci da cemo da izadjemo napolje. Zna gde yeka pije vodu, gde mu je stomak, nos, glava, javlja se na telefon i prica sa babom na svom jeziku, pokusava da koristi kasiku, smotao, ali mu uspeva. Mase ljudima, raduje se zivotinjama, ucestvuje u igri sa sestrom, ali ga knjige ne interesuju, nema sanse da ga nateram da pokazuje objekte, uvek baci knjigu ili pokaze pogresno. medjutim ovaj hod na prstima me bas rine i kad god vidim da to radi u toku dobijem napad anksioznosti. Radi to vec duze vreme…

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani,
  Moja ćerkica sada ima 20 meseci. Prohodala je sa 16. Malo je punija od svojih vršnjaka, sada ima 15kg. Kao beba imala je varus stopala zbog čega je nosila longete. Brine nas to što je ona sa svojih 20meseci prilično trapava što se hodanja tiče..nikada nije puzala. Slabo koristi kolena..hoda, savija noge u kolenima ali ne želi da čučne, po stepenicama moramo da je držimo za ruke. Ne penje se na stolicu, kauč..ne podiže se sama iz sedećeg u stojeći položaj (pokušava ali uvek moramo da joj pomognemo).
  Da li Vi imate neki savet? Bili smo u: Tiršovoj, Institutu za Majku i dete, BioMedik kod doktora Brdara, Renova klinici, u bolnici na Banjici..svuda smo dobili odgovor da je sve u redu i da je to zbog kilaže i tonusa koji je imala po rođenju i da budemo strpljivi jer će vremenom sve doći na svoje..

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.