Lekari upozoravaju: Povrede zbog selfija

Zbog povreda prilikom pravljenja selfija sve je više pacijenata u Urgentnom centru, ali i u Univerzitetskoj dečjoj klinici. Pojedinci prave fotografije tamo gde drugi ne smeju i tada nastaju povrede, kažu u Tiršovoj.

selfi

U svetu na hiljade ljudi godišnje strada prilikom pokušaja da napravi što atraktivniju selfi fotografiju. Zbog toga su svojevremeno u Rusiji uvedena stroga pravila i zabrane prilikom fotografisanja.

Povrede zbog fotografisanja beleže se i u Srbiji. Upozorenja stižu kako iz Urgentnog centra, tako i iz Dečje klinike u Tiršovoj.

Dr Ivan Rakić sa Odeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije klinike u Tiršovoj rekao je za RTS da su imali slučaj pacijenta koji je bio teško povređen.

“Pacijent je pokušao da napravi selfi sa vrha voza, ali nije znao da će naleteti u polje visokog napona, gde je zadobio teške opekotine. Tri meseca smo ga lečili”, rekao je Rakić.

Ističe da tehnologija ima svojih prednosti, ali da treba biti pažljiv pri njenoj upotrebi.

“Ovakve situacije se dešavaju kada se tehnologija da detetu, koje manje zna o opasnostima. Mobilni telefoni se koriste u saobraćaju, kao i slušalice. Fotografišu se gde drugi ne smeju, a to su obično mesta koja su vrlo opasna, i tada se povrede dešavaju”, istakao je Rakić.

Navodi i primere povreda kod dece nastalih kada su roditelji hteli da ih fotografišu same na stolu, sa kućnim ljubimcem.

“Ne postoji bezbedno mesto na svetu ako sami ne vodite računa”, zaključio je dr Rakić.

Izvor: RTS

Pin It


Komentari

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.