Krvarenje iz nosa kod dece

Kao najistureniji deo glave, nos je često «na udaru», ali je i veoma pogodan za «rudarske radove» dečjih prstića. Zato je krvarenje iz nosa, koje se stručno naziva epistaksa, jedno od najčešćih krvarenja dečjeg doba. Pravilnije je reći krvavljenje, ali se pojam krvarenje nekako odomaćio, pa ćemo ga i zadržati.

kvr-iz-nosa

Nos ima svoj tvrdi – koštani deo, koji se nastavlja na nosnu hrskavicu. Spolja je koža, a sa unutrašnje strane se nalazi sluznica nosa, koja je bogata krvnim sudovima. Oni, u određenim situacijama, lako prokrvare.

Iako je mnogo uzroka krvarenja iz nosa, nabrojaćemo najčešće.

 • Povrede nosa «spolja»

Ubedljivo su prvi uzrok krvarenja iz nosa. Pogrešno je mišljenje da samo grubi udarci u nos dovode do krvarenja. Često je, naizgled lak udar, dovoljan za početak krvarenja, a kod neke dece ni direktan «nosni» sudar sa drugim detetom neće dovesti do krvarenja. Inače, «minitrauma» naročito lako dovede do krvarenja kod dece koja imaju nešto slabiji (tanji) zid krvnih sudova.

 • Unutrašnje povrede nosa

Veoma su česte kod dece. Guranje prstiju, ali i krajnje neprikladnih, ponekad «egzotičnih» predmeta u nos – dovodi do krvarenja. Oštri, nepotsečeni nokti su čest krivac, pa o tome posebno treba da se povede računa ako se kod deteta često javlja krvarenje iz nosa bez očiglednog uzroka.

 • Infekcije

Naročito virusne, pogotovo pri nagloj promeni spoljašnje temperature, mogu da dovedu do krvarenja iz nosa. Mikrouljezi se razmnožavaju u ćelijama koje se nalaze na površini nosne sluzokože, a one propadaju, istanjuju se, pa su i krvni sudovi izloženiji oštećenju i krvarenju.

 • Urođena slabost krvnih sudova nosa

U svakoj nozdrvi postoji jedna grudvica krvnih sudova koja veoma podseća na mikrosunđer koji je pun krvi. Neka deca imaju veoma tanke zidove krvnih sudova, koji sačinjavaju ovaj splet, pa su krvarenja veoma česta i uporna. Dovoljno je jače protrljavanje nosa pa da krvarenje počne. Zato ova deca neretko krvare noću, kada se nosić nehotice povredi.

 • Bolesti koje smanjuju sposobnost krvi da se zgruša (koagulopatije, ali i smanjenje broja krvnih pločica – trombocita) nisu čest uzrok, ali na njih treba misliti ako dete ima sklonost ka krvarenju i na drugim mestima, pre svega u koži (izražene modrice), ili sluzokoži usne duplje.

Bez obzira na uzrok krvarenja, potrebno je da se ono na pravi način zaustavi, što roditelji treba da znaju. Veća i smirena deca veoma lako mogu da se obuče za to – da bi pomogla sebi, ali i drugoj deci kada su u nevolji.

Pravilno zaustavljanje krvarenja iz nosa u pet koraka:

♦ Prvo čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom, ali to se retko nađe pri ruci) treba obrisati krv i utvrditi iz koje nozdrve dete krvari, ili krv «ide» iz obe nozdrve (što se ređe dešava). Veća deca treba kratko da «izduvaju» nos i tako «očiste» mesto krvarenja od «slinice» ili eventualnog sitnog stranog tela.

♦ Dete treba da sedne, glavu mu treba nagnuti lagano napred, (ne unazad, kako se često pogrešno radi). Ako se glava zabaci, krv se sliva ka grlu, a to se ne vidi, pa se može desiti da dete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To ne može da «promakne» ako se dete nagne lagano napred, pa je to pravi položaj.

♦ U tom položaju (sa glavom lako nagnutom napred), treba izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom (preko smotuljka od maramice, ili direktno na nozdrvu) – koji se prislanja sa strane, tako da se nozdrva «slepi» sa koštanom pregradom nosa. Ne treba odozdo gurati prst (potpuno nepravilno «zapušavanje» krvarenja), već samo sa strane. Bilo bi dobro da dete diše na usta dok se pritiska nos koji krvari, iako je druga nozdrva slobodna.

♦ Treba biti strpljiv i sačekati najmanje deset minuta pre provere da li je krvarenje stalo. Ako prerano otpustimo pritisak radi provere, videćemo da krvarenje nije stalo, pa sve mora ispočetka.

♦ Ako posle desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne sudove nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nozdrvu koja krvari. Potom se pritisak na nozdrvu ponavlja i tako se «drži» petnaest minuta.

Kada dete mora da se odvede na pregled?

Ako ni posle navedenih mera krv ne stane, dete treba odvesti do lekara specijaliste za uho, grlo i nos, koji će posle brzog pregleda da odabere najbolji način zaustavljanja krvarenja.

Kada se radi o ozbiljnijoj povredi nosa – ako je nos veoma otečen, ili ako se vidi jasan deformitet koštanog dela nosa, tada se zaista radi o ozbiljnoj traumi, pa je dobro što pre potražiti ORL specijalistu.

Ako dete ima izraženu slabost, malaksalost, pospano je i bezvoljno, a prethodno mu je bilo potpuno dobro. Ovo nije neobično ponašanje neposredno posle traume. Ali, ako potraje i posle desetak minuta od povrede, treba se obratiti lekaru za pomoć.

Ako dete izgubi svest, a potom mu je veoma loše. Ovde treba znati da jedan broj dece «pada» čim vidi krv, pa tada treba položiti dete i podići mu noge da se krv vrati u glavu. Naravno, ako krvarenje nije stalo, treba držati pritisnut nos.

Kada se krvarenje brzo ponavlja (posle par minuta od prekida), ili ako se vide i druga mesta na koži (ili sluznicama) koja krvare. Tada je pametno potražiti lekara koji će, pored ostalog, da uradi potrebne analize – kako bi se isključili eventualni poremećaji zgrušavanja krvi, koji mogu da budu krivac što je došlo do krvarenja.

Ima dece koja veoma često krvare iz nosa – naiđe period kada krvare nekoliko puta tokom iste nedelje. Tada treba potražiti pomoć lekara, čak i ako se krvarenje lako i brzo zaustavlja.

Važno je objašnjenje

Većina dece nema ozbiljno krvarenje iz nosa, i ono se lako zaustavlja posle primene jednostavnih mera. Važno je objasniti deci da se to može ponoviti – ali da se ne radi o opasnoj pojavi, pa nema mesta panici.

Bez panike
Panika je veoma često izazvana reakcijom dece koja su u društvu deteta koje krvari. Zato je pažljiv razgovor sa detetom koje ima sklonost ka češćem krvarenju iz nosa zaista neophodan. Veća deca se lako mogu obučiti da sama sebi pomognu u situacijama kada roditelji nisu u blizini.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Poštovani, imam dve ćerke (16 i 11) godina. Starija ćerka je imala dosta problema sa upalama grla i krajnika sve dok sa 8 godina nije operisala krajnike. Do tog perioda joj se dešavalo da joj prokrvari nos, ali ne često i ne u nekim ozbiljnim količinama koje sama nisam mogla da saniram. Mlađa ćerka ima problem sa krvavljenjem iz nosa koje se ponavlja, ali se takođe završi bez ikakvih problema. Kako joj se to dešava relativno često u pojedinim periodima, naučila je da sama zaustavi krvavljenje onim običnim, prostim metodama. Ono što me malo zabrinjava je to da se krvavljenja mnogo češće dešavaju noću, dok spava. Ja sam imala sličan problem, ali je saniran. Meni je rečeno da je to bilo usled nedostatka kalcijuma i vitamina C, kao i da imam jako tanke nosne kapilare. I moja majka je imala problema sa krvavljenjem nosa i pre nekih 15-ak godina su joj ”palili” kapilare. Pitam Vas da li je moguće da je krvavljenje genetskog tipa i da li bih trebala da mlađoj ćerki uvedem neke lekove. Inače je zdravo, veselo, normalno razvijeno dete (161 cm / 39kg, malo je mršavija, ali svi rezultati su joj dobri, ima dobru krvnu sliku), veoma živahna, aktivna, često na svežem vazduhu, dete koje se normalno hrani, dete koje pliva od četvrte godine, skija od osme… Dakle kao i sva ostala deca njenog uzrasta. Iskreno se nadam da ćete moći da mi date neke smernice u vezi njenog krvavljenja iz nosa. Unapred se zahvaljujem na odgovoru koji ćet mi, nadam se, uskoro poslati. S poštovanjem, Radmila Simić Kladovo

  • Sve što se detaljno opisali odgovara KONSTITUCIJI deteta koja ima predispoziciju za krvarenje iz nosa usled (nasledne) slabosti krvih sudova u nosu.
   Vi znate kako se ovo rešava (kad se desi) i to je za sada sasvim dovoljno. Ukoliko se ovo ipak intezivira u narednim mesecima, treba obaviti rutinsku krvnu sliku i proegled kod ORL specijaliste. Ipak, kod ogromne većine dece sa ovnim problemom ovo NIJE potrebno – sklonost prođe sa završetkom pubereta.

 2. Imam problem sa krvarenjem iz nosa samo tokom leta.Skoro svaki dan kada sam kod babe (tamo je vruce i nema klime) , redje kada sam kod kuce , ali desava se . (hladnije je i ima klime) . Desi se i na treningu i iz cista mira . Da li da odem kod lekara?

 3. moj sin ima problem…..nekad mu noci dok spava udari krv na nos naravno to samo i stane a i po danu mu nekad udari krv.bili smo kod lekara kaze da on ima male nozdrve i zato sto to meni cudno zvuci? Molim vas recite mi nesto

  • To je skoro sigurno urodjena slabost krvnih sudova nosa. NE radi se o bilo kakvom ozbiljnom problemu! To je konstitucija deteta i prolazi do ili tokom puberteta. Mislim da je Vaš pedijatar ispravno procenio situaciju i da za sada nema potrebe za detaljnijim ispitivanjem.

 4. Imam sina sada mu je 8 godina,baš danas bar dosad mu je udarila krv na nos 8 puta.Inace kao bebi mu je tekla krv na nos ,al malo teze sad zaustavljam krv nece da stane.Radili smo bris nosa pre 2 god.imao je bakteriju to smo riješili i hvala bogu nije tekla tako cesto ,medjutim zna mu i po noci tec krv nekad brzo stane nekad ne.Sve radim što su mi ljekari rekli, al nece da stane,onda se i ja uplašim.Molim vas recite mi jel ima još nešto da bi uradila da stane krv.Neznam koliko je dobro da krv toliko tece.Neznam šta da radim,molim vas reci te mi nešto.Kad se smjenjuju godišnja doba isto mu zna potec krv,kad puno trci i zagrije se tece mu krv.Hvala vam.

  • Skoro sigurno se radi o slaboati krvnih sudova nosa, a to se do puberteta izgubi.

   Ne bi bilo loše da uradite jedan prefked kod ORL specijaliste pa da budete mirni.

 5. Poštovani, molim vas za savet. Imam sina 14god, dosta često mu curi krv iz nosa, u nekom perodu čak više puta na dan. Uspe on to da zaustavi, ali kad izduva nos posle toga izduva velike ugruške krvi. Pošto ovaj problem sa curenjem krvi imamo već par godina, bili smo kod ORL (pre recimo 2god) i rekao je da je to sve ok, može da mu “sprži” kapilare u nosu ali nam to ne preporučuje ,već da će proći samo od sebe.
  Najviše me brine to prečesto krvarenje i ti ugrušci, ovih dana svaki dan, čak 2-3 puta dnevno , a pre toga nije mu curila po mesec dana.
  Da li da odemo ponovo kod lekara?
  Hvala

 6. Postovani,moj sin ima 11 godina i krvarenja iz nosica su pocela relativno skoro i iskljucivo su nocu,dok dete spava ( jednom se samo dogodilo preko dana) Zelela bih da napomenem da nije bio izlozen suncu,jer je skoro imao neke osipe u dva navrata, za koji doktori predpostavljaju da je alergija na sunce (radimo ispitivanja u oktobru) Kao i to da ranije nije imao slicnih problema,kao ni zdravstvenih uopsteno,da niko u porodici nema slicnih problema i da krvarenje nije izazvano povredom bilo kakve vrste. Pritom nema nikakvih pratecih simptoma,glavobolje,malaksalost niti bilo sta sto bih povezala sa tim. Izmedju ostalog-kolicina krvi koja iscuri je jako obilna. Dr.opste nas je uputio na ORL ali jedni i drugi smatraju da nije nista strasno. Dali su mu kremicu da maze,da ispiramo fizioloskim rastvorom ,vitamin C i da uradi krvnu sliku. Medjutim krvarenje se nastavilo u istom vremensom razmaku ( svaka treca noc odprilike) ali u malo manjim kolicinama. Da li postoji mogucnost da se nekim analizama utvrdi zbog cega je to ODJEDNOM pocelo da se desava? I da nije na bilo koji nacin povezano sa alergijom na koju se sumnja? Citajuci gore postavljana pitanja ustanovila sam da se pretezno radi o muskoj deci. Ima li to ikakve veze ili je sasvim slucajno tako? Nadam se da cete mi makar malo pomoci. Unapred zahvalna.

  • Skoro sigurno se radi o slabosti krvnih sudova nosa, koja polako proklazi tokom puberteta.

   Zaista ništa od opisanog ne ukazuje da se radi o nekom ozbiljnom problemu.

 7. Postovani,2 puta sam primetila kod deteta krvarenje iz desne nozdrve.Krvarenje nije obilno,cisto nakvasi nozdrvu,prosle nedelje se desilo prvi put.Inace ima 4 godine,Da li to pukne kapilar ili?
  Hvala.

 8. Postovani imam devojcicu od 5god. od pre par dana je curila krv iz leve nozdrve.zatim sutradan na spavanju isto, to sam primetila tek na jastucnici i pidzami ujutru.Zatim dva dana posle isto primetim na levoj nozdrvi malo tragova krvi.Inace nije se nikad desavalo ovo je prvi put nema zdravstvenih problema,nedavno smo prvi put vadili krv i sve je bilo u redu…Pitanje da li treba da je odvedem na pregled,i sta mi je dalje ciniti?Unapred zahvalna…

  • Ukoliko se ovo bude svaki dan ponavljalo obavite ORL pregled.

   Ipak, skoro sigurno se radi o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova nosića, a to nije za brigu.

 9. postovani,
  cerka mi ima 4 godine i uposlednjih godinu dana se desavalo da joj krene krv iz nosa..to se uglavnom desavalo u vrticu da mi nismo bili prisutni.krvarenje nije bilo obilno i lako se zaustavljalo.
  u poslednjih nedelju dana se desilo dva puta i to u snu.kada se probudila izduvala bi nos i tada bi izasai ugrusak.bila je prehladjena pre desetak dana.dete je prilicno zivahno i aktivno.ona ne panici kada se krvarenje desi-objasnili smo joj da nije nista strasno.
  interesuje me zasto se to desava i da li je za odlazak kod doktora_

  • Skoro sigurno se radi o urođenoj (konstitucionalnoj) slabosti krvnih sudova nosa.

   To je bezazlena i prolazna (obično prođe u pubertetu) pojava koja nije za brigu. Najvažnije je da se ispravno zaustavlja krvarenje iz nosa, a pregled kod ORL specijaliste i krvna slika imaju smisla ako se ovo bude veoma često javljalo i posle završetka prehlade.

 10. Pocituvani,
  kerka mi ima 4 godini i mnogu cesto se slucuva da i tece krv od nosot.Ovoj problem go imame veke 2-3 godini…se slucuva i da krvari nekolku pati vo tekot na denot i nokta i toa se dosta obilni krvarenja koi traat po 5-6 minuti.Otkako ke go sopreme krvarenjeto izduvnuva celi parcinja krv.Bevme nekolkupati na doktor i kazano ni e deka najverojatno se raboti za tenki kapilari i nedostatok na vitamin C,a taa postojano prima acerola..
  me interesira za sto se raboti i kade da se obratime za da otkrieme za sto navistina stanuva zbor,dali se vo prasanje samo kapilarite ili vo prasanje e nesto poserizono bidejki krvarenjeto trae dosta dolgo i ne e periodicno tuku postojano..
  odnapred blagodaram..

  • Prvi korak je da se uradi kontrolna krvna slika, pa onda pregled kod ORL specijaliste. To je put da se utvrdi uzrok krvarenja, ali SVE ukazuje da se radi i prolaznoj (do puberteta) slabosti krvnih sudova nosa.

 11. Pre par godina pala sam na nos, ali ga nisam polomila. Od tada cesto mi ide krv na nos. Pre neki dan mi se prvi put desilo da krv ide niz obe nozdrve, posto ja pogresno zaustavljam krv, slila se u grlo i prvi put sam i ispljunula. Cesto mi se desi da ne mogu da zaustavim krv desetak minuta, pa cak i vise. Isla sam lekaru, ali vratio me kuci rekavsi da sam odlicno (to je bilo pre dve godine mozda). Imam 16 godina. Sta da radim?

 12. Moj sin ima 12 godina kao beba imao je cesto krvarenje iz nosa i nocu i danju sve do pete godine .Kada smo otisli na more po preporuci lekara krvarenje se zaustavilo i vise se nije ponovilo nikada.Medjutim ksmije posle dve godine pocele su glavobolje pracene povracanjem.One nisu uvek ceste nekada posle mekoliko dana a nekada posle nekoliko meseci. Kada povrati bol nestaje ili prespava i kada se probudi kao da se nista nije dogodilo.Bili smo kod njegovog pedijatra i on je izvrsio analizu kompletne krvne slike i sve je u redu . Cesto mu je zapusen nos inace je veselo i zivo dete.Molim vas recite mi sta da radim i kome da se obratim za pomoc.

  • Kad su glavobolje ova ko retke NEMA potrebe za dodatnom dijagnostikom, a verovatno neko u porodici ima migrene ili glavobolje.

   Ukoliko se glavobolje učestaju – pregled pedijatra – neurologa je naredni korak.

   AKo je nos stalno zapušen, prvi korak je pregled kod ORL specijaliste.

 13. Pocituvani, cerkami ima sedum godini, na pet godini imase polipi op.i barem ednas mesecno i tece krv od nos, a nekolku pati se sluci i da e tece i niz uvoto, seto toa pocna posle op.ORL specijalistot vikat deka toa e normalno.Sinmi ima cetiri godini, kaj nego prosecno ednas nedelno nosot obilno mu krvari, se slucuva i vo spienje i po den.Mu stavam ladno na vratot i taka mu prestanuva krvta, isto taka posle krvarenjeto pluka krv.Ima alergii na kucna prasina i molci i sekogas nosot mu e zatvoren.I tatkoim koga bil dete gi imal istite problemi, dali e mozno da e nasledno? Odnapred blagodaram!

 14. Imam 16 godina. Sredinom septembra dok sam bila u školi počela je da mi curi krv iz nosa i ponovilo se dva časa kasnije. Nakon toga su mi dijagnostikovali upalu sinusa. Zbog bakterija stafilokoke i kandide, nisam dobila antibiotik pa su mi dali daktanol, sprej nasonex i tantum verde. Krajem septembra sam se osećala bolje i krenula sam u školu prve nedelje oktobra. Išla sam 3 dana i trećeg dana, po povratku iz škole, opet je počela da mi curi krv iz nosa, ovaj put nisam mogla da je zaustavim jedno 15-20 minuta. Narednih dana, to se ponavljalo svakodnevno oko 3, ponekad 4 puta dnevno u istim vremenskim intervalima, ponekad i duže. Na ORL odeljenju u KCS-u 22. oktobra urađena mi je prva sklerozacija desne nozdrve pod totalnom anestezijom. Krvarenja su se i dalje nastavila, vec sledećeg dana, samo u manjoj količini. Početkom novembra sam ponovo pošla u školu, ali trećeg dana sam na putu do škole kolabrirala. Nakon toga su me uputili na neurologiju gde su mi dijagnostikovali migrenu. 26-og novembra mi je ponovljena sklerozacija, ovog puta obe nozdrve. Sledećeg dana sam otpuštena iz bolnice sa gvožđem 4,6 (krajem septembra je bilo 16,3). Posle 6 dana, krvarenje je opet počelo. Juče sam bila kod hematologa koji kaže da je hematološki nema problema, da se sa te strane sve u redu osim što mi je gvožđe nisko i leukociti malo viši i da se obratimo ORL lekaru. Osim svega toga, ja imam jake svakodnevne glavobolje praćene povremenim vrtoglavicama od sredine septembra i od tad ne prestaju. One mi takođe otežavaju da zaspim noću. ORL lekari smatraju da krvarenje ne može da mi izazove tolike glavoblje. Takođe imam i nizak pritisak (u proseku 90/50) takođe od sredine septembra, pre toga je uvek bio normalan. Trenutno od preparata i lekova koristim za nos nisita gel, marisol kapi, za gvožđe kapi od aronije i koprive, magnezijum za glavobolje naredna 3 meseca po preporuci neurologa i lek paracetamol koji mi više uopšte ne deluje. Molim za Vaše mišljenje, hvala unapred.

  • Krvarenje iz nosa definitivno NIJE uzrok glavobolja!

   Osim redovnog neurološkog i ORL praćenja nema drugog puta – redovne kontrole i poštovanje preporuka specijalista su put ka boljitku.

   Svakako, ako ne ide kako treba, treba potražiti pregled i drugo mišljenje neurologa ili ORL specijaliste.

 15. Poštovani,
  U pitanju je dečak od tri godine i deset meseci. Ide u vrtić i bolestan je otprilike na svake tri nedelje. Momentalno je pri kraju antibiotika, nos mu tu i tamo radi ima malo sadržaja u nosiću (nekada mu curka, a nekada su guste slinice). Sinoć je odjednom počela da mu curi krv iz nosića iako ga nije dirao. Zaustavila se posle par minuta ali je bilo količinski dosta. Ovo je prvi put da mu se tako nešto dogadja i prilično smo se zabrinuli, naročito zbog toga što nos nije dirao. Inače nam je u stanu bilo dosta toplo, a on prilično aktivan jer smo imali goste. Malo je nervozniji u poslednje vreme, jede uobičajeno, možda malo lošije zbog infekcije. Ima li razloga da ga vodim na neke analize ili ne? Puno Vam hvala i srdačan pozdrav, Milena

 16. Zdravo, imam cerku od 6 godina,cesto joj krene krv iz nosa nekad u toku dana,a nekad u toku noci… Imamo periodu kad se potpuno smiri a ona period kad bude vise puta u jednom Danu.ili u dva dana.. Na primjer -prije dva jutra probudila se I vidjela sam krva na jastucnici I nosicu na lijevoj nozdrvi sjutra Dan probudila se I krenula joj je krv iz druge nozdrve iz desne. Radili smo nalaze krvi ne sad vec proslog puta kad se desavalo I bili Kod orl oni kazu da nije nista strasno ali Ja sam I dalje zabrinuta,dal da odemo opet Kod ljekara I na pretrage neke detaljnije? Izbjegavam pusenje u prostorijama gdje boravi, kupila SAM cak I osvjezivac prostora chicco da ne bi vazduh bio isusen, nisitu kremu stalno koristimo. .. To je pocelo da nam se desava prije tri godine kad smo operisali treci krajnik I stavili cjevcice u usi. Ne znam sta vise da radim..

  • Da NE idete kod drugih lekara zbog ovoga, posto je k.slika ok, kao i ORL nalaz. Radi se, skoro sigurno, o urodjenoj slabosti krvnih sudova nosa koja prolazi do kraja puberteta.

 17. Krv iz nosa mi je isla 2 puta u zivotu.I evo prehladjen sam dvije sedmice i danas sam izduvavao nos i krenula mi je krv.Ja sam nagnuo glavu nazad i stavio maramicu.Ali sam nakon mozda 5 minuta na internetu procitao da treba glava biti nagnuta prrma napred.I nakon jednu 2 sata sa iskasljao sekret sa malo krvi neki 4 puta i poslije su bile samo tackice krvi.Da li je to ta krv iz nosa koja se salila u grlo ili je nesto drugo?

 18. pozdrav, imam kcerku od 5 godina i nikada do ljetos joj nije isla krv iz nosa..od 6 mj pa do kraja 9 mj joj je znao krvarit nos ne bas kolicinski puno niti nesto precesto..mozda dva tri dana za redom pa nista iduca 2 3 tj…ali danas joj je cak 4 puta tekla krv…a da naglasim da sam je vodila kod doktora orl i rekao je da je sve u redu i vadili smo krv takoder sve u redu..neznam dalje sta da radim…da trazim drugo misljenje?

  • Ništa, osim da se nauči dete da pravilno zaustavi krvarenje – kada se desi.

   Pošto je krvna slika uredna, kao i nalaz ORL specijaliste, jasno je da se radi o urodjenoj, ali prolaznoj (u pubertetu prolazi) slabisti krvnih sudova nosa.

 19. Imam 18 godina,desilo mi se krvarenje iz nosa u jutarnjim casovima,krvarenje se zaustavilo posle 20 minuta medjutim desava mi se da tokom dana osecam slivanje sekreta iz nosa ili ti sukrvice koja traje ceo dan narocito kad zabacim glavu pozadi (to mi se desilo u trenutku kad sam bio bolestan i imao sam neku vrstu upale grle ili ti virusa) da li ima razloga za brigu?

 20. Moje dete ima 21 mesec. Pre dve nedelje kad se probudila krenula joj je krv iz nosa jos dok se razbudjivala, naravno pre toga se vrtela i td.. Ne znam da li se udarila ili sta vec krenula joj je krv i brzo je prestala i zgrusala se. Medjutim prosle nedelje imali smo opet budjenje gde je vec bila zgrusana malo krv ispod leve nozdrve, prvi put je bilo ispod desne nozdrve.
  Danas 10.03. posle dnevnog spavanja opet kad je ustala supruga je primetila ispod desne nozdrve malo zgrusane krvi msm vec je stalo, ali opet se nesto vrtela i slicno…
  Nas pedijatar nam je davno rekao da koristimo fiziomer i da vadimo slinice kako ne bi dobila bronhitis kao sto smo ja i suprugin brat imali. Ne znam da li smo ga previse koristili i da je nosna duplja izvinite na nestrucnosti, malo oslabila..
  Ne bih da idem kod Dr Pedijatra zbog ovoga posto sada vlada grip, stomacni virus, a ona nikako ne bi smela da se razboli posto lecimo kandidu vise od 4 meseca.. Kako se malo izlecimo dobije opet antibiotik i opet “Jovo nanovo”…
  Molim vas napisite mi ili kopirajte mi na mail sta mi je ciniti ako primetim da se u narednih 5-7 dana opet ovo ponovi.. ivan.tasin@gmail.com
  Imamo i treci krajnik uvecan sto i nije karakteristika kod dece od 6 meseci ali eto mi smo medecinski fenomen sto se toga tice, ne postoji uput ili nalaz gde mi preplaseni roditelji nismo dete vodili na pregled.. Zvuci malo “idiotski” ali morali smo.
  Molim vas za odgovor oko ovog krvarenja iz nosa.. Krvna slika joj je jako dobra, gvozdje joj je dobro nije max ni min malo jace od minimuma .. ali je pedijatar rekao da je sve u redu..

 21. Kada smo bili na orl (kontrola za treci krajnik) Dr Specijalista je prepisala sprej za nos hysan i da idemo za 4 meseca na kontrolu. Ali tada nije bilo ovog krvarenja. Nismo ni uzeli taj sprej posto je istog sastava kao i Fiziomer.

  • Kd beba ovog uzrasta ima često krvarenje iz nosa, a krvna.slika je dobra onda je neophodno da bebu pregleda ORL specijalista koji se bavi bebama i malom decom – to je pravi put da se pomogne detetu.

 22. Imam dete od 19 meseci.Trenutno je bolesna,bronhitis je u pitanju.Pije antibiotik,inhalacije pulmicortom ujutru i uvece a izmedju bisolvon.Danas se prvi put desilo da joj je malo posla krv na nosic,onako se slilo iz nosica.Prvo jednom,pa posle kasnije opet tako.Vidim da u nosicu ima malo te skorele krvi.Da li treba da se zabrinem i vodim je kod lekara ili?

 23. Postovani,

  Imam decaka starosti 5 godina. Jos kao beba imao je povremena krvarenja iz nosa. U Julu mesecu 2013. godine, bas iz tog razloga radjena mu je kompletna krvna slika – iz vene- gde je praćeno i vreme krvavljenja gde su svi rezultati bili dobri. I nakon toga je imao povremena krvavljenja. Medjutim, od januara meseca ove godine do danas – aprila meseca- krvario je po jednom mesecno (30 januara, 17. februara, 19 marta i 7. aprila) . Krvarenje uvek traje kratko, do 5 minuta i tri puta je krenulo iz cista mira, a jednom u toku placa. Nakon krvarenja stavljamo mast nisita u obe nozdrve. (Moram napomenuti da se ranije nije desavalo da krvari po jednom mesecno kao sada). Pre petnaest dana vodili smo ga na ORL, gde je doktorka konstatovala da je uvecan treci krajnik i da on moze dovesti do povremenih krvavljenja. Nakon pregleda ORL, radjen je i bakterioloski nalaz brisa nosica i nalaz je takodje bio uredan. Pedijar kaze da je to sve u redu i da ce proci. Dete je raspolozeno, zdravo, i nema nekih drugih negativnih siimptoma. Moram jos napomenuti da sa oceve strane deteta (suprug i njegovi roditelji, takodje imaju povremena krvarenja iz nosa). Zanima me Vas savet, da li je neophodno ici dalje na jos neka dodatna ispitivanja, da li je potrebno ponovo vaditi krv iz vene, kao i da li moze biti genetska predispozicija.

  Unapred se zahvaljujem.

  • Nema dileme – radi se o KONSITUCIONALNOM preblemu – slabost krvnih sudova (“kapilara”) u nosu!

   To je bezazlena i prolazna pojava, ali obično se ovo sredi u pubertetu, pa će Vam trebati strpljenja.

   Najvažnije je da se nauči dete da pravilno zaustavi krvarenje – kada se desi da nema roditelja da pomognu.

 24. pozdrav imam djevojcicu i u poslednje vrijeme joj cesto ide krv iz lijeve nosnice a uz to je i duzi period malokrvna pije vitaminski sirup i kapi aktiferin za zeljezo ojavi se period kad 4 dana ide krv po 2 do 3 puta na dan pretezno nocu kad spava i navece pre spavanje i onda par dana nema doktorka nam kaze da je to i od anemije i uz to muz i svi sa njegove strane imaju slabe krvne sudove i krv se nezgrusava im molila bih i vase misljene sta da radimo

  • Da se ponovi krvna.slika i provere faktori koagulacije (zgrušavanja) krvi.

   Ako to bude ok – onda nije za brigu jer je rezultat prolazno slabijih krvnih sudova nosa.

 25. Postovani,imam djevojcicu 4 god i sklona je krvarenju iz nosa.Pre 5 mjeseci radili smo bris nosa i bio je uredan i krvna slika je bila uredna.
  Vec 6 dana joj svaki dan curi krv iz nosa,primjetila sam da kada joj se malo zapusi nosic da tada se desava krvarenje.
  Brinem se jer to traje vec danima.
  Zanima me vase misljenje.Hvala

 26. Molim vas da mi pomognete imam sina 3,5godine,krvarenja iz nosa su pocela jos rano kao bebi od godinu dana.. Nisu cesta,prvo mu se otvarala krv u toku dana,posle nekog vremena je picela i po noci,medjutim nisu to neka obilna krvarenja i brzo stane,radili smo krvnu sliku ( koagulacija ) to je u redu.. Medjutim u zadnjih 2 sedmice mu se cesto desi alu u manjoj kolicini,nekad zna cak da mu krene i zaustavi se na ulazu nosa.. Sad primjecujem da kroz nos prica i kada mu nagnem glavicu vidim da su mu nosnice zacepljene ali ne sa sekretom vec ima neko zadebljanje sa strana nozdrva,dali su to sinusi ili vec sta je? Simptomi: kihanje je cesto po 5-6 puta zaredom,curenje sekreta i crvene oci.. Dali su u pitanju sinusi? Hvala unaprijed

 27. Postovani
  Moja kci ima 18 godina krv joj curi samo iz jedne nozdrve…na dan joj nekad curi 2-3… a nekada joj tjedno zna teci 2-3 dana
  Zeljela bih vase misljenje
  Hvala unaprijed

 28. Postovani,cerkica ima 3.5 god…..prvo krvarenje se desilo kada je imala nepune 2 god…bili smo kod orl i tada su rekli da je sve ok….medjutim njoj se desi ponekad da joj krene krv iz nosica, najcesce kada je toplo vreme…i to samo iz jedne nozdrve,leve. Kada je zima retkoo ali cim krene toplije vreme pocinje…Obzirom da je suprug kao mali cesto krvario iz nosa cak i danas ponekad se desi moze li to biti nasledno? Pritom ona cesto cacka nosic jer joj uvek nesto “smeta” i samim tim dodje do krvarenja….ima li razloga za brigu? Hvala

 29. Postovani, sin mi ima 8 godna i 4 meseca, prvi put mu je krv isla na nos sa 5,5 godina tada uradjena koagulacija i krvna slika receno mi da je vreme zgrusavanaj normalno, tada nije duugo bilo ali poslednjih meseci je ucestalije, vodila sam ga kod ORL, ima uvecan treci krajnik, i Dr kaze posto su bele sluznice bile da je najverovatnije alergija uzeli smo aeirus na njen savet i nisita mast, davali 10 dana nije bilo evo sad posle emsec dana tri dana za redom opet je isla krv kroz nos, molim vas sa savet, orl ne savetuje vadjenje krajnika treceg.

  • Skoro sigurno se radi o prolaznoj slabosti krvnih sudova nosa. Sve se ovo zavrsi do puberteta, a najvaznije je da se dete nauči da pravilno zaustavlja krvarenje

  • Ako dete NEMA drugih problema, a lepo raste razvija se i napreduje – nema mesta za brigu. Skoro sigurno se radi o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova (kapilara) u nosu.

 30. Postovani moja cerka stara 2, 5 godine je prvi put krvarila iz nosa pre nekih mesec dana. Brzo smo zaustavili krv i ona je nastavila zivahno da skakuce. Drugi put se to desilo pre dve nedelje i danas ponovo. Da napomenem da svaki put kada se to desilo je prvo kroz dan bilo jako toplo pa se brzo vreme promenilo i pocelo je nevreme. Da li je potrebno voditi je lekaru?

 31. Postovani, imam devojcicu dve ipo god imamo problem sa krvarenjem iz nosa zadnjih sedam dana joj se cesto desava al samo po malo i brzo stane s tim sto joj je nosic cini mi se svaki drugi dan zapusen i kad dune krene krv, ima li razloga za strah

 32. Poštovani, moj sin ima 7 godina i od pre 3,4 meseca ima iznenadna krvarenja samo iz desne nozdrve, na nedelju dana. Krv krene u stanju mirovanja i traje 2-3 minuta. Dete je zdravo, aktivno. Nikada ne čačka nos. Da li ima razloga za strah i sta da radim? Hvala puno.

  • Prvi korak je da se uradi krvna slika – ako je to OK, a krvarenja se nastave – ORL pregled je sledeći korak.

   Najverovatnije se radi o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova nosa.

 33. Moje dete ima 7 god. od skoro je pocelo krvarenje iz nosa ali to je malo i brzo stane. Kada smo se obratili pedijatru on nam je rekao da je to normalno posto je ona dosta alergicna na grinje.
  Recite mi da li treba preuzti neka dalja isputivanja?

 34. Postovani,imam cerkicu od dve i po godine. Prvi put joj je krv udarila na nos kad je imala godinu i po. Cesto je sklona krvarenju vecinom iz leve nozdrve. Prosli mjesec joj se desilo dva puta,a i u ovom mjesecu takodje dva puta. Nekad zna da miruje po par mjeseci nista da ne bude. Radili smo krvnu sliku par puta i sve je ok takodje svo radili vreme krvanje i zaustavljanja i to je ok. Koagulaciju nismo uspjeli jer su htjeli da je bodu u venu sto je bilo ne moguce za njen uzrast jako se uznemirila i nismo uspjeli. Inace alergicna je na polen korova na grinje na ambroziju i perje,alergi test je tako pokazao i skoro tokom cjele god.curi joj nosic kise jako puno. Zanima me da li to normalno sto se tice tog cestog krvarenja iz nosica. Uvijek zaustavimo bez problema ali ona se uplasi kad vidi krv pocne plakati i onda to jos vise krene.

 35. Djevojcica od 3 god tokom dvije zadnje noci krvarila iz iste nozdrve..da je razlog za brigu? Da napomenem da je bila promjena temp u sobi i malo ima zapusen nos i moguce da je dirala prsticem.. Inace je zivahna i zdrava.. pomoc?!

 36. Postovani.
  Moja cerkica je 7 g i nikad joj se prije nije otvarala krv na nos. U zadnjih pet dana otvorila joj se dva puta. Jednom po danu a jednom nocu. Oba puta iz iste nosnice. To su male kolicine krvi ali ja sam jako zabrinuta zasto se to odjednom desava. Zakazala sam kod doktora za sutra sli nemam mira do tada. Hvala unapred

 37. Imam sina od 2 godine pre tri dana mu je prvi put potekla krv na nos iz leve nozdrve i to smo brzo zaustavili mesjutim veceras mu je u spavanju potekla krv ponovo sta moze da bude dali da ga odvedem kod lekara inace je jako zivahno dete koje pa ceo dan skace i igra se unapred hvala na odgovoru

 38. Postovani, imam sina 11 godina. Nikad nije imao sklonost krvarenja iz nosa. Prije 2 sedmice prvi put mu je nos krvario u skoli. Trajalo je nekih pola minute. Juce mu je krv dva puta u razmaku od sat vremena udarala na nos. Moram naglasiti da je upravo prebolovao pljuskavice. Krv bi stala u nekih pola minute. Skoro mi se zalio na probadanje oko srca. Uradili smo EKG i on je uredan. Ne znam sa cim bi to krvarenje moglo biti povezano? Unaprijed hvala na odgovoru

  • Skoro sigurno se radi o BEZAZLENOJ pojavi, koja se može očekivati posle varičele.

   Za sada je najvažnije da dete nauči kako da samo zaustavi krvarenje, a samo ako se krvarenja učestaju ima smisla da se uradi krvna slika i obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*