Krvarenje iz nosa kod dece

Kao najistureniji deo glave, nos je često «na udaru», ali je i veoma pogodan za «rudarske radove» dečjih prstića. Zato je krvarenje iz nosa, koje se stručno naziva epistaksa, jedno od najčešćih krvarenja dečjeg doba. Pravilnije je reći krvavljenje, ali se pojam krvarenje nekako odomaćio, pa ćemo ga i zadržati.

Nos ima svoj tvrdi – koštani deo, koji se nastavlja na nosnu hrskavicu. Spolja je koža, a sa unutrašnje strane se nalazi sluznica nosa, koja je bogata krvnim sudovima. Oni, u određenim situacijama, lako prokrvare.

Iako je mnogo uzroka krvarenja iz nosa, nabrojaćemo najčešće.

 • Povrede nosa «spolja»

Ubedljivo su prvi uzrok krvarenja iz nosa. Pogrešno je mišljenje da samo grubi udarci u nos dovode do krvarenja. Često je, naizgled lak udar, dovoljan za početak krvarenja, a kod neke dece ni direktan «nosni» sudar sa drugim detetom neće dovesti do krvarenja. Inače, «minitrauma» naročito lako dovede do krvarenja kod dece koja imaju nešto slabiji (tanji) zid krvnih sudova.

 • Unutrašnje povrede nosa

Veoma su česte kod dece. Guranje prstiju, ali i krajnje neprikladnih, ponekad «egzotičnih» predmeta u nos – dovodi do krvarenja. Oštri, nepotsečeni nokti su čest krivac, pa o tome posebno treba da se povede računa ako se kod deteta često javlja krvarenje iz nosa bez očiglednog uzroka.

 • Infekcije

Naročito virusne, pogotovo pri nagloj promeni spoljašnje temperature, mogu da dovedu do krvarenja iz nosa. Mikrouljezi se razmnožavaju u ćelijama koje se nalaze na površini nosne sluzokože, a one propadaju, istanjuju se, pa su i krvni sudovi izloženiji oštećenju i krvarenju.

 • Urođena slabost krvnih sudova nosa

U svakoj nozdrvi postoji jedna grudvica krvnih sudova koja veoma podseća na mikrosunđer koji je pun krvi. Neka deca imaju veoma tanke zidove krvnih sudova, koji sačinjavaju ovaj splet, pa su krvarenja veoma česta i uporna. Dovoljno je jače protrljavanje nosa pa da krvarenje počne. Zato ova deca neretko krvare noću, kada se nosić nehotice povredi.

 • Bolesti koje smanjuju sposobnost krvi da se zgruša (koagulopatije, ali i smanjenje broja krvnih pločica – trombocita) nisu čest uzrok, ali na njih treba misliti ako dete ima sklonost ka krvarenju i na drugim mestima, pre svega u koži (izražene modrice), ili sluzokoži usne duplje.

Bez obzira na uzrok krvarenja, potrebno je da se ono na pravi način zaustavi, što roditelji treba da znaju. Veća i smirena deca veoma lako mogu da se obuče za to – da bi pomogla sebi, ali i drugoj deci kada su u nevolji.

Pravilno zaustavljanje krvarenja iz nosa u pet koraka:

♦ Prvo čistom maramicom (još bolje sterilnom gazom, ali to se retko nađe pri ruci) treba obrisati krv i utvrditi iz koje nozdrve dete krvari, ili krv «ide» iz obe nozdrve (što se ređe dešava). Veća deca treba kratko da «izduvaju» nos i tako «očiste» mesto krvarenja od «slinice» ili eventualnog sitnog stranog tela.

♦ Dete treba da sedne, glavu mu treba nagnuti lagano napred, (ne unazad, kako se često pogrešno radi). Ako se glava zabaci, krv se sliva ka grlu, a to se ne vidi, pa se može desiti da dete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To ne može da «promakne» ako se dete nagne lagano napred, pa je to pravi položaj.

♦ U tom položaju (sa glavom lako nagnutom napred), treba izvršiti pritisak na nozdrvu iz koje krv teče. To je najlakše obaviti prstom (preko smotuljka od maramice, ili direktno na nozdrvu) – koji se prislanja sa strane, tako da se nozdrva «slepi» sa koštanom pregradom nosa. Ne treba odozdo gurati prst (potpuno nepravilno «zapušavanje» krvarenja), već samo sa strane. Bilo bi dobro da dete diše na usta dok se pritiska nos koji krvari, iako je druga nozdrva slobodna.

♦ Treba biti strpljiv i sačekati najmanje deset minuta pre provere da li je krvarenje stalo. Ako prerano otpustimo pritisak radi provere, videćemo da krvarenje nije stalo, pa sve mora ispočetka.

♦ Ako posle desetak, petnaest minuta pravilnog pritiska krvarenje ne prestane, treba uzeti kapi (ili sprej) za nos koje sužavaju krvne sudove nosa i par kapi (ili jednu dozu spreja) staviti u nozdrvu koja krvari. Potom se pritisak na nozdrvu ponavlja i tako se «drži» petnaest minuta.

Kada dete mora da se odvede na pregled?

Ako ni posle navedenih mera krv ne stane, dete treba odvesti do lekara specijaliste za uho, grlo i nos, koji će posle brzog pregleda da odabere najbolji način zaustavljanja krvarenja.

Kada se radi o ozbiljnijoj povredi nosa – ako je nos veoma otečen, ili ako se vidi jasan deformitet koštanog dela nosa, tada se zaista radi o ozbiljnoj traumi, pa je dobro što pre potražiti ORL specijalistu.

Ako dete ima izraženu slabost, malaksalost, pospano je i bezvoljno, a prethodno mu je bilo potpuno dobro. Ovo nije neobično ponašanje neposredno posle traume. Ali, ako potraje i posle desetak minuta od povrede, treba se obratiti lekaru za pomoć.

Ako dete izgubi svest, a potom mu je veoma loše. Ovde treba znati da jedan broj dece «pada» čim vidi krv, pa tada treba položiti dete i podići mu noge da se krv vrati u glavu. Naravno, ako krvarenje nije stalo, treba držati pritisnut nos.

Kada se krvarenje brzo ponavlja (posle par minuta od prekida), ili ako se vide i druga mesta na koži (ili sluznicama) koja krvare. Tada je pametno potražiti lekara koji će, pored ostalog, da uradi potrebne analize – kako bi se isključili eventualni poremećaji zgrušavanja krvi, koji mogu da budu krivac što je došlo do krvarenja.

Ima dece koja veoma često krvare iz nosa – naiđe period kada krvare nekoliko puta tokom iste nedelje. Tada treba potražiti pomoć lekara, čak i ako se krvarenje lako i brzo zaustavlja.

Važno je objašnjenje

Većina dece nema ozbiljno krvarenje iz nosa, i ono se lako zaustavlja posle primene jednostavnih mera. Važno je objasniti deci da se to može ponoviti – ali da se ne radi o opasnoj pojavi, pa nema mesta panici.

Bez panike
Panika je veoma često izazvana reakcijom dece koja su u društvu deteta koje krvari. Zato je pažljiv razgovor sa detetom koje ima sklonost ka češćem krvarenju iz nosa zaista neophodan. Veća deca se lako mogu obučiti da sama sebi pomognu u situacijama kada roditelji nisu u blizini.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. radmila-simic 18.06.2013 u 06:24

  Poštovani, imam dve ćerke (16 i 11) godina. Starija ćerka je imala dosta problema sa upalama grla i krajnika sve dok sa 8 godina nije operisala krajnike. Do tog perioda joj se dešavalo da joj prokrvari nos, ali ne često i ne u nekim ozbiljnim količinama koje sama nisam mogla da saniram. Mlađa ćerka ima problem sa krvavljenjem iz nosa koje se ponavlja, ali se takođe završi bez ikakvih problema. Kako joj se to dešava relativno često u pojedinim periodima, naučila je da sama zaustavi krvavljenje onim običnim, prostim metodama. Ono što me malo zabrinjava je to da se krvavljenja mnogo češće dešavaju noću, dok spava. Ja sam imala sličan problem, ali je saniran. Meni je rečeno da je to bilo usled nedostatka kalcijuma i vitamina C, kao i da imam jako tanke nosne kapilare. I moja majka je imala problema sa krvavljenjem nosa i pre nekih 15-ak godina su joj ”palili” kapilare. Pitam Vas da li je moguće da je krvavljenje genetskog tipa i da li bih trebala da mlađoj ćerki uvedem neke lekove. Inače je zdravo, veselo, normalno razvijeno dete (161 cm / 39kg, malo je mršavija, ali svi rezultati su joj dobri, ima dobru krvnu sliku), veoma živahna, aktivna, često na svežem vazduhu, dete koje se normalno hrani, dete koje pliva od četvrte godine, skija od osme… Dakle kao i sva ostala deca njenog uzrasta. Iskreno se nadam da ćete moći da mi date neke smernice u vezi njenog krvavljenja iz nosa. Unapred se zahvaljujem na odgovoru koji ćet mi, nadam se, uskoro poslati. S poštovanjem, Radmila Simić Kladovo

  Odgovori na komentar
  • Sve što se detaljno opisali odgovara KONSTITUCIJI deteta koja ima predispoziciju za krvarenje iz nosa usled (nasledne) slabosti krvih sudova u nosu.
   Vi znate kako se ovo rešava (kad se desi) i to je za sada sasvim dovoljno. Ukoliko se ovo ipak intezivira u narednim mesecima, treba obaviti rutinsku krvnu sliku i proegled kod ORL specijaliste. Ipak, kod ogromne većine dece sa ovnim problemom ovo NIJE potrebno – sklonost prođe sa završetkom pubereta.

   Odgovori na komentar
 2. Imam problem sa krvarenjem iz nosa samo tokom leta.Skoro svaki dan kada sam kod babe (tamo je vruce i nema klime) , redje kada sam kod kuce , ali desava se . (hladnije je i ima klime) . Desi se i na treningu i iz cista mira . Da li da odem kod lekara?

  Odgovori na komentar
  • Ukoliko se ovo nastavi, trebalo bi obaviti pregled kod ORL specijaliste. Kod većine dece NIJE u pitanju ozbiljan problem, ali ako se učesta prvi korak je ORL pregled.

   Odgovori na komentar
  • Za sada ovo nije za brigu, pod uslovom da nema drugih problema, i da dete lepo napreduje.
   Treba paziti da nosić bude prohodan, a ORL pregled bi bio potreban ukoliko se ovo nastavi i narednih par nedelja.

   Odgovori na komentar
 3. moj sin ima problem…..nekad mu noci dok spava udari krv na nos naravno to samo i stane a i po danu mu nekad udari krv.bili smo kod lekara kaze da on ima male nozdrve i zato sto to meni cudno zvuci? Molim vas recite mi nesto

  Odgovori na komentar
  • To je skoro sigurno urodjena slabost krvnih sudova nosa. NE radi se o bilo kakvom ozbiljnom problemu! To je konstitucija deteta i prolazi do ili tokom puberteta. Mislim da je Vaš pedijatar ispravno procenio situaciju i da za sada nema potrebe za detaljnijim ispitivanjem.

   Odgovori na komentar
 4. zeljkovic daliborka 08.07.2014 u 20:44

  Imam sina sada mu je 8 godina,baš danas bar dosad mu je udarila krv na nos 8 puta.Inace kao bebi mu je tekla krv na nos ,al malo teze sad zaustavljam krv nece da stane.Radili smo bris nosa pre 2 god.imao je bakteriju to smo riješili i hvala bogu nije tekla tako cesto ,medjutim zna mu i po noci tec krv nekad brzo stane nekad ne.Sve radim što su mi ljekari rekli, al nece da stane,onda se i ja uplašim.Molim vas recite mi jel ima još nešto da bi uradila da stane krv.Neznam koliko je dobro da krv toliko tece.Neznam šta da radim,molim vas reci te mi nešto.Kad se smjenjuju godišnja doba isto mu zna potec krv,kad puno trci i zagrije se tece mu krv.Hvala vam.

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno se radi o slaboati krvnih sudova nosa, a to se do puberteta izgubi.

   Ne bi bilo loše da uradite jedan prefked kod ORL specijaliste pa da budete mirni.

   Odgovori na komentar
 5. Poštovani, molim vas za savet. Imam sina 14god, dosta često mu curi krv iz nosa, u nekom perodu čak više puta na dan. Uspe on to da zaustavi, ali kad izduva nos posle toga izduva velike ugruške krvi. Pošto ovaj problem sa curenjem krvi imamo već par godina, bili smo kod ORL (pre recimo 2god) i rekao je da je to sve ok, može da mu “sprži” kapilare u nosu ali nam to ne preporučuje ,već da će proći samo od sebe.
  Najviše me brine to prečesto krvarenje i ti ugrušci, ovih dana svaki dan, čak 2-3 puta dnevno , a pre toga nije mu curila po mesec dana.
  Da li da odemo ponovo kod lekara?
  Hvala

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,moj sin ima 11 godina i krvarenja iz nosica su pocela relativno skoro i iskljucivo su nocu,dok dete spava ( jednom se samo dogodilo preko dana) Zelela bih da napomenem da nije bio izlozen suncu,jer je skoro imao neke osipe u dva navrata, za koji doktori predpostavljaju da je alergija na sunce (radimo ispitivanja u oktobru) Kao i to da ranije nije imao slicnih problema,kao ni zdravstvenih uopsteno,da niko u porodici nema slicnih problema i da krvarenje nije izazvano povredom bilo kakve vrste. Pritom nema nikakvih pratecih simptoma,glavobolje,malaksalost niti bilo sta sto bih povezala sa tim. Izmedju ostalog-kolicina krvi koja iscuri je jako obilna. Dr.opste nas je uputio na ORL ali jedni i drugi smatraju da nije nista strasno. Dali su mu kremicu da maze,da ispiramo fizioloskim rastvorom ,vitamin C i da uradi krvnu sliku. Medjutim krvarenje se nastavilo u istom vremensom razmaku ( svaka treca noc odprilike) ali u malo manjim kolicinama. Da li postoji mogucnost da se nekim analizama utvrdi zbog cega je to ODJEDNOM pocelo da se desava? I da nije na bilo koji nacin povezano sa alergijom na koju se sumnja? Citajuci gore postavljana pitanja ustanovila sam da se pretezno radi o muskoj deci. Ima li to ikakve veze ili je sasvim slucajno tako? Nadam se da cete mi makar malo pomoci. Unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno se radi o slabosti krvnih sudova nosa, koja polako proklazi tokom puberteta.

   Zaista ništa od opisanog ne ukazuje da se radi o nekom ozbiljnom problemu.

   Odgovori na komentar
 7. Postovani,2 puta sam primetila kod deteta krvarenje iz desne nozdrve.Krvarenje nije obilno,cisto nakvasi nozdrvu,prosle nedelje se desilo prvi put.Inace ima 4 godine,Da li to pukne kapilar ili?
  Hvala.

  Odgovori na komentar
 8. Postovani imam devojcicu od 5god. od pre par dana je curila krv iz leve nozdrve.zatim sutradan na spavanju isto, to sam primetila tek na jastucnici i pidzami ujutru.Zatim dva dana posle isto primetim na levoj nozdrvi malo tragova krvi.Inace nije se nikad desavalo ovo je prvi put nema zdravstvenih problema,nedavno smo prvi put vadili krv i sve je bilo u redu…Pitanje da li treba da je odvedem na pregled,i sta mi je dalje ciniti?Unapred zahvalna…

  Odgovori na komentar
  • Ukoliko se ovo bude svaki dan ponavljalo obavite ORL pregled.

   Ipak, skoro sigurno se radi o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova nosića, a to nije za brigu.

   Odgovori na komentar
 9. jelena broceta 01.08.2014 u 06:46

  postovani,
  cerka mi ima 4 godine i uposlednjih godinu dana se desavalo da joj krene krv iz nosa..to se uglavnom desavalo u vrticu da mi nismo bili prisutni.krvarenje nije bilo obilno i lako se zaustavljalo.
  u poslednjih nedelju dana se desilo dva puta i to u snu.kada se probudila izduvala bi nos i tada bi izasai ugrusak.bila je prehladjena pre desetak dana.dete je prilicno zivahno i aktivno.ona ne panici kada se krvarenje desi-objasnili smo joj da nije nista strasno.
  interesuje me zasto se to desava i da li je za odlazak kod doktora_

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno se radi o urođenoj (konstitucionalnoj) slabosti krvnih sudova nosa.

   To je bezazlena i prolazna (obično prođe u pubertetu) pojava koja nije za brigu. Najvažnije je da se ispravno zaustavlja krvarenje iz nosa, a pregled kod ORL specijaliste i krvna slika imaju smisla ako se ovo bude veoma često javljalo i posle završetka prehlade.

   Odgovori na komentar
 10. Pocituvani,
  kerka mi ima 4 godini i mnogu cesto se slucuva da i tece krv od nosot.Ovoj problem go imame veke 2-3 godini…se slucuva i da krvari nekolku pati vo tekot na denot i nokta i toa se dosta obilni krvarenja koi traat po 5-6 minuti.Otkako ke go sopreme krvarenjeto izduvnuva celi parcinja krv.Bevme nekolkupati na doktor i kazano ni e deka najverojatno se raboti za tenki kapilari i nedostatok na vitamin C,a taa postojano prima acerola..
  me interesira za sto se raboti i kade da se obratime za da otkrieme za sto navistina stanuva zbor,dali se vo prasanje samo kapilarite ili vo prasanje e nesto poserizono bidejki krvarenjeto trae dosta dolgo i ne e periodicno tuku postojano..
  odnapred blagodaram..

  Odgovori na komentar
  • Prvi korak je da se uradi kontrolna krvna slika, pa onda pregled kod ORL specijaliste. To je put da se utvrdi uzrok krvarenja, ali SVE ukazuje da se radi i prolaznoj (do puberteta) slabosti krvnih sudova nosa.

   Odgovori na komentar
 11. Pre par godina pala sam na nos, ali ga nisam polomila. Od tada cesto mi ide krv na nos. Pre neki dan mi se prvi put desilo da krv ide niz obe nozdrve, posto ja pogresno zaustavljam krv, slila se u grlo i prvi put sam i ispljunula. Cesto mi se desi da ne mogu da zaustavim krv desetak minuta, pa cak i vise. Isla sam lekaru, ali vratio me kuci rekavsi da sam odlicno (to je bilo pre dve godine mozda). Imam 16 godina. Sta da radim?

  Odgovori na komentar
 12. Moj sin ima 12 godina kao beba imao je cesto krvarenje iz nosa i nocu i danju sve do pete godine .Kada smo otisli na more po preporuci lekara krvarenje se zaustavilo i vise se nije ponovilo nikada.Medjutim ksmije posle dve godine pocele su glavobolje pracene povracanjem.One nisu uvek ceste nekada posle mekoliko dana a nekada posle nekoliko meseci. Kada povrati bol nestaje ili prespava i kada se probudi kao da se nista nije dogodilo.Bili smo kod njegovog pedijatra i on je izvrsio analizu kompletne krvne slike i sve je u redu . Cesto mu je zapusen nos inace je veselo i zivo dete.Molim vas recite mi sta da radim i kome da se obratim za pomoc.

  Odgovori na komentar
  • Kad su glavobolje ova ko retke NEMA potrebe za dodatnom dijagnostikom, a verovatno neko u porodici ima migrene ili glavobolje.

   Ukoliko se glavobolje učestaju – pregled pedijatra – neurologa je naredni korak.

   AKo je nos stalno zapušen, prvi korak je pregled kod ORL specijaliste.

   Odgovori na komentar
 13. Pocituvani, cerkami ima sedum godini, na pet godini imase polipi op.i barem ednas mesecno i tece krv od nos, a nekolku pati se sluci i da e tece i niz uvoto, seto toa pocna posle op.ORL specijalistot vikat deka toa e normalno.Sinmi ima cetiri godini, kaj nego prosecno ednas nedelno nosot obilno mu krvari, se slucuva i vo spienje i po den.Mu stavam ladno na vratot i taka mu prestanuva krvta, isto taka posle krvarenjeto pluka krv.Ima alergii na kucna prasina i molci i sekogas nosot mu e zatvoren.I tatkoim koga bil dete gi imal istite problemi, dali e mozno da e nasledno? Odnapred blagodaram!

  Odgovori na komentar
 14. Imam 16 godina. Sredinom septembra dok sam bila u školi počela je da mi curi krv iz nosa i ponovilo se dva časa kasnije. Nakon toga su mi dijagnostikovali upalu sinusa. Zbog bakterija stafilokoke i kandide, nisam dobila antibiotik pa su mi dali daktanol, sprej nasonex i tantum verde. Krajem septembra sam se osećala bolje i krenula sam u školu prve nedelje oktobra. Išla sam 3 dana i trećeg dana, po povratku iz škole, opet je počela da mi curi krv iz nosa, ovaj put nisam mogla da je zaustavim jedno 15-20 minuta. Narednih dana, to se ponavljalo svakodnevno oko 3, ponekad 4 puta dnevno u istim vremenskim intervalima, ponekad i duže. Na ORL odeljenju u KCS-u 22. oktobra urađena mi je prva sklerozacija desne nozdrve pod totalnom anestezijom. Krvarenja su se i dalje nastavila, vec sledećeg dana, samo u manjoj količini. Početkom novembra sam ponovo pošla u školu, ali trećeg dana sam na putu do škole kolabrirala. Nakon toga su me uputili na neurologiju gde su mi dijagnostikovali migrenu. 26-og novembra mi je ponovljena sklerozacija, ovog puta obe nozdrve. Sledećeg dana sam otpuštena iz bolnice sa gvožđem 4,6 (krajem septembra je bilo 16,3). Posle 6 dana, krvarenje je opet počelo. Juče sam bila kod hematologa koji kaže da je hematološki nema problema, da se sa te strane sve u redu osim što mi je gvožđe nisko i leukociti malo viši i da se obratimo ORL lekaru. Osim svega toga, ja imam jake svakodnevne glavobolje praćene povremenim vrtoglavicama od sredine septembra i od tad ne prestaju. One mi takođe otežavaju da zaspim noću. ORL lekari smatraju da krvarenje ne može da mi izazove tolike glavoblje. Takođe imam i nizak pritisak (u proseku 90/50) takođe od sredine septembra, pre toga je uvek bio normalan. Trenutno od preparata i lekova koristim za nos nisita gel, marisol kapi, za gvožđe kapi od aronije i koprive, magnezijum za glavobolje naredna 3 meseca po preporuci neurologa i lek paracetamol koji mi više uopšte ne deluje. Molim za Vaše mišljenje, hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Krvarenje iz nosa definitivno NIJE uzrok glavobolja!

   Osim redovnog neurološkog i ORL praćenja nema drugog puta – redovne kontrole i poštovanje preporuka specijalista su put ka boljitku.

   Svakako, ako ne ide kako treba, treba potražiti pregled i drugo mišljenje neurologa ili ORL specijaliste.

   Odgovori na komentar
 15. Poštovani,
  U pitanju je dečak od tri godine i deset meseci. Ide u vrtić i bolestan je otprilike na svake tri nedelje. Momentalno je pri kraju antibiotika, nos mu tu i tamo radi ima malo sadržaja u nosiću (nekada mu curka, a nekada su guste slinice). Sinoć je odjednom počela da mu curi krv iz nosića iako ga nije dirao. Zaustavila se posle par minuta ali je bilo količinski dosta. Ovo je prvi put da mu se tako nešto dogadja i prilično smo se zabrinuli, naročito zbog toga što nos nije dirao. Inače nam je u stanu bilo dosta toplo, a on prilično aktivan jer smo imali goste. Malo je nervozniji u poslednje vreme, jede uobičajeno, možda malo lošije zbog infekcije. Ima li razloga da ga vodim na neke analize ili ne? Puno Vam hvala i srdačan pozdrav, Milena

  Odgovori na komentar
 16. Zdravo, imam cerku od 6 godina,cesto joj krene krv iz nosa nekad u toku dana,a nekad u toku noci… Imamo periodu kad se potpuno smiri a ona period kad bude vise puta u jednom Danu.ili u dva dana.. Na primjer -prije dva jutra probudila se I vidjela sam krva na jastucnici I nosicu na lijevoj nozdrvi sjutra Dan probudila se I krenula joj je krv iz druge nozdrve iz desne. Radili smo nalaze krvi ne sad vec proslog puta kad se desavalo I bili Kod orl oni kazu da nije nista strasno ali Ja sam I dalje zabrinuta,dal da odemo opet Kod ljekara I na pretrage neke detaljnije? Izbjegavam pusenje u prostorijama gdje boravi, kupila SAM cak I osvjezivac prostora chicco da ne bi vazduh bio isusen, nisitu kremu stalno koristimo. .. To je pocelo da nam se desava prije tri godine kad smo operisali treci krajnik I stavili cjevcice u usi. Ne znam sta vise da radim..

  Odgovori na komentar
  • Da NE idete kod drugih lekara zbog ovoga, posto je k.slika ok, kao i ORL nalaz. Radi se, skoro sigurno, o urodjenoj slabosti krvnih sudova nosa koja prolazi do kraja puberteta.

   Odgovori na komentar
 17. Krv iz nosa mi je isla 2 puta u zivotu.I evo prehladjen sam dvije sedmice i danas sam izduvavao nos i krenula mi je krv.Ja sam nagnuo glavu nazad i stavio maramicu.Ali sam nakon mozda 5 minuta na internetu procitao da treba glava biti nagnuta prrma napred.I nakon jednu 2 sata sa iskasljao sekret sa malo krvi neki 4 puta i poslije su bile samo tackice krvi.Da li je to ta krv iz nosa koja se salila u grlo ili je nesto drugo?

  Odgovori na komentar
 18. pozdrav, imam kcerku od 5 godina i nikada do ljetos joj nije isla krv iz nosa..od 6 mj pa do kraja 9 mj joj je znao krvarit nos ne bas kolicinski puno niti nesto precesto..mozda dva tri dana za redom pa nista iduca 2 3 tj…ali danas joj je cak 4 puta tekla krv…a da naglasim da sam je vodila kod doktora orl i rekao je da je sve u redu i vadili smo krv takoder sve u redu..neznam dalje sta da radim…da trazim drugo misljenje?

  Odgovori na komentar
  • Ništa, osim da se nauči dete da pravilno zaustavi krvarenje – kada se desi.

   Pošto je krvna slika uredna, kao i nalaz ORL specijaliste, jasno je da se radi o urodjenoj, ali prolaznoj (u pubertetu prolazi) slabisti krvnih sudova nosa.

   Odgovori na komentar
 19. Imam 18 godina,desilo mi se krvarenje iz nosa u jutarnjim casovima,krvarenje se zaustavilo posle 20 minuta medjutim desava mi se da tokom dana osecam slivanje sekreta iz nosa ili ti sukrvice koja traje ceo dan narocito kad zabacim glavu pozadi (to mi se desilo u trenutku kad sam bio bolestan i imao sam neku vrstu upale grle ili ti virusa) da li ima razloga za brigu?

  Odgovori na komentar
 20. Moje dete ima 21 mesec. Pre dve nedelje kad se probudila krenula joj je krv iz nosa jos dok se razbudjivala, naravno pre toga se vrtela i td.. Ne znam da li se udarila ili sta vec krenula joj je krv i brzo je prestala i zgrusala se. Medjutim prosle nedelje imali smo opet budjenje gde je vec bila zgrusana malo krv ispod leve nozdrve, prvi put je bilo ispod desne nozdrve.
  Danas 10.03. posle dnevnog spavanja opet kad je ustala supruga je primetila ispod desne nozdrve malo zgrusane krvi msm vec je stalo, ali opet se nesto vrtela i slicno…
  Nas pedijatar nam je davno rekao da koristimo fiziomer i da vadimo slinice kako ne bi dobila bronhitis kao sto smo ja i suprugin brat imali. Ne znam da li smo ga previse koristili i da je nosna duplja izvinite na nestrucnosti, malo oslabila..
  Ne bih da idem kod Dr Pedijatra zbog ovoga posto sada vlada grip, stomacni virus, a ona nikako ne bi smela da se razboli posto lecimo kandidu vise od 4 meseca.. Kako se malo izlecimo dobije opet antibiotik i opet “Jovo nanovo”…
  Molim vas napisite mi ili kopirajte mi na mail sta mi je ciniti ako primetim da se u narednih 5-7 dana opet ovo ponovi.. ivan.tasin@gmail.com
  Imamo i treci krajnik uvecan sto i nije karakteristika kod dece od 6 meseci ali eto mi smo medecinski fenomen sto se toga tice, ne postoji uput ili nalaz gde mi preplaseni roditelji nismo dete vodili na pregled.. Zvuci malo “idiotski” ali morali smo.
  Molim vas za odgovor oko ovog krvarenja iz nosa.. Krvna slika joj je jako dobra, gvozdje joj je dobro nije max ni min malo jace od minimuma .. ali je pedijatar rekao da je sve u redu..

  Odgovori na komentar
 21. Kada smo bili na orl (kontrola za treci krajnik) Dr Specijalista je prepisala sprej za nos hysan i da idemo za 4 meseca na kontrolu. Ali tada nije bilo ovog krvarenja. Nismo ni uzeli taj sprej posto je istog sastava kao i Fiziomer.

  Odgovori na komentar
  • Kd beba ovog uzrasta ima često krvarenje iz nosa, a krvna.slika je dobra onda je neophodno da bebu pregleda ORL specijalista koji se bavi bebama i malom decom – to je pravi put da se pomogne detetu.

   Odgovori na komentar
 22. Imam dete od 19 meseci.Trenutno je bolesna,bronhitis je u pitanju.Pije antibiotik,inhalacije pulmicortom ujutru i uvece a izmedju bisolvon.Danas se prvi put desilo da joj je malo posla krv na nosic,onako se slilo iz nosica.Prvo jednom,pa posle kasnije opet tako.Vidim da u nosicu ima malo te skorele krvi.Da li treba da se zabrinem i vodim je kod lekara ili?

  Odgovori na komentar
 23. Postovani,

  Imam decaka starosti 5 godina. Jos kao beba imao je povremena krvarenja iz nosa. U Julu mesecu 2013. godine, bas iz tog razloga radjena mu je kompletna krvna slika – iz vene- gde je praćeno i vreme krvavljenja gde su svi rezultati bili dobri. I nakon toga je imao povremena krvavljenja. Medjutim, od januara meseca ove godine do danas – aprila meseca- krvario je po jednom mesecno (30 januara, 17. februara, 19 marta i 7. aprila) . Krvarenje uvek traje kratko, do 5 minuta i tri puta je krenulo iz cista mira, a jednom u toku placa. Nakon krvarenja stavljamo mast nisita u obe nozdrve. (Moram napomenuti da se ranije nije desavalo da krvari po jednom mesecno kao sada). Pre petnaest dana vodili smo ga na ORL, gde je doktorka konstatovala da je uvecan treci krajnik i da on moze dovesti do povremenih krvavljenja. Nakon pregleda ORL, radjen je i bakterioloski nalaz brisa nosica i nalaz je takodje bio uredan. Pedijar kaze da je to sve u redu i da ce proci. Dete je raspolozeno, zdravo, i nema nekih drugih negativnih siimptoma. Moram jos napomenuti da sa oceve strane deteta (suprug i njegovi roditelji, takodje imaju povremena krvarenja iz nosa). Zanima me Vas savet, da li je neophodno ici dalje na jos neka dodatna ispitivanja, da li je potrebno ponovo vaditi krv iz vene, kao i da li moze biti genetska predispozicija.

  Unapred se zahvaljujem.

  Odgovori na komentar
  • Nema dileme – radi se o KONSITUCIONALNOM preblemu – slabost krvnih sudova (“kapilara”) u nosu!

   To je bezazlena i prolazna pojava, ali obično se ovo sredi u pubertetu, pa će Vam trebati strpljenja.

   Najvažnije je da se nauči dete da pravilno zaustavi krvarenje – kada se desi da nema roditelja da pomognu.

   Odgovori na komentar
 24. pozdrav imam djevojcicu i u poslednje vrijeme joj cesto ide krv iz lijeve nosnice a uz to je i duzi period malokrvna pije vitaminski sirup i kapi aktiferin za zeljezo ojavi se period kad 4 dana ide krv po 2 do 3 puta na dan pretezno nocu kad spava i navece pre spavanje i onda par dana nema doktorka nam kaze da je to i od anemije i uz to muz i svi sa njegove strane imaju slabe krvne sudove i krv se nezgrusava im molila bih i vase misljene sta da radimo

  Odgovori na komentar
  • Da se ponovi krvna.slika i provere faktori koagulacije (zgrušavanja) krvi.

   Ako to bude ok – onda nije za brigu jer je rezultat prolazno slabijih krvnih sudova nosa.

   Odgovori na komentar
 25. Postovani,imam djevojcicu 4 god i sklona je krvarenju iz nosa.Pre 5 mjeseci radili smo bris nosa i bio je uredan i krvna slika je bila uredna.
  Vec 6 dana joj svaki dan curi krv iz nosa,primjetila sam da kada joj se malo zapusi nosic da tada se desava krvarenje.
  Brinem se jer to traje vec danima.
  Zanima me vase misljenje.Hvala

  Odgovori na komentar
   • Molim vas za misljenje! Od pre 6meseci sam primetila curenje iz nosa ne veliko, brzo prestane, upitanju je trogodisnji decak malo puniji i dosta aktivniji! To krvarenje se desava u toku noci ili u toku dana kada dete vise trči (nedesava se isti dan).krvarenje se desava jednom do dva puta mesečno! !! Unapred zahvalna!

    Odgovori na komentar
 26. Molim vas da mi pomognete imam sina 3,5godine,krvarenja iz nosa su pocela jos rano kao bebi od godinu dana.. Nisu cesta,prvo mu se otvarala krv u toku dana,posle nekog vremena je picela i po noci,medjutim nisu to neka obilna krvarenja i brzo stane,radili smo krvnu sliku ( koagulacija ) to je u redu.. Medjutim u zadnjih 2 sedmice mu se cesto desi alu u manjoj kolicini,nekad zna cak da mu krene i zaustavi se na ulazu nosa.. Sad primjecujem da kroz nos prica i kada mu nagnem glavicu vidim da su mu nosnice zacepljene ali ne sa sekretom vec ima neko zadebljanje sa strana nozdrva,dali su to sinusi ili vec sta je? Simptomi: kihanje je cesto po 5-6 puta zaredom,curenje sekreta i crvene oci.. Dali su u pitanju sinusi? Hvala unaprijed

  Odgovori na komentar
 27. Postovani
  Moja kci ima 18 godina krv joj curi samo iz jedne nozdrve…na dan joj nekad curi 2-3… a nekada joj tjedno zna teci 2-3 dana
  Zeljela bih vase misljenje
  Hvala unaprijed

  Odgovori na komentar
 28. Postovani,cerkica ima 3.5 god…..prvo krvarenje se desilo kada je imala nepune 2 god…bili smo kod orl i tada su rekli da je sve ok….medjutim njoj se desi ponekad da joj krene krv iz nosica, najcesce kada je toplo vreme…i to samo iz jedne nozdrve,leve. Kada je zima retkoo ali cim krene toplije vreme pocinje…Obzirom da je suprug kao mali cesto krvario iz nosa cak i danas ponekad se desi moze li to biti nasledno? Pritom ona cesto cacka nosic jer joj uvek nesto “smeta” i samim tim dodje do krvarenja….ima li razloga za brigu? Hvala

  Odgovori na komentar
 29. Barbara Stevic 09.06.2015 u 09:33

  Postovani, sin mi ima 8 godna i 4 meseca, prvi put mu je krv isla na nos sa 5,5 godina tada uradjena koagulacija i krvna slika receno mi da je vreme zgrusavanaj normalno, tada nije duugo bilo ali poslednjih meseci je ucestalije, vodila sam ga kod ORL, ima uvecan treci krajnik, i Dr kaze posto su bele sluznice bile da je najverovatnije alergija uzeli smo aeirus na njen savet i nisita mast, davali 10 dana nije bilo evo sad posle emsec dana tri dana za redom opet je isla krv kroz nos, molim vas sa savet, orl ne savetuje vadjenje krajnika treceg.

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno se radi o prolaznoj slabosti krvnih sudova nosa. Sve se ovo zavrsi do puberteta, a najvaznije je da se dete nauči da pravilno zaustavlja krvarenje

   Odgovori na komentar
 30. zdravo ja sam iz makedoniju imam cerkicu skoro 3 godine i cesce sedeci od jednom i procuri krv iz nosa od sta moze biti to unaprjed vam se zahfalujem

  Odgovori na komentar
  • Ako dete NEMA drugih problema, a lepo raste razvija se i napreduje – nema mesta za brigu. Skoro sigurno se radi o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova (kapilara) u nosu.

   Odgovori na komentar
 31. Postovani moja cerka stara 2, 5 godine je prvi put krvarila iz nosa pre nekih mesec dana. Brzo smo zaustavili krv i ona je nastavila zivahno da skakuce. Drugi put se to desilo pre dve nedelje i danas ponovo. Da napomenem da svaki put kada se to desilo je prvo kroz dan bilo jako toplo pa se brzo vreme promenilo i pocelo je nevreme. Da li je potrebno voditi je lekaru?

  Odgovori na komentar
 32. ovako imam sina ima 15 godina i njemu curi krv skoro svaku noc ali izbacio je ugruške krvi. pa mozete li reci jel to opasno jel treba da ide kod doktora

  Odgovori na komentar
 33. Postovani, imam devojcicu dve ipo god imamo problem sa krvarenjem iz nosa zadnjih sedam dana joj se cesto desava al samo po malo i brzo stane s tim sto joj je nosic cini mi se svaki drugi dan zapusen i kad dune krene krv, ima li razloga za strah

  Odgovori na komentar
 34. Poštovani, moj sin ima 7 godina i od pre 3,4 meseca ima iznenadna krvarenja samo iz desne nozdrve, na nedelju dana. Krv krene u stanju mirovanja i traje 2-3 minuta. Dete je zdravo, aktivno. Nikada ne čačka nos. Da li ima razloga za strah i sta da radim? Hvala puno.

  Odgovori na komentar
  • Prvi korak je da se uradi krvna slika – ako je to OK, a krvarenja se nastave – ORL pregled je sledeći korak.

   Najverovatnije se radi o bezazlenoj i prolaznoj slabosti krvnih sudova nosa.

   Odgovori na komentar
 35. Moje dete ima 7 god. od skoro je pocelo krvarenje iz nosa ali to je malo i brzo stane. Kada smo se obratili pedijatru on nam je rekao da je to normalno posto je ona dosta alergicna na grinje.
  Recite mi da li treba preuzti neka dalja isputivanja?

  Odgovori na komentar
 36. Natasa Milojevic 13.10.2015 u 19:30

  Postovani,imam cerkicu od dve i po godine. Prvi put joj je krv udarila na nos kad je imala godinu i po. Cesto je sklona krvarenju vecinom iz leve nozdrve. Prosli mjesec joj se desilo dva puta,a i u ovom mjesecu takodje dva puta. Nekad zna da miruje po par mjeseci nista da ne bude. Radili smo krvnu sliku par puta i sve je ok takodje svo radili vreme krvanje i zaustavljanja i to je ok. Koagulaciju nismo uspjeli jer su htjeli da je bodu u venu sto je bilo ne moguce za njen uzrast jako se uznemirila i nismo uspjeli. Inace alergicna je na polen korova na grinje na ambroziju i perje,alergi test je tako pokazao i skoro tokom cjele god.curi joj nosic kise jako puno. Zanima me da li to normalno sto se tice tog cestog krvarenja iz nosica. Uvijek zaustavimo bez problema ali ona se uplasi kad vidi krv pocne plakati i onda to jos vise krene.

  Odgovori na komentar
  • Sve ukazuje da se radi o urođenoj (komstitucionalnoj) slabosti krvnih sudova u nosu. To prođe do puberteta, a ako se ovo učesta – mudro bi bilo obaviti ORL pregled.

   Odgovori na komentar
 37. Djevojcica od 3 god tokom dvije zadnje noci krvarila iz iste nozdrve..da je razlog za brigu? Da napomenem da je bila promjena temp u sobi i malo ima zapusen nos i moguce da je dirala prsticem.. Inace je zivahna i zdrava.. pomoc?!

  Odgovori na komentar
 38. Postovani.
  Moja cerkica je 7 g i nikad joj se prije nije otvarala krv na nos. U zadnjih pet dana otvorila joj se dva puta. Jednom po danu a jednom nocu. Oba puta iz iste nosnice. To su male kolicine krvi ali ja sam jako zabrinuta zasto se to odjednom desava. Zakazala sam kod doktora za sutra sli nemam mira do tada. Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 39. Imam sina od 2 godine pre tri dana mu je prvi put potekla krv na nos iz leve nozdrve i to smo brzo zaustavili mesjutim veceras mu je u spavanju potekla krv ponovo sta moze da bude dali da ga odvedem kod lekara inace je jako zivahno dete koje pa ceo dan skace i igra se unapred hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 40. Postovani, imam sina 11 godina. Nikad nije imao sklonost krvarenja iz nosa. Prije 2 sedmice prvi put mu je nos krvario u skoli. Trajalo je nekih pola minute. Juce mu je krv dva puta u razmaku od sat vremena udarala na nos. Moram naglasiti da je upravo prebolovao pljuskavice. Krv bi stala u nekih pola minute. Skoro mi se zalio na probadanje oko srca. Uradili smo EKG i on je uredan. Ne znam sa cim bi to krvarenje moglo biti povezano? Unaprijed hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno se radi o BEZAZLENOJ pojavi, koja se može očekivati posle varičele.

   Za sada je najvažnije da dete nauči kako da samo zaustavi krvarenje, a samo ako se krvarenja učestaju ima smisla da se uradi krvna slika i obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar
 41. Postovani, imam devojcicu od 3.5 godine, u poslednjih nedelju dana svakog dana jednom ili dva puta nam se desi da leva nozdrva bude od tragova krvi ili krvarenje od par kapi krvi prilikom izvlacenja slina iz nosa. Moram da napomenem da smo u prethodnih 8 meseci 3 puta imali upalu usiju (poslednja je bila pre 2 nedelje), pa je dr nagovestila da ce verovatno trebati vaditi treci krajnik, takodje i timpanometrija nije bila dobra na prethodnoj kontroli, a sledeca nam je za nekoliko dana. Obzirom da je i proslog leta par puta imala krvarenje iz nosa, zanima me da li je to krvarenje povezano sa spoljnom temperaturom vazduha ili upalom usiju? Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Ovo je potpuno BEZAZLENA pojava koju NE treba dovoditi u vezu sa bilo koiim bolestima.

   Bidite nežni u čišćenju nosića, i to je sve što treba da se radi.

   Odgovori na komentar
 42. Imam cerku od sedam god. prije 15 dana je nos bio zacepljen, pa sekret zelene boje… par dana. E, onda je jedno popodne krv iz lijeve nozdrve… opet zeleni sekret nakon toga narednih 5 dana… peti dan je pred zoru krv iz lijeve nozdrve… ujutru smo kontaktirali pedijatricu koja je dala terapija “Operil P” i “Nisita” mast pet dana. grlo joj nije bilo crveno i nista je ne boli. i narednih par dana je bilo isto sa sekretom i krv joj zadnjih puta (3) ide iz desne nozdrve. danas smo bili kod dr i sad joj je grlo crveno i krajnik desni zagnojen a nju i dalje nista ne boli… moramo uraditi bris grla i nosa i nalaz krvi i urina, terapije nema do tada. upravo smo zaustavili (3 put u 7 dana) krv iz desne nozdrve. Molim vas za misljenje i savjet.

  Odgovori na komentar
 43. Postovani, imam curicu dvije godine i svako malo joj se otvara krv na nos. Evo npr.juce u toku dana joj se tri puta otvorila krv, a danas jednom. Da li imaju neki drugi uzroci otvaranja krvi na nos kod djece? Inace nije joj genetski, jer niko u nasoj porodici nije imao taj problem. Hvala unaprijed.

  Odgovori na komentar
 44. Postovani,imam sina 4,5godine,ima ceste upale usiju i bronhitis,poslednje dve upale koje je imao curila mu je krv iz nosa.Krvarenjene ne traje dugo,ali bude 2-3 puta na dan i uvece dok spava.Zanima me vase misljenje da li je to zbog upale uha ili je nesto drugo u pitanju?Hvala

  Odgovori na komentar
 45. Postovani,moj sin ima 2 godine i 6 mjeseci..do sada mu je svega mozda 5 puta ukupnontekla krv na nosic..ali jutros kada smo ustali sav je bio krvav on se cak nije ninprepao sam mi je rekao mama krv oprali smo to sve fino obrisali..ispuhali nosic mozda je jos malo islo krvi i stalo je..mali je zdrav,veseo i previse aktivan moram dodati da sinoc je previse i skako oznojio se a bili smo u gostima i tako zagrijam izasli smo napolje..da li ima razloga za brigu i da li je uzrok tome sto je on previse aktivan pa kad se smiri krv krene..i svaki put do sada kad je krv potekla prije toga je bio previse aktivan???? Unaprijed hvalaaa

  Odgovori na komentar
  • Nije hitno, ali treba uraditi krvnu sliku, a onda pregled kod Vašeg pedijatra.

   Skoro sigurno se radi o.prolaznoj i bezazlenoj slabosti krvnih sudova nosića.

   Odgovori na komentar
 46. Postovani, moj sin od 10 mjeseci je iz sjedeceg polozaja pao na nos. Krvarilo je iz nosa nekih 5 min, oprali smo nosnice koliko smo mogli, ali je ostalo krvi jos u nosu. On dise na nos normalno, ali kao da nesto ima unutra. Nije nista nateklo koliko vidim s vanjske strane nosa. igrao se, a potom spavao sat vremena. normalno se ponasa za sada. Molim Vas dajte mi savjet kako i cime da mu ocistim nosnice? Moze li Sterymar morskom vodom za djecu od 0-3 godine? Da li da idemo ljekaru? Hvala unaprijed

  Odgovori na komentar
 47. Postovani,imam.sina od tri godine i četiri mjeseca. U zadnjih par mjeseci tocnije četiri mjeseca povremeno krvari. To nije obilno krvarenje. Čak niti me curi krv iz nosa nego kada obrise nos vidi se trag. Ima zadnjh par mjeseci problema sa sinusima i zacepljen mu nos bude često. Bili smo jednom na pregledu kod specijaliste ORL jer se sumnjalo na slab sluh pa su pogledali i nos. Nitko nije rekao da ima problema sa sinusima. I sluh je ok. Danas sam mu cistila nosic jer je opet bilo.krvi i primjetila sam da je u nosnici kao mali ugrusak pa sam to.ocistila dok je spavao . Napominjem da je bio jako prehladjen prije tri.mjeseca i od tada imamo.ove probleme a krvavljenjem. Trebam li ga voditi ORLu opet

  Odgovori na komentar
 48. Pozdrav, moja djevojcica ima 12 godina i do sad se cesto desavalo da ima krvarenje iz nosa. Predposlednji put se to desilo u aprilu i bas je imala obilno krvarenje uradili nalaz krvi -uredan kod ORL sve uredno. Medutim evo vec 2 mjeseca skoro svaki dan nos krvari 2-4 puta na dan ne uvece. Opet radili nalaze sve ok koagulacija ok kod ORL ok koristili vitamin c i nisita mast i bilo je bolje cim smo prestali sa terapijom ponovo pocelo. Molim za vase misljenje

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno se radi o prolaznoj slabosti krvnih sudova nosa. Ako je sve drugo OK, samo da se nauči pravilno zaustavljanje krvarenja. Ukoliko se krvarenje ipak ulesta – da se uradi krvna slika, a onda i pregled kod Vašeg pedijatra

   Odgovori na komentar
 49. Pozdrav. Imam sincica od 22meseca. U ovih mesec dana sam primetila dva puta da ima krvarenje iz nosa. Nije to obilno, ali se javilo. Inače je jako živahan, i nemiran,samo skače,i jurca. Takodje, kad smo pre godinu dana ležali u bolnici, i prilikom vađenja krvi, on je dosta plakao, i nakon toga su mu se ispod očiju javile sitne tačkice,tj krvarenja. Tada su nam rekli da uzimamo vitamin c,i da verovatno ima slabe kapilare. I nakon toga sam primetila da mu se to hoće javiti opet kad malo više place, ne u toj meri kao tad. Trombociti su okej. Da li postoji potreba za još neke analize(faktor koagulacije)? I da li može biti opasno? Hvala.

  Odgovori na komentar
 50. Postovani,

  Sin od 4 1/2 godine ima kod redovnog ciscenja nosa tamno crveno obojen sekret. Ne curi mu krv iz nosa vec samo kada izduva nos u toku dana ili uvece primecuje se da postoji krvavljenje. Zbog upale krajnika i usiju ove zime bili smo kod ORL-a. Doktor je to primetio i nudio ako zelimo da dovedemo dete na spaljivanje kapilara u nosu sto mi nismo zeleli da uradimo ako nije neophodno. Ove zime smo imali 3 virusa koji su stizali jednom i do usiju kao i upalu krajnika pre mesec dana. Pre nedelju dana smo imali povisenu temperaturu i kratkotrajan virus. Ranije se desavalo da ima takve tragove krvavljenja samo iz jedne nozdrve a sada iz obe. Da li se radi samo o tankim zidovima kapilara i koliko dugo trena tolerisati ovakvu pojavu pre eventualnog dodatnog pregleda ORL-a? Inace, u zimskom periodu zbog suvog vazduha i vrtica higijenu nosa odrzavamo nisitom ili slanom vodom (marisol ili physiomer) pred spavanje.
  Hvala, pozdrav

  Odgovori na komentar
 51. Zdravo jas sum od Makedonija imam sin od 3 godini i 3 meseci mnogu cesto se desava da mu protece krv od nos. Prviot pat na godina i pol zaradi virus (temperatura, povrakjanje, proliv) mu go tamponiraa ednoto nozdrince i eve od togas retko eden mesec da ne se rasteci i posle pak isto. Krvni sliki,bakterii,razvrski se e vo red. Redovno mu davam vit c .Inace temperamentno dete e i najcesto noke vo spienje znae da se rastece. Inace e zdravo dete ne e sklono kon virusi i nastinki.Fala mnogu ,pozdrav

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.