Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Pin It


Komentari

 1. popovic.anita 10.09.2016 u 08:16

  Postovani moja cerkica ce sada napuniti 10 godina. Juce se desilo da se zalila na mucninu i onda joj je pao mrak pred ocima. Blaga nesvestica. Ne onesvesti se svesna je svega zna sta se desava ali kaze ne vidi nista samo crno ispred ociju. Prosle godine se to isto desilo kada se tusirala i naglo ustala iz kade. Ja sam kao roditelj prestravljena….. radili smo krvnu sliku pre par meseci bila je odlicna analiza krvi. Molim vas za vase misljenje????

  Odgovori na komentar
 2. Postovanje. Imam kcerku kojoj je 11 god. Prvu menstruaciju je dobila sa 10 godina, u pocetku, nikako nije prihvatala tu cinjenicu . Bavi se gimnastikom (fizicki je aktivna). U poslednje vreme slabo jede, imunitet joj je oslabio, naglo se razvila! Danas je 1.put pala u nesvest. Naglo je ustala, i samo se opruzila, trajalo je par sec. odmah sam odreagovala tako da, zvala sam je imenom,( mozda nisam bas po pravilima koje sam citala na vasem portalu) glavu sam joj podigla i dete je u bunilu bilo, posle nekoliko sec dosla je sebi!!! Bila je crvena i nije znala sta je snaslo, bas kao i mene. Odmah sam joj dala vode, popila je i bila je vesela.. Nisam naglasila da je dobila juce. Molim Vas da me posavetujete da li krvnu sliku da joj uradim, jer nisam odavno. Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Sve ukazuje na BEZAZLENU sinkopu (kolaps= koji je nastao usled naglog pada krvnog pritska (zbog nagle promene položaja tela). Mislim da nema mesta za brigu.

   Odgovori na komentar
 3. Postovani . Imam kcerku od 3 godine,i vec drugi put se desava u razmaku od par mjeseci da je odjednom zaplakala problijedila,podje da pada….sve je to trajalo 20 sek. I odmah je dosla sebi. Ne znam zbog cega je to.

  Odgovori na komentar
 4. Dobar dan,od pre 3 godine padam u nesvest prvi put kada mi se to desilo imala sam 11 godina,sada imam 14.Lezala sam 6 dana u bolnici i niko ne zna sta je.Moj otac je bio prisutan kada sam se zadnji put onesvestila.Rekao je da sam iznenada pala i pocela jako da se tresem,nije mi isla pena na usta,kada sam ustala nisam mogla da stojim na nogama,a majka mi je rekla da sam gledala u nju kada je dosla (jos sam se tresla na podu) ali ja se nicega ne secam.Pre nego sto sam pala zavrtelo mi se u glavi i sve mi je bilo crno.Radila sam EEG i bio je dobar.Radila sam magnetnu rezonansu i sutra ocekujem rezultate.Ako sve bude dobro i ne nadju nista,sta dalje?Imam prevelik strah od pada,bojim se da cu biti negde sama i necu moci da se iskontrolisem.

  Odgovori na komentar
 5. dobar dan pre skoro 3 meseca cerka je pala u nesvest bila je sama tako da niko nije video sta se desilo ona se neseca nicega kada je dosla sebi nazvala me je ali je bila tesko razumljiva i usporena nekih dva sata posle pada odradjeni svi neuroloski nalazi eeg u budnom stanju belezi osnovnu aktivnost u okviru alfa trake10/c koji se atenuise 4-5/cepileptiforne parokizmalne promene se nebeleze indikovan neuroloski pregled zbog prisutne spore teta nespecificne ec disfunkcije fct levo nakon toga uradjen magnet sve hvala bogu ok dabi pre nedelju dana opet pala ovog puta predamnom imala je blago grcenje tela otvorene oci itreptala je ja sam je u vise navrata zvala nije reagovala posle nekih 30 sek dosla sebi i neseca se nicega nije joj jasno kako ona na podu osecala se dobro pritisak 110/75 nije mi jasno sta se zbiva prosl put nalazi ok i kazu toje nesto prolazno ja se plasim ona ima 17 god mladji sin je imao blazi oblik epi pio lamiktal sad trenutno bez terapije da to nesto nije povezano nemamo u porodici nikog koje bolovao imam i jos jednog sina on ima 3 dali da sada ocekujem da ce se i njemu tako nesto dogoditi unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
 6. Moj sin ima 15 godina i prosle nedelje je posle ustajanja iz kreveta i predjenih nekih par metara pao u nesvest.Sve je trajalo nekih par sekundi i kada je dosao svesti normalno je komunicirao.Otisli smo u urgentni gde su mu uradili skener glave a onda u Tirsovu gde ga je pregledao kardiolog koji mu je izmerio pritisak,uradio ekg i uradio analizu krvne slike i gasne analize.Svi rezultati su bili dobri i rekli su nam da ne brinemo ali ako se ponovi da ga odvedemo na pregled kod neurologa.Ne znam da li da cekamo i pratimo stanje ili da odmah zakazemo pregled kod neurologa?

  Odgovori na komentar
   • Hvala na odgovoru.Samo sam zaboravila da napisem da je on pao u nesvest tako sto se ,,ispruzio koliko je dugacak,, i pri tome su mu oci bile otvorene a pogled ukocen.Odatle moja zabrinutost .Jos jednom hvala.

    Odgovori na komentar
 7. Poštovana, moja cerka ima 13 godina,imala je menstruaciju i obilno krvarenje tokom noci,probudila se u pola 6 ujutru i ustale smo da promeni uložak.U trenutku ona se spusta rukama na krevet i ja joj kažem da ustane,ona ustaje i posle minut se ponovo spusta,a ja ponovo govorim da ustane(mislila sam da pada zato sto hoce da nastavi da spava),ona ponovo ustaje i kaže “Meni zuji u usima i muti mi se pred ocima”.Tog trenutka joj se ukocio pogled i spusta se kolenima ka podu.Ja sam je pridigla i otvorila prozor i stavila je ispred,i tada ona pada na pod,sve vreme ima ukocen,prazan pogled(nema grceva),ja je podizem i stavljam da dise na prozor i ona se u trenutku okrece i kaže “E sad mi je bolje”.Sve je trajalo oko 30 sekundi ili nesto vise.Odmah se najnormalnije ponasala,pricala,svesna svega,samo su joj ruke malo drhtale.Kaže da je znala kada je pala i da je cula sta sam ja govorila.Krvna slika joj je odlična ,gvoždje i hemoglobin odlicni.Mene brine taj ukocen pogled.Da li treba da idemo kod neurologa?

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 13<<<7891011>>>

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.